Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
crni322

#751 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by crni322 »

vangogh87 wrote:vjera nije bila niti jeste niti ce biti povezana s naukom....te dvije stvari se iskljucuju...vjera je dogma i ne dovodi u pitanje svoje tvrdnje dok nauka neprestano traga za novim saznanjima i ispravlja svoje pogresne zakljucke na osnovu njih...pun mi je q onih vehabija i bula po filozofskom lafo oni ucenjaci neki, neshvaceni i odbaceni...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :x
Da si se kojim slucajem posvetio nauci i prucavnjem kao sto nisi, nauci bi da Islam nije dogmatsko ucenje, a zahvaljujuci Islamu nauka je vracena i sacuvanu i dat joj novi procvat, prve rijeci objave su,"uci, citaj."
uvjek dobar gost

#752 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

crni322 wrote:
vangogh87 wrote:vjera nije bila niti jeste niti ce biti povezana s naukom....te dvije stvari se iskljucuju...vjera je dogma i ne dovodi u pitanje svoje tvrdnje dok nauka neprestano traga za novim saznanjima i ispravlja svoje pogresne zakljucke na osnovu njih...pun mi je q onih vehabija i bula po filozofskom lafo oni ucenjaci neki, neshvaceni i odbaceni...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :x
Da si se kojim slucajem posvetio nauci i prucavnjem kao sto nisi, nauci bi da Islam nije dogmatsko ucenje, a zahvaljujuci Islamu nauka je vracena i sacuvanu i dat joj novi procvat, prve rijeci objave su,"uci, citaj."

No ja bih se vratio na samu temu... djeca nemaju kapacitet da shvate neje stvari, njima je potrebna u tom uzrastu igra, potrebna im je fizička aktivnost i neka vrsta podloge za daljnje učenje i spoznaje... nikako za djecu u tom uzrastu nisu kojekakve stvari i kojekakve dogme koje im se ipak nude u sklopu izučavanja vjeronauke u sarajevskim vrtićima...

Sad da se javno upitam... koliko su djeca puta organizovano bila na skijanju ili sankanju, koliko su puta posjetila muzej (muzeje) koliko puta su recimo pogledala kroz teleskop ili koliko puta bila na bazenu kako bi savladala plivanje.. koliko puta su bili u zološkom vrtu (kakvom takvom).. koliko puta su bila ta djeca u prirodi ili šta znaju o ekologiji...????

Nemojmo biti toliko sebični i nemojmo tovariti djecu onim čime su nas natovarili, mislim na ranac pun gorčine, bezperspektivnosti, frustracija, predrasuda, mržnje.... straha i čega sve ne ružnog...
mali Ninja

#753 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mali Ninja »

crni322 wrote:
bravo crni ;)
JThomas

#754 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

ADYS wrote:
Ne znam da li ta izjava često krivo tumači ali ja pokušavam logički razmišljati. Zašto je Ajnštajn to uopšte imao potrebu da izgovara? Je li on bio vjernik ili nije to je njegova stvar, meni je bitno ono što je rekao i sa čim se apsolutno slažem.
Ne razumijem potrebu da se osporava želja nekih ljudi (u ovom slučaju vjernika) da spoznaju stvari na svoj način. Zar nije želja i onih koji se zalažu isključivo za nauku da i "oni drugi" izučavaju stvari pa nek svako razluči prema svom nahođenju.
pa prilično je bitno, pročitaj cijeli odlomak iz kojeg je ta rečenica, pročitaj i neke druge izjave njegove pa ćeš vidjeti da on pod "vjerom" nije mislio na ono na šta misle kršćani i muslimani, ima na linku što sam postao...onako sama navodi na krivi zaključak.

i izričito je rekao da u boga kakvog ga vide monoteističke religije apsolutno ne vjeruje, pa da bibliju smatra samo zbirkom priča, i još štošta u tom smjeru.
uvjek dobar gost

#755 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Albert & Arzija... dovoditi te dvije osobe u istu ravan, čak i spomenuti ih u istoj rečenici.... neshvatljivo !

Vjeronauka je uvedena po direktivi kako Vam to nije više jasno, uvedena je logikom većine i šutnje... uvedena je po uzoru na one koji nam nikad uzor bili nisu, uvedena je da se od malena maloj raji neke stvari pokušaju ubaciti u glavu. Uvedena je da bi služila cilju koji sebi su postavili vladari ovog našeg "pašaluka"... Neka mi bilo ko navede pet, znači svega pet smislenih razloga koji su za ZA vjeronauku u sarajevskim obdaništima. Nemojte samo lupetati gluposti !

