Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
_HAMAS_

#751 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by _HAMAS_ »

8-)
Last edited by _HAMAS_ on 10/07/2014 17:43, edited 1 time in total.
seinfeld

#752 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by seinfeld »

_HAMAS_ wrote:Pozdrav raja !

Da li možda neko zna šta od papirologije treba za upis ...

PS: ako ima ko da će sad u prvu godinu neka se javi ili neko ko će u SD Nedžarići ... ja sam iz Krajine pa da brate ne dođem kao levat,, barem nekog da znam ccc :mrgreen: :run:
Prava odluka,
ako nas inžinjeri ne izvuku iz ove gabule neće niko drugi sigurno :thumbup:
seinfeld

#753 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by seinfeld »

Zeljo_do_groba wrote:Moj prijedlog ti je da se druzis sa onima koji hoce da uce i rade, jer ces se tako i lakse progurati, vise uciti, snalaziti se za ispite i spremati ih sa njima, graficke, projektne radove, itd. itd. Nemoj gledati da ti je neko iz tvog mjesta i automatski sa njim... A svi tu dodju i ne zna niko nikoga, ali dodje to sve na svoje poslije par vjezbi...
Lijepo mu zboriš.
ima vremena i za kafu i za šetnju ako se dobro organizuje.
:izet:
AMMMeRRR

#754 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by AMMMeRRR »

Savjet novim nadama, dobro se raspitajte o smjerovima i sta koji nudi kasnije..da se ne zeznete opasno..doduše to se u trećoj godini moze mijenjat :)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
dzejkej

#755 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzejkej »

Masinci, znate li okvirno cijenu Vitocrossal 200 CT2 od 500 kW?
newlevel

#756 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by newlevel »

Kada bude otprilike drugi upisni rok. I da li se desi da nekoga ne prime nikako, pa cak ni u samofinansirajuce ?
_HAMAS_

#757 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by _HAMAS_ »

...
Last edited by _HAMAS_ on 27/06/2014 00:52, edited 1 time in total.
kenant1

#758 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kenant1 »

Evo danas izasao konkurs. Ajde da vidimo koliko nas ima koji cemo konkurisat ove godine..
:D
_HAMAS_

#759 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by _HAMAS_ »

kenant1 wrote:Evo danas izasao konkurs. Ajde da vidimo koliko nas ima koji cemo konkurisat ove godine..
Koji ces smijer brate ? :D :izet:
kenant1

#760 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kenant1 »

_HAMAS_ wrote:
kenant1 wrote:Evo danas izasao konkurs. Ajde da vidimo koliko nas ima koji cemo konkurisat ove godine..
Energetika, klimatizacija grijanje i hladenje
ti?
_HAMAS_

#761 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by _HAMAS_ »

kenant1 wrote:
_HAMAS_ wrote:
Energetika, klimatizacija grijanje i hladenje
ti?
Industrijski inzinjering i menadzment :mrgreen: Valjda cemo proci :-)
Inman

#762 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Inman »

.
Last edited by Inman on 25/06/2014 22:06, edited 1 time in total.
Inman

#763 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Inman »

_HAMAS_ wrote:Najviše studenata se prijavi za Industrijski inžinjering i menadžment, tako je i prošle godine bilo pa ako nemaš najbolje ocjene vjerovatno će te staviti na smjer koji izabereš kao drugu opciju ili će ti oni predložiti neki treći ako na ova dva ne bude mjesta. :)
_HAMAS_

#764 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by _HAMAS_ »

Inman wrote:
_HAMAS_ wrote:Najviše studenata se prijavi za Industrijski inžinjering i menadžment, tako je i prošle godine bilo pa ako nemaš najbolje ocjene vjerovatno će te staviti na smjer koji izabereš kao drugu opciju ili će ti oni predložiti neki treći ako na ova dva ne bude mjesta. :)

Znam da je tu uvijek najviše raje ali mislim da imam solidne ocjene pa bih trebao da prođem, a ako šta zakaže onda ću prizvodni. Mislim da je to sad, kao što je neko naveo, čista formalnost... pola njih će otpasti odmah na 1. godini tako da ćeš na 3. moći da se prebaciš ...

