Snajperisti u Sarajevu..
-
seshb85
#751 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliko si u sve upucen, kao da si citav rat u Sarajevu bio(al kad bi se zajebavali).
:twisted:Postedi nas tih JUNACKIH komentara .
-
nibergsund
#752 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio sam oko Sarajeva,na više mjesta....da ti sad ne nabrajam.Upućen sam i više nego što ti misliš.seshb85 wrote:Koliko si u sve upucen, kao da si citav rat u Sarajevu bio(al kad bi se zajebavali).![]()
![]()
![]()
![]()
:twisted:Postedi nas tih JUNACKIH komentara .
- Chisum
#753 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To sam upravo primijetio ovih zadnjih nekoliko dana...Nekako s proljeća wrote:Evo ih i po drugim temama seruckaju, uputite ih da malo više čitaju i nađu odgovore-dokaze koje smo davno iznijeli. Ili neka se jave bar pod starim nikovima, sa mrljama banovićkog ćumura.
I redovno isti postovi, redovno isti nacin.... ono, kao, dva-tri gubavca s one strane, sa "objektivnim komentarima", te po jedan-dva klosara koja su, satro, bili s nase strane, ali od 40 napisanih postova 30 im je pljuvanje po armiji i Sarajevu, 5 su "ko nas bre zavadi", a ostalih pet presvlacenje negdje na nekoj nebitnoj temi, cisto da ne izgledaju ofirno...
Posto su teme koje se doticu rata uglavnom starije teme na ovom forumu, na kojima smo se svi mi ucesnici javljali - ima vec nekoliko godina, pa je manje-vise sve receno i ispretresano - mnogi su se i umorili, mnogi ove teme zaobilaze... ali lako se moze provaliti kada ova govna ulete - a ima ih koji su se po ko zna koji put registrivali nakon sto su banovani zbog kenjanja po ovakvim temama i "chetovanja" preko tastature, pa me cudi sto ih se odmah ne banuje... nek' se nose u tri picke materine sugave.
Barem bi ovo trebali biti teme na kojima se, iz postovanja prema nastradalim sugradjanima, ovoj stoci ne treba dozvoliti da zapishava i oskrnavljuje sjecanja svojom "istinom".
- Chisum
#754 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Upravo to, pogotovo kada sa druge strane pristigne poluistina ili neistina, kao u ovom slucaju... I potpuno se slazem sa smurfom i njegovom postom sa vrhu stranice. Nikakve rasprave i nikakva pravdanja nekom supku koji ti je zelio sve najgore, a i danas isto osjeca.Nekako s proljeća wrote:Mislim da je imala i brata u tandemu, također vrsnog strijelca. Vi ste imali sa Dobrinje 1 i iz Nedzarića ljude od tog posla. Gađali su u području vrata glave ( manjak pancirne zastite) , a sa D1 su pogađali butinu-arteriju. Jedan ti prozviždi iznad glave i kada se sagneš...
Imena, nije fer to raditi ako se mi već nismo predstavili.
Sjetim se onog majmuna od prije par godina, ne sjecam se koja je bila tema, ali je bila slicna prica, koji je prosao standardnu rutu od hinjskog "miroljubivog" otvaranja sa "ko nas bre zavadi", preko "objektivnosti, pa do, kad se malo oslobodio, cmizdrenja za onim supkom Sinikom i ostalim "junacima" s jevrejskog, a zavrsio uz, nesto u stilu - Razlikujemo se jer mi hriscani prastamo, a vi samo znate da mrzite!
I tada su se neki upecali, pa su poceli s nekim opravdanjima i, u ovom slucaju, bespotrebnim objasnjenjima.
Jebote, pa zar svaka ovakva tema, koja prije svega treba da bude sjecanje na agresiju i njene zrtve, treba da se, radi par satro objektivna i par dupljaka s one strane, svede na to da nam boba fali da se svaki put nekome jos pocnemo izvinjavati i pravdati, sta li?!
Dobro se zna ko je sta radio i kako je sve krenulo, pa i svaki los potez povucen sa nase strane treba gledati u svjetlu jednog nametnutog stanja, agresije i zlocina koji su krenuli ne od nas ovdje, nego od onih koji bi danas sve to da relativiziraju, da svedu na jednu te istu razinu odgovornosti.
Nekada davno sam jos i imao zivaca pustiti nekom fore, sacekati da vidim da li se radi o iskrenoj i objektivnoj osobi, pa mi ovakve teme nisu bile mrske, ali me je vrijeme naucilo da su i takvi, naizgled regularni momci, prije ili kasnije poceli da pokazuju pravo lice.
