Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
-
duda
#751 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ne mogu da vjerujem sta su ljudi u stanju sve progurati kao objasnjenje.
Ovdje nije u pitanju pojava salmonele, koja se moze i pojavljuje se apsolutno svugdje, ali hrana ne mora biti nuzno i izvor salmonele! Dovoljno je da je bilo koji uposlenik koji je u dodiru sa hranom kliconosa, a da to i ne mora znati, i ako nije oprao ruke pri spremanju hrane eto ti salmonele. Sustina svega je da su djeca oboljela, da postoji izvor salmonele i da se treba otkriti kliconostvo, osoba/e izolovati i terapirati i kraj price.
Medjutim, ono sto mene nervira jeste nemar roditelja i nekonzistentnost uprave JU obzirom da sam u ponedeljak zatekla naredbu da moram uraditi koprokulturu i donijeti nalaz, da bi mi sutradan rekli da ne moram i kako neki roditelji to ne zele da urade???!!!! Mozes ti da ne zelis, ali ne mozes dijete dovesti u vrtic i tacka! Ja cu traziti, kada dostavim nalaz, da mi se izda spisak sve djece koja su uradila pretragu na salmonelu i zabranu boravka djece bez nalaza u vrticu.
Postoji protokol kod izbijanja zarazne bolesti, u ovom slucaju salmonele, i radi utvrdjivanja i iskorjenjivanja, moraju ga provesti svi i do kraja inace se vrtimo u krug i za sve ce uvijek biti kriva AM, a roditelji se ne pitaju gdje je tu njihova krivica i odgovornost prema vlastitom djetetu i ostaloj djeci.
Ovdje nije u pitanju pojava salmonele, koja se moze i pojavljuje se apsolutno svugdje, ali hrana ne mora biti nuzno i izvor salmonele! Dovoljno je da je bilo koji uposlenik koji je u dodiru sa hranom kliconosa, a da to i ne mora znati, i ako nije oprao ruke pri spremanju hrane eto ti salmonele. Sustina svega je da su djeca oboljela, da postoji izvor salmonele i da se treba otkriti kliconostvo, osoba/e izolovati i terapirati i kraj price.
Medjutim, ono sto mene nervira jeste nemar roditelja i nekonzistentnost uprave JU obzirom da sam u ponedeljak zatekla naredbu da moram uraditi koprokulturu i donijeti nalaz, da bi mi sutradan rekli da ne moram i kako neki roditelji to ne zele da urade???!!!! Mozes ti da ne zelis, ali ne mozes dijete dovesti u vrtic i tacka! Ja cu traziti, kada dostavim nalaz, da mi se izda spisak sve djece koja su uradila pretragu na salmonelu i zabranu boravka djece bez nalaza u vrticu.
Postoji protokol kod izbijanja zarazne bolesti, u ovom slucaju salmonele, i radi utvrdjivanja i iskorjenjivanja, moraju ga provesti svi i do kraja inace se vrtimo u krug i za sve ce uvijek biti kriva AM, a roditelji se ne pitaju gdje je tu njihova krivica i odgovornost prema vlastitom djetetu i ostaloj djeci.
- chuchumbamayumbe
#752 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Bagra bi, da su ko sto nisu, trebali da traze test na H1N1, prije nego na salmonelu.duda wrote:Ne mogu da vjerujem sta su ljudi u stanju sve progurati kao objasnjenje.
Mi smo testirali djecu na salmonelu kako je i receno prvi dan, ali ovakve besmislice, tipa nema DM-a zbog H1N1 i okupljanja (a djeca su svaki dan tamo, na okupu), pa onda provjetravanja, krpljenje krovova, krecenje, kakve se besmislice nece proturati, ne znam samo do kada.
Nadam se da Arzijinoj vladavini dolazi kraj u januaru, da ce na njeno mjesto doci neko manje arogantan, sa vise ljubavi prema djeci i sa vise sluha prema zahtjevima roditelja.
Crv sumnje mi ne da mira, jer, ko god da je postavio Arziju tamo, postavio ju je sa razlogom, tako da mislim da ce i slijedeca osoba doci tamo po partijskoj duznosti, nazalost.
http://www.ipetitions.com/petition/arzija/
- Control panel
#753 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
treba ovo sve izdrzati do narednih izbora, a onda neka nam, kada krenemo na glasanje, slika AM bude podsjetnik za koga ne treba glasati.
- valterbranisarajevo
#754 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Roditelji otvoreno progovorili
"Sarajevski vrtići su poput zatvora!"
I dok direktorica Javne ustanove 'Djeca Sarajeva' Arzija Mahmutović negira da se salmonela pojavila u toj ustanovi broj zaražene djece se sve više povećava. Roditelji paniče, traže informaciju od nadležnih osoba, no odgovora nema. I umjesto da informaciju dobiju od vaspitača ili direktorice, o tome šta se dešava u JU 'Djeca Sarajeva' moraju saznavati putem medija.
Piše: T.Sekulić
"Kada vodim svoje dijete u obdanište kao da ga vodim u zatvor", kazala je za Sarajevo-x.com majka djevojčice koja boravi u jednom od obdaništa koje je pod okriljem Javne ustanove "Djeca Sarajeva".
Roditelji tvrde da su higijenski uslovi u obdaništima u kojima borave njihova djeca i više nego loši, kažu da više nije ni bitno da li je zaraza krenula iz obdaništa, jer činjenica je da sve više djece oboljeva, a nadležni ne čine ništa, nemaju pripremljenu reakciju za ovakve situacije i ono što im najteže pada jeste to što niko iz JU 'Djeca Sarajeva' ne komunicira s njima.
