Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

zonbirile

#751 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

širi,širi kolo kozaračka lolo,ko ljubav @ruzmarin
Mrs.Zurbrigen

#752 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

zonbirile wrote:@mrs.Z
vidim nova si ovde,e šta češ se gluposti i bezobrazluka još naslušati.Sve o islamu,van konteksta mainstreama je islamofobija.Nije ona toliko glupa,nego svjesno izvrće,laže,pravi se nevješta,skreće uvijek u neke vode budi bog snama.
znas sta. u neku ruku razumijem muslimane, koji reagiraju osjetljivo na kritiku. mislim, islam jeste religija koja se cesto kritizira, koja je vecinskom zapadnom drustvu na neki nacin suspektna i o kojoj je diskurs u neku ruku iskrivljen. samo, taj diskurs se ne moze generalizirati. ima dovoljno ljudi dobre volje, koji zele razgovor.

samo, sta vrijedi diskusija, ako svaka kritika, i fol je u tome sto ta kritika uopce nije zlonamjerna, bude ocijenjena kao "islamofobija"...

@ruzmarin: tvoj dojam, tvoj utisak tvoja istina... :D
ružmarin-a

#753 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

btw

ima u Nahli projekat druženja sestara pokrivenih i onih iz samostana

Nahla je NGO (http://www.nahla.ba)

ma kako li im je samo palo na pamet da se druže ;-), miješaju, ma zamislite samo :-D

naime, nekima to smeta pa neće da učestvuju u projektu

:thumbup: :bih:
ružmarin-a

#754 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@mrs Z da li ja to omirisah Protestantkinju

P.S. ovo je bila šala

da moj dojam istina ali i Katolkinja i Pravoslavki koje su upoznale te ljude, a pošto oni nisu tema ovdje, posvetite im svoje dfragoceno mjesto u njihovom lijepom kutku :thumbup: ako ste u mogućnosti
zonbirile

#755 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

šta li je pisac,zadnjim postom namjeravao reći.Vruće je,vruće.
arzuhal

#756 Re: Hidžab-mahrama

Post by arzuhal »

Na osnovu gorenabačenog kviz-pitanja o tome šta bi muškarac trebao da ima (minimum) na sebi od odjeće, vidim da 64% forumaša nema OSNOVNU INFORMACIJU, pa lupaju bezveze, po svom nahođenju. A minimalno što muškarac MORA da pokrije odjećom je tijelo od pupka pa do ispod koljena (da prekriva koljena). Takav može i namaz klanjati. To je minimum, ali će se muškarac obući kako pristoji a ne hodati bezveze u bermudama. Ako je musliman, naravno. Pitanje je, očigledno, postavljeno da bi se to kompariralo sa minimumom koji mora odjenuti jedna muslimanka.
Ali ovakav postotak nepoznavanja islama me i udaljava, sve više, od ozbiljnijeg bavljenja ikakvim dijalogom, raspravom, razumijevanjem, itsl.
bosna123

#757 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

@ arzuhal
Ljudi fakat ne znaju, a i kako ce znati kada evo i na ovoj temi odosmo skroz u nesto deseto, i onda se na kraju od sume drvo ne vidi. Citam ove zadnje postove s teme i ne mogu sebi doci na ponudjene komentare. To ne znaci da se vjernici trebaju skroz povuci iz dijaloga.

Al' ovaj zadnji odgovor da mora imati i carape i kapu mi je :thumbup:
BHF_Manijak

#758 Re: Hidžab-mahrama

Post by BHF_Manijak »

Problem je u tome sto svak,ama bas svak sebi daje za pravo da pise o necemu o cemu pojma nema,ne mogu otic na forum o nanologiji i ljudima pametovati kad sam totalni analfabeta sto se toga tice i onda jos nekog uvjeravati kako sam ja upravu a on pojma nema..tako i ovdje,islamskom tematikom se bavi ljudi koji veze sa tim nemaju,imaju neko povrsno znanenja u sustini tanki su ko licna....danas svak izgleda moze donijet fetvu,ohalalit nesto,oharamit,pricat o globalnom islamu i muslimanima,ubjedjivat da nesto jest sto ustvari nije itd itd...puno hodza a nigdje hodze!! :wink:
zgembo_sa