Bosanski: 5,5,3,5 Matematika: 5,5,5,5 Opci uspjeh: 5,5,5,5 (po razredima 1-4) :mrgreen:
dark_killer

#765 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dark_killer »

Odbrambene tehnologije, perspektiva? Vjerovatno sam dosadan sa ovim pitanjem, al nikako da dobijem pravi odgovor :?
Denox

#766 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Denox »

Ja primljen,ostali sto su planirali upisati ?
racionalista

#767 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by racionalista »

dark_killer wrote:Odbrambene tehnologije, perspektiva? Vjerovatno sam dosadan sa ovim pitanjem, al nikako da dobijem pravi odgovor :?

Ako misliš raditi u struci moraćeš biti spreman na to da ti radno mjesto vjerovatno neće biti u Sarajevu već u nekom od gradova BiH gdje postoje pogoni namjenske proizvodnje.
Minnie_M

#768 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Minnie_M »

Zna li neko do kad je zadnji rok za upis na master i cijene? Koji smjerovi i predmeti imaju na masteru? Studiram u Mostaru ali sam planirala u Sarajevo na master. :D
AMMMeRRR

#769 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by AMMMeRRR »

Minnie_M wrote:Zna li neko do kad je zadnji rok za upis na master i cijene? Koji smjerovi i predmeti imaju na masteru? Studiram u Mostaru ali sam planirala u Sarajevo na master. :D
www.mef.unsa.ba
Sinhro_

#770 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Sinhro_ »

Minnie_M wrote:Zna li neko do kad je zadnji rok za upis na master i cijene? Koji smjerovi i predmeti imaju na masteru? Studiram u Mostaru ali sam planirala u Sarajevo na master. :D
Prošle godine konkurs za master izašao je 28. augusta i bio je otvoren narednih mjesec dana. Generacija koja sad upisuje master nema samofinansirajućih studenata, za upis se plaća 100 KM, mislim. Potrebno je još, naravno, kupiti index i upisni materijal, platiti ISSS, biblioteku i još neke stvari, ali sve to zajedno bi trebalo biti manje od 200 KM.

Smjerove i predmete imas ovdje - http://www.mef.unsa.ba/dokumenti/NPP_II ... r_2012.pdf
b3lm1n

#771 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by b3lm1n »

Vozdra svima :)

Ovako, upisao sam Mašinski fakultet, doduše nisam uspio upasti u redovne, ali sam upao u samofinansirajuće. Zanima me kakvi su profesori (inače upisao sam TD, to mi je želja par godina), koji predmeti su najtezi, kakvi su uslovi studiranja itd. Ako ima neko ko je nedavno upisao faks (zadnje 2-3 godine) da malo odgovori na ovo gore :)
Unbelievable

#772 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Unbelievable »

b3lm1n wrote:Vozdra svima :)

Ovako, upisao sam Mašinski fakultet, doduše nisam uspio upasti u redovne, ali sam upao u samofinansirajuće. Zanima me kakvi su profesori (inače upisao sam TD, to mi je želja par godina), koji predmeti su najtezi, kakvi su uslovi studiranja itd. Ako ima neko ko je nedavno upisao faks (zadnje 2-3 godine) da malo odgovori na ovo gore :)
Mislim da je najmanja prolaznost na statici i elastostatici, tako da bi mozda to moglo da se vodi kao najteze :-) :-) Ustvari, ti predmeti nisu teski samo sto je pitanje koliko dobro se to objasni na vjezbama i koliko ces ti to sam uzeti i vjezbati. Nije nepolozivo ali moras biti uporan, pogotovo za elastostatiku jer tu ti za jedan zadatak treba minimalno sat vremena, tako da moras dobro da se organizujes :) . Meni je onako i Tehnicka dokumentacija i CAD potezak predmet jer se prvi put susreces sa nekim stvarima tipa presjeka, kotiranja i sl. i oduzima dosta vremena. Sto se profesora tice, moj ti je savjet da ne slusas "price".Ako ti sam od sebe dovoljno ucis i radis, sigurno neces biti "zakinut".Najbitnije je da pocnes raditi na vrijeme, od prve sedmice :-D
Inman

#773 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Inman »

b3lm1n wrote:Vozdra svima :)

Pozdrav. Evo ja ću ti napisati opširan post o svakom predmetu pojedinačno, valjda će ti pomoći.

