Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zgembo_sa

#751 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

HAVANA wrote:Zgembo

Da ali problem je što onda gubi i onaj radnik na građevini i onaj trgovac koji prodaje alat pa za njim onaj što prodaje auta a kako je manja prodaja onda gubi i mehaničar koji ujedno kupuje manje garderobe i rijeđe ide u granap...a svi oni teže dobiju kradit i ne pomišljaju trenutno na kupovinu stana što se odrazi i na poslovanje banke te onda i onaj koji radi u banci gubi i taj čarobni krug se širi...
A kada popusti pašće i kamate pa će svi ovi početi bolje raditi i razmišljati o kupovini nekretnine te će se potražnja povećati što će neminovno dovesti do skoka cijena...
Uglavnom nije dobro i cijene će sigurno skočiti kada ovo prođe ali nadam se da neće do nerealnih i precijenjenih vrijednosti koje su bile na pojedinim lokacijama u gradu.
Znas kako ja na to gledam. Nije fer da trpe samo kupci stanova, nek onda svi podnesu dio tereta nenormalno visokih cijena. Mislim da prodavci stanova jos nisu shvatili lekciju, ali duga je godina... jos nije doslo do panike, ali kako se kod nas nista ne radi na borbi protiv krize kako padamo nize doci cemo i do panike...
convict

#752 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by convict »

eto, cijene su sad nize. al' hajd' dobij kredit od 100,000 KM i vise... da vidimo ko moze, a da nije iz telekoma.
zgembo_sa

#753 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

jbg, onda cijene moraju biti jos nize, jer stanove nece niko kupovati... zakon ponude i traznje...
slavkoimamodilera

#754 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by slavkoimamodilera »

Kakve ba stanove, cuvajte pare za hljeba ljudi dragi....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#755 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

ban za širenje panike :mrgreen:
realestater

#756 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by realestater »

Haris.ba wrote:
realestater wrote:Dakle, bolje ga je bilo kupiti prije krize nego sad.
To sto su pale cijene stanova omogucilo je relaksiraniju kupovinu stana. Sada se moze dogovarati sa prodavacem. Cak i sa novom izgradnjom. Skinut se 50 do 100 maraka po kvadratu.
Stanovi u novogradnji se vec sad nude sa 15-20% popusta za kes sto je 300-400 KM po kvadratu na prosjecan stan od 2000 KM/m2. Mnogim firmama banke vec odavno pusu za vrat, zna se i kojima, a kupaca je sve manje. Uz alarmantno povecanje stope nezaposlenosti bice sve vise ljudi koji su nazalost u situaciji da prodaju svoj stan koji su kupili na dugorocni kredit zbog gubitka posla (npr. koliko njih iz IT computersa su pod kreditima za stan?). U narednih mjesec dva za ocekivati je da ce s vremena na vrijeme izletiti poneki stan po super povoljnoj cijeni jer nekome mozda gori, ali do kraja godine cijene nekretnina ce dozivjeti jos jedan pad, mada ne tako radikalan ali do 15%.
realestater

#757 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by realestater »

zgembo_sa wrote:
HAVANA wrote:6.99% uni credit a sada 10.35% plus skoro nemoguće ga je dobiti.
Danas probao :-)
Prije tri godine bez problema i 6.99%
Po tim kamatama, ispada da je u gornjem primjeru (uzimajuci iste pretpostavke, samo ove kamate koje si naveo) isti stan sada jeftiniji za cca. 8 hiljada KM. Nimalo zanemarivo...

