Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
marketleader

#751 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

skyhs0168 wrote:Neki dan sam narucio nesto odjece i kad mi je stigao paket, postar mi je naplatio 8,50KM za carinski pregled.
Meni je bas glupo zasto mi moramo da platimo taj carinski pregled. Da li i u drugim drzavama naplacuju carinski pregled?
Dobro da nisi i platio carine i pdv.dobro si prosao.
kecher II

#752 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

marketleader wrote:
skyhs0168 wrote:Neki dan sam narucio nesto odjece i kad mi je stigao paket, postar mi je naplatio 8,50KM za carinski pregled.
Meni je bas glupo zasto mi moramo da platimo taj carinski pregled. Da li i u drugim drzavama naplacuju carinski pregled?
dobro je @skyhs0168 postavio ovo pitanje a i tvoj odgovor potvrduje a i jos mnogi da se to radi nasumice i da je to ne uredjena oblast u BiH jer internet trgovina kod nas je na vrlo niskom nivou i onda tu i nema regulacije vec ''onako od oka'' se carini, naplacuje i sta ti ja znam sta sve ne radi,
evo recimo procito sam a i desilo mi se, jedan od forumasa mi je i izracunao kako sam platio 138km za paket koji mi je dosao, da se naplacuje porez i carina cak i na shipping koji platis prilikom kupovine, pa kakve veze ima shipping sa vrijednosti robe koja se carini i oporezuje, nema smisla i to potvrdjuje da je ta oblast ne uredjena i zavsi od nekog carinika koji i ne zna na koji nacin treba da radi svoj poso, vec ''nako od oka'' ga radi.
holowey

#753 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

kecher II wrote:
marketleader wrote:
dobro je @skyhs0168 postavio ovo pitanje a i tvoj odgovor potvrduje a i jos mnogi da se to radi nasumice i da je to ne uredjena oblast u BiH jer internet trgovina kod nas je na vrlo niskom nivou i onda tu i nema regulacije vec ''onako od oka'' se carini, naplacuje i sta ti ja znam sta sve ne radi,
evo recimo procito sam a i desilo mi se, jedan od forumasa mi je i izracunao kako sam platio 138km za paket koji mi je dosao, da se naplacuje porez i carina cak i na shipping koji platis prilikom kupovine, pa kakve veze ima shipping sa vrijednosti robe koja se carini i oporezuje, nema smisla i to potvrdjuje da je ta oblast ne uredjena i zavsi od nekog carinika koji i ne zna na koji nacin treba da radi svoj poso, vec ''nako od oka'' ga radi.
kada na granici prijavljujes carinjenje robe, gledaju vrijednost bez uracunatog pdv-a i onda na osnovnu cijenu placas uvozne dazbine ukoliko vrijednost robe prelazi 100e... a carina u glavnoj posti u sarajevu naplati dazbine na cijenu proizvoda+sales tax+shipping... kako to? pa ko ih kontrolise? kome oni odgovaraju? oni su na prijemu poste bog i batina, od njih zavisi hoces li ista od poste dobiti... jbg, sa rogatim se nije bosti... :(
kecher II

#754 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

holowey wrote:kada na granici prijavljujes carinjenje robe, gledaju vrijednost bez uracunatog pdv-a i onda na osnovnu cijenu placas uvozne dazbine ukoliko vrijednost robe prelazi 100e... a carina u glavnoj posti u sarajevu naplati dazbine na cijenu proizvoda+sales tax+shipping... kako to? pa ko ih kontrolise? kome oni odgovaraju? oni su na prijemu poste bog i batina, od njih zavisi hoces li ista od poste dobiti... jbg, sa rogatim se nije bosti...
znam ja da smo mi osudjeni na njihovu dobru volju, to i jest problem i ako se krene od toga moze se preslikat na cijelo BH drustvo u svakom segmentu,
ali evo recimo da kad prelazis granicu carinik ti nece napaltit porez, carinu niti ista ako ti u torbi imas 5 majica i jaknu i duksericu i patike i cizme, ili parfem ili laptop, foto apart, ipod....
ok bi bilo da imas 10ipoda ili laptopa ili parfema ili neka veca kolicina, o tome se radi da se carine naplacuju na nesto za sto se nema osnova, a to da zavisimo od njih na posti je tacno kako sam i reako na pocetku posta.
skyhs0168

#755 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by skyhs0168 »

Ma neznam sta da kazem. Ovo nema nigdje...
Lekylou

#756 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lekylou »

Trebali bi osnovati udruzenje online šopera i traziti prava.

