U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
- senjor
#751 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Vec sam napisao da se oko ovoga netreba dizatiti nikakava halabuka.Ja sam zahvalan Svajcarskom narodu sto je posteno rekao sta misli,referentum nije bio po meni bio protiv munara neko protiv muslimana i islama uopste.Predlog za referenudum o pitanju munara nije dosao od vlade neko od jedene desnicarske stranke.
Svajcarci ce imati velikih problema sa ovim referendumom.Mislim da ce Arapsko bogoastvo koje lezi u Svajcarskim bankama ispartiti.Muslimani u Evropi moraju nauciti jednu stvar;
istorija se ponavlja.
Amerika je stvarajuci Osamu Bin Ladena zapocelela epohohu kojoj je zanji cilj sudar civilizacija pa ako hocete i religija.Mozete vi sada mene protivrijeciti ali cinjenice idu ovom svemu u prilog.Evropa zeli ocistiti bilo na koji nacin sebe od muslimana i islama.
Muslimani moraju malo filim vratiti unazad i sjetiti se Spanije i genocida nad njima.Ovo je nesto za pocetak blaza forma dekreta kralja Filipa drugog iz cini mi se 1555 godine.
Svajcarci ce imati velikih problema sa ovim referendumom.Mislim da ce Arapsko bogoastvo koje lezi u Svajcarskim bankama ispartiti.Muslimani u Evropi moraju nauciti jednu stvar;
istorija se ponavlja.
Amerika je stvarajuci Osamu Bin Ladena zapocelela epohohu kojoj je zanji cilj sudar civilizacija pa ako hocete i religija.Mozete vi sada mene protivrijeciti ali cinjenice idu ovom svemu u prilog.Evropa zeli ocistiti bilo na koji nacin sebe od muslimana i islama.
Muslimani moraju malo filim vratiti unazad i sjetiti se Spanije i genocida nad njima.Ovo je nesto za pocetak blaza forma dekreta kralja Filipa drugog iz cini mi se 1555 godine.
Last edited by senjor on 02/12/2009 10:08, edited 1 time in total.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#752 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Da je to tako kako si ti napisao onda budi siguran da u BiH vise ne bi postojao niti jedan covjek islamske vjeroispovjesti. To sto nam nisu pomagali onoliko koliko smo mi zeljeli i ocekivali apsolutno ne znaci da su podrzavali agresiju. Da je tako kako ti kazes onda niti jedan bosnjak ne bi bio primljen u bilo koju zemlju evrope a i sam dobro znas koliko je nasih ljudi ostalo da zivi u toj kako ti kazes "civilizovanoj EVROPI". To i jeste nas najveci problem sto nam je uvijek neko drugi kriv za nase jade i za nasa sranja koja pravimo. Je li mozda evropa kriva sto je od Seferove multietnicke ABiH napravljena jednonacionalna armija i sto je automatski uticalo da splasnu sve do tada moguce simpatije koje smo imali od ostatka svijeta. Je li evropa kriva sto 14 godina nakon zavrsetka rata se ne zna gdje su otisle milijarde donacija za ovu nasu stranu za koju kases da evropa mrzi. Je li Evropa kriva sto mi 14 godina nakon rata ne mozemo da uredimo kako treba ovu polovicu nase lijpe BiH nego svjesno podrzavamo lopove i kriminalce. Ne mrzi oni BiH nego mrze nase divljacke porive za kriminalom, kradjom i kukanjem bez postenih pokusaja da sebi sami probamo da stvorimo bolje. Napadamo RS za sve ovo sto nam se dogadja i ok s pravom jer oni radi sve da opstruiraju nasu zemlju ali sta smo napravili u Federaciji da bi mogli uzdignuta cela da kazemo i RS-u i Evropi da je kod nas sve dobro, da smo mi napravili sve kako treba, ocistili svoje dvoriste i sve blista. Demagogija vise nigdje ne pali jer ako ti ne postujes one koji su svoje zivote i krv prosluli za slobodu zasto onda ocekujes da te neko drugi postuje. A sto se tice genocida koje je evropa napravila, napravila je ali kao sto neko napisa je li to Turska na ove prostore dosla sa cvijecem u rukama i poubijala sve sto im je bilo na putu. Pusti se suplje price i standardnih demagoskih teorija da nam je uvijek neko drugi kriv. Napisao sam sta je nasa veca briga od munara po Evropi i kad sve te svoje probleme svedemo na nulu onda cemo imati potpuno pravo da nekome dajemo moralne pridike.MUNAFIK wrote:hrasno38 wrote:@Bosnolog, Lijepo ti naruzi naku tamo zaostalu Evropu elem kao da zivis u zemlji koja se cuva kao prototip demokratije,ljudskih prava i svega onoga sto bi se cinilo idealnim za jedno drustvo. Medjutim ili si zaboravio svjesno ili nesvjesno a u sta cisto sumnjam da dolazis tj javljas se iz predposljednje zemlje na ljestvici evropskih zemalja po kvalitetu svega sto je normalno na svijetu ukljucujuci tu i ono osnovno a to je pravo na zivot. Jedino sto je bitno izgleda i od cega se zivi, ali kad bi se zajebavali, je vezano za vjeru i vjerska prava. Najvaznije je da se moze ici u crkve i dzamije, moliti bogu ili alahu, voditi brigu hoce li svaka dzamija na svijetu imati minaret i svaki crkveni toranj zvono, hoce li se reisu izgradidi bijeli dvori a kardinalu uzeti ili vratiti jos bijelji a usput iseliti jedan citav fakultet da bi se udovoljilo trecima. To je navaznije i od toga se zivi i to ce da nahrani gladna usta. Koja demagogija koja na zalost izgleda pali i u ovom XXI vijeku kao sto je i palila 500 godina prije. To je dokaz da u nasoj evoluciji ima i te kako problema.
U zemlji gdje su ubijene hiljade i hiljade ljudi, silovano na hiljade zena, hiljade djece ostalo bez roditelja, gdje su ljudi ostali bez igdje icega, gdje djeca u XXI vijeku nemaju sta da jedu i umiru od najtezih bolesti jer ne mogu da se lijece, gde se dnevno ubije jedan nas gradjanin zbog bijede i beznadja, gdje oni koji su se izborili da bi mi mogli danas da seremo po internetu zive po rupama povrsinskih kopova u milosti i nemilosti onih dobrih ljudi koji ce im donijeti koricu hljeba, u zemlji gdje je najveca korupcija i kriminal u istoriji covjecanstva i gdje jedino uzivaju politicari, hodze i popovi, ti si nasao da solis pamet kako je evropa kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote. Pa kako te bolan nije stid???? Okreni se oko sebe nekoliko puta i vidi ko si i sta si i imas li ikakvo moralno pravo da ikome iz te "jadne za tebe evrope" kazes ista. Kakva bolan vjera, od vjere se ne zivi i istorisjki dokazano da se od nje najvise umire. Sta radimo da budemo bolji od evrope osim sto palamudimo po internet forumima???? NISTA, apsolutno nista ali zato smo mi kolijevka demokracije, al kad bi se zajebavali. njavaznije je da mi imamo na 300 metara 3 vjerska objekta, kuisanje imama i zvon zvona. Sve ostalo vise nije bitno i tu pocinje i zavrsava demokratija i sve ono sto te cini covjekom. U svojoj vjeri na svojoj zemlji, bez svoje kuce i praznog stomaka. Idila za horor filmove.
ljepo si ti to sve srocio i neko bi ti mogao i cestitati da nisi zaboravio jednu 'malu' sitnicu a to je da je ta civilizirana EVROPA (koja je usput napravila vise desetina genocida) direktno podrzavala AGRESIJU na Bosnu i Hercegovinu.