8000 nije zanemarivo, naravno. Ali taj stan ne vrijedi ni toliko. Sad jednostavno ne vrijedi! Vecina prodavaca hvali svoju robu sto je logicno. U starogradnji cete cuti svakakve hvalospjeve na racun nekretnine koja se prodaje od toga da u stanu imate telefon!!! do toga da ispred haustora imate prekrasnu klupicu za sjedenje... Sve je to ok, i tako ce uvijek biti ali sad je doslo vrijeme je da se tudji novac, tudja gotovina, prestane toliko potcjenjivati. U vrijeme kada je likvidnost najveca posast za BH firme, kad je novac isisan vani i nema ga, onaj ko dodje do njega ili ko ga ima, imace vecu pregovaracku moc. Novca nema, i ono sto ima je skupo a potraznja za njim je povelika. To je fol!
mikilauda76

#758 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by mikilauda76 »

Ovdje vecina ljudi nije ni svijesna o kakvoj se krizi radi. Vise puta sam govorio o tome kako je ova kriza nastala i kakve su poslijedice ove iste krize jeli.

E sad, ja sam dosta o tome citao i mislio sam da sam upucen u temu, ali skoro mi se vratio prijatelj iz Spanije koji nije mogao vjerovati svojim ocima sta se tamo desava a i ja svojim usima :-D kad mi je sve to ispricao.

Telepizza, jednom sedmicno nudi pizze po cijeni od 1 euro, kaze da su kilometarske guzve za tu jednu pizzu. Ljudi cekaju po 3-4 sata, samo da bi pojeli pizzu od 1 euro.
Druga stvar, otisao u banku i trazio novcanicu od 500 eura. Ona na salteru mu je rekla da se trebao javiti dan prije za taj iznos, ali eto uz njegovo insistiranje su mu dali u novcanicama od 20 eura (zamislite od 20 eura). A zna se da su spanske banke jedne od najacih u svijetu (BBVA; BANCO SANTANDER, itd..) i koje su najbolje prosle u ovoj krizi.
U prici sa ostalim spancima, kazu da je novac jednostavno nestao. Da, danas imati 1.000 eura je isto ko 3.000 prije 3 godine. Niko vise nikom ne vjeruje. Niko ne prodaje proizvode na odgodu. Plati pa ces dobiti. Katastrofalno stanje. I jos mi je svasta pricao, ali eto, dovoljni su ovi primjeri.

Cinjenica je da je Spanija i Irska najvise pogodjeni, ali do te mjere, nisam stvarno znao.

Posto mi kaskamo za EU u svakom smislu, ja mislim da veoma tesko stanje tek treba da dodje kod nas, da ne kazem katastrofa (sa ovim nasim politicarima).

Ja se sad stvarno ne bih upustao u nikakvu kupovinu stana, niti bi se radovao tom padu cijena (kao Zgembo :) ), jer po mom misljenju situacija ce biti katastrofalna. Treba ljudi cuvati pare za crne dane....(koji po svemu sudeci bas sad dolaze)

Malo sam pesimist, nadam se da se ovo nece dogoditi, ali kako stvari stoje.... :run:
Truba

#759 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

e jesi našao španiju

u njih je nezaposlenost 18% imaju milijun obitelji koje u kojima niko ne radi

pa oni su meni se čini i odron bili za jugoslaviju dok je postojala :mrgreen:
mikilauda76

#760 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by mikilauda76 »

komi wrote:e jesi našao španiju

u njih je nezaposlenost 18% imaju milijun obitelji koje u kojima niko ne radi

pa oni su meni se čini i odron bili za jugoslaviju dok je postojala :mrgreen:
Za tvoju informaciju Spanija je trenutno 7 ekonomska sila u CITAVOM SVIJETU, pa ti pricaj sta hoces. U zadnih 10 godina imaja je najveci rast u citavoj EU, i zahvaljujuci tom rastu sad se nekako izvlace iz te krize i socijalno pomazu svojim gradjanima.

Zahvaljujuci cemu cemo se mi izvuci, ako si tako pametan....
jazzer

#761 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

Ako se odvadi i pola od ovoga sto kaze Mikilauda (ne kazem da nije istina) a sa nasim politicarima i
nasim ''mjerama'' za prevazilazenje krize, situacija izgleda uzasno :( .
Truba

#762 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

pa meni13 oktobra nisu u rajfajzenu htjeli dati 5 eura s računa
hepek071

#763 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by hepek071 »

ma tržište nekretnina jeste uzdrmano a ipak bar u Sarajevu još uvijek više ljudi traži nekretnine nego što ih ima na ponudi. Zastoj cijena se desio ali je samo privremen. Činjenica je da kako se BiH bude primicala ulasku u EU cijene će da skaču do neba. Kako god nama to sve sporo izgledalo ipak se dešava.

