Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shiljak

#751 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

evo sad ce za koji dan biti predstavljen apple tablet :D bas nesto kontam kakav bi mogao biti, a da je drugaciji od svih... imam osjecaj da ce biti providan (staklen) sastrane ko windows vista/7 prozori :D
DYD666

#752 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

harač wrote:da li mi neko može dati webstranicu sa koje mogu skidati (torrentom ili drugačije) igrice za mac ("ako tako nešto postoji", reče PC :D )
Naravno da postoji, upravo sam sprzio svoj 20-ti DVD sa Mac igrama (ne ubrajam tu jos desetak onih koje su morale na DVD DL).
Imas na Demonoid-u sekciju Mac Games ali ne znam moze li se trenutno registrovati, a i ovdje ima finih stvari; http://www.mac-torrents.com (klikni desno na "latest torrents" pa scrolaj do Games sekcije). Ne treba registracija.

Rapidshare ne koristim jer mi je peglativan za stvari preko nekoliko GB...
Šeha

#753 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Evo mojih predikcija pred sutrasnju premijeru.

Tj. neke su gotovo sigurne poslije onog intervjua direktora "McGraw-Hill-a" na CNBC-ju. U sustini covjek je rekao da izlazi tablet, da ce biti baziran na Iphone-ovom OS-u sa kompatabilnim aplikacijama. Rekao je da prave konzorcijum izdavaca knjiga sto znaci itunes store za knjige! Inace McGraw-Hill je jedan od najvecih izdavaca skolskih knjiga u Americi tako da bi tablet potencijalno mogao da udje na VRLO velika vrata na to "obrazovno" trziste (education market) Potencijal je tu zaista ogroman!

Eh sad ono sto nije sigurno:

- NY Times radi sa Apple-om na elektronskoj distribuciji novina, vjerovatno ce prikazati aplikaciju na premijeri (veoma vjerovatno.) NYT je napravio poseban odjel koji ce se od sada baviti el. distribucijom. Misle da je to buducnost.

- Cortex A9 ARM processor - gotovo sigurno. Znaci duzi zivot baterije i potvrdjuje da ce se raditi o Iphone-ovom OS-u. Omogucuje neke stvari koje su tesko izvodljive na Iphone-u poput multitaskinga.

- Ekran najvjerovatnije 10". Naravno ovo je nepotvrdjeno ali neke navodne narudzbe od kineskih proizvodjaca potvrdjuju ovo.

- 3G - garant.

Cijena - totalno moja predikcija - $300-400 sa ugovorom 700-800 bez ugovora (u Americi)
shiljak

#754 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

jel govoris o nedostacima haha
Šeha

#755 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:
sheha, zamisli se, odesh u cenifu sa tabletom, bistrish politiku :D i skontash nema tariguza :D kroz glavu ti prodje - eh da mi je sad fahrin avaz u ruci a ne ova steveova igrachka :x

:D
Za dodatnih 200 dolara dodje i tetrapak pod nazivom IBide :)
black

#756 Re: Apple MAC all about

Post by black »

shiljak

#757 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

bio ovdje live prenos :D
http://live.gdgt.com/2010/01/27/live-ap ... -coverage/

nego meni ovaj isto izgleda kao i jedan sto je ranije predstavljeno, + ima windows7? :D evo mozete naci ovdje (malo prelisas dole)

http://live.gdgt.com/2010/01/06/live-ce ... -coverage/

znaci fkt isto izgleda, samo malo uzi (i nema ono dugme).. :D
Last edited by shiljak on 27/01/2010 20:37, edited 1 time in total.
ChataDodajStaHoces

#758 Re: Apple MAC all about

Post by ChataDodajStaHoces »

Mmmm $499 nije uopce puno... I svidja mi se sto je contract free... s druge strane stvarno malo funkcionalnosti, ali ga izvlace App i iBook stores :)

Nista dok jedan jailbrake ne sloze, tek tada pocinje prava zabava :)
taxi_driver

#759 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

Bosnohercegovac wrote:U suštini jedan veliki IPod, samo se zove IPad, znači ništa od "magičnog uređaja" kako ga je Steve najavljivao.

