Biseri mudrosti
- Vijetnamac13
#751 Re: Biseri mudrosti
Citao sam Froma, doduse poodavno i nisam bas sve usvojio kako bih to sada kao stariji usvojio. Ali znam da mi se dopao, ima dobre ideje i ma kako to zvucilo.... "cim je dostojan oponent frojdu, govori da je dobar"
parafrazirao sam a ovu ne bas meni dragu recenicu sam procitao negdje jer nije bas skroz tacna i povrsba je
uglavnom, postavio sam je zbog onih koji su mozda citali frojda
e kad izucite froma potrazite jedan studij o tome koliko su slicni zapravo from i frojd u tezama nekim
vjerujem da ce tako biti zaokruzen jedan dio psihologije i ta kontrarnost covjek/"zivotinja" - drustvo
parafrazirao sam a ovu ne bas meni dragu recenicu sam procitao negdje jer nije bas skroz tacna i povrsba je
e kad izucite froma potrazite jedan studij o tome koliko su slicni zapravo from i frojd u tezama nekim
vjerujem da ce tako biti zaokruzen jedan dio psihologije i ta kontrarnost covjek/"zivotinja" - drustvo
-
Great Cornholio
#752 Re: Biseri mudrosti
Ne budi škrt, reci ljudima da je Fromm ovo ukrao od budistafatamorgana wrote:Corholio,Great Cornholio wrote:Smatram da se ljudski karakter može mijenjati ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1. Patimo i svjesni smo patnje.
2. Uviđamo uzrok naše patnje.
3. Uviđamo da postoji put za prevladavanje patnje.
4. Uviđamo da radi prevladavanja patnje moramo slijedi ti neke životne norme i mijenjati dosadašnji način života ( Erich Fromm).vidi se da si još kao vrlo mlad pohađao temu o budizmu,
.....
Da nastavim citat iz Imati ili biti":
- Ove četiri točke odgovaraju četirima plemenitim istinama koje tvore osnovu Buddhinog učenja o općem stanju ljudske egzistencije, premda ne i ovisno o specifičnim ili društvenim okolnostima.
Teoretski je ovo moguće postići, promijeniti se, ali u praksi vrlo teško, i zbog toga sam ja rekao da se sa Fromom slažem gotovo u potpunosti, ne dijelim s njim njegovu, možda malo veću nego što bi trebala biti, vjeru u čovjeka. Potrebno je mijenjati društvo ( vanjske okolnosti) da bi se i pojedinac promijenio, ali opet pojedinac je taj koji mijenja društvo, tako da...
-
Great Cornholio
#753 Re: Biseri mudrosti
Meni je žao što From trenutno nije aktuelan, po meni on je jedan od najkompletnijih mislilaca koji je živio na Zemlji.Vijetnamac13 wrote:Citao sam Froma, doduse poodavno i nisam bas sve usvojio kako bih to sada kao stariji usvojio. Ali znam da mi se dopao, ima dobre ideje i ma kako to zvucilo.... "cim je dostojan oponent frojdu, govori da je dobar"
Frojd je bio samo jedan od brojnih mislilaca od kojih je From učio, i uspjelo mu je da ispravi neke Frojdove pogrešne postavke. Jedna od njih je Frojdova pogrešna postavka da psihički razvoj vrlo malo zavisi od društvenih odnosa društva u kome se pojedinac razvija i da se ličnost budućeg čovjeka gotovo u potpunosti formira do šeste godine života.
From je jedan začetnika tzv. frojdo - marksizma, pa ga vjerovatno zbog toga današnji "napredni" mislioci izbjegavaju.
From je fino objasnio zašto smo mi danas u ovolikim problemima, rekao je " pohlepa i mir se isključuju", a to se ne uklapa u ideološki angažovanu " nauku".
Ličnosti koje su Froma inspirirale, i koje je on u svom djelu 'Autoritet i porodica' nazvao revolucionarnim karakterima, dovoljno govore u kom pravcu je From htio mijenjati društvo, htio ga je učiniti humanim.
