Krah Darwinizma

Rasprave o vjerskim temama.
murat arslan

#751 Re: Krah Darwinizma

Post by murat arslan »

statix wrote:Murate tebi ne vrijedi pokazivati kako se organizmi ponasaju i zasto rade odredjene akcije. Jedan mrav je poprilicno glupa zivotinja, dok sa 100.000 mrava imas kompleksnu zajednicu sa hijerarhijskim uredjenjem sposobna da cini "cudesa" (mada je ovo subjektivna izjava. jer svaki oprganizam prvenstveno nastoji da prezivi i odrzi se u zivotu, sto znaci da rjesavaju probleme sa kojima se susrecu u skladu sa vlastitim potencijalom). Ti mozes pogledati ovaj clanak: http://en.wikipedia.org/wiki/Ant#Behaviour_and_ecology i dobit ces odgovore na neka pitanja, ali to ne vrijedi, jer ti postavljas filozofsko pitanje "zasto su stvari takve kakve jesu", i tu ti nauka ne moze puno pomoci.
Nije filozofsko pitanje, nego logičko. Ako ja na raspravi o evoluciji kažem da je nešto neobjašnjivo naučno, a to spada u domen evolucije - to nije filozofija. Ali ako se kaže: "to će nekad biti otkriveno, razriješeno" - e to je filozofija.
Nije argument nastoji da se održi u životu. Kako može biti ta zajednica formirana, ako mravi nemaju razuma.
A pčelinje saće? Je li i to filozofija? Šta bi trebalo ljudima da naprave nešto slično.
Povlačim svoju izjavu iz prethodnog posta: "ako je to tačno... " jer je provokativna, i izvinjavam se zbog toga.
cikafe

#752 Re: Krah Darwinizma

Post by cikafe »

murat arslan wrote:
statix wrote:Murate tebi ne vrijedi pokazivati kako se organizmi ponasaju i zasto rade odredjene akcije. Jedan mrav je poprilicno glupa zivotinja, dok sa 100.000 mrava imas kompleksnu zajednicu sa hijerarhijskim uredjenjem sposobna da cini "cudesa" (mada je ovo subjektivna izjava. jer svaki oprganizam prvenstveno nastoji da prezivi i odrzi se u zivotu, sto znaci da rjesavaju probleme sa kojima se susrecu u skladu sa vlastitim potencijalom). Ti mozes pogledati ovaj clanak: http://en.wikipedia.org/wiki/Ant#Behaviour_and_ecology i dobit ces odgovore na neka pitanja, ali to ne vrijedi, jer ti postavljas filozofsko pitanje "zasto su stvari takve kakve jesu", i tu ti nauka ne moze puno pomoci.
Nije filozofsko pitanje, nego logičko. Ako ja na raspravi o evoluciji kažem da je nešto neobjašnjivo naučno, a to spada u domen evolucije - to nije filozofija. Ali ako se kaže: "to će nekad biti otkriveno, razriješeno" - e to je filozofija.
Nije argument nastoji da se održi u životu. Kako može biti ta zajednica formirana, ako mravi nemaju razuma.
A pčelinje saće? Je li i to filozofija? Šta bi trebalo ljudima da naprave nešto slično.
Povlačim svoju izjavu iz prethodnog posta: "ako je to tačno... " jer je provokativna, i izvinjavam se zbog toga.
ne, mravi nemaju razum... :D pojam zajednice kod mrava i pojam zajednice kod ljudi nije isti...
murat arslan

#753 Re: Krah Darwinizma

Post by murat arslan »

aurora313 wrote:
murat arslan wrote:... Ako je ovo moguće, ja ću odmah početi braniti TE.
Nemoj. I ja sam onomad razbijao glavu ne zato sto je Alah stvorio mrava, nego zasto je stvorio 33.000 vrsta mrava? Kome sve to treba? Pa me zbunjivalo cemu je trebalo da stvori ribe koje imaju pluca. Pa mi ni sada nije jasno da neuronski receptori u nasem mozgu nisu fizicki povezani jedni s derugim, nego se informacije prenose putem hemijske reakcije sa jednog na drugi.

