Ja sam 08.07. odbranio završni i odtišao na odmor - sada radim po vlastitom ćejfuhz__semir wrote:I onda kažu AiE najteži smjer, nemaš kad oka otvoriti![]()
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- nellington
#751 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
-
Shoshana
#752 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ne znam, nemam nikakvog ruskog rjecnika, ali ako postoji 'e' na pocetku rijeci, onda bi to trebalo biti 'jeri', a ne obicno 'e'nellington wrote:
Htjedoh reći - nigdje nije postojalo e na početku riječi - pa me ovdje prenijelo i na početak tvorbenog sufiksa i tako redomU ruskom ni danas ne postoje riječi sa prvim slovom e - tačnije, i ako postoje, čitaju se sa je.
Ja sam se nekada sluzila ruskim da skontam gdje je jat, a gdje nije. Mislim kada su u pitanju one nase rijeci gdje je jat postojao, ali se izgubio. Na primjer 'breza' vs 'berjoza'... Imam utisak da je breza kod nas nekada bila 'brjeza'
zanimljivo, ali kompleksno kao nauka.
- Jara
#753 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
U ruskom postoje riječi na čijem je početku glas koji se izgovara kao "e", zovu ga "obratno e":Shoshana wrote:Ne znam, nemam nikakvog ruskog rjecnika, ali ako postoji 'e' na pocetku rijeci, onda bi to trebalo biti 'jeri', a ne obicno 'e'nellington wrote:
Htjedoh reći - nigdje nije postojalo e na početku riječi - pa me ovdje prenijelo i na početak tvorbenog sufiksa i tako redomU ruskom ni danas ne postoje riječi sa prvim slovom e - tačnije, i ako postoje, čitaju se sa je.
Ja sam se nekada sluzila ruskim da skontam gdje je jat, a gdje nije. Mislim kada su u pitanju one nase rijeci gdje je jat postojao, ali se izgubio. Na primjer 'breza' vs 'berjoza'... Imam utisak da je breza kod nas nekada bila 'brjeza'
zanimljivo, ali kompleksno kao nauka.
npr. эта ( ta, ova), čita se kao "eta". Tačno da se "e" čita kao "je", ali ne uvijek...npr. ako nije na početku ni na kraju riječi i nenaglašeno je, čita se i kao "i". Npr. берёза se čita, tj. izgovara kao "birjoza".
Glas "jeri" ili "tvrdo i" - рыба - nikad ne primijetih na početku riječi ( što ne znači da tamo ne može biti ... ako može , onda vrlo rijetko).
- nellington
#754 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hvala na informacijama 
-
baby24
#755 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
oćenj harašo 
- Jara
#756 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Большое спасибо! 
-
En-Nur
-
Shoshana
#758 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
dobro si, ja napisah jeri, a misljah na e abarotnaeJara wrote: U ruskom postoje riječi na čijem je početku glas koji se izgovara kao "e", zovu ga "obratno e":
npr. эта ( ta, ova), čita se kao "eta". Tačno da se "e" čita kao "je", ali ne uvijek...npr. ako nije na početku ni na kraju riječi i nenaglašeno je, čita se i kao "i". Npr. берёза se čita, tj. izgovara kao "birjoza".
Glas "jeri" ili "tvrdo i" - рыба - nikad ne primijetih na početku riječi ( što ne znači da tamo ne može biti ... ako može , onda vrlo rijetko).
-
ja71
#759 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Je li bilo sekundarno ljepilo.
Trebalo bi valjda biti sekundno.
Trebalo bi valjda biti sekundno.
- Jara
#760 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Shoshana wrote:dobro si, ja napisah jeri, a misljah na e abarotnaeJara wrote: U ruskom postoje riječi na čijem je početku glas koji se izgovara kao "e", zovu ga "obratno e":
- erni3
#761 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ribolovac ili ribar?
Pecati ili loviti ribu?
