ja sam ga uzeo prvenstveno zbog bojazni u originalnost castrola, shella na nasem trzistu...ado-šampion wrote:Ja sam isto zadnji put nasuo Liqui Moly, HighTec 5W-40, prvi put 5W i prvi put puna sintetika, to je bilo prije godinu tacno, sad je opet vakat da mijenjam. I mogu ti reci da sam skroz zaboravio da su mi se podizaci culi pri hladnom startu, neki dan mi pade na pamet. A sipao sam polu-sintetike 10W nema sta nisam, od Castrola, preko Elfa, Aral, Total, Selenija, itd, ni jedno nije rijesilo problem ovog zvuka podizaca (ili sta je vec bilo). Znaci ili je sintetika toliko bolje od polu-sintetike ili je LM fakat dobro ulje. Prije ce biti da je ovo drugo. I da, kostao je 16,5 KM po litru, nisam vidio ni jednu punu sintetiku da je tako jeftina.ranger wrote:ja nasuo Liqui moly 5w40u dizela starog 12 godina, primjetio sam da malo tise radi...
vrijeme ce pokazat kolko ce ga trosit
Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ranger
#751 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
- Ned071
#752 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jesi kupovao u sarajevu? na njihovj FB stranici pise da ga prodaje neka prodavnica na ilidzi?ranger wrote:ja nasuo Liqui moly 5w40u dizela starog 12 godina, primjetio sam da malo tise radi...
- ranger
#753 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ali ni skutori nisu pakovali vigor, romanu il neku drugu manje poznatu brlju, vec jack daniels, johnny walker il sta znam...milonja wrote:a ko biva Liqui Moly sigurno "original"
sve je to upitno odakle dolazi i kakve je kvalitete
nije isključeno da se pakuje INA negdje u zapadnoj Hercegovini u kakvu hočeš ambalažu, po želji, hoš castrol, hoš shell ili bilo šta drugo, naštancaj kanistere s različitim etiketama i vozi Miško
kao što je bila afera za alkoholna pića
a realno LM nije rang Castrola i Shell-a
- ranger
#754 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
zvao njih sa FB i oni me uputili na prodavnicu na Ilidzi, a prodavac mi je rekao da vec dugo on drzi LM.Ned071 wrote:jesi kupovao u sarajevu? na njihovj FB stranici pise da ga prodaje neka prodavnica na ilidzi?ranger wrote:ja nasuo Liqui moly 5w40u dizela starog 12 godina, primjetio sam da malo tise radi...
- Ned071
-
ado-šampion
#756 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Isto zbog toga i ja, rekoh da probam LM. I to je prvo ulje koje ce preziviti dvije zamjene kod mene nakon dugo vremena.ranger wrote:ja sam ga uzeo prvenstveno zbog bojazni u originalnost castrola, shella na nasem trzistu...ado-šampion wrote:Ja sam isto zadnji put nasuo Liqui Moly, HighTec 5W-40, prvi put 5W i prvi put puna sintetika, to je bilo prije godinu tacno, sad je opet vakat da mijenjam. I mogu ti reci da sam skroz zaboravio da su mi se podizaci culi pri hladnom startu, neki dan mi pade na pamet. A sipao sam polu-sintetike 10W nema sta nisam, od Castrola, preko Elfa, Aral, Total, Selenija, itd, ni jedno nije rijesilo problem ovog zvuka podizaca (ili sta je vec bilo). Znaci ili je sintetika toliko bolje od polu-sintetike ili je LM fakat dobro ulje. Prije ce biti da je ovo drugo. I da, kostao je 16,5 KM po litru, nisam vidio ni jednu punu sintetiku da je tako jeftina.ranger wrote:ja nasuo Liqui moly 5w40u dizela starog 12 godina, primjetio sam da malo tise radi...
Medjutim bojaznost u originalnost mislim da nije opravdana kao sto je bila u devedesetim, jer ipak mi danas nismo rupa i dobavljaci se itekako provjeravaju.