#759 Re: Hidžab-mahrama

Post by zgembo_sa »

ljubav_aha wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:[dobre ti te cinjenice :oops:
defitnivno
molim te, uporedi casne sestre sa pokrivenim zenama iz saudijske arabije,upozornje: SVE su pokrivene :lol: :mrgreen: :!: :?:
Uporedi ti zene iz neke od africkih zemalja gdje je sasvim uobicajeno da zene hodaju otkrivenih grudi sa zenama u Evropi. Ove evropske zene su, mozes mislit, prisiljene da hodaju pokrivenih grudi!
ljubav_aha

#760 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

zgembo_ba,nisi bio u toku konverzacije ,to je u pravo i bila moja poenta ;-)
ljubav_aha

#761 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

ružmarin-a wrote:@ljubav aha: časne sestre i osobe koje nose hidžab/maramu imaju isti motiv: ljubav prema Bogu

razlika je što se pokrivene žene reprodukuju a časne sestre ne

poštovanje/uvažavanje/lijep odnos prema nijima - poželjno iskazati zbog njihove odore (prema obje kategorije žena)

pravi i istinski vjernik ne diskriminiše osobu ni po kom osnovu, a kamo li načinu oblačenja, svačije srce riznica sadržaja

raznih ;-) pa prema tome, samo Bog zna koliko je čiji sadržaj nutrine kvalitetan
a upravo se na ovoj temi diskrimiraju zene od mnogih forumasha koje ne nose maramu,navodno,nemaju dovoljno ljubavi prema Bogu :!: :?:

casna sestra je ipak drugacije profila,jer zena pokrivena maramom samo otkriva da je vjernica,a tako je mnogo vjernica koej ne nose maramu,kako da postujem zene vejrnice drugih rleigija,ako ih ne mogu otkriti bez pomoci koda marame ili oblacenj,plus, zivot casne sestre je drugaciji,ukljucuje mnogo vise odricanja

sa ovim se potpuno slazem :

"samo Bog zna koliko je čiji sadržaj nutrine kvalitetan" :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#762 Re: Hidžab-mahrama

Post by Bosanac sa dna kace »

Mrs.Zurbrigen wrote: mozda ima problem selektivne percepcije okoline...

ovdje u svabiji, pokrivena zena je u velikom broju slucaja iz istocne anatolije ili nekog drugog ruralnog dijela turske. i jedan veliki dio tih zena je bukvalno nepismen. kad dodju na kurseve njemackog, neke tek nakon skoro 30 godina zivota ovdje, i to samo zato sto se boje, da ce im drzava ukinuti socijalnu pomoc,
a jes eto stambolska i izimrska raja, elita turske, trebala da poleti da cisti cenife svabama, :oops:
Mrs.Zurbrigen wrote: njihova djeca i unuci rijetko uspiju iz te okoline popeti se na neki visi obrazovni niveau.
rijetko, a sto li? da nije mozda zato shto su vecinom ta djeca iako nemaju nikakvih smetnja u razvoju opet bila slata u specijalne skole bez ikakvog kriterija???

Mrs.Zurbrigen wrote:to ne znaci, da nema zena u hidzabu koje su visoko obrazovane. al eto, ja ih primjerice na nasem univerzitetu ne vidjam cesto...
kako se oono kaze mnogi u tudjem oku vide balvan a u svom mali trncic ne vide, to sto ih nema na tvom univerzitetu ne mora da znaci da je njima obrazovanje misaona imenica
zgembo_sa

#763 Re: Hidžab-mahrama

Post by zgembo_sa »

ljubav_aha wrote:zgembo_ba,nisi bio u toku konverzacije ,to je u pravo i bila moja poenta ;-)
Znaci tvoja poenta je da su Evropljanke diskriminisane jer ne mogu hodati slobodno polugole gradom?
Mrs.Zurbrigen

#764 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

ružmarin-a wrote:@mrs Z da li ja to omirisah Protestantkinju

P.S. ovo je bila šala
wow, koji humor... :roll:
ali nek ti bude receno, tvoj nos se grdno vara...