Pa đe je tu logika?

Nekada stvarno nije vrijedno zamarati mozak...
A jesi li ti ikada čuo za riječ DIVLJENJE.
Bog je stvorio ljude da spoznaju Njega. Gledanje u Njega je najbolje što možeš dobiti.
Koliko je ljudi, toliko je i puteva do Njega. Ne razmišljaju svi isto, niti se ushićuju svi istim stvarima.
No, ti znaš svoje, pa je možda bolje da nisam ništa ni pisao.
aurora313

#754 Re: Krah Darwinizma

Post by aurora313 »

wild roses wrote:...Kada je zavšio sa stvaranjem anorganskog svijeta, biljaka i životinja, i to završetkom 70 000 godina od godina ovoga svijeta, KAKO MI RAČUNAMO, uskladio je i rangirao svijet mudrim skladom i rasporedom...
Pogadjam da mislis na neki islamski nacin racunanja. Pa ako vec islam prihvata Stari Testament, samim tim KAKO MI RACUNAMO je jednostrano mijenjanje prihvacenog i pravo na neko svojatanje bez presedana. Kao kada bih ja rekao da mi je evolucija svetinja, ali vjerujem u Isusa?!?
wild roses

#755 Re: Krah Darwinizma

Post by wild roses »

aurora313 wrote:
wild roses wrote:...Kada je zavšio sa stvaranjem anorganskog svijeta, biljaka i životinja, i to završetkom 70 000 godina od godina ovoga svijeta, KAKO MI RAČUNAMO, uskladio je i rangirao svijet mudrim skladom i rasporedom...
Pogadjam da mislis na neki islamski nacin racunanja. Pa ako vec islam prihvata Stari Testament, samim tim KAKO MI RACUNAMO je jednostrano mijenjanje prihvacenog i pravo na neko svojatanje bez presedana. Kao kada bih ja rekao da mi je evolucija svetinja, ali vjerujem u Isusa?!?
Ne ni slučajno, mislila sam kako se vrijeme računa na ovom svijetu. Dan pa noć 24 sata, 12 mjeseci :D godina.
aurora313

#756 Re: Krah Darwinizma

Post by aurora313 »

murat arslan wrote:...A pčelinje saće? Je li i to filozofija? Šta bi trebalo ljudima da naprave nešto slično...
Mislis na ovo?

I sta je ovo sada dokazalo?
uroborus

#757 Re: Krah Darwinizma

Post by uroborus »

murat arslan wrote:

Bog je stvorio ljude da spoznaju Njega. Gledanje u Njega je najbolje što možeš dobiti.
Koliko je ljudi, toliko je i puteva do Njega. Ne razmišljaju svi isto, niti se ushićuju svi istim stvarima.
Ako želiš ovim boldiranim reći da je Bog APSOLUTNO sve što je u nama i oko nas, onda on nije nikakv Gospodar, već materija u raznim oblicima. To je radikalno odstupanje od onoga kakvog Boga prestvljaju sve tri monotoističke religije!
Sjetimo se da se Mosiju prvobitno Bog javio, zapravo božiji lik, u vidu plamena, nekim drugim vjerovjesnicima vlastitim samo glasom, što potvrđuje da je božija narav-slična ljudskoj! Evo još dirastičnijeg primjera: arapski teolozi tvrde da se u Dženetu govori arapskim jezikom, Javreji, pak, tvrde da je Bog govorio na hebrejskom, jer kako bi Mojsije razumio uopče božije zapovjesti!? Ako gledamo cijelu stvar kroz Prirodu-kod nje postoji jasna Hijerarhija, ako gledamo kroz Prirodu Boga-i tu postoji jasna hijerarhija, jer se Bog uvijek obrača odabranim pojedincima ili narodima!
U zadnjem slučaju se ne može onda nikako govoriti o jednakosti svih pred Bogom, niti je to moguće od samog početka, jer smo stvoreni praktički da bi nas kažnjavao!? Sveg zbog grijeha Adama&Eve/Adema&Have! :roll:
uroborus