Šta nam ona donosi, a šta odnosi, koliko se na taj način vraćamo unatrag a koliko i šta nudimo svojoj maloj raji...?

Kome u stvari služi ista ta vjeronauka i zašto se u stvari uvodi u jednu javnu ustanovu...?

Zar ne bi bilo bolje da u obdaništa se uvede plivanje, skijanje, osnove informatike, atletika, strani jezici, ples, salikarstvo, klavir ili gitara, gluma... da se uvedu stvari koje stimulišu razvoj djeteta.... ,a ne da se uvode stvari koje usmjeravaju djecu u pravcu u kojem žele oni koji su nas ionako zavili u crno i oduzeli nam perspektivu... !

P.S

Lik i djelo Arzije M. dovedeni su u pitanje ... njene fol dobre namjere isto tako... čak nije više ni pitanje ko toj gospođi stoji iza leđa !

Živili !
bogumil-8

#756 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

uvjek dobar gost wrote: Neka mi bilo ko navede pet, znači svega pet smislenih razloga koji su za ZA vjeronauku u sarajevskim obdaništima. Nemojte samo lupetati gluposti !
1. Korisno je uposliti mlade i stručne kadrove (efendije), neka imaju platu, radni staž; 2. Izvršavanje obaveze iz Kur'ana (svaki musliman je dužan širiti islam, da ne tražim i citiram original aje); 3. Obrazovni i vaspitni nivo djece se proširuje sadržajima koji odgovara potrebama i zahtjevima njihovih roditelja; 4. Pripremni period za nastavu religije u osnovnoj školi; 5. Ne mogu djeca čitavo vrijeme samo igrati se (promjena sadržaja aktivnosti obezbjeđuje im to da im je boravak u obdaništu interesantniji i zabavniji; 6. Od viška glava ne boli.
Je li dovoljno?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#757 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

bogumil-8 wrote:
uvjek dobar gost wrote: Neka mi bilo ko navede pet, znači svega pet smislenih razloga koji su za ZA vjeronauku u sarajevskim obdaništima. Nemojte samo lupetati gluposti !
1. Korisno je uposliti mlade i stručne kadrove (efendije), neka imaju platu, radni staž; 2. Izvršavanje obaveze iz Kur'ana (svaki musliman je dužan širiti islam, da ne tražim i citiram original aje); 3. Obrazovni i vaspitni nivo djece se proširuje sadržajima koji odgovara potrebama i zahtjevima njihovih roditelja; 4. Pripremni period za nastavu religije u osnovnoj školi; 5. Ne mogu djeca čitavo vrijeme samo igrati se (promjena sadržaja aktivnosti obezbjeđuje im to da im je boravak u obdaništu interesantniji i zabavniji; 6. Od viška glava ne boli.
Je li dovoljno?
Sta je zabavno u vjeronauci?
Sta je zabavno u "Odrvenice ti jezik ako budes psovao!"
bogumil-8

#758 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

Zabavno u vjeronauci nije isto što i zabavno u vrtiću. Ovdje sam naglasio "zabavno u vrtiću" (zabavnije u vrtiću ako je sadržaj rada raznovrsniji, to nikako ne znači da se za proširena aktivnost ne može i ne treba koristiti još zabavniji sadržaj od vjeronauke, a ima ih podosta). E, ono "okrenut će ti se usta ako budeš lagao" i slične "pouke" mogu uputiti samo nestručna lica (zato su tu efedije, da promovišu ljubav, dobrotu i plemenitost Allahovu, neće oni tako malu djecu plašiti džehenemskom vatrom, to će raditi tek u osnovnoj školi). Hajde, eto, da odbacimo što sam "lupnuo", pa ostavimo samo onaj prvi (korist za mlade i neuposlene efendije, o trošku IZ ili države sasvim je svejedno). Koliko to košta?!
Mogao sam gore navedenom dodati i
7. Preduhitriti da se ovo realizuje (što svakako treba spriječiti kao svjetsku zavjeru i islamofobiju)
Last edited by bogumil-8 on 24/02/2009 11:35, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#759 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