Da je ta ista evropa pustila cetnicke horde da ruse ovu nasu zemlju i da pune grobnice koje ti spominjes. Zaboravljas isto tako da ta ista Evropa pusta RATNE zlocince na slobodu i da agresora nagradjuje bezviznim rezimom i sl.. dok zrtve zatvara u kavez ( mislim na BiH) pricajuci kojekakve price za djecu o nekakvom dogovoru politicara u BiH a i sami znaju da je nekim stranama CILJ da se NIKADA NE DOGOVORE jer oni MRZE BOSNU!!!
Ja imam pravo da pljujem po evropi zato sto je LICEMJERNA I LAZLJIVA i zato sto ima duple arsine... a posebno radi toga sto su pustili da se svo ovo ZLO desi ovoj nasoj zemlji i nama svima... a to sto su pustili meni znaci da su podrzavali svo to zlo, zato zaista ne razumijem sto ovo sve spominjes kada i sam znas kako stvari stoje!!!
i kakve ima veze u kakvoj ja zemlji zivim, imam svako pravo da kritikujem ono sto nevalja gdje god da se desava na svijetu a posebno tamo gdje se kunu u nekakva LJUDSKA PRAVA I SLOBODE!!!
-
Margita81
- nosara
#754 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Dobro si... Cista demagogija... Vide trn u tudjem oku, a ne vide balvane u svom...hrasno38 wrote: Da je to tako kako si ti napisao onda budi siguran da u BiH vise ne bi postojao niti jedan covjek islamske vjeroispovjesti. To sto nam nisu pomagali onoliko koliko smo mi zeljeli i ocekivali apsolutno ne znaci da su podrzavali agresiju. Da je tako kako ti kazes onda niti jedan bosnjak ne bi bio primljen u bilo koju zemlju evrope a i sam dobro znas koliko je nasih ljudi ostalo da zivi u toj kako ti kazes "civilizovanoj EVROPI". To i jeste nas najveci problem sto nam je uvijek neko drugi kriv za nase jade i za nasa sranja koja pravimo. Je li mozda evropa kriva sto je od Seferove multietnicke ABiH napravljena jednonacionalna armija i sto je automatski uticalo da splasnu sve do tada moguce simpatije koje smo imali od ostatka svijeta. Je li evropa kriva sto 14 godina nakon zavrsetka rata se ne zna gdje su otisle milijarde donacija za ovu nasu stranu za koju kases da evropa mrzi. Je li Evropa kriva sto mi 14 godina nakon rata ne mozemo da uredimo kako treba ovu polovicu nase lijpe BiH nego svjesno podrzavamo lopove i kriminalce. Ne mrzi oni BiH nego mrze nase divljacke porive za kriminalom, kradjom i kukanjem bez postenih pokusaja da sebi sami probamo da stvorimo bolje. Napadamo RS za sve ovo sto nam se dogadja i ok s pravom jer oni radi sve da opstruiraju nasu zemlju ali sta smo napravili u Federaciji da bi mogli uzdignuta cela da kazemo i RS-u i Evropi da je kod nas sve dobro, da smo mi napravili sve kako treba, ocistili svoje dvoriste i sve blista. Demagogija vise nigdje ne pali jer ako ti ne postujes one koji su svoje zivote i krv prosluli za slobodu zasto onda ocekujes da te neko drugi postuje. A sto se tice genocida koje je evropa napravila, napravila je ali kao sto neko napisa je li to Turska na ove prostore dosla sa cvijecem u rukama i poubijala sve sto im je bilo na putu. Pusti se suplje price i standardnih demagoskih teorija da nam je uvijek neko drugi kriv. Napisao sam sta je nasa veca briga od munara po Evropi i kad sve te svoje probleme svedemo na nulu onda cemo imati potpuno pravo da nekome dajemo moralne pridike.
- dr.Gonzo
#755 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kad je nesto lose u nerazvijenim islamskim zemljama (recimo siromastvo, kamenovanje zena, odsjecanje dijelova tijela), to je zato sto su na vlasti izrodi, izdajnici, americki i jevrejski spijuni koji rade protiv svog naroda i svoje vjere. Ni u kom slucaju to nema veze sa samim narodom, ili nedajboze, njihovom vjerom. Da se to gleda, kod njih bi bio raj na zemlji.
Kad je nesto lose na zapadu (recimo zabrana izgradnje munara), to je zato sto su vrijednosti zapadnog drustva trule, a njihove vodje licemjerni i pogani fasisti. Ona socijalna pomoc sto je svi primaju je ustvari tu da nam zamaze oci pred njihovom sveprisutnom moralnom krizom. Al' mi se ne damo prevariti!
Welcome to the Reisland
Kad je nesto lose na zapadu (recimo zabrana izgradnje munara), to je zato sto su vrijednosti zapadnog drustva trule, a njihove vodje licemjerni i pogani fasisti. Ona socijalna pomoc sto je svi primaju je ustvari tu da nam zamaze oci pred njihovom sveprisutnom moralnom krizom. Al' mi se ne damo prevariti!
Welcome to the Reisland
Last edited by dr.Gonzo on 02/12/2009 10:16, edited 1 time in total.
-
Cloud-Xz
#756 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
skreno mislim da zabrana gradnje minareta nije antiislamska. Niko ne prijeci otvaranja novih Dzamija i vrsenje vjerskih duznosti. Ali morate shvatiti da je Svica krscanska zemlja i da mnogi ne zele slusati molitve druge religije koje usput ni ne razumiju. Osobno smatram da ako si dosao u tudju kucu i primljen si kao covjek onda trebas postivati zakone kuce u kojoj si dosao. I sam sam boravio 10 godina u Njemackoj i vecina stranih radnika koji dolaze prvo i najvaznije sto traze je posao zaposlenje, ne pitaju za molitvu, religiju itd. Naravno niko ne prijeci nikome obavljanje vjerskih obreda , kao neke Arapske zemlje starnim radnicima. A svima kojima minareti nedostaju neka napuste Svicu i neka potraze posao u Turskoj, Iranu ili Saudijskoj Arabiji.
Mislim da ovako agresivnom reakcijom na odluku Svicaraca samo pomazu jacanju islamofobije u Evropi.
Dakle da me se ne shvati krivo, nije zabrana gradnje minareta antiislamska, a onima kojima to smeta neka izvole preseliti tamo gdje ce imati minarete ako im je to najvaznija stvar u zivotu.
I na kraju nisam nikakav nacionalist niti mrzitelj Muslimana a jos manje Bosnjaka, i to sam u dosadasnjim komentarima pisao zasto su pocetkom i nakon rata 92-e vecina Muslimana iz BiH krenuli put krscanske zapadne Evrope a ne put islamske Turske ili Arapskog svijeta kada su tako revni sljedbenici islama. Znaci neko te primi da ti posao i sva socijalna prava o kojima se prije nije moglo ni sanjati, i sat ti je taj neprijatelj zato sto zabranjuje gradnju minareta. Zar ne smatrate to nepostenim?
Mislim da ovako agresivnom reakcijom na odluku Svicaraca samo pomazu jacanju islamofobije u Evropi.
Dakle da me se ne shvati krivo, nije zabrana gradnje minareta antiislamska, a onima kojima to smeta neka izvole preseliti tamo gdje ce imati minarete ako im je to najvaznija stvar u zivotu.
