Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ambrozija

#751 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Od prosle godine pravopisini test iz Bosanskog jezika nije vise eliminatorni, i dok su se prije davali i negativni poeni ukoliko se pogrijesi, od prosle godine, takodjer, to je iskljuceno...
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#752 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

Prosetajte do fakulteta i slobodno naletite u sobu broj 10 na prizemlju. Organizacija za prava studenata Filozofskog fakulteta, bez brige dobijete sve odgovore. Spisak dezura mozete naci na sajtu: opsff.org, sta vise mislim da im sajt ima vise informacija nego sajt fakulteta.
insolite

#753 Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by insolite »

Znam da je vec bilo jako dosta znatizeljnika sto se tice smjera anglistike na ovom fakultetu, ali evo i ja sam jedna od mnogih :)
Posto planiram ove godine upisati ovaj smjer (aBd), zanima me koliko je teska gramatika i koliko su zahtjevni u slucaju da mi dodje da pisem neki esej ili sl. na prijemnom.. Zavrsavam gimnaziju ove godine, isla sam na mnoga takmicenja iz engleskog, cak sam na prijemnom za Burch University bila 2. iz engleskog, ali opet imam veliku tremu sto se tice ovog prijemnog :S Neki kazu da to sto mnogi misle da znaju engleski, nema veze s vezom heh.. Pa eto, ja u svoje znanje sumnjam.. Ako ko moze da mi da bilo kakve informacije sto se ovog smjera tice, bila bih zahvalna :)
Tnx unaprijed :)
minjonja

#754 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

u kojoj kopirnici blizu fakulteta ima uzeti prosle prijemne ispite za germanistiku?
Dark Lady

#755 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Dark Lady »

Odal wrote:Pozdrav.

Zainteresovan sam za upis Odsjeka za komparativnu književnost. Imao bih par pitanja u vezi prijemnog ispita, pa ako ima neko sa nedavnim iskustvom polaganja bio bih zahvalan na odgovorima.

Iz dosadašnjeg iščitavanja ove teme i lutanja po internetu, saznao sam za ovaj eliminatorni pravopisni test tako da mi je to jasno. Primjetio sam da se spominje i test opšte kulture / informiranosti, ali to mi nije toliko bitno za pripremu.

Drugi dio testa mi je već problematičan. Da li je u pitanju esej na jednu od zadanih tema ili test iz svjetske književnosti? Možda i jedno i drugo? Ako se radi o eseju, da li su nekome poznate okvire teme?

Žalosno je da se za najosnovnije informacije o odsjecima na Filozofskom fakultetu ljudi moraju raspitivati na forumima, s obzirom na katastrofalno stanje nečega što bi se trebalo nazvati službenim web sajtom fakulteta.
Šta je s vama mladima ??? :D Jeste li zaboravili komunikaciju face to face? Nema potrebe da se raspituješ na forumima ili posjećuješ web stranicu - tu nikada nećeš dobiti sve informacije, nego lijepo odi do fakulteta ili nazovi ako ti nije blizu. Mislim da će se krajem maja znati šta se treba spremiti za prijemni ispit, tako da ćeš imati dovoljno vremena da se pripremiš. Nisam čula da se na ovom odsjeku ikada polagao test informiranosti ili opće kulture. :-) Možeš otići i kod nekoga od asistenata - svi su divni i vjerujem da će ti dati prave informacije, ali to uradi kada zvanično saznaš šta će se polagati na prijemnom.
Last edited by Dark Lady on 10/01/2011 23:20, edited 1 time in total.
Odal

#756 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Odal »

Privatna poruka wrote:Prosetajte do fakulteta i slobodno naletite u sobu broj 10 na prizemlju. Organizacija za prava studenata Filozofskog fakulteta, bez brige dobijete sve odgovore. Spisak dezura mozete naci na sajtu: opsff.org, sta vise mislim da im sajt ima vise informacija nego sajt fakulteta.
Hvala..

