Istina o invalidima

Locked
BajrinNajmladji

#751 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

@kakavdanakneiskustvu je objasnio na ovoj temi da je Kantonalnom ministarstvu u Ze-Do pisao molbu/zahtjev za svog djeda za povrat novca uplaćenog na ime ljekarskog revizionog pregleda. Odgovorili mu da dok se ne izmjeni Zakon o soc. zaštiti Kantona Zedo, nema ništa od tih naknada.
Najbolje je da on sam objasni šta su mu odgovorili i kakve su nade za refundiranje ovih troškova. Meni su iplatili, ali ja sam u Sa. Kantonu.
*malena*

#752 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,ev sad vidjeh post ovog gospodina,isto tako je i moja nana dobila 109KM po novom rješenju i isto 100% invalid a samo toliko i u rješenju piše da bi trebala ostvarivati pravo na njegu i ortopedski dodatak od strane kantona a to je jer prelazi određene godine do kojih snosi sve Federacija,a ja sam informisana da,kad bude kanton "imao" novca onda će i da ih isplati što im duguje za njegu a to jeste nikad... pozz
kone

#753 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

kakavdanakneiskustvu wrote:
kone wrote:Imam jedno pitanje,pa bih molio one koji nesto znaju da mi odgovore,ako nije problem:)
Jedna zena(100 posto invalid)je konacno dobila novo rjesenje po kojem je potvrdjena invalidnost iz prethodnog rjesenja.Znaci prvo rjesenje je vazilo mislim od Maja 2007.godine i po tome rjesenju je trebala dobijati po 330 KM mjesecno.Naravno,nije nikad ni feninga dobila i to rjesenje je isteklo sa krajem Septembra 2009.Po novom rjesenju je dobila 109 KM(nekad bilo 149)koje bi trebala dobijati od FBIH.
Kako sam shvatio,izgleda da je dobila i pravo na tudju njegu,posto ima 93 godine i 100 posto je invalid,ali izgleda da te pare treba da uplacuje ZE-DO kanton.U rjesenju uopste ne pise koja je suma koju kanton treba uplacivati za tudju njegu.PO ovom rjesenju su joj ukinuli invalidski dodatak.
Eh sad mene zanima sljedece:shvatio sam po ovoj vasoj prici ovdje da ce dobiti u sljedecoj isplati koja bude za civilne invalide,dobiti sve te zaostatke od Oktobra 2009. x 109 KM.Ali me sad zanima sta ce biti sa ovom tudjom njegom koju treba kanton isplacivati i u kojem iznosu?Znaci zanima me kakva je praksa u ZE-DO kantonu povodom tudje njege?Da li oni uopste ikad ista isplacuju povodom toga ili to sve ide na neki "dug",pa ako iko ikada dobije te pare...
I jos nesto,kome se obratiti za povrat onih para koje su uplacene za dolazak ekipe za pregled "pacijenta"(onih 140KM) i da li ima neki rok do kojeg se mora zatraziti povrat tih sredstava???
pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru :)

koliko ja znam,ako je ta žena postala 100 posto invalid poslije 65 godine života,nema pravo na naknadu za tuđu njegu od strane federacije bih nego od strane ze-do kantona koji će početi sa isplatom tih naknada boga pitaj kad,idiotizam par exellance,ne priznavati pottrebu za njegom od strane drugog lica jer je osoba postala invalid poslije 65 godine života.
za pivrat sredstava se opratiti ministarstvu za socij .pitanja ali i od toga za sad ništa,stižu odgovori puni birokratskih fraza.
Eh evo da i ja kazem koju na ovo:)
Danas sam bio u centru za socijalni rad(dole iz gata) i popunio sam zahtjev za povrat ovih sredstava.Uz to su mi trazili kopiju licne karte,kopiju onog racuna na koji treba da se uplate sredstva i kopiju uplatnice(140,40KM)...Kad sam usao da predam,ona zena me pita da li je dobila tudju njegu i koliko ima godina.Ja je pitam da li ima ista od te tudje njege,kaze ona jos nista nije u kantonu odluceno niti je donesena ikakva odluka.A za ove pare kaze da ce biti uplacene na racun...Uz to mi je onaj covjek rekao da ce zena dobiti i ove invadninie po novom rijesenju i da ce joj biti i uplacene zaostale invalidnine od proslog rjesenja...

