Nisi malo, nego jako puno profulao temu. Kakve ima veze to gdje studenti ostanu NAKON studija. Tada kanton ne daje subvencije za njih, tako da to nije tema.BHF_Manijak wrote: Joj sto ne mogu na erende kora...Daj ba koji bi studenti ostali u svojm mjestima?? Ko te iste studente tjera da ovdje ostaju a ne idu svojim kucama kad pozavrsavaju fakultete, jok, nego hoce da ostane u sOraj'vu...Jest da je off topic ali jednostavno ne mogu da presutim ove price kako bi Sarajevo bez studenata i ljudi sa strane umrlo od gladi...Jest eto nama su svi izdaci studentskim novcima rijeseni...
Ima i u ostalim centrima fakulteta, ali opet jednostavno sav svijet ovdje leti, iz kojeg razloga i dan danas ne znam, ali nekad steknem dojam ko da se ovdje sve dzabe svima dijeli...Da se ljudi pocnu kucama vracati nakon zavrsenih studija ova drzava bi ko i imala napretka, jer bi se poslovi time stvarali, medjutim kroz xx godina ovdje ce biti prenatrpano, kao sto vec sada jeste, dok ce ostale sredine zjapit prazne...
Pod dva, mnogi bi došli, ali mnogi i ne bi, jer nemaju novaca, ili imaju taman da nekako pokrpe stveri, ali se dobro pate. Znam jako puno primjera iz ličnog poznanstva.
Pod tri, ko je rekao da bi Sarajevo umrlo od gladi, ne znaš čitati, ili? Ovdje se sve govori o ovih 340KM koliko studenti dobijaju i tome da naspram toga, oni ipak više novca ostave ovdje (no dobro, tebi je ekonomija očito jako loša strana, dok govoriš da ljudi sa strane ne doprinose budžetu kantona - tj. studenti, turisti, naši ljudi koji dođu izvana i ostave ne samo Sarajevu, nego cijeloj zemlji ogromne, ali stvarno ogromne svote novca - za naše uslove jeste ogromno, jer ne koštaju ništa, a ostalo ostave).
Pod četiri, NEMA centara. Ima u SA, Tuzli, Mostaru i gdje još u Federaciji imaju medicina, farmacija, stomatologija, elektrotehnika, arhitektura, građevina....., a ono što ima u drugim kantonima, je dosta dobro popunjeno, znači ostaju ljudi, ali za neke stvari je potrebno doći u ove gradove.
Pod pet, Niko ne misli da se ovdje džaba sve dijeli, vjeruj, osjete naši roditelji to na svojim novčanicima.
Pod šest, po tvojoj priči ispade da se niko ne smije ovdje doseliti, jer nije starosjedioc. Baš me zanima koliko bi to ostalo Sarajlija da se svi vrate svojim korijenima (btw. moja porodica je prognana, otac 70% vojni invalid, nije baš da se možemo kako treba vratiti u moje rodno mjesto, iako su roditelji iz drugog grada). Ma ustvari, neću o Sarajevu i doseljenicima pisati, jer ako već moraš sa nekim o tome početi raspravu, onda neko takav i nije vrijedan trošenja vremena.
Pod sedam, mnogi se vraćaju kući - od mojih prijatelja, koji su su upisali ovdje i završili do sada, ja samo troje znam koji su ostali ovdje (i to neki rade ovdje, a žive u rodnom gradu), svi ostali su se vratili. Hebiga, da svi ostaju, Sarajevo bi do sada imalo milion stanovnika.