Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
post-it

#751 Re: Pravni fakultet

Post by post-it »

Gray wrote:Upravo se pojavilo obavještenje na forumu USP-a koje je popstavio jedan kolega nakon razgovora sa dekanom, a vezano za postiplomski studij za bolonjce:

---------------

OBAVJEŠTENJE STUDENTIMA

o II ciklusu studija (postiplomski studij) prema bolonjskom sistemu
na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Danas, 05.11.2009. godine, je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Borislav Petrović razgovarao sa predsjednikom Udruženja studenata Prava Harisom Ibričićem u vezi sa pitanjem II ciklusa studija po bolonjskom sistemu, a povodom informacija i glasina koje su se pojavile o tome. Dekan je izrazio želju da o tom pitanju razgovara sa studentom četvrte godine, tj. sa predstavnikom studenata kojih se to pitanje najviše i tiče, a to su studenti koji treba da upišu II ciklus studija.

S obzirom da druge kolege sa četvrte godine nisu bili u mogućnosti da se sastanu sa dekanom, iz raznih razloga, na sastanak sa dekanom sam otišao ja, Zlatan Balta, u 14:20h te je sastanak trajao nešto duže od sat vremena.

Kao prvo, dekanu sam izrazio svoje mišljenje, sa kojim se i dekan složio, da je potrebna bolja koordinacija i komunikacija između Uprave i profesora Pravnog fakulteta s jedne strane i studenata sa druge, te smo zaključili da je poboljšanje komunikacije i dijeljenja informacija neophodno kako bi se u budućnosti spriječili mogući nesporazumi, kao oni koji trenutno postoje vezano za II ciklus studija po bolonjskom sistemu, te drugi koji su postojali u proteklim mjesecima.

Ja sam dekanu dr. Petroviću iznio stavove studenata i informacije koje su u posljednje vrijeme dolazile do studenata (npr. da će se od studenata tražiti da upišu dvogodišnji postdiplomski studij sa „starim“ sistemom, da će početak nastave II ciklusa biti tek u oktobru 2010. godine, itd), na šta je dekan rekao da su te informacije potpuno netačne, te da bi takva rješenja bila u potpunosti nelegalna te da ni u kom slučaju nisu moguća.

S tim u vezi, dekan dr. Petrović me je zamolio da studentima prenesem određene informacije vezane za II ciklus studija po bolonjskom sistemu. Naglašavam da ja samo prenosim riječi dekana dr. Petrovića. Tako:

1. Konkurs za upis II ciklusa studija koji je objavio Univerzitet u Sarajevu u mjesecu avgustu nije poništen, te je u potpunosti validan.

2. Zbog malog broja studenata koji su se prijavili na gore navedeni Konkurs (24 studenta) Uprava fakulteta je od Univerziteta tražila dozvolu da prolongira početak nastave II ciklusa studija, a kako bi veći broj studenata stigao da diplomira i upiše II ciklus. Univerzitet je to odobrio te je zbog toga prolongiran početak nastave.

3. Nastava II ciklusa neće početi u ovoj kalendarskoj (2009) godini. Okvirni početak nastave II ciklusa jeste početak februara 2010. godine.

4. Svi studenti koji diplomiraju u ovoj kalendarskoj godini (novembarski i decembarski apsolventski rokovi 2009. godine) će sigurno imati mogućnost da upišu II ciklus studija.

5. Nastava II ciklusa će biti organizovana u dva semestra. Prvi semestar bi sadržavao obavezne opšte predmete, dok bi se u drugom semestru studentima omogućilo da izaberu određeni smjer/usmjerenje koje žele.

6. Nastava neće biti koncipirana kao puko ponavljanje dodiplomskog studija. U slučaju eventualnog ponavljanja predmeta koje smo imali tokom dodiplomskog studija, nastava bi bila koncipirana na drugačiji, više specijaliziran i usmjeren način.