I na kraju nisam nikakav nacionalist niti mrzitelj Muslimana a jos manje Bosnjaka, i to sam u dosadasnjim komentarima pisao zasto su pocetkom i nakon rata 92-e vecina Muslimana iz BiH krenuli put krscanske zapadne Evrope a ne put islamske Turske ili Arapskog svijeta kada su tako revni sljedbenici islama. Znaci neko te primi da ti posao i sva socijalna prava o kojima se prije nije moglo ni sanjati, i sat ti je taj neprijatelj zato sto zabranjuje gradnju minareta. Zar ne smatrate to nepostenim?
- KadSeMrtviProbudimo
#757 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Margita81 wrote:hrasno38
Nije mi jasno kako, nakon ovih nekoliko prejakih postova @hrasno38, "švajcarski zagovornici" uopšte imaju obraza dalje pisati i forsirati nešto što je nemoguće i što se ne dotiče BiH.
Ili su priglupi pa ne shvataju misao, ili su ideološki toliko zaluđeni, pa nastavljaju do kraja, na Allahovom putu...u ime demokratije i ljudskih prava i sloboda
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#758 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kakve ti nebuloze pricas da se covjeku zavrti. Kakve veze ima moje stradanje o kome sam pisao i koje u principu i na svu srecu nije stradanje nego odraz situacije koja je bila u Sarajevu u toku rata, sa SPC-om i i planom SANU. Pa kad nemaju prava u toj usranoj Evropi i kad im ne valja sto se onda ne vrate u BiH?????? Evropa u pelenama a mi u BiH u frakovima!!!!! U najtolerantnijoj zemlji na svijetu Bosni i Hercegovini jadan dan osvanu oskrnavljena mezarja a drugi dan oskrnavljena groblja. Jadan dan se kamenuje dzamija a drugi dan crkva. Jedan dan na dzamiji osvane cetiri S a drugi dan na crkvi zvijezda i polumjesec. Jedni vicu ubij Turcina drugi ubij Srbina treci ubij Ustasu. Tesko je to shvatiti ispranim mozgovima.Bosnolog wrote:hrasno38 wrote:@Bosnolog, Lijepo ti naruzi naku tamo zaostalu Evropu elem kao da zivis u zemlji koja se cuva kao prototip demokratije,ljudskih prava i svega onoga sto bi se cinilo idealnim za jedno drustvo. Medjutim ili si zaboravio svjesno ili nesvjesno a u sta cisto sumnjam da dolazis tj javljas se iz predposljednje zemlje na ljestvici evropskih zemalja po kvalitetu svega sto je normalno na svijetu ukljucujuci tu i ono osnovno a to je pravo na zivot. Jedino sto je bitno izgleda i od cega se zivi, ali kad bi se zajebavali, je vezano za vjeru i vjerska prava. Najvaznije je da se moze ici u crkve i dzamije, moliti bogu ili alahu, voditi brigu hoce li svaka dzamija na svijetu imati minaret i svaki crkveni toranj zvono, hoce li se reisu izgradidi bijeli dvori a kardinalu uzeti ili vratiti jos bijelji a usput iseliti jedan citav fakultet da bi se udovoljilo trecima. To je navaznije i od toga se zivi i to ce da nahrani gladna usta. Koja demagogija koja na zalost izgleda pali i u ovom XXI vijeku kao sto je i palila 500 godina prije. To je dokaz da u nasoj evoluciji ima i te kako problema.
U zemlji gdje su ubijene hiljade i hiljade ljudi, silovano na hiljade zena, hiljade djece ostalo bez roditelja, gdje su ljudi ostali bez igdje icega, gdje djeca u XXI vijeku nemaju sta da jedu i umiru od najtezih bolesti jer ne mogu da se lijece, gde se dnevno ubije jedan nas gradjanin zbog bijede i beznadja, gdje oni koji su se izborili da bi mi mogli danas da seremo po internetu zive po rupama povrsinskih kopova u milosti i nemilosti onih dobrih ljudi koji ce im donijeti koricu hljeba, u zemlji gdje je najveca korupcija i kriminal u istoriji covjecanstva i gdje jedino uzivaju politicari, hodze i popovi, ti si nasao da solis pamet kako je evropa kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote. Pa kako te bolan nije stid???? Okreni se oko sebe nekoliko puta i vidi ko si i sta si i imas li ikakvo moralno pravo da ikome iz te "jadne za tebe evrope" kazes ista. Kakva bolan vjera, od vjere se ne zivi i istorisjki dokazano da se od nje najvise umire. Sta radimo da budemo bolji od evrope osim sto palamudimo po internet forumima???? NISTA, apsolutno nista ali zato smo mi kolijevka demokracije, ali opet kad bi se zajebavali. njavaznije je da mi imamo na 300 metara 3 vjerska objekta, kuisanje imama i zvon zvona. Sve ostalo vise nije bitno i tu pocinje i zavrsava demokratija i sve ono sto te cini covjekom. U svojoj vjeri na svojoj zemlji, bez svoje kuce i praznog stomaka. Idila za horor filmove.
Od kuda tebi pravo da osporavas ljudske sloode i prava medu kojim je i pravo na vjeru,teizam,ateizam,slobodu govora,drugacije misljnje kao i analize istih su nepobitne a prava bi trebala biti zagarantovana konvencijama o istim donesenih u toj istoj Evropi koaja se poziva na njih.Ocito ne zelis da prepoznas istinu i ljgavluk Evrope koja je saucesnik svog zla nad mojom drzavom i mojim narodom a posljedice koje danas imamo su posljedice onog sto je ucinjeno uz aminovanje iste te Evrope.O svom stradanju o kome govoris je posljedica zloupotrebe vjere i blagosiljanja SPC koja je u sprazi sa SANU nacinila sve to o cemu pricas.Danas osporavaju mojim sunarodnicima koji su protjerani iz svojih domova u kojima i danas nemaju svoja prava niti imaju svoje vjerske slobode i prava u nedemokratskoj Evropi ,.....koja je klasno ,vjerski i etnickih svatanaj i tolerancije ,nazalost ocito jos uvijek u pelenama.Sve sto sam iznio je istina, dokazana i potvrdena cinjneicama.
Sloboda i ljudska prava su nesto na sto imaju svi ljudi ovog svijeta i ovaj svijet je stvoren da bi u njmu ljudi zivjeli i medusobni bili tolerantni ,te koristili ovo zemaljska dobra i resuse kao bi svoj zivot i potrebe za isti uskladili sa onim sto mogu priustiti shodno svojim potrebma i tehnoloskim dostignucima ,......imajuci u vidu zastitu i ocuvanje planete zemlje za buduce generacije i narastaje.
- nosara
#759 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
hrasno38 wrote: Kakve ti nebuloze pricas da se covjeku zavrti. Kakve veze ima moje stradanje o kome sam pisao i koje u principu i na svu srecu nije stradanje nego odraz situacije koja je bila u Sarajevu u toku rata, sa SPC-om i i planom SANU. Pa kad nemaju prava u toj usranoj Evropi i kad im ne valja sto se onda ne vrate u BiH?????? Evropa u pelenama a mi u BiH u frakovima!!!!! U najtolerantnijoj zemlji na svijetu Bosni i Hercegovini jadan dan osvanu oskrnavljena mezarja a drugi dan oskrnavljena groblja. Jadan dan se kamenuje dzamija a drugi dan crkva. Jedan dan na dzamiji osvane cetiri S a drugi dan na crkvi zvijezda i polumjesec. Jedni vicu ubij Turcina drugi ubij Srbina treci ubij Ustasu. Tesko je to shvatiti ispranim mozgovima.