bogumil-8 wrote:
Je li dovoljno?
1) Upošljavanje mladih i stručnih kadrova.... nije dovoljno valjan razlog, neka se ti kadrovi uposle recimo pri zatvorima, komunama ili odgojno-popravnim ustanovama gdje mogu malo starijim našim sugrađanima objašnjavati neke stvari, mislim gdje mogu ostvariti dvostranu komunikaciju i doprijeti do tih mladih ljudi koji su malo posustali il su zastranili u kriminal i/ili gudru. (tom logikom zašto ne uposlimo mlade koji su završili DIF, Ekonomiji, Slikarstvo, Kiparstvo, Muzičku akademiju ili....)

2)Obaveze Kur'ana...l svaka čast ali nije Javna Ustanova mjesto gdje se to radi, postoje vjerske zajednice i njihove institucije u okviru kojih se uvijek to radilo ... ovdje ja potenciram teze o sekularnosti države... i pravima djeteta !

3) Nešto odgovara potrebama roditelja.... ne smijemo zanemarivati da nedovoljno informisani roditelji zloupotrebljavaju slovo zakona i da na taj način određeni krugovi vrše pritisak na malu raju koko bi je oblikovali po želji onih krugova koji su i nama nešto starijima oduzeli opcije, oduzeli budućnost... sada su na redu najmlađi..... ovdje se opet zanemaruju prava djece i prava drugih roditelja...

4)Pripremni period... nekad su Imami i Hodže odbijali da prime djecu ovog uzrasta na izučavanje vjeronauke (kada vjera nije bila profesija) jer su to mala raja koja ne razumiju niti mogu da apsorbuju sve ono što im se govori-nudi-priča , no opet možemo se istina je pravdati konceptom izučavanja vjere (ovako usko kako je danas slučaj)... ! Zašto se ne bi postavilo recimo univerzalno izučavanje religija svijeta i njihovih postulata... da se djeca zaista obogate jer na taj način spoznaju mnogo šire stvari.

5) Interesantniji boravak.... šta je sa plivanjem, skijanjem, boravkom u prirodi, šta je sa svim onim sadržajima koji trebaju da razvijaju sposobnosti djeteta, da razvijaju dječiju percepciju i da djeci šire spoznaju... pa ovo je 21 vijek... nismo valjda zapeli u srednjem vijeku

6) Par prijatelja mojih koji imaju podmladak ispisuju djecu iz J U Djeca Sarajeva iako su sami pripadnici većine. iako su sami nekad išli na vjeronauku (ali u Džamiji) jer su djeca dolazila kući sa lucidnim pitanjima... koja nisu primjerena uzrastu male raje !

Sve u svemu ja nemam ništa protiv da svako svoje djete oblikuje kako hoće, da ga uči čemu želi... no ovo što se radi kod nas je devijacija demokratije, devijacija same vjere... jer ja lično mislim da je uzrast neprimjeren !
mIRCerka

#760 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

bogumil-8 wrote:Zabavno u vjeronauci nije isto što i zabavno u vrtiću. Ovdje sam naglasio "zabavno u vrtiću" (zabavnije u vrtiću ako je sadržaj rada raznovrsniji, to nikako ne znači da se za proširena aktivnost ne može i ne treba koristiti još zabavniji sadržaj od vjeronauke, a ima ih podosta). E, ono "okrenut će ti se usta ako budeš lagao" i slične "pouke" mogu uputiti samo nestručna lica (zato su tu efedije, da promovišu ljubav, dobrotu i plemenitost Allahovu, neće oni tako malu djecu plašiti džehenemskom vatrom, to će raditi tek u osnovnoj školi). Hajde, eto, da odbacimo što sam "lupnuo", pa ostavimo samo onaj prvi (korist za mlade i neuposlene efendije, o trošku IZ ili države sasvim je svejedno). Koliko to košta?!
Inace se ne petljam u teme u koje nisam upucena, ovo "odrvenice ti jezik" je uputila mualima u jednom od vrtica u Sarajevu...
Djeca treba da se igraju, sad cu napisati nesto nestrucno, al nek me neko od upucenijih ispravi...zar nije poslanik Muhamed rekao da djecu treba pustiti na miru da se igraju i prozive djetinjstvo?