"Prvi slučaj zaraze bakterijom salmonela desio se 18. novembra, međutim roditelji nisu tada obavješteni. Tek krajem mjeseca na oglasnoj ploči u obdaništima nalijepljena su obavještenja, ako se tako mogu i nazvati, da djecu odvedemo doktoru i izvršimo kontrolu. Nismo uopće znali šta se dešava, vaspitačice nisu htjele razgovarati s nama, nikakvo detaljnije obavještenje nismo dobili i ono šta se dešava saznavali smo isključivo iz medija", kazao nam je roditelj djeteta koje ide u jedno od obdaništa JU 'Djeca Sarajeva'
I umjesto da se adekvatno reaguje, obavjeste roditelji kako bi djecu što prije odveli na pregled, nadležni su pokušali sve zataškati, tvrde roditelji.
"Danas sam dobila nalaz koji je potvrdio sumnje da je moja djevojčica zaražena bakterijom salmonele. Posve sam sigrna da je ta zaraza krenula iz obdaništa jer su higijenski uslovi u kojima borave naša djeca jako loši. Sama činjenica da tute u kojima djeca vrše nuždu stoje u prostorijama i po nekoliko sati govori sve. Djecu moramo plašiti i zastrašivati na raznorazne načine kako bismo ih natjerali da nakon obavljanja nužde peru ruke, jer vaspitačice ne mare za to", kazala nam je majka djevojčice koja je zaražena bakterijom salmonele.
Roditelji su više puta pokušavali stupiti u kontakt sa direktoricom JU 'Djeca Sarajeva' Arzijom Mahmutović, tražili su sastanak, tražili su informacije, jer u svakom slučaju obdaništa i postoje radi djece, no odgovor koji su dobijali je uglavnom glasio: "Šta mi imamo razgovarati s vama?"
"Roditelji nemaju kome da se obrate. Već duže vremena pokušavamo osnovati Vijeće roditelja, no dok direktorica ne odluči ono ne može biti konstituisano. Razlog se možda krije u tome, što u Upravni odbor, koji će uskoro odlučivati o tome da li će na mjesto Arzije Mahmutović doći drugi direktor, ili će joj se produžiti mandat, ide i dvoje roditelja iz Vijeća. Ako Vijeće ne bude konstituisano, Arzija naravno može reći da u datom trenutku nije bilo Upravnog, niti Nadzornog odbora, te prećutno ostati na mjestu direktorice", kazao nam je jedan od roditelja.
Roditelji kažu kako su spremni ponijeti dio odgovornosti, žele razgovarati s nadležnima, imati informacije od osoba koje borave s njihovom djecom, a ne informacije iz medija.
"Kada bismo imali normalnu komunikaciju sa vaspitačima, odnosno sa direktoricom ovakvih problema ne bi bilo, jer bismo svi blagovremeno reagovali. Nažalost, to sada nije slučaj i kada neko dijete oboli od neke dječije zarazne bolesti vaspitači su ti koji bi trebali obavijestiti ostale roditelje, ali to se ne dešava. Umjesto toga roditelji oboljelog djeteta zaustavljaju druge roditelje i upozoravaju ih", kazala nam je majka djevojčice koja ide u jedno od obdaništa.
"Prvi slučaj zaraze bio je 18. novembra a sanitarna inspekcija je pregled centralne kuhinje na Mojmilu izvršila tek 30. novembra i posve je normalno da nisu pronašli izvor zaraze, jer prema našim saznanjima hrana u toj kuhinji stoji najduže 72 sata, te pregled Sanitarne inspekcije je bio zaista kasno", izjavio je jedan od roditelja.
Koliko je djece zaraženih bakterijom salmonele nismo uspjeli saznati jer Zavod za javno zdravstvo KS, kojem se šalju nalazi, proslijedio nas je Upravi za inspekcijske poslove gdje su kazali da informacije o tome možemo dobiti jedino u press službi kantona Sarajevo, na čiji se broj, sve do vremena objavljivanja ovog teksta, niko nije javio.
(Sarajevo-x.com)
Peticija za smjenu Arzije Mahmutović
"Sarajevski vrtići su poput zatvora!"
I dok direktorica Javne ustanove 'Djeca Sarajeva' Arzija Mahmutović negira da se salmonela pojavila u toj ustanovi broj zaražene djece se sve više povećava. Roditelji paniče, traže informaciju od nadležnih osoba, no odgovora nema. I umjesto da informaciju dobiju od vaspitača ili direktorice, o tome šta se dešava u JU 'Djeca Sarajeva' moraju saznavati putem medija.
Piše: T.Sekulić
"Kada vodim svoje dijete u obdanište kao da ga vodim u zatvor", kazala je za Sarajevo-x.com majka djevojčice koja boravi u jednom od obdaništa koje je pod okriljem Javne ustanove "Djeca Sarajeva".
Roditelji tvrde da su higijenski uslovi u obdaništima u kojima borave njihova djeca i više nego loši, kažu da više nije ni bitno da li je zaraza krenula iz obdaništa, jer činjenica je da sve više djece oboljeva, a nadležni ne čine ništa, nemaju pripremljenu reakciju za ovakve situacije i ono što im najteže pada jeste to što niko iz JU 'Djeca Sarajeva' ne komunicira s njima.
"Prvi slučaj zaraze bakterijom salmonela desio se 18. novembra, međutim roditelji nisu tada obavješteni. Tek krajem mjeseca na oglasnoj ploči u obdaništima nalijepljena su obavještenja, ako se tako mogu i nazvati, da djecu odvedemo doktoru i izvršimo kontrolu. Nismo uopće znali šta se dešava, vaspitačice nisu htjele razgovarati s nama, nikakvo detaljnije obavještenje nismo dobili i ono šta se dešava saznavali smo isključivo iz medija", kazao nam je roditelj djeteta koje ide u jedno od obdaništa JU 'Djeca Sarajeva'
I umjesto da se adekvatno reaguje, obavjeste roditelji kako bi djecu što prije odveli na pregled, nadležni su pokušali sve zataškati, tvrde roditelji.