7. Cijenu II ciklusa studija je odredila Vlada Kantona Sarajevo Odlukom o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu (Odluka Vlade Kantona Sarajevo br. 02-05-19288-9/09 od 11.06.2009. godine. Prema toj Odluci cijene upisa na II ciklus studija su slijedeće:

1. Za redovne studente – 130,00 KM (član I tačka 25)
2. Za redovne samofinansirajuće studente 1.000,00 KM (član III – grupacija društvenih nauka – tačka 12)

8. Prosjek ocjena sa I ciklusa studija neće biti uslov za prijavu na II ciklus studija. Ocjene I ciklusa studija su relevantne jedino pri određivanju rang liste prijavljenih kandidata za II ciklus.

9. Broj kandidata koji će biti primljen ostaje isti kao u Konkursu Univerziteta (80 redovnih i 50 redovnih samofinansirajućih).

10. Uprava Pravnog fakulteta će do kraja kalendarske godine (najvjerovatnije sredinom decembra 2009. godine) objaviti detaljne informacije o II ciklusu studija po bolonjskom sistemu.

Nadam se su studenti zadovoljni ovim informacijama, te da će im pomoći u nastavku daljeg školovanja. U slučaju eventualnih pitanja ili nedoumica, dekan dr. Petrović je izrazio potpunu spremnost da studentima pruži potrebne informacije te je pozvao da mu se u tom slučaju obratimo sa našim pitanjima.

Pozdrav,

Zlatan Balta
Sa malim zakašnjenjem, molim za informaciju :)
Šta se dešava sa onima koji su diplomirali po "starom" sistemu, da li imaju pravo upisa na ovaj II ciklus? Da li se negdje može naći konkurs iz augusta, pošto isti nije objavljen ili barem nije trenutno dostupan na stranici fakulteta?
Unaprijed hvala svakome ko podijeli svoja saznanja :)
wendy

#752 Re: Pravni fakultet

Post by wendy »

konkurs je bio na http://www.unsa.ba a ne znam koliko ces biti u mogucnosti da upises to, jer je studij predvidjen kao iskljucivo redovni, zbog cega sam ja odustala...pogledaj malo druge fakultete, npr. fpn je izbacio konkurs koji traje do 20.12. za postdiplomski za studente koji su zavrsili po starom sistemu. traje 1 godinu i vandredan je. ima par smjerova gdje se mozes uklopiti s pravom.
post-it

#753 Re: Pravni fakultet

Post by post-it »

wendy wrote:konkurs je bio na http://www.unsa.ba a ne znam koliko ces biti u mogucnosti da upises to, jer je studij predvidjen kao iskljucivo redovni, zbog cega sam ja odustala...pogledaj malo druge fakultete, npr. fpn je izbacio konkurs koji traje do 20.12. za postdiplomski za studente koji su zavrsili po starom sistemu. traje 1 godinu i vandredan je. ima par smjerova gdje se mozes uklopiti s pravom.
vidjela sam to na fpn-u, ne izgleda loše, mada sam gotovo isključivo zainteresovana za krivičnu materiju, tako da i nemam nekog izbora
wendy

#754 Re: Pravni fakultet

Post by wendy »

to ces svakako tesko odstudirati u drzavi :) stari postdiplomski na pravu je ukinut, dakle i taj smjer. ovaj novi je iskljucivo neki opsti kursic uz trunku usmjerenja na zadnjem semestru. jesi provjerila onaj APERION (Travnik- Kiseljak) , mislim da ti oni imaju ta usmjerenja "po starom".
Sarajevo89er

#755 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Evo jedno pitanje.
Dakle, pišem seminarski iz Modernih pravnih kodifikacija.Znam sva pravila,sve mi je to jasno....nego me zanima je li moguće prekoračiti onaj limit od 16 stranica za recimo jednu-dvije stranice ili ga moraš baš nacicati? Evo sad se o jadu zabavih kako da ga nacicam i bit će jako teško.....I vrati li ti rad ako to uradiš ili ti samo zamjeri i oduzme bodove ili sl.?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Eborg

#756 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Sarajevo89er wrote:Evo jedno pitanje.
Dakle, pišem seminarski iz Modernih pravnih kodifikacija.Znam sva pravila,sve mi je to jasno....nego me zanima je li moguće prekoračiti onaj limit od 16 stranica za recimo jednu-dvije stranice ili ga moraš baš nacicati? Evo sad se o jadu zabavih kako da ga nacicam i bit će jako teško.....I vrati li ti rad ako to uradiš ili ti samo zamjeri i oduzme bodove ili sl.?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Pitaj na http://www.bh-pravnici.com, nisam siguran. Inače, nemoj rad smarati slikama i tim glupostima sa interneta, samo naučni rad.