Kako bilo, LM uopste nije lose ulje. Je li u rangu Castrola to je za raspravu. Jedan momak iz Srbije je imao blog o uljima, Stalker cini mi se tako nekako, cuo sam iz vise izvora da se razumije u ulja i on tvrdi da su LM ulja najbolja od svih. S druge strane, apsolutno sam siguran da polu-sintetika od Castrola, Selenije, itd, ne moze biti bolja u pune sintetike LM, a cijene su tu negdje.
Inace ja sam kupovao u AS Hondas na Ilidzi, a ima nesto i na Selex pumpi u Hrasnu, mada nije neki izbor. Kako god, sigurnije je od Castrola koji ovdje prodaju i kunta i panta. Haj znaj da i onaj koji uzima od zastupnika ne podmetne koji primjerak fuserskog.
- ranger
#757 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ma samo nek ono dobro sljaka pa nek se zove i Floriol sto se mene tice...
i ja sam dolje kod njih uzeo
Htio uzet mobil1 medjutim zastupnik (Magna oil) nije radio u subotu (iako su rekli da rade) i onda uzmem LM.
Mobil je tu negdje s cijenom...
i ja sam dolje kod njih uzeo
Htio uzet mobil1 medjutim zastupnik (Magna oil) nije radio u subotu (iako su rekli da rade) i onda uzmem LM.
Mobil je tu negdje s cijenom...
-
ado-šampion
#758 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moguce, mada ne bih rekao. Ako i jeste onda je synthetic technology. Ovaj LM je fully synthetic.ranger wrote: Mobil je tu negdje s cijenom...
-
jefferson
#759 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
5W i sintetika.ado-šampion wrote:Ja sam isto zadnji put nasuo Liqui Moly, HighTec 5W-40, prvi put 5W i prvi put puna sintetika, to je bilo prije godinu tacno, sad je opet vakat da mijenjam. I mogu ti reci da sam skroz zaboravio da su mi se podizaci culi pri hladnom startu, neki dan mi pade na pamet. A sipao sam polu-sintetike 10W nema sta nisam, od Castrola, preko Elfa, Aral, Total, Selenija, itd, ni jedno nije rijesilo problem ovog zvuka podizaca (ili sta je vec bilo). Znaci ili je sintetika toliko bolje od polu-sintetike ili je LM fakat dobro ulje. Prije ce biti da je ovo drugo. I da, kostao je 16,5 KM po litru, nisam vidio ni jednu punu sintetiku da je tako jeftina.ranger wrote:ja nasuo Liqui moly 5w40u dizela starog 12 godina, primjetio sam da malo tise radi...
To ulje dodje daleko brze do podizaca, a kako puna sintetika ima malo POE baze koja je vrlo polarna, dio ulja se zadrzi na pokretnim djelovima motora.
-
jefferson
#760 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ako je M1 SHC 0W40 to je edno od najbojih ulja koje mozes naci na trzistu. Slabo sta je pandan tom ulju osim kada je egzotika u pitanju kao sto je Redline, Amsoil, Spectro ili ako mozes naci Castrol 0W30.ado-šampion wrote:Moguce, mada ne bih rekao. Ako i jeste onda je synthetic technology. Ovaj LM je fully synthetic.ranger wrote: Mobil je tu negdje s cijenom...
-
jefferson
#761 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pa sta ako pravi?milonja wrote:njemac to pravi !!!ranger wrote:ali ni skutori nisu pakovali vigor, romanu il neku drugu manje poznatu brlju, vec jack daniels, johnny walker il sta znam...milonja wrote:a ko biva Liqui Moly sigurno "original"
nije isključeno da se pakuje INA negdje u zapadnoj Hercegovini u kakvu hočeš ambalažu, po želji, hoš castrol, hoš shell ili bilo šta drugo, naštancaj kanistere s različitim etiketama i vozi Miško
a realno Liqui Moly nije rang Castrola i Shell-a
nezaboravi
http://www.liqui-moly.com/liquimoly/web ... guide.html
VW 502/505
http://www.liqui-moly.com/liquimoly/pro ... nt&land=GB
VW 504/507
fully sintetic
Realno LM nije u rangu Mobil1, Shella i nekih Castrola, ali je Castrol u zadnje vrijeme poceo jesti govna.