Da ne začatavamo previše, evo da citiram jedan dio iz ' Autoritet i porodica':
- Revolucionarni karakter, zaista, postoji u politici, ali također i u religiji, umjetnosti i filozofiji. Buddha, proroci, Isus, Giordano Bruno, Meister Eckhart, Galileo, Marx i Engels, Einstein, Schweitzer, Russel — svi su oni revolucionarni karakteri. U stvari, revolucionarni karakter može se naći i u čovjeka koji ne pripada ni jednom od ovih područja; u čovjeka kod kojeg »Da« jest »Da« i kod kojeg »Ne« jest »Ne«. On je kadar vidjeti stvarnost, kao što je i mali dječak u bajci Hansa Christiana Andersena »Carevo novo ruho«. Dječak je vidio golog cara i ono što je rekao bilo je vjerno onome što je vidio.
- fatamorgana
#754 Re: Biseri mudrosti
Cornholio, ti si na jednom temi napisao otprilike da su osnovni problemi čovječanstva siromaštvo i pohlepa (tad sam bio na sl. putu u banovićima pa ne mogah ogovoriti).
Slažem se, dok se protiv siromaštva može i treba boriti konkretnim, materijalnim sredstvima pa i edukacijom kako se po tebi treba boriti protiv prirodne pohlepe u ljudima, te okom nevidljive, nematerijalne osobine a koja je opet dobrim dijelom uzrok siromaštva?
Slažem se, dok se protiv siromaštva može i treba boriti konkretnim, materijalnim sredstvima pa i edukacijom kako se po tebi treba boriti protiv prirodne pohlepe u ljudima, te okom nevidljive, nematerijalne osobine a koja je opet dobrim dijelom uzrok siromaštva?
-
Great Cornholio
#755 Re: Biseri mudrosti
Ljudi nisu po prirodi pohlepni, pohlepa je negativna osobina koja se razvija u društvu u kojem se za glavno mjerilo vrijednosti čovjeka uzima količina materijalnih sredstava koje posjeduje. U takvom, ljudskoj prirodi neprijateljski nastrojenom društvu, svi su nezadovoljni, i siromašni i bogati. Siromašni zato što bi htjeli postati bogati ( jer samo se bogati cijene), a bogati zato što uvijek ima nego bogatiji od njih.fatamorgana wrote:Cornholio, ti si na jednom temi napisao otprilike da su osnovni problemi čovječanstva siromaštvo i pohlepa (tad sam bio na sl. putu u banovićima pa ne mogah ogovoriti).
Treba nam nova ekonomija, ova današnja je bolesna i stvara bolesne ljude, treba se određi iluzije da je pohlepa urođena, i da će se čovjek, ako mu postavimo granicu do koje može sticati materijalna sredstva, razboljeti. Bolesni smo baš zbog toga što nemamo granicu, današnja ekonomija može biti zdrava samo na račun bolesnih ljudi.
i
-
- Vijetnamac13
#756 Re: Biseri mudrosti
Ne slazem se, pohlepa je urodjena. Pohlepa je zelja da imas vise a sad se vratimo do primitivnog covjeka i pogledajmo jel prezivio onaj koji je dijelio il onaj koji je sve sebi htio. Ako povezemo sa egoizmom pohlepu a to mozemo uraditi po liniji...-ja ispred drugih u svakom slucaju-..... dolazimo do toga da svako ko je egoistican je na neki nacin i pohlepan.
S obzirom da je altruizam super rijedak fenomen, jasno je da smo pohlepni svi po nagonu prirode.
Ali problem je kad te nesto nadvlada, tada dolazi do siromastva i u tebi i u drustvu. A pohlepa kai i svaki nagon se moze pravilno kanalisati i ustrojiti.
S obzirom da je altruizam super rijedak fenomen, jasno je da smo pohlepni svi po nagonu prirode.
Ali problem je kad te nesto nadvlada, tada dolazi do siromastva i u tebi i u drustvu. A pohlepa kai i svaki nagon se moze pravilno kanalisati i ustrojiti.
-
Great Cornholio
#757 Re: Biseri mudrosti
Ne slažem se, pohlepa nije urođenaVijetnamac13 wrote:Ne slazem se, pohlepa je urodjena. Pohlepa je zelja da imas vise a sad se vratimo do primitivnog covjeka i pogledajmo jel prezivio onaj koji je dijelio il onaj koji je sve sebi htio. Ako povezemo sa egoizmom pohlepu a to mozemo uraditi po liniji...-ja ispred drugih u svakom slucaju-..... dolazimo do toga da svako ko je egoistican je na neki nacin i pohlepan.
