Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
palermo

Post by palermo »

pitt wrote:pa vecina ovdje sto raspravlja su ti koji zive i rade u USA i koje najvise i pogadja ko ce pobjediti. Vjeruj da ce se bez obzira ko pobjedi (iz bilo koje stranke) vrlo malo promjeniti stav amerike prema bosni i balkanu. A to je vecinom sbog (ne)rada nasih politicara.
A sto se tice ko glasa za hilary, pa poprilicno je podjeljeno, imas dosta crnaca koji za nju glasaju jer obama nije dovoljno crn (a za neke je klinton jos uvijek prvi crni predsjednik). Na zalost, i ovo je veoma tuzno.....dosta zena glasa za nju samo zato sto je zena.....bez ikakvih drugih razloga. Po meni je to (kao i glasanje za obamu samo zato sto je crnac) glupo i nerazumljivo al eto. Isto kao ko sto neki kod nas glasaju za nekog politicara jer je "nash". Sam vidis do cega to vodi.....
pa vidim ja da je većina koja ovdje raspravlja upravo oni koji žive i rade u Americi, zbog toga mi i jeste žao što ste topik pretvorili u navijački (što je doduše vaše pravo, kad već nema moderacije) jer ste mogli biti koristan i zanimljiv izvor informacija
Naprimjer rovo što ti sada napisa je zanimljivo............
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ja ne znam kako neko moze uopste uzimati u obzir da glasa za McCaina, naspram Hillary, al eto. I ja sam "Obamin fanaticni sljedbenik" ali nikad ne bi glasao za covjeka koji kaze "islamic terrorism is the transcendent problem of our generation". Kad ga pitaju da kaze nesto o svojoj politici to je prvo sto izusti. I inace kad prica o bilo cemu vrlo brzo okrene na militarizam, snagu americke vojske, patriotizam. Ja za takvog covjeka nikad ne bi glasao.
Hillary mi uopste ne ide na zivce, cak sta vise od svih kandidata jedina konkretno prica sta ce i kako ce uraditi. Plus, nije mi jasan taj rezon protiv glasa za nju kao Bill je super, ali Hillary je uzas, kad je svima nama sasvim jasno da ce Hillary raditi zajedno sa muzicem ako bude izabrana, tj. njena politika ce biti - njegova politika. Ja njenu kandidaturu shvatam prvenstveno kao "loop hole" kojim ce Bill ponovo moci doci u Bijelu Kucu.
pitt

Post by pitt »

palermo wrote:
pitt wrote:pa vecina ovdje sto raspravlja su ti koji zive i rade u USA i koje najvise i pogadja ko ce pobjediti. Vjeruj da ce se bez obzira ko pobjedi (iz bilo koje stranke) vrlo malo promjeniti stav amerike prema bosni i balkanu. A to je vecinom sbog (ne)rada nasih politicara.
A sto se tice ko glasa za hilary, pa poprilicno je podjeljeno, imas dosta crnaca koji za nju glasaju jer obama nije dovoljno crn (a za neke je klinton jos uvijek prvi crni predsjednik). Na zalost, i ovo je veoma tuzno.....dosta zena glasa za nju samo zato sto je zena.....bez ikakvih drugih razloga. Po meni je to (kao i glasanje za obamu samo zato sto je crnac) glupo i nerazumljivo al eto. Isto kao ko sto neki kod nas glasaju za nekog politicara jer je "nash". Sam vidis do cega to vodi.....
pa vidim ja da je većina koja ovdje raspravlja upravo oni koji žive i rade u Americi, zbog toga mi i jeste žao što ste topik pretvorili u navijački (što je doduše vaše pravo, kad već nema moderacije) jer ste mogli biti koristan i zanimljiv izvor informacija
pa naravno da navijam za svoga kandidata.....i negdje na pocetku sam inaveo svoje razloge. Ali i sam vidis da se vecina raje izjasnjava za Obamu, radije nego za Hilary i to iz haman identicnih razloga.
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:Ja njenu kandidaturu shvatam prvenstveno kao "loop hole" kojim ce Bill ponovo moci doci u Bijelu Kucu.
meni je ovo jako problematicno. i nije mi bitno da li je u pitanju hillary ili bakir izetbegovic ili tito -- za mene je ovo pitanje principa.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pitt, mislim da je danas sasvim jasno da ogromna vecina crnaca (preko 80%) glasa za Obamu. Ideja Clintona kao prvog crnog americkog predsjednika je samo blijeda utjeha ljudima koji nikad nisu imali svog predstavnika.