Na sajtu http://opsff.org/ našao sam na slijedeću informaciju, koja može biti interesantna ljudima koji su zainteresovani za navedene odsjeke.

Na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, Odsjeku za orijentalnu filologiju, Odsjeku za romanistiku, Odsjeku za slavenske jezike i književnosti – NEĆE BITI PRIJEMNIH ISPITA za odgovarajući studij za kandidate za redovni studij – troškove studija snosi Osnivač, redovni studij – troškove studija snose sami studenti i vanredni studij, već će se izvršiti bodovanje na osnovu uspjeha u srednjoj školi.
]Šta je s vama mladima ??? Jeste li zaboravili komunikaciju face to face? Nema potrebe da se raspituješ na forumima ili posjećuješ web stranicu - tu nikada nećeš dobiti sve informacije, nego lijepo odi do fakulteta ili nazovi ako ti nije blizu. Mislim da će se krajem maja znati šta se treba spremiti za prijemni ispit, tako da ćeš imati dovoljno vremena da se pripremiš. Nisam čula da se na ovom odsjeku ikada polagao test informiranosti ili opće kulture. Možeš otići i kod nekoga od asistenata - svi su divni i vjerujem da će ti dati prave informacije, ali to uradi kada zvanično saznaš šta će se polagati na prijemnom. Ako te nešto posebno zanima, javi se na PP.
Ja nisam niti tražio sve informacije, nego one najosnovnije, a mislim da informacije o prijemnim ispitima spadaju u dotične. Lično mislim da bi fakulteti trebali što više težiti dostupnosti informacija, a web prostor je najbrži način za to. Ako ništa, zar je problem okačiti par pdf dokumenata (kao recimo na sajtu Akademije scenskih umjetnost), ili barem napraviti nešto slično kao opsff.org. Uostalom, većina budućih studenata će prije potražiti informacije na sajtu, nego lutajući hodnicima i kabinetima, a mislim da bi i pomenutim asistentima posao bio olakšan. Nije problem u face to face komunikaciji, već kako doći do informacije. Hvala na savjetima.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#757 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

minjonja wrote:u kojoj kopirnici blizu fakulteta ima uzeti prosle prijemne ispite za germanistiku?

Javi mi se na "moj nick " pa ti proslijedim od djevojke kako je i sta je bilo :) :)
Privatna poruka

#758 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Pitanje za potencijalne brucose: koliko vas ima zainteresovanih da se pored otvorenih vrata Univerziteta, napravi Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta?

Ne obecavam samo me zanima ima li zainteresovanih?
bombas_vera

#759 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

insolite wrote:Znam da je vec bilo jako dosta znatizeljnika sto se tice smjera anglistike na ovom fakultetu, ali evo i ja sam jedna od mnogih :)
Posto planiram ove godine upisati ovaj smjer (aBd), zanima me koliko je teska gramatika i koliko su zahtjevni u slucaju da mi dodje da pisem neki esej ili sl. na prijemnom.. Zavrsavam gimnaziju ove godine, isla sam na mnoga takmicenja iz engleskog, cak sam na prijemnom za Burch University bila 2. iz engleskog, ali opet imam veliku tremu sto se tice ovog prijemnog :S Neki kazu da to sto mnogi misle da znaju engleski, nema veze s vezom heh.. Pa eto, ja u svoje znanje sumnjam.. Ako ko moze da mi da bilo kakve informacije sto se ovog smjera tice, bila bih zahvalna :)
meni prijemni nije bio tezak,iako sam 2 god nakom srednje skole (gimnazija isto) upisala,znaci 2 god nisam nesto koristila engl,malo sam vjezbala gramatiku,to ti savjetujem...
eseji nisu teski,jedina mana je sto nema puno vremena,a ja tada nisam imala neku inspiraciju pa dok sam skontala sta da pisem itd... hahah :D
bosanski je prelagan i naravno veoma bitan ,nisu prolazili oni koji ga padnu (da da i takvih ima XD ) jer logicno ne mozemo studirati engl ako ne znamo bos :))

i ja cesto imam problem da sumnjam u svoje znanje,ali ovo sto si pisala je dobro,ocito da ga znas i vidjet ces da je praaavo zanimljivo ;)
insolite