#758 Re: Krah Darwinizma

Post by uroborus »

Čudno otkriće - bakterije građene od arsena
SUBOTA, 04 PROSINAC 2010

U istraživanju koje bi moglo ponovo prepraviti knjige iz biologije, znanstvenici su otkrili prvi poznati živi organizam koji ugrađuje arsen u radne dijelove svojih stanica.
Povrh toga, arsen zamjenjuje fosfor, element za kojeg se dugo mislio kako je esencijalan za život. Rezultati, koji se temelje na eksperimentima na Stanford Synchrotron Radiation Lightsource, objavljeni su Science Express. "Čini se da je ovaj poseban soj bakterija zapravo evoluirao na način kojim može koristiti arsen umjesto fosfora kako bi rastao i producirao život", rekao je SSRL znanstvenik Sam Webb, koji je vodio istraživanje na Department of Energy's SLAC National Accelerator Laboratory . "S obzirom da je arsen uglavnom otrovan, ovo otkriće je posebno iznenađujuće."
Fosfor je sastavni dio kemijske osnovice DNA i RNA, spiralnih struktura koje nose genetske upute za život. On je također i središnja komponenta ATP-a, koji transportira kemijsku energiju potrebnu za metabolizam unutar stanica. Znanstvenici su desetljećima smatrali da život ne može bez njega preživjeti. Ali to nije bio slučaj i za soj bakterija Halomonadaceae nazvan GFAJ-1, pronađenog u jezeru u istočnoj Kaliforniji. Kolonije tih bakterija su procvjetale, kao što se i očekivalo, kada im je dana stalna opskrba fosforom zajedno s drugim potrebnim spojevima; ali kada su zamijenili fosfor sa arsenom, kolonija je nastavila rasti. To je uputilo Felisu Wolfe-Simon, NASA-inu znanstvenicu suradnicu i geobiologinju s prebivalištem na US Geological Survey, da te bakterije koriste arsen umjesto fosfora.
"Mi smo već znali da drugi mikrobi mogu 'udisati' arsen, no čini se te bakterije mogu raditi ipak nešto novo: izgrađivati dijelove sebe od arsena", rekao je Wolfe-Simon, vodeći autor rada. "Kako bi se u to uvjerili, donijeli smo uzorke na SSRL. Došao sam naoružan znanjem kako bakterije rade nešto jako čudno, i znao sam da bi nam SSRL linija 2-3, u Samovim rukama mogla reći nešto više." Ukupan cilj Wolfe-Simona je bio da se vidi je li arsen blisko povezan s bakterijskim stanicama ili jednostavno priključen na njih izvana. Tim je postavio SSRL X-zraku tanku poput vlasi, na uzorak bakterija koje su bila okupane visokim koncentracijama arsena. Interakcije između X-zraka i uzorka otkrile su gdje i kako je arsen bio omotan unutar bakterijskih stanica.
"Vidjeli smo sličnosti u raspodjeli arsena i distribuciji željeza i cinka," dva metala koji ukazuju na to gdje se nalaze stanični materijali organizama, rekao nam je Wolfe-Simon. Nasuprot tome, raspodjela fosfora nije se podudarala sa raspodjelom drugih elemenata, što upućuje na to da je arsen zauzeo mjesto fosfora u staničnim materijalima bakterija. Kako bi potvrdio te sumnje, tim je proveo drugi eksperiment s SSRL zrakama, ovaj put u spektroskopskom načinu, koji identificira vrste i lokacije pojedinih atoma. Eksperiment je otkrio da su najbliži susjedi atomima arsena bili kisikovi te na malo većim udaljenostima, ugljik. Ovaj uzorak i specifične udaljenosti između tri vrste atoma gotovo se savršeno podudaraju s načinom na koji se fosforovi atomi vežu s drugim atomima u lancima uobičajene DNA. Wolfe-Simon je rekao da ti eksperimenti snažno upućuju na to bakterije ne absorbiraju samo arsen, već da ga usađuju u svoje vlastito postojanje kao "biološki arsen."
Daljnje jačanje ovog gledišta je to da arsen nije zauzeo oblik, za kojeg bi se očekivalo da ga zauzme, na primjer, organizam bi pokušavao ukloniti otrov iz svojih sustava, i ne bi bio okružen vrstama molekula koje bi organizam mogao iskoristiti za prikaz inertnosti arsena, rekao je Webb. Činjenica da je bio pričvršćen za ugljik i kisik, kako je rekao, je "ono što bismo očekivali, ako je stvarno bio korišten za stvaranje DNA, RNA ili proteina." To bi učinilo soj bakterije GFAJ-1 prvim organizmima poznatim po korištenju arsena umjesto fosfora za rast.
"U teoriji, to će znanje prepraviti knjige iz biologije," rekao je Wolfe-Simon. "Kad god čujete o 'raznolikosti' u biologiji, to uvijek znači metabolička raznolikost - raznolikost u onome što organizam udiše ili u onome što oni oksidiraju, kako bi živjeli. Pretpostavka je da koliko god raznoliki organizmi mogu biti, oni su svi izrađeni od istih elemenata: ugljika, vodika, dušika, kisika, fosfora i sumpora. Ovaj tip bakterije nije. I to upućuje na to da možda postoji cijeli novi svijet organizama koje treba istražiti."
Dalje, tim planira istražiti specifične načine na koje bi te bakterije mogle koristiti arsen proteinima, mastima i nukleinskim kiselinama, kao što je DNA. "Kako bismo to istražili, trebati ćemo veći uzorak", rekao je Webb. "Felisa i njezin upravo rade na tome, i mi se radujemo daljnjem proučavanju pojedinosti ovog nevjerovatnog organizma na SSRL-u."