Inace, jeste li primjetili da niko nigdje nikako ne istice da Obama nije crnac vec mulat? Mislim, lik je zivio sa bjelackom majkom iz Kansasa i for all intents and purposes i bioloski i kulturno i socioloski je i bijelac isto koliko i crnac, ako ne i vise.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

jeza u ledja wrote:Ja ne znam kako neko moze uopste uzimati u obzir da glasa za McCaina, naspram Hillary, al eto. I ja sam "Obamin fanaticni sljedbenik" ali nikad ne bi glasao za covjeka koji kaze "islamic terrorism is the transcendent problem of our generation". Kad ga pitaju da kaze nesto o svojoj politici to je prvo sto izusti. I inace kad prica o bilo cemu vrlo brzo okrene na militarizam, snagu americke vojske, patriotizam. Ja za takvog covjeka nikad ne bi glasao.
Hillary mi uopste ne ide na zivce, cak sta vise od svih kandidata jedina konkretno prica sta ce i kako ce uraditi. Plus, nije mi jasan taj rezon protiv glasa za nju kao Bill je super, ali Hillary je uzas, kad je svima nama sasvim jasno da ce Hillary raditi zajedno sa muzicem ako bude izabrana, tj. njena politika ce biti - njegova politika. Ja njenu kandidaturu shvatam prvenstveno kao "loop hole" kojim ce Bill ponovo moci doci u Bijelu Kucu.
takvih "uvrijedjenih" :D sto misle k'o ti, je oko 5% !! Sto rece Boyle, svojevremeno Aliji , "ja vam iznosim podatak - zakljucak izvucite sami", !!
p.s. ali nazalost Alija nije izvuk'o zakljucak, valjda mu bilo "poslije podne"!! :D :D Posljedice "pusimo" mi danas. 8-)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

danas wrote:
jeza u ledja wrote:Ja njenu kandidaturu shvatam prvenstveno kao "loop hole" kojim ce Bill ponovo moci doci u Bijelu Kucu.
meni je ovo jako problematicno. i nije mi bitno da li je u pitanju hillary ili bakir izetbegovic ili tito -- za mene je ovo pitanje principa.
Pa naravno da je problematicno, zato i ne bi za nju glasao u prajmariz. Juce sam citao komentar kako mnogi ljudi koji glasaju za Obamu glasaju zbog optimizma, vizije, i zbog toga su jako zagrijani za cijeli proces. S druge strane mnogi ljudi koji glasaju za Clintonovu ne glasaju zato sto su pretjerano 'excited' radi nje, ali cisto zbog prakticnih razloga - ona govori o konkretnim stvarima, ima vise iskustva, i sto je najbitnije ima iza sebe Williama Jeffersona. Oni nisu pretjerano zagrijani kao ovi Obamini, ali ih zato ima mnogo.

I kad pogledamo gdje pobjeduje Hillary, to je u tradicionalnim demokratskim uporistima (NY, MA, CA), ali Obama uzima (i to velikom vecinom) u totalnim zabitima u kojima ljudi maltene nisu vidjeli crnca u zivotu :D (North Dakota, Utah, Idaho, Kansas, Alaska). Ima tu nesto.

I interesantno mi je cuti Clintonine saradnike kad hintuju kako Obama dobija radi crnaca. A pri tome svi zaboravljaju da u NY i CA Hillary dobija od Latinosa i Azijaca jer oni ne vole/ne vjeruju crncu jos vise od bijelaca. Sinoc jedan exit polls sto je izasao iz Cali kaze da je vise bijelaca tamo glasalo za njega, nego za nju. :shock:
pitt

Post by pitt »

jeza u ledja wrote:
pitt, mislim da je danas sasvim jasno da ogromna vecina crnaca (preko 80%) glasa za Obamu. Ideja Clintona kao prvog crnog americkog predsjednika je samo blijeda utjeha ljudima koji nikad nisu imali svog predstavnika.