Pecati ili loviti ribu?
- minjonja
#762 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
a pecar?erni3 wrote:Ribolovac ili ribar?
Pecati ili loviti ribu?
- nellington
#763 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ribič? Pecaroš?minjonja wrote:a pecar?erni3 wrote:Ribolovac ili ribar?
Pecati ili loviti ribu?
- minjonja
#764 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ja preferiram da pecar pecanellington wrote:Ribič? Pecaroš?minjonja wrote:a pecar?erni3 wrote:Ribolovac ili ribar?
Pecati ili loviti ribu?
-
ja71
#765 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pecar u mojoj rodnoj grudVi takodje znaci pecenjak (samo nemojte pitati sta znaci pecenjak)
inace ribar peca
inace ribar peca
- nellington
#766 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Termički tretiran kukuruz?ja71 wrote:pecar u mojoj rodnoj grudVi takodje znaci pecenjak (samo nemojte pitati sta znaci pecenjak)
inace ribar peca
-
PalaSa Marsa
#767 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Valjda to sto kaze sa extra velikim komadima voca se odnosilo na dozu, odnosno u odnosu na dozu jogurta dodju ekstra veliki komadi voca.AdnanSA wrote:Sjetih se i reklame za neki voćni jogurt.
Kaže ovako " sa ekstra velikim komadićima voća". Kako to barem meni glupo zvuči.
Ako je nešto komadić onda je to malo i ne može biti veliko a pogotovo ne "ekstra veliko"
-
ja71
#768 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
male komadinePalaSa Marsa wrote:Valjda to sto kaze sa extra velikim komadima voca se odnosilo na dozu, odnosno u odnosu na dozu jogurta dodju ekstra veliki komadi voca.AdnanSA wrote:Sjetih se i reklame za neki voćni jogurt.
Kaže ovako " sa ekstra velikim komadićima voća". Kako to barem meni glupo zvuči.
Ako je nešto komadić onda je to malo i ne može biti veliko a pogotovo ne "ekstra veliko"
-
PalaSa Marsa
#769 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ja71 wrote:male komadinePalaSa Marsa wrote:Valjda to sto kaze sa extra velikim komadima voca se odnosilo na dozu, odnosno u odnosu na dozu jogurta dodju ekstra veliki komadi voca.AdnanSA wrote:Sjetih se i reklame za neki voćni jogurt.
- threshold
#770 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
popolovi na 3 dijela 
- Šizika
#771 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
meni nekako bezveze što se pastrmka još zove pastrva a kod nas je pastrva kad sušiš meso. na primjer zaklao ovna za pastrve
- nellington
#772 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Kod mene je suho meso pastrMaNaatasha wrote:meni nekako bezveze što se pastrmka još zove pastrva a kod nas je pastrva kad sušiš meso. na primjer zaklao ovna za pastrve
-
PalaSa Marsa
#773 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ovo nisam znala.Naatasha wrote:meni nekako bezveze što se pastrmka još zove pastrva a kod nas je pastrva kad sušiš meso. na primjer zaklao ovna za pastrve
- pustopoljina
#774 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nije brate,kod nas je to pastrMa, ne pastrVa.PalaSa Marsa wrote:Ovo nisam znala.Naatasha wrote:meni nekako bezveze što se pastrmka još zove pastrva a kod nas je pastrva kad sušiš meso. na primjer zaklao ovna za pastrve
i to je turska rijec.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pastrami
Last edited by pustopoljina on 16/08/2010 15:59, edited 1 time in total.
-
PalaSa Marsa
#775 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pustopoljina wrote:nije brate,kod nas je to pastrMa, ne pastrVa.PalaSa Marsa wrote:Ovo nisam znala.Naatasha wrote:meni nekako bezveze što se pastrmka još zove pastrva a kod nas je pastrva kad sušiš meso. na primjer zaklao ovna za pastrve
i to je turska rijec.