"Danas sam dobila nalaz koji je potvrdio sumnje da je moja djevojčica zaražena bakterijom salmonele. Posve sam sigrna da je ta zaraza krenula iz obdaništa jer su higijenski uslovi u kojima borave naša djeca jako loši. Sama činjenica da tute u kojima djeca vrše nuždu stoje u prostorijama i po nekoliko sati govori sve. Djecu moramo plašiti i zastrašivati na raznorazne načine kako bismo ih natjerali da nakon obavljanja nužde peru ruke, jer vaspitačice ne mare za to", kazala nam je majka djevojčice koja je zaražena bakterijom salmonele.
Roditelji su više puta pokušavali stupiti u kontakt sa direktoricom JU 'Djeca Sarajeva' Arzijom Mahmutović, tražili su sastanak, tražili su informacije, jer u svakom slučaju obdaništa i postoje radi djece, no odgovor koji su dobijali je uglavnom glasio: "Šta mi imamo razgovarati s vama?"
"Roditelji nemaju kome da se obrate. Već duže vremena pokušavamo osnovati Vijeće roditelja, no dok direktorica ne odluči ono ne može biti konstituisano. Razlog se možda krije u tome, što u Upravni odbor, koji će uskoro odlučivati o tome da li će na mjesto Arzije Mahmutović doći drugi direktor, ili će joj se produžiti mandat, ide i dvoje roditelja iz Vijeća. Ako Vijeće ne bude konstituisano, Arzija naravno može reći da u datom trenutku nije bilo Upravnog, niti Nadzornog odbora, te prećutno ostati na mjestu direktorice", kazao nam je jedan od roditelja.
Roditelji kažu kako su spremni ponijeti dio odgovornosti, žele razgovarati s nadležnima, imati informacije od osoba koje borave s njihovom djecom, a ne informacije iz medija.
"Kada bismo imali normalnu komunikaciju sa vaspitačima, odnosno sa direktoricom ovakvih problema ne bi bilo, jer bismo svi blagovremeno reagovali. Nažalost, to sada nije slučaj i kada neko dijete oboli od neke dječije zarazne bolesti vaspitači su ti koji bi trebali obavijestiti ostale roditelje, ali to se ne dešava. Umjesto toga roditelji oboljelog djeteta zaustavljaju druge roditelje i upozoravaju ih", kazala nam je majka djevojčice koja ide u jedno od obdaništa.
"Prvi slučaj zaraze bio je 18. novembra a sanitarna inspekcija je pregled centralne kuhinje na Mojmilu izvršila tek 30. novembra i posve je normalno da nisu pronašli izvor zaraze, jer prema našim saznanjima hrana u toj kuhinji stoji najduže 72 sata, te pregled Sanitarne inspekcije je bio zaista kasno", izjavio je jedan od roditelja.
Koliko je djece zaraženih bakterijom salmonele nismo uspjeli saznati jer Zavod za javno zdravstvo KS, kojem se šalju nalazi, proslijedio nas je Upravi za inspekcijske poslove gdje su kazali da informacije o tome možemo dobiti jedino u press službi kantona Sarajevo, na čiji se broj, sve do vremena objavljivanja ovog teksta, niko nije javio.
(Sarajevo-x.com)
- Control panel
#755 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
evo sta sam ja napiso neki dan. prije ove frke sa salomonelom. i sad ce neko reci nije istina da ima salomonele. djeca spavaju na zajednickoj posteljini koja je boga pitaj kada oprana, spavaju na nekim dusecima koje oni poredaju u istoj prostoriji u kojoj borave. zamislite kada djeca pola dana trec u toj prostoroiji nadizu prasinu, jer boga pitaj kada je to usisano, i onda oni legnu na te duseke da spavaju. naravno sva ta prasina i ko zna sta jos u toj prasini pada po njima i oni to udisu.Control panel wrote:cuj sto je na vrhu. pa zato da sprovodi sistem vladajuce klike. zasto su se borili toliko da uvedu vjeronauku u vrtice i osnovne skole a ne recimo na fakultete. zasto? zato sto treba maloj djeci odmah usaditi da su oni vjernici te i te vjere. jer ti nekoga na fakultetu ne mozes tek tako folirati. e zato je ona tu i zato ona provodi taj siste.
i zanet li da se ta vreonauka ne placa od strane roditelja. zato sto je to uslo u sistem i placa se iz budzeta. a zamislite ako dijete hoce da u vrticu ide na engleski ili ples e to nije u sistemu i to nije bitno da dijete zna i to se ne finasira iz bidzeta nego to roditelji moraju da plate iz svog dzepa.
jednom sam pravo popizdio kad mi je dijete vratilo posteljinu koju smo mu spremili nakon odmora na kojoj treba da spava. jer i svoju posteljinu moramo donijeti. pitam sto si to vratila, pa kaze nije trebalo. kontam kako nije trebalo. kaze mi mala pa spavali smo na nekoj drugoj posteljini. ja se frapirao. zovnem vaspitacicu. isa njom sam se svadjao jedno 15 minuta. njoj je opravdanje sto djeca spavaju na zajednickoj nekoj posteljini jer je tako naredila direktoerica Arzija. ja nema nista sa tim. pa reko recite joj da se roditelji bune. a ona ne mogu joj ja to reci ona mi daje platu. reko gospodjo ja vas placa i vas i nju. nije vrtic besplatan.![]()
![]()
![]()
pitam tu vaspitacicu da li bi ona spavala na necijoj posteljini koja je boga pitaj kada oprana keze nebi, pa reko sve smo zavrsili, a ona meni pa da vam objasnim. ama sta mi imas objasnjavati zenska glavo i ponovo je pitam isto pitanje bili spavala na tudjoj posteljini ona opet kaze nebi, ali da vam objasnim. e stvarno sam popizdio.![]()
![]()
![]()
eto to je nas odgojno-vaspitno-vjerski sistem.
