Seln, da li ti i dalje mislis da Deda Mraz nema apsolutno nikakve veze sa Djedom Bozicnjakom?seln wrote:Samo MALO....torovska podjela i ksenofobija je i cilj i uzrok ovog smjestanja Djedu Mrazu.mIRCerka wrote:Da niste MALO skrenuli sa teme?
Ko je smjestio Deda Mrazu
-
tueg
#751 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
- seln
#752 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ja mislim da si ti apsolutno naporan. Mislis li ti da je ljubljenje ruke starijima i fasovanje hedije za bajran APSOLUTNO i izvorno islamsko?tueg wrote:Seln, da li ti i dalje mislis da Deda Mraz nema apsolutno nikakve veze sa Djedom Bozicnjakom?seln wrote:Samo MALO....torovska podjela i ksenofobija je i cilj i uzrok ovog smjestanja Djedu Mrazu.mIRCerka wrote:Da niste MALO skrenuli sa teme?
Ali, da odgovorim: da ja mislim kako DJED MRAZ nema APSOLUTNO nikakve veze sa anamoonim, ali mislim i to da bi svaki neobosnjak dao guzice samo kad bi mogao dokazati da je crvena spodoba kjafirska. I slobodno od ovog odlomi komad za sebe.
- seln
#753 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ne trebamo crtati, ali mislim da je krajnje vrijeme da se formira jedan kanton ili distrikt za Bosance. Stvarno ne mogu vise, povraca mi se od ovolike zatucanosti.seka wrote:hebote crtati trebamo
-
tueg
#754 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Kjafir je arapska rijec koja se u islamskom kontekstu oznacava osoba koja ne vjeruje u ono u sto musliman vjeruje. Rijec "nevjernik" sama po sebi ne znaci nista uvredljivo, vec se samo koristi za osobu koja ima razlicito vjerovanje. Isto tako sam ja nevjernik za nekog, recimo, katolika, jer ne dijelim njegova vjerovanja. Ali ja se necu uvrijediti ako me krscanin nazove nevjernikom. Na kraju, tu istu rijec pronalazimo i u Bibliji, i ja nemam nikakav problem sa njom. Problem moze biti ruzan kontekst u kojoj se kod nas cesto koristi. Ali, treba pokusati izbjegavati generalizaciju.seln wrote: Gdje je tu problem? Neka dodje Djed Mraz, neka podijeli paketice kjaf.... sorry, krscanskoj i ateistickoj djeci, neka ne dijeli muslimanskoj i kapak.
Aaaaa...moze mali Irfan upitati babu "babo, babo...zasto Mate i Jovan dobiju paketic, a ja ne"...
pa ce babo svom trogodisnjem sinu morati objasniti da su mu najbolji jarani kjafiri.
Trogodisnje dijete ne moze biti nevjernik, tako da ne bi trebao imati problem sa tim. A siguran sam da ce i Mate i Jovan od svoji oceva dobiti jednostavno objasnjenje zasto ne mogu ici u dzamiju sa malim Irfanom u dzamiju za Bajram.
Bio ja vjernik ili ne, savrseno mogu razgovarati o toj temi koristeci jedino i iskljucivo argumente, ali, kako zelis.I nemam namjeru pricati SADA ili BILO KADA o korijenima islama....za to su potrebni sagovornici koji govore sa gledista sociologa a ne vjernika.
-
tueg
#755 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
E ako je to tako, onda svi MORAMO djecu voditi Deda Mrazu. I nije Deda Mraz mrzak, makar meni. On samo potice iz krscanstva, i to je cinjenica.seka wrote:
paketici od "mrskog" djeda je za svu djecu. znaci zajednicki (hebote crtati trebamo)
-
port4l
#756 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
seln wrote:Kako suptilno argumentiranje.....port4l wrote:
Sto dizete HAJKU i pisete stvari za koje i samo znate da nisu takve?
A sta je argument, pisati ovda price kako je eto neko protjerao djeda mraza i Sarajeva?
Kako je neko nekome zabranio nekome da obraduje svoju djecu?
