Ma zamonašio bih se ja, ali mi žao teferičafatamorgana wrote:Ma njemu se sviđa budizam al' je malo stidljiv da prizna.
Budizam, religija ili filozofija ?
-
Great Cornholio
#751 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#752 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma i ja, al' kako bi bez Čevljanske?Great Cornholio wrote:Ma zamonašio bih se ja, ali mi žao teferičafatamorgana wrote:Ma njemu se sviđa budizam al' je malo stidljiv da prizna.
-
Great Cornholio
#753 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Šta se čudiš, pa zar misliš da bi ljudi mogli izmislite religiju "čisti"ljubav_aha wrote:prilicno alarmirajuceGreat Cornholio wrote:Opa, ovdje se o drogama počelo pričatiJa dobre vjere
dr.Gonzo wrote:koristenje psihodelicnih biljaka u religiozne svrhe je rasprostranjeno sirom planete, i danas se moze pronaci u skoro svim samanskim tradicijama, ciji se tragovi vide cak i u pozadini velikih religija. Primjer je staroindijska soma koja se slavi u Vedama. Drugi primjer je tibetanski budizam, koji se nastao sinergijom indijskih ucenja sa Bon kulturom na Tibetu koja, u kojoj je koristenje enteogenih biljaka siroko rasprostranjeno.![]()
-
Great Cornholio
#754 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Taj dio tradicije bi prežalio. Nisam ja k'o oni u narandžastim nošnjama, neće ni nošnju da promjene, a sve se k'o nešto prilagođavaju i mijenjaju na boljefatamorgana wrote:Ma i ja, al' kako bi bez Čevljanske?Great Cornholio wrote:Ma zamonašio bih se ja, ali mi žao teferičafatamorgana wrote:Ma njemu se sviđa budizam al' je malo stidljiv da prizna.
- dr.Gonzo
#755 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Mislim da bi za raspravu bilo korisnije kada bi tvoji postovi sadrzali vise od dvije rijeciljubav_aha wrote: prilicno alarmirajuce
![]()
Pazljivom formulacijom onoga sto zelis da kazes izbjegavas da te ljudi pogresno razumiju, i u isto vrijeme iskazujes postovanje prema sagovorniku
- ljubav_aha
#756 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
od prvog dana forumanja sam dobila nekoliko puta isti komentar forumasha o duzini mojih postovadr.Gonzo wrote:Mislim da bi za raspravu bilo korisnije kada bi tvoji postovi sadrzali vise od dvije rijeciljubav_aha wrote: prilicno alarmirajuce
![]()
Pazljivom formulacijom onoga sto zelis da kazes izbjegavas da te ljudi pogresno razumiju, i u isto vrijeme iskazujes postovanje prema sagovorniku
naravno,cula/procitala sam vise puta o korsitenju droga tokom relgijskih/sekte ili slicnih ritualnih obreda,no nisam dovoljno informirana koristenju istih u "pozadini velikih religija" , tacnije,sto se koristi i sl., hvala
Last edited by ljubav_aha on 07/05/2011 05:07, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#757 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
mnoga umjetnicka djela su stvorena pod uticajem droga,alkohola ,kao i filofoska razmisljanja,poznate cinjenice postojeGreat Cornholio wrote:Šta se čudiš, pa zar misliš da bi ljudi mogli izmislite religiju "čisti"ljubav_aha wrote:prilicno alarmirajuce
dr.Gonzo wrote: koristenje psihodelicnih biljaka u religiozne svrhe je rasprostranjeno sirom planete, i danas se moze pronaci u skoro svim samanskim tradicijama, ciji se tragovi vide cak i u pozadini velikih religija. Primjer je staroindijska soma koja se slavi u Vedama. Drugi primjer je tibetanski budizam, koji se nastao sinergijom indijskih ucenja sa Bon kulturom na Tibetu koja, u kojoj je koristenje enteogenih biljaka siroko rasprostranjeno.![]()