#760 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by insolite »

bombas_vera wrote:
insolite wrote:Znam da je vec bilo jako dosta znatizeljnika sto se tice smjera anglistike na ovom fakultetu, ali evo i ja sam jedna od mnogih :)
meni prijemni nije bio tezak,iako sam 2 god nakom srednje skole (gimnazija isto) upisala,znaci 2 god nisam nesto koristila engl,malo sam vjezbala gramatiku,to ti savjetujem...
eseji nisu teski,jedina mana je sto nema puno vremena,a ja tada nisam imala neku inspiraciju pa dok sam skontala sta da pisem itd... hahah :D
bosanski je prelagan i naravno veoma bitan ,nisu prolazili oni koji ga padnu (da da i takvih ima XD ) jer logicno ne mozemo studirati engl ako ne znamo bos :))

i ja cesto imam problem da sumnjam u svoje znanje,ali ovo sto si pisala je dobro,ocito da ga znas i vidjet ces da je praaavo zanimljivo ;)

hvala ti puno :) nadam se da ce me moje znanje posluziti ( naravno kad ga jos dobro utvrdim prije prijemnog heh) :)
hvala jos jednom i eto, mozda se za nekih 4-5 mjeseci vidimo na faxu (:
saramica

#761 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

ima li neko raspolozen ko studira dva odsjeka na filozofskom da mi odgovori :-D
Ambrozija

#762 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Evo jedno pitanje za nesto starije...
Da li je iko upucen u sve ono vezano za obnavljanje godine? Ovih dana moje kolege i ja, jako cesto pricamo o tome. Sta u slucaju da ne uspijemo poloziti sve, a kako je krenulo postoji mogucnost za obnavljanje, i to jako velika, ne samo za mene, vec za jako veliki broj studenata prve godine.
Dakle, najvise nas zanima, moramo li ponovo ici na predavanja ukoliko se ispostavi da moramo obnavljati godinu? Naravno, pri tome mislim da imamo sve potpise od svih profesora i asistenta? Jedni nam govore da ne moramo, drugi da smo obavezni ici, a treci da moramo na sve predmete koje nismo polozili. Najvise nam je logican odgovor ovih koji kazu da ne moramo, ako smo ispunili sve obaveze (portfolio, praktikum, dnevnik, esej, prikaz knjige, prezentacija i slicno) i ako imamo sve potpise, te da smo naravno duzni, ukoliko mi to zelimo, izaci samo na ispite.
Hitno su nam potrebni odgovori, s obzirom da smo pri kraju. Jos ovaj mjesec i predavnja za ovu godinu su zavrsena, te krecu isipiti, a zeljeli bismo biti pripremljeni na sve.
Hvala unaprijed svima na odgovorima
alica.k

#763 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ispite koje niste polozili moracete ponovo slusati.

ja sam mislila da ako imas potpis, ne moras, al ovi sto obnavljaju prvu sad svi dolaze iako imaju potpise...neki profesori su im rekli da ne moraju al vecinom dolaze..

ambrozija, bice rokova, jos imate sanse rijesiti sve...
innovision

#764 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by innovision »

bilo bi lijepo kad bi se moglo vise prenijeti :D ovako slabo koji predmet
arabeska