Upravo to.prevelik je za svakodnevno nosenje a i ne kontam svrhu ovakovog aparata.Ali naci ce se kupci i za njega ,ako nista za k..... po gradu.Meni licno je iPhone sasvim dovoljan .
torik

#760 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Smislit ce se vec namjena, to uveliko zavisi i od developera ovako sam i ja kad sam prvi iPhone uzeo, dosao kuci imam poruke imam pozive, super to al sto ja dadoh tolike pare. I onda malo po malo nadjes mu svakodnevnu upotrebu. U buducnosti se cini realno da su ti na ovakvom uredjaju i novine i knjige i muzika i sve :) sada to kod nas mozda i ne izgleda realno i nece nikada, ali vjerujem da u Americi vec kod pojedinog profila ljudi postoji potreba za ovako necim
febo_acm

#761 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Nemogu a da se ne osvrnem na outfit Stevea :P Mislim da je neozbiljan :P

Inače što se uređaja tiče, mislim da je strašan. Definitivno neće moći zamijeniti iPhone, ali mislim da to nije ni cilj.

Apple je jedan :)
taxi_driver

#762 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

iskreno koliko su ga najavljivali ,ovo je sr... :-) .Ipod xxl.
Šeha

#763 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Pa namjena je da ubije Kindle ocigledno. I cijena i format i sve je pozicionirano tako. Ugovori su tako labavi i povoljni za izdavace koji ne vole bas Kindle-ov "propriatory" format i cjenovnik. Vec je indicija da ce objerucke prihvatiti Apple-ov model.

Novine su druga velika logicna primjena.

Onda recimo stavite se u ulogu studenta koji ide na predavanja noseci samo ovo. Sve knjige, sve biljeske, svi dokumenti, podsjetnik, kalendar... sve je tu. Prilicno mocno.

Eh sad kad sam sve ovo rekao... ne mogu da vidim da meni licno treba i za sta :) Mozda za sminke da se foliram po metrou i glumim da k'o citam nesto. :P

Video ima potencijal kao i igrice koje ce, kao i obicno, biti najprodavanija kategorija u aplikacijama.

P.S. Sve sto pisem odnosi se na legalni svijet, ne na podzemni.
Šeha

#764 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Bosnohercegovac wrote:
Šeha wrote: - Cortex A9 ARM processor - gotovo sigurno. Znaci duzi zivot baterije i potvrdjuje da ce se raditi o Iphone-ovom OS-u. Omogucuje neke stvari koje su tesko izvodljive na Iphone-u poput multitaskinga.
Apple's own chip, a 1GHz Apple A4.
Šeha wrote: - Ekran najvjerovatnije 10". Naravno ovo je nepotvrdjeno ali neke navodne narudzbe od kineskih proizvodjaca potvrdjuju ovo.
1.5 pounds and a 9.7 inch display
Šeha wrote: - 3G - garant.
no 3G (at least, not yet)
Šeha wrote: Cijena - totalno moja predikcija - $300-400 sa ugovorom 700-800 bez ugovora (u Americi)
Tek ćémo vidjeti.

Nisam bio los... Ekran, 3G, sa cijenom sam bio blizu (500-830 ispadne), cip sam fulio malo :),
shiljak

#765 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

po komentarima, svaki drugi post je "disappointing"
jasco

#766 Re: Apple MAC all about

Post by jasco »

iPad je samo jedan ogromni iPhone. iPhone je super stvar, sam ga koristim i ovisan sam o njemu.
Ali ovo nije bash nesto sto sam ocekivao. Nije da ne izgleda mocno, ali nekako mi nesto nedostaje.
Image
http://www.youtube.com/watch?v=pSVwO8k4g0o
Kad se uzme u obzir koliki su hype napravili prije nego sto je taj tablet, islate vidjeo svijetlo dana, nije taj iPad ispunio moja ocekivanja. I nebih ga kupio..