@bosanac: ni mi nismo slali elitu, a bogami ni talijani, a ni portugalci, ni spanci, ni grci. usporedi kvote nepismenosti medju tim grupama, i onda idemo dalje, okay? ;)
sto se djece tice: sistem skolovanja u njemackoj nije idealan, to je istina. ali - i to je cinjenica, ima puno migrantske djece koja polaze u skolu bez poznavanja njemackog. ima hrpa roditelja koja uopce ne vodi brigu o skolovanju njihove djece. i mada je sistem vrlo restriktivan, mogucnosti postoje - i pedagozi polako shvacaju, da se neke stvari moraju promjeniti. samo, ako od strane roditelja ne dobivamo nikakvu potporu, onda je sav trud uzalud. pazi, i ja sam se kao kanackenkind od takozvane hauptschule uspijela progurati do gimnazije. sigurno i zato, sto je bilo dovoljno svaba koji su gonili moje roditelje da me posalju u drugu skolu. i sad zamisli dijete koje dolazi iz porodice koja zivi u jednoj vrlo izoliranoj zajednici, gdje nitko izvana ne moze motivirati roditelje, ili im barem objasniti kako sistem skolovanja funkcionise, a kontakt sa pedagozima ne funkcionise, sta onda? ideja koja se ovdije siri, je ideja integriranih skola sa cijelodnevnom nastavom, jednostavno iz tog razloga, da onda dobivamo vise sanse da i tu dijecu, koja imaju deficite u jeziku, i koja ne dobivaju potporu njihove socijalne okoline, motivisemo, da im pruzimo bolje uvijete. ja nikad nisam rekla, da ta dijeca imaju smetnje u razvoju, da su netalentirani, nadam se da to nisi tako shvatio.
sto se tice aspekta religijske zajednice: mislim da je za puno tih ljudi zajednica vrlo vazna, i da ima puno utjecaja na njih. ako bi ta zajednica dakle na neki nacin pocela propagirati znacenje skolovanja, mislim da bi to isto puno pomoglo. dakle ako bi se mogao organizirati neki dijalog izmedju skolskih institucija i religijskih/kulturnih (npr. ditib, ili slicnih, posto ovdje kulturne zajednice uvijek imaju i religiozan aspekt, barem sam ja to tako dozivjela), to bi bilo - po mom misljenu apsolutno pozitivno za malce. jer iako ovo drustvo sigurno nije idealno, posto su tek vrlo kasno skontali, da stranci nece otici kuci nakon zavrsenog posla, mi ovdje mozemo samo nesto promijeniti, ako se broj obrazovanih stranaca poveca, tek tada dobivamo glas. i tek kada pocnemo kultivirati dijalog medju kulturama i religijama imamo sansu da prevazidjemo predrasude. dakle, problem nije samo u religiji ili samo u kulturi ili samo u sistemu - ali sva tri faktora pruzaju sansu za razvoj.

pazi, moj univerzitet ima oko 44.000 studenata - dakle dovoljno za jedan mali mikrocenzus, zar ne? ja ne kazem da ih nema. ali ih ovdje nema puno. nadam se da je situacija na sarajevskom univerzitetu drugacija, ili u parizu ili londonu. ili bilo gdje drugdje. ako kazem da ih ovdje nema puno, to nije generalizacija. a ako ti to tako shvacas, onda ti ja tu ne mogu pomoci. sto se mene tice, diverzitet je jedna sjajna stvar, i sto smo sareniji to je bolje. jer univerzitet je jedno sjajno mjesto za upoznavanje drugih kultura, religija, svjetonazora... kontas?

