GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The Realist

#751 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

BHF_Manijak wrote: Joj sto ne mogu na erende kora...Daj ba koji bi studenti ostali u svojm mjestima?? Ko te iste studente tjera da ovdje ostaju a ne idu svojim kucama kad pozavrsavaju fakultete, jok, nego hoce da ostane u sOraj'vu... :roll: Jest da je off topic ali jednostavno ne mogu da presutim ove price kako bi Sarajevo bez studenata i ljudi sa strane umrlo od gladi...Jest eto nama su svi izdaci studentskim novcima rijeseni... :-? Ima i u ostalim centrima fakulteta, ali opet jednostavno sav svijet ovdje leti, iz kojeg razloga i dan danas ne znam, ali nekad steknem dojam ko da se ovdje sve dzabe svima dijeli...Da se ljudi pocnu kucama vracati nakon zavrsenih studija ova drzava bi ko i imala napretka, jer bi se poslovi time stvarali, medjutim kroz xx godina ovdje ce biti prenatrpano, kao sto vec sada jeste, dok ce ostale sredine zjapit prazne... :oops:
Nisi malo, nego jako puno profulao temu. Kakve ima veze to gdje studenti ostanu NAKON studija. Tada kanton ne daje subvencije za njih, tako da to nije tema.

Pod dva, mnogi bi došli, ali mnogi i ne bi, jer nemaju novaca, ili imaju taman da nekako pokrpe stveri, ali se dobro pate. Znam jako puno primjera iz ličnog poznanstva.

Pod tri, ko je rekao da bi Sarajevo umrlo od gladi, ne znaš čitati, ili? Ovdje se sve govori o ovih 340KM koliko studenti dobijaju i tome da naspram toga, oni ipak više novca ostave ovdje (no dobro, tebi je ekonomija očito jako loša strana, dok govoriš da ljudi sa strane ne doprinose budžetu kantona - tj. studenti, turisti, naši ljudi koji dođu izvana i ostave ne samo Sarajevu, nego cijeloj zemlji ogromne, ali stvarno ogromne svote novca - za naše uslove jeste ogromno, jer ne koštaju ništa, a ostalo ostave).

Pod četiri, NEMA centara. Ima u SA, Tuzli, Mostaru i gdje još u Federaciji imaju medicina, farmacija, stomatologija, elektrotehnika, arhitektura, građevina....., a ono što ima u drugim kantonima, je dosta dobro popunjeno, znači ostaju ljudi, ali za neke stvari je potrebno doći u ove gradove.

Pod pet, Niko ne misli da se ovdje džaba sve dijeli, vjeruj, osjete naši roditelji to na svojim novčanicima.

Pod šest, po tvojoj priči ispade da se niko ne smije ovdje doseliti, jer nije starosjedioc. Baš me zanima koliko bi to ostalo Sarajlija da se svi vrate svojim korijenima (btw. moja porodica je prognana, otac 70% vojni invalid, nije baš da se možemo kako treba vratiti u moje rodno mjesto, iako su roditelji iz drugog grada). Ma ustvari, neću o Sarajevu i doseljenicima pisati, jer ako već moraš sa nekim o tome početi raspravu, onda neko takav i nije vrijedan trošenja vremena.

Pod sedam, mnogi se vraćaju kući - od mojih prijatelja, koji su su upisali ovdje i završili do sada, ja samo troje znam koji su ostali ovdje (i to neki rade ovdje, a žive u rodnom gradu), svi ostali su se vratili. Hebiga, da svi ostaju, Sarajevo bi do sada imalo milion stanovnika.
The Realist

#752 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

madner wrote:I to je buduca elita ove zemlje. Koja nema dovoljno integriteta da prizna da se radi o beneficiji koju su uspjeli izboriti u predizbornoj kampanji, pa povezuju sve sa tim. I onda se cudimo sto nam je zamlja onakva kakva jeste.
Od najmanje beneficije se napravi presudno pitanje za zivot i smrt, potezu se izopaceni argumenti i napada druga strana.

BSn je izuzetak, ovo ostalo nije vrijedno komentarisanja.
Ne znam na koga se tvoj komentar sve odnosi, uglavnom, ja nigdje nisam rekao da nije beneficija, čak se vidi u mojim postovima da piše da je taj novac dat (čitaj doniran) studentima i naravno da je beneficija, ali pokušavam objasniti da to nije baš da studenti ništa ne daju zauzvrat.