Fakultet je stvarno dobro organizovan, garantujem da nećeš imati nikakvih problema ni s profesorima, ni s asistentima. Svi profesori na vrijeme upisuju ocjene u ISSS, ispoštuju datum koji stave za uvid u radove i upis ocjena. Svi su koliko-toliko pristupačni. Predavanja nisu obavezna, osim iz Matematike I, gdje profesorica proziva studente, tako da tu moraš biti prisutan, a i imat ćeš koristi od njenih predvanja. Također, idi na predavanja i predispitne vježbe iz Elastostatike (II semestar) ako ti bude prof. Kljuno predavao jer radi isti tip zadatka koji dolazi na ispitu i bez njegovih predispitnih vježbi teško da ćeš sam shvatiti i položiti predmet. Sva druga predavanja (ovo sa sigurnošću mogu reći jer sam položila sve predmete) su potpuno nebitna i možeš se i bez njih spremiti za sve ispire. Nisi napisao koju si školu završio, ali ako si neku stručnu, onda će ti vjerovatno najveći problem predstavljati Matematika I i II, a ako si iz gimnazije, vjerovatno ćeš se malo namučiti sa Statikom.

U prvom semestru imaš:
1. Matematiku I - Prepadat će vas na početku kako je profesorica strašna, kako je predmet pretežak itd, ali nemoj slušati studentske priče, pogotovo ne onih koji obnavljaju godinu, jer ćeš se naslušati svakakvih gluposti. Profesorica Aleksandra Kostić je stvarno pristupačna, možeš joj uvijek otići na konsultacije i pitati bilo šta da ti objasni, rado će to uraditi. Prati predavanja, pitaj šta ti nije jasno. Ako nemaš dobro predznanje iz matematike, počni odmah vježbati. Na ovom predmetu nemaš parcijalne ispite, već imaš pet testova raspoređenih u toku prvog semestra koji se sastoje iz teorije i zadataka, zadaci nisu teški, a svu teoriju imaš u njenoj knjizi tako da samo to trebaš učiti. Imaš deset bodova na prisustvo i deset na zadaće. I imaš završni ispit koji nosi 40 bodova, tu su zadaci nešto teži i nema teorije. Testovi nose po deset bodova i uslov je da osvojiš najmanje pet da bi ti priznala bodove, sve ispod pet ti se ne pika i piše ti nulu. Potrudi se da osvojiš što više bodova na testovima da bi ti falilo što manje bodova na završnom ispitu.
2. Fizika I - Iz Fizike I imaš parcijalne ispite. Na početku ćete imati uvodni test, tj. ponavljanje znanja iz srednje škole i on nosi 6 bodova, možda ti ovo izgleda malo, ali mogu ti itekako zatrebati ti bodovi pa nabavi testove od prošlih godina jer se vrte slična pitanja. Na parcijalnim ispitima ti dolaze zadaci, teorija i razna izvođenja. Sve to imaš u njenoj knjizi i druga ti literatura ne treba. Parcijale nose po 40 bodova, prisustvo predavanjima 10 i dvije zadaće po pet bodova. Mi smo za zadaće imali da uradimo po pedeset zadataka iz zadanih oblasti. Studenti će ti reći kako se na Fizici može položiti na prepisivanje, i istina je da može, ali kako ko, tj. nekoga skonta da je prepisao pa mu poništi rad, a neko se provuče pa dobije nešto bodova. Ako ti jednom poništi rad, tj. napiše da si prepisao, računaj na to da si pao predmet i da više nikakve bodove kod nje nećeš dobiti. Ona je poprilično čudna što se tiče ocjenjivanja, a nije raspoložena za bilo kakvu raspravu, tako da nećeš dobro proći ako te zapamti kao nekoga ko prepisuje.
