Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pashasolidni

#751 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by pashasolidni »

ne razumijemo se profesore :D
pa kod Ferija smo ushli u shumu,uzbrdo :D
dakle lijevo je V.polje,desno je M.polje(radi orjentacije)
svjezi_ustipak

#752 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by svjezi_ustipak »

Admir_1984 wrote:
pashasolidni wrote:pazi,kad smo sa Velikog polja,prokrchenim putem kroz shumu,stigli na taj makadamski put,putokaz je pokazivao desno Veliko polje 1,9km,lijevo Babin do,ne znam koliko,Javornik negdje oko 7 km.
Nastavili smo lijevo,i na ukupno sat hoda od V.polja je to skretanje lijevo,uzbrdo,opet kroz prokrchenu shumu,za vrh Bjelashnice.Oznaka je pokazivala da do gore ima 3 sata hoda,pa smo nastavili makadamom prema Javorniku.
Dakle taj makadamski put ne vodi ka B.dolu,nego kao da okruzhuje Igman,jer smo se vratili na M.polje
pa lijevo i dođeš do doma policije i onda asfaltom do babinog dola, to je biciklistička ruta

ne kontam ako ste išli lijevo kako vam je skretanje za vrh bjelašnice bilo lijevo :roll:
dosli do table za Josipovu stazu, krenuli dalje od nje ka policiji, tu vidjeli markaciju za Javornik i sisli prema Malom polju. U pravu je kad je rekao da je krenuo lijevo od Velikog polja pa opet lijevo od Josipove staze i onda su opet skrenuli lijevo.
Ramzess Veliki

#753 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

Ima li ko iskustva sa ovim? Nedavno sam ih uzeo pa čekam ozbiljniji snijeg, još nisam imao priliku da ih isprobam.
Image
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#754 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

svjezi_ustipak wrote:
Admir_1984 wrote:
pashasolidni wrote:pazi,kad smo sa Velikog polja,prokrchenim putem kroz shumu,stigli na taj makadamski put,putokaz je pokazivao desno Veliko polje 1,9km,lijevo Babin do,ne znam koliko,Javornik negdje oko 7 km.
Nastavili smo lijevo,i na ukupno sat hoda od V.polja je to skretanje lijevo,uzbrdo,opet kroz prokrchenu shumu,za vrh Bjelashnice.Oznaka je pokazivala da do gore ima 3 sata hoda,pa smo nastavili makadamom prema Javorniku.
Dakle taj makadamski put ne vodi ka B.dolu,nego kao da okruzhuje Igman,jer smo se vratili na M.polje
pa lijevo i dođeš do doma policije i onda asfaltom do babinog dola, to je biciklistička ruta

ne kontam ako ste išli lijevo kako vam je skretanje za vrh bjelašnice bilo lijevo :roll:
dosli do table za Josipovu stazu, krenuli dalje od nje ka policiji, tu vidjeli markaciju za Javornik i sisli prema Malom polju. U pravu je kad je rekao da je krenuo lijevo od Velikog polja pa opet lijevo od Josipove staze i onda su opet skrenuli lijevo.
ako su išli prema policiji zar to nije lijevo, a javornik ti ostaje desno. koje table za josipovu stazu?
alcho

#755 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by alcho »

Ramzess Veliki wrote:Ima li ko iskustva sa ovim? Nedavno sam ih uzeo pa čekam ozbiljniji snijeg, još nisam imao priliku da ih isprobam.
Image
Ja kada sam trazio gojze mislio sam ove uzeti, ali mi prodavac rece da su one dobre za hladnocu, ali nisu bas dobre kada je u pitanju vodonepropusnot. Zato sam uzeo iste ovakve, samo sive, kod kojih je situacija obrnuta i nisam se nikada pokajao. Eh sad da li se praksa razlikuje od teorije ne znam.
Ramzess Veliki

#756 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

alcho wrote: Ja kada sam trazio gojze mislio sam ove uzeti, ali mi prodavac rece da su one dobre za hladnocu, ali nisu bas dobre kada je u pitanju vodonepropusnot. Zato sam uzeo iste ovakve, samo sive, kod kojih je situacija obrnuta i nisam se nikada pokajao. Eh sad da li se praksa razlikuje od teorije ne znam.
Meni je prodavačica nahvalila Alpitex, da su nepromočive. Uz prskanje sprejem. Eto naprskao sam pa ćemo vidjeti. Meni su isključivo za više ture gdje trebaš zabiti vrh u zbijeni nanos i led. Svidjele su mi se jer možeš nabiti skije na njih, ili dereze.
baja

