Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
femme

#751 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by femme »

simbabimba wrote:femme zao mi je :( :( :(

Vjeruj mi da znam koliko je tesko i kako je porazavajuce kad sva iskrena zelja, volja i borba na karaju ne bude dovoljna :( ali nemoj se obeshrabriti molim te. Neko ne bi ni pokusao. Tvoja maca je imala sansu ali na zalost vec je bilo prekasno. Ko zna sta je ustvari bio uzork da ona ne prezivi. Paraziti su tu vjerovatno bili neki sekundarni razlog koji je vec oslabljen organizam dokrajcio. Tako je sa ulicnim macama, uzasno puno ih nekih viruscina i bolescura vreba, nije ni cudo kad ne uspiju da se izbore.

Otplaci, tuguj koliko treba, ali molim te smogni snage da i opet nekoj mackici pruzis sansu u buducnosti jer premalo je ljudi koji to rade.

ma jeste sigurno je njega nesto drugo pokosilo, a tako sam sladak bio, umiljat, lijep, cist, ma bas kao onaj macak iz filmova predobar.... Cak sam se i s bratom zakacila on ga htio udomiti jer imamo papagaja, a nije prebolio proslog macka, ma cirkus....

Nadam se da cu uskoro naci sebi nekog macka i da ce ziviti samnom 100 godina :-D Ali treba mi vremena da me tuga prodje, pa onda.....
luna09

#752 Re: čupa čupava

Post by luna09 »

Počet ću svoju priču(nadam se kratku) onom starom da se čovjek nikada ništa ne treba zakleti.Do prije mjesec dana bila sam zakleti protivnik mace ili psa u kući tim prije što mi je mali stan ali,ali...U mojoj ulici ili tačnije pred mojom zgradom je mačiji raj.Trenutno 10 mačaka su na hrani kod mene.Zbog njih uz asistenciju mojih dragih komšija imala sam posla i s policijom.Smješno al tako je.Al ove mace nisu predmet ove priče već jedno čupavo stvorenje koje se jedne subote našlo u tom čoporu.Uplašeno izgubljeno plakalo je kao beba.Ja kao tvrdokorni zagovornik priče da mace ne mogu u kuću nahranim ga i pustim vani.Ostale vještice ga počele tući i meni bi žao.Tako se moja čupa useli u naše 30 kvadratno carstvo. Sad već poslije mjesec dana to je "velika" maca i veliki diktator.Kad joj je ćeif spava i ne diraj je a kad poludi e to je "veselje".Svi smo u opasnosti od njenih zubića i kandžica.Kupatilo je njeno carstvo a moja mora jer ga svaki dan moram generalno čistiti.Ipak lolimo mi našu čupu i čim se stvore fin.uslovi(a to će biti za par dana) čupa ide kod vete na boce i ostale džidže a dobit će i svoju korpu pa kad krenemo Busem da je ne jurim po njemu.
LaCici

#753 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Kako da macica otjeram od zavjesa? Pokida mi je svu, ne pomaze ni deranje na njega, ne znam sta da radim :sad:
ja2

#754 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ja2 »

Imam macka starog 2 i pol godine. Inace je bio prilicno aktivna maca, ali u zadnje vrijeme kako je zahladnilo on bi samo spavao. Prespava cijelu noc a da se ne pomakne s mjesta, i po cijele dane spava osim kada hoce da jede. Inace kada je budan djeluje sasvim ok, zivahan je i igra se tako da ne znam da li je bolestan.
Felidae

#755 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

LaCici wrote:Kako da macica otjeram od zavjesa? Pokida mi je svu, ne pomaze ni deranje na njega, ne znam sta da radim :sad:
moras mu naci novu zanimaciju, macici su vrlo aktivni i dok su budni moras ih stalno zabavljati, inace ti ode i namjestaj i zavjese.
imas npr. u Agrikomu jeftinih igrackica, ali u vecini slucajeva moras i ti sudjelovati
Felidae

