Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mu'min wrote:
Dobio za poklon od sestre ove "zemljene" posudice koje poslije idu direkt u zemlju pa reko haj da potrošim.
Ne znam da li ste vi kada koristili.
Jesam, par godina, i pokazale su vrlo lošim, kao i sve slične. Upijaju u zidove svu vodu potrebnu sjemenu, a zemlja se isuši do uveče. Uglavnom, posude su stalno mokre, a zemlja stalno suha.
Moje iskustvo, samo plastika.
Jučer sam uzeo starom tri vrećice cvekle cylindra od Green Garden-a. Zna li neko da li postoji mogućnost da je u pitanju GMO sjeme? Znam da je u EU (valjda) zabranjena distribucija, ali opet nisam siguran. Ipak smo jeli keks i meso staro četrdesetak godina, pa me ne bi čudilo da nam prodaju i GMO sjemena.
I usput da pitam, da li je brašno na našem tržištu GMO? Cimer ne jede hljeb nikako pod izgovorom da je SVA pšenica i brašno koje imamo u BiH genetski modifikovano. Postoji li osnov za tako nešto?
kOmpir wrote:Jučer sam uzeo starom tri vrećice cvekle cylindra od Green Garden-a. Zna li neko da li postoji mogućnost da je u pitanju GMO sjeme? Znam da je u EU (valjda) zabranjena distribucija, ali opet nisam siguran. Ipak smo jeli keks i meso staro četrdesetak godina, pa me ne bi čudilo da nam prodaju i GMO sjemena.
I usput da pitam, da li je brašno na našem tržištu GMO? Cimer ne jede hljeb nikako pod izgovorom da je SVA pšenica i brašno koje imamo u BiH genetski modifikovano. Postoji li osnov za tako nešto?
Nije GMO ako na vrećici piše: Sjeme nije tretirano. Ako je Green Garden moralo bi biti napisano negdje na poleđini ...
kOmpir wrote:Jučer sam uzeo starom tri vrećice cvekle cylindra od Green Garden-a. Zna li neko da li postoji mogućnost da je u pitanju GMO sjeme? Znam da je u EU (valjda) zabranjena distribucija, ali opet nisam siguran. Ipak smo jeli keks i meso staro četrdesetak godina, pa me ne bi čudilo da nam prodaju i GMO sjemena.
Nije GMO ako na vrećici piše: Sjeme nije tretirano. Ako je Green Garden moralo bi biti napisano negdje na poleđini ...
E, toooo ...
Piše upravo to: sjeme nije tretirano. A znam da se sjeme isto treitra protiv nekih bolesti dodavanjem hemikalija i 'vakcina'. Možda sam malo paranoičan što se tiče toga
Drugo, šta mi pade na pamet: prošle godine stari govori kako će uzeti nekakvo sredstvo Hercules (nešto kao Monsantov Roundup) da istrijebi korove i šiblje uz potok, nema više živaca da to kosilicom i čupanjem trijebi. Dan poslije vidim komšiju 'preko potoka' kako time u hazmat odijelu pršće tek zasijan kukuruz, a stari veli: da istrijebi korov. I onda sam mu spomenuo Roundup i Monsanto (on nikad čuo za to) i kako on zapravo funkcioniše (isto kao i Hercules kod komšije), al stari veli da nisu to ta posla, i da to sredstvo samo ubija po površini dok kukuruz nije još proklijao.
Može li mi neko otkloniti nevjerice glede toga? Da li je naš komšija sijao GMO kukuruz ili ne?
omega3 wrote:Ne preporucuje se kalemiti u prestupnoj godini
Halali, ne mislim ovo na tebe al ja bi reko da je za lijena insana svaka prestupna.
Inače mi muslimani kalemimo po hidžretskom kalendaru, tamo nema prestupne.
omega3 wrote:Ne preporucuje se kalemiti u prestupnoj godini
Halali, ne mislim ovo na tebe al ja bi reko da je za lijena insana svaka prestupna.
Inače mi muslimani kalemimo po hidžretskom kalendaru, tamo nema prestupne.
sujevjerje, kao što ima, nemoj utorkom ovo, četvrtkom ono
Eh ovako, ja bih sad nekad da posijem u saksije neka sitna sjemena cvijeca iz onih kesica, i posto su mi lale i tulipani tek poceli da izbijaju iz zemlje, i taman kontam kad oni prodju mogla bih da zasadim to cvijece iz saksije, znaci samo da ga prenesem, a da mi je neko koje cvjeta cijelo ljeto i da nije visoko, nego nekih desetak centimetara od zemlje. Inace uvijek to kupim na pijaci, tipa jabucica, ali ja bih voljela da ja nesto to uzgojim.
Eh ovako, ja bih sad nekad da posijem u saksije neka sitna sjemena cvijeca iz onih kesica, i posto su mi lale i tulipani tek poceli da izbijaju iz zemlje, i taman kontam kad oni prodju mogla bih da zasadim to cvijece iz saksije, znaci samo da ga prenesem, a da mi je neko koje cvjeta cijelo ljeto i da nije visoko, nego nekih desetak centimetara od zemlje. Inace uvijek to kupim na pijaci, tipa jabucica, ali ja bih voljela da ja nesto to uzgojim.
kakve su mi sanse
Lijepe, korisne, lake za uzgojiti, cvjetaju cijelo ljeto:
Hvala, razmisljala sam i o njima, kadifice su bas zahvalno cvijece, imam neko sjeme kuci ali budu mi visoke i nisu pune, voljela bih naziv za one niske sto imaju zute pune cvjetove!?
ja i moja kćerkica pokrećemo mini cvjetnjak ove godine. Imaju u školi VRTKO sekciju a ja joj dođem ko fizički radnik na vrtu.
I predlažem ti overwintering metodu sijanja cvijeća.