- Dupli_skalp
#755 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Chisum wrote:Upravo to, pogotovo kada sa druge strane pristigne poluistina ili neistina, kao u ovom slucaju... I potpuno se slazem sa smurfom i njegovom postom sa vrhu stranice. Nikakve rasprave i nikakva pravdanja nekom supku koji ti je zelio sve najgore, a i danas isto osjeca.Nekako s proljeća wrote:Mislim da je imala i brata u tandemu, također vrsnog strijelca. Vi ste imali sa Dobrinje 1 i iz Nedzarića ljude od tog posla. Gađali su u području vrata glave ( manjak pancirne zastite) , a sa D1 su pogađali butinu-arteriju. Jedan ti prozviždi iznad glave i kada se sagneš...
Imena, nije fer to raditi ako se mi već nismo predstavili.
Sjetim se onog majmuna od prije par godina, ne sjecam se koja je bila tema, ali je bila slicna prica, koji je prosao standardnu rutu od hinjskog "miroljubivog" otvaranja sa "ko nas bre zavadi", preko "objektivnosti, pa do, kad se malo oslobodio, cmizdrenja za onim supkom Sinikom i ostalim "junacima" s jevrejskog, a zavrsio uz, nesto u stilu - Razlikujemo se jer mi hriscani prastamo, a vi samo znate da mrzite!
I tada su se neki upecali, pa su poceli s nekim opravdanjima i, u ovom slucaju, bespotrebnim objasnjenjima.
Jebote, pa zar svaka ovakva tema, koja prije svega treba da bude sjecanje na agresiju i njene zrtve, treba da se, radi par satro objektivna i par dupljaka s one strane, svede na to da nam boba fali da se svaki put nekome jos pocnemo izvinjavati i pravdati, sta li?!
Dobro se zna ko je sta radio i kako je sve krenulo, pa i svaki los potez povucen sa nase strane treba gledati u svjetlu jednog nametnutog stanja, agresije i zlocina koji su krenuli ne od nas ovdje, nego od onih koji bi danas sve to da relativiziraju, da svedu na jednu te istu razinu odgovornosti.
Nekada davno sam jos i imao zivaca pustiti nekom fore, sacekati da vidim da li se radi o iskrenoj i objektivnoj osobi, pa mi ovakve teme nisu bile mrske, ali me je vrijeme naucilo da su i takvi, naizgled regularni momci, prije ili kasnije poceli da pokazuju pravo lice.
a sjećam se i ja tog krelca... mislim da je to bilo u onoj temi "momci sa sarajevskog asfalta prije rata".
- Chisum
#756 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moguce, nisam bas siguran, ali znam da je nakon nekoliko postova uspio pokidati zivce nekolicini ljudi koji nisu shvatili poentu njegovog dolaska na ovaj forum, a neke navuci na to da pocnu da se skoro pa pravdaju... To sebi niko ne treba dozvoliti.
A u sjecanju mi je ostao jer je u samo nekoliko postova presao citav put koji takvi kao on na ovom forumu obicno predju.. od neke glupe suplje, preko cudjenja kako je i zasto poceo rat, pa do blagog kurcenja, kad se malo oslobodi, a onda, na kraju i do zavrsne rijeci koju sam naveo gore... Obicno se ovakvi smrde po forumu mnogo duze, bacaju suplju i primire se s vremena na vrijeme, pa ih covjek izgubi iz vida... Ovaj je bas bio dario po gasu.
Bilo je svega, ali, gledajuci u kakvu smo situaciju dovedeni - ne svojom voljom, i koju su nam sudbinu prizeljkivali i servirali kao jedinu, mi smo svoj obraz ipak sacuvali. I tu staje sva prica o TOME.
A u sjecanju mi je ostao jer je u samo nekoliko postova presao citav put koji takvi kao on na ovom forumu obicno predju.. od neke glupe suplje, preko cudjenja kako je i zasto poceo rat, pa do blagog kurcenja, kad se malo oslobodi, a onda, na kraju i do zavrsne rijeci koju sam naveo gore... Obicno se ovakvi smrde po forumu mnogo duze, bacaju suplju i primire se s vremena na vrijeme, pa ih covjek izgubi iz vida... Ovaj je bas bio dario po gasu.
Bilo je svega, ali, gledajuci u kakvu smo situaciju dovedeni - ne svojom voljom, i koju su nam sudbinu prizeljkivali i servirali kao jedinu, mi smo svoj obraz ipak sacuvali. I tu staje sva prica o TOME.
Last edited by Chisum on 26/03/2012 09:19, edited 2 times in total.
- JoeyTribbiani
#757 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma to je ona klasična četnička propaganda na koju pade veliki broj srba pa danas neće da priznaju ni Markale, ni Srebrenicu.Chisum wrote:To sam upravo primijetio ovih zadnjih nekoliko dana...Nekako s proljeća wrote:Evo ih i po drugim temama seruckaju, uputite ih da malo više čitaju i nađu odgovore-dokaze koje smo davno iznijeli. Ili neka se jave bar pod starim nikovima, sa mrljama banovićkog ćumura.