Samo mi niej jasno cemu ova podjela 100postotnih invalida po godina,a sve u vezi tudje njege..Kao da nije potrebna tudja njega u konkretnom slucaju ove zene,a zena ima 93 godine :shock:
BajrinNajmladji

#754 Re: Istina o invalidima

kone wrote: Samo mi niej jasno cemu ova podjela 100postotnih invalida po godina,a sve u vezi tudje njege..Kao da nije potrebna tudja njega u konkretnom slucaju ove zene,a zena ima 93 godine :shock:
Po ministrovim riječima, ti stariji što su oboljeli, pa su nemoćni, trebali su ranije misliti o tome da će doći vrijeme kada će onemoćati, dobijati moždane i srčane udare i slično, te se na vrijeme obezbjediti. Obezbjediti, ma šta to značilo. Znači, zbog nastalih promjena u organizmu, starenja,-Nema tudje njege i pomoći od Federacije. Prebačeno na Kantone, a Kantoni nemaju para ili nisu donijeli zakone.
I nije tačno da u federalnom Zakonu piše da korisnici iznad 65 godina života nemaju pravo na tudju njegu i pomoć. To je laž što je serviraju po socijalnim službama da bi što manje starih podnijelo zahtjeve.
[quote="Zakon o izmjenama Zakona o soc. zaštiti" Član 5."]
Lica sa invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života a kod kojih je, u skladu sa mišljenjem Instituta, utvrđena potreba za korištenjem prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ovo pravo ostvaruju u skladu sa propisom kantona."[/quote]
E, ovo boldirano se odnosi na moju materu jer ona ima uvjerenje da je bila u bolnici kada je imala 39. godina. Dakle, u Zakonu se govori o tome kada je nastalo onesposobljenje, a nikako šta socijalni radnici pričaju da osobe koje imaju iznad 65. godina života nemaju pravo na tudju njegu i pomoć. Prema riječima advokatice koja mi se javila na PP i ljubazno se ponudila da pomogne u tuženju FM ZRSP, pogrešno sam se žalio na ukidajuće Rješenje, pa nema osnova za povrat na ranije Rješenje. Moja naivnost i neznanje pravnih začkoljica.

Sve u svemu, moj dragi @kone, lešinari i ubice starijih osoba sjede i rade u Federalnom Ministarstvu za rad i soc. politiku. Sve im najgore u životu želim. U oktobru/listopadu na izborima moramo ih otjerati.
*malena*

#755 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz,samo da kažem da od ovih zaostataka neće biti izgleda ništa,niti ko ih spominje,žao mi je samo ovog naroda...pozz
zlatiborka

#756 Re: Istina o invalidima

Post by zlatiborka »

Malo je of topic, molim moderatore da mi ne zamjere.....

- 1. Koliko iznosi mjesecni dodatak za invalidnost (90%) koja je posljedica bolesti u djetinjstvu? U ratu nije bilo nikakvih povreda.

- 2. Koliko iznosi mjesecna naknada za TUDJU NJEGU?

- 3. Osoba je u decembru 2009-te bila na komisiji i dobila je rjesenje da joj je i dalje priznat stepen invalidnosti 90%.

- 4. Kako ide sa isplatama zaostalih civilnih invalidnina, dokle se stiglo?

Hvala na odgovorima.... :sax:
BajrinNajmladji

#757 Re: Istina o invalidima

zlatiborka wrote:Malo je of topic, molim moderatore da mi ne zamjere.....

- 1. Koliko iznosi mjesecni dodatak za invalidnost (90%) koja je posljedica bolesti u djetinjstvu? U ratu nije bilo nikakvih povreda.

- 2. Koliko iznosi mjesecna naknada za TUDJU NJEGU?

- 3. Osoba je u decembru 2009-te bila na komisiji i dobila je rjesenje da joj je i dalje priznat stepen invalidnosti 90%.

- 4. Kako ide sa isplatama zaostalih civilnih invalidnina, dokle se stiglo?

Hvala na odgovorima.... :sax:
Nije off-topic.

