danielito241 wrote:oprostite na nerazumijevanju,ali,ja volim pse,sve,ne samo pojedinacnu vrstu,svejedno mi je koje je vrste,ali volim naravno i svoje dijete kao i vi koji imate dijete,i nebi zelio nekog psa mjesanca pa da jednog dana izraste u tele pa da nas sve pojede,zelio bi nekakvog malenog psica,kojeg bi naravno ja cuvo i uzdrzavo ga,a labradora sam vidio na reklami na rtl-u kako se igra sa djecom sa posebnim potrebama,i malo sam procacko po netu o tome psu i ucinio mi se zanimljiv,pa sam zato predlozio to ako ga netko ima a dao bi ga da sam ga voljan ja uzeti,a ne zato sto mene nekakvi hirovi pucaju,. tek sam se nedavno skucio i imam previse prostora oko kuce,pa bi zelio jednog psa,al meni se cini da cu ga morat van nasih granica trazit,...

nece vas nijedan pojesti (ako je pravilno odgojen hehe)

i psi i djeca imaju specijalnu vezu, jer su i jedni i drugi iskreni i neiskvareni, ne znaju se pretvarati.. samo pas kojeg su djeca terorisala moze pokazati nelagodu prema djetetu, a nijedan drugi nece.. pogotovo ako uzmete stene bilo koje rase, pa i mjesanca i da odrastaju skupa.. vjeruj, vise puta sam gledala bebe kako rastu uz mjesance koji imaju i po 40-60kg, ali su prema djetetu nevjerovatno pazljivi i cuvaju ga zivotom! ja razumijem strah za dijete da mu nece pas nesto, ne daj Boze, nazao uciniti, ali rasa je zadnja stvar na koju se treba gledati kada se uzima pas.. treba se gledati karakter pojedinca.. i treba uloziti puno vremena da se od bilo kojeg psa dobije ono sto se zeli.. nijedan pas, pa tako ni retriveri kojeg masovno uzima raja s djecom, ili oni koji se ne zele plaho zahmetiti psom, nisu programirani da imaju savrsene manire..
ruzit ce me zengi, ali moram spomenuti cezara koji super kaze: pas je prvo zivotinja, zatim pas, zatim rasa/vrsta psa, pa tek onda "ime".. e to "ime" je ono sto vi (cijela porodica) gradite svojim stavom i odgojem..
tako ja imam dobermana od kojeg ljudi bjeze k'o djavo od krsta, ali moj doberman nije kao neki tamo doberman koji ce nekome otkinuti ruku iz hira, kakvih ima (ali sve rase imaju i divljake i maze), nego je maza koja cuva djecu, nebitno znao ih ili ne.. tako je ljetos stao u odbranu djeteta kojeg prvi put vidi kada mu je u susret isla neka pomahnitala lutalica koju ocito djeca terorisu, pa ih ne voli.. umalo nije doslo do belaja, ali sreca, moj basta je dovoljno zaj.. stav nabacio i dovoljno glasno zalajao, da je taj samo podvio rep i otis'o.. nadam se da me shvatas.. cak psi koje spasis od hladnoce i gladi (lutalice) znaju biti vjerniji x puta od onih koje masno platis samo zato sto na zutom komadu papira pise lars von bekenbauer i uz kojeg dobijes knjizicu da ga nepoznati ljudi mogu pipat u ringu..
mozda ti zvucim licemjerno sto zagovaram udomljenje lutalice, a sama imam rasnog psa, ali evo da i to kazem- ja svog dobera nisam kupila.. dobila sam ga prije 4 mjeseca i sada bi poginuli jedno za drugo, ali vjeruj da nista manje ne bih voljela ovu mrcinu ni da je mix..
tako te jos jednom molim, ako vec imas uslove, volju, zelju, novac, vrijeme i ljubav prema krznenim lopticama, pogledaj malo po ulicama svog grada kakvih sve ljepotica i ljepotana ima (a ako ih nema po tvom gradu, bujrum u moj, ima ih raznoraznih), pa ako ti labrador nije velik, nece ni "ulicar" izrasti u nesto vece i molim te, uzmi nekog takvog sebi.. djetetu ti nece puno predstavljati to da li je on labrador, doberman ili mikser, voljet ce ga jer ce to biti njegov pas, njegovo "ime" koje cete skupa izgraditi..
(izvinjavam se na duzini posta, ali nista nisam mogla izostaviti)