Napredovali smo mi u tehničkom smislu, ali smo u tom razvoju zaboravili na stvarne ljudske potrebe, proizvodili smo i trošili puno više nego što nam je bilo potrebno, i na takav način potaknuli javljanje iracionalne želje, a to pohlepa u stvari jeste.
"Primitivni" narodi, u prvobitnim ljudskim zajednicama, nisu znali za pohlepu, nisu bili agresivni jedni prema drugima, zato što su živjeli u uslovima koji nisu poticali razvoj tih negativnih psihičkih osobina.
Danas je sve podređeno tome da se u čovjeku pobudi iracionalna želja za pretjeranom proizvodnjom i pretjeranom potrošnjom, i ako to ne promijenimo neminovna je propast cijelog ljudskog roda. Prirodni resursi su ograničeni, i zbog toga je neograničen "napredak" nemoguć. Pohlepu ne treba kanalisati, treba raditi na njenom iskorijenjivanju, treba kreirati takve društvene odnose koji neće poticati njeno javljanje i razvoj.
"Primitivnim" ljudima nisu trebali antidepresivi, lijekovi za spavanje, alkohol, droga i mnoga druga sredstva koja su današnjem " naprednom" čovjeku potrebna da bi sanirao štetne posljedice "napretka".
- Vijetnamac13
#758 Re: Biseri mudrosti
POhlepa je losa, tu se slazemo ali ona je nagon a ne naucena.
Nemoj povezivati sa primitivnim zajednicama pohlepu jer u tom slucaju se zaista cini da oni nisu pohlepni vec su proizvodili i lovili koliko im je trebalo. Povezi to sa psihologijom jedinke i onda dolazimo do saznanja da je shvatio covjek da ako ima vise duze mu traje i ima nadmoc. Tj. jači je a ne treba ni pricati da prirodna selekcija vazi i za ljude kao i za bilo koje zivo bice.
Uostalom iz tih zajednica su se pocela radjati carstva, poceli su ratovi a ja sam uvjeren da je uzrok prvih ratova pohlepa iako ne iskljucujem da je bilo ratova i zbog nedostatka hrane.
Danas, mi smo takodjer ista nagonska bica koja su vremenom naucila kanalisati svoje nagone.
Nemoj povezivati sa primitivnim zajednicama pohlepu jer u tom slucaju se zaista cini da oni nisu pohlepni vec su proizvodili i lovili koliko im je trebalo. Povezi to sa psihologijom jedinke i onda dolazimo do saznanja da je shvatio covjek da ako ima vise duze mu traje i ima nadmoc. Tj. jači je a ne treba ni pricati da prirodna selekcija vazi i za ljude kao i za bilo koje zivo bice.
Uostalom iz tih zajednica su se pocela radjati carstva, poceli su ratovi a ja sam uvjeren da je uzrok prvih ratova pohlepa iako ne iskljucujem da je bilo ratova i zbog nedostatka hrane.
Danas, mi smo takodjer ista nagonska bica koja su vremenom naucila kanalisati svoje nagone.
- fatamorgana
#759 Re: Biseri mudrosti
Dijelim gore napisano,Vijetnamac13 wrote:Ne slazem se, pohlepa je urodjena. Pohlepa je zelja da imas vise a sad se vratimo do primitivnog covjeka i pogledajmo jel prezivio onaj koji je dijelio il onaj koji je sve sebi htio. Ako povezemo sa egoizmom pohlepu a to mozemo uraditi po liniji...-ja ispred drugih u svakom slucaju-..... dolazimo do toga da svako ko je egoistican je na neki nacin i pohlepan.
- fatamorgana
#760 Re: Biseri mudrosti
Vjrovatno je to bilo tako u prvobitnim zajednicama, tako su nas učili, kohezija među članovima grupe je bila jaka radi zajedničkog preživljavanja, ima i dan danas "primitvnih" klanova i malih plemena koji žive na ovakav način i vrlo su solidarni jedni prema drugima, no u isto vrijeme ne možemo isključiti da u pojedincima i iz tog perioda nije postojala pohlepa, to se ne može negirati, to niko ne može tvrditi sa sigurnošću.Great Cornholio wrote: Ne slažem se, pohlepa nije urođenaU prvobitnim ljudskim zajednicama pohlepa nije postojala, pripadnici tih zajednica su zajedničkim snagama obezbjeđivali i dijelili sve što im je trebalo za život.