A vjeruj, za neke to jeste pitanje "života i smrti", jer da moraju mjesečno izdvajati još ekstra novac, sigurno bi imali dodatnih problema. Hebiga, nezaposleni (iako je stanovnik ovog kantona) ne daje nikakve doprinose kantonu, ali ima pravo na beneficije (istina, sve je to mizerno, ali nije to tema), ali student, koji ipak daje neki novac, nema? E hebiga....

Evo, ako ja budem ostao raditi ovdje (a.B.d.) i ja ću subvencionirati sljedeće generacije studenata i stvarno ne vidim tu problem. A to ću raditi i prije nego moja djeca krenu na fakultet (a.B.d.), tj. opet u tim momentima nikakve direktne koristi meni.

Ovo sigurno nije gorući problem za kanton, ustvari, nije uopšte problem.
The Realist

#753 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

Bloo wrote:koliko se borite za karte, gdje ste bili kad smo se borili za maršalku i bibliotečki fond i rok u septembru i smjenu profesora............. :lol:

karta je najbitnija dok se sve raspada
Iskreno, nisam se borio za karte, nisam čak ni znao da se to dešava, iznenadilo me kada sam čuo prošle godine. Kada su bili najavljeni protesti, nisam išao, ali priznajem da mi je drago radi toga, pošto bi za mene i moju suprugu to bili poveliki izdaci svaki mjesec (a samo nas moj dio porodice financira, a putovati moramo, jer smo podaleko od fakulteta).
madner

#754 Re: GRAS - karte

Post by madner »

fixer wrote:
madner wrote:I to je buduca elita ove zemlje. Koja nema dovoljno integriteta da prizna da se radi o beneficiji koju su uspjeli izboriti u predizbornoj kampanji, pa povezuju sve sa tim. I onda se cudimo sto nam je zamlja onakva kakva jeste.
Od najmanje beneficije se napravi presudno pitanje za zivot i smrt, potezu se izopaceni argumenti i napada druga strana.

BSn je izuzetak, ovo ostalo nije vrijedno komentarisanja.
Pa niko ovdje ne pravi problem o "zivotu ili smrti", sem tebe koji kategoricki odbijas da sudjelujes u placanju jebene karte, haman kao da si ti jedini poreski obveznik. I prosetaj malo regijom i vidi u kakvim pogodnostima uzivaju studenti u Ljubljani npr. I neces umrijeti ako das koju markicu i pokazes socijalnu osjetljivost. Prilika ti je da implementiras jednu od pet politika. ;)
Pravi, koriste se hiperbole. Izjednacava se karta sa samim pravom na obrazovanje, dakle apel na emocije.
Onda malo ad hominema i naravno krajnje nategnute teze.
Ja koristim svoje pravo kao poreski obaveznik da trazim fiskalnu displicnu od svog kantona, za vecu dobrobit sviju. Ovaj nacin razmisljanja nas je doveo do ovoga, uvodjenjem PDV-a primanja svih nivoa su eksplodirali, ali smo uvodjenjem ovakvih beneficija uspjesno dosli do trocifrenog (u milionima) deficita.
Inace ti je pozivanje na minornost iznosa takodje nije validan argument, kao ni beneficije studenta u Ljubljani.

Na kraju da dodam da nisam clan SDP, iako jesam glasao za isti. Mojne mi prosipat suplju po partijskoj liniji, valjda imate argumente koji su neovisni od toga.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#755 Re: GRAS - karte

Post by Entropio »

fixer wrote:
nesquik wrote:madner je sto se tice fakulteta vjerovatno stigao do ulaznih vrata pa mu bilo tesko da ih otvori, ili je kao jedan od onih genija shvatio vrlo mlad da je to samo bezveze peglanje
Madner je zavrsio Ekonomiju. Pa prebacio skelu na Pravo.
:lol:
travar

#756 Re: GRAS - karte

Post by travar »

Koje klizište od rasprave :-?
fixer

#757 Re: GRAS - karte

Post by fixer »

madner wrote:
Pravi, koriste se hiperbole. Izjednacava se karta sa samim pravom na obrazovanje, dakle apel na emocije.
Onda malo ad hominema i naravno krajnje nategnute teze.
Ja koristim svoje pravo kao poreski obaveznik da trazim fiskalnu displicnu od svog kantona, za vecu dobrobit sviju. Ovaj nacin razmisljanja nas je doveo do ovoga, uvodjenjem PDV-a primanja svih nivoa su eksplodirali, ali smo uvodjenjem ovakvih beneficija uspjesno dosli do trocifrenog (u milionima) deficita.
Inace ti je pozivanje na minornost iznosa takodje nije validan argument, kao ni beneficije studenta u Ljubljani.