Ja vrlo csto zamolim prijateljicu da mi pokupuje u gap i oldnavy neke stvarcice za djecu i zamolim je da poskida etikete i ona jos pri tom na paketu napise gift.
To je izgelda jedini nacin da ih se prevari.

Ali nije mi jasno,kolica djecija sam iz Amerike preko ebay-a narucila i samo 20 km platila.
A na neku glupost,carape,strample itd itd platim carinu.
tripioce

#757 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by tripioce »

Pozdrav,
Ako moze neko da mi pomogne jer nisam nasao ovaj odgovor.

Gledam sebi sat da kupim preko Amazona. Bio je 300EUR a sada spao na 100 EUR. Dostava je 30EUR. Ono sto me zanima je hoce li meni naplatiti carinu na 300EUR ili na 100EUR? Sto oni sa Amazona napisu na kutiju tj. koliko su spremni za saradnju?

Jesam li dobro sracunao koliko ce me doci:
Sat + dost: 100 + 30 = 130 EUR
Porez: 10% od 130EUR = 13EUR
PDV: 17% od 130EUR = 22 EUR
Postanske dadzbine: cca 10tak KM
----------------------
260KM + 26KM + 44KM + 10KM = 340 KM

Sa ebaya cesto narucujem ali nikad nisam sa amazona (osim knjiga) pa ne znam kako funkcionise carina jer sam procitao ovdje da brza posta zna dosta zezati sa nabijanjem carine.

Hvala dobroj dusi koja mi pomogne :), a jos vise hvala ako se javi onaj ko je vec narucivao ovakve stvari preko Amazona :thumbup:

PS.sat me strah naruciti preko Ebaya radi laznjaka, pa ako neko zna foru kako prepoznati da sat nije laznjak (tj. da ti za 100EUR ne uvaljuje ono kinesko smece od 20KM), dobro bi bilo da je ovdje kaze
holowey

#758 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

tripioce wrote:Pozdrav,
Ako moze neko da mi pomogne jer nisam nasao ovaj odgovor.

Gledam sebi sat da kupim preko Amazona. Bio je 300EUR a sada spao na 100 EUR. Dostava je 30EUR. Ono sto me zanima je hoce li meni naplatiti carinu na 300EUR ili na 100EUR? Sto oni sa Amazona napisu na kutiju tj. koliko su spremni za saradnju?

Jesam li dobro sracunao koliko ce me doci:
PDV: 17% od 130EUR = 22 EUR
Postanske dadzbine: cca 10tak KM
----------------------
260KM + 26KM + 44KM + 10KM = 340 KM

Sa ebaya cesto narucujem ali nikad nisam sa amazona (osim knjiga) pa ne znam kako funkcionise carina jer sam procitao ovdje da brza posta zna dosta zezati sa nabijanjem carine.

Hvala dobroj dusi koja mi pomogne :), a jos vise hvala ako se javi onaj ko je vec narucivao ovakve stvari preko Amazona :thumbup:

PS.sat me strah naruciti preko Ebaya radi laznjaka, pa ako neko zna foru kako prepoznati da sat nije laznjak (tj. da ti za 100EUR ne uvaljuje ono kinesko smece od 20KM), dobro bi bilo da je ovdje kaze
ne valja ti racunica :D

PDV: 17% od 143EUR = 24.31 EUR
jer pdv ide na cijenu sa uracunatom carinom... ipak sve ti zavisi od toga koliko carinika muci nejebica, a racunajuci da je ramazan, bolje ti je da sacekas do iza bajrama :D
tripioce

#759 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by tripioce »

Niko nije narucivao sat sa Amazona ili mislite da im ne bi trebao da vjerujem da prodaju originale?
vaučer

#760 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by vaučer »

Cipele s Schuh-a su mi masno ocarinili.
Nisam sretan, a ne.
Lijepi ebay.
marketleader