#765 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arabeska »

saramica wrote:ima li neko raspolozen ko studira dva odsjeka na filozofskom da mi odgovori :-D

ta sam :) reci, sta te zanima :)
Ambrozija

#766 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Da, evo izasao je po jos jedan rok za zimski semestar ko nije polozio...Krajem maja su rokovi...
Medjutim, u prvi semestar kod nas niko ko je obnavljao godinu nije dolazio, iako je imao neke ne polozene iz tog semestra, vec su se pojavili tek u drugom...Kada smo ih pitali, imaju li potpise, rekli su da nemaju...I da, recimo ova djevojka je oslobodjena svega osim jednog predmeta na koji dolazi samo na vjezbe. Rekli su joj da nema potrebe dolaziti jer je ispunila sve obaveze, samo da dodje na ispite.... I to nas sve skupa buni...Alicia.k hvala puno na odgovoru, da li je to 100% sto si mi sad rekla, ili? Jesi ti imala slicna iskustva ili neko iz tvoje godine? I ako smijem znati, koja si godina?
Ambrozija

#767 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

arabeska wrote:
saramica wrote:ima li neko raspolozen ko studira dva odsjeka na filozofskom da mi odgovori :-D

Me too, nemam mnogo iskustva, ali rado cu pomoci ako znam :)
Tan.tal

#768 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tan.tal »

Odal wrote:Pozdrav.

Zainteresovan sam za upis Odsjeka za komparativnu književnost. Imao bih par pitanja u vezi prijemnog ispita, pa ako ima neko sa nedavnim iskustvom polaganja bio bih zahvalan na odgovorima.

Iz dosadašnjeg iščitavanja ove teme i lutanja po internetu, saznao sam za ovaj eliminatorni pravopisni test tako da mi je to jasno. Primjetio sam da se spominje i test opšte kulture / informiranosti, ali to mi nije toliko bitno za pripremu.

Drugi dio testa mi je već problematičan. Da li je u pitanju esej na jednu od zadanih tema ili test iz svjetske književnosti? Možda i jedno i drugo? Ako se radi o eseju, da li su nekome poznate okvire teme?

Žalosno je da se za najosnovnije informacije o odsjecima na Filozofskom fakultetu ljudi moraju raspitivati na forumima, s obzirom na katastrofalno stanje nečega što bi se trebalo nazvati službenim web sajtom fakulteta.

Baš lijepa novina što se tiče testa opće kulture. Vjerovatno se radi o eseju, prije četiri godine jedna o tema je bila Internet u BiH. Nije to neki bauk; po nekoj logici ovi koji mogu položiti test iz opće kulture, mogu položiti i esejski dio ispita. ;-)
saramica

#769 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

arabeska wrote:

zelim da studiram engleski i njemacki...ali cula sam da na trecoj godini imaju smjerovi nastavnicki prevodilacki etc... pa me zanima koliko to utice na pronalazak posle nakon studija.. takodjer sam gledala na stranici fakulteta plan i program i kod engleskog sam nakon 6 semestra naisla na samo program jednopredmetnog studija pa da li to znaci da se engleski moze studirati uporedi sa nekim drugim samo 3 godine ili :? hvala unaprijed :-D
enaa_

#770 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by enaa_ »

pozdrav procitala sam svih 25 stranica moram vam reci da sam prije nekolikom mjeseci sa jos nekoliko prijateljica isla na filozofski fakultet da se raspitam jer sam maturant i tete iz studentske sluzbe su nam zalupile vrata i nisu htjele razgovarati.... a iz cazina sam i dosla sam u sarajevo samo zbog toga.. pa tako da sam se vratila bez informacija pa ako ima ko raspolazen imam nekoliko pitanja da mi odgovori.....
Ambrozija

#771 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

enaa_ wrote:pozdrav procitala sam svih 25 stranica moram vam reci da sam prije nekolikom mjeseci sa jos nekoliko prijateljica isla na filozofski fakultet da se raspitam jer sam maturant i tete iz studentske sluzbe su nam zalupile vrata i nisu htjele razgovarati.... a iz cazina sam i dosla sam u sarajevo samo zbog toga.. pa tako da sam se vratila bez informacija pa ako ima ko raspolazen imam nekoliko pitanja da mi odgovori.....
Pitaj slobodno sve sto te zanima...Pokusat cu ti odgovoriti i ja a i drugi :) Ovdje ces sigurno dobiti odgovore koje zelis, a sto se tice teta iz studentske, nemam komentara, i meni se isto desilo prosle godine kada sam se ja raspitivala...Trebala si zaustaviti nekog studenta i raspitati, ja sam na taj nacin dosla do zeljenih informacija :D
enaa_