1. 109KM naknada za onesposobljenost (invalidnost) - Ako je korisnik obolio prije svoje 15. godine života ima pravo na tzv. invalidsku penziju. Takodje, ovaj korisnik može naslijediti penziju od umrlog roditelja, tzv. porodična penzija.

2. Čini mi se da je t.nj. oko 87KM, ali nisam siguran. Mrsko mi sada tražiti Rješenje. Sve skupa nešto malo manje od 200 KM svaki mjesec treba da legne na račun. U ovom obračunu je i onih 10% odbitaka po Brankovićevom zakonu o uštedama.

3. Nemam šta odgovoriti, nego je samo tvoja konstatacija.

4. Zaostale civilne neratne invalidnine/naknade za onesposobljenost potpadaju pod zakon za koji ne znam da li je usvojen, ali vidi Prijedlog Vlade koji sam citirao kao odgovor @suljketu u prethodnim diskusijama. Vidi prethodnu stranicu.
zlatiborka

#758 Re: Istina o invalidima

Post by zlatiborka »

Hvala @BajrinNajmladji,

mislila sam da su ove naknade mnogo vece....ipak je ovo malo za invalide, pogotovo za one koje zive sami. Osoba za koju sam pitala ovo, zivi sama i potpuno je nesposobna da brine o sebi. Veoma tezak slucaj, pomazem joj koliko mogu, ali to nije dugorocno rjesenje.....
BajrinNajmladji

#759 Re: Istina o invalidima

zlatiborka wrote:Hvala @BajrinNajmladji,

mislila sam da su ove naknade mnogo vece....ipak je ovo malo za invalide, pogotovo za one koje zive sami. Osoba za koju sam pitala ovo, zivi sama i potpuno je nesposobna da brine o sebi. Veoma tezak slucaj, pomazem joj koliko mogu, ali to nije dugorocno rjesenje.....
Pomozi joj da ostvari pravo na penziju ako je prije 15. godine oboljela.
Ima pravo na porodičnu. Guglaj pa potraži Federalni zavod za PIO/MIO. Pošalji e-mail poruku sa pitanjima. Ja slao, pa mi odgovorili, davno, nešto bezveze sam bio pitao. Odgovor dodje poštom. Obavezno naznači zemaljsku adresu.

200KM + PENZIJA od oko 350KM= 550KM ?-I ovo je nešto,....

Duša si, andjeo :-D ,...Kada pored svojih problema pomazeš potpuno nesposobnim za samostalan život!
:-D :-D :-D
samo malo

#760 Re: Istina o invalidima

Post by samo malo »

Moja tetka dobila rjesenje, trebala dobiti zaostatke 9 mjeseci, isplatili joj 8, sta sad? cekat da isplate taj jos jedan mjesec, ili?

Nekako mi se cini da ce je smuljat za tih 250 km.
BajrinNajmladji

#761 Re: Istina o invalidima

samo malo wrote:Moja tetka dobila rjesenje, trebala dobiti zaostatke 9 mjeseci, isplatili joj 8, sta sad? cekat da isplate taj jos jedan mjesec, ili?

Nekako mi se cini da ce je smuljat za tih 250 km.
Zavisi kada je predala Zahtjev za dobijanje naknada. Ako je predala do 15. u mjesecu u kojem je predala, računa se i taj mjesec, a ako je datum bio nakon 15. kada je predavala zahtjev, onda se računa prvi naredni mjesec za obračune naknada i tako ide isplata. Ako je predala baš 15. datuma u mjesecu, onda se računa ovo prvo, povoljnije za korisnicu.

Pogledaj Zakon o osnovama soc.zaštite ili Zakon o temeljnim pravima osoba sa onesposobljenjem u FBiH - Guglaj.
Luisa

#762 Re: Istina o invalidima

Post by Luisa »

Invalidi i ko su pravi invalidi su veliak zamrsena stvar u BiH i vejrovatno treba jos biti rasciscavanja stim.

Znam covjeka koji nikad niej ni ocima rata vidio, a vodi se kao vojni ratni invalid i cija je mama od snahe dobila penziju sehida a muz je umro od canceriozne bolesti...