Reci mi, gdje zelis vidjeti svoje dijete?
Ovdje:
Image

ili ovdje:
Image
bogumil-8

#761 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

A, ko mene i tebe pita? Dogovor Međureligijskog vijeća ( u BiH načelno prihvaćen) nije za nas (mi znamo najbolje šta treba našoj djeci), to je za neke druge sredine. Mi smo najpametniji! Malo si prebrz u reagovanju i pisanju, uspori, "pohiti polahko"!
uvjek dobar gost

#762 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

bogumil-8 wrote:A, ko mene i tebe pita? Dogovor Međureligijskog vijeća ( u BiH načelno prihvaćen) nije za nas (mi znamo najbolje šta treba našoj djeci), to je za neke druge sredine. Mi smo najpametniji! Malo si prebrz u reagovanju i pisanju, uspori, "pohiti polahko"!
Ta nas je logika doćerala do ovdje gdje smo danas skupa sa malom rajom.... i sada trebamo zavaliti još nekoliko generacije u ime fol nečega..., vidim da se mahom slažeš sa argumentacijom... :mrgreen:
bogumil-8

#763 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

E, zaboravljaš i na značajnu "logiku": Šta je život na ovom svijetu (iskra, tren) u odnosu na život na onom svijetu ( vječiti i beskrajni). Djecu pripremamo (ne za ovaj prolazni) već za vječiti život (u dženetu, gdje će sve imati što poželi).
mIRCerka

#764 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

bogumil-8 wrote:E, zaboravljaš i na značajnu "logiku": Šta je život na ovom svijetu (iskra, tren) u odnosu na život na onom svijetu ( vječiti i beskrajni). Djecu pripremamo (ne za ovaj prolazni) već za vječiti život (u dženetu, gdje će sve imati što poželi).
evo direktno da ti kazem, TI SVOJE PRIPREMAJ KOD KUCE NEMOJ MOJE MALTRETIRATI SA TIM JER FINO RECE SEJH HALIL BRZINA NE DAJ AHIRETA ZA DUNJALUKA NI DUNJALUKA ZA AHIRETA, tj u svemu treba imati mjeru, koju je Arzija svojim postupcima prevrsila.
Kontas sad?
bogumil-8

#765 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

mIRCerka wrote: Kontas sad?
Hajde, molim te, uzmi pola sata odmora i pročitaj ovo, pa se ponovo javi. Takvim pisanjem štetiš i sebi i meni. Pohiti polahko! Ničija nije do zore gorjela!
mIRCerka

#766 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

bogumil-8 wrote:
Hajde, molim te, uzmi pola sata odmora i pročitaj ovo, pa se ponovo javi. Takvim pisanjem štetiš i sebi i meni. Pohiti polahko! Ničija nije do zore gorjela!
Ne interesuje me sta OSCE kaze. Ne interesuje me sto jos uvijek u dokumentu koji se zove ANALIZA PROVEDBE KRITERIJA ZA SKOLSKE NAZIVE I OBILJEZJA koju su napravili EU i fondacija lokalne demokratije, izdata u Sarajevu u avgustu 2008. godine na stranici 71. stoji da je Fatima Gunic upitan naziv skole...

Ja na ovom forumu dajem svoje misljenje, i necu dozvoliti da mi namecu vjeronauku djetetu prije nego mu izbiju zubici svi, i necu da mi dijete zna bismilu ili ocenas prije abecede!
Kontas sad?
bogumil-8

#767 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

Ponavljam: Nanosiš štetu i sebi i meni! Trebaš djelovati smireno i u duhu borbe za realizaciju opštih i pojedinačnih propisa. Preko toga ni više ni manje. Nervoza ti ne dozvoljava da djeluješ ispravno. Zar ti moram sve nacrtati, pa da uvidiš da ti pokušavam pomoći!
U uređenim društvenim zajednicama postoje propisi, pravila, zakoni,....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta
Član 13.
1. Dijete ima pravo na slobodu izražavanja koja obuhvaća i slobodu da traži, prima i daje informacije i ideje svih vrsta, bez obzira na granice, bilo usmeno ili pismeno ili preko štampe, umjetnosti ili nekog drugog medija po izboru djeteta.
2. Ostvarivanje ovog prava može da podliježe izvjesnim ograničenjima, ali samo onim koja su određena zakonom i koja su prijeko potrebna:
- radi poštovanja prava ili ugleda drugih; ili
- radi zaštite nacionalne sigurnosti, ili javnog reda (ordre public), ili javnog zdravlja ili morala.
Član 14.
1. Države članice poštuju pravo djeteta na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti.
2. Države članice poštuju prava i dužnosti roditelja i, ako je takav slučaj, zakonitih staratelja da usmjeravaju dijete u ostvarivanju njegovog prava na način koji je u skladu sa razvojem njegovih sposobnosti.
3. Sloboda ispoljavanja vjeroispovijesti ili uvjerenja može da podliježe samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom i koja su prijeko potrebna radi zaštite javne sigurnosti, reda, zdravlja ili morala ili osnovnih prava i sloboda drugih.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na osnovu člana IV. 4.a) a u vezi s članom II. tačka 3.g) i tačka 5.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 28. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 22. januara 2004. i na 17. sjednici Doma naroda, održanoj 28. januara 2004., usvojila je