I redovno isti postovi, redovno isti nacin.... ono, kao, dva-tri gubavca s one strane, sa "objektivnim komentarima", te po jedan-dva klosara koja su, satro, bili s nase strane, ali od 40 napisanih postova 30 im je pljuvanje po armiji i Sarajevu, 5 su "ko nas bre zavadi", a ostalih pet presvlacenje negdje na nekoj nebitnoj temi, cisto da ne izgledaju ofirno...
Posto su teme koje se doticu rata uglavnom starije teme na ovom forumu, na kojima smo se svi mi ucesnici javljali - ima vec nekoliko godina, pa je manje-vise sve receno i ispretresano - mnogi su se i umorili, mnogi ove teme zaobilaze... ali lako se moze provaliti kada ova govna ulete - a ima ih koji su se po ko zna koji put registrivali nakon sto su banovani zbog kenjanja po ovakvim temama i "chetovanja" preko tastature, pa me cudi sto ih se odmah ne banuje... nek' se nose u tri picke materine sugave.
Barem bi ovo trebali biti teme na kojima se, iz postovanja prema nastradalim sugradjanima, ovoj stoci ne treba dozvoliti da zapishava i oskrnavljuje sjecanja svojom "istinom".
Povuku me za jezik pa se upalim 100 puta. I ove teme zbog njih zamalo ne postadose fokusirane na par pojedinaca s naše strane (koje ne branim) umjesto na hiljade smrdljivih, bradatih šumara koji su divljali po gradu i od njega napravile najveću ruševinu u Evropi.
Javi se s nekom "u pakaš se uvuci i izjednači sve" pričom i napiše da je bio oko Sarajeva. Pa mrš u sto PM, zbog takvih su mnogi ljudi sve živo izgubili.
- Dupli_skalp
#758 Re: Snajperisti u Sarajevu..
isto kao i onaj na onoj temi gdje se pričalo o hrasnom i hrasnom brdu.Chisum wrote:Moguce, nisam bas siguran, ali znam da je nakon nekoliko postova uspio pokidati zivce nekolicini ljudi koji nisu shvatili poentu njegovog dolaska na ovaj forum, a neke navuci na to da pocnu da se skoro pa pravdaju... To sebi niko ne treba dozvoliti.
-
leo_
#759 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nisam iscitao citavu temu, teska je previshe, tako da ne znam jeste li nasli "Troskok" vi sto ste trazili, pa evo ovdje link za youtube. film nisam ja postavio na youtube i ogradjujem se od svega sto bi moderaciji moglo pasti na pamet.
http://www.youtube.com/watch?v=VD6Ko2fPk9A
film je kratak, tezak i samo da su ubacili jos par scena, za oskara je. Nek me gospodin Sidran posalje u suku*ac, ali ovdje moze biti samo suzivota, nikako zivota.
http://www.youtube.com/watch?v=VD6Ko2fPk9A
film je kratak, tezak i samo da su ubacili jos par scena, za oskara je. Nek me gospodin Sidran posalje u suku*ac, ali ovdje moze biti samo suzivota, nikako zivota.
-
nibergsund
#760 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kao prvo,što ste toliko paranoični?Kakvi drugi nikovi,kakvi bakrači,ne znam o čemu pričate.Prvi put se javljam i ovo mi je prvi nik,a komentare sam ostavljao još samo na 3 teme osim ove i to veoma malo.Ovdje sam najaktivniji.
Bio sam na drugoj strani,pa šta sad...
Ako možemo komunicirati normalno,bez vrijeđanja,onda OK,a ako ćemo se napušavati i častiti go**ima,kao što to radi ovaj gore,onda se neću ni javljati na ovu temu.Nije problem.Samo mi nije jasno što će vam ovo uopšte,ako ćete se samo vi javljati i mlatiti jedno te isto svaki dan.Zar ne treba da se čuje i glas protivničke strane.I mi smo ratovali,isto kao i vi.
Ovo sve što sam napisao u prethodnim postovima je moje mišljenje i ostajem i dalje iza svega što sam napisao.Ja znam da se mnogima od vas to neće svidjeti,ali šta da se radi.
Uopšte nemam namjeru da pljunem na strahote,koje je preživjelo civilno stanovništvo u Sarajevu.Neko je u ovom ratu prošao bolje,a neko gore.Bilo je i onih,koji su u opkoljenom gradu profitirali i iz rata izašli puni ko brodovi.Takvih je bilo i na našoj strani.