Na kraju da dodam da nisam clan SDP, iako jesam glasao za isti. Mojne mi prosipat suplju po partijskoj liniji, valjda imate argumente koji su neovisni od toga.
Uh, sad cemo mi studenti samostalno to ukinuti. Pa nisam znao da smo prouzrokovali takav deficit. :roll:
Samo bi ti ucinio fakultete obitavalistem bogatih. Ukoliko ce ova karta pomoci 10% studenata da lakse probavi troskove studiranja, ja sam za takvo sto.
I, da, bogati na fakultete dolaze autima. Ove karte stvarno koristi velik broj studenata, kojima roditelji jedva sklapaju kraj s krajem, a njima ovo dodje kao ogromno olaksanje.
madner

#758 Re: GRAS - karte

Post by madner »

U redu, zar onda ne bi bilo logicno uvesti karte na osnovu primanja roditelja ako je to opravdanje?
Jer ako svi studenti imaju pravo na kartu, imaju i oni koji imaju vise. Po toj logici trosimo 90% sredstava za nesto sto opste nije cilj.
fixer

#759 Re: GRAS - karte

Post by fixer »

madner wrote:U redu, zar onda ne bi bilo logicno uvesti karte na osnovu primanja roditelja ako je to opravdanje?
Jer ako svi studenti imaju pravo na kartu, imaju i oni koji imaju vise. Po toj logici trosimo 90% sredstava za nesto sto opste nije cilj.
To nije los prijedlog. Ali potpuno ukidanju takve beneficije studentima - van svake pameti. Obrazovanje je mozda zadnja sansa nekom da se izvuce iz govana siromastva.
madner

#760 Re: GRAS - karte

Post by madner »

fixer wrote:
madner wrote:U redu, zar onda ne bi bilo logicno uvesti karte na osnovu primanja roditelja ako je to opravdanje?
To nije los prijedlog. Ali potpuno ukidanju takve beneficije studentima - van svake pameti. Obrazovanje je mozda zadnja sansa nekom da se izvuce iz govana siromastva.
Rekoh 20 do 50%, dakle 50% radnickog kupona bi trebala biti donja granica. Trentuno je ovo oko 5% realne cijene. Dakle studenti placaju 5% cijene prevoza i ostali za njih 95%.
The Realist

#761 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

Pa to nije problem, ali ne možeš samo po primanju roditelja, nego i po troškovima koje imaju, a to bi bilo komplikovano napraviti (jer moralo bi se znati koliko za stanove daju, onda se treba dodati potrošačka korpa za studenta, te režije - staviti okvirnu cijenu).

Vidi, ako neko prima 1000KM ovdje i u drugom kantonu, nije isto. Ovdje jesu života troškovi veći, ali zato ovaj drugi mora dati pola plate da mu bude dijete (ili čak i djeca) ovdje, te mu dodatno umanjuje primanja (PS Sami brojevi nisu bitni, njih sam čisto radi usporedbe stavio).

I ja mislim da je previše novca uloženo, jer nisu sve karte iskorištene i tu je greška napravljena (bilo bi bolje da kanton dijeli karte i onda na osnovu toga, mjesečno isplaćuje GRAS, nego ovako, ali to je opet druga tema).
madner

#762 Re: GRAS - karte

Post by madner »

Kakva bi razlika bila? GRAS naplacuje razliku svake studentske karte od kantona. Razlika je radnicki kupon x 12 - 50 KM. Sto se njih tice, njima bi odgovaralo da je i jeftinije.
fixer

#763 Re: GRAS - karte

Post by fixer »

madner wrote:
Rekoh 20 do 50%, dakle 50% radnickog kupona bi trebala biti donja granica. Trentuno je ovo oko 5% realne cijene. Dakle studenti placaju 5% cijene prevoza i ostali za njih 95%.
Ma nekim studentima to treba dati potpuno besplatno. Pa pogledajte malo oko sebe. Masa studenata je loseg imovinskog stanja. Sta im postavljat neke pragove, kad oni za njih nisu realni. U Europi studentima drzave u nemalom broju slucajeva placaju i hranu,a ovdje mi sporimo oko jedne olaksice. Dakle, ne treba svima ovo omoguciti, ali onima koji su losijeg imovinskog stanja treba.
The Realist

#764 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

madner wrote: Rekoh 20 do 50%, dakle 50% radnickog kupona bi trebala biti donja granica. Trentuno je ovo oko 5% realne cijene. Dakle studenti placaju 5% cijene prevoza i ostali za njih 95%.
Izvini, samo da razjasnimo, misliš li da bi trebali plaćati 10, ili 20 puta više godišnje za karte?