Od ovih ulja koja se mogu naci u prodaji redovno, Mobil1 i Shell Helix su sad najbolja, osim ako egzotiku neku ne ganjas.
Meni licno, Pentosin je daleko bolje ulje od LM>
-
jefferson
#762 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Siguran sam da zaostajumilonja wrote:ja vjerujem samo Njemcu![]()
a ti kupuj šlamperaj od ostalih šalabajzera
ako prave najbolja auta na svijetu i imaju najjaču auto-industriju, budi siguran da i u uljima ne zaostaju
- ranger
#763 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
kod mene je ova druga opcija..milonja wrote:njemac to pravi !!!ranger wrote:ali ni skutori nisu pakovali vigor, romanu il neku drugu manje poznatu brlju, vec jack daniels, johnny walker il sta znam...milonja wrote:a ko biva Liqui Moly sigurno "original"
a realno Liqui Moly nije rang Castrola i Shell-a
nezaboravi
http://www.liqui-moly.com/liquimoly/web ... guide.html
VW 502/505
VW 504/507
fully sintetic
mislim da su sva ova poznatija ulja tu negdje.. ruku na srce nit vozim novo auto nit cu ga vozot 10 godina.. moj recept je cesce mijenjat a sad castrol, mobil, shell, LM, total il neko trece je nebitno.
- Sodom1
#764 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Imam ponudu za taj castrol 0w30 40 € 5ljefferson wrote:Ako je M1 SHC 0W40 to je edno od najbojih ulja koje mozes naci na trzistu. Slabo sta je pandan tom ulju osim kada je egzotika u pitanju kao sto je Redline, Amsoil, Spectro ili ako mozes naci Castrol 0W30.ado-šampion wrote:Moguce, mada ne bih rekao. Ako i jeste onda je synthetic technology. Ovaj LM je fully synthetic.ranger wrote: Mobil je tu negdje s cijenom...
Ne znam da li da stavim to u svog disela 1.7 dti
Na ambalazi pise da je interval svake 2g. ili 50 000 km
-
jefferson
#765 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Znam citati PDS svakog ulja pa mogu vidjeti koja mu je baza i koje specifikacije ispunjava.milonja wrote:možeš li ti čime dokazatjefferson wrote:Siguran sam da zaostajumilonja wrote:ja vjerujem samo Njemcu![]()
a ti kupuj šlamperaj od ostalih šalabajzera
ako prave najbolja auta na svijetu i imaju najjaču auto-industriju, budi siguran da i u uljima ne zaostaju
neko relevantno testiranje gdje se uvrdio redosljed po kvaliteti
Njemci nikada nisu imali svog konja za utrku medju uljima. LM je OK ulje, ali je ulje dobiveno hidro-razbijanjem petrolejske baze. Pentosin je dosta bolji od LM-a, ali ni Pentosin nije nesto sto ulazi u rang najboljih Mobil1, Shell Helix, Castrol, Sellenia, Motul, a o Redline, Amsoil i Spectro necu ni da pricam.
Imas na ovim stranicama gdje sam u detalje objasni koja je razlika izmedju Grupe III, IV i V ulja, a LM je Grupa III eventualno neka skuplja Grupa IV, ali sigurno ne Grupa V baza, i to s eosjeti an cijeni.
Druga stvar, mnoga LM ulja ne ispunjavaju MB229.5 specifikaciju, sto je vrlo bitno.