Sad placaj narode za propuste, narod uopste nije svjetsan sta se desava dole,...
Luisa

#763 Re: Istina o invalidima

Post by Luisa »

Invalidi i ko su pravi invalidi!!?? su velika zamrsena stvar u BiH i vejrovatno treba jos biti rasciscavanja stim.

Znam covjeka koji nikad nije ni ocima rata vidio, a vodi se kao vojni ratni invalid i njegove snahe mami je sredio penziju sehida a muz je umro od canceriozne bolesti... :x

Sad placaj narode za propuste, narod uopste nije svjetsan sta se desava dole,... 8-)
BajrinNajmladji

#764 Re: Istina o invalidima

Luisa wrote:Invalidi i ko su pravi invalidi!!?? su velika zamrsena stvar u BiH i vejrovatno treba jos biti rasciscavanja stim.

Znam covjeka koji nikad nije ni ocima rata vidio, a vodi se kao vojni ratni invalid i njegove snahe mami je sredio penziju sehida a muz je umro od canceriozne bolesti... :x

Sad placaj narode za propuste, narod uopste nije svjetsan sta se desava dole,... 8-)
Pa, reci mi jesu li SVE onesposobljene osobe (invalidi) krivi što je tamo nekoj simulantici uspjelo da prevari komisije i državu, pa uživa pravo na šehidsku penziju?

Imaš pristup internetu, pa dojavi Federalnom ministru za pitanja boraca ovaj slučaj.
*malena*

#765 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,samo da kažem da su legle neratne invalidnine još u subotu,eto koliko sam informisana oni još nemaju namjeru da isplate narodu zaostatke,zna li neko od Vas,jesu li ikome isplaćeni zaostatci cijeli.pozz
zonkerteam

#766 Re: Istina o invalidima

Post by zonkerteam »

Dobro vece svima
Evo opet ja na forumu posle duzeg vremena, Sakupio sam neke ali veoma slabe dokaze o onom prevarantu i falisfikatoru dokumenata o ranjavanju, pa zato me zanima da li je uopste neko bio sa njim uopste u ratu a njegovo cenjeno prevarantsko ime je TUSEVLJAK DUSAN iz Sarajeva. Ako neko ima bilo kakav podatak o njemu neka mi posalje na mejl :[email protected]
BajrinNajmladji

#767 Re: Istina o invalidima

zonkerteam wrote:Dobro vece svima
Evo opet ja na forumu posle duzeg vremena, Sakupio sam neke ali veoma slabe dokaze o onom prevarantu i falisfikatoru dokumenata o ranjavanju, pa zato me zanima da li je uopste neko bio sa njim uopste u ratu a njegovo cenjeno prevarantsko ime je TUSEVLJAK DUSAN iz Sarajeva. Ako neko ima bilo kakav podatak o njemu neka mi posalje na mejl :[email protected]
Kao pretplatnici fiskne telefonije u Sarajevu ima 6 Tuševljaka, pa zovi tih šestoro i raspitaj se za Dušana.
http://www.bhtelecom.ba/index.php?id=3227&
kone

#768 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

*malena* wrote:Pozz za sve,samo da kažem da su legle neratne invalidnine još u subotu,eto koliko sam informisana oni još nemaju namjeru da isplate narodu zaostatke,zna li neko od Vas,jesu li ikome isplaćeni zaostatci cijeli.pozz
Ona zena o kojoj sam vam ovdje pricao nije dobila jos ni fening,a dobila je i novo rjesenje 14.06.2010....Zanci da ne vazi ono sa 15. u mjesecu,odnosno,do 15. i poslije 15...A o onim zaostatcima(nesto preko 9000KM)da i ne govorim...A sad je trebala dobiti ili treba dobiti nekih 8,9,10 puta 109KM(ne znam ni ja koliko)plus onih 140KM uplate za reviziju...Vjeorvatno ce dobiti na sljedecoj isplati,ali ko zna,mozda nece ni tad,jer nikad nije usla u taj nazovi "bubanj za isplate"...Vjerovatno cekaju da zena umre,jer je u 93.godini...
BajrinNajmladji

#769 Re: Istina o invalidima

Zakon o temeljnim pravima osoba sa onesposobljenjem wrote:Članak 18.