- Bosnolog
#760 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Tvoj post ima vecinu elemenata sa koji se slazem sto se tice domacih kleptokrimosa i etno tornjaka.Jedan sam od onih koji je imao zestok sukob u vrijeme cistek Sefera Hailovica i ARBiH i onih koji su drgacije mislili i bolrili se za BiH sa svim njenim patriotama iz koje su pocisceni u to vrijeme i mnogi Bosnjaci koji nisu bili na liniji SDA krimosa ,..... jedana sam od onih koji je bio osnivac PL,ali to je neka druga tema.hrasno38 wrote:Da je to tako kako si ti napisao onda budi siguran da u BiH vise ne bi postojao niti jedan covjek islamske vjeroispovjesti. To sto nam nisu pomagali onoliko koliko smo mi zeljeli i ocekivali apsolutno ne znaci da su podrzavali agresiju. Da je tako kako ti kazes onda niti jedan bosnjak ne bi bio primljen u bilo koju zemlju evrope a i sam dobro znas koliko je nasih ljudi ostalo da zivi u toj kako ti kazes "civilizovanoj EVROPI". To i jeste nas najveci problem sto nam je uvijek neko drugi kriv za nase jade i za nasa sranja koja pravimo. Je li mozda evropa kriva sto je od Seferove multietnicke ABiH napravljena jednonacionalna armija i sto je automatski uticalo da splasnu sve do tada moguce simpatije koje smo imali od ostatka svijeta. Je li evropa kriva sto 14 godina nakon zavrsetka rata se ne zna gdje su otisle milijarde donacija za ovu nasu stranu za koju kases da evropa mrzi. Je li Evropa kriva sto mi 14 godina nakon rata ne mozemo da uredimo kako treba ovu polovicu nase lijpe BiH nego svjesno podrzavamo lopove i kriminalce. Ne mrzi oni BiH nego mrze nase divljacke porive za kriminalom, kradjom i kukanjem bez postenih pokusaja da sebi sami probamo da stvorimo bolje. Napadamo RS za sve ovo sto nam se dogadja i ok s pravom jer oni radi sve da opstruiraju nasu zemlju ali sta smo napravili u Federaciji da bi mogli uzdignuta cela da kazemo i RS-u i Evropi da je kod nas sve dobro, da smo mi napravili sve kako treba, ocistili svoje dvoriste i sve blista. Demagogija vise nigdje ne pali jer ako ti ne postujes one koji su svoje zivote i krv prosluli za slobodu zasto onda ocekujes da te neko drugi postuje. A sto se tice genocida koje je evropa napravila, napravila je ali kao sto neko napisa je li to Turska na ove prostore dosla sa cvijecem u rukama i poubijala sve sto im je bilo na putu. Pusti se suplje price i standardnih demagoskih teorija da nam je uvijek neko drugi kriv. Napisao sam sta je nasa veca briga od munara po Evropi i kad sve te svoje probleme svedemo na nulu onda cemo imati potpuno pravo da nekome dajemo moralne pridike.MUNAFIK wrote:hrasno38 wrote:@Bosnolog, Lijepo ti naruzi naku tamo zaostalu Evropu elem kao da zivis u zemlji koja se cuva kao prototip demokratije,ljudskih prava i svega onoga sto bi se cinilo idealnim za jedno drustvo. Medjutim ili si zaboravio svjesno ili nesvjesno a u sta cisto sumnjam da dolazis tj javljas se iz predposljednje zemlje na ljestvici evropskih zemalja po kvalitetu svega sto je normalno na svijetu ukljucujuci tu i ono osnovno a to je pravo na zivot. Jedino sto je bitno izgleda i od cega se zivi, ali kad bi se zajebavali, je vezano za vjeru i vjerska prava. Najvaznije je da se moze ici u crkve i dzamije, moliti bogu ili alahu, voditi brigu hoce li svaka dzamija na svijetu imati minaret i svaki crkveni toranj zvono, hoce li se reisu izgradidi bijeli dvori a kardinalu uzeti ili vratiti jos bijelji a usput iseliti jedan citav fakultet da bi se udovoljilo trecima. To je navaznije i od toga se zivi i to ce da nahrani gladna usta. Koja demagogija koja na zalost izgleda pali i u ovom XXI vijeku kao sto je i palila 500 godina prije. To je dokaz da u nasoj evoluciji ima i te kako problema.
U zemlji gdje su ubijene hiljade i hiljade ljudi, silovano na hiljade zena, hiljade djece ostalo bez roditelja, gdje su ljudi ostali bez igdje icega, gdje djeca u XXI vijeku nemaju sta da jedu i umiru od najtezih bolesti jer ne mogu da se lijece, gde se dnevno ubije jedan nas gradjanin zbog bijede i beznadja, gdje oni koji su se izborili da bi mi mogli danas da seremo po internetu zive po rupama povrsinskih kopova u milosti i nemilosti onih dobrih ljudi koji ce im donijeti koricu hljeba, u zemlji gdje je najveca korupcija i kriminal u istoriji covjecanstva i gdje jedino uzivaju politicari, hodze i popovi, ti si nasao da solis pamet kako je evropa kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote. Pa kako te bolan nije stid???? Okreni se oko sebe nekoliko puta i vidi ko si i sta si i imas li ikakvo moralno pravo da ikome iz te "jadne za tebe evrope" kazes ista. Kakva bolan vjera, od vjere se ne zivi i istorisjki dokazano da se od nje najvise umire. Sta radimo da budemo bolji od evrope osim sto palamudimo po internet forumima???? NISTA, apsolutno nista ali zato smo mi kolijevka demokracije, al kad bi se zajebavali. njavaznije je da mi imamo na 300 metara 3 vjerska objekta, kuisanje imama i zvon zvona. Sve ostalo vise nije bitno i tu pocinje i zavrsava demokratija i sve ono sto te cini covjekom. U svojoj vjeri na svojoj zemlji, bez svoje kuce i praznog stomaka. Idila za horor filmove.
ljepo si ti to sve srocio i neko bi ti mogao i cestitati da nisi zaboravio jednu 'malu' sitnicu a to je da je ta civilizirana EVROPA (koja je usput napravila vise desetina genocida) direktno podrzavala AGRESIJU na Bosnu i Hercegovinu.
Da je ta ista evropa pustila cetnicke horde da ruse ovu nasu zemlju i da pune grobnice koje ti spominjes. Zaboravljas isto tako da ta ista Evropa pusta RATNE zlocince na slobodu i da agresora nagradjuje bezviznim rezimom i sl.. dok zrtve zatvara u kavez ( mislim na BiH) pricajuci kojekakve price za djecu o nekakvom dogovoru politicara u BiH a i sami znaju da je nekim stranama CILJ da se NIKADA NE DOGOVORE jer oni MRZE BOSNU!!!
Ja imam pravo da pljujem po evropi zato sto je LICEMJERNA I LAZLJIVA i zato sto ima duple arsine... a posebno radi toga sto su pustili da se svo ovo ZLO desi ovoj nasoj zemlji i nama svima... a to sto su pustili meni znaci da su podrzavali svo to zlo, zato zaista ne razumijem sto ovo sve spominjes kada i sam znas kako stvari stoje!!!
i kakve ima veze u kakvoj ja zemlji zivim, imam svako pravo da kritikujem ono sto nevalja gdje god da se desava na svijetu a posebno tamo gdje se kunu u nekakva LJUDSKA PRAVA I SLOBODE!!!