Djed Mraz je za mene uvijek bio 'njihov' jednostavno jer apsolutno nema nikakve veze sa zivotom kojim ja zivim... Uvjek sam ga postovao kao dio krscanske-pravoslavne tradicije, to je najrnormalnije stvar koju apsolutno nije tesko svatiti!
Nemam nista protiv, kao i vecina onih koji razmisljaju kao ja, da oni koji zele da im djeda mraz daruje djecu ako treba i svaki dan u godini to OSTVARE, a imam svasta protiv da neko namece djeda mraza mom djetetu i sta je tu pogresno?
Oni koji zele da im djed mraz daruju djecu IMAJU TO PRILIKU NA 100 MJESTA U GRADU a isto tako i u Obdanistima, neka se roditelji dogovore predloze menadzmentu obdanista i siguran sam 100% da ce dobiti termin kada ce moci dovesti svoju djecu da im djed mraz uruci poklone i tako ce svi biti sretni i zadovoljni, kompromis! Ja cu svom djetetu dati poklon od sebe, druga djeca ce dobiti od djeda mraza i sta je tu problem?
- South Blue Mama
#757 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Jadni smo mi svi djuture
Tuzno ali dio svakodnevnice, nas brdjani nisu dovoljno tukli koliko su trebali, nikada nama iz *uzice u glavu doci nece.
Dokle cemo trovati nasu djecu sa ovim?!? I koliko vas ustvari ima djete i zna sta za jedno maksumce predstavlja poklon ma kakav bio i ma kojim povodom ga ono dobilo? Koliko vas koji ne zelite Djeda Mraza nece stvarno dozvoliti istog svom djetetu?

Tuzno ali dio svakodnevnice, nas brdjani nisu dovoljno tukli koliko su trebali, nikada nama iz *uzice u glavu doci nece.
Dokle cemo trovati nasu djecu sa ovim?!? I koliko vas ustvari ima djete i zna sta za jedno maksumce predstavlja poklon ma kakav bio i ma kojim povodom ga ono dobilo? Koliko vas koji ne zelite Djeda Mraza nece stvarno dozvoliti istog svom djetetu?
-
popajic
#758 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
A sve je krenulo od najobicnije djecije radosti - Deda Mraza ,kojeg nije bilo briga kako se djeca zovu,u sta im roditelji vjeruju ili ne vjeruju,kakvi su,ciji su...jedino ih je zelio,SVE njih,obradovati poklonima.
Onda dodjose "prosvijetljena"vremena,Deda Mraz postade anamo njihova babaroga...djecije radosti potpadose pod politikanstvo.
Ah,da...dodje i proglas:
To sto i u Kuranu jasno stoji da do 7-e godine dijete mora ostati samo dijete,bez ikakvih vjerskih balasta - ni to se ne ispostova !?
Da sam dijete ne bih prestao vristati dok odrasli ne progledaju.Mislim,ZAISTA progledaju.
Bruka,bruka,kakvi smo postali

Onda dodjose "prosvijetljena"vremena,Deda Mraz postade anamo njihova babaroga...djecije radosti potpadose pod politikanstvo.
Ah,da...dodje i proglas:
Krug zatvoren,na ustrb djece.Molim vas da nam ne namecete nikakve "djeda mrazove" i druge simbole strane nasem narodu... Mi, naravno, necemo posegnuti za cenzurom, ali cemo se pobrinuti da narod s prezirom odbije razlicite vrijednosti koje mu se u ime kulture i slobode, ustvari lazne kulture i lazne slobode, pokusavaju nametnuti." (Alija Izetbegovic, 29.12.1995.)
To sto i u Kuranu jasno stoji da do 7-e godine dijete mora ostati samo dijete,bez ikakvih vjerskih balasta - ni to se ne ispostova !?
Da sam dijete ne bih prestao vristati dok odrasli ne progledaju.Mislim,ZAISTA progledaju.