#757 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

@pashasolidni
ako si ušao kod Ferija u šumu i dolaskom na makadam, nastavio makadamom, tu si i fulio. jer si samo trebao preći put i nastaviti pravo u šumu. a ti si skreno lijevo i išao pjehe prema policiji i natabano se sit po makadamu :-D
staza kojom ste trebali krenuti ide pravo u šumu, na Međeđu lokvu (raskršće) i odatle grebenom Vlahinje do Opservatorija.

@Ramzess Veliki
EDIT: ovo nisu Teton model sa thininsulate membranom, vec Teton model sa Alpitex (sympatex je malo bolji)...poteške su ti, i nisu za osim po snijegu. ja imam TETON sa Thinsulate

Inace Alpina je dosta popustila s kvalitetom, tako da njihove gojze uzimam samo s nekim ozbiljnim sniženjima. Nakon godinu korištenja svaki alpininim model mi je dosad propustio vodu.
Ramzess Veliki

#758 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

baja wrote:
@Ramzess Veliki
EDIT: ovo nisu Teton model sa thininsulate membranom, vec Teton model sa Alpitex (sympatex je malo bolji)...poteške su ti, i nisu za osim po snijegu. ja imam TETON sa Thinsulate

Inace Alpina je dosta popustila s kvalitetom, tako da njihove gojze uzimam samo s nekim ozbiljnim sniženjima. Nakon godinu korištenja svaki alpininim model mi je dosad propustio vodu.
Uzeo sam ih jer su teške k'o betonski blok. :D Radi kondicije. :thumbup:
Imam jedne visoke čizmetine sa Gorotexom i dvoslojnom kožom za snijeg, od njemačkih spec. zimskih jedinica, i još tri para lakših gojzerica za različite vremenske uslove, jedne su NATO standard. :thumbup:
Jedino nemam ljetnu obuću za planinarenje. Ljeti sam na motoru. :D
pashasolidni

#759 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by pashasolidni »

@baja
jbg,mi smo pratili putokaz kad smo izashli na makadam,a Medjedja ne bi ucrtana :D
ma mi smo i krenuli tabanat',tako da je misija ispunjena :-D
samo nisam sve to povez'o u orjentacijskom smislu :D
Ramzess Veliki

#760 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

Markaciju posijeku drvosječe i odvuku balvane, a ne obnove je.
Uz to ostanu staze od vuče balvana pa misliš da je to staza i ... pojede te međed.
Jednom sam na Igmanu tako zalutao. Srećom sam kod Konjica izašao baš pred autobus Split - Sarajevo. :thumbup:
baja

#761 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

@pasha solidni
uzmi kartu u PD bjelasnica (10 km košta) bjelasnice i Igmana, pa na osnovu toga vidi đe's fulio. ovako je trebala ruta ići: V.polje-(izlaz na makadam br1-nastavi pravo u šumu)-Javornik-(izlaz na makdam br 2-nastavi pravo u šumu)-međeđa lokva (rakršće za Karamustafine Čaire i opservatorij)-Vlahinja-Opservatorij.
kako samja skonto ti si fulio na izlazu makadam br1. pošalji mail na PP poslaću ti neku literaturu, dobru za neke planine. Admir ti je dobro rekao, ako si htio na Opservatorij, trebo si od Policije ići Josipovom stazom :bih:

@ramiz veliki
u pravu si, i ova gore spoemuta ruta je uništena sječom šume. znači i ti si od onih motorĐija što galame šumom :P
pashasolidni

#762 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by pashasolidni »

:thumbup: hvala baja
ide pp,nafur'o sam se da odam pochast ovim nashim vrletima :D .kontali smo na Maglich,al'to tek na proljeche.do tad,gudure oko Sarajeva :-D
Ramzess Veliki

#763 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

baja wrote:@ramiz veliki
u pravu si, i ova gore spoemuta ruta je uništena sječom šume. znači i ti si od onih motorĐija što galame šumom :P
Neee ... ja sa motorom posjećujem isključivo gradske kafane kako bih pridonio očuvanju prirode. :thumbup:
bulevarmostar