3. Materijali I - Meni je ovo jedan od najdosadnijih predmeta. Predavanja su jako monotona. Profesor koristi slajdove na kojima piše bukvalno sve isto kao i u skripti, tako da ti njegova predavanja ničemu ne služe, samo što zna ponekad spomenuti šta ne treba učiti... Parcijale nose po 15 bodova, tu ti je sve teorija. Predmet je pravi štreberski, jer imaš ogromnu skriptu koju treba spremiti. Doduše, imaš pitanja na kraju skripte koja često dolaze na ispitima pa se studenti najčešće tako i spremaju, jer rijetko ko stigne naučiti sve što piše u skripti. Ja sam samo učila odgovore na ta pitanja i upisala sam osmicu iz predmeta. Pored parcijala imaš i završni ispit na kom bude gradivo iz obje parcijale + kao neki "zadaci" s crtanjem grafika. Također imaš i testove na vježbama, tu je asistent stvarno super i trudi se maksimalno da sve objasni i učini zanimljivijim, ali meni je to gotovo nemoguće jer mi je predmet predosadan. Testovi nose 20 bodova i potrudi se da tu skupiš što više bodova jer je iz toga i najlakše izvući bodove.
4. Statika - Imaš parcijale na kojima su samo zadaci, završni ispit gdje bude i teorija iz cijelog predmeta i još možeš ponavljati parcijale ako nisi položio. Po mom mišljenju ovo je najteži predmet jer većina studenata nije radila ovo gradivo, pogotovo gimnazijalci, ali ni oni iz stručnih škola nisu u nekoj prednosti jer nisu u srednjim školama radili dovoljno kompleksne zadatke da bi im to pomoglo kod polaganja predmeta. Uglavnom počni odmah vježbati, preradi zadatke poslije svakih vježbi i nabavi zbirku po kojoj ćeš sam vježbati. Savjetujem ti da gledaš da ti asistent bude Džanko Hajradinović, jer odlično objašnjava i šta god da ga pitaš znat će ti odgovoriti, ako ti Zlata Jelačić bude asistent, nećeš ništa znati jer žena bukvalno ne zna ništa objasniti. Možeš ti promijeniti asistenta ako ti ne odgovara onaj kojeg ti dodijele. Od predavanja nemaš neke koristi jer se na njima radi samo teorija, a na facebook grupi prve godine fakulteta već imaš postavljenu svu teoriju.
5. Ti ćeš imati još i Hemiju, jer si na TD smjeru, ja sam imala Tehnologije obrade umjesto Hemije, tako da ne znam ništa više napisati. Jedino što svi kažu da je Hemija prelagana i da se rade najosnovije stvari i da uopće nije teško položiti.
Tehnologije obrade su, kao i Materijali, pravi štreberski predmet. Ne trebaš ništa razmišljati, samo učiš ogromnu količinu teorije i koliko naučiš - toliku ćeš ocjenu i imati. Imaš dvije parcijale po 40 bodova i 20 bodova na vježbama. Vježbe su koncipirane tako da u laboratoriju asistent ispriča određenu lekciju, eventualno pokaže nešto na mašini i da vam zadatak koji trebate uraditi za naredni put. Ti "zadaci" su šablonski, precrtaš nešto iz praktikuma i uradiš proračun. Na kraju semestra vas profesor/profesorica pitaju po nekoliko pitanja iz tih vježbi i na osnovu toga dobijete bodove. Završni ispit je popravni, tj. na završnom polažeš parcijalu koju nisi položio ili iz koje imaš malo bodova. Lagan predmet, samo treba početi na vrijeme učiti jer teorije ima baš mnogo, a dosadna je i samim tim se teže pamti. Druga parcijala je mnogo lakša od prve.