Bruka,bruka,kakvi smo postali
- nosara
#759 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
port4l:"Oni koji zele da im djed mraz daruju djecu IMAJU TO PRILIKU NA 100 MJESTA U GRADU a isto tako i u Obdanistima, neka se roditelji dogovore predloze menadzmentu obdanista i siguran sam 100% da ce dobiti termin kada ce moci dovesti svoju djecu da im djed mraz uruci poklone i tako ce svi biti sretni i zadovoljni, kompromis!"
Neka to, bez pitanja, kao i vjeronauk, organizuje JU Djeca Sarajeva, i tako pokaze da se vlast u vecinski bosnjackim sredinama drugacija od "anamo onih". Ili ipak nije drugacija?
Neka to, bez pitanja, kao i vjeronauk, organizuje JU Djeca Sarajeva, i tako pokaze da se vlast u vecinski bosnjackim sredinama drugacija od "anamo onih". Ili ipak nije drugacija?
-
port4l
#760 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
niko ne truje niciju djecu ni sa cim? nesto nisam cuo da djeca znaju ista o ovim raspravama?South Blue Mama wrote:Jadni smo mi svi djuture![]()
![]()
![]()
![]()
Poklon ce djete sigurno dobiti, nemojte okretati stvari, ne radi se o poklonima i NIKO DJECI NECE USKRATITI POKLONE!!!
sada kada smo skontali da POKLONE niko ne uskracuje nikome, a posto ste se mnogi nakacili na recenice tipa ( kako mozete djeci uskratiti POKLONE) pitam Vas zasto je Vama toliko bitno da taj ko djeli poklone bude bas DJEDA MRAZ?
-
ponosna_manjina
#761 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Nije protjeran iz grada ali je protjeran iz vrtica i fabrika naprimjer.port4l wrote: Nikako da skontam kako je to djeda mraz protjeran iz grada?
Evo ovako:port4l wrote:Kako to da se djeci uskracuju paketici?
"Molim vas da nam ne namecete nikakve "djeda mrazove" i druge simbole strane nasem narodu... Mi, naravno, necemo posegnuti za cenzurom, ali cemo se pobrinuti da narod s prezirom odbije razlicite vrijednosti koje mu se u ime kulture i slobode, ustvari lazne kulture i lazne slobode, pokusavaju nametnuti." (Alija Izetbegovic, 29.12.1995.)
Ukazi mi na barem jedan post na ovoj temi gdje neko pise da je nenormalno to da neko ne zeli Deda Mraza u svojim obicajima. Radi se o klasicnoj zamjeni teza jer ovdje je problem sto bosnjacka politicka i vjerska elita namece svom narodu vidjenje po kojem je Deda Mraz stran simbol nasem narodu, iako ga veliki dio tog naroda prihvataport4l wrote:Sto neki ovdje ne zele priznati da je sasvim normalno sto neko ne zeli djeda mraza u svojim obicajima?)
Dizemo hajku jer:port4l wrote:Sto dizete HAJKU i pisete stvari za koje i samo znate da nisu takve?
I sta od gore navedenog nije tacno?bosnjacka politicka i vjerska elita namece svom narodu vidjenje po kojem je Deda Mraz stran simbol nasem narodu, iako ga veliki dio tog naroda prihvata
- nosara
#762 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
"pitam Vas zasto je Vama toliko bitno da taj ko djeli poklone bude bas DJEDA MRAZ?"
Pa valjda zato sto "Deda Mraz potice iz kriscanstva", a ovdje su vecinom krscani...
Pa valjda zato sto "Deda Mraz potice iz kriscanstva", a ovdje su vecinom krscani...
- seln
#763 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
kakve argumente koristis, vec sam vidio....i da ce se naci "ocevi" malih Mata i Jovana slicni Irfanovom ocu, to ne sumnjam. Izborni rezultati govore ti u prilog.tueg wrote:Kjafir je arapska rijec koja se u islamskom kontekstu oznacava osoba koja ne vjeruje u ono u sto musliman vjeruje. Rijec "nevjernik" sama po sebi ne znaci nista uvredljivo, vec se samo koristi za osobu koja ima razlicito vjerovanje. Isto tako sam ja nevjernik za nekog, recimo, katolika, jer ne dijelim njegova vjerovanja. Ali ja se necu uvrijediti ako me krscanin nazove nevjernikom. Na kraju, tu istu rijec pronalazimo i u Bibliji, i ja nemam nikakav problem sa njom. Problem moze biti ruzan kontekst u kojoj se kod nas cesto koristi. Ali, treba pokusati izbjegavati generalizaciju.seln wrote: Gdje je tu problem? Neka dodje Djed Mraz, neka podijeli paketice kjaf.... sorry, krscanskoj i ateistickoj djeci, neka ne dijeli muslimanskoj i kapak.