#761 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

vaučer wrote:Cipele s Schuh-a su mi masno ocarinili.
Nisam sretan, a ne.
Lijepi ebay.
Koliko si platio carine? Ja sebi kontam neke uzeti od 30funti ili tako.
tripioce

#762 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by tripioce »

Nisam sretan, a ne.
Lijepi ebay.
Pod pojmom "lijepi ebay", je li misli da je ebay bolji jer s prodavacem mozes "dogovorit" koju cijenu da napise ili mislis na jos nesto drugo?
bjelic

#763 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bjelic »

tripioce wrote:
Nisam sretan, a ne.
Lijepi ebay.
Pod pojmom "lijepi ebay", je li misli da je ebay bolji jer s prodavacem mozes "dogovorit" koju cijenu da napise ili mislis na jos nesto drugo?
ovo sa dogovaranjem cijena ili stavljanjem oznake gift je apsolutna glupost.
Preko ebay-a narucivao sam gomilu stvari i niti jednom nisam trazio da se posiljka oznaci kao gift ili da se stavi racun na nizu cijenu.
Nekoliko puta sam morao platiti 3,5 KM za carinski pregled, ali niti jednom carinu ( bilo je tu i tehničke robe-mobiteli, grafičke i sl, do odjeće i cipela), dok u većini slučajeva pakete sam pronalazio u sanducicu ili preuzimao od poštara. Ni na jendom opet ponavljam nije pisalo da je gift.
Onaj na pošti ako mu dođe otvorit će paket da li na njemu pisalo da je vrijednost 1GBP ili 100 GBP ili deklarisan kao gift. :)
Manijakus

#764 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

Ev nadjoh ovu stranicu al ne smijem nista narucit kinezi nekakvi a po netu trazim o njima samo par info na 2 mjestas pise da su uredu a na jednom da salju pogresnu robu .. :D Da nije neko od vas narucivo mada sumnjam al et :D A znam da su laznjaci ima kod nas u gradu radnja ovakva ista roba laznajci samo po 10 puta vece cijene nabijene
http://www.purse-mall.com/
marketleader

#765 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Manijakus wrote:Ev nadjoh ovu stranicu al ne smijem nista narucit kinezi nekakvi a po netu trazim o njima samo par info na 2 mjestas pise da su uredu a na jednom da salju pogresnu robu .. :D Da nije neko od vas narucivo mada sumnjam al et :D A znam da su laznjaci ima kod nas u gradu radnja ovakva ista roba laznajci samo po 10 puta vece cijene nabijene
http://www.purse-mall.com/
hehhe ko da citava pijaca narucuje sa ove stranice. Mene zanima kako ide na carini vezano za ovu "fake" robu.
Kako ovi laznjaci mogu biti ovako skupi, pa ovi satovi sve 130,140 dolara. skupo za laznjak.
Manijakus

#766 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

Ma kakava pijaca dje si vidio na pijaci dolce gabbanu bogati il gucci ne mislim na docle glabanu i gruci :D :lol: ovaj fake ti je uglavnom ono sto ima i orginal isto ili slicno ...jebiga nadji te satove orginal pa vidi kolko su .. stas :D za nas je to dovoljno ko voli da nosi to naravno .. sta znaju nase zene jel fake il je pravo :D :lol:
marketleader

#767 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Manijakus wrote:Ma kakava pijaca dje si vidio na pijaci dolce gabbanu bogati il gucci ne mislim na docle glabanu i gruci :D :lol: ovaj fake ti je uglavnom ono sto ima i orginal isto ili slicno ...jebiga nadji te satove orginal pa vidi kolko su .. stas :D za nas je to dovoljno ko voli da nosi to naravno .. sta znaju nase zene jel fake il je pravo :D :lol:
Jes,sjetim se i ja toga i ukucam i vidim po milju i po dolara, ili 5-6 milja $, nije nimalo zabavno :D hehe. Na pijavi DOLČE DŽABANA, FUCCI hehe. Haj ako se odlucis naruciti javi nam ovamo kakvi su,valjaju li ista i sve to :)
Michun

