Biseri mudrosti

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Vijetnamac13

#751 Re: Biseri mudrosti

Post by Vijetnamac13 »

Citao sam Froma, doduse poodavno i nisam bas sve usvojio kako bih to sada kao stariji usvojio. Ali znam da mi se dopao, ima dobre ideje i ma kako to zvucilo.... "cim je dostojan oponent frojdu, govori da je dobar"

parafrazirao sam a ovu ne bas meni dragu recenicu sam procitao negdje jer nije bas skroz tacna i povrsba je
uglavnom, postavio sam je zbog onih koji su mozda citali frojda

e kad izucite froma potrazite jedan studij o tome koliko su slicni zapravo from i frojd u tezama nekim

vjerujem da ce tako biti zaokruzen jedan dio psihologije i ta kontrarnost covjek/"zivotinja" - drustvo
Great Cornholio

#752 Re: Biseri mudrosti

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Smatram da se ljudski karakter može mijenjati ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. Patimo i svjesni smo patnje.
2. Uviđamo uzrok naše patnje.
3. Uviđamo da postoji put za prevladavanje patnje.
4. Uviđamo da radi prevladavanja patnje moramo slijedi ti neke životne norme i mijenjati dosadašnji način života ( Erich Fromm).
Corholio, :thumbup: vidi se da si još kao vrlo mlad pohađao temu o budizmu, :D ..... :run:
Ne budi škrt, reci ljudima da je Fromm ovo ukrao od budista :D

Da nastavim citat iz Imati ili biti":
- Ove četiri točke odgovaraju četirima plemenitim istinama koje tvore osnovu Buddhinog učenja o općem stanju ljudske egzistencije, premda ne i ovisno o specifičnim ili društvenim okolnostima.

Teoretski je ovo moguće postići, promijeniti se, ali u praksi vrlo teško, i zbog toga sam ja rekao da se sa Fromom slažem gotovo u potpunosti, ne dijelim s njim njegovu, možda malo veću nego što bi trebala biti, vjeru u čovjeka. Potrebno je mijenjati društvo ( vanjske okolnosti) da bi se i pojedinac promijenio, ali opet pojedinac je taj koji mijenja društvo, tako da... :?
Great Cornholio

#753 Re: Biseri mudrosti

Vijetnamac13 wrote:Citao sam Froma, doduse poodavno i nisam bas sve usvojio kako bih to sada kao stariji usvojio. Ali znam da mi se dopao, ima dobre ideje i ma kako to zvucilo.... "cim je dostojan oponent frojdu, govori da je dobar"

parafrazirao sam a ovu ne bas meni dragu recenicu sam procitao negdje jer nije bas skroz tacna i povrsba je
uglavnom, postavio sam je zbog onih koji su mozda citali frojda

e kad izucite froma potrazite jedan studij o tome koliko su slicni zapravo from i frojd u tezama nekim

vjerujem da ce tako biti zaokruzen jedan dio psihologije i ta kontrarnost covjek/"zivotinja" - drustvo
Meni je žao što From trenutno nije aktuelan, po meni on je jedan od najkompletnijih mislilaca koji je živio na Zemlji.

Frojd je bio samo jedan od brojnih mislilaca od kojih je From učio, i uspjelo mu je da ispravi neke Frojdove pogrešne postavke. Jedna od njih je Frojdova pogrešna postavka da psihički razvoj vrlo malo zavisi od društvenih odnosa društva u kome se pojedinac razvija i da se ličnost budućeg čovjeka gotovo u potpunosti formira do šeste godine života.

From je jedan začetnika tzv. frojdo - marksizma, pa ga vjerovatno zbog toga današnji "napredni" mislioci izbjegavaju.

From je fino objasnio zašto smo mi danas u ovolikim problemima, rekao je " pohlepa i mir se isključuju", a to se ne uklapa u ideološki angažovanu " nauku".

Ličnosti koje su Froma inspirirale, i koje je on u svom djelu 'Autoritet i porodica' nazvao revolucionarnim karakterima, dovoljno govore u kom pravcu je From htio mijenjati društvo, htio ga je učiniti humanim.