#764 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bulevarmostar »

...
Last edited by bulevarmostar on 07/12/2014 18:41, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#765 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

pogledaj planinarenje.ba
triton

#766 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by triton »

zone-2000.net/service/gps.htm
Ljuba Moljac

#767 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ljuba Moljac »

koliko je bezbjedan ovaj put iz Bijele do Jezerceta? Jel na tom putu nadjena ona mina ili negdje drugdje?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#768 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

Ljuba Moljac wrote:koliko je bezbjedan ovaj put iz Bijele do Jezerceta? Jel na tom putu nadjena ona mina ili negdje drugdje?
ja iskreno ne znam šta da ti kažem :? evo svaki vikend gledam slike neko prolazi tim putem, pitaj boga koliko hiljada ljudi je prošlo tuda unazad 15 godina. i onda prije dva mjeseca naiđu ljudi na minu koja se vidjela golim okom odma pored staze

ne želim da vjerujem da je to neko namjerno uradio iz pitaj boga kojih razloga (slično kao sa požarima), ali opet sve je moguće

prije pola godine možda su stavljali nove table sa upozorenjima za mine, ali se to odnosilo na područje van staze i sad možda i to ima veze sa ovom minom od prije 2 mjeseca

idite preko crnog polja ako imate kakvo visoko auto
ljuspica

#769 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ljuspica »

Ja sam isla preko Crnog polja prije 2g. I tamo ima oznaka "Mine" odmah na startu,ali svi prolaze.
sandzokan

#770 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by sandzokan »

Pitanja za malo iskusnije planinare.

Mlad sam i neiskusan :D a želim pokušati obići naše planine. Gledao sam neke savjete o planinarenju za početnike i pošto dosta njih preporučuje da se na planinu ide sa iskusnijim planinarima odlučio sam da se pridružim nekom PD. Vidio sam da PD Željezničar ima 25.11. izlet na Bjelašnicu https://www.facebook.com/events/450761321742031/?ref=22. E imam par pitanja za vas:

1. Prva ruta Lukavac-vrh Bjelašnice-Bijele Vode označena je kao srednje teška K2 sa cca. 5h hoda. Da li bi osoba van forme mogla savladati ovu rutu K2 težine, uzimajući u obzir dužinu puta i konfiguraciju terena?

2. Što se tiče planinarske opreme: ovdje je navedeno dosta planinarske opreme koju ja nemam, izuzev gojzerica, jakne i ruksaka koji je ostao još iz srednjoškolskih dana :D. Da li je ovo dovoljno i je li prihvatljivo peti se na Bjelašnicu u običnim pantolama?

3. Ako znate kakvu reputaciju uživa PD Željezničar, kakva mu je starosna struktura članova, jesu li u pitanju ˝napredni˝ planinari ili amateri?

PS. Svakako mislim kontaktirati nekoga iz PD, ali nikada dosta informacija.
Ljuba Moljac

#771 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ljuba Moljac »

ma moze brate, to ti je jednodnevi izlet. stapove mnogi nece ni nositi. tura nije teska, mozes je savladati.
vidim da je vodja onaj momak sto je isao biciklom u aziju, a on ti je koliko sam cuo ok i raja i nece biti problema... :D

u zeljeznicaru iza sebe imaju ozbiljnu reputaciju jer su se penjali na visoke vrhove.

admire, hvala na odgovoru...
Ramzess Veliki

#772 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

sandzokan wrote:Pitanja za malo iskusnije planinare.

Mlad sam i neiskusan :D a želim pokušati obići naše planine. Gledao sam neke savjete o planinarenju za početnike i pošto dosta njih preporučuje da se na planinu ide sa iskusnijim planinarima odlučio sam da se pridružim nekom PD. Vidio sam da PD Željezničar ima 25.11. izlet na Bjelašnicu https://www.facebook.com/events/450761321742031/?ref=22. E imam par pitanja za vas:

1. Prva ruta Lukavac-vrh Bjelašnice-Bijele Vode označena je kao srednje teška K2 sa cca. 5h hoda. Da li bi osoba van forme mogla savladati ovu rutu K2 težine, uzimajući u obzir dužinu puta i konfiguraciju terena?