Imali ste priliku da vidite snimak na kojem se vide naši borci u kasarni u Lukavici,na položajima na Grbavici,Dobrinji 1,Žuči,Neđarićima...itd.Vidjeli ste da su to sve normalni momci, a ne neke "bradate spodobe"kako nas vi nazivate.Ja u životu nisam nosio bradu,a u jedinicama u kojima sam bio,tokom rata, skoro da i nije bilo ni jednog borca sa bradom.
Tako da vam je i to "šuplja priča"
Ali dobro sad....na ne dužim.Ako bude normalne komunikacije,spreman sam na polemiku i neću se nikome "uvlačiti".Što mislim to ću i reći.
Pozdrav!
Ako možemo komunicirati normalno,bez vrijeđanja,onda OK,a ako ćemo se napušavati i častiti go**ima,kao što to radi ovaj gore,onda se neću ni javljati na ovu temu.Nije problem.Samo mi nije jasno što će vam ovo uopšte,ako ćete se samo vi javljati i mlatiti jedno te isto svaki dan.Zar ne treba da se čuje i glas protivničke strane.I mi smo ratovali,isto kao i vi.
Ovo sve što sam napisao u prethodnim postovima je moje mišljenje i ostajem i dalje iza svega što sam napisao.Ja znam da se mnogima od vas to neće svidjeti,ali šta da se radi.
Uopšte nemam namjeru da pljunem na strahote,koje je preživjelo civilno stanovništvo u Sarajevu.Neko je u ovom ratu prošao bolje,a neko gore.Bilo je i onih,koji su u opkoljenom gradu profitirali i iz rata izašli puni ko brodovi.Takvih je bilo i na našoj strani.
Imali ste priliku da vidite snimak na kojem se vide naši borci u kasarni u Lukavici,na položajima na Grbavici,Dobrinji 1,Žuči,Neđarićima...itd.Vidjeli ste da su to sve normalni momci, a ne neke "bradate spodobe"kako nas vi nazivate.Ja u životu nisam nosio bradu,a u jedinicama u kojima sam bio,tokom rata, skoro da i nije bilo ni jednog borca sa bradom.
Ali dobro sad....na ne dužim.Ako bude normalne komunikacije,spreman sam na polemiku i neću se nikome "uvlačiti".Što mislim to ću i reći.
Pozdrav!
- Dupli_skalp
#761 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nisi nam napisao jesi li bio aktivan vojnik ili si bio civilno lice s druge strane? i nisi napisao ni gdje si tačno bio.
problem nastaje kad ljudi počnu pametovati šta je bilo u gradu, a nisu bili tu. kao kad bi ja sad pametovao šta je bilo, šta ja znam, u lukavici recimo.
problem nastaje kad ljudi počnu pametovati šta je bilo u gradu, a nisu bili tu. kao kad bi ja sad pametovao šta je bilo, šta ja znam, u lukavici recimo.
-
leo_
#762 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sto skrtaris, napisi nam zasto si ratovao? protiv koga si to ratovao? protiv ljudi koji ugrozavaju nesto tvoje ili ? kako si ti tad zamisljao nas, a kako nas sad gledas? koliko si ljudi ubio u tom ratu i jesu vrijedila ta ubistva? jel' taj neko ubijeni od tvoje ruke ili ruke tvog saborca zasluzio to? ako jeste, cime? ako nije, sta si onda radio u vojsci? bice prica, ja sam morao, mene bi ubili. da, ubili bi te mozda, mozda zatvorili, ali bi imao cistu savjest i ne bi dirao neduzne, a vecina vas je uradila upravo ono sto niste htjeli da se vama desi. jel' tvoja savjest uopste cista, kad smo kod toga? kako se sam pred sobom opravdas za ucesce u tom ratu, jer svako se opravdava necim ili zavrsi objesen na tavanu kuce? moj babo je branio mene, to mu je opravdanje, a sta je sa srbima, koga ste vi branili? kako vidis ubistva na Markalama i recimo Srebrenicu? jel' priznajes uopste da se desilo to sto se desilo? jel' podrzavas to ili negiras i osudjujes one koji su to uradili? jel' to uradila ta ista vojska u kojoj si bio i jesu li ti mladici normalni isto ili sta konkretno mislis o njima? Sta je sa snajperistima, jel' poenta price da su i muslimani dobili par pusaka sa strane pa da su pucali i oni ili je poenta da je TVOJA vojska naoruzanih, normalnih mladica pucala na civile tokom rata? ti si bio oko sarajeva, ali znas sta je bilo u sarajevu bolje od ovih ljudi?nibergsund wrote:Kao prvo,što ste toliko paranoični?Kakvi drugi nikovi,kakvi bakrači,ne znam o čemu pričate.Prvi put se javljam i ovo mi je prvi nik,a komentare sam ostavljao još samo na 3 teme osim ove i to veoma malo.Ovdje sam najaktivniji.