Inace, jeste li primjetili da niko nigdje nikako ne istice da Obama nije crnac vec mulat? Mislim, lik je zivio sa bjelackom majkom iz Kansasa i for all intents and purposes i bioloski i kulturno i socioloski je i bijelac isto koliko i crnac, ako ne i vise.
ne u svim drzavama.......generalno je obama oko 80%^ crnih glasova pokupio no u nekim drzavama je skoro 40% glasalo za hilary (NY). Problem su izazvali i latino glasovi koji su u vecini slucajeva otisli njoj.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pitt wrote: ne u svim drzavama.......generalno je obama oko 80%^ crnih glasova pokupio no u nekim drzavama je skoro 40% glasalo za hilary (NY). Problem su izazvali i latino glasovi koji su u vecini slucajeva otisli njoj.

Hmm. To su onda ti crnci kojima je Clinton idol. U stvari postoji poprilicna razlika izmedju ovih gore "inner-city" crnaca i ovih ruralnih na Jugu. Kad ovima na Jugu kazes Harlem ovo ono njima nista ne znaci, a Bill je upravo tamo najpopularniji.

Inace, najveci problem Obame je sljedeci - za Demokrate generalno 55% glasova su zene, a samo 45% muskarci. (Kod Republikanaca je upravo suprotno, to je ono ljevicari su sissies, a desnicari macho :D ).

Evo nadjoh exit polls za NY

Pise vako, za crnce po godinama:
...............Clinton / Obama
18-29 (3%) N/A / N/A
30-44 (4%) 29% / 68%
45-59 (5%) 36% / 61%
60+ (4%) 47% / 53%

Pa eto znaci kod svih osim kod matorih crnaca dobio je dvije trecine glasova.
guardian

Post by guardian »

Image

Posto se na predsjednickim izborima nece pojaviti timovi Obama-Clinton (on ju ne bi pozvao) ili Clinton-Obama (cak i ako ga pozove on bi ju odbio -- bolja mu je opcija postati guverner Illinois-a 2010), mozda su demokrati vec izgubili... ova blaga rasna polarizacija ("black-latino divide..." :roll:) ne mirise na dobro -- mozda moze uticati na odziv jednih ili drugih na izborima, ili ponukati latino grupe da se sjete Mccain-ovih stavova o imigraciji...
pitt

Post by pitt »

ima u danasnjem WSJ odlicna statistika po drzavama, sli je samo u printed edition , nema online. Mislim da je Edison/mistofsky national election pool u pitanju bio. helem...sto se muskaraca tice, kod demokrata je poprilicno bara-bara omjer obama-billary.......dok vecina zena ipak za nju glasa. Bem ti sejtansku legiju :D:D:D:D
Hantraga

Post by Hantraga »

Ja samo mislim da bi Republikanci vise voljeli da dobiju crnca kao protivnika, jel im ga je laske pobjedit...

A mislim da im je teze pobjediti zenu, iako je pola demokrata mrze, vec sto se trebaju hrvati, ne samo sa njom, vec i sa Bilom...

Mislim da bi idealno bilo da Obama pobjedi, jel bi svjeze snage dosle u Bjelu kucu...

Samo nezaboravite da predjesnik moze obecavati sta hoce, ali ako nema kongres iza sebe, sva svoja obecanja moze baciti u toilet...

Vidimo sta se desava u zadnji godinu dana kad Bush nema vise Kongres iza sebe...Sve je na mrtvoj tacki, ama bas ko bosanska Reforma policije...

Zato je bitno znati ko od njih moze imati najvecu podrsku u kongresu...

Zato ce na kraju ipak ostati da ovi Super delegati odluce koga ce nominovati ispred delegata...Jel vecina njih su vec kongresmeni ili guverneri...

Mozemo mi sad ove mahat i navijat za koga hocemo, ipak ce doci na to da ce ti Super delegati procjeniti, ko je najbolji kandidat da izabci republikance iz Bjele kuce i da vrati zemlju u normalan pravac...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Mislim da ta ideja da ce Republikanci imati prednost protiv crnca nije bas tacna. Pazite, ljudi koji nece glasati za Obamu samo zato sto je crnac svakako bi glasali za Republikance, a ne za Demokrate.

Treba gledati na swing states, poput Missourija, Ohia, New Hampshirea, Floride