Slazem se da ste treba obracunati sa svim zlom od korupcije,utvrdivanaj imovinskog porijekla,privatizacija do utroska svih sredstava pomoci i donacija poslijeratne obnove BiH uz procesuiranje svih kriminalaca i oduzimanje ilegalno stecene i krimo privatizirane imovine .
Ova teama je samo mali cin solidarnost ili protest zbog osporavanaj vjerskih sloboda i prava i mom narodu u Evropi koja snosi veliki dio odgovornosti za sudbinu moje domovine i svega sto se desavalo 90 tih godina.Ako ti ne vidis i ne zelis da znas kao i svega sto nam je nametnuto i sto se tolerise ovih godina onda imamo problem.Ja ne branim krimo kletptomansko etno nacionalisticko kleroinflitrirajucu stranke , koje nam nude tmurnu i blijedu buducnost i iste bi najrade pomeo i doveo gradansko liberalno socijalnu vlast i uredio drzavu jednakih prava i sloboda svih gradana i etnickih skupina ,.......ali do ozdravljenja drustva mi smo daleko i po mom videnju stvari mi smo neosvjesceno i nedoraslo drustvo u kome vladaju etnokratsko krimo korumpirana mafija.
Socijalna revilucija i bunt ulice cija avangarada bi trebali biti studenti i intelektualci ,ali toga nema jer su nam vjecni studenti prezauzeti vjecnim studiranjem ,nocnim izlascima i spavanjem do podne ,nezainteresirani za svoju buducnost i buducnost ove zemlje cekajuci da im roditelji dandu marku da kupe sebi i djevojci pice a intelektualci marginizirani ili su otisli odavno iz BiH razocarani krimo vlascu ali i ono sto imamom gleda kako da se adaptira stihiji i drze glavu u pijesku dok nam borce marginiziraju sve godine krimo kleptomansko izdajnicka moralno posrnula vrhuska.
Druga opcija je da sludeni etno zavedeni i posvadani narodi shvate da im je buducnost u gradenju bolje i prosperitetnijen BiH dovodenjem stranaka koje nece imati iskljucivo etno nacionalne programe vec gradansko progresivno ekonomsko spcojalne razvojne programe.Bojim se da ce se prije desiti ona gora opcija gradansko socijalnih ili ratnih sukoba prije nego se izmjeni stanje u kme se nalazi ovo posvadano i podijeljeno drustvo.
Respekt prevarenih boraca koji su odbranili BiH imaju od normalnih i obicnih dobronamjernih gradana kao i BH patriota,za razliko lesinarsko kriminalne etno stranacke klike koje su nam ponizili i izdali sve vrijednosti odbranjene u vrijeme agresije na BiH kao i ratno poslijeratne pljacke svih ovih godine,ali oni nisu svijesni ce se to sve obiti o glavu izdajnicko kriminalisticko pljackarskoj kliki kada se to desi,a sve ide prema tome jer ce na kraju biti sudeni i ostati bez opljackane i ilegalno stecene imovine i svojih kriminalnih posjeda i ostatak zivota provsti tamo gdje pripadaju.
Javna rijec i glas podrske je minimalno sto mozemo uputiti nasim sunarodnjacima u Svicarskoj i svijetu , koje ne smijemo izdati u njihovoj legitimnoj borbi i zastiti njihovih vjerskih sloboda i prava koji su oduzeti ovim sramnim cinom u Svicarskoj osporavajuci im jednake vjerske i etnicke slobode .Svako ignorisanje istih je saucesce i podrska vjerske diskriminacije koja se sprovodi i u nasoj BiH shodno dijelu zapisanog etno tora od strane vecinskih etno ideoloskih siledija .
- Bosnolog
#761 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Fasizam cisti,po toj logici u muslimanskim zemljama ne bi trebalo biti crkvenih zvona,niti drugih vjerskih simbola i obratno u krscanskim zemljama a sta je sa sekularnosti drzave i vjere???????,.......Cloud-Xz wrote:skreno mislim da zabrana gradnje minareta nije antiislamska. Niko ne prijeci otvaranja novih Dzamija i vrsenje vjerskih duznosti. Ali morate shvatiti da je Svica krscanska zemlja i da mnogi ne zele slusati molitve druge religije koje usput ni ne razumiju. Osobno smatram da ako si dosao u tudju kucu i primljen si kao covjek onda trebas postivati zakone kuce u kojoj si dosao. I sam sam boravio 10 godina u Njemackoj i vecina stranih radnika koji dolaze prvo i najvaznije sto traze je posao zaposlenje, ne pitaju za molitvu, religiju itd. Naravno niko ne prijeci nikome obavljanje vjerskih obreda , kao neke Arapske zemlje starnim radnicima. A svima kojima minareti nedostaju neka napuste Svicu i neka potraze posao u Turskoj, Iranu ili Saudijskoj Arabiji.
Jednostavno pitanje za tebe da li svi ljudi trebaju imati jednaka prava i slobode na svijetu bez obzira na bolju koze,vjerska,nacionalna i spolna opredjeljenja,???????......Tvoj odgovor ce sam demantovati tvoju faisoidni i diskriminirajuci stav.Sutra da Bosnajci zele napraviti dzamiju u Neumu ili Sirokom Brijegu , ista bi se zeljela osporiti po tvojoj logici iako je Neum i Siroki u BIH,isto bi vazilo i za Pravoslavnu crkvu,.....
Nisam vjernik ali se borim za sva prava pa i vjerska jer se druzim i imam u familiji razlicitih vjera i konfesija,a sto respektujem i uvazavam i zelim da se drugima vjerske slobode ne ogranicavaju niti zloupotrebalkjvaju u politicke svrhe sto je ovaj fasisoidni slucja u Scvicarskoj,.......
-
palermo
#762 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Vjerovatno sam priglupKadSeMrtviProbudimo wrote:Margita81 wrote:hrasno38
Nije mi jasno kako, nakon ovih nekoliko prejakih postova @hrasno38, "švajcarski zagovornici" uopšte imaju obraza dalje pisati i forsirati nešto što je nemoguće i što se ne dotiče BiH.
Ili su priglupi pa ne shvataju misao, ili su ideološki toliko zaluđeni, pa nastavljaju do kraja, na Allahovom putu...u ime demokratije i ljudskih prava i sloboda
P.S
Al jako volim postove hrasnog 38 na temi fudbala, valjda me to makar malčice oslobađa krivice
- kockica_kockica
#763 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Sekularizam je pokret koji se zalaže za odvajanje i umanjivanje značaja religije u javnom životu. Zalaže se za odvajanje Crkve/Džamije od države.Bosnolog wrote:Fasizam cisti,po toj logici u muslimanskim zemljama ne bi trebalo biti crkvenih zvona,niti drugih vjerskih simbola i obratno u krscanskim zemljama a sta je sa sekularnosti drzave i vjere???????,.......Cloud-Xz wrote:skreno mislim da zabrana gradnje minareta nije antiislamska. Niko ne prijeci otvaranja novih Dzamija i vrsenje vjerskih duznosti. Ali morate shvatiti da je Svica krscanska zemlja i da mnogi ne zele slusati molitve druge religije koje usput ni ne razumiju. Osobno smatram da ako si dosao u tudju kucu i primljen si kao covjek onda trebas postivati zakone kuce u kojoj si dosao. I sam sam boravio 10 godina u Njemackoj i vecina stranih radnika koji dolaze prvo i najvaznije sto traze je posao zaposlenje, ne pitaju za molitvu, religiju itd. Naravno niko ne prijeci nikome obavljanje vjerskih obreda , kao neke Arapske zemlje starnim radnicima. A svima kojima minareti nedostaju neka napuste Svicu i neka potraze posao u Turskoj, Iranu ili Saudijskoj Arabiji.