Izvor: DOE/SLAC National Accelerator Laboratory

Izvor: http://www.znanost.com/clanak/cudno-otk ... z17Ayfiduh
aurora313

#759 Re: Krah Darwinizma

Post by aurora313 »

murat arslan wrote:A jesi li ti ikada čuo za riječ DIVLJENJE.
Bog je stvorio ljude da spoznaju Njega. Gledanje u Njega je najbolje što možeš dobiti...
Jesam, kada se god pogledam u ogledalo. Što pitaš?
murat arslan

#760 Re: Krah Darwinizma

Post by murat arslan »

uroborus wrote:
murat arslan wrote:

Ako želiš ovim boldiranim reći da je Bog APSOLUTNO sve što je u nama i oko nas, onda on nije nikakv Gospodar, već materija u raznim oblicima. To je radikalno odstupanje od onoga kakvog Boga prestvljaju sve tri monotoističke religije!
Sjetimo se da se Mosiju prvobitno Bog javio, zapravo božiji lik, u vidu plamena, nekim drugim vjerovjesnicima vlastitim samo glasom, što potvrđuje da je božija narav-slična ljudskoj! Evo još dirastičnijeg primjera: arapski teolozi tvrde da se u Dženetu govori arapskim jezikom, Javreji, pak, tvrde da je Bog govorio na hebrejskom, jer kako bi Mojsije razumio uopče božije zapovjesti!? Ako gledamo cijelu stvar kroz Prirodu-kod nje postoji jasna Hijerarhija, ako gledamo kroz Prirodu Boga-i tu postoji jasna hijerarhija, jer se Bog uvijek obrača odabranim pojedincima ili narodima!
U zadnjem slučaju se ne može onda nikako govoriti o jednakosti svih pred Bogom, niti je to moguće od samog početka, jer smo stvoreni praktički da bi nas kažnjavao!? Sveg zbog grijeha Adama&Eve/Adema&Have! :roll:
Zagrebaješ se, ha? Može ti se. Nekima ljudima ovaj život i jeste samo to. Bog je mogao, da je htio, da se zabavlja, onako kako Njemu dolikuje. Ali nije. Stvari su uozbiljene, pa ti sad kako hoćeš!
aurora313