Da ne začatavamo previše, evo da citiram jedan dio iz ' Autoritet i porodica':

- Revolucionarni karakter, zaista, postoji u politici, ali također i u religiji, umjetnosti i filozofiji. Buddha, proroci, Isus, Giordano Bruno, Meister Eckhart, Galileo, Marx i Engels, Einstein, Schweitzer, Russel — svi su oni revolucionarni karakteri. U stvari, revolucionarni karakter može se naći i u čovjeka koji ne pripada ni jednom od ovih područja; u čovjeka kod kojeg »Da« jest »Da« i kod kojeg »Ne« jest »Ne«. On je kadar vidjeti stvarnost, kao što je i mali dječak u bajci Hansa Christiana Andersena »Carevo novo ruho«. Dječak je vidio golog cara i ono što je rekao bilo je vjerno onome što je vidio.
fatamorgana

#754 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Cornholio, ti si na jednom temi napisao otprilike da su osnovni problemi čovječanstva siromaštvo i pohlepa (tad sam bio na sl. putu u banovićima pa ne mogah ogovoriti).

Slažem se, dok se protiv siromaštva može i treba boriti konkretnim, materijalnim sredstvima pa i edukacijom kako se po tebi treba boriti protiv prirodne pohlepe u ljudima, te okom nevidljive, nematerijalne osobine a koja je opet dobrim dijelom uzrok siromaštva?
Great Cornholio

#755 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote:Cornholio, ti si na jednom temi napisao otprilike da su osnovni problemi čovječanstva siromaštvo i pohlepa (tad sam bio na sl. putu u banovićima pa ne mogah ogovoriti).

Slažem se, dok se protiv siromaštva može i treba boriti konkretnim, materijalnim sredstvima pa i edukacijom kako se po tebi treba boriti protiv prirodne pohlepe u ljudima, te okom nevidljive, nematerijalne osobine a koja je opet dobrim dijelom uzrok siromaštva?
Ljudi nisu po prirodi pohlepni, pohlepa je negativna osobina koja se razvija u društvu u kojem se za glavno mjerilo vrijednosti čovjeka uzima količina materijalnih sredstava koje posjeduje. U takvom, ljudskoj prirodi neprijateljski nastrojenom društvu, svi su nezadovoljni, i siromašni i bogati. Siromašni zato što bi htjeli postati bogati ( jer samo se bogati cijene), a bogati zato što uvijek ima nego bogatiji od njih.

Treba nam nova ekonomija, ova današnja je bolesna i stvara bolesne ljude, treba se određi iluzije da je pohlepa urođena, i da će se čovjek, ako mu postavimo granicu do koje može sticati materijalna sredstva, razboljeti. Bolesni smo baš zbog toga što nemamo granicu, današnja ekonomija može biti zdrava samo na račun bolesnih ljudi.

i
-
Vijetnamac13

#756 Re: Biseri mudrosti

Post by Vijetnamac13 »

Ne slazem se, pohlepa je urodjena. Pohlepa je zelja da imas vise a sad se vratimo do primitivnog covjeka i pogledajmo jel prezivio onaj koji je dijelio il onaj koji je sve sebi htio. Ako povezemo sa egoizmom pohlepu a to mozemo uraditi po liniji...-ja ispred drugih u svakom slucaju-..... dolazimo do toga da svako ko je egoistican je na neki nacin i pohlepan.
S obzirom da je altruizam super rijedak fenomen, jasno je da smo pohlepni svi po nagonu prirode.

Ali problem je kad te nesto nadvlada, tada dolazi do siromastva i u tebi i u drustvu. A pohlepa kai i svaki nagon se moze pravilno kanalisati i ustrojiti.
Great Cornholio

#757 Re: Biseri mudrosti

Vijetnamac13 wrote:Ne slazem se, pohlepa je urodjena. Pohlepa je zelja da imas vise a sad se vratimo do primitivnog covjeka i pogledajmo jel prezivio onaj koji je dijelio il onaj koji je sve sebi htio. Ako povezemo sa egoizmom pohlepu a to mozemo uraditi po liniji...-ja ispred drugih u svakom slucaju-..... dolazimo do toga da svako ko je egoistican je na neki nacin i pohlepan.
S obzirom da je altruizam super rijedak fenomen, jasno je da smo pohlepni svi po nagonu prirode.