Uzmite samo primjer Bugarske, Mađarske itd. Recimo, bio sam u Mađarskoj 1998. godine i sve je bilo jeftinije nego u BiH. Potom sam bio 2001. i bilo je skuplje u Budimpešti nego u Minhenu. Bugarska 1997. je imala cijene 4x manje nego BiH. Otiđite danas tamo pa razgledajte cjenovnik.

ko kupuje sad mu je vrijeme, bojim se da će već iduće godine moći samo sanjati
Truba

#764 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

jazzer wrote:Ako se odvadi i pola od ovoga sto kaze Mikilauda (ne kazem da nije istina) a sa nasim politicarima i

evo sad sam kontaktirao ljude spanjolce preko neta...

pojma nemaju o cemu ovaj prica...

a najava dizanja sume novaca je normalna pojava u dosta banaka...

recimo meni su u unikredit prosle godine dali novce u apoenima od 5 eura :mrgreen:
mikilauda76

#765 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by mikilauda76 »

komi wrote:
jazzer wrote:Ako se odvadi i pola od ovoga sto kaze Mikilauda (ne kazem da nije istina) a sa nasim politicarima i

evo sad sam kontaktirao ljude spanjolce preko neta...

pojma nemaju o cemu ovaj prica...

a najava dizanja sume novaca je normalna pojava u dosta banaka...

recimo meni su u unikredit prosle godine dali novce u apoenima od 5 eura :mrgreen:
Ispravka: Nije Spanija 7 sila nego 8 ili 9 (stalno se prepucava sa Kanadom).

Kakva bolan najava za 500 eura. Kad je to bilo kod nas? Drugo je kad hoces od 5000 eura pa na dalje, ali 500.

Ja bi volio da ovo nije istina sto mi je ispricano za Spaniju, ali izgleda da im je stvarno katastrofalno stanje.
Haris.ba

#766 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Haris.ba »

mikilauda76 wrote:skoro mi se vratio prijatelj iz Spanije koji nije mogao vjerovati svojim ocima sta se tamo desava a i ja svojim usima :-D kad mi je sve to ispricao.
Treba im paket poslati.
hepek071 wrote:Uzmite samo primjer Bugarske, Mađarske itd. Recimo, bio sam u Mađarskoj 1998. godine i sve je bilo jeftinije nego u BiH. Potom sam bio 2001. i bilo je skuplje u Budimpešti nego u Minhenu. Bugarska 1997. je imala cijene 4x manje nego BiH. Otiđite danas tamo pa razgledajte cjenovnik.

ko kupuje sad mu je vrijeme, bojim se da će već iduće godine moći samo sanjati
Tako nekako. Mada slijedeca kriza koja se moze desiti je kriza sa hranom. Ako se neke stvari poklope moguce je. Tako ako neko ima slobodna sredstva nije zgorega kupiti dulum, dva zemlje.
realestater

#767 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by realestater »

Slazem se, na lokacijama neposredno izvan Sarajeva metar zemlje je jeftiniji od metra najjeftinijeg itisona.
Licno sam na vikendici posadio nesto krompira, luka, paradajza, salate i graha.
Trosak: Tri puna dana posla x dvije osobe = 6 dnevnica + nesto malo traktor i freza.
Ocekivani prihod: min. 400 kg krompira, cca 100 kg luka itd. Dovoljno hrane za tri-cetiri porodice da prezive zimu.
Kupiti zemlju sa izvorom vode je super investicija posebno ako se gleda dugorocno.
HAVANA

#768 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by HAVANA »

[quote="mikilauda76"]Ovdje vecina ljudi nije ni svijesna o kakvoj se krizi radi. Vise puta sam govorio o tome kako je ova kriza nastala i kakve su poslijedice ove iste krize jeli.