#772 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by enaa_ »

Ambrozija wrote:
enaa_ wrote:pozdrav procitala sam svih 25 stranica moram vam reci da sam prije nekolikom mjeseci sa jos nekoliko prijateljica isla na filozofski fakultet da se raspitam jer sam maturant i tete iz studentske sluzbe su nam zalupile vrata i nisu htjele razgovarati.... a iz cazina sam i dosla sam u sarajevo samo zbog toga.. pa tako da sam se vratila bez informacija pa ako ima ko raspolazen imam nekoliko pitanja da mi odgovori.....
Pitaj slobodno sve sto te zanima...Pokusat cu ti odgovoriti i ja a i drugi :) Ovdje ces sigurno dobiti odgovore koje zelis, a sto se tice teta iz studentske, nemam komentara, i meni se isto desilo prosle godine kada sam se ja raspitivala...Trebala si zaustaviti nekog studenta i raspitati, ja sam na taj nacin dosla do zeljenih informacija :D
hvala ti puno ma bila sam zbunjena nista mi nije bilo jasno sad jest puno procitala sam sve zanima me to kombinovanje odsjeka ja sam mislila engleski i turski pa me zanima sta mi je bolje uzeti za b i poklapaju li se predavanja da li je bolje upisati jedan redovno a drugi vanredno?
alica.k

#773 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

enaa_ wrote:hvala ti puno ma bila sam zbunjena nista mi nije bilo jasno sad jest puno procitala sam sve zanima me to kombinovanje odsjeka ja sam mislila engleski i turski pa me zanima sta mi je bolje uzeti za b i poklapaju li se predavanja da li je bolje upisati jedan redovno a drugi vanredno?
predavanja se cesto poklapaju ako nisu na istom odsjeku (npr, arapski i turski i perzijski su sva predavanja lijepo uklopljena da se ne poklapa). na engleskom se nazalost poklapa raspored ove godine sa turskim (znam po prijateljicama), ali nista sto se ne moze sredit. npr, odes jedan cas gore, drugi se vratis na turski, ili tako se rasporedis u grupama da se malo stvari poklapa...a i profesori su stvarno super na oba odsjeka i razumni su ljudi koji su spremni izaci u susret kad god mogu.

eh sad, za b ti je bolje uzeti onaj koji bolje znas jezik, tako su barem meni rekli ovi sto studiraju kombinovano, ali ja sam upisala jedan vanredno jedan redovno. cisto da ne ostanem bez potpisa jer je neka profesorica ustala na lijevu nogu...a i upisivala sam u razlicito vrijeme.
mada ja nisam na turskom, vec na arapskom, al sve ti je to u pet deka.

edit: inace, tete na studentskoj su za studente, nemaju one bas toliko informacija za specificne odsjeke, ali zato ste trebali ici kod sekretara odsjeka, njihov je posao da vam pomognu oko tih stvari.
Zak d Fak

#774 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zak d Fak »

Imam jedno pitanje o prijavljivanju ispita. Danas odem i popunim sve što treba i odem predat. Dođem tamo kaže teta da prima samo za zimske pa tek onda kada se to očisti može se prijaviti ljetni. Može mi iko objasniti kako sad to kada fino na onoj obavjesti piše da se do 15. prijavljuju ispiti a popravni iz zimskog semestra su tek od 24. do 29.?
Nije mi jasno, isto ovako su prošle godine napravili sra*e pa sam na kraju godine izvisio bezveze.
Ljuska_u_BaklaFi

#775 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ja prijavila bez problema ispite iz ljetnog semestra, samo naglasila da su iz parnog a ne neparnog, ne vidim zasto ti pravi problem :D
Post Reply