#756 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

ja2 wrote:Imam macka starog 2 i pol godine. Inace je bio prilicno aktivna maca, ali u zadnje vrijeme kako je zahladnilo on bi samo spavao. Prespava cijelu noc a da se ne pomakne s mjesta, i po cijele dane spava osim kada hoce da jede. Inace kada je budan djeluje sasvim ok, zivahan je i igra se tako da ne znam da li je bolestan.
i moja maca ima takve prenose, a ustvari je vrlo zivahna macka. obzirom da je muzijak, mislim da je to sasvim normalno.
LaCici

#757 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Felidae wrote:
LaCici wrote:Kako da macica otjeram od zavjesa? Pokida mi je svu, ne pomaze ni deranje na njega, ne znam sta da radim :sad:
moras mu naci novu zanimaciju, macici su vrlo aktivni i dok su budni moras ih stalno zabavljati, inace ti ode i namjestaj i zavjese.
imas npr. u Agrikomu jeftinih igrackica, ali u vecini slucajeva moras i ti sudjelovati
Ima vala igracaka, ali jok ide bas na ono na sta ne bi smio :-D
Nego, cula sam da ima neki sprej protiv grebanja, kao naspreja se mjesto koje ne zelimo da maca grebe ili dira, pa me interesuje da li je neko to vec koristio i kakva su iskustva?
teAMICA

#758 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

LaCici wrote:
Felidae wrote:
Ima vala igracaka, ali jok ide bas na ono na sta ne bi smio :-D
Nego, cula sam da ima neki sprej protiv grebanja, kao naspreja se mjesto koje ne zelimo da maca grebe ili dira, pa me interesuje da li je neko to vec koristio i kakva su iskustva?
meni sprej ni za šta nije pomogao - htjela si macu - uživaj! :D Ona kad se nakani na nešto.... nije to cuko da ga možeš trenirati, nju ćeš teško nečemu naučiti (odviknuti od nečega). Jedino kad je njoj ćeif :-D
Felidae

#759 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

a da pokusas zamijeniti zavjesu :-D ili staviti neku kracu koju nece moci dohvatiti :-D
na macke inace nista ne djeluje, ni sprej niti galama, niti kakvo treniranje, tako da se moras sluziti svim i svacim...
moja stara vaska, pa sam evo maloprije toliko galamila, da komsije vjerovatno misle da cemo se muz i ja razvesti :D :D
ami8

#760 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

I kod mene taj sprej bas ne pomaze puno. Cak mi se cini da vise smeta meni nego njoj. Ali zato komadi limuna koje sam vec iscijedio za caj i sl. pomazu. Od limuna bjezi ko luda, ne znam da li je jos neko to primjetio.? :?
minjonja

#761 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ami8 wrote:I kod mene taj sprej bas ne pomaze puno. Cak mi se cini da vise smeta meni nego njoj. Ali zato komadi limuna koje sam vec iscijedio za caj i sl. pomazu. Od limuna bjezi ko luda, ne znam da li je jos neko to primjetio.? :?
bjeze i od mandarina, narandze, grejpa.... jednostavno ih grize za oci pa pocnu bjezat ( to rade normalne macke, samo moj ne. on pocne da se tuce sa korom mandarine :roll: . hugo uvijek mora da bude jaci od svega i svacega)
Felidae

#762 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

i kod mene je slicna situacija, cim joj prineses nesto sto joj smeta, pocne sapom da udara, kako slatko, moja i na cigaru isto reaguje, nezapaljenu naravno, sve je udara prvo jednom pa drugom sapom.
sta sam ja slucajno primjetila kod svoje mace, nesto sam ljepila, i naglo sam trgla selotejp sa onog kolutica, sto ima neki specifican zvuk, maca je isplazila jezik do poda, ja odvalila...
minjonja

#763 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ja kad hocu da jedem, ako imam mandarina slucajno, poredam ih oko stola da hugo ne prilazi. inace pocne da skace po meni, na sto, krade hljeb i sl. nekad samo odustane kad pridje mandarini, a nekad ih samo posamara i opet skace po meni dok jedem...