I na kraju nisam nikakav nacionalist niti mrzitelj Muslimana a jos manje Bosnjaka, i to sam u dosadasnjim komentarima pisao zasto su pocetkom i nakon rata 92-e vecina Muslimana iz BiH krenuli put krscanske zapadne Evrope a ne put islamske Turske ili Arapskog svijeta kada su tako revni sljedbenici islama. Znaci neko te primi da ti posao i sva socijalna prava o kojima se prije nije moglo ni sanjati, i sat ti je taj neprijatelj zato sto zabranjuje gradnju minareta. Zar ne smatrate to nepostenim?![]()
![]()
![]()
,pa potom zabrana druge vjere,Sto reci djeci rodenoj i buducim generacijama koje se rode u tim krscanskim ili islamskim zemljama kako njima objasniti da isti nemaju pravo na svoje bogomolje jer dzamija bez minareta istu ne cini vjerskim objektom ako i crkvu bez zvonika,......Perfidnost i dupli standardi vaze tamo gdje se demokratija zloupotrebljava u segregacijsko etno rekilijske osnove.Da je ista ta desno fasisticka stranka stavila na glasanej o zabrani religije Islama isti plebicit bi dobio podrsku,.......Sada ces da trunis da je to drugi par cipela.
Jednostavno pitanje za tebe da li svi ljudi trebaju imati jednaka prava i slobode na svijetu bez obzira na bolju koze,vjerska,nacionalna i spolna opredjeljenja,???????......Tvoj odgovor ce sam demantovati tvoju faisoidni i diskriminirajuci stav.Sutra da Bosnajci zele napraviti dzamiju u Neumu ili Sirokom Brijegu , ista bi se zeljela osporiti po tvojoj logici iako je Neum i Siroki u BIH,isto bi vazilo i za Pravoslavnu crkvu,.....![]()
![]()
![]()
![]()
Nisam vjernik ali se borim za sva prava pa i vjerska jer se druzim i imam u familiji razlicitih vjera i konfesija,a sto respektujem i uvazavam i zelim da se drugima vjerske slobode ne ogranicavaju niti zloupotrebalkjvaju u politicke svrhe sto je ovaj fasisoidni slucja u Scvicarskoj,.......
Ljudska prava i slobode su nesto sasvim drugo i one imaju vise segmenata, izmedju ostalog i segment o slobodi i pravima kada je u pitanju vjera i praktikovanje iste.
Izgradnja nekog dijela objekta ili objekta u cjelini nije odraz krsenja ljudskih prava jer se zabrana odnosi samo na dio gradjenja jednog objekta, a ti i dalje po svojim pravima na slobodu kada je u pitanju vjera, imas pravo da se molis Bogu/ Allahu u vec postojecim izgradjenim objektima dzamijama/crkvama.
Za razliku od nas gdje svaka ulica mora imati svoju dzamiju ili crkvu u pojedinim mjestima kod Svicaraca to nije tako. Njihovo pravo ono demokratsko kaze da mogu izglasati jednu takvu klauzulu o izgradnji sad trenutno munare.
Samo mali osvrt. Kad se trebala graditi crkva u Novom gradu velika se prasina digla oko toga koliki smije ili ne smije odnosno hoce li biti ili nece biti zvonika. Pa je dat nalog da zvonik ne smije prelaziti odredjenu metrazu jer se ne uklapa u ambijent ako bude prelazilo.
30 i kusur stranica o munari u Svicarskoj... kao da nemamo svojih problema vec treba da se sekiram sto u Svici muslimani ne mogu graditi 100 i kusur dzamija... ma daj molim te...
-
crn,visok
#764 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kad bih danas-sutra imao pravo na glas na takvom referendumu, zaokružio bih NE minaretima. Ne mislim da je to ikakav fašizam ili diskriminacija jer nitko nije muslimanima u Švicarskoj dokinuo vjerske slobode niti im zabranio da izvršavaju vjerske obrede, uostalom, ne znam kakvu funkciju uopće ima minaret u sredini koja nije većinski islamska, pa mislim, kome se klanja, zna kada treba doći u džamiju, a ne da se ezanom poziva većinsko kršćansko stanovništvo. Arhitektura takvog tipa se jednostavno ne uklapa u europsko podneblje, običaje i tradiciju i mislim da su minareti što se toga tiče šaka u oko, ne nešto posebno zato što su islamski, nego jednostavno zato što su kulturološki stran element. Isto kriterij imam i za druge, kako vjerske, tako i druge objekte.
- Bosnolog
#765 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Vjerske slobode i prava su dio ukupnih sloboda i prava u svakom demokratskom i pravednom drustve,hvala ,......Gradnaj bogomolja je vjersko i zagarantovanao pravo a urbanistickim planom se regulise lokacija na osnovu potrebe vjernika i njihove zastupljenosti i zivljenj u drzavi to je st mjestu gdje placaju poreze a na zahtjev o gradnji bogomolje se odrzi javna rasprava okolnih stnara u dijelu grada gdje se zeli izgraditi vjerski objekat.Crkva bez zvonika nije crkva niti je dzamija bez minareta dzamija,........kockica_kockica wrote:Sekularizam je pokret koji se zalaže za odvajanje i umanjivanje značaja religije u javnom životu. Zalaže se za odvajanje Crkve/Džamije od države.Bosnolog wrote:Fasizam cisti,po toj logici u muslimanskim zemljama ne bi trebalo biti crkvenih zvona,niti drugih vjerskih simbola i obratno u krscanskim zemljama a sta je sa sekularnosti drzave i vjere???????,.......Cloud-Xz wrote:skreno mislim da zabrana gradnje minareta nije antiislamska. Niko ne prijeci otvaranja novih Dzamija i vrsenje vjerskih duznosti. Ali morate shvatiti da je Svica krscanska zemlja i da mnogi ne zele slusati molitve druge religije koje usput ni ne razumiju. Osobno smatram da ako si dosao u tudju kucu i primljen si kao covjek onda trebas postivati zakone kuce u kojoj si dosao. I sam sam boravio 10 godina u Njemackoj i vecina stranih radnika koji dolaze prvo i najvaznije sto traze je posao zaposlenje, ne pitaju za molitvu, religiju itd. Naravno niko ne prijeci nikome obavljanje vjerskih obreda , kao neke Arapske zemlje starnim radnicima. A svima kojima minareti nedostaju neka napuste Svicu i neka potraze posao u Turskoj, Iranu ili Saudijskoj Arabiji.
I na kraju nisam nikakav nacionalist niti mrzitelj Muslimana a jos manje Bosnjaka, i to sam u dosadasnjim komentarima pisao zasto su pocetkom i nakon rata 92-e vecina Muslimana iz BiH krenuli put krscanske zapadne Evrope a ne put islamske Turske ili Arapskog svijeta kada su tako revni sljedbenici islama. Znaci neko te primi da ti posao i sva socijalna prava o kojima se prije nije moglo ni sanjati, i sat ti je taj neprijatelj zato sto zabranjuje gradnju minareta. Zar ne smatrate to nepostenim?![]()
![]()
![]()
,pa potom zabrana druge vjere,Sto reci djeci rodenoj i buducim generacijama koje se rode u tim krscanskim ili islamskim zemljama kako njima objasniti da isti nemaju pravo na svoje bogomolje jer dzamija bez minareta istu ne cini vjerskim objektom ako i crkvu bez zvonika,......Perfidnost i dupli standardi vaze tamo gdje se demokratija zloupotrebljava u segregacijsko etno rekilijske osnove.Da je ista ta desno fasisticka stranka stavila na glasanej o zabrani religije Islama isti plebicit bi dobio podrsku,.......Sada ces da trunis da je to drugi par cipela.