Pozdrav!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J9A7xZTa ... 61l0j9l9l0.[/youtube]
cemu pricamo mi konkretno? hoces jos snimaka ili ?
dosao si ovdje da pricas normalno, a svjestan si da nama nikad niko nije dao konkretne odgovore i da ces biti obasut sa 2000 pitanja u roku od 2 sekunde. Samo da znas, ja osudjujem svako ubistvo neduznih sa bilo koje strane, osudjujem tebe i tvoju vojsku normalnih momaka jer ste krenuli na drzavu koja vas nije ugrozila i nije napala, a u koju i dan danas dodjete na cevape, ne pitajuci se da li ste bas vi ranili onog sto vam sprema 10 u cijelo s lukom. Osudjujem i ove sto ih je uhvatilo zlo rata i sto su maltertirali i ubijali civile sa druge strane.
-
nibergsund
#763 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio sam aktivan vojnik.Što se tiče položaja,bio sam na više mjesta:Dobroševići,Paljevo,Blagovac,Poljine,Ober,Mrkovići,Borije,a poslije Visojevica,Motka...eyesburn wrote:nisi nam napisao jesi li bio aktivan vojnik ili si bio civilno lice s druge strane? i nisi napisao ni gdje si tačno bio.
Nisam bio u gradu,ali su mi poznati neki događaji.I to nije pametovanje,nego mišljenje.
-
nibergsund
#764 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Leo...mnogo pitanja,a malo pravih odgovora.Sve se desilo iznenada,spontano...ratovali smo svi,i ko je htjeo i ko nije htjeo.Naravno da sam razmišljao o tome da li sam nekada nekoga ubio,ali se trudim da držim emocije pod kontrolom.I vi,koji ste bili aktivni učesnici rata se pitate ponekad,da li ste ubili čovjeka.Makar u podsvijesti.
Kako sam vas zamišljao? Uh,teško pitanje.Nemam odgovor.Što se tiče Srebrenice,to je tema za dublje razmatranje.I sami znate da je Srebrenica žrtvovana isto npr.kao i Kninska Krajina sa naše strane.Upitaš li se ponekad,gdje su silni milioni dolara i eura,koji su došli u Bosnu kao pomoć porodicama žrtava Srebrenice iz cijelog svijeta?Oni kojima je namjenjeno,vjerujem da nisu vidjeli ni 5% od tih para.
I meni je isto žao svih nevinih žrtava rata,a oni koji su činili zločine trebaju na sud,ali SVI.Bilo je zločinaca na sve 3 strane,nećemo se lagati.
Kako sam vas zamišljao? Uh,teško pitanje.Nemam odgovor.Što se tiče Srebrenice,to je tema za dublje razmatranje.I sami znate da je Srebrenica žrtvovana isto npr.kao i Kninska Krajina sa naše strane.Upitaš li se ponekad,gdje su silni milioni dolara i eura,koji su došli u Bosnu kao pomoć porodicama žrtava Srebrenice iz cijelog svijeta?Oni kojima je namjenjeno,vjerujem da nisu vidjeli ni 5% od tih para.
I meni je isto žao svih nevinih žrtava rata,a oni koji su činili zločine trebaju na sud,ali SVI.Bilo je zločinaca na sve 3 strane,nećemo se lagati.
- Dozer
#765 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hm...OK, hajde da pricamo. Ali, ako neces pricati otvoreno i potkrijepljeno cinjenicama, onda bilo kakva prica nema smisla. Ja sve sto ti pisem, pisem iz prve ruke, dakle - licne. Ne iznosim misljenja, nego cinjenice.
kazes:
Da je bilo budala - jeste. Nekada u drugoj polovici '93 su, opet Vikicevi, uhvatili curu na Mejtasu koja je "radila" iz crvenih zgrada iznad Doma policije. Kod nje je nadjen i spisak i slike sa 20 i nesto pogodjenih civila, a pored svakog je pisalo i "300 DEM". To je vjerovatno iznos koji je dobivala po glavi. I nemas se tu sta slagati ili ne, to su cinjenice ba...
Logicno, sve nas ovdje zanima samo odgovor na jedno pitanje - zasto? Od koga si to, kao Srbin, bio ugrozen? Ko te, gdje i kada napao? Nadamo se da ces biti bar toliko covjek pa da odgovoris na ova jednostavna pitanja.
Da olaksam - nije sve pocelo ni iznenada ni spontano, nego je sve i te kako dobro i potanko isplanirano u stabovima SDS-a i u sprezi sa JNA. Posto si bio na svim brdima oko grada, onda bi valjda trebalo da znas da su ti polozaji sa kojih si pucao vecinom bili iskopani jos tokom proljeca i ljeta '91. Zaista ne vidim sta je tu bilo "iznenada i spontano"...