i mogu misliti kako se moje dijete osjeca kada skoro cijela njena grupa ode na vjeronauku a dvoje troje djece ostanu sama sa vaspitacicom i igraju se ili sta vec rade. djete vjerovatno misli da su nesto kriva ili nisu bila dobra kada njih izdvajaju o ostali koji su bili ''dobri'' ododse tamo negdje.
hebote hiljadu puta mi dodje da placem sta nam ovi majmuni rade. zar smo mi zasluzili da nam se toliko lose desava. jeli to osveta nama titovim pionirima, jeli to osveta sto kazem da mi je prije 92-ge bilo mnogo boplje i sigurnije nego sada, jeli to osveta sto se moje dijete ne smije igrati ispred zgrade kao sto sam se ja smio igrati, a bogami i otici u drugu mahalu bez ikakvog straha. jeli to osveta sto moram strahovati od raznih pedofila za svoje dijete pa je ne pustam iz svojih ruku ili vidokruga ni sekunde.
hebote opet mi se place.
a posebna prica je kada sam vidio kada na onim njihovim stolicima im dijele hranu. stavljau po stolicima i hljeb, i jabuke (u rijetkim trenucima) i kekse, i salame i nista tio nebi bilo cudno da nisam svojim ocima vidio cistacicu koja se nekom krpom cisti te stolove. krpa mi je izgledala kao ona krpa koja je za ''sve''. bar to stolovi su trebali biti obrisani papirom ili krpom samo za stolove sa nekim Mr.Musculom ili takvim cudima, a o dezificijensu da ne pricamo.
i onda nam baca pricu, sa krecenjima, krovovima, provjetravanjima,
ma daj arzija providna si. znas li ti bona da si kod svakog roditelja obiljezena, znas li ti da ti to roditelji nikada nece oprostiti. znas li ti da ce te to pratiti cijeli zivot sta si nam djeci uradila. znas li ti bona da ces i ti kod boga na onom svijetu polagati racune. a tvoj je racun bogami pogolem.
- maslina
#756 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ovdje već ima malo nepravde. Koja je, opet, za razumjeti. Niko ne uspijeva Arzijetinu dovesti u red, u roditeljima raste bijes i onda se manifestuje rečenicama tipa vrtić=zatvor. Ne zaboravimo na sve one vrijedne i vesele odgajateljice, koje sa osmijehom primaju našu djecu, nosaju ih dok plaču, uče ih... Nisu one krive što je politika odlučila da Arzijetina bude na čelu JU. Mislim da se malkice ide u krajnost.
- munevera44
#757 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Hoće li se udobrovoljiti teta Direktorica pa dozvoliti kićenje bora i dolazak Djedja Mraza ove godine. 
PS i naravno razumijem sve one dobre tete u vrtićima koje moraju čuvati svoje radno mjesto jer se boje tete Direktorice
PS i naravno razumijem sve one dobre tete u vrtićima koje moraju čuvati svoje radno mjesto jer se boje tete Direktorice
- Control panel
#758 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
maslina wrote:Ovdje već ima malo nepravde. Koja je, opet, za razumjeti. Niko ne uspijeva Arzijetinu dovesti u red, u roditeljima raste bijes i onda se manifestuje rečenicama tipa vrtić=zatvor. Ne zaboravimo na sve one vrijedne i vesele odgajateljice, koje sa osmijehom primaju našu djecu, nosaju ih dok plaču, uče ih... Nisu one krive što je politika odlučila da Arzijetina bude na čelu JU. Mislim da se malkice ide u krajnost.
niko na njih i ne galami pa i one su u tom vrticu sto znaci da su i one u zatvoru. jadne i one nista ne smiju da kazu i kada ih roditelji pitaju. arzijetina kako to kazes je zavela strahovladu tamo. vedri i oblaci i daje otkaze sto je neko rekao da djeca jedu salamu.
- maslina
#759 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Bora, kao ni DM neće biti. Mislim da se ne boje Arzije, nego sistema.vesna55 wrote:Hoće li se udobrovoljiti teta Direktorica pa dozvoliti kićenje bora i dolazak Djedja Mraza ove godine.
-
kamilica.ba
#760 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Zasto morate trpjeti Arziju,sto se ne raspitate kod svoje rodbine,prijatelja,ima li neka osoba od povjerenja,sa preporukama koja bi vase dijete cuvala kod vase kuce,gdje bi mu sigurno bolje bilo,ako je u vrticima stvarno tako lose kao sto roditelji kazu?Ili ga upisete u privatni vrtic?U naselju u kojem ja zivim postoji privatni vrtic u koji idu djeca mojih prijateljica,i do sada ni jedna se nikad ni na sta nije zalila
- Control panel
#761 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ti bas i ne razumijes neke stvari. ovo je JU. isto kao i dom zdravlja i skole ... placam socijalno i sada treba da idem kod privatnog doktora. isao bih ja vrlo rado ali me nemoj tjerati da izdvajam za socijalno.kamilica.ba wrote:Zasto morate trpjeti Arziju,sto se ne raspitate kod svoje rodbine,prijatelja,ima li neka osoba od povjerenja,sa preporukama koja bi vase dijete cuvala kod vase kuce,gdje bi mu sigurno bolje bilo,ako je u vrticima stvarno tako lose kao sto roditelji kazu?Ili ga upisete u privatni vrtic?U naselju u kojem ja zivim postoji privatni vrtic u koji idu djeca mojih prijateljica,i do sada ni jedna se nikad ni na sta nije zalila
reci mi znas li kolika je cijena tog privatnog. ja znam za jedno i tamo je cijena 600 KM.