Inače, Halapić nije cjepidlaka neka velika (barem meni nije nikad bio) na seminarskim radovima. Ljudi ga smore, idu po 5 puta na uvide, konsultacije, gluposti, šta ćeš kad ih ima nepismenih do bola. Nisam nikad odnio rad tako nego uvijek odem direktno na odbranu jer sam ga radio po onim pravilima koja je rekao (obavezno se drži onih pravila koja su na KPH iznesena još, kako se pišu fusnote i sl.) i to je to.

Uzme rad, malo prelista, ne obraća previše pažnju na to šta i kako si nešto napisao, postavi ti par pitanja (uglavnom ona koja je on unaprijed zamislio a ne šta si ti pisao). Koja ti je tema, možda se uspijem sjetiti kojeg, ja sam recimo radio "Code Civile"?
idealnaM

#757 Re: Pravni fakultet

Post by idealnaM »

:shock: zna li neko nesto vise o ovom pripremnom seminaru,koji ce se odrzati od osmog do desetog januara za takmicenje u Poljskoj?
Ima li ucesnika od ranije?
Eborg

#758 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Počele su prijave za studentski ELSA seminar u Brnu u Češkoj republici koji će se održati od 1. do 4. marta 2010. god na temu "Holocaust & War Crime Prosecution". Cijena je samo 81 EUR (smještaj, ishrana, konferencijski materijali).

Saznajte više na: http://bh-pravnici.com/elsa-bih-83/holo ... h-2010%29/ .

Idemo da dernečimo u Brno!

ELSA BiH team
Gray

#759 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

idealnaM wrote::shock: zna li neko nesto vise o ovom pripremnom seminaru,koji ce se odrzati od osmog do desetog januara za takmicenje u Poljskoj?

Ima ;)
Sarajevo89er

#760 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Eborg wrote: Pitaj na http://www.bh-pravnici.com, nisam siguran. Inače, nemoj rad smarati slikama i tim glupostima sa interneta, samo naučni rad.

Inače, Halapić nije cjepidlaka neka velika (barem meni nije nikad bio) na seminarskim radovima. Ljudi ga smore, idu po 5 puta na uvide, konsultacije, gluposti, šta ćeš kad ih ima nepismenih do bola. Nisam nikad odnio rad tako nego uvijek odem direktno na odbranu jer sam ga radio po onim pravilima koja je rekao (obavezno se drži onih pravila koja su na KPH iznesena još, kako se pišu fusnote i sl.) i to je to.

Uzme rad, malo prelista, ne obraća previše pažnju na to šta i kako si nešto napisao, postavi ti par pitanja (uglavnom ona koja je on unaprijed zamislio a ne šta si ti pisao). Koja ti je tema, možda se uspijem sjetiti kojeg, ja sam recimo radio "Code Civile"?
Ej,hvala ti mnogo.

Da,tema nam se podudara.

Dakle,ti si iz "prve" branio rad (bez prethodnih konsultacija).I,možeš li mi reći koliko si dobio bodova tada,ako se sjećaš?
idealnaM

#761 Re: Pravni fakultet

Post by idealnaM »

Gray wrote:
idealnaM wrote::shock: zna li neko nesto vise o ovom pripremnom seminaru,koji ce se odrzati od osmog do desetog januara za takmicenje u Poljskoj?

Ima ;)
I? :oops:
Gray

#762 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

idealnaM wrote:
Gray wrote:

Ima ;)
I? :oops:
Pa pitaj šta te zanima, za pripreme ili za samo takmičenje? :)
Last edited by Gray on 05/12/2009 21:28, edited 1 time in total.
Eborg

#763 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Sarajevo89er wrote:
Eborg wrote: Pitaj na http://www.bh-pravnici.com, nisam siguran. Inače, nemoj rad smarati slikama i tim glupostima sa interneta, samo naučni rad.