Ali problem je kad te nesto nadvlada, tada dolazi do siromastva i u tebi i u drustvu. A pohlepa kai i svaki nagon se moze pravilno kanalisati i ustrojiti.
Ne slažem se, pohlepa nije urođena :D U prvobitnim ljudskim zajednicama pohlepa nije postojala, pripadnici tih zajednica su zajedničkim snagama obezbjeđivali i dijelili sve što im je trebalo za život.

Napredovali smo mi u tehničkom smislu, ali smo u tom razvoju zaboravili na stvarne ljudske potrebe, proizvodili smo i trošili puno više nego što nam je bilo potrebno, i na takav način potaknuli javljanje iracionalne želje, a to pohlepa u stvari jeste.

"Primitivni" narodi, u prvobitnim ljudskim zajednicama, nisu znali za pohlepu, nisu bili agresivni jedni prema drugima, zato što su živjeli u uslovima koji nisu poticali razvoj tih negativnih psihičkih osobina.

Danas je sve podređeno tome da se u čovjeku pobudi iracionalna želja za pretjeranom proizvodnjom i pretjeranom potrošnjom, i ako to ne promijenimo neminovna je propast cijelog ljudskog roda. Prirodni resursi su ograničeni, i zbog toga je neograničen "napredak" nemoguć. Pohlepu ne treba kanalisati, treba raditi na njenom iskorijenjivanju, treba kreirati takve društvene odnose koji neće poticati njeno javljanje i razvoj.

"Primitivnim" ljudima nisu trebali antidepresivi, lijekovi za spavanje, alkohol, droga i mnoga druga sredstva koja su današnjem " naprednom" čovjeku potrebna da bi sanirao štetne posljedice "napretka".
Vijetnamac13

#758 Re: Biseri mudrosti

Post by Vijetnamac13 »

POhlepa je losa, tu se slazemo ali ona je nagon a ne naucena.

Nemoj povezivati sa primitivnim zajednicama pohlepu jer u tom slucaju se zaista cini da oni nisu pohlepni vec su proizvodili i lovili koliko im je trebalo. Povezi to sa psihologijom jedinke i onda dolazimo do saznanja da je shvatio covjek da ako ima vise duze mu traje i ima nadmoc. Tj. jači je a ne treba ni pricati da prirodna selekcija vazi i za ljude kao i za bilo koje zivo bice.

Uostalom iz tih zajednica su se pocela radjati carstva, poceli su ratovi a ja sam uvjeren da je uzrok prvih ratova pohlepa iako ne iskljucujem da je bilo ratova i zbog nedostatka hrane.

Danas, mi smo takodjer ista nagonska bica koja su vremenom naucila kanalisati svoje nagone.
fatamorgana

#759 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Vijetnamac13 wrote:Ne slazem se, pohlepa je urodjena. Pohlepa je zelja da imas vise a sad se vratimo do primitivnog covjeka i pogledajmo jel prezivio onaj koji je dijelio il onaj koji je sve sebi htio. Ako povezemo sa egoizmom pohlepu a to mozemo uraditi po liniji...-ja ispred drugih u svakom slucaju-..... dolazimo do toga da svako ko je egoistican je na neki nacin i pohlepan.

Dijelim gore napisano, :)
fatamorgana

#760 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Ne slažem se, pohlepa nije urođena :D U prvobitnim ljudskim zajednicama pohlepa nije postojala, pripadnici tih zajednica su zajedničkim snagama obezbjeđivali i dijelili sve što im je trebalo za život.
Vjrovatno je to bilo tako u prvobitnim zajednicama, tako su nas učili, kohezija među članovima grupe je bila jaka radi zajedničkog preživljavanja, ima i dan danas "primitvnih" klanova i malih plemena koji žive na ovakav način i vrlo su solidarni jedni prema drugima, no u isto vrijeme ne možemo isključiti da u pojedincima i iz tog perioda nije postojala pohlepa, to se ne može negirati, to niko ne može tvrditi sa sigurnošću.