#761 Re: Krah Darwinizma

Post by aurora313 »

murat arslan wrote:Zagrebaješ se, ha? Može ti se. Nekima ljudima ovaj život i jeste samo to. Bog je mogao, da je htio, da se zabavlja, onako kako Njemu dolikuje. Ali nije. Stvari su uozbiljene, pa ti sad kako hoćeš!
Hvala na tumacenju kako bog moze da se zabavlja, ali valjda nece. Medjutim, stvari su uozbiljene prethodnim postom oko evolucije bakterija. Zato, nemoj trolati nego vrati se u diskusiju.
Stutterer

#762 Re: Krah Darwinizma

Post by Stutterer »

NIN wrote:
Stutterer wrote:Nastank života i teorija evolucije su dvije odvojene stvari. Darvinizam ne govori o postanku života.
Haj' bogati procitaj ponovo ono moje i ovaj put probaj razuciti pojmove postanka i stvaranja. Pa jebemu jel' se ovdje mora svaka rijec i pojam crtat i dodatno pojasnjavat u detalje?
ko je tebi šta rekao? nako pričam sa sobom. Na istoj smo strani jarugo.
aurora313

#763 Re: Krah Darwinizma

Post by aurora313 »

U Kanadi postoji (bar virtualno) Muhammad Institute for Space Science. Prema informaciji sa stranice, "The Muhammad Institute for Space Science is a framework for collaboration between Canada and the Islamic World at large, which includes not only the Muslim World community but also the many religious and ethnic minorities that are culturally part of the great Islamic civilization."

Trenutno se skupljaju prihodi za projekat baze na Mjesecu, pa ko zeli da pomogne, bujrum.

Klikni ovdje
murat arslan

#764 Re: Krah Darwinizma

Post by murat arslan »

aurora313 wrote:
murat arslan wrote:A jesi li ti ikada čuo za riječ DIVLJENJE.
Bog je stvorio ljude da spoznaju Njega. Gledanje u Njega je najbolje što možeš dobiti...
Jesam, kada se god pogledam u ogledalo. Što pitaš?
Iznenadi me, ali vidim, ima u tebi hljeba.
statix

#765 Re: Krah Darwinizma

Post by statix »

Nije:
Kada je zavšio sa stvaranjem anorganskog svijeta, biljaka i životinja, i to završetkom 70 000 godina od godina ovoga svijeta, KAKO MI RAČUNAMO, uskladio je i rangirao svijet mudrim skladom i rasporedom. Kada je stiglo vrijeme naznačeno u Njegovom znanju da uvede u postojanje Njegovog namjesnika naredio je Allah nekim melecima da mu donesu pregršt od svih vrsta prašina sa zemlje. On je u blato Ademovo sastavio i ujedinio suprotnosti po principu blizine. Stvorio ga je na ispravnoj putanji i kretanju. Oformio ga, uravnotežio i usavršio i zatim u njega udahnuo od Svoga duha. Kretanjem tog udahnuća u njega, nastadoše dijelovi pomiješani u njegovim tjelesnim tečnostima. To su: žuč, crna žuč, krv i sluz......Zatim je Allah u njemu stvorio snagu privlačenja i apsorpcije sa kojim živa bića apsorbuju hranu..Zatim snagu i moć zadržavanja, snagu i moć probave, te snagu i moć odstranjivanja.Zatim je Allah stvorio u njemu snagu hranjenja, razmnožavanja, osjetilnu moć i snagu, maštu i uobrazilju, memoriju i moć dosjećivanja, zatim snagu uobličavanja itd.....
A kada je svorio prokariote (bakterije i archea) i ostale primitivne oblike? Zajedno sa covjekom ili puno ranije? Kako se u proterozoiku ne pojavljuje covjek, niti bilo koji drugi sisar? Zasto?
just_think

#766 Re: Krah Darwinizma

Post by just_think »