Ej,hvala ti mnogo.

Da,tema nam se podudara.

Dakle,ti si iz "prve" branio rad (bez prethodnih konsultacija).I,možeš li mi reći koliko si dobio bodova tada,ako se sjećaš?
Da, iz prve. Znaš šta sve treba i to je to. Ne d'o ti Bog da bude kakvih Wikipedia i sličnih izvora! :shock: Možda sam ja samo imao sreće no malo mi je debilno da se 3-4 puta rad nosi, niđe veze. :-)

Dobio sam 18 bodova od 20. Nemoj da te to previše dotiče, mislim da niko nije dobio više, on to onako odokativno lupi. A i kolegice prije mene i kolege su bezveze nešto lupale i dobile po 16 bodova a mi smo super svoje izložili i dobili 18. Tako da ti to i nije baš toliko bitno, gledaj da onaj test dobro uradiš. :D

Dobio sam ova pitanja na odbrani:

1) Da li je Code Civile bio element imperijalističke politike? (Odgovor: Pričaš o tome da je utjecao na teritorije koje su bile pod Francuskom u tom periodu ili su blisko sarađivale s njom - Španija, Italija, Louisiana u USA, Sjeverna Afrika, nekoliko karipskih i južnoameričkih država. Isto tako, kažeš da je Napoleon htio time da ujedini sve te teritorije kako bi efikasnije funkcionisao čitav taj proces a i kako bi im nametnuo tu romanizaciju.)

2) Kako je utjecao Code Civile na današnje zakone i zakonike? (Odgovor: Ponoviš ovo iznad o zemljama na koje je uticao i kako su kasnije to preuzele neke zemlje poput Srbije i slično. Možeš reći primjer recimo da je zakonik u Turskoj pod utjecajem švicarskog čisto zato jer su ministar pravosuđa i njegovi najbliži saradnici studirali u Švicarskoj pa je bilo i takvih "neobičnih" utjecaja, dakle case-to-case.)

Poslao bih ti svoj rad ali mi je na laptopu koji je trenutno u kvaru. Ako ti je baš bitno, možda bih ga uspio dobiti preko prijatelja, mislim da on to ima na svom kompu.

Eto, nadam se da sam pomogao. :thumbup:
Sarajevo89er

#764 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Eborg wrote: Da, iz prve. Znaš šta sve treba i to je to. Ne d'o ti Bog da bude kakvih Wikipedia i sličnih izvora! :shock: Možda sam ja samo imao sreće no malo mi je debilno da se 3-4 puta rad nosi, niđe veze. :-)

Dobio sam 18 bodova od 20. Nemoj da te to previše dotiče, mislim da niko nije dobio više, on to onako odokativno lupi. A i kolegice prije mene i kolege su bezveze nešto lupale i dobile po 16 bodova a mi smo super svoje izložili i dobili 18. Tako da ti to i nije baš toliko bitno, gledaj da onaj test dobro uradiš. :D

Poslao bih ti svoj rad ali mi je na laptopu koji je trenutno u kvaru. Ako ti je baš bitno, možda bih ga uspio dobiti preko prijatelja, mislim da on to ima na svom kompu.

Eto, nadam se da sam pomogao. :thumbup:
Nisam wikipediu ni pogledao,tako da neće biti šokova....iako ne znam zašto je ljudi toliko mrze. :mrgreen:

Ma dobio sam i ja na KPH 16 bodova iz seminarskog tako da znam šta da očekujem.

Test sam,naravno,pao a prema rezultatima sam vidio da nikome živom nije bilo jasno šta se tu treba pisati.Sječa knezova.Da nam je rekao: "ne možete koristiti knjigu",vjerovatno bih kudikamo bolje prošao.
Nažalost,ne mogu se zavući u njegov mozak i dešifrirati mu kodove.

Ne moraš tražiti rad,već sam svoj završio.Svejedno,hvala.