nadam se da na ovo imas nesto malo produktivnije od sarkazma... :)
ljubav_aha

#765 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

zgembo_sa wrote:
ljubav_aha wrote:zgembo_ba,nisi bio u toku konverzacije ,to je u pravo i bila moja poenta ;-)
Znaci tvoja poenta je da su Evropljanke diskriminisane jer ne mogu hodati slobodno polugole gradom?
zgembo_ba :lol: opet si profulao ponetu,casne sestre nose odoru kao dio radne uniforme i kao dio licnog opredjeljenja,a zene u serijatskim zemljama nose hidzab jer moraju ,a ne iskljucivo jer vjeruju u Boga ,vec je drzavna obaveza ,sto znaci prisiljava zene na nosenje hidzab-a,poenta: to je dirksiminacija zeninog polozaja u jednom drustvu :!:
bez_ideje

#766 Re: Hidžab-mahrama

Post by bez_ideje »

Ja smatram da sam diskriminirana jer ne mogu hodati gola gradom. Mozda meni ne bi palo na pamet da hodam gola,ali hocu da imam tu mogucnost...
zonbirile

#767 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

Bosna je zemlja licemjera u svim segmentima,sjetite se reklame za autogumu i one gole balerine u pozi "špage".Digla se kuka i motika CK IZ se očitovao ,a za njim općinski komiteti IZ,da bi za par godina homić,mali od našeg Zagija osvanuo na đambo plakatu,kao nesavršeni anđeo.E sad,jeli to pederluk,lokal patriotizam šta li.Razbiše ljude na Queer festivalu,a na TV Deen,Emerik,Vjeko i ini samo što se ne mrče pred kamerama.
Bosanac sa dna kace

#768 Re: Hidžab-mahrama

@Mrs.Zurbrigen jeli ti imas uopste nekog doticaja s ljudima van tvog kruga?
cinjenica da na tvom univerzitetu hidzab nije masovna pojava ne znaci da su zene koje nose maramu ne idu na univerzitet, majka mu stara pa zar se tesko posluzit malo matematikom, ako u njemackoj ima nekih 3 miliona muslimana sracunaj sama
sto se tice slanja djece u specijalne skole, znam da su i nasu djecu slali, da ne govorim o turskoj djeci, postoje studije o tome sta je radjeno sa tom djecom, uostalom nijecmi su turke tamo bavili da im rade prljave poslove a ne da ih obrazuju i dizu ih iz blata, na kraju krajeva sto bi ih nijemci obrazovali????*ne kontam, njima i jest u cilju da turci budu nepismeni kako bi mogli radit samo prljave poslove i nista drugo.
ono sto sam vidio jeste da par pedagoga iz njemacke, belgije i holandije dodje u tursku ili maroko (zavisi koje djece najvise imaju) na par mjeseci da nauci makar osnove jezika :dance: sto je za svaku pohvalu , jer kazu da medju tom djecom ima izvrsnih talenata, a drzava ih jednostavno zanemaruje.
Bosanac sa dna kace

#769 Re: Hidžab-mahrama

zonbirile wrote:Bosna je zemlja licemjera u svim segmentima,sjetite se reklame za autogumu i one gole balerine u pozi "špage".Digla se kuka i motika CK IZ se očitovao ,a za njim općinski komiteti IZ,da bi za par godina homić,mali od našeg Zagija osvanuo na đambo plakatu,kao nesavršeni anđeo.E sad,jeli to pederluk,lokal patriotizam šta li.Razbiše ljude na Queer festivalu,a na TV Deen,Emerik,Vjeko i ini samo što se ne mrče pred kamerama.
kad je bilo ovo za autogumu?
znam da se diglo ve na noge kad se ''andjeo s greskom'' sliko....
zonbirile

