Reći da neko ne smije kritikovati IZ je gušenje prava na izražavanje mišljenja, jer niko, pa ni vjerske zajednice, ne bi smjele biti "iznad ostalih". Vjerske zajednice imaju pravo da učestvuju u javnom životu, da kritikuju ali i da budu kritikovane. To gušenje prava na izražavanje imamo u ovom slučaju, ali to je toliko uobičajeno da smo već oguglali.dr.Gonzo wrote:Nije mi jasno sta je pisac ovim htio da kaze? Da ne smije kritikovati IZ? Da ne moze da uredjuje FTV ako napada IZ? Da osoba koja nije musliman ne moze kritikovati IZ? Koliko vidim, nije bas receno da osoba koja nije Bosnjak ne bi trebala da uredjuje javni servis.Fahro wrote: Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja, radi taj posao. Vjerujte, nama je drago da smo multietnička zemlja i da je jedini slučaj u zemljama regiona – da neko ko nije Srbin, nije Hrvat, ko nije, ne znam, Crnogorac, može uređivati javni servis u zemlji gdje je pripadnik manjeg naroda. Ali, ne možemo sebi dozvoliti da ta osoba, koja nije musliman, ima ambiciju da uređuje u našoj Islamskoj zajednici. Mi te stvari nazivamo, kao politička stranka, pravim imenima – je li to islamofobija, antibošnjaštvo… reći ćemo kad se odnosi na konkretne osobe
Mislim da se u lokalnim medijima, na celu sa Avazom, svakodnevno moze procitati puno gorih sranja od ovoga.
Ali pored toga reći da neko ne smije da kritikuje vjersku zajednicu samo zbog svoje nacionalnosti je rasizam, 1/1. I to opet imamo u ovom slučaju (podebljano gore).
U društvu koje sebe naziva demokratskim i slobodnim, i u kom su svi navodno jednaki, jedan Bakir ili Fahrudin ne bi smjeli da imaju uskraćeno pravo da kritikuju kardinale i patrijarhe, ako to pravo već imaju Tomislav i Duška, isto kao što jedna Duška ne smije da ima uskraćeno pravo da kritikuje rijaset, ako na to pravo već, po Fahrudinu, imaju on i Bakir.
Ako se pravo na kritiku vjerske institucije stiče rođenjem u porodici odgovarajuće vjeroispovijesti, i nekima je nešto dozvoljeno što drugima nije samo zbog gena i vjerske grupe kojoj pripada, ja to nazivam rasizmom.