Treca stavr, ulja nisu gume. Uljima ne mozes izmjeriti zaustavni put od 100 do 0. Kada vidis "test" ulja u novinama to je obicno marketinski potez da bi se proglasio "pobjednikom" ulje koje je na prvom mjestu.
Kada citas specifikacije najvaznije vrijednosti su: baza ulja (koji prosjecni vozac ne zna), NOACK (koji ne pise nigdje na ambalazi), tacka paljenja (koja ne pise nigdje ne ambalazi), najniza moguca temperatura gdje ulje moze obezbjedi siguran start (ne pise nigdje na ambalazi i zavisi od baze ulja), modifikatori viskoznosti ( ne pise nigdje na ambalazi), kao i HTHS koji isto tako ne pise nigdje na ambalazi.
Tako, npr. taj Liqui Molu Top Tec 4200 5W30 ima najnizu tacku -42 (ovo ej indikator da je Grupa III ulje jer da ima POE baze u sebi imala imalo bi nizu startnu tacku), cst od 12.3 (sto znaci da je skoro 5W40 ulje, sto govori da bi pravilno zastitili motor, morali su ici sa vecom kinematickom viskoznoscu jer baza nije dovoljno kvalitetna da bi smanjili viskoznost i time omogucili brze grinjanje ulje, bolji start, a u isto vrijeme i pravilnu zastitu). Medjutim, LM ne daje podatke o tacki paljenja, o HTHS (VRLO BITNO kod Turbo motora), kao i NOACK, koji je ispod 10% jer ispunjava MB 229.51 specifikaciju, ali sigurno nije ispod 9%.
E sad, M1 ESP 5W30 kada otvoris PDS imas sve podatke: NOACK od 6.8% (sto je nizi NOACK to je isparavanje manje kao i naslage uljnih depozita na ventilima). HTHS od 3.58 (sto je za ulje koje nema 100% POE bazu extremno dobar rezultat), hladni strat na -45, a tacku paljenja na 254c, sto ja jos nisam vidio ni na jednom lako dostupnom ulju.
Stoz naci da M1 u tom ulju koristi mjesavinu Grupe III. IV i V. Grupa V omogucava vrlo veliki HTHS, nizak NOACK, kao i vrlo dobar hladan start, dok kvalitetni aditivi omogucavaju vrlo visoku tacku paljenja.
Stoga ako vozis dizel sa DPF-om itd, M1 ESP 5W30 po meni je najbolji izbor. A LM? Dobro ulje, ali to sto pise Made in Germany nije garant da je ista bolje od Optime Eco 5W30.
-
jefferson
#766 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kao sto sam rekao, imas na stranicama ove teme sta znaci 5W30 a sta 5W40.a imam i ja jedno pitanje za stručnjake
ulja različite viskoznosti na primjer 5w30 i 0w40 ispunjavaju istu specifikaciju, konkretno na primjer vw 502/505
koje onda odabrati, i šta konkretno ima prednost ulje jedne a šta ulje druge viskoznosti
Kada vec pitas za specifikacije, to generalni minimumi koja ulja moraju ispuniti. Obicno specifikacije ne traze da je ulje specificne viskoznosti (recimo 5W30) iako je to slucaj sa VW 504.00/507.00 specifikacijom (ulja moraju biti ili 5W30 ili 0W30).
Specifikacije obicno traze da ulja imaju odredjeni HTHS (kod ACEA A3 to je minimum 3.5cp, a to je minimum i za VW 502.00, MB 229.5, MB 229.51 BMW LL-01 i L-04, dok isto trazi i Renault, Fiat itd). Drugo, obicno specifikacije traze odredjeni mimimum depozita koje ulje moze ostaviti iza sebe.
Ukratko, ako vozis benzinca i ulje ne ispunjava MB 229.5, nemoj uzimati, jer je to najstrozija specifikacija. Znaci ako ti treba VW 502.00 gledaj da ulje ima i specifikaciju MB 229.5.
