PipiDugaDevetka wrote:Nije mi ovo jasno, na kartici piše da je ''ulaz u minusu, a on ima preTplate 25KM''?eluna wrote:@PDD
iz tebe govori samo tvoje iskustvo i nezadovoljstvo i vašim PEV-om i upraviteljem, za kojeg ne mogu javno da kažem neke stvari .......
mijenjajte oboje
usput, analitička kartica za ulaz je, tj. treba da bude, kao tvoj mjesečni izvod iz banke ..... ima vrlo specifičnih stvari i termina koje bi svaki građanin trebao da poznaje, kao npr. situacija da na kartici piše da je ulaz u minusu 250 KM a ima pretplate 25 KM
ovo zadnje znači da je neki ažuran stanar uplatio već i April mjesec, ako si izvještaj dobio za Mart ...... barem se ova situacija redovno javlja u IPIS-SU sistemu, jer isti ne dozvoljava trošenje novca unaprijed, tj. nemoguće je da vam radovi koje izvodi upravitelj "pojedu novac" prije nego je nastao momenat obaveze plaćanja određenog računa - odnosno - tih 25 KM će se staviti u pogon tek sa nastankom mjeseca Aprila
specifična je to djelatnost, i masa upravitelja lovi u mutnom - to dobro znam
Pa to ti ide ovako, npr. radili u ulazu interfon i zaduzili se 500KM, imali su mozda 700Km na racunu i dok su poplacali sve redovne troskove (naknade, servis lifta, osiguranje i ciscenje stubista)+taj interfon, ostanu u minusu 150 KM jer ovo sve skupa npr. znosi 850KM. Medjutim, neko od komsija, kao sto je slucaj kod mene u ulazu, zivi u inostranstvu, pa plate racune za 4,5 i 6 mjesec unaprijed, kad dodju jednom u ta tri mjeseca, pa se to racuna kao uplata unaprijed, dakle dug ulaza je 150 KM, a pretplata (smijesan naziv skroz, ne koristi se u upraviteljstvu) tj. uplata unaprijed iznosi npr. 75KM ako je mjesecno zaduzenje 25KM, a opet i ovaj iznos zavisi je li covjek platio u martu ili aprilu, ako je u martu onda je uplata unaprijed 75KM, a ako je u aprilu platio onda je 50KM, jer se odbije ova za april kao redovna uplata.