macka ako je mirna, nece to nikad radit. a ako je vec sama po sebi bezobrazna, nece je nikad niko moci odgojiti. ja muku mucim sa hugom otkad je kod mene. da imam kameru kuci i da me neko vidim kako se moram ponasati, poslali bi me u jagomir. moram u rikverc hodati da me ne napadne hugo s ledja, pa moram pretrcat hodnik, neke poteze izvodit da se odbrani, ne smijem svoje najdraze zelene pape oblacit i izbjegavam plave carape jer me odmah napada, mirno ko vojnik moram sjedit kad spava na meni da ga ne prepadnem jer ce me ugristi...zato ako macka skace po storama, a voda nije pomogla, ima samo jedno rjesenje. ne znam koliko macka ima godina, ali mozda kad odraste prestace. moje redovno skacu na store pa svake sedmice moram zabice mijenjat.
Felidae

#764 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

:D :D sto se ismija.. :D :D
moja je isto luda na kvadrat, sve sam kontala procice je godinama, a tvoja bi trebala malo da se lijeci :lol:
kad se igram sa njom i zadirkujem je, ako budem ja zadnja na potezu i odem, sacekace me za 5-10 min. i skocice na mene, na nogu, ruku, sta stigne, da mi vrati. i to filmski, majke mi, saceka me iza vrata ili sl. niko ne vjeruje dok sam ne vidi sta se kod mene u kuci desava...
simbabimba

#765 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

minjonja wrote:ja kad hocu da jedem, ako imam mandarina slucajno, poredam ih oko stola da hugo ne prilazi. inace pocne da skace po meni, na sto, krade hljeb i sl. nekad samo odustane kad pridje mandarini, a nekad ih samo posamara i opet skace po meni dok jedem...

macka ako je mirna, nece to nikad radit. a ako je vec sama po sebi bezobrazna, nece je nikad niko moci odgojiti. ja muku mucim sa hugom otkad je kod mene. da imam kameru kuci i da me neko vidim kako se moram ponasati, poslali bi me u jagomir. moram u rikverc hodati da me ne napadne hugo s ledja, pa moram pretrcat hodnik, neke poteze izvodit da se odbrani, ne smijem svoje najdraze zelene pape oblacit i izbjegavam plave carape jer me odmah napada, mirno ko vojnik moram sjedit kad spava na meni da ga ne prepadnem jer ce me ugristi...zato ako macka skace po storama, a voda nije pomogla, ima samo jedno rjesenje. ne znam koliko macka ima godina, ali mozda kad odraste prestace. moje redovno skacu na store pa svake sedmice moram zabice mijenjat.
A jesi li razmisljala da ga kastriras? Mislim ako je non-stop u kuci i ako ne izlazi mozda te neke svoje male frustracije isklajuje na tvojim papucama, carapama, ledjima :shock: , a pogotovo mi je ovo ujedanje :shock: garant je ljut od hormona.
Felidae

#766 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

to za kastriranje sam mislila da se podrazumijeva, ja sam svoju kastrirala prije nego sto sam je zatvorila u kucu (ovo grozno zvuci)
kazu da zenske mace koje nisu kastrirane a stalno su u zatvorenoj kuci mogu imati tjeranje svaka cetiri dana. A obzirom da se nemogu pariti to ispoljavaju uglavnom agresijom i kojekakvim nestaslucima...
mada je i moja i pored kastriranja luda ko struja :-D
minjonja

#767 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

sve 4 macke koje imam su kastrirane i sterilizirane. on je jednostavno takav - alfa muzjak. evo sad je upravo "ubio" moj jorgan i drzi ga u zubima.
Felidae

#768 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

ja mislim da mi imamo srece sto su nam mace takve, ja nemogu zamisliti da imam macku koja lezi po cijeli dan i ponasa se kao macka, bilo bi kao da imam ukras u kuci. ovako me svaki dan iznenadi sa svojim glupostima..
LaCici