Ako govoriš o realnoj cijeni, onda MORAŠ uzeti u obzir uslove u kojima se vozimo, kašnjenja i nedolazaka prevoznih sredstava i sličnih stvari.... Ali tu su zakinuti svi korisnici i općenito, previše košta gradski saobraćaj u SA, tako da bi se to prvo trebalo riješiti, a onda formirati cijene.

Ali shvati, nekima je stvarno puno davati toliko novca. Ja bih po prijašnjoj praksi morao davati 66KM mjesečno za mjesečne karte. Vjeruj, to bi mi dobro budžet srezalo, jer ipak ja živim sa suprugom (ne izlazimo puno, ne pijemo alkohol, ne pušimo, nemamo prevelike prohtjeve, ali opet novac bude knap, jer sve jako puno košta). Tako je i sa studentima koji imaju brata, sestru,.... Prije sam uspijevao uštedjeti nešto novca i znalo se desiti da posuđujem ljudima da bi mogli upis u godinu uplatiti.

Pa i mene najviše izvlači sestra, koja živi "vani", pa ustvari i financira ona, inače ne bi mogli ni moji roditelji to izdržati (tj., jako teško bi mogli - znam da su nekada znali ostajati sa bukvalno DEVET KM i razvlačili su to na 14 dana, pa ti vidi kako su to uspijevali, ali meni nisu to govorili i meni su sve obezbjeđivali).
madner

#765 Re: GRAS - karte

Post by madner »

Hrana i smjestaj u studentskim domovima su vec subvencionirani, cini mi se sa 50% :wink:
mrtva kokoš

#766 Re: GRAS - karte

Post by mrtva kokoš »

a jel neko fakat misli da oni sto imaju da se vozaju tramvajima... :roll:
neo7

#767 Re: GRAS - karte

Post by neo7 »

Sarajevski fakulteti trebaju biti samo za Sarajlije(tako ispada)..puj jebem ti pogan narod i onda se pitamo zasto nam je situacija ovakva ?

A za ovog gore koji kaze da letimo u Sarajevo, jarane moj, meni je srce ko Tajan kada odem u svoju mahalu i kada vidim svoje ljude i kada disem cist zrak, koji nije zagadjen od primitivizma, plave krvi te ostalih zagadjivaca.
fixer

#768 Re: GRAS - karte

Post by fixer »

madner wrote:Hrana i smjestaj u studentskim domovima su vec subvencionirani, cini mi se sa 50% :wink:
Ne kontas, placaju im hranu u restoranima diljem grada. Ne moras biti u domu da bi to ostvario.
The Realist

#769 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

madner wrote:Kakva bi razlika bila? GRAS naplacuje razliku svake studentske karte od kantona. Razlika je radnicki kupon x 12 - 50 KM. Sto se njih tice, njima bi odgovaralo da je i jeftinije.
Pa valjda bi i mjesečne karte bile jeftinije. Onda, moglo bi se podijeliti na više zona, pa bi onda studenti uzimali samo za onaj dio koji pokriva od fakulteta, do mjesta stanovanja, ne bi dalje uzimali i slične stvari. Samim time bi i kanton manje novca morao izdvajati.

U temi je prije bilo rasprave o cijenama i znam da je neko pisao kako su iz GRAS-a htjeli da smanje cijene, ali im vlada nije dala. Ako je to istina i ako je to kantonalna vlada bila, onda su samo sebe zeznuli.
fixer

#770 Re: GRAS - karte

Post by fixer »

The Realist wrote:
madner wrote: Rekoh 20 do 50%, dakle 50% radnickog kupona bi trebala biti donja granica. Trentuno je ovo oko 5% realne cijene. Dakle studenti placaju 5% cijene prevoza i ostali za njih 95%.
Izvini, samo da razjasnimo, misliš li da bi trebali plaćati 10, ili 20 puta više godišnje za karte?