AKo vozis dizela, i recimo treba ti VW 505.01, gledaj da ima i MB 229.51. To znaci da ta ulja moraju imati manje isparavanja, vrlo stroge minimume kada su depoziti u pitanju itd.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#767 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jefferson@
Vidim da se razumiješ u ulja, pa jedno laičko pitanje. Ja vozim auto na plin i pridržavam se specifikacije u smislu da sipam polusintetičko ulje 10w40 kako je propisano.
Konkretno, u pitanju je Alfa 155 na plin i sipam Liqui Moly sa tom specifikacijom, jer je Selenia sa istom specifikacijom skuplja skoro 50%. Ne znam da li pravim grešku ili nije toliko bitno, budući da plin čišće sagorijeva i ne stvara toliko nusprodukata sagorijavanja kao benzin?!
Vidim da se razumiješ u ulja, pa jedno laičko pitanje. Ja vozim auto na plin i pridržavam se specifikacije u smislu da sipam polusintetičko ulje 10w40 kako je propisano.
Konkretno, u pitanju je Alfa 155 na plin i sipam Liqui Moly sa tom specifikacijom, jer je Selenia sa istom specifikacijom skuplja skoro 50%. Ne znam da li pravim grešku ili nije toliko bitno, budući da plin čišće sagorijeva i ne stvara toliko nusprodukata sagorijavanja kao benzin?!
-
jefferson
#768 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma OK je to.Romeo 80 wrote:jefferson@
Ja nisam rekao da je LM lose ulje, to je vrlo dobro ulje.
Ali ne treba se zaletati samo zato sto pise Made in Germany i uzimati ulje zbog te cinjenice.
-
530i
#769 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Možda griješim, ali meni je Selenija dobro precijenjeno ulje.
- dadoka84
#770 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ima li ko ovdje sa renaultom, kod mene je megane 2 1.5 dci,
trebao bih mu promjeniti ulje pa gledam razlicite opcije. Nasao sam u renaultu shopu u hrasnom elf za nekih 65 km. Cini mi se da je preporuceno 5w40.
trebao bih mu promjeniti ulje pa gledam razlicite opcije. Nasao sam u renaultu shopu u hrasnom elf za nekih 65 km. Cini mi se da je preporuceno 5w40.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#771 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hvala jeff!jefferson wrote:Ma OK je to.Romeo 80 wrote:jefferson@
Ali ne treba se zaletati samo zato sto pise Made in Germany i uzimati ulje zbog te cinjenice.
-
jefferson
#772 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Drzi se Elfa 5W40 i specifikacije koja ide za taj auto.dadoka84 wrote:Ima li ko ovdje sa renaultom, kod mene je megane 2 1.5 dci,
-
jefferson
#773 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
To stoji za Seleniju. Ali je Selenija fakat dobro ulje. Istina, mislim da ta cijena ne opravdava proizvod.Romeo 80 wrote:Hvala jeff!jefferson wrote:Ma OK je to.Romeo 80 wrote:jefferson@
Ali ne treba se zaletati samo zato sto pise Made in Germany i uzimati ulje zbog te cinjenice.A i meni se čini da je selenija dobro precijenjena. Ne znam da li je na drugim tržištima slična situacija, ali je polusintetička Selenija cijenom blizu nekim sintetičkim uljima. Ako bih morao, radije bih doplatio još koju markicu i kupio 5w40 nekog drugog proizvođača nego 10w40 Seleniju za neznatno manje para.
- dadoka84
#774 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hvala na brzom odgovorujefferson wrote:Drzi se Elfa 5W40 i specifikacije koja ide za taj auto.
-
direstraits0078
#775 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kupi ono koje zadovoljava RN0710 standard, imaju dvije veoma slicne vrste Elfa, obje su 5w40, ali jedna nema RN0710 normu, I ima drugaciju bazu.dadoka84 wrote:Ima li ko ovdje sa renaultom, kod mene je megane 2 1.5 dci,