Jednostavno pitanje za tebe da li svi ljudi trebaju imati jednaka prava i slobode na svijetu bez obzira na bolju koze,vjerska,nacionalna i spolna opredjeljenja,???????......Tvoj odgovor ce sam demantovati tvoju faisoidni i diskriminirajuci stav.Sutra da Bosnajci zele napraviti dzamiju u Neumu ili Sirokom Brijegu , ista bi se zeljela osporiti po tvojoj logici iako je Neum i Siroki u BIH,isto bi vazilo i za Pravoslavnu crkvu,.....![]()
![]()
![]()
![]()
Ljudska prava i slobode su nesto sasvim drugo i one imaju vise segmenata, izmedju ostalog i segment o slobodi i pravima kada je u pitanju vjera i praktikovanje iste.
Izgradnja nekog dijela objekta ili objekta u cjelini nije odraz krsenja ljudskih prava jer se zabrana odnosi samo na dio gradjenja jednog objekta, a ti i dalje po svojim pravima na slobodu kada je u pitanju vjera, imas pravo da se molis Bogu/ Allahu u vec postojecim izgradjenim objektima dzamijama/crkvama.
Za razliku od nas gdje svaka ulica mora imati svoju dzamiju ili crkvu u pojedinim mjestima kod Svicaraca to nije tako. Njihovo pravo ono demokratsko kaze da mogu izglasati jednu takvu klauzulu o izgradnji sad trenutno munare.
Samo mali osvrt. Kad se trebala graditi crkva u Novom gradu velika se prasina digla oko toga koliki smije ili ne smije odnosno hoce li biti ili nece biti zvonika. Pa je dat nalog da zvonik ne smije prelaziti odredjenu metrazu jer se ne uklapa u ambijent ako bude prelazilo.
30 i kusur stranica o munari u Svicarskoj... kao da nemamo svojih problema vec treba da se sekiram sto u Svici muslimani ne mogu graditi 100 i kusur dzamija... ma daj molim te...
Sve oblike i pozive na javnu molitvu sa vjerskih objekata treba zakonom rjesiti aka je u pitanju jacina zvuka ili zvona sa istiih.
Sekularizam znam sto je i on je neophodana da se odvoji vjera od drzavnih institucija.Protiv sam da drzavne institucije finansiraju vjerske zajednice od poreskog novca gradana vec da to ciene gradani kroz dobrovoljne priloge to jest vjernici ili privatne kompanije kroz svoje priloge i donacije,......
-
MUNAFIK
#766 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Moram priznati das me na ovoj temi pozitivno iznenadili stavovi 2-3 forumasa... ljudi su jasno osudili ovaj FASIZAM u svicarskoj i u sustini to je to sto treba... danas munara, sutra marama, prekosutra mesdzid itd...
Ovi ostali malodusnici koji prosipaju demagoiju, bjeze od sustine price, supljiraju zaobilazeci osuditi ovu fasisticku odluku svicaraca pokazuju svu svoju dvolicnost... U sustini mislim da oni zaista ne vole ni dzamije, ni ezane ni muslimane na kraju krajeva jer nemam drugog objasnjenja da neko u XXI stoljecu moze podrzavati ove fasisticke ideje...
Zao mi je svicaraca koji su izmanipulisani i koji su ovim pokrenuli jedan tlas netolerancije i diskriminacije koji ce im se odbiti od glavu pije ili kasnije!!! Munara je u ovoj prici, po meni, najmanje bitna, ono sto je bitno jeste ovaj princip LEGALNE diskriminacije i fasizma koji ce po svemu sudeci jos vise rasti i razvijati se!!!
Hrasno ti u svojim postovima prosipas demagogiju i pricu crno/bijelo.. Nismo mi nikakva nevinascad, ali stvari su kompleksnije od toga... Za sve sto se dogadja u tim politicko/vojnim krugovima postoji razlog... isto tako postoji razlog za to sto je EVROPA pustila cetnicima i ustasama da unistavaju nasu zemlju a ti pricas da NAM NISU POMOGLI KOLIKO SMO MI HTJELI!!! halo oni nam nisu pomogli NIKAKO, oni su pomogli Zlocincima a zrtvama oduzeli pravo da se brane (embargo na oruzije) zato razmisli malo prije nego sto nekome spocitas demagogiju!!! Znas nekaze se djaba STARA KURVA, to sto su oni primali nase izbjeglice i mozda slali neku humaniranu pomoc MENI NIJE ZAMAZALO OCI jer su pustali da me cetnik gadja snajperom 4 godine!!! I nije nama uvjek neko drugi kriv, krivaca ima dosta na svim stranama i zasto to ne reci? postao je sablon reci nama uvjek neko drugi kriv kada pokusas ispricati o krivici i nekih drugih!!!
Ovi ostali malodusnici koji prosipaju demagoiju, bjeze od sustine price, supljiraju zaobilazeci osuditi ovu fasisticku odluku svicaraca pokazuju svu svoju dvolicnost... U sustini mislim da oni zaista ne vole ni dzamije, ni ezane ni muslimane na kraju krajeva jer nemam drugog objasnjenja da neko u XXI stoljecu moze podrzavati ove fasisticke ideje...
Zao mi je svicaraca koji su izmanipulisani i koji su ovim pokrenuli jedan tlas netolerancije i diskriminacije koji ce im se odbiti od glavu pije ili kasnije!!! Munara je u ovoj prici, po meni, najmanje bitna, ono sto je bitno jeste ovaj princip LEGALNE diskriminacije i fasizma koji ce po svemu sudeci jos vise rasti i razvijati se!!!
Hrasno ti u svojim postovima prosipas demagogiju i pricu crno/bijelo.. Nismo mi nikakva nevinascad, ali stvari su kompleksnije od toga... Za sve sto se dogadja u tim politicko/vojnim krugovima postoji razlog... isto tako postoji razlog za to sto je EVROPA pustila cetnicima i ustasama da unistavaju nasu zemlju a ti pricas da NAM NISU POMOGLI KOLIKO SMO MI HTJELI!!! halo oni nam nisu pomogli NIKAKO, oni su pomogli Zlocincima a zrtvama oduzeli pravo da se brane (embargo na oruzije) zato razmisli malo prije nego sto nekome spocitas demagogiju!!! Znas nekaze se djaba STARA KURVA, to sto su oni primali nase izbjeglice i mozda slali neku humaniranu pomoc MENI NIJE ZAMAZALO OCI jer su pustali da me cetnik gadja snajperom 4 godine!!! I nije nama uvjek neko drugi kriv, krivaca ima dosta na svim stranama i zasto to ne reci? postao je sablon reci nama uvjek neko drugi kriv kada pokusas ispricati o krivici i nekih drugih!!!
- osa
#767 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
preko trideset stranica i još niste došli do srži problema, ma problem je što minaret neodoljivo podsjeća na raketu, a miroljubivi švicarski građani jednostavno ne žele takvu demonstraciju militarizma.