Ja sam ocekivao vise ovako nesto ili neki mix iPad&Courier, pogledate ovaj clip od "Microsoft Courier"

ili ovako...
http://www.youtube.com/watch?v=pFQWc79TYcU

I ako ikad "Microsoft Courier" vidi trziste,
onda mislim da bih ga prije kupio nego iPad, i ako sam Applefan. :thumbup:
miki27A

#767 Re: Apple MAC all about

Post by miki27A »

AMD wrote:Imaš u gradu Apple radnju i oni imaju sve što ti treba :)

APR Mekline
Obala Maka Dizdara 3,
71000 Sarajevo, BiH
Tel / Fax: + 387 33 550 985 / 986
Email: [email protected]
Znam ja da imaju radnju, bila sam i tamo, ali nema ono sto meni treba. Rekli su da ima i u BBI, momak hoce da pomogne, ali ne zna kako. Neka druga opcija?
harač

#768 Re: Apple MAC all about

Post by harač »

ipad je glupost prava, al' dobra stvar je što će uništiti ono *ovno od Kindle-a. Nadam se jeftinijim readerima
Qler

#769 Re: Apple MAC all about

Post by Qler »

da ponovim sto sam napisao na drugom forumu:
"What this device does is extraordinary. You can browse the web with it. It is the best browsing experience you’ve ever had. It’s phenomenal to see a whole web page right in front of you that you can manipulate with your fingers," Jobs said. "Way better than a laptop, way better than a smartphone…it’s a dream to type on."

Revolucija dolazi! Izumljen uredjaj na kojem vidite citavu web stranicu!

OUUU jeEEAaa

koji moras biti debil i ovu pricu popusiti? mislim fakat...
harač

#770 Re: Apple MAC all about

Post by harač »

Qler wrote:da ponovim sto sam napisao na drugom forumu:
"What this device does is extraordinary. You can browse the web with it. It is the best browsing experience you’ve ever had. It’s phenomenal to see a whole web page right in front of you that you can manipulate with your fingers," Jobs said. "Way better than a laptop, way better than a smartphone…it’s a dream to type on."

Revolucija dolazi! Izumljen uredjaj na kojem vidite citavu web stranicu!

OUUU jeEEAaa

koji moras biti debil i ovu pricu popusiti? mislim fakat...
Presmiješni su mi bili na tom videu. Kaže se da svako svog konja hvali, ali oni svaki proizvod nahvale ko da su izmislili teleportaciju. Najbolji mi je dio: "Možete mijenjati background!" (pa mijenja... pokazuje). WOW!
Last edited by harač on 28/01/2010 11:46, edited 1 time in total.
febo_acm

#771 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

To je samo dio marketinga, ljudi toliko samouvjereno djeluju kad prezentuju da jednostavno uvjere sve prisutne da je to tako :)
shiljak

#772 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

ipad je jedino konkurencija chromeOS-u
febo_acm

#773 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

shiljak wrote:ipad je jedino konkurencija chromeOS-u
?
jasco

#774 Re: Apple MAC all about

Post by jasco »

shiljak wrote:ipad je jedino konkurencija chromeOS-u
nigdje veze..
pojasni zasto?
shiljak

#775 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

pa chromeOS nema nista osim browsera, dok ovaj ipad ima malo i svog softvera, mozes igrat igrice i sl (a isto su slabi, flash diskovi, cpu..) :-D
Znaci hoces uzet "laptop" sa browserom, ili sa browserom i 10000000 igrica i aplikacija :)

A moze i za android, posto se spominje da ga imaju i neki laptopi (isto mobilni os, pa presao na "laptop") - isti slucaj
Post Reply