#769 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Nakon koliko mjeseci se macak smije kastrirati?
simbabimba

#770 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

Sa punih 6 mjeseci se smije kastrirati. To je ujedno i preporuka, prije nego pocne da obiljezava teritoriju urinom :-?
teAMICA

#771 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

The Nightwatchman wrote:
minjonja wrote:uzmes lavor na pijaci od dvije marke, unutra naspes pijesak za macke koji ima uzeti u merkuru, konzumu, merkatoru, robotu, amku, drvoprometu... ima uzeti lopaticu za ciscenje pijeska u svim pet shopovima. i to je markica. onda lijepo svaki dan uzmes onu granapsku kesu i vadis te glinene loptice sto se naprave.

nightwatchman, jel on udje u pijesak, ali kako stane na kraj zdjele, omakne mu se? ili on namjerno stane pored kutije pa se tu istrese?
ne znam nisam ga upratio, obicno kad dodjem s posla u zadnje vrijeme to radi. sumnjam da mu se "omakne" :D jer sam komad govanceta nasao par metara dalje od pijeska na parketu :D
to se i meni znalo desiti, dok jednom nisam gospodina upratila kako briše guzu od pod :lol: :lol: :lol:
LaCici

#772 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Moj macic (kojem je 3 mjeseca) fino spusti guzu na tepih, protrlja i ide dalje. Nece na parket odakle mi je lakse ocistiti, nego na tepih gdje je njemu mekse ocistiti govance :-D I sad kad kaki cekamo pored njega da zavrsi, i onda ga fatamo da mu ocistimo papirom guzu :D
teAMICA

#773 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

LaCici wrote:Moj macic (kojem je 3 mjeseca) fino spusti guzu na tepih, protrlja i ide dalje. Nece na parket odakle mi je lakse ocistiti, nego na tepih gdje je njemu mekse ocistiti govance :-D I sad kad kaki cekamo pored njega da zavrsi, i onda ga fatamo da mu ocistimo papirom guzu :D
i moj preferira tepih...
da mi je ko prico da cu macku po kuci s tariguzom ganjat... :D
DON_eARL

#774 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Udomili smo mace sa ulice. Mrsavo je jako i bezvoljno, jedva ga natjeramo da jede. Jedino sto tamani sa uzitkom je fasirano meso, dok hranu za mace nakon par sati povrati... Mlijeku nece ni da pridje, a i vodu slabo konzumira...:?
suncica24

#775 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

DON_eARL wrote:Udomili smo mace sa ulice. Mrsavo je jako i bezvoljno, jedva ga natjeramo da jede. Jedino sto tamani sa uzitkom je fasirano meso, dok hranu za mace nakon par sati povrati... Mlijeku nece ni da pridje, a i vodu slabo konzumira...:?
Milijeko mace ne smiju piti, jer ne probavljaju laktozu, tako da je dobro sto nece da mu pridje. Umjesto mlijeka stavite macetu malo vode u posudicu i to ce biti dovoljno sto se zedji tice.
A iz mog iskustva, sto se tice hrane, ako voli fasirano meso, onda mislim da mozete nastavit davati mu isto, s tim sto bih ja malo u to fasirano "udrobila" macije hrane, da se polako navikava na nju. Mozete mu skuhati i piletine i nadrobiti je u tanjir, mislim da ce i to pomoci. Ocigledno da je jadno bilo dugo na ulici, cim voli toliko fasirano koje pretpostavljam da mu je neko ponekad izbacio od ostataka pa se zato i drzi poznatog.
Na kraju, sto se tice povracanja, moze biti da je od prejedanja (tim mljevenim mesom) i ako nema diareju mislim da nije nista opasno (nek me drugi isprave). Ali ako nastavi povracati a posebno ako uz to jos i dobije diareju mislim da biste morali pozvati veterinara (broj ce vam svako ovdje rado dati).
Post Reply