- maslina
#762 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Po čemu je djetetu bolje u kuće, sa polunadrkanom tetom, nego u vrtiću? Što može po cijeli dan žderati keks i mlijeko, gledati crtane, namišljati nove igrice? Privatni vrtić OK, ako se dobije usluga koja odgovara mjesečnoj uplati (ovdje je dosta toga diskutabilno, osoblje je upitno itd.). Najmanji je problem sačuvati dijete da ne padne. Problem je naučiti ga i socijalizirati. I što reče control panel, ovo je JU i naša je, čak i više nego Arzijetijina.kamilica.ba wrote:Zasto morate trpjeti Arziju,sto se ne raspitate kod svoje rodbine,prijatelja,ima li neka osoba od povjerenja,sa preporukama koja bi vase dijete cuvala kod vase kuce,gdje bi mu sigurno bolje bilo,ako je u vrticima stvarno tako lose kao sto roditelji kazu?Ili ga upisete u privatni vrtic?U naselju u kojem ja zivim postoji privatni vrtic u koji idu djeca mojih prijateljica,i do sada ni jedna se nikad ni na sta nije zalila
-
kamilica.ba
#763 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
razumijem ja sta ti hoces da kazes,sve to stoji ali ja licno bih gledala sta je bolje za moje dijete...a sad,svako ima pravo da izabere,neko mozda nema novcanih sredstava za privatni...ne znam kako se krecu cijene ostalih privatnih vrtica(600KM je u svakom slucaju previse) ali cijena ovog sto sam ti gore navela je 210 KM,i neke sekcije ako hoces po 10KM,npr.engleski.Control panel wrote:ti bas i ne razumijes neke stvari. ovo je JU. isto kao i dom zdravlja i skole ... placam socijalno i sada treba da idem kod privatnog doktora. isao bih ja vrlo rado ali me nemoj tjerati da izdvajam za socijalno.kamilica.ba wrote:Zasto morate trpjeti Arziju,sto se ne raspitate kod svoje rodbine,prijatelja,ima li neka osoba od povjerenja,sa preporukama koja bi vase dijete cuvala kod vase kuce,gdje bi mu sigurno bolje bilo,ako je u vrticima stvarno tako lose kao sto roditelji kazu?Ili ga upisete u privatni vrtic?U naselju u kojem ja zivim postoji privatni vrtic u koji idu djeca mojih prijateljica,i do sada ni jedna se nikad ni na sta nije zalila
reci mi znas li kolika je cijena tog privatnog. ja znam za jedno i tamo je cijena 600 KM.
-
VjecitiStudent
#764 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Vezano za salame, da mozda posaljete Arziji i sljedeci clanak?
Kids who eat bacon and other meats containing nitrites more than once a week have a 74 percent increased risk of leukemia than children who did not eat these foods.
http://ecochildsplay.com/2009/02/02/bac ... a-in-kids/
Nitriti su prisutni u svim salamama/parizeririma/hrenovkama itd.
Kids who eat bacon and other meats containing nitrites more than once a week have a 74 percent increased risk of leukemia than children who did not eat these foods.
http://ecochildsplay.com/2009/02/02/bac ... a-in-kids/
Nitriti su prisutni u svim salamama/parizeririma/hrenovkama itd.
- chuchumbamayumbe
#765 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Slazem se, i tete su one koje "najebavaju" od strahovlade i arogancije kojom Arzija upravlja obdanistima.Control panel wrote:maslina wrote:Ovdje već ima malo nepravde. Koja je, opet, za razumjeti. Niko ne uspijeva Arzijetinu dovesti u red, u roditeljima raste bijes i onda se manifestuje rečenicama tipa vrtić=zatvor. Ne zaboravimo na sve one vrijedne i vesele odgajateljice, koje sa osmijehom primaju našu djecu, nosaju ih dok plaču, uče ih... Nisu one krive što je politika odlučila da Arzijetina bude na čelu JU. Mislim da se malkice ide u krajnost.
niko na njih i ne galami pa i one su u tom vrticu sto znaci da su i one u zatvoru. jadne i one nista ne smiju da kazu i kada ih roditelji pitaju. arzijetina kako to kazes je zavela strahovladu tamo. vedri i oblaci i daje otkaze sto je neko rekao da djeca jedu salamu.
One se boje za svoj posao i ne smiju niti da progovore, sutra kada im Arzija da u ruke "Peticija za podrsku dragoj direktorici Arziji", naravno da ce sve od reda potpisati, jer znaju sta ce im se desiti ako ne potpisu.
Znaci, tetama svaka cast i skidam kapu!
A ovo kako ekipa Minder efendije&Arzija vs. Djeda Mraz, djecica i zabrinuti roditelji, pa to je za nepovjerovati kakvim se lazima, podvalama i spletkama koriste. I budala bi shvatio da se tamo nesto lose desava, da ovo nema veze sa djecicom i brigom o njima, da je vrag odnio salu!
Opet kazem, sto bi Burhan rekao "Strah me....", da se ne desi da ostane Arzija na nekakav chiribuchiriba nacin, da se nadje rupa u zakonu, samo da bi ona ostala (jer je ocito pod zastitom nekoga, a koga, nagadjajmo), ili da dodje jos neko losiji od nje, nedo Bog dragi!