2. Što se tiče planinarske opreme: ovdje je navedeno dosta planinarske opreme koju ja nemam, izuzev gojzerica, jakne i ruksaka koji je ostao još iz srednjoškolskih dana :D. Da li je ovo dovoljno i je li prihvatljivo peti se na Bjelašnicu u običnim pantolama?

3. Ako znate kakvu reputaciju uživa PD Željezničar, kakva mu je starosna struktura članova, jesu li u pitanju ˝napredni˝ planinari ili amateri?

PS. Svakako mislim kontaktirati nekoga iz PD, ali nikada dosta informacija.
1. Tu rutu gaze penzioneri tokom postoperativnog perioda, samo navali. :thumbup:
2. Najbitnija ti je obuća, i ranac. Ostalo gledaj da se bezveze ne zavaljuješ jer će ti predlagati nekakve jakne "pet u jednoj" od 400 eura, a isti ti vrag lakša vjetrovka i deblji džemper. Obavezno uzmi u stovarištu građevinske opreme nepromočivi komplet vjetrovka i hlače, i ne boj se ni kiše ni zime. Ostalo ćeš vremenom ... boca za vodu, rakiju, upaljač, lampa, špaga, prva pomoć ...
3. Davno sam bio u Želji pa napustio, prije desetak godina. Ne znam kakvi su sada. Tada su imali dosta starijih planinara koji usporavaju grupu.
Po mom ukusu su mi najviše "Avantur".
sandzokan

#773 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by sandzokan »

Ramzess Veliki wrote: 1. Tu rutu gaze penzioneri tokom postoperativnog perioda, samo navali. :thumbup:
2. Najbitnija ti je obuća, i ranac. Ostalo gledaj da se bezveze ne zavaljuješ jer će ti predlagati nekakve jakne "pet u jednoj" od 400 eura, a isti ti vrag lakša vjetrovka i deblji džemper. Obavezno uzmi u stovarištu građevinske opreme nepromočivi komplet vjetrovka i hlače, i ne boj se ni kiše ni zime. Ostalo ćeš vremenom ... boca za vodu, rakiju, upaljač, lampa, špaga, prva pomoć ...
3. Davno sam bio u Želji pa napustio, prije desetak godina. Ne znam kakvi su sada. Tada su imali dosta starijih planinara koji usporavaju grupu.
Po mom ukusu su mi najviše "Avantur".
Juče sam se vratio. Pa ne znam za te penziće sa postoperativnog oporavka, mene je ruta poprilično umorila. A i pogled na vrh od onoga izvora me uplašio, učinilo mi se da do Opservatorije ima 2 dana hoda :-).
Elem, trud se isplatio. Pogled sa vrha na Visočicu je oodličan. Već se radujem nekoj sljedećoj ruti.
Ne znam koliko je od onih 30-tak što su se penjali na vrh članova Želje, bilo je više mladih a i vodič je bio odličan. Neka starih, zbog njihovog prisustva nisam došao zadnji. 8-) Bio je jedan momak iz Avantura, sav u uniformi američke vojske, momak je brz kao strijela

Uglavnom hvala Ljubi Moljcu i tebi na savjetima. Ako imate nekih informacija o budućim pohodima, laganijim, javite. Pozdrav.
ljuspica

#774 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ljuspica »

Zna li neko ima li Planinarski dom na podrucju Ze-do kantona,koji je miran (da nema pijanki,sijela i sl.) ?
Max Bunker

#775 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Max Bunker »

Ako može mala pomoć oko Vita. Zadnji put sam (i drugi u životu) se gore penjao prije nekih pet godina. Sjećam se da smo parkirali u Sinanovićima pa onda ošli na Jelenjaču livadu pa onda od nje da smo se penjali jako strmim terenom na vrh. Kada smo se gore popeli, niz "rižu" smo se spustili do Tušila.

Obzirom da na proljeće imamo ja i moja raja želju da se opet gore penjemo, imam pitanje jel' mene sjećanje dobro služi i da smo se ovako mogli penjati?

P.S.

Kada ste govorili o obući za planinu, ja imam McKinley čizme i samo ih mogu pohvaliti. Nema po čemu nema da sam hodao sa njima i nikada ništa (od asfalta, šljunka, balvana, oštrog kamenja, blata, potoka....).
Post Reply