mnoge osobe i bez korsitenja droge nisu "ciste"
a postoje mnogi nedefinisani elementi koji su uticali na postanak i razvoj relgija
-
ime_kojeg_nema
#758 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Slazem se ali meni se desilo da ga upoznam upoznam kroz budizam. Tu je stvar nekako predstavljena na nacin koji najbolje mogu razumijeti, jasno i direktno bez dodatnih mistifikacija ili stvari koje ne mogu razumijeti. Valjda jer sam po pitanjima vjerskih istina i spoznaja uvijek bio agnostik a istovremeno je bila prisutna i potreba da tragam za slobodom. Kroz upoznavanje sa budizmom su se poslozile kockice po nekim jako bitnim pitanjima, dobio sam smjernice i stekao povjerenje. Drugi ljudi to isto dobiju na razlicite, njima prilagodjene nacine i to je meni ok. Tu se recimo slazem sa arzuhalom u vezi onoga sto smo razgovarali prethodno, o razlicitosti religijskih ciljeva i slicnosti medju vjernicima ili praktikantima, kako god.ljubav_aha wrote:ime_kojeg_nema wrote:Cista praksaSati wrote:Dva koraka i pet koraka
U suštini, vežbanje u budizmu se sastoji od samo dva koraka: (1) postati svestan svega što se javi unutar polja vašeg iskustva ili svesti; a onda (2) postati svestan i načina na koji reagujete na to. Ova dva koraka mogu se dalje razložiti na pet koraka.
Prvo, vežbaj da razviješ svesnost svega što se javi u tvom iskustvu -- fizički podražaj, misao ili emocija -- umesto da to potiskujes, odgurujes ili ignorišes.
Drugo, pokušaj da posmatraš šta god da se pojavi, bez kritikovanja ili reagovanja.
Treće, istražuj i ispituj taj osećaj, misao ili emociju, umesto da pod njenim uticajem odmah nešto počneš da radiš.
Četvrto, ako ta misao, osećanje ili čulni podražaj zahtevaju da reaguješ, pažljivo odaberi najbolji način da svoju energiju kanališeš u akciju.
Peto, jednostavno pusti taj podražaj, misao ili osećanje da nastave svojim putem, prepoznavši prolaznost, prazninu u svakom iskustvu.
Lama Surya Das: Letting Go, Letting Be. Ovaj pristup i vjezbanje je ono sto je mene privuklo budizmu.
komepltan proces nije idkljucivo ideja budizma,stara novost jer je problem star poput relacija medju ljudima
-
Great Cornholio
#759 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nek' priča ko šta hoće, ali meni su sumnjivi svi oni kojima se priviđaju nekakvi anđeli /meleci, kojima se zmije obraćaju, koji vjeruju da su u prošlom životu bili npr. kokoš, itd.ljubav_aha wrote:
mnoga umjetnicka djela su stvorena pod uticajem droga,alkohola ,kao i filofoska razmisljanja,poznate cinjenice postoje
a postoje mnogi nedefinisani elementi koji su uticali na postanak i razvoj relgija
- ljubav_aha
#760 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
to je OK,ali moja poenta je bila: osoba prakticiranjem dnevnih zivotnih aktivnosti upoznaje sebe i okolinu putem spomenutih "koraka",bez iskljucive potrebe korsitenja vlastitih uvjerenjaime_kojeg_nema wrote:Slazem se ali meni se desilo da ga upoznam upoznam kroz budizam. Tu je stvar nekako predstavljena na nacin koji najbolje mogu razumijeti, jasno i direktno bez dodatnih mistifikacija ili stvari koje ne mogu razumijeti. Valjda jer sam po pitanjima vjerskih istina i spoznaja uvijek bio agnostik a istovremeno je bila prisutna i potreba da tragam za slobodom. Kroz upoznavanje sa budizmom su se poslozile kockice po nekim jako bitnim pitanjima, dobio sam smjernice i stekao povjerenje. Drugi ljudi to isto dobiju na razlicite, njima prilagodjene nacine i to je meni ok. Tu se recimo slazem sa arzuhalom u vezi onoga sto smo razgovarali prethodno, o razlicitosti religijskih ciljeva i slicnosti medju vjernicima ili praktikantima, kako god.ljubav_aha wrote:
[komepltan proces nije idkljucivo ideja budizma,stara novost jer je problem star poput relacija medju ljudima
- ljubav_aha
#761 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
sumnjivi su vecini populacije,nisi jediniGreat Cornholio wrote:Nek' priča ko šta hoće, ali meni su sumnjivi svi oni kojima se priviđaju nekakvi anđeli /meleci, kojima se zmije obraćaju, koji vjeruju da su u prošlom životu bili npr. kokoš, itd.ljubav_aha wrote:
mnoga umjetnicka djela su stvorena pod uticajem droga,alkohola ,kao i filofoska razmisljanja,poznate cinjenice postoje
-
ime_kojeg_nema
#762 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Moguce da grijesim ali mislim da vecina ljudi ipak ne pristupa na taj nacin svakodnevnim zivotnim aktivnostima. Mislim da ljudi vise zive po inerciji ne analizirajuci previse vlastite mentalne sadrzaje ili fizicke podrazaje. Eto procitaj ponovo tih 5 koraka pa se zapitaj koliko zaista ljudi koje poznajes ima takav pristup.ljubav_aha wrote:to je OK,ali moja poenta je bila: osoba prakticiranjem dnevnih zivotnih aktivnosti upoznaje sebe i okolinu putem spomenutih "koraka"
- ljubav_aha
#763 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
grijesis,naravno da pristupa,to je dio svakodnevnog zivita;npr. u svijetu poslovanja takvi treninzi cesto obuhvataju takve korake,npr. human resources;literatura iz psihologije;marketing;nista novo ,svako je svjestan sto treba kod sebe promjeniti u tim "koracima",ali nije svako spreman uraditi istoime_kojeg_nema wrote:Moguce da grijesim ali mislim da vecina ljudi ipak ne pristupa na taj nacin svakodnevnim zivotnim aktivnostima. Mislim da ljudi vise zive po inerciji ne analizirajuci previse vlastite mentalne sadrzaje ili fizicke podrazaje. Eto procitaj ponovo tih 5 koraka pa se zapitaj koliko zaista ljudi koje poznajes ima takav pristup.ljubav_aha wrote:to je OK,ali moja poenta je bila: osoba prakticiranjem dnevnih zivotnih aktivnosti upoznaje sebe i okolinu putem spomenutih "koraka"
-
ime_kojeg_nema
#764 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pa govorimo istu stvarljubav_aha wrote:grijesis,naravno da pristupa,to je dio svakodnevnog zivita;npr. u svijetu poslovanja takvi treninzi cesto obuhvataju takve korake,npr. human resources;literatura iz psihologije;marketing;nista novo ,svako je svjestan sto treba kod sebe promjeniti u tim "koracima",ali nije svako spreman uraditi istoime_kojeg_nema wrote:Moguce da grijesim ali mislim da vecina ljudi ipak ne pristupa na taj nacin svakodnevnim zivotnim aktivnostima. Mislim da ljudi vise zive po inerciji ne analizirajuci previse vlastite mentalne sadrzaje ili fizicke podrazaje. Eto procitaj ponovo tih 5 koraka pa se zapitaj koliko zaista ljudi koje poznajes ima takav pristup.ljubav_aha wrote:to je OK,ali moja poenta je bila: osoba prakticiranjem dnevnih zivotnih aktivnosti upoznaje sebe i okolinu putem spomenutih "koraka"
- ljubav_aha
#765 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