Pohlepa je psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao niti manifestovati a niti ukorijeniti u ljudima.
Često je vidimo npr. i kod vrlo male djece kojima ne nedostaje ništa a koja se spontano bore ili otimaju sa drugom djecom za istu igračku.
Great Cornholio

#761 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote: Pohlepa je psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao niti manifestovati a niti ukorijeniti u ljudima.
Često je vidimo npr. i kod vrlo male djece kojima ne nedostaje ništa a koja se spontano bore ili otimaju sa drugom djecom za istu igračku.
Tom logikom bi se i sadizam mogao opravdati kao psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao manifestvovati a niti ukorijeniti u ljudima.

Agresivno ponašanje, kod veoma male djece, se javlja kao posljedica sprečavanja zadovoljavanja urođenog nagona, radoznalosti, a ne kao posljedica urođene pohlepe. Dijete želi igračke druge djece zato što su mu interesantne, želi da ih istražuje.

Pohlepa nije urođena, ta osobina se razvija u toku života, a okolinski faktori su presudni za razvoj te negativne ljudske osobine. U društvima gdje ne vlada takmičarska atmosfera, gdje glavni motiv življenja nije nije "brže , više, bolje", pohlepa se neće razviti.
Great Cornholio

#762 Re: Biseri mudrosti

Do potiskivanja karakternih osobina dolazi i u vezi s najplemenitijim poticajima. Unatoč tome što je Isusovo učenje još uvijek dio naše moralne ideologije, čovjeka koji se ponaša u skladu s njim obično smatramo budalom ili »neurotikom«; zbog toga mnogi ljudi racionaliziraju svoje velikodušne impulse objašnjavajući ih samointeresom (Erich Fromm- Anatomija ljudske destruktivnosti).
fatamorgana

#763 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Tom logikom bi se i sadizam mogao opravdati kao psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao manifestvovati a niti ukorijeniti u ljudima.

Pohlepa nije urođena, ta osobina se razvija u toku života, a okolinski faktori su presudni za razvoj te negativne ljudske osobine. U društvima gdje ne vlada takmičarska atmosfera, gdje glavni motiv življenja nije nije "brže , više, bolje", pohlepa se neće razviti.
Sadizam kao i pohlepa je potencijal (potencijalno su prisutni kao mogućnost) koji postoji prirodno u ljudskim bićima,a da li će se manifestovati to zavisi i od unutrašnjih (npr. karakterne predispozicije) a i od vanjskih faktora (okruženje) kao uostalom i sve druge dobre ili loše osobine.

Kad je riječ o pohlepi (žudnji) kao ljudskoj osobini ona se manifestuje na veoma raznolike načine: neko može biti pohlepan za novcem, predmetima, neko za vlašću i kontrolom nad drugima, neko za osjećajima, neko za afirmacijom vlastitog ega, neko za seksom i posjedovanjem, neko za hranom itd, itd. ( ja sam npr. primijetio da na pohlepan način jedem kokice, ovo nije šala, kad jedem iste osjećam neku vrstu pohlepe)

Sve dobre i loše osobine ili uopšteno gledajući, potencijal i za dobro i za loše je prirodno prisutan u ljudskim bićima
Šta ćemo manifestovati zavisi od urođenih predispozicija kao ljudska bića, od ličnih predispozicija kao jedinke, od okruženja i na kraju, ako i kad postanemo svjesni da imamo potencijal i za dobro i loše kao bića i od vlastitog svjesnog izbora kao i preuzimanja odgovornosti za postupke koje činimo (u budizmu misli, riječi i djela)
Great Cornholio

#764 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote:
Sadizam kao i pohlepa je potencijal (potencijalno su prisutni kao mogućnost) koji postoji prirodno u ljudskim bićima,a da li će se manifestovati to zavisi i od unutrašnjih (npr. karakterne predispozicije) a i od vanjskih faktora (okruženje) kao uostalom i sve druge dobre ili loše osobine.