Sto se tice Srebrenice, da, znamo da je zrtvovana, ali mislim da su se bosnjacki "stratezi" tu malo zajebali i da nisu planirali da cete uraditi sta ste uradili. Podrazumijevano, niste to morali uraditi kada ste vec imali dogovor o zamjeni teritorija, pa je i sudjenje za genocid u tom slucaju sasvim opravdano jer ga jeste pocinili. Nazalost, pocinili ste ga na jos puno mjesta sirom danasnje RS...
kazes:
Dakle, nije "vjerovatno bilo" snajperskih djelovanja, nego JESTE bilo snajperskih djelovanja u samom gradu. Tacno je da je u pocetku toga bilo neuporedivo vise, a da su kasnije to bili sporadicni slucajevi vjerovatno jer je dosta tih ljudi pohvatano, a mnogi su se utisali da ne bi zaglavili, medjutim, bilo ih je sve do pocetka '94 kada je uhvacen zadnji koji je to radio. A radio je iz Velesica i djelovao je po Brodskoj ulici. Cijelo vrijeme su ljudi mislili da se to desava sa Grbavice i bijelih nebodera, dok Vikicevi ljudi nisu shvatili da je to praktino nemoguce, napravili ceku i uhvatili mamlaza, Jedan od, koliko se sjecam, Ristovica iz Velesica.Slažem se da je tada bilo pucanja sa balkona po gradu,po susjednim zgradama,a vjerovatno je bilo i snajperskih dejstava,ali da je toga bilo 93.94.ili 95.,e to se ne slažem.I ako je tad bilo,to su onda pojedinačni slučajevi ili neke budale. Što se tiče noćnih svjetlosnih signala artiljeriji,to je tolika glupost da ne treba ni komentarisati.Zato sam samo i kratko prokomentarisao,ortodox glupost. Možda je neko i blicao,ali iz drugih razloga.
Da je bilo budala - jeste. Nekada u drugoj polovici '93 su, opet Vikicevi, uhvatili curu na Mejtasu koja je "radila" iz crvenih zgrada iznad Doma policije. Kod nje je nadjen i spisak i slike sa 20 i nesto pogodjenih civila, a pored svakog je pisalo i "300 DEM". To je vjerovatno iznos koji je dobivala po glavi. I nemas se tu sta slagati ili ne, to su cinjenice ba...
Dakle, bio si artiljerac. Mozda si upravo ti onaj koji je spustio onu 120-ku na Markale, ili V. Miskina, ili Dobrinju, ili pivaru, ili, ili...Bio sam aktivan vojnik.Što se tiče položaja,bio sam na više mjesta:Dobroševići,Paljevo,Blagovac,Poljine,Ober,Mrkovići,Borije,a poslije Visojevica,Motka... Nisam bio u gradu,ali su mi poznati neki događaji. I to nije pametovanje, nego mišljenje.
Logicno, sve nas ovdje zanima samo odgovor na jedno pitanje - zasto? Od koga si to, kao Srbin, bio ugrozen? Ko te, gdje i kada napao? Nadamo se da ces biti bar toliko covjek pa da odgovoris na ova jednostavna pitanja.
Sad te moram upitati - da li je ovo misljenje ili smatras da je ovo cinjenica?Leo...mnogo pitanja,a malo pravih odgovora.Sve se desilo iznenada,spontano...
Da olaksam - nije sve pocelo ni iznenada ni spontano, nego je sve i te kako dobro i potanko isplanirano u stabovima SDS-a i u sprezi sa JNA. Posto si bio na svim brdima oko grada, onda bi valjda trebalo da znas da su ti polozaji sa kojih si pucao vecinom bili iskopani jos tokom proljeca i ljeta '91. Zaista ne vidim sta je tu bilo "iznenada i spontano"...
Sto se tice Srebrenice, da, znamo da je zrtvovana, ali mislim da su se bosnjacki "stratezi" tu malo zajebali i da nisu planirali da cete uraditi sta ste uradili. Podrazumijevano, niste to morali uraditi kada ste vec imali dogovor o zamjeni teritorija, pa je i sudjenje za genocid u tom slucaju sasvim opravdano jer ga jeste pocinili. Nazalost, pocinili ste ga na jos puno mjesta sirom danasnje RS...
A zasto? Sam kazes da smo mi vas zamisljali kao "bradate spodobe". Doduse, gledajuci TV i snimke, nije tesko zakljuciti zasto je to tako, ali morali ste i vi imati neku "sliku" o nama.Kako sam vas zamišljao? Uh,teško pitanje.Nemam odgovor.