-
kamilica.ba
#766 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
nemoj tako,vjeruj mi iz vlastitog iskustva tvrdim da nisu sve tete nadrkane i nadrndanemaslina wrote:Po čemu je djetetu bolje u kuće, sa polunadrkanom tetom, nego u vrtiću? Što može po cijeli dan žderati keks i mlijeko, gledati crtane, namišljati nove igrice? Privatni vrtić OK, ako se dobije usluga koja odgovara mjesečnoj uplati (ovdje je dosta toga diskutabilno, osoblje je upitno itd.). Najmanji je problem sačuvati dijete da ne padne. Problem je naučiti ga i socijalizirati. I što reče control panel, ovo je JU i naša je, čak i više nego Arzijetijina.kamilica.ba wrote:Zasto morate trpjeti Arziju,sto se ne raspitate kod svoje rodbine,prijatelja,ima li neka osoba od povjerenja,sa preporukama koja bi vase dijete cuvala kod vase kuce,gdje bi mu sigurno bolje bilo,ako je u vrticima stvarno tako lose kao sto roditelji kazu?Ili ga upisete u privatni vrtic?U naselju u kojem ja zivim postoji privatni vrtic u koji idu djeca mojih prijateljica,i do sada ni jedna se nikad ni na sta nije zalila
- 1mala
#767 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ni jednom roditelju nije zao novca za svoje dijete,naravno, ako ima bilo kakvih mogucnosti priustice najbolje svom dijetetu....samo je veliko pitanje sta ce dobiti od privatnog vrtica....ja licno znam za primjer djecaka ciji roditelji,naravno zeleci mu najbolje,placaju privatni vrtic.....dijete jos uvijek tepa,sjedi po cijeli dan ispred tv,jede isto tako salamu.....i sutra kad bude trebao krenuti u skolu ,skontace da su mu napravili vise loseg, nego dobrog s privatnim vrticem.....a ovu damukamilica.ba wrote:razumijem ja sta ti hoces da kazes,sve to stoji ali ja licno bih gledala sta je bolje za moje dijete...a sad,svako ima pravo da izabere,neko mozda nema novcanih sredstava za privatni...ne znam kako se krecu cijene ostalih privatnih vrtica(600KM je u svakom slucaju previse) ali cijena ovog sto sam ti gore navela je 210 KM,i neke sekcije ako hoces po 10KM,npr.engleski.Control panel wrote:ti bas i ne razumijes neke stvari. ovo je JU. isto kao i dom zdravlja i skole ... placam socijalno i sada treba da idem kod privatnog doktora. isao bih ja vrlo rado ali me nemoj tjerati da izdvajam za socijalno.kamilica.ba wrote:Zasto morate trpjeti Arziju,sto se ne raspitate kod svoje rodbine,prijatelja,ima li neka osoba od povjerenja,sa preporukama koja bi vase dijete cuvala kod vase kuce,gdje bi mu sigurno bolje bilo,ako je u vrticima stvarno tako lose kao sto roditelji kazu?Ili ga upisete u privatni vrtic?U naselju u kojem ja zivim postoji privatni vrtic u koji idu djeca mojih prijateljica,i do sada ni jedna se nikad ni na sta nije zalila
- valterbranisarajevo
#768 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Šta se krije iza priče o nepoželjnom Djeda Mrazu?
Objavljeno 11.12.2009 u 13:19
Svakogodišnja decembarska priča o nepoželjnom Djeda Mrazu u sarajevskim vrtićima, koju uvijek s nekim „opravdanim“ razlogom lansira direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Arzija Mahmutović, postala je toliko mizerna i degutantna tema, da o njoj stvarno više ne treba ništa kazivati i dokazivati.
Najbolji odgovor na sve to su reagiranja djece i roditelja i njihova upornost da, i pored svih marifetluka imenovane čelnice, bolje rečeno samo poslušne izvršiteljice fetve koju su izrekli neki mnogo moćniji i važniji od nje, upriliče, na bilo koji način, predprazničke susrete sa veselim djedicom. U tome ih je SDP uvijek svesrdno podržavao, što čini i ove godine.
Ovim povodom,međutim, SDP postavlja i mnogo ozbiljnije pitanje direktorici Mahmutović: da li je sva ta „nategnuta“ priča o zabrani Djeda Mraza zbog, navodno, mogućeg širenja zaraze gripom, samo plašt kojim se želi prikriti mnogo prisutniji i ozbiljniji problem – već prisutna epidemija zaraženosti salmonelom i evidentirani veliki broj oboljele djece koja pristižu na zarazna odjeljenja sarajevskih zdravstvenih ustanova?
Čini se da je upravo ovo drugo u pitanju i da se, nesuvislim pokušajima zabrane okupljanja djece zbog Djeda Mraza, zapravo želi prikriti sav javašluk i bijeda upravljanja sarajevskim obdaništima, što je, na kraju, rezultiralo i sadašnjim stanjem – ozbiljnom ugroženošću dječijeg zdravlja.
Direktorica Mahmutović, izgleda, nije svjesna da je, za razliku od svevremenog Djeda Mraza, njen mandat ograničen i da je, hvala slovu zakona, pri kraju. Istina je da je njeno dosadašnje upravljanje vrlo često bilo predmet kritika i osporavanja javnosti i da je njeno prisustvo u medijima, uglavnom, bilo u negativnom kontekstu.
Cijelo vrijeme smo bili svjesni da su ona, a i nadležni kantonalni ministar Safet Kešo, samo poslušni eksponenti jedne ružne i prljave politike koja nastoji, nazadnim odgojem i „trovanjem“ najmlađih, iz naše budućnosti izbrisati sve vrijednosti i blagodati življenja po stoljetnim sarajevskim principima, u kojima su, iznad svega, bili multietičnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost.
Sarajevski SDP vjeruje i učinit će sve da se uticaji takve politike eliminišu iz naše prakse. Da, u konkretnom slučaju, brigu o našim najmlađim povjerimo osobi kojoj su jedino djeca i njihova dobrobit jedini interes.