Recesija :D

Ma kod nas je već godinama recesija samo nam sad rekli da se to tako zove. :D ;-)

Hebo recesiju.Kad sam rat preživio, sve ću preživit.
zutipostar

#769 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zutipostar »

zutipostar wrote:Nekretnine u sarajevu-to je jedna prilicno dobra sala za kupce koji imaju malo vise u glavi nego u dupetu.

Ako kompariras cijene sa velikim metroploma u svijetu sve se samo kaze/naravno ne uzimajuci u obzir -Zagreb-Beograd-Moskvu/jer je to ista skupina novopecenih kapitalistickih zemalja koje misle da se kugla okrece samo zbog njih samih. U stvarnosti nisu u stanju obezbjediti ni solo grah za izgladnjelu populaciju.

Primjera radi

Zivim u gradu koji ima vise m-b-ilionera nego sto Sarajevo ima stanovnika i cijena stana je manja nego u Sarajevu,a za takozvane poslovne prostore da i ne spominjem.

Mislim da Sarajevo moze zadrzati/treba zadrzati/ sadasnje cijene u Titovoji Ferhadiji a ostalo ce da se svede tamo gdje je i bosanska ekonomija,ili gurati i vjestacki puhati pa ako se neko upeca .....dobro je ako ne ..cekaj.

Mozda bi se moglo nesto nauciti od Amerike koja je pokusala isto /na guzove da digne cijene nekretnina/pa se danas kompletna ukakila .Dosla u situaciju da im nfinansiski sistem kolapsira ,a u tom slucaju kupis jedan stan a jedan dobijes dzaba.Sto bi u mom selu rekli spsavaj kravu j uze.

Mozda bosanska privreda je toliko jaka da moze sve to izdzati .pa mogu slobodno u parlamentu da izglasaju da milion nije lova za bosanca,i onda u potragu za grahom jer valja prezivjeti.

pozdrav-pstar
ovo je napisano prosle godine -vazi sada-vazice jos mnogo godina.
BarbaDue

#770 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by BarbaDue »

....i padaju...

danas dobijam svjezu informaciju, cijena polovnog stana od 40m2=20.000 KM...nisam mogao da vjerujem... :)
Edin H.

#771 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Edin H. »

BarbaDue wrote:....i padaju...

danas dobijam svjezu informaciju, cijena polovnog stana od 40m2=20.000 KM...nisam mogao da vjerujem... :)
Mora da je u izuzetno dobrom stanju, uredjen po posljednjim standardima :-)
alica.k

#772 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alica.k »

barbadue, u cekrcicima stan mejbi? i da su pale cijene (a ja ne vidim da su nesto drasticno opale) na 500KM po kvadratu NIKAD VISE nece pasti.
sabanss

#773 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by sabanss »

alica.k wrote:barbadue, u cekrcicima stan mejbi? i da su pale cijene (a ja ne vidim da su nesto drasticno opale) na 500KM po kvadratu NIKAD VISE nece pasti.
U Gorazdu koliko se sjecam gdje covjek zivi. Tamo su cijene bas drasticno niske.
BarbaDue

#774 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by BarbaDue »

sabanss wrote:
alica.k wrote:barbadue, u cekrcicima stan mejbi? i da su pale cijene (a ja ne vidim da su nesto drasticno opale) na 500KM po kvadratu NIKAD VISE nece pasti.
U Gorazdu koliko se sjecam gdje covjek zivi. Tamo su cijene bas drasticno niske.
prije 9-12 mjeseci cijena istog ili slicnog stana bila je 1000-1200 KMova
zgembo_sa

#775 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

Ma u Sarajevu se prodavci jos nadaju da ce dijaspora i ove godine ulagati u nekretnine. Na njihovu zalost to ce biti u drasticno manjem obimu, tako da mozemo ocekivati vec od septembra novi nagli pad cijena nekretnina.
Post Reply