toga su mnogi svesni,to takodjer nije novitet,filtriranje emocija je moguce,ali ne uvijek,to je samo moguce u savrsenom svijetuime_kojeg_nema wrote:Pa govorimo istu stvarljubav_aha wrote: grijesis,naravno da pristupa,to je dio svakodnevnog zivita;npr. u svijetu poslovanja takvi treninzi cesto obuhvataju takve korake,npr. human resources;literatura iz psihologije;marketing;nista novo ,svako je svjestan sto treba kod sebe promjeniti u tim "koracima",ali nije svako spreman uraditi isto. Ja kada kazem da vecina ljudi ne pristupa na taj nacin mislim upravo na to da vecina nije spremna raditi to tj. ne praktikuje te korake iako je svjesna sta bi trebalo da cine. Vaznost bivanja u sadasnjem trenutku, svjesnost onoga sto se upravo desava i njegovanje sabranosti paznje naglasavaju mnogi, nije to nista novo niti se radi o nekoj budistickoj ekskluzivi, ali rijetki zaista to i praktikuju, bez obzira radi li se o budistima ili marketinskim strucnjacima. Evo recimo vecina ljudi dok ceka u redu za kasom u nekom super marketu pocet ce se nervirati i proklinjati prodavacice sto ne otvore jos jednu kasu ili vecina vozaca ce se ljutiti ako neko zaustavi automobil i prica s poznanikom na cesti i zadrzava saobracaj, a manji broj njih ce to iskoristiti kao priliku za mentalni trening tj. posmatranje ljutnje koja nastaje u tom trenutku i bez reagovanja u njoj uvidjeti prolaznost i prazninu
- fatamorgana
#766 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Citiram post koji mi se svidio od "ljuska u baklaFi", a sa teme "o zakonu atrakcije", pdf filozofija:
"Odbijemo li dotaknuti srž tuge ili zbunjenosti sami u sebi ili u drugima, ne možemo razviti spospobnost da budemo potpuno prisutni u trenucima radosti i ekstaze. Ali, budemo li podjednako otvoreni i za tugu i za radost, moći ćemo proširiti svoje srce tako da u njega primimo i sebe i svijet..."
"Odbijemo li dotaknuti srž tuge ili zbunjenosti sami u sebi ili u drugima, ne možemo razviti spospobnost da budemo potpuno prisutni u trenucima radosti i ekstaze. Ali, budemo li podjednako otvoreni i za tugu i za radost, moći ćemo proširiti svoje srce tako da u njega primimo i sebe i svijet..."
- dr.Gonzo
#767 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
To je isto kao sto i alkoholicar znaju da ne bi trebali piti, pa opet pijuljubav_aha wrote:grijesis,naravno da pristupa,to je dio svakodnevnog zivita;npr. u svijetu poslovanja takvi treninzi cesto obuhvataju takve korake,npr. human resources;literatura iz psihologije;marketing;nista novo ,svako je svjestan sto treba kod sebe promjeniti u tim "koracima",ali nije svako spreman uraditi istoime_kojeg_nema wrote:Moguce da grijesim ali mislim da vecina ljudi ipak ne pristupa na taj nacin svakodnevnim zivotnim aktivnostima. Mislim da ljudi vise zive po inerciji ne analizirajuci previse vlastite mentalne sadrzaje ili fizicke podrazaje. Eto procitaj ponovo tih 5 koraka pa se zapitaj koliko zaista ljudi koje poznajes ima takav pristup.ljubav_aha wrote:to je OK,ali moja poenta je bila: osoba prakticiranjem dnevnih zivotnih aktivnosti upoznaje sebe i okolinu putem spomenutih "koraka"
Ja mislim da da je meditacija nacin na koji covjek moze prevazici ovakve nagone. To je trening fokusiranja i volje(izmedju ostalog), isto kao sto je fizicka vjezba trening misica,
- ljubav_aha
#768 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
dr.Gonzo,upravo tako,sve je trening,meditacija,klanjanje,plesanje dervisa,i mnogo vise primjera koji se prakticiraju u mnogim vjerama/religijama 
-
ime_kojeg_nema
- fatamorgana
#770 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Preporučujem svima koje bi to moglo zanimati, da na gornjem linku pročitaju odličan opis i objašnjenje
budističke meditacije, samo jedna stranica, jednostavno i razumljivo za svakoga.
budističke meditacije, samo jedna stranica, jednostavno i razumljivo za svakoga.