- Bosnolog
#768 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
MUNAFIK wrote:Moram priznati das me na ovoj temi pozitivno iznenadili stavovi 2-3 forumasa... ljudi su jasno osudili ovaj FASIZAM u svicarskoj i u sustini to je to sto treba... danas munara, sutra marama, prekosutra mesdzid itd...
- kockica_kockica
#769 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
@Bosnolog ne sjecam se da je mene iko u ovoj nasoj sekularnoj demokratskoj da ne kazem i us*anoj drzavi pitao ista kad su mi izgradili pred nosom dzamiju... niko nije ni pitao niti je koga bilo briga sta se misli o tome.. samo je NIKLA ODJEDNOM... to je nasa demokratija.. nama popovi reisi i slicni vode drzavu u sekularnoj drzavi...
Zato ako hoces demokratiju, sekularnu drzavu i ljudska prava prvo pocni od svog praga u BiH iz BiH.. pometi ga...
Svicarska ima razlog zasto je ovo napravila... mozda nije urbanizmom planirano izgradjivati 103 dzamije kao kod nas.... mozda oni ne smatraju da tamo treba na svakom cosku da bude po jedna dzamija... ne grade oni ni crkve tek tako.. njima vjerski objekti nisu prioritet... halo ba... kako ne kontate njima je vjera stvar pojedinca a ne drzave ... mi taj stepen strucne spreme nikad necemo imati
Zato ako hoces demokratiju, sekularnu drzavu i ljudska prava prvo pocni od svog praga u BiH iz BiH.. pometi ga...
Svicarska ima razlog zasto je ovo napravila... mozda nije urbanizmom planirano izgradjivati 103 dzamije kao kod nas.... mozda oni ne smatraju da tamo treba na svakom cosku da bude po jedna dzamija... ne grade oni ni crkve tek tako.. njima vjerski objekti nisu prioritet... halo ba... kako ne kontate njima je vjera stvar pojedinca a ne drzave ... mi taj stepen strucne spreme nikad necemo imati
-
crn,visok
#770 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
??? Crkva bez zvonika nije crkva? Moja župna crkva, staro preko 250 godina, nema ni zvonika ni zvona, niti je nikad imala, niti je to zato što je netko zabranio, nego jednostavno zato što nema... Nema zvonika ni Bazilika sv. Petra u Rimu, po tebi to nije crkva?Vjerske slobode i prava su dio ukupnih sloboda i prava u svakom demokratskom i pravednom drustve,hvala ,......Gradnaj bogomolja je vjersko i zagarantovanao pravo a urbanistickim planom se regulise lokacija na osnovu potrebe vjernika i njihove zastupljenosti i zivljenj u drzavi to je st mjestu gdje placaju poreze a na zahtjev o gradnji bogomolje se odrzi javna rasprava okolnih stnara u dijelu grada gdje se zeli izgraditi vjerski objekat.Crkva bez zvonika nije crkva niti je dzamija bez minareta dzamija,........
Sve oblike i pozive na javnu molitvu sa vjerskih objekata treba zakonom rjesiti aka je u pitanju jacina zvuka ili zvona sa istiih.
Sekularizam znam sto je i on je neophodana da se odvoji vjera od drzavnih institucija.Protiv sam da drzavne institucije finansiraju vjerske zajednice od poreskog novca gradana vec da to ciene gradani kroz dobrovoljne priloge to jest vjernici ili privatne kompanije kroz svoje priloge i donacije,......
Ako sam dobro upućen, islamski vjerski objekt bez munare nije džamije nego mesdžid, ali ne vidim što je tu sporno. Je li po islamskim vjerskim pravilima klanjanje u mesdžidu manje vrijedno od klanjanja u džamiji?
Konkretno, dubrovački imam s kim sam jednom razgovarao mi je objasnio da se molitveni prostor iz jedne zgrade u Starom gradu koja sada služi kao prostor Islamske zajednice planira preseliti i da već imaju projekt izgradnje tog objekta, ali da neće imati minaret jer kao takav u sredini u kojoj bi se nalazio uopće ne bi imao funkcije niti smisla. Vox rationis.
- Corto Maltese
#771 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Cijelom svijetu je već odavno jasno da su Švicarci fašisti. Jedino ne mogu da razaznam da li se Švicarski fašizam jače očituje kroz kroz zabranu rada M.P. Thompsonu ili kroz ovu referendumsku odluku?
- grany-smith
#772 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Zamislite ovakvu vijest
"Zbog rezultata referenduma na kojem se izjašnjavalo o gradnji munara u Švajcarskoj,na kojem je,da vas posjetimo većina švicarskih građana glasalo protiv gradnje,javljaju se i prve reakcije.
Ogroman broj bosansko-hercegovačkih građana koji žive i rade tamo,skoro svi,u znak protesta riješili napustiti ovu zemlju.
Na ovaj korak odlučio se i veliki broj nekadašnjih Be-Ha državljanja koji su u toku svog boravka primili švajcarsko državljanstvo,ponapravljali kuće i pokupovali stanove u ovoj,sada za njih "omraženoj " zemlji.Svoje crvene švajcarske pasoše cijepaju i masovno vade naše pasoše i putovnice.
U znak solidarnosti sa be-ha građanima u Švicarskoj,za očekivati je,da se cjelokupna Be-Ha dijaspora u Evropi i svijetu odluči na ovaj korak."
"Zbog rezultata referenduma na kojem se izjašnjavalo o gradnji munara u Švajcarskoj,na kojem je,da vas posjetimo većina švicarskih građana glasalo protiv gradnje,javljaju se i prve reakcije.
Ogroman broj bosansko-hercegovačkih građana koji žive i rade tamo,skoro svi,u znak protesta riješili napustiti ovu zemlju.
Na ovaj korak odlučio se i veliki broj nekadašnjih Be-Ha državljanja koji su u toku svog boravka primili švajcarsko državljanstvo,ponapravljali kuće i pokupovali stanove u ovoj,sada za njih "omraženoj " zemlji.Svoje crvene švajcarske pasoše cijepaju i masovno vade naše pasoše i putovnice.
U znak solidarnosti sa be-ha građanima u Švicarskoj,za očekivati je,da se cjelokupna Be-Ha dijaspora u Evropi i svijetu odluči na ovaj korak."
-
palermo
#773 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Hoćeš da kažeš, da ako si jednom uradio nešto kako treba, onda svaka iduća odluka je apriori dobra, i ne može se staviti pod bilo kakvu sumnju.Corto Maltese wrote:Cijelom svijetu je već odavno jasno da su Švicarci fašisti. Jedino ne mogu da razaznam da li se Švicarski fašizam jače očituje kroz kroz zabranu rada M.P. Thompsonu ili kroz ovu referendumsku odluku?
-
halaša
#774 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ne dajte im amo,zaboga!!!grany-smith wrote:Zamislite ovakvu vijest
-
palermo
#775 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Logike koje upotrebljavate su sjajne,one u suštini znače, sjedi, đe si, imaš šta jesti i nemaš prava ni protiv čega da se buniš. A ako ne'š da slušaš, mrš napolje.Nadam se da logiku koju upotrebljavate možete primijeniti i na neka druga područja, npr.radnik se buni protiv poslodavca, hoće godišnji odmor, kakav crni godišnji odmor, ako nećeš raditi bez odmora ima ko hoće, ati mrš napolje...........moglo bi se naći još sličnih primjera.grany-smith wrote:Zamislite ovakvu vijest