#770 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

Bosanac sa dna kace wrote:
zonbirile wrote:Bosna je zemlja licemjera u svim segmentima,sjetite se reklame za autogumu i one gole balerine u pozi "špage".Digla se kuka i motika CK IZ se očitovao ,a za njim općinski komiteti IZ,da bi za par godina homić,mali od našeg Zagija osvanuo na đambo plakatu,kao nesavršeni anđeo.E sad,jeli to pederluk,lokal patriotizam šta li.Razbiše ljude na Queer festivalu,a na TV Deen,Emerik,Vjeko i ini samo što se ne mrče pred kamerama.
kad je bilo ovo za autogumu?
znam da se diglo ve na noge kad se ''andjeo s greskom'' sliko....
---------------------------------------------------
slogan je bio: "Prilagodiva svakoj podlozi"
Mrs.Zurbrigen

#771 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

Bosanac sa dna kace wrote:@Mrs.Zurbrigen jeli ti imas uopste nekog doticaja s ljudima van tvog kruga?
cinjenica da na tvom univerzitetu hidzab nije masovna pojava ne znaci da su zene koje nose maramu ne idu na univerzitet, majka mu stara pa zar se tesko posluzit malo matematikom, ako u njemackoj ima nekih 3 miliona muslimana sracunaj sama
sto se tice slanja djece u specijalne skole, znam da su i nasu djecu slali, da ne govorim o turskoj djeci, postoje studije o tome sta je radjeno sa tom djecom, uostalom nijecmi su turke tamo bavili da im rade prljave poslove a ne da ih obrazuju i dizu ih iz blata, na kraju krajeva sto bi ih nijemci obrazovali????*ne kontam, njima i jest u cilju da turci budu nepismeni kako bi mogli radit samo prljave poslove i nista drugo.
ono sto sam vidio jeste da par pedagoga iz njemacke, belgije i holandije dodje u tursku ili maroko (zavisi koje djece najvise imaju) na par mjeseci da nauci makar osnove jezika :dance: sto je za svaku pohvalu , jer kazu da medju tom djecom ima izvrsnih talenata, a drzava ih jednostavno zanemaruje.
Oo
ja sam samo rekla, da ih kod nas nema puno, nisam rekla da ih generalno nema...

a sto se tice tvoje analiza stanja turaka u njemackoj, i pokusaju njemaca, da turcima ne daju sansu na obrazovanje suvise mi je banalna, ali apsolutno pase u neku apologetsku ladicu, po motu, jadni turci, ima ih oko dva miliona u njemackoj, al su generalno potlaceni. htjeli bi, ali ne mogu. daj se, molim te, prije nego sto tako nesto postuliras, malo pozabavi sociologijom obrazovanja. preporucavam ti bourdieua, prije svega studije o utjecaju uze socijalne okoline na skolsku karijeru. ;)
sto se tice pedagoga koji uce turski ili arapski, svaka im cast, ali to nije rijesenje problema, jer oficijalni jezik u njemackoj je jos uvijek njemacki. i ako netko zeli da zivi u ovoj zemlji, onda treba da nauci taj jezik.
Bosanac sa dna kace

#772 Re: Hidžab-mahrama

Mrs.Zurbrigen wrote:
Oo
ja sam samo rekla, da ih kod nas nema puno, nisam rekla da ih generalno nema...