Z A K O N

O SLOBODI VJERE I PRAVNOM POLOŽAJU CRKAVA I VJERSKIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

II - Sloboda ispovijedanja vjere i uvjerenja

Član 4.

1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji način očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do običaja i drugih vjerskih aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se regulirati posebnim propisima.
Cilj i svrha
Toledo vodeća načela su izrađena kako bi se doprinijelo boljem
razumijevanju rastuće različitosti religija na svjetskom nivou i rastuće
prisutnosti religija u javnoj sferi. Njihova argumentacija je zasnovana na
dva glavna načela: prvo, da postoji pozitivna vrijednost u podučavanju koja
ističe poštivanje svačijeg prava na slobodu vjeroispovijesti i vjerovanja,
i drugo, da podučavanje o religijama i vjerovanju može smanjiti štetna
nerazumijevanja i stereotipe.
Glavna svrha Toledo vodećih načela je da pomogne državama članicama
OSCE-a kad god one odluče da promoviraju učenje i znanje o religijama
i vjerovanjima u školama, posebno kao instrument jačanja slobode
Izuzetno je važno da mladi ljudi steknu bolje shvatanje uloge koju igraju
religije u današnjem pluralističkom svijetu. Potreba za ovakvom vrstom
obrazovanja će nastaviti da se razvija sa međusobnim djelovanjem različitih
kultura i identiteta jednih sa drugima kroz putovanja, trgovinu, medije ili
migraciju. Premda pomnije razumijevanje religija neće automatski dovesti
do veće tolerancije i poštivanja, neupućenost povećava vjerovatnost
nesporazuma, stereotipa i sukoba.
Kako bi se posvetio ovom problemu, OSCE-v Ured za demokratske
institucije i ljudska prava (ODIHR) je osnovao Savjetodavno vijeće koje
čini Komisija ODIHR stručnjaka o pitanjima sloboda religije ili vjerovanja,
zajedno sa drugim vodećim stručnjacima i naučnicima iz cijelog OSCE područja djelovanja, da izrade sadašnja Toledo: vodeća načela o
podučavanju o religijama i vjerovanjima u državnim školama.
Vodeća načela pružaju praktične smjernice za pripremu nastavnog
programa za podučavanje o religijama i vjerovanjima, preferirane procedure
kod pripreme nastavnog programa kako bi se osigurala pravednost u
njegovoj izradi, i standarda po kojima bi se one mogle primijeniti. Oni ne
predlažu nastavni program za podučavanje o religijama i vjerovanjima, niti
promoviraju neki specifični pristup predavanju o religijama i vjerovanjima.
Oni ističu procedure i prakse koje se odnose na obuku onih koji provode
jedan takav nastavni program i postupanje sa učenicima različitog vjerskog
porijekla koji bi mogli biti primaoci takvih podučavanja. Vodeća načela
ne nastoje samo da dodaju novi komplet direktiva dugogodišnjoj OSCE
stečevini - načela i opredijeljenost - o slobodi vjeroispovijesti ili vjerskih
ubjeđenja, toleranciji i obrazovanju. Tačnije, oni su usmjereni na pružanje
instrumenata za njihovo provođenje, prevodeći ova načela u konkretne
programe i nudeći primjere koji su se najbolje pokazali u praksi.
Vodeća načela su dizajnirana da pomognu ne samo nastavnicima nego i
zakonodavcima, učiteljima i zvaničnicima u ministarstvima obrazovanja kao
i rukovodiocima i nastavnicima u privatnim ili vjerskim školama, kako bi
osigurali da se podučavanje o različitim religijama ili vjerovanjima provodi
na nepristrasan i uravnotežen način.
mIRCerka