I jedno pitanje (još jedno u nizu :mrgreen: ):je li tako da je bolje ako recimo NISI položio test nego da si osvojio 16-20 bodova?
bez_ideje

#765 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

Po cemu je bolje? :-?
Ja sam polozila taj,dobila 18 bodova,racunam seminarski 17-18 ko i prosle godine........to ti je 35-36 bodova do glavnog testa :-? :-? :-?
Po cemu moze biti bolje da nisi polozio test?
Sarajevo89er

#766 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Zato što ćemo mi koji nismo položili imati (najvjerovatnije,ako se bude primjenjivalo pravilo od prošle godine,a postoji šansa da bi mogli i svih 80!) priliku osvojiti 70 bodova na završnom testu,a ovi što su ispod od 16-20 će moći još samo 50 maks.Tako da je tvoj maksimum sada 84-6 (ako si na testu dobila 18 i na seminarskom 16-18),a moj 90.
Eborg

#767 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Ja sam na testu dobio ravno 0 bodova jer ga nisam uspio završiti do kraja (a raspisao se k'o veliki). :-)

Uglavnom, ne zamaraj se time, kod Karčića je vrlo teško dobiti visoku ocjenu s obzirom da sve zavisi od tih bodova a ne toliko od samog učenja.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#768 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Da, a sve i da ispises sve kako pise u knjizi tesko ces dobiti sve bodove.
bez_ideje

#769 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

Ma ok ,ako pucas na visoke ocjene
Kome je do prolaska,sto vise bodova to manje muke :mrgreen:
Sarajevo89er

#770 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Sve k´o fol lagan predmet a vamo ti ga sprči iza leđa....i ne samo meni nego mnogima.Pola i više ih je palo (tu sam 8-)) a od ovi što su prošli riijeetko je ko prešao 20 bodova,uglavnom sve 16-ke.I dobiješ pitanje komparaciju.....ček..malo,zar nisam to završio na prvoj godini,hm? ;-)
Ne dok Halapić pravi i ocjenjuje testove.
Brate mili,objasni šta hoćeš od nas,šta hoćeš da ti pišemo u tom pitanju,a ne da i ovi što su ispisali 4 stranice pa pali,kao i ovi što su jedva položili ne znaju ni sami šta su pisali.A i sam je rekao da ih pola nije ni izašlo na test. :o A mogli koristiti knjigu.Sigurno ljudi znaju nešto više od nas ostalih a mislim i da sam shvatio šta....
Uglavnom,samo pravi još veću šprdanciju od predmeta i sebe.
I,uglavnom ,ciljam na visoku ocjenu i izgleda da ću morati koristiti istu taktiku kao prošle godine koja mi je donijela 10.
bez_ideje

#771 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

Ma meni nije jasno sta je toliko bilo nejasno oko onog testa? :-?
Valjda je komparacija poredjenje.......
uzmes iz onih pravnih tekstova dva clana koja se odnose na istu stvar ,prepises ih i ispod pojasnjenje ......i tako koliko stignes
Ja stigoh 5 napisat,jer nisam otvorila knjigu prije,pa dok sam skontala gdje je sta
drug napisao 11 ,dobio 27 bodova.......i svi koje znam da su tako radili su prosli :-?
Sarajevo89er

#772 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Ako uspiješ na taj način uporediti crnogorski i Medžellu (i udovoljiti nekim njegovim zahtjevima koje niko ne zna) i dobit preko 20 skidam kapu.....
Lakše bih se snašao u atomskoj fizici....

Al,hajd,barem je rekao da neće biti komparacije na završnom. :dance:
Eborg

#773 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Eee, nema više dobrog Izmirlije. :lol:
bez_ideje

#774 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

I ja kazem ,sreca...preznojila sam se propisno na onom testu :mrgreen:
Btw ima li sta o OIZ za CG u digitalnom formatu.........toliko mi je mrsko pocet s ovom knjizurinom :-?
Sarajevo89er

#775 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Pa do kad se mora odbranit seminarski? Ti nisi još ,vidim....
Ništa,ako imaš knjige,drži se njih.Na netu ćeš teško šta naći o toj materiji.Nema nešto previše ni o Code Civile-u ,a tek o tome...Ali proguglaj,pa vidi,možda nabasaš na nešto.
Post Reply