#768 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Michun »

bjelic wrote:
tripioce wrote:
ovo sa dogovaranjem cijena ili stavljanjem oznake gift je apsolutna glupost.
Preko ebay-a narucivao sam gomilu stvari i niti jednom nisam trazio da se posiljka oznaci kao gift ili da se stavi racun na nizu cijenu.
Nekoliko puta sam morao platiti 3,5 KM za carinski pregled, ali niti jednom carinu ( bilo je tu i tehničke robe-mobiteli, grafičke i sl, do odjeće i cipela), dok u većini slučajeva pakete sam pronalazio u sanducicu ili preuzimao od poštara. Ni na jendom opet ponavljam nije pisalo da je gift.
Onaj na pošti ako mu dođe otvorit će paket da li na njemu pisalo da je vrijednost 1GBP ili 100 GBP ili deklarisan kao gift. :)
Kakav si ti sreco jbte onda. Mobitel ti nisu ocarinili!!! Meni ocarinili lakove za nokte kao pribor za salon. Bila cijena nekih 120 KM. Nisam narucila za salon nego kolegici i sebi po 4-5 lakova.
Ocarinili mi sat, suncane naocale...
Sve sa ebay.
Onda sam skontala da preko 120 do 150 KM carine.
Manijakus

#769 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

marketleader wrote:
Manijakus wrote:Ma kakava pijaca dje si vidio na pijaci dolce gabbanu bogati il gucci ne mislim na docle glabanu i gruci :D :lol: ovaj fake ti je uglavnom ono sto ima i orginal isto ili slicno ...jebiga nadji te satove orginal pa vidi kolko su .. stas :D za nas je to dovoljno ko voli da nosi to naravno .. sta znaju nase zene jel fake il je pravo :D :lol:
Jes,sjetim se i ja toga i ukucam i vidim po milju i po dolara, ili 5-6 milja $, nije nimalo zabavno :D hehe. Na pijavi DOLČE DŽABANA, FUCCI hehe. Haj ako se odlucis naruciti javi nam ovamo kakvi su,valjaju li ista i sve to :)
Ma narucit cu vjerovatno jaknu ili patike iako je postarina 50 $ al da vidim sta kako jebiga
kone

#770 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Platit ces 50 dolara samo za postarinu,iako znas da narucujes repliku i nisi siguran koliko ce ti ovi nasi lopovi odvaliti poreza i carine???????????????I naravno dobit ces repliku cega vec+zavalu od strane onih seljaka sa carine....Ne znam stvarno dokle ovo moze ici...Izvini sugradjanine :D ,ali nije ni cudo sto onda ovaj nas narod svake dvije ili cetiri godine glasa za iste i sto nam je ovako fino zivjeti u ovoj zemlji............
marketleader

#771 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Manijakus wrote:
marketleader wrote:
Ma narucit cu vjerovatno jaknu ili patike iako je postarina 50 $ al da vidim sta kako jebiga
UH 50 dolara, pa sama postarina ti je 75KM, dodas jos malo love i eto ti original stvari. Niđe veze je to.
marketleader

#772 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

marketleader wrote:
Kako ja vidim,postarina je 30dolara na onoj stranici purse-mall.com.... mislim da se ipak neisplati.
Hendrix

#773 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Hendrix »

Ova informacija samo za gitariste :D
Naručio sam lampe za pojačalo iz Kanade, sa www.tubestore.com ,platio paypalom,došlo sve uredno, poštarina 9$ , carina ništa :).
U našim radnjama ima "širok" izbor od samo jedne firme i to po skupljim cijenama naravno, tako da je ovo super opcija.
Manijakus

#774 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

marketleader wrote:
Manijakus wrote:
marketleader wrote:
UH 50 dolara, pa sama postarina ti je 75KM, dodas jos malo love i eto ti original stvari. Niđe veze je to.
Jest to al cu zato kasnije narucit vise nas vise robe i nek nam i carinu udare jebaji ga .. sad mi je bitno samo da vidim jel dobijem ono sto narucim jer procitah na jednom mjestu da salju pogresnu robu il patike ako su salju razlicite brojeve :D a na druga dva mjesta pise da je dobro :D halalit cu pare cim ih uplatim svakako su od kladionice :D :oops:
alica.k

#775 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

manijakus, pa ako si procitao te reviewse gdje ljudi kazu da fulaju narudzbe, mani se toga! 90% sanse je da je fakat tako. a i nikako se ne isplati zbog postarine.
Post Reply