#768 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Bogumil, mozes postirat i gorski vijenac sto se mene tice, poenta je u tome da je Arzija uvela vjeronauku, da je SLAGALA da su svi roditelji anketirani i da je vecina bila za.
Bill Clinton, bivsi predsjednik SAD, je zamalo skinut s pozicije ne zato sto je upraznjavao oralni sex u ovalnom uredu, vec zato sto je SLAGAO narod.
Arzija je rekla, kod Duske u emisiji, "ako roditelji hoce dedamraza, niko im ne brani" pa imamo na forumu slike gdje vaspitacica deda mraza vuce za rukav da ga izbaci.
Toliko o tome svemu.

PS davno bjese radna grupa koja je radila na programu "kultura religija"...sve pocetne ideje su pretvorene u nesto sto klincu ne valja.
Ali neka, jos malo pa ce pored zavoda za transfuziologiju biti "Zavod za brojanje krvnih zrnaca po torovima"...

PPS Ja protiv religije nemam nista, protiv nametanja imam sve!!!!
vangogh87

#769 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vangogh87 »

dino111 wrote:
Religija je bila, jeste i će biti povezana sa naukom ma koliko ti to osporavao.
Možeš ti vrištati koliko hoćeš ali od istine ne možeš pobjeći[
istina je relativna stvar...ovo se u bosni javio val nekih muslimanskih filozofa...nemate jesti a lafo pricate o smislu zivota...de bjezi ba(samo da se zna zivim u sarajevu, bio sam cijeli rat ovdje i otac mi je muslima- ovo govorim da ne pomislite da je neki Srđan pisao ovo).
bogumil-8

#770 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

mIRCerka wrote:PPS Ja protiv religije nemam nista, protiv nametanja imam sve!!!!
Pa, pomozi mi bar ovoliko koliko ja tebi pokušavam pomoći! Prosto djeluješ "opsjednuto" Arzijom Mahmutović (danas ona sutra drugi). Polako, strpljivo, zakonskim putem, pametno, mudro, u institucijama i organima. Ništa nećeš postići na način kojim pišeš poruke. Bori se za ravnopravnost i jednakost (jednake uslove za svako dijete u obdaništu i tako ćeš pomoći i sebi i meni). Razum, gospođo, razum i strpljenje, upornost! Stišaj "huju"!
mIRCerka

#771 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

bogumil-8 wrote:
mIRCerka wrote:PPS Ja protiv religije nemam nista, protiv nametanja imam sve!!!!
Pa, pomozi mi bar ovoliko koliko ja tebi pokušavam pomoći! Prosto djeluješ "opsjednuto" Arzijom Mahmutović (danas ona sutra drugi). Polako, strpljivo, zakonskim putem, pametno, mudro, u institucijama i organima. Ništa nećeš postići na način kojim pišeš poruke. Bori se za ravnopravnost i jednakost (jednake uslove za svako dijete u obdaništu i tako ćeš pomoći i sebi i meni). Razum, gospođo, razum i strpljenje, upornost! Stišaj "huju"!
Ja se borim zakonskim putem pod svojim imenom i prezimenom, na forumu iznosim svoje misljenje pod nickom.
Huju smirivati necu, dosta sam je gusila i sakrivala.
Odzvonilo je.
ADYS

#772 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ADYS »

JThomas wrote:
ADYS wrote:
Ne znam da li ta izjava često krivo tumači ali ja pokušavam logički razmišljati. Zašto je Ajnštajn to uopšte imao potrebu da izgovara? Je li on bio vjernik ili nije to je njegova stvar, meni je bitno ono što je rekao i sa čim se apsolutno slažem.
Ne razumijem potrebu da se osporava želja nekih ljudi (u ovom slučaju vjernika) da spoznaju stvari na svoj način. Zar nije želja i onih koji se zalažu isključivo za nauku da i "oni drugi" izučavaju stvari pa nek svako razluči prema svom nahođenju.
pa prilično je bitno, pročitaj cijeli odlomak iz kojeg je ta rečenica, pročitaj i neke druge izjave njegove pa ćeš vidjeti da on pod "vjerom" nije mislio na ono na šta misle kršćani i muslimani, ima na linku što sam postao...onako sama navodi na krivi zaključak.