Politiku, konačno, treba istjerati iz sarajevskih vrtića i dozvoliti Djeda Mrazu da slobodno uđe na njihova vrata. I ne samo njemu, nego svima onima koji će djeci podariti radost i igru, pametnu i lijepu riječ, zdrav duh i zdravo tijelo.
(MOJportal)
Ogorčeni smo nesposobnošću JU Djeca Sarajeva
Kantonalni Odbor Naše Stranke Sarajevo smatra nedopustivim da u 21. stoljeću, djeci pri boravku u Javnoj Ustanovi Djeca Sarajeva nisu osigurani ni najosnovniji uslovi.
Kako se navodi u saopćenju Kantonalnog odbora Naše stranke registrovani slučajevi djece zaražene bakterijom salmonele su još jedan u nizu katastrofalnih propusta rukovodstva, te da je ugrožavanje života i zdravlja djece gest neodgovornosti ustanove prema onima zbog kojih oni i postoje.
- Već duži vremenski period svjedoci smo vrhunske nekompetentnosti osoba odgovornih za normalno funkcionisanje JU Djeca Sarajeva. I ranije smo isticali da rukovodstvo ove ustanove nije učinilo ništa na poboljšanju uslova rada ustanove, a problemi su se u ovoj školskoj godini multiplicirali. Javno pozivamo odgovorno resorno Ministarstvo da poduzme radikalne mjere pri sankcionisanju osoba odgovornih za funkcionisanje ustanove, i napokon dokaže javnosti da ima dobru namjeru da se ovakve i slične stvari više nikada ne ponove, navodi se u saopćenju Kantonalnog Odbora Naše Stranke Sarajevo.
Objavljeno 11.12.2009 u 13:19
Svakogodišnja decembarska priča o nepoželjnom Djeda Mrazu u sarajevskim vrtićima, koju uvijek s nekim „opravdanim“ razlogom lansira direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Arzija Mahmutović, postala je toliko mizerna i degutantna tema, da o njoj stvarno više ne treba ništa kazivati i dokazivati.
Najbolji odgovor na sve to su reagiranja djece i roditelja i njihova upornost da, i pored svih marifetluka imenovane čelnice, bolje rečeno samo poslušne izvršiteljice fetve koju su izrekli neki mnogo moćniji i važniji od nje, upriliče, na bilo koji način, predprazničke susrete sa veselim djedicom. U tome ih je SDP uvijek svesrdno podržavao, što čini i ove godine.
Ovim povodom,međutim, SDP postavlja i mnogo ozbiljnije pitanje direktorici Mahmutović: da li je sva ta „nategnuta“ priča o zabrani Djeda Mraza zbog, navodno, mogućeg širenja zaraze gripom, samo plašt kojim se želi prikriti mnogo prisutniji i ozbiljniji problem – već prisutna epidemija zaraženosti salmonelom i evidentirani veliki broj oboljele djece koja pristižu na zarazna odjeljenja sarajevskih zdravstvenih ustanova?
Čini se da je upravo ovo drugo u pitanju i da se, nesuvislim pokušajima zabrane okupljanja djece zbog Djeda Mraza, zapravo želi prikriti sav javašluk i bijeda upravljanja sarajevskim obdaništima, što je, na kraju, rezultiralo i sadašnjim stanjem – ozbiljnom ugroženošću dječijeg zdravlja.
Direktorica Mahmutović, izgleda, nije svjesna da je, za razliku od svevremenog Djeda Mraza, njen mandat ograničen i da je, hvala slovu zakona, pri kraju. Istina je da je njeno dosadašnje upravljanje vrlo često bilo predmet kritika i osporavanja javnosti i da je njeno prisustvo u medijima, uglavnom, bilo u negativnom kontekstu.
Cijelo vrijeme smo bili svjesni da su ona, a i nadležni kantonalni ministar Safet Kešo, samo poslušni eksponenti jedne ružne i prljave politike koja nastoji, nazadnim odgojem i „trovanjem“ najmlađih, iz naše budućnosti izbrisati sve vrijednosti i blagodati življenja po stoljetnim sarajevskim principima, u kojima su, iznad svega, bili multietičnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost.
Sarajevski SDP vjeruje i učinit će sve da se uticaji takve politike eliminišu iz naše prakse. Da, u konkretnom slučaju, brigu o našim najmlađim povjerimo osobi kojoj su jedino djeca i njihova dobrobit jedini interes.
Politiku, konačno, treba istjerati iz sarajevskih vrtića i dozvoliti Djeda Mrazu da slobodno uđe na njihova vrata. I ne samo njemu, nego svima onima koji će djeci podariti radost i igru, pametnu i lijepu riječ, zdrav duh i zdravo tijelo.
(MOJportal)
Ogorčeni smo nesposobnošću JU Djeca Sarajeva
Kantonalni Odbor Naše Stranke Sarajevo smatra nedopustivim da u 21. stoljeću, djeci pri boravku u Javnoj Ustanovi Djeca Sarajeva nisu osigurani ni najosnovniji uslovi.
Kako se navodi u saopćenju Kantonalnog odbora Naše stranke registrovani slučajevi djece zaražene bakterijom salmonele su još jedan u nizu katastrofalnih propusta rukovodstva, te da je ugrožavanje života i zdravlja djece gest neodgovornosti ustanove prema onima zbog kojih oni i postoje.
- Već duži vremenski period svjedoci smo vrhunske nekompetentnosti osoba odgovornih za normalno funkcionisanje JU Djeca Sarajeva. I ranije smo isticali da rukovodstvo ove ustanove nije učinilo ništa na poboljšanju uslova rada ustanove, a problemi su se u ovoj školskoj godini multiplicirali. Javno pozivamo odgovorno resorno Ministarstvo da poduzme radikalne mjere pri sankcionisanju osoba odgovornih za funkcionisanje ustanove, i napokon dokaže javnosti da ima dobru namjeru da se ovakve i slične stvari više nikada ne ponove, navodi se u saopćenju Kantonalnog Odbora Naše Stranke Sarajevo.