Ako govoriš o realnoj cijeni, onda MORAŠ uzeti u obzir uslove u kojima se vozimo, kašnjenja i nedolazaka prevoznih sredstava i sličnih stvari.... Ali tu su zakinuti svi korisnici i općenito, previše košta gradski saobraćaj u SA, tako da bi se to prvo trebalo riješiti, a onda formirati cijene.

Ali shvati, nekima je stvarno puno davati toliko novca. Ja bih po prijašnjoj praksi morao davati 66KM mjesečno za mjesečne karte. Vjeruj, to bi mi dobro budžet srezalo, jer ipak ja živim sa suprugom (ne izlazimo puno, ne pijemo alkohol, ne pušimo, nemamo prevelike prohtjeve, ali opet novac bude knap, jer sve jako puno košta). Tako je i sa studentima koji imaju brata, sestru,.... Prije sam uspijevao uštedjeti nešto novca i znalo se desiti da posuđujem ljudima da bi mogli upis u godinu uplatiti.

Pa i mene najviše izvlači sestra, koja živi "vani", pa ustvari i financira ona, inače ne bi mogli ni moji roditelji to izdržati (tj., jako teško bi mogli - znam da su nekada znali ostajati sa bukvalno DEVET KM i razvlačili su to na 14 dana, pa ti vidi kako su to uspijevali, ali meni nisu to govorili i meni su sve obezbjeđivali).
:(
The Realist

#771 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

madner wrote:Hrana i smjestaj u studentskim domovima su vec subvencionirani, cini mi se sa 50% :wink:
Zar za studentske domove ne daju novac kantoni iz kojih dolaze studenti? Znači dio studenti, dio kantoni (sada, koliko se obaveze ispunjavaju, to ne znam, ali tako bi trebalo funkcionisati).
Bloo
Globalna šefica

#772 Re: GRAS - karte

Post by Bloo »

super neka se siromasnim studentima sve plati, meni ne smeta, samo kak ces odrediti od koga ces to subvencionirati, drzava da bi to placala mora od nekoga uzeti, tj. od ljudi koji rade..e sada neki su na minimalcu, neki imaju plate 5000...od koga ce uzeti, po kojem osnovu da ovi ne dignu bunu ?
Last edited by Bloo on 01/04/2011 00:16, edited 1 time in total.
The Realist

#773 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

fixer wrote: :(
A da nije bilo sestre, ne bi se proveli. Sada je situacija nešto drugačija, hvala dragom Bogu, ali nemaju svi nekoga vani, ko će im pomagati pri školovanju....
The Realist

#774 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

Bloo wrote:super neka se siromasnim studentima sve plati, meni ne smeta, samo kak ces odrediti od koga ces to subvencionirati, drzava da bi to placala mora od nekoga uzeti, tj. od ljudi koji rade..e sada neki su na minimalcu, neki imaju plate 5000...od koga ce uzeti, po kojem osnovu da ovi ne dignu bunu ?
A vidi, niko ne traži da se sve plati studentima. Iskreno, ja osim ovih karata (i to od prošle godine), nisam nikakvu drugu pomoć NIKADA dobio (ustvari, bile su neke olakšice na porez, ali to je opet ZE-DO kanton), knjige sam kupovao, stan plaćao, hranu plaćao, režije plaćao, nikada stipendiju nisam imao, niti sam aplicirao kada za neku, tako da je ovo prvi puta da na ovaj način nešto takvo dobijam i naravno da mi je odlično došlo i da 100KM plaćam kartu, ne bih se žalio, opet je pomoć i to velika za nas, a mislim da nije prevelik trošak za kanton.
fixer

#775 Re: GRAS - karte

Post by fixer »

Bloo wrote:super neka se siromasnim studentima sve plati, meni ne smeta, samo kak ces odrediti od koga ces to subvencionirati, drzava da bi to placala mora od nekoga uzeti, tj. od ljudi koji rade..e sada neki su na minimalcu, neki imaju plate 5000...od koga ce uzeti, po kojem osnovu da ovi ne dignu bunu ?
Sta se imaju buniti? Porezi su obavezni i moraju se placati taman da novac prikupljen trosili na kladionici. :D
Haman sve kod nas osvijesteni poreski obveznici. :-) Ma nema, demokratija zazivila kad treba na studentima cjepidlaciti, a kad se ovi iz institucija rasipaju sireci vozni park, niko da se buni i da kaze ja to necu placat. Dvostruki arsini. :roll: I nadasve kukavicluk.
Post Reply