Pohlepa je psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao niti manifestovati a niti ukorijeniti u ljudima.
Često je vidimo npr. i kod vrlo male djece kojima ne nedostaje ništa a koja se spontano bore ili otimaju sa drugom djecom za istu igračku.
-
Great Cornholio
#761 Re: Biseri mudrosti
Tom logikom bi se i sadizam mogao opravdati kao psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao manifestvovati a niti ukorijeniti u ljudima.fatamorgana wrote: Pohlepa je psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao niti manifestovati a niti ukorijeniti u ljudima.
Često je vidimo npr. i kod vrlo male djece kojima ne nedostaje ništa a koja se spontano bore ili otimaju sa drugom djecom za istu igračku.
Agresivno ponašanje, kod veoma male djece, se javlja kao posljedica sprečavanja zadovoljavanja urođenog nagona, radoznalosti, a ne kao posljedica urođene pohlepe. Dijete želi igračke druge djece zato što su mu interesantne, želi da ih istražuje.
Pohlepa nije urođena, ta osobina se razvija u toku života, a okolinski faktori su presudni za razvoj te negativne ljudske osobine. U društvima gdje ne vlada takmičarska atmosfera, gdje glavni motiv življenja nije nije "brže , više, bolje", pohlepa se neće razviti.
-
Great Cornholio
#762 Re: Biseri mudrosti
Do potiskivanja karakternih osobina dolazi i u vezi s najplemenitijim poticajima. Unatoč tome što je Isusovo učenje još uvijek dio naše moralne ideologije, čovjeka koji se ponaša u skladu s njim obično smatramo budalom ili »neurotikom«; zbog toga mnogi ljudi racionaliziraju svoje velikodušne impulse objašnjavajući ih samointeresom (Erich Fromm- Anatomija ljudske destruktivnosti).
- fatamorgana
#763 Re: Biseri mudrosti
Sadizam kao i pohlepa je potencijal (potencijalno su prisutni kao mogućnost) koji postoji prirodno u ljudskim bićima,a da li će se manifestovati to zavisi i od unutrašnjih (npr. karakterne predispozicije) a i od vanjskih faktora (okruženje) kao uostalom i sve druge dobre ili loše osobine.Great Cornholio wrote:
Tom logikom bi se i sadizam mogao opravdati kao psihološki, duhovni, biološki potencijal, jer da ga nema nebi se mogao manifestvovati a niti ukorijeniti u ljudima.
Pohlepa nije urođena, ta osobina se razvija u toku života, a okolinski faktori su presudni za razvoj te negativne ljudske osobine. U društvima gdje ne vlada takmičarska atmosfera, gdje glavni motiv življenja nije nije "brže , više, bolje", pohlepa se neće razviti.
Kad je riječ o pohlepi (žudnji) kao ljudskoj osobini ona se manifestuje na veoma raznolike načine: neko može biti pohlepan za novcem, predmetima, neko za vlašću i kontrolom nad drugima, neko za osjećajima, neko za afirmacijom vlastitog ega, neko za seksom i posjedovanjem, neko za hranom itd, itd. ( ja sam npr. primijetio da na pohlepan način jedem kokice, ovo nije šala, kad jedem iste osjećam neku vrstu pohlepe)
Sve dobre i loše osobine ili uopšteno gledajući, potencijal i za dobro i za loše je prirodno prisutan u ljudskim bićima
Šta ćemo manifestovati zavisi od urođenih predispozicija kao ljudska bića, od ličnih predispozicija kao jedinke, od okruženja i na kraju, ako i kad postanemo svjesni da imamo potencijal i za dobro i loše kao bića i od vlastitog svjesnog izbora kao i preuzimanja odgovornosti za postupke koje činimo (u budizmu misli, riječi i djela)
-
Great Cornholio
#764 Re: Biseri mudrosti
Ma isto mi govorimo samo na drugi načinfatamorgana wrote:
Sadizam kao i pohlepa je potencijal (potencijalno su prisutni kao mogućnost) koji postoji prirodno u ljudskim bićima,a da li će se manifestovati to zavisi i od unutrašnjih (npr. karakterne predispozicije) a i od vanjskih faktora (okruženje) kao uostalom i sve druge dobre ili loše osobine.