-
pure_love
#769 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
po mom misljenju to je sve politika,i ovi sto su za smjenu(sdp i co) i ovi sto su za arziju(sda i co')..i djeca su tu najjadnija,preko njihovih ledja se vrse politicki obracuni
ps:tekst o zatvoru i djeci je pomalo nekorektan ,mogao sam i ja isti sastaviti,,sve "kaze jedan roditelji" "kaze drugi roditelji" a dje su imena i prezimena,ovako sve pomisljam da je citav tekst izmisljen
ps:tekst o zatvoru i djeci je pomalo nekorektan ,mogao sam i ja isti sastaviti,,sve "kaze jedan roditelji" "kaze drugi roditelji" a dje su imena i prezimena,ovako sve pomisljam da je citav tekst izmisljen
-
zonbirile
#770 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ima obdaništa za 150km i sa odličnim socijaliziranjem djece.Najlakše je i najjeftinije javnu ustanovu podrediti ideološkim ciljevima.Ima li kakvo obdanište pri IZ,jer katolička biskupija ima svoje obdanište,i odmah da se zna idu sva djeca,nema ograničenja.Uslovi više nego dobri,i osoblja ,pa za "gradske" uslove i previše.
- Control panel
#771 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
a sta je problem da se smijeni ona arogantna zena? jesi li ti cuo mozda da SDP trazi to mjesto? nisi naravno. nije nikakv problem istrpicemo ovu vladavinu ove sposobne koalicije jos ovo malo ali eto bar na njihovom odlasku neka naprave bar jedan dobar potez za nasu djecu i neka smijene AM i neka postave opet svog covjeka iz SDA. trazi li se puno.pure_love wrote:po mom misljenju to je sve politika,i ovi sto su za smjenu(sdp i co) i ovi sto su za arziju(sda i co')..i djeca su tu najjadnija,preko njihovih ledja se vrse politicki obracuni
sta tereba da uradimo da vam dokazemo da je z e n a n e s p o s o b n a
a kada dodje nova vlast trazit cemo sposobnije, a ne podobnije.
i da si ti roditelj bili ti palo na pamet da ti se objavi ime?
-
pure_love
#772 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
planira se otvaranje vrtica pri IZ
-
pure_love
#773 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Control panel wrote:a sta je problem da se smijeni ona arogantna zena? jesi li ti cuo mozda da SDP trazi to mjesto? nisi naravno. nije nikakv problem istrpicemo ovu vladavinu ove sposobne koalicije jos ovo malo ali eto bar na njihovom odlasku neka naprave bar jedan dobar potez za nasu djecu i neka smijene AM i neka postave opet svog covjeka iz SDA. trazi li se puno.pure_love wrote:po mom misljenju to je sve politika,i ovi sto su za smjenu(sdp i co) i ovi sto su za arziju(sda i co')..i djeca su tu najjadnija,preko njihovih ledja se vrse politicki obracuni
sta tereba da uradimo da vam dokazemo da je z e n a n e s p o s o b n a
a kada dodje nova vlast trazit cemo sposobnije, a ne podobnije.
i da si ti roditelj bili ti palo na pamet da ti se objavi ime?
ko ti kaze da ce se vlast promjeniti,hoce samo koalicija
ovako,razumijem ja sve to i mjenjajte je ako vec imate podrsku roditelja,ali onda mislim svih roditelja ne jedne male grupe(koja mi je sumnjiva jer sumnjam da iza njih ne stoje neki politicki krugovi,koji iskoristavaju te roditelje),dakle pravite anketu,neka se svi roditelji izjasne i onda ako se pokaze da Arzija nema podrsku samo naprijed
- Control panel
#774 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
hoce li ga placati roditelji ili ce to pokrivati budzet jer je to ''javni interes''.pure_love wrote:planira se otvaranje vrtica pri IZ
- Control panel
#775 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
sad mi je prasnulo pred ocima. pa da, za ovo sve je kriv SDP. on trazi Djeda Mraza, on je podvalio salomonelu i druge bolesti u vrtice, on napada arogantnu zenu,pure_love wrote:
ko ti kaze da ce se vlast promjeniti,hoce samo koalicija![]()
ovako,razumijem ja sve to i mjenjajte je ako vec imate podrsku roditelja,ali onda mislim svih roditelja ne jedne male grupe(koja mi je sumnjiva jer sumnjam da iza njih ne stoje neki politicki krugovi,koji iskoristavaju te roditelje),dakle pravite anketu,neka se svi roditelji izjasne i onda ako se pokaze da Arzija nema podrsku samo naprijed
ako djeca uskoro pocnu umirati jeli i za to neko drugi kriv ili je to politicki uticaj
kako jadno, kako nisko.
jeli ti uopste mozes shvatiti roditeljsku brigu za svoje dijete. jeli ti mozes shvatiti sve strahove koje roditelj ima. jeli ti stvarno mislis da roditelji nekoga napadaju bez razloga ili zbog necijih politickih poena. jeli ti mislis da roditelji nebi napadali direktora te ustanove da je recimo na njenom celu neko iz SDP-a ili NS-a ili BPS-a ili... a da ovako dobro radi kao pomenuta.
jeli ti ikada dijete bilo u nekoj opasnosti? znas li za taj neki osjecaj koji se u tom trenutku javi u covjeklu, ono nesto kada te presjece u stomaku. ja sam bio u takvoj situaciji i vjeruj mi u tom trenutku ti padne klapna na oci i ne razmisljas o svojim postupcima.
Last edited by Control panel on 11/12/2009 15:47, edited 1 time in total.