a sto se tice tvoje analiza stanja turaka u njemackoj, i pokusaju njemaca, da turcima ne daju sansu na obrazovanje suvise mi je banalna, ali apsolutno pase u neku apologetsku ladicu, po motu, jadni turci, ima ih oko dva miliona u njemackoj, al su generalno potlaceni. htjeli bi, ali ne mogu. daj se, molim te, prije nego sto tako nesto postuliras, malo pozabavi sociologijom obrazovanja. preporucavam ti bourdieua, prije svega studije o utjecaju uze socijalne okoline na skolsku karijeru. ;)
sto se tice pedagoga koji uce turski ili arapski, svaka im cast, ali to nije rijesenje problema, jer oficijalni jezik u njemackoj je jos uvijek njemacki. i ako netko zeli da zivi u ovoj zemlji, onda treba da nauci taj jezik.
ja ne kazem da su oni jadni i potlaceni, ja ti kazem sta je razlog to sto im je njemacka dozvolila da se tamo nasele, ne kazem da bi oni htjeli da placu, kazem ti da medju njima talenata kao i medju svim nacijama
ah da bas bi bilo interesantno vidjet sta nam bourdieu kaze o sociologiji obrazovanja :-) , ljudi koji su radili studije o turcima i marokancima su takodje sociolozi :-) oni su najvise posvetili paznje uticaju drzavnog aprata na skolsku karijeru :-)
nisi shvatila, ljudi uce osnove turskog i arapskog, kako bi toj djeci pomogli da se integrisu u drustvo lakse, a ne da bi ih poducavali na njihovom jeziku
a na kraju krajeva sta ima lose u tome da imigrantske zajednice na zapadu uce na svom jeziku, multi-kulti, slobodu govora, manjinska prava i sl. je izmislio zapada zar ne? :-)
madner

#773 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Nema nista lose, samo je malo lakse da stranci nauce jedan jezik nego domorodci i stranci 191da se mogu razumjeti na svakom dijalektu koji je zastupljen. :roll:

Nije tacno da ih tlace i drze dole, ima jako jako puno primjera uspjesnih i edukovanih. Ono sto jeste tacno je da jako cesto ti Turci ne znaju Njemacki. Zive u Njemackoj a nisu bili u stanju da ga nauce jer zive u getu. Greska Turske je sto su sutnuli Evropi najkonzervativniji dio populacije, ljudi kad odu u Tursku sjebu se kolko je modernija od Turskih kvartova u Njemackoj.
zonbirile

#774 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

ja majstora eskivaže i raznoraznih dumina i odvlačenja pažnje,priča je bila generalna,planetarna razlika,jedne časne sestre i idiotskog poređenja @ruzmarin sa pokrivenom ženom.Šta hoćete reći,da je sada noć,pada snijeg,dobro u pravu ste majstori laži.
Bosanac sa dna kace

#775 Re: Hidžab-mahrama

madner wrote:Nema nista lose, samo je malo lakse da stranci nauce jedan jezik nego domorodci i stranci 191da se mogu razumjeti na svakom dijalektu koji je zastupljen. :roll:
ja ne kazem da domace stanovnistvo treba da usi jezik useljenika vec valjd po definiciji tih ljuskih prava useljenici imaju pravo da se obrazuju na svom jeziku
sto je opet dosta drugacije od kolonizatorskog odnosa evropljana koji ne nikad nisu trudili da makar nauce osnove nekog domaceg jezika, sto je sasvimd druga tema....
madner wrote:Nije tacno da ih tlace i drze dole, ima jako jako puno primjera uspjesnih i edukovanih. Ono sto jeste tacno je da jako cesto ti Turci ne znaju Njemacki. Zive u Njemackoj a nisu bili u stanju da ga nauce jer zive u getu.
1. ne kazem da ih tlace dana, ali jesu do 1980tih djecu slali u specijalne skole
2. naravno da ima jako puno obrazovane useljenicke djece, sam Cem Özdemir je primjer :-)
3. po defniciji ljudskih prava turci, arapi, italijani i ostali imaju pravo da se koriste svojim jezikom
4. geto? sta je to geto? kako i zasto je nastao?
madner wrote: Greska Turske je sto su sutnuli Evropi najkonzervativniji dio populacije, ljudi kad odu u Tursku sjebu se kolko je modernija od Turskih kvartova u Njemackoj.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
a de mi reci kako i na koji bi ti nacin natjero multimilionere i srednju klasu iz Izmira, Istanbula, Burse, Adane, Anakre itd...da odu Svabama cistit cenife, radit fabrikama, mest ulice i sl??????
cisto nako staljinisticki pokupio ih sa ulice, imovinu im popalio i to jeto ??????:-) :?
Post Reply