- Dupli_skalp
#766 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nije problem imati mišljenje, svi ga imaju kao i pakšu, ali problem je kad se ne prihvataju činjenice koje se kose s a priori stvorenim mišljenjem.nibergsund wrote:I to nije pametovanje,nego mišljenje.eyesburn wrote:nisi nam napisao jesi li bio aktivan vojnik ili si bio civilno lice s druge strane? i nisi napisao ni gdje si tačno bio.
-
nibergsund
#767 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa pogledaj ovaj snimak boraca na Grbavici i Lukavici.Gdje ti tu vidiš bradate spodobe.Sasvim normalni momci,kulturni,obrazovani,neki perfektno govore strane jezike,ali vi postavljate snimke,koji vama odgovaraju,gdje se stvarno pojavljuju četnici sa bradama.Eto ja cijeli rat prođoh i ne vidjeh toliko četnika sa bradama,koliko ih vi postaviste na snimcima.
Sve je počelo spontano i iznenada ZA MENE I TEBE,a ne za SDS i SDA.Razumiješ li sad?Ja nisam ukopavao topove 91.Ni na kraj pameti mi tad nije padalo da će biti rat.
Jesam,bio sam artiljerac,zato sam i rekao da je ono signaliziranje obična glupost.Top radi po tablicama gađanja,koji pravi računač,na osnovu topografskih karata.I moram ti priznati da sam prvi put čuo na ovom forumu da je uopšte postojalo to svjetlosno signaliziranje.
Što se tiče te djevojke sa Mejtaša,to je tek najveća nebuloza.Pa kako su joj plaćali tih 300 maraka.Slali joj poštom ili prebacivali na račun u banci?Da nije žalosno,bilo bi smiješno.
Sve je počelo spontano i iznenada ZA MENE I TEBE,a ne za SDS i SDA.Razumiješ li sad?Ja nisam ukopavao topove 91.Ni na kraj pameti mi tad nije padalo da će biti rat.
Jesam,bio sam artiljerac,zato sam i rekao da je ono signaliziranje obična glupost.Top radi po tablicama gađanja,koji pravi računač,na osnovu topografskih karata.I moram ti priznati da sam prvi put čuo na ovom forumu da je uopšte postojalo to svjetlosno signaliziranje.
Što se tiče te djevojke sa Mejtaša,to je tek najveća nebuloza.Pa kako su joj plaćali tih 300 maraka.Slali joj poštom ili prebacivali na račun u banci?Da nije žalosno,bilo bi smiješno.
- Dupli_skalp
#768 Re: Snajperisti u Sarajevu..
a to moraš biti bradat da bi bio četnik i provodio četničku ideologiju?nibergsund wrote:Pa pogledaj ovaj snimak boraca na Grbavici i Lukavici.Gdje ti tu vidiš bradate spodobe...
pa eno vojo šešelj, nikad u životu ga s bradom nisam vidio, a četnik od rođenja do smrti. pogrešne ti teze totalno.
dalje, kad si se već uhvatio snimka, ja svako malo i na onom snimku vidim poneku bradatu spodobu.
i konstantno skrećeš s teme i navodiš vodu na pogrešan mlin.
- karanana
#769 Re: Snajperisti u Sarajevu..
eno onaj sto je s aleksicem, onaj amerikanac/kanadjanin sta li je....doduse kazu da je bio CIA-in spijun. ali eno deklarise se cetnik, a fin, elegantan, obrijan, edukovan....
-
nibergsund
#770 Re: Snajperisti u Sarajevu..
eyesburn wrote:a to moraš biti bradat da bi bio četnik i provodio četničku ideologiju?nibergsund wrote:Pa pogledaj ovaj snimak boraca na Grbavici i Lukavici.Gdje ti tu vidiš bradate spodobe...![]()
pa eno vojo šešelj, nikad u životu ga s bradom nisam vidio, a četnik od rođenja do smrti. pogrešne ti teze totalno.
dalje, kad si se već uhvatio snimka, ja svako malo i na onom snimku vidim poneku bradatu spodobu.
i konstantno skrećeš s teme i navodiš vodu na pogrešan mlin.
I ja kad sam gledao snimke Mudžahedina u srednjoj Bosni,vidio sam više bradatih spodoba,pa opet ne kažem da su svi borci Armije BIH,bili spodobe i ovakvi i onakvi...
Četništvo je ideologija,koja je bila rasprostranjena u srpskoj vojsci u poslednjem ratu,ali ne u onolikoj mjeri u kojoj vi mislite i tvrdite,nego veoma manje.