U drugom semestru imaš:

1. Matematika II - Cijeli semestar se rade integrali pa ako nemaš neko predznanje može ti biti problem da sve shvatiš ako ne budeš redovno radio. Predmet nema nikakve veze s Matematikom I tako da nemoj da te obeshrabri ako npr. ne položiš Mat. I, jer bez obzira na nju možeš bez problema položiti Matematiku II ako budeš redovno radio. Sve se radi ispočetka ali poprilično brzo pa počni odmah vježbati. Prevježbaj knjigu od profesorice i nećeš imati nikakvih problema. Imaš dvije parcijale po 25 bodova (samo zadaci) i završni ispit na kojem bude teorija (15 + 15 bodova) i možeš ponovo polagati parcijale, također imaš 10 bodova na prisustvo i 10 na testove na vježbama (4 testa po 2,5 boda).
2. Fizika II -Najlakši predmet u drugom semestru. Imaš dva parcijalna ispita po 25 bodova i lab. vježbe koje nose 50 bodova. Radit ćete određene laboratorijske vježbe jednom sedmično i svaka vježba nosi po pet bodova. Napišete izvještaj, asistent vam postavi nekoliko pitanja i dobijete bodove za to. Tu stvarno nije teško imati i svih 50 bodova. Također možete raditi seminarske radove u grupama. Oni nose max. 8 bodova i ja ti savjetujem da obavezno radiš seminarski jer se bodovi stvarno lako dobiju, ne pita vam ništa, samo isprezentujete to što ste spremili, nešto kao referat u srednjoj školi.
3. Tehnička dokumentacija i CAD - Nema parcijalnih ispita, radiš grafičke izvještaje (5 grafičkih). Nema određeno kada ih trebaš predati, to ti sebi odrediš. Uradiš ih u CAD-u i na času dobiješ zadatak koji ti asistent ocijeni i to je to. Kada jedan grafički rad uradiš i dobiješ prolaznu ocjenu iz zadatka vezanog za taj grafički, onda možeš drugi predati i dobiti zadatak iz njega i tako sve redom. Ko uradi sve grafičke i dobije prolazne ocjene iz zadataka, položio je predmet. Ko ne položi preko grafičkih, ide na završni ispit gdje se sve ručno crta i prolaznost je minimalna, ove godine je tako samo troje položilo, pa gledaj da predmet položiš preko grafičkih radova. Ja ti savjetujem da ih na vrijeme počneš raditi jer nećeš stići ako ih ostaviš za kraj. Jedna napomena, ali poprilično bitna: Ne daj da te stariji studenti isprepadaju kako moraš imati original knjigu i priručnik s fakultetskim pečatom, jer kao profesor pregleda i ne da potpis bez novih knjiga. TO NIJE ISTINA, nikome niko nije tražio bilo kakvu knjigu na uvid. U mojoj generaciji je bila masa takvih koji su nasjeli na te priče i džaba kupili nove knjige koje su preskupe. Slobodno kopiraj sve što možeš i to se odnosi na svaki predmet, jer ti ja garantujem da ćeš tu zvaničnu literaturu najmanje koristiti. Uvijek se koriste neke skripte, ili ti sam sebi praviš skripte i bilješke i s tim se bez problema polaže i visokim ocjenama.
4. Elastostatika - Imaš parcijalne ispite na kojima su samo zadaci, imaš završni na kojem je teorija koju možeš polagati samo ako si položio barem jednu parcijalu, ali možeš i ponavljati parcijale i imaš testove u toku semestra. Parcijale, kao i teorija se smatraju položenim ako imaš više od 50% bodova. Idi na predispitne vježbe i dobro uvježbaj te zadatke i nećeš imati nikakvih problema iako je napravljen ogroman bauk od predmeta.
5. Elektrotehnika - Imaš parcijalne ispite (teorija na zaokruživanje i zadaci, i dobijaš negativne bodove ako netačno odgovoriš). Na ispitu dobiješ iste zadatke koje radite na vježbama, samo promijene broje. Predmet je stvarno lagan i potrebno je minimalno učenja da se položi. Također je potrebno da imaš 50% na parcijalama kako bi se smatrale položenim. Imaš i četiri zadaće po 2,5 boda i 10 bodova na prisustvo. Ne kupuj nikakvu knjigu, ili ne daj Bože zbirku :D, jer ti neće trebati.
6. Ja sam imala Materijale II, a ti na TD smjeru imaš neki drugi predmet, ne znam koji.
Materijali II su isto kao i Materijali I štreberski predmet, ali teži su od jedinice i jednako su dosadni. Također imaš pitanja na kraju skripte, ali na ovom predmetu profesor daje veoma malo tih već ponuđenih pitanja, ima više nekih kao logičkih, tako da se teže polaže. Bodovanje je isto kao na Materijalima I, samo što su testovi na vježbama dosta teži.

To je to. Nije pretjerano teško i sve se može položiti bez ikakvih problema ako imalo radiš. Ja sam se jedino razočarala jer sam malo drugačije zamišljala fakultet, tj. mislila sam da će biti više praktičnog rada, a manje štrebanja, ali praktičnog rada nemaš nikako, barem ne na prvoj godini za ostale ne znam. Meni su predavanja stvarno dosadna, a upisala sam fakultet jer mi se stvarno sviđa mašinstvo i sve u vezi njega i nisam ni sanjala da će mi biti dosadno, ali jeste. Sve ostalo je uredu, nije pretjerano teško. I da, jedan mali savjet nemoj ništa kopirati niti kupovati u koprinici na fakultetu jer je PRESKUPA, sve je pet puta skuplje nego u drugim kopirnicama. Tako da radije posudi od nekog kolege materijal i kopiraj ga negdje drugo. I nastoj da kupiš knjige od studenata, a ne da kupuješ nove jer ćeš mnogo novca potrošiti, a nećeš ih toliko ni koristiti. Više ćeš koristiti razno razne skripte... Sretno. :)
Last edited by Inman on 12/09/2015 20:50, edited 2 times in total.
vješalica

#774 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by vješalica »

Imaće Hemiju umjesto Tehnologije obrade i Uvod u tehnologiju drveta umjesto materijala II ili je kontra
Denox

#775 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Denox »

Imal neko neku skriptu,knjigu sto se koristi prvi semestar ?
Dosadno mi,pa da malo razgledam,da vidim koliko znam :D
Post Reply