Kad ovi vjernici pocnu diskutovat o materijalnom, nauci itd., da barem iza sebe imaju jak temelj, a ne teoriju Boga i vjere koja nema nikakvih dokaza, raj, pakao, andjeli, demoni, magija, carobnjaci, lazna uvjerenja oko dobrog i loseg, nagrade, navodjenje i personifijacija Boga iz treceg lica (On je rekao uradi to i to) itd., ali oni bi sa tim smijesnim i besmislenim temeljima da se bave necim apsolutno temeljnim i kompleksnim kao sto je nauka koja se razvija, objasnjava materijalnim dokazima, a ne supljom pricom kao vjera koja svoje besmislice vrti od samog postojanja i stoji u mjestu. Pa skontajte (just think kao sto moj nick kaze) koliko je ironicno kada se vjernici uplicu sa svojim bajkovitim besmislicama u nauku.
uroborus

#768 Re: Krah Darwinizma

Post by uroborus »

murat arslan wrote:
Zagrebaješ se, ha? Može ti se. Nekima ljudima ovaj život i jeste samo to. Bog je mogao, da je htio, da se zabavlja, onako kako Njemu dolikuje. Ali nije. Stvari su uozbiljene, pa ti sad kako hoćeš!
Tipična eskivaža direktnog odgovora! Ako nešto ne stoji u mom postu, jer ti znaš da nije tako, onda si to mogao jednostavno RAZOTKRITI! :roll:
uroborus

#769 Re: Krah Darwinizma

Post by uroborus »

Nevjerovatna glupost! Ako sagledamo sve kriterijume ovog šarlatana, koji smatra da je zemljotres Božija kazna, i dolazi zbog nemorala svih vrsta, onda je logićno zapitati se zašto onda tako često zemljotresi pogađaju Iran ili Avganistan, i zbog čega??? :run:
uroborus

#770 Re: Krah Darwinizma

Post by uroborus »

dupli
pike

#771 Re: Krah Darwinizma

Post by pike »

iceman2010

#772 Re: Krah Darwinizma

Post by iceman2010 »

just_think wrote:Kad ovi vjernici pocnu diskutovat o materijalnom, nauci itd., da barem iza sebe imaju jak temelj, a ne teoriju Boga i vjere koja nema nikakvih dokaza, raj, pakao, andjeli, demoni, magija, carobnjaci, lazna uvjerenja oko dobrog i loseg, nagrade, navodjenje i personifijacija Boga iz treceg lica (On je rekao uradi to i to) itd., ali oni bi sa tim smijesnim i besmislenim temeljima da se bave necim apsolutno temeljnim i kompleksnim kao sto je nauka koja se razvija, objasnjava materijalnim dokazima, a ne supljom pricom kao vjera koja svoje besmislice vrti od samog postojanja i stoji u mjestu. Pa skontajte (just think kao sto moj nick kaze) koliko je ironicno kada se vjernici uplicu sa svojim bajkovitim besmislicama u nauku.
Haj mi objasni, materijalnim dokazima, cime to neki dogadjaj (onako materijalno) izazove reakciju kod covjeka koja dovede do recimo, crvenila u licu, suza, povisenog pritiska, povracanja, srcanog udara...... Nekada je to samo jedna rijec. Molim te objasni mi kakvim je materijalnim uticajem ta jedna rijec izazvala "materijalnu reakciju" poput ovih gore.
madner

#773 Re: Krah Darwinizma

Post by madner »

Mislim da bi trebao prvo malo osnove biologije sam naucit, ovako se samo ofiras. :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

#774 Re: Krah Darwinizma

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

aurora313 wrote:Pogadjam da mislis na neki islamski nacin racunanja. Pa ako vec islam prihvata Stari Testament, ...
Netačno. Islam ne prihvata Stari zavjet u obliku u kojem ga ti čitaš... To što se mnoge stvari u Kur'anu i Starom zavjetu podudaraju ne znači da je Kur'an kopija ili prepis SZ, niti je SZ kao takav prihvatljiv i relevantan muslimanima.
iceman2010

#775 Re: Krah Darwinizma

Post by iceman2010 »

madner wrote:Mislim da bi trebao prvo malo osnove biologije sam naucit, ovako se samo ofiras. :D
Znaci u rijecima ima nesto materijalno. Dobra ti ta biologija.
Post Reply