i izričito je rekao da u boga kakvog ga vide monoteističke religije apsolutno ne vjeruje, pa da bibliju smatra samo zbirkom priča, i još štošta u tom smjeru.
Ma nemam vremena ni za ova javljanja a ne da raspravljam na šta je Ajštajn mislio (a na nešto je mislio) a to je i za neku drugu temu a ne za ovu. Uostalom ni sve njegove teorije se nisu pokazale ispravnim. Zato smatram da to nije bitno za ovu raspravu. Ja bih o nečem drugom - o želji za izučavanjem i spoznavanjem stvari. Ljudi koji se drže nauke kao pjan plota, prigovaraju suprotnoj strani da bez razmišljanja prihvataju stvari (što na žalost većina i radi). Međutim, većina zagovornika nauke se isto ponaša. Kao da je neka naučna teorija kraj i nema daljeg izučavanja. Koliko se naučnih teorija do sada pokazalo pogrešnim?
Milefromneigborhood

#773 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Milefromneigborhood »

Najbolje su to nadrealisti prikazali prije ovog nesretnog rata,skeč u obdaništu složna braća sjeća li se iko?
mIRCerka

#774 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Mile, dobrodosao, i da, stavljali smo vec taj video...
uvjek dobar gost

#775 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

uvjek dobar gost wrote:
bogumil-8 wrote:
Je li dovoljno?
1) Upošljavanje mladih i stručnih kadrova.... nije dovoljno valjan razlog, neka se ti kadrovi uposle recimo pri zatvorima, komunama ili odgojno-popravnim ustanovama gdje mogu malo starijim našim sugrađanima objašnjavati neke stvari, mislim gdje mogu ostvariti dvostranu komunikaciju i doprijeti do tih mladih ljudi koji su malo posustali il su zastranili u kriminal i/ili gudru. (tom logikom zašto ne uposlimo mlade koji su završili DIF, Ekonomiji, Slikarstvo, Kiparstvo, Muzičku akademiju ili....)

2)Obaveze Kur'ana...l svaka čast ali nije Javna Ustanova mjesto gdje se to radi, postoje vjerske zajednice i njihove institucije u okviru kojih se uvijek to radilo ... ovdje ja potenciram teze o sekularnosti države... i pravima djeteta !

3) Nešto odgovara potrebama roditelja.... ne smijemo zanemarivati da nedovoljno informisani roditelji zloupotrebljavaju slovo zakona i da na taj način određeni krugovi vrše pritisak na malu raju koko bi je oblikovali po želji onih krugova koji su i nama nešto starijima oduzeli opcije, oduzeli budućnost... sada su na redu najmlađi..... ovdje se opet zanemaruju prava djece i prava drugih roditelja...

4)Pripremni period... nekad su Imami i Hodže odbijali da prime djecu ovog uzrasta na izučavanje vjeronauke (kada vjera nije bila profesija) jer su to mala raja koja ne razumiju niti mogu da apsorbuju sve ono što im se govori-nudi-priča , no opet možemo se istina je pravdati konceptom izučavanja vjere (ovako usko kako je danas slučaj)... ! Zašto se ne bi postavilo recimo univerzalno izučavanje religija svijeta i njihovih postulata... da se djeca zaista obogate jer na taj način spoznaju mnogo šire stvari.

5) Interesantniji boravak.... šta je sa plivanjem, skijanjem, boravkom u prirodi, šta je sa svim onim sadržajima koji trebaju da razvijaju sposobnosti djeteta, da razvijaju dječiju percepciju i da djeci šire spoznaju... pa ovo je 21 vijek... nismo valjda zapeli u srednjem vijeku

6) Par prijatelja mojih koji imaju podmladak ispisuju djecu iz J U Djeca Sarajeva iako su sami pripadnici većine. iako su sami nekad išli na vjeronauku (ali u Džamiji) jer su djeca dolazila kući sa lucidnim pitanjima... koja nisu primjerena uzrastu male raje !

Sve u svemu ja nemam ništa protiv da svako svoje djete oblikuje kako hoće, da ga uči čemu želi... no ovo što se radi kod nas je devijacija demokratije, devijacija same vjere... jer ja lično mislim da je uzrast neprimjeren !
:skoljka:
Post Reply