Za podnositelje zahtjeva koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava iz ovog zakona prava će se priznati od prvog dana narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva za priznavanje prava.
Tek nedavno je usvojen (ne znam kada) ovaj Zakon, a ranije je bilo ono do 15. u mjesecu da vrijedi i taj mjesec,...itd.
BajrinNajmladji

#770 Re: Istina o invalidima

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=7969 wrote:Počela revizija boraca: Na terenu 14 kontrolnih timovaOčekuje se provjera 110.000 korisnika;

Asaf Bečirović20/07/10 10:50

Čak 834 dobitnika najvećih ratnih priznanja nisu podnijela potrebnu dokumentaciju za nastavak primanja mjesečne nadoknadeFederalno ministarstvo za boračka pitanja zatražilo je da im se na upravni postupak dostave svi predmeti ratnih vojnih invalida od I do IV grupe u kojima je priznato pravo na njegu i pomoć drugog lica, te korisnika prava iz Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona za osobe koji su prvi put nakon rata stekle pravo na mjesečna primanja po osnovu boračko -invalidske zaštite (BIZ).

Kontrola lupa vratima

Inspektori Ministarstva su, napisao je u svom izvještaju za Vladu FBiH ministar Zahid Crnkić, provjerili 677 ratnih vojnih invalida i 240 njih ostavili bez prava, bez mjesečne naknade. Na takve odluke žalila su se 94 invalida, odbijene su 64 žalbe. A u skladu sa Pravilnikom o radu ljekarske komisije za nadzor i medicinsko vještačenje, ministar Crnkić je za 150 korisnika prava BIZ-a naložio obustavu isplata naknada. Protiv rješenja Ministarstva poveden je 31 spor na sudu, devet tužbi je odbijeno, četiri su uvažene.

Inspekcija je uradila i nadzor nad 290 korisnika mjesečnih naknada po osnovu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih odlikovanja. I izdala 39 naloga za obustavu mjesečnih naknada. Kontrolisali su, na zahtjev Federalnog zavoda PIO/MIO, i 125 osoba koje su otišle u penziju pod povoljnijim uvjetima. Našli da 84 osobe nemaju validnu dokumentaciju te im je obustavljena isplata penzija. Utvrđene su i nezakonitosti kod izdavanja uvjerenja o vršenju komandnih dužnosti u grupama za pitanje evidencije iz oblasti vojne obaveze za područja općina Travnik, Novi Travnik, Žepče, Odžak i Orašje. Stoga su po tri osobe iz Travnika i Novog Travnika ostale bez penzije. Isto se desilo i po jednoj osobi iz Žepča, Odžaka i Orašja.

Ministarstvo je zatražilo i da mu se dostave uvjerenja, naredbe, ukazi, rješenja za dobitnike ratnih vojnih priznanja Zlatni ljiljan i Srebrni štit. Zatražilo je i spisak osoba koje su imale ovlaštenje (od 1992. do 1995) potpisivati odluke o dodjeli najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Provjeravani su i nosioci odličja Partizanska spomenica 1941 - 1945. Takvih je 39 ostalo bez prava. U većini, radi se o onima čija je porodica, nakon smrti spomeničara, promijenila adresu i iz FBiH odselila u Republiku Srpsku.

Opširnije SUTRA u Oslobođenju.
BajrinNajmladji

#771 Re: Istina o invalidima

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100727008 wrote:Politika |Objavljeno 27.07.2010. u 08:13 Podijeli
Predstavnički dom PFBiH

Zasjedanje o FTV i reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite

U Sarajevu je za danas i sutra najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Danas treba završiti jednu od ranije započetih redovnih sjednica, a u njenom preostalom dnevnom redu su između ostalih tačaka izvještaji o radu Radio-televizije Federacije BiH te o procesu revizije korisnika boračko-invalidske zaštite.
Po završetku ove sjednice bit će otvorena nova, redovna. Kod utvrđivanje njenog dnevnog reda bit će riječi o inicijativi da Predstavnički dom razmotri stanje u elektronergetskom sektoru Federacije na osnovu odgovarajuće analize iz Federalne vlade.

