Sa malim zakašnjenjem, molim za informacijuGray wrote:Upravo se pojavilo obavještenje na forumu USP-a koje je popstavio jedan kolega nakon razgovora sa dekanom, a vezano za postiplomski studij za bolonjce:
---------------
OBAVJEŠTENJE STUDENTIMA
o II ciklusu studija (postiplomski studij) prema bolonjskom sistemu
na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
Danas, 05.11.2009. godine, je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Borislav Petrović razgovarao sa predsjednikom Udruženja studenata Prava Harisom Ibričićem u vezi sa pitanjem II ciklusa studija po bolonjskom sistemu, a povodom informacija i glasina koje su se pojavile o tome. Dekan je izrazio želju da o tom pitanju razgovara sa studentom četvrte godine, tj. sa predstavnikom studenata kojih se to pitanje najviše i tiče, a to su studenti koji treba da upišu II ciklus studija.
S obzirom da druge kolege sa četvrte godine nisu bili u mogućnosti da se sastanu sa dekanom, iz raznih razloga, na sastanak sa dekanom sam otišao ja, Zlatan Balta, u 14:20h te je sastanak trajao nešto duže od sat vremena.
Kao prvo, dekanu sam izrazio svoje mišljenje, sa kojim se i dekan složio, da je potrebna bolja koordinacija i komunikacija između Uprave i profesora Pravnog fakulteta s jedne strane i studenata sa druge, te smo zaključili da je poboljšanje komunikacije i dijeljenja informacija neophodno kako bi se u budućnosti spriječili mogući nesporazumi, kao oni koji trenutno postoje vezano za II ciklus studija po bolonjskom sistemu, te drugi koji su postojali u proteklim mjesecima.
Ja sam dekanu dr. Petroviću iznio stavove studenata i informacije koje su u posljednje vrijeme dolazile do studenata (npr. da će se od studenata tražiti da upišu dvogodišnji postdiplomski studij sa „starim“ sistemom, da će početak nastave II ciklusa biti tek u oktobru 2010. godine, itd), na šta je dekan rekao da su te informacije potpuno netačne, te da bi takva rješenja bila u potpunosti nelegalna te da ni u kom slučaju nisu moguća.
S tim u vezi, dekan dr. Petrović me je zamolio da studentima prenesem određene informacije vezane za II ciklus studija po bolonjskom sistemu. Naglašavam da ja samo prenosim riječi dekana dr. Petrovića. Tako:
1. Konkurs za upis II ciklusa studija koji je objavio Univerzitet u Sarajevu u mjesecu avgustu nije poništen, te je u potpunosti validan.
2. Zbog malog broja studenata koji su se prijavili na gore navedeni Konkurs (24 studenta) Uprava fakulteta je od Univerziteta tražila dozvolu da prolongira početak nastave II ciklusa studija, a kako bi veći broj studenata stigao da diplomira i upiše II ciklus. Univerzitet je to odobrio te je zbog toga prolongiran početak nastave.
3. Nastava II ciklusa neće početi u ovoj kalendarskoj (2009) godini. Okvirni početak nastave II ciklusa jeste početak februara 2010. godine.
4. Svi studenti koji diplomiraju u ovoj kalendarskoj godini (novembarski i decembarski apsolventski rokovi 2009. godine) će sigurno imati mogućnost da upišu II ciklus studija.
5. Nastava II ciklusa će biti organizovana u dva semestra. Prvi semestar bi sadržavao obavezne opšte predmete, dok bi se u drugom semestru studentima omogućilo da izaberu određeni smjer/usmjerenje koje žele.
6. Nastava neće biti koncipirana kao puko ponavljanje dodiplomskog studija. U slučaju eventualnog ponavljanja predmeta koje smo imali tokom dodiplomskog studija, nastava bi bila koncipirana na drugačiji, više specijaliziran i usmjeren način.
7. Cijenu II ciklusa studija je odredila Vlada Kantona Sarajevo Odlukom o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu (Odluka Vlade Kantona Sarajevo br. 02-05-19288-9/09 od 11.06.2009. godine. Prema toj Odluci cijene upisa na II ciklus studija su slijedeće:
1. Za redovne studente – 130,00 KM (član I tačka 25)
2. Za redovne samofinansirajuće studente 1.000,00 KM (član III – grupacija društvenih nauka – tačka 12)
8. Prosjek ocjena sa I ciklusa studija neće biti uslov za prijavu na II ciklus studija. Ocjene I ciklusa studija su relevantne jedino pri određivanju rang liste prijavljenih kandidata za II ciklus.
9. Broj kandidata koji će biti primljen ostaje isti kao u Konkursu Univerziteta (80 redovnih i 50 redovnih samofinansirajućih).
10. Uprava Pravnog fakulteta će do kraja kalendarske godine (najvjerovatnije sredinom decembra 2009. godine) objaviti detaljne informacije o II ciklusu studija po bolonjskom sistemu.
Nadam se su studenti zadovoljni ovim informacijama, te da će im pomoći u nastavku daljeg školovanja. U slučaju eventualnih pitanja ili nedoumica, dekan dr. Petrović je izrazio potpunu spremnost da studentima pruži potrebne informacije te je pozvao da mu se u tom slučaju obratimo sa našim pitanjima.
Pozdrav,
Zlatan Balta
Šta se dešava sa onima koji su diplomirali po "starom" sistemu, da li imaju pravo upisa na ovaj II ciklus? Da li se negdje može naći konkurs iz augusta, pošto isti nije objavljen ili barem nije trenutno dostupan na stranici fakulteta?
Unaprijed hvala svakome ko podijeli svoja saznanja