-
leo_
#771 Re: Snajperisti u Sarajevu..
rat je trajao od 92.-95. Ti si spontano otisao u vojsku, spontano proveo par mjeseci ili eto godinu. nagledao si se svega kazes, i sto nisi istupio iz te vojske nakon tog perioda? dopustio si sam sebi da te trpamo u isti kos sa svim onim kretenskim bradonjama, za koje kazes da ih mi sad nalazimo, a kako ih mi nalazimo na milion snimaka, ako nikad nisu bili tu i ako su manjina medju vama? sam si sebi to dopustio i ti moras da shvatis da ces ti kao osoba mozda meni biti sutra ok, mozda cemo raditi skupa, ti milutin i ja hamza se pozdravimo svakodnevno na poslu i u istoj smo ekipi na rekreaciji, ali ti kao pripadnik te vojske si za mene isti kao i svi koji su u toj vojsci bili. u dobrosevicima sam izgubio amidzu civila, pa mi reci kako da na tebe gledam normalno i da nesto ti i ja imamo zajednicko? da ti sad treba djetetu zivot spasiti, ja bih to uradio, mozda cak i po cijenu svog zivota i to je stav vecine bosanaca i hercegovaca i to je jedino sto nas razlikuje od bilo kog naroda na svijetu, a bas zato ce tvoj narod opet da nas kolje, ja sam ubijedjen u to, pa nek prica ko sta hoce. mi, bosanci se ogradjujemo konstantno od svih tzv. nasih, koji su prljava djela radili u to opet tzv. nase ime i prihvatamo da se sudi svakome, ali srbi uporno velicaju one nakaze po Haagu i opet imas skupove "noz, zica, srebrenica", a kad si imao skup bosanaca da zele smrt i patnju srbima? gdje, kad i dokazi? ne mogu vishe pisati, a kako Senad Hadzifejzovic kaze "milion pitanja mi je trenutno na pameti..." ...
-
leo_
#772 Re: Snajperisti u Sarajevu..
cetnistvo u maloj mjeri? pa dobro covjece, zasto si onda ratovao? pa zasto si covjece pucao po meni malom kad sam pravio cedevitu prvi put van podruma?nibergsund wrote: I ja kad sam gledao snimke Mudžahedina u srednjoj Bosni,vidio sam više bradatih spodoba,pa opet ne kažem da su svi borci Armije BIH,bili spodobe i ovakvi i onakvi...
Četništvo je ideologija,koja je bila rasprostranjena u srpskoj vojsci u poslednjem ratu,ali ne u onolikoj mjeri u kojoj vi mislite i tvrdite,nego veoma manje.
- Dozer
#773 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vidis...ti meni opet pricas o svom misljenju, a ja tebi o necemu cemu sam prisustvovao i sto sam gledao svojim ocima, pa je malo neumjesno onda to nazivati nebulozom. Tebi je to mozda smijesno, ali nama nije bilo, vjeruj mi. Pogotovo kada su nadjene te slike na kojima se vide ljudi kako leze po cesti. I to redom sve civili. Vjerovatno je izbjegavala uniformisane bojeci se da bi neko mogao poceti istrazivati kako je pogodjen na tom mjestu. Civile ipak niko nije istrazivao, a i "pala" je skroz bez veze...valjda se pomamila jer je niko nije skontao tako dugo, pa se opustila i otstancala 2-3 metka u kratkom vremenu tokom jednog dana, na sta su komsije reagovale.nibergsund wrote:Što se tiče te djevojke sa Mejtaša,to je tek najveća nebuloza.Pa kako su joj plaćali tih 300 maraka.Slali joj poštom ili prebacivali na račun u banci?Da nije žalosno,bilo bi smiješno.
Pare nisu nadjene kod nje, sto ne znaci da joj nisu bile obecane. Mozda je sama sebi pisala kako bi racunala i radovala se zaradi. Usput, mlada je koristila PASP, koji je ocito bio glanc nov.
- karanana
#774 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa ratovali su za pripojenje srbiji. to nije ekskluzivno chetnichka ideologija. ta ideologija je starija od chetnishtva a podrzavana je i od komunista. znaci, ja se slazem da u VRS nisu svi bili chetnici ali se eto potrefilo da i chetnici i komunisti i neki treci imaju zajednicki cilj. jer, opet pitam, jeli mislite da je ratko mladic blizi chetnishtvu ili komunizmu?
-
leo_
#775 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kakve veze imaju pripojenje srbiji i masovno ubijanje bespomocnih civila? po meni je to samo cetnistvo, ako je cetnistvo nacionalisticki srpski pokret.karanana wrote:pa ratovali su za pripojenje srbiji. to nije ekskluzivno chetnichka ideologija. ta ideologija je starija od chetnishtva a podrzavana je i od komunista. znaci, ja se slazem da u VRS nisu svi bili chetnici ali se eto potrefilo da i chetnici i komunisti i neki treci imaju zajednicki cilj. jer, opet pitam, jeli mislite da je ratko mladic blizi chetnishtvu ili komunizmu?