Predsjedavajući Doma Safet Softić ne isključuje mogućnost da sutra bude održana i jedna vanredna sjednica posvećena takozvanoj "giljotini propisa" kao načinu da se iz više federalnih zakona izmijene odredbe koje se u praksi nisu pokazale djelotvornim.
(FENA)
BajrinNajmladji

#772 Re: Istina o invalidima

PTSP-ovci ostaju bez vozačkih dozvola!?
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=8090

Još jedan udar na osobe sa onesposobljenjem!
Pa, dragi sapatnici, razmislite koga će te zaokružiti na izborima.
PTSP oboljeli ne može da vozi automobili, a može biciklo? Majko moja,....! :?: :!: ?
Corto Maltese

#773 Re: Istina o invalidima

Post by Corto Maltese »

BajrinNajmladji wrote:PTSP-ovci ostaju bez vozačkih dozvola!?
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=8090

Još jedan udar na osobe sa onesposobljenjem!
Pa, dragi sapatnici, razmislite koga će te zaokružiti na izborima.
PTSP oboljeli ne može da vozi automobili, a može biciklo? Majko moja,....! :?: :!: ?
Dakle, radi mira u kući, trebalo bi dati vozačku i onoma kome ljekar utvrdi da nije sposoban za vožnju? Pretpostavljam da je i taj policajac vjerovatno iz čista mira zakucao na vrata u ponoć? Sigurno nije, prije toga, probao dva tri puta da po danu dostavi rješenje pa bio iskuliran.
Jebi ga ili jesi ili nisi. Ako imaš PRSP primaš invalidninu, ail neke stvari ti više nisu dozvoljene. Ne smiješ baratati eksplozivnim materijama, moraš posjećivati psihologa, oprosti se od vozačke kao i od dozvole za nošenje oružja. Da se sutra tom RVI smrači u toku vožnje (čemu su skloni PTSP-ovci) i pokupi nekog prolaznika bilo bi: "Ko mu dade vozačku!" uz neizostavno: "Pa, dragi sapatnici, razmislite koga će te zaokružiti na izborima."
BajrinNajmladji

#774 Re: Istina o invalidima

@Corto Maltese,
Zar i zdravi, odnosno oni koji nemaju PTSP ili kakvo drugo psihičko oboljenje nemaju svojih ''žutih minuta'', pa mogu pokupiti nekoga jer su na momenat postali asocijalni, neodgovorni,....u saobraćaju, da ne pričam o pijanstvima tzv. zdravih?
Evo link, pa vidi da u ''normalnim'' zemljama PTSP-ovci voze automobile sasvim regularno:
http://www.ptsdforum.org/threads/13820- ... D-Symptoms
U BiH više od 80% stanovnika ima psihičkih problema, biće izgleda potrebno ''tuto-kompleto'' poslati na ponovne ljekarske preglede radi obnavljanja vozačkih dozvola. :-)
Corto Maltese

#775 Re: Istina o invalidima

Post by Corto Maltese »

BajrinNajmladji wrote:@Corto Maltese,
Zar i zdravi, odnosno oni koji nemaju PTSP ili kakvo drugo psihičko oboljenje nemaju svojih ''žutih minuta'', pa mogu pokupiti nekoga jer su na momenat postali asocijalni, neodgovorni,....u saobraćaju, da ne pričam o pijanstvima tzv. zdravih?
Evo link, pa vidi da u ''normalnim'' zemljama PTSP-ovci voze automobile sasvim regularno:
http://www.ptsdforum.org/threads/13820- ... D-Symptoms
U BiH više od 80% stanovnika ima psihičkih problema, biće izgleda potrebno ''tuto-kompleto'' poslati na ponovne ljekarske preglede radi obnavljanja vozačkih dozvola. :-)
Naravno da svako može da prevrne, ali vjerovatno postoji razlog što neko prođe ili ne prođe ljekarski. S obzirom da je naš zakon o saobraćaju prepisan od hrvatskog, koji je, opet prepisan od austrijskog, i usvojen prije boračkih protesta, ne vjerujem da je kod donošenaj zakona postojala neka zavjera. Druga je priča to što se, do sada, država merhametli odnosila po tom pitanju, pa iznenada odlučila da pooštri kontrolu (što itekako ima veze sa boračkim protestima)
Kako god, mislim da je u opštem interesu da osobe koje nisu zdravstveno sposobne za vožnju, ne učestvuju u saobraćaju, izuzev kao putnici.
Locked