Kad je riječ o pohlepi (žudnji) kao ljudskoj osobini ona se manifestuje na veoma raznolike načine: neko može biti pohlepan za novcem, predmetima, neko za vlašću i kontrolom nad drugima, neko za osjećajima, neko za afirmacijom vlastitog ega, neko za seksom i posjedovanjem, neko za hranom itd, itd. ( ja sam npr. primijetio da na pohlepan način jedem kokice, ovo nije šala, kad jedem iste osjećam neku vrstu pohlepe)
Sve dobre i loše osobine ili uopšteno gledajući, potencijal i za dobro i za loše je prirodno prisutan u ljudskim bićima
Šta ćemo manifestovati zavisi od urođenih predispozicija kao ljudska bića, od ličnih predispozicija kao jedinke, od okruženja i na kraju, ako i kad postanemo svjesni da imamo potencijal i za dobro i loše kao bića i od vlastitog svjesnog izbora kao i preuzimanja odgovornosti za postupke koje činimo (u budizmu misli, riječi i djela)
Vidi se da nismo ideološki angažovani mislioci, već nam je dobrobit čovjeka na prvom mjestu.
Kokice su zdrave i ne debljaju, možda ti iz prevelike želje za zdravljem pokazuješ pohlepu pri tamanjenju istih
- fatamorgana
#765 Re: Biseri mudrosti
Biće nešto i od nas,Great Cornholio wrote:
Ma isto mi govorimo samo na drugi načinSlažemo se da je pohlepa je negativna osobina, i da se protiv nje treba boriti, znači ne gledamo na nju kao nešto što je uvijek, u istom intenzitetu prisutno i neiskorjenjivo, već na nešto na čiji razvoj se može uticati.
Vidi se da nismo ideološki angažovani mislioci, već nam je dobrobit čovjeka na prvom mjestu.
Kokice su zdrave i ne debljaju, možda ti iz prevelike želje za zdravljem pokazuješ pohlepu pri tamanjenju istih
-
Great Cornholio
#766 Re: Biseri mudrosti
Inshallahfatamorgana wrote:
Biće nešto i od nas,
- fatamorgana
#767 Re: Biseri mudrosti
jes' šta uplatio anamo ?,Great Cornholio wrote:Inshallahfatamorgana wrote:
Biće nešto i od nas,![]()
-
Great Cornholio
#768 Re: Biseri mudrosti
Pola markefatamorgana wrote:jes' šta uplatio anamo ?,Great Cornholio wrote:Inshallahfatamorgana wrote:
Biće nešto i od nas,![]()
Biž ba, ako nemaš kakvih bisera mudrosti idi kokaj kokice
- fatamorgana
#769 Re: Biseri mudrosti
Evo pržu se na tihoj vatri,Great Cornholio wrote:
Biž ba, ako nemaš kakvih bisera mudrosti idi kokaj kokice![]()
![]()
-
mzungu
#770 Re: Biseri mudrosti
Ne znam jel bila:
Every saint has a past and every sinner has a future (Oscar Wilde)
-
Modest Musorgski
#771 Re: Biseri mudrosti
Insincerity is merely a method by which we can mulitply our personalities.
Orson Wels
Orson Wels
-
laneni10
#772 Re: Biseri mudrosti
Sad cu poceti da pisem ruski...

-
Great Cornholio
#773 Re: Biseri mudrosti
Ma najlakše je biti mudar na kineskomlaneni10 wrote:Sad cu poceti da pisem ruski...![]()
-
Great Cornholio
#774 Re: Biseri mudrosti
Svaki svetac ima prošlost i svaki griješnik ima budućnost (ja preveomzungu wrote:Ne znam jel bila:
Neiskrenošću se samo predstavljamo većim nego što jesmo ( Ovo je malo teže za prevest, ako sam pogriješio nek me neko, ko bolje zna engleski, ispravi
-
laneni10
#775 Re: Biseri mudrosti
Znam sta znaci ovo futur...Great Cornholio wrote:Svaki svetac ima prošlost i svaki griješnik ima budućnost (ja preveomzungu wrote:Ne znam jel bila:
Every saint has a past and every sinner has a future (Oscar Wilde)![]()
)
Neiskrenošću se samo predstavljamo većim nego što jesmo ( Ovo je malo teže za prevest, ako sam pogriješio nek me neko, ko bolje zna engleski, ispravi)