- cartman
#771 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
a vidis , to me uvijek zanimalo. mozes li mi objasnit kako si dosla do zakljucka da su npr klanjanje i meditacija ista stvar?ljubav_aha wrote:dr.Gonzo,upravo tako,sve je trening,meditacija,klanjanje,plesanje dervisa,i mnogo vise primjera koji se prakticiraju u mnogim vjerama/religijama
- ljubav_aha
#772 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
vjernici tokom klanjanja se takodjer osjecaju blize Bogu,dosta ih dozivljava trasncedentalna iskustva,isti je slucaj sa meditacijom i slicnim praksamacartman wrote:a vidis , to me uvijek zanimalo. mozes li mi objasnit kako si dosla do zakljucka da su npr klanjanje i meditacija ista stvar?ljubav_aha wrote:dr.Gonzo,upravo tako,sve je trening,meditacija,klanjanje,plesanje dervisa,i mnogo vise primjera koji se prakticiraju u mnogim vjerama/religijama
zelis reci da je klanjanje puka obavezna vjezba u koju vjernik ponavlja 5 puta dnevno
- cartman
#773 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ljubav_aha wrote:cartman wrote:a vidis , to me uvijek zanimalo. mozes li mi objasnit kako si dosla do zakljucka da su npr klanjanje i meditacija ista stvar?ljubav_aha wrote:dr.Gonzo,upravo tako,sve je trening,meditacija,klanjanje,plesanje dervisa,i mnogo vise primjera koji se prakticiraju u mnogim vjerama/religijama
vjernici tokom klanjanja se takodjer osjecaju blize Bogu,dosta ih dozivljava trasncedentalna iskustva,isti je slucaj sa meditacijom i slicnim praksama
zelis reci da je klanjanje puka obavezna vjezba u koju vjernik ponavlja 5 puta dnevno
to nije slucaj sa meditacijom. meditacija je stvar licnog izbora, da li se to moze rec za klanjanje?
- ljubav_aha
#774 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
naravno da je klanjanje licni izbor,jer vjernik takav proces ne osjeca obaveznim,jer klanja je tad osejca izuzetnu bliskos Bogu,inace akt klanjanja ne bi imao smisaocartman wrote:ljubav_aha wrote:
vjernici tokom klanjanja se takodjer osjecaju blize Bogu,dosta ih dozivljava trasncedentalna iskustva,isti je slucaj sa meditacijom i slicnim praksama
to nije slucaj sa meditacijom. meditacija je stvar licnog izbora, da li se to moze rec za klanjanje?
meditacije jeste izbor,ali je takodje jedina opcija u pojedinim vjerama,zar ne
- cartman
#775 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
a da li je klanjanje obavezno prema Kuranu? kazes kad klanja osjeca izuzetnu bliskost Bogu, a kad ne klanja onda ne osjeca bliskost? ipak mislim da ni sama nisi sigurna u to sta pricas i da si malo blaza verzija GC-a, tako da na zalost ne vidim svrhu u saljnjem dijalogu s tobom zato jer ces ti ipak shiljit po svom. budi mi dobroljubav_aha wrote:naravno da je klanjanje licni izbor,jer vjernik takav proces ne osjeca obaveznim,jer klanja je tad osejca izuzetnu bliskos Bogu,inace akt klanjanja ne bi imao smisaocartman wrote:ljubav_aha wrote:
meditacije jeste izbor,ali je takodje jedina opcija u pojedinim vjerama,zar ne