Kad je riječ o pohlepi (žudnji) kao ljudskoj osobini ona se manifestuje na veoma raznolike načine: neko može biti pohlepan za novcem, predmetima, neko za vlašću i kontrolom nad drugima, neko za osjećajima, neko za afirmacijom vlastitog ega, neko za seksom i posjedovanjem, neko za hranom itd, itd. ( ja sam npr. primijetio da na pohlepan način jedem kokice, ovo nije šala, kad jedem iste osjećam neku vrstu pohlepe)

Sve dobre i loše osobine ili uopšteno gledajući, potencijal i za dobro i za loše je prirodno prisutan u ljudskim bićima
Šta ćemo manifestovati zavisi od urođenih predispozicija kao ljudska bića, od ličnih predispozicija kao jedinke, od okruženja i na kraju, ako i kad postanemo svjesni da imamo potencijal i za dobro i loše kao bića i od vlastitog svjesnog izbora kao i preuzimanja odgovornosti za postupke koje činimo (u budizmu misli, riječi i djela)
Ma isto mi govorimo samo na drugi način :) Slažemo se da je pohlepa je negativna osobina, i da se protiv nje treba boriti, znači ne gledamo na nju kao nešto što je uvijek, u istom intenzitetu prisutno i neiskorjenjivo, već na nešto na čiji razvoj se može uticati.

Vidi se da nismo ideološki angažovani mislioci, već nam je dobrobit čovjeka na prvom mjestu.

Kokice su zdrave i ne debljaju, možda ti iz prevelike želje za zdravljem pokazuješ pohlepu pri tamanjenju istih :D
fatamorgana

#765 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Ma isto mi govorimo samo na drugi način :) Slažemo se da je pohlepa je negativna osobina, i da se protiv nje treba boriti, znači ne gledamo na nju kao nešto što je uvijek, u istom intenzitetu prisutno i neiskorjenjivo, već na nešto na čiji razvoj se može uticati.

Vidi se da nismo ideološki angažovani mislioci, već nam je dobrobit čovjeka na prvom mjestu.

Kokice su zdrave i ne debljaju, možda ti iz prevelike želje za zdravljem pokazuješ pohlepu pri tamanjenju istih :D
Biće nešto i od nas, :) (odo' da pristavim kokice, :D )
Great Cornholio

#766 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote:
Biće nešto i od nas, :)
Inshallah 8-) :lol:
fatamorgana

#767 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
jes' šta uplatio anamo ?, :D
Great Cornholio

#768 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
jes' šta uplatio anamo ?, :D
Pola marke 8-) :lol:

Biž ba, ako nemaš kakvih bisera mudrosti idi kokaj kokice :twisted: :lol: :run:
fatamorgana

#769 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Biž ba, ako nemaš kakvih bisera mudrosti idi kokaj kokice :twisted: :lol: :run:
Evo pržu se na tihoj vatri, :D
mzungu

#770 Re: Biseri mudrosti

Post by mzungu »

Ne znam jel bila:

Every saint has a past and every sinner has a future (Oscar Wilde)
Modest Musorgski

#771 Re: Biseri mudrosti

Post by Modest Musorgski »

Insincerity is merely a method by which we can mulitply our personalities.

Orson Wels
laneni10

#772 Re: Biseri mudrosti

Post by laneni10 »

Sad cu poceti da pisem ruski...:) :-)
Great Cornholio

#773 Re: Biseri mudrosti

laneni10 wrote:Sad cu poceti da pisem ruski...:) :-)
Ma najlakše je biti mudar na kineskom :D
Great Cornholio

#774 Re: Biseri mudrosti

mzungu wrote:Ne znam jel bila:

Svaki svetac ima prošlost i svaki griješnik ima budućnost (ja preveo 8-) :lol: )

Neiskrenošću se samo predstavljamo većim nego što jesmo ( Ovo je malo teže za prevest, ako sam pogriješio nek me neko, ko bolje zna engleski, ispravi :) )
laneni10

#775 Re: Biseri mudrosti

Post by laneni10 »

Great Cornholio wrote:
mzungu wrote:Ne znam jel bila:

Svaki svetac ima prošlost i svaki griješnik ima budućnost (ja preveo 8-) :lol: )

Neiskrenošću se samo predstavljamo većim nego što jesmo ( Ovo je malo teže za prevest, ako sam pogriješio nek me neko, ko bolje zna engleski, ispravi :) )
Znam sta znaci ovo futur... :) inace dopada mi se ovaj Oscar Vajld ako govori istinu, onda ima nade... :)
Post Reply