Aaaaa...moze mali Irfan upitati babu "babo, babo...zasto Mate i Jovan dobiju paketic, a ja ne"...
pa ce babo svom trogodisnjem sinu morati objasniti da su mu najbolji jarani kjafiri.
Trogodisnje dijete ne moze biti nevjernik, tako da ne bi trebao imati problem sa tim. A siguran sam da ce i Mate i Jovan od svoji oceva dobiti jednostavno objasnjenje zasto ne mogu ici u dzamiju sa malim Irfanom u dzamiju za Bajram.![]()
Bio ja vjernik ili ne, savrseno mogu razgovarati o toj temi koristeci jedino i iskljucivo argumente, ali, kako zelis.I nemam namjeru pricati SADA ili BILO KADA o korijenima islama....za to su potrebni sagovornici koji govore sa gledista sociologa a ne vjernika.
-
popajic
#764 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
U citavom svom zivotu nisam nikad nekog upoznao ko je Deda Mraza smatrao svojim ili njihovim.@port4l
Djed Mraz je za mene uvijek bio 'njihov' jednostavno jer apsolutno nema nikakve veze sa zivotom kojim ja zivim... Uvjek sam ga postovao kao dio krscanske-pravoslavne tradicije, to je najrnormalnije stvar koju apsolutno nije tesko svatiti!
Uvijek je bio - DJECIJI !
SAD se modeliraju neki novi (podobni) klinci i kinceze. U drzavi sa tri krova ! FUJ !
- seln
#765 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ne, suptilan je tvoj argument kako MI sami znamo da je to sto ti govoris istina, ali iz kjafirske podlosti odbijamo priznati...port4l wrote:seln wrote:Kako suptilno argumentiranje.....port4l wrote:
Sto dizete HAJKU i pisete stvari za koje i samo znate da nisu takve?
A sta je argument, pisati ovda price kako je eto neko protjerao djeda mraza i Sarajeva?
Kako je neko nekome zabranio nekome da obraduje svoju djecu?
Nemam nista protiv, kao i vecina onih koji razmisljaju kao ja, da oni koji zele da im djeda mraz daruje djecu ako treba i svaki dan u godini to OSTVARE, a imam svasta protiv da neko namece djeda mraza mom djetetu i sta je tu pogresno?
Oni koji zele da im djed mraz daruju djecu IMAJU TO PRILIKU NA 100 MJESTA U GRADU a isto tako i u Obdanistima, neka se roditelji dogovore predloze menadzmentu obdanista i siguran sam 100% da ce dobiti termin kada ce moci dovesti svoju djecu da im djed mraz uruci poklone i tako ce svi biti sretni i zadovoljni, kompromis! Ja cu svom djetetu dati poklon od sebe, druga djeca ce dobiti od djeda mraza i sta je tu problem?
- seln
#766 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Jebote, ko bi rekao da ce se ovako primit rijeci onog neuglednog covjeculjka koji nije znao sloziti recenicu kako treba.tueg wrote:E ako je to tako, onda svi MORAMO djecu voditi Deda Mrazu. I nije Deda Mraz mrzak, makar meni. On samo potice iz krscanstva, i to je cinjenica.seka wrote:
paketici od "mrskog" djeda je za svu djecu. znaci zajednicki (hebote crtati trebamo)
Ja sam prijeratna generacija, znam kako sam se radovao Uskrsu i Vaskrsu i sarenim jajima....je li moja djecja radost kufr i moram li platiti kefaret?
-
tueg
#767 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Seln, ko je covjeculjak o kojem pricas?
-
tueg
#768 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ja se i dan danas radujem tome sto se moji prijatelji i komsije raduju, i dijelim sa njima tu radost. A zamisli, ta moja radost nije kufr! Ja ne moram da dijelim misljenje o Uskrsu sa tim ljudima, ali mogu se radovati njihovoj sreci. No, pretpostavljam da se to bas ne uklapa u stereotipe koje ti i takvi poput tebe imate. Ili ne!?seln wrote: Ja sam prijeratna generacija, znam kako sam se radovao Uskrsu i Vaskrsu i sarenim jajima....je li moja djecja radost kufr i moram li platiti kefaret?
-
popajic
#769 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
@tueg
ko je covjeculjak?
More bit ovaj sto kao predsjednik tadasnje Republike BIH ( pazi,ne predsjednik SDA nego predsjednik drzave-dakle SVIH nas) skupi "hrabrosti" pa izjavi ovako nesto :
ko je covjeculjak?
More bit ovaj sto kao predsjednik tadasnje Republike BIH ( pazi,ne predsjednik SDA nego predsjednik drzave-dakle SVIH nas) skupi "hrabrosti" pa izjavi ovako nesto :
I posta Deda Mraz babaroga ! Aferim predsjednice "svih" BIH gradjana!Mi, naravno, necemo posegnuti za cenzurom, ali cemo se pobrinuti da narod s prezirom odbije razlicite vrijednosti koje mu se u ime kulture i slobode, ustvari lazne kulture i lazne slobode, pokusavaju nametnuti." (Alija Izetbegovic, 29.12.1995.)
- seln
#770 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Oh, to je stvar gledista...za neke je div.tueg wrote:Seln, ko je covjeculjak o kojem pricas?
- seln
#771 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ne, ne uklapa se u moje "stereotipe". Ja sam stvarno stereotipan, jos uvijek vjerujem u principe ZAVNOBiH-a, dobrog komsiluka, i prije svega, da je dijete samo dijete. JA sam se kao dijete radovao sarenim jajima, a ne samo jer se i moji komsije raduju. To je bila poruka, ali tvoje antene su na nekoj drugoj frekvenciji.tueg wrote:Ja se i dan danas radujem tome sto se moji prijatelji i komsije raduju, i dijelim sa njima tu radost. A zamisli, ta moja radost nije kufr! Ja ne moram da dijelim misljenje o Uskrsu sa tim ljudima, ali mogu se radovati njihovoj sreci. No, pretpostavljam da se to bas ne uklapa u stereotipe koje ti i takvi poput tebe imate. Ili ne!?seln wrote: Ja sam prijeratna generacija, znam kako sam se radovao Uskrsu i Vaskrsu i sarenim jajima....je li moja djecja radost kufr i moram li platiti kefaret?
-
tueg
#772 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
I ja sam se radovao sarenim jajima, isto kao sto mi sasvim lijepo da se sva djeca raduju sarenim jajima. Da, moje antene jesu na nekoj drugoj frenkvenciji i dobro je sto imamo razlicite frekvencije. Ali, postuj moju frekvenciju kao sto ja postujem tvoju, a ne osudjujem je.
- seln
#773 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ne osudjujes moju frekveniju, ali zelis da se u Sarajevu emituje samo tvoja.tueg wrote:I ja sam se radovao sarenim jajima, isto kao sto mi sasvim lijepo da se sva djeca raduju sarenim jajima. Da, moje antene jesu na nekoj drugoj frenkvenciji i dobro je sto imamo razlicite frekvencije. Ali, postuj moju frekvenciju kao sto ja postujem tvoju, a ne osudjujem je.
"Selam alejk, ovdje radio Bosnjakistan. Vrijeme je za sabah..."
-
tueg
#774 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ne zelim pricati na taj nacin. Budi pozdravljen.
- seln
#775 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Budi allahemanecen.....nemoj mi kjafirskih pozdrava.tueg wrote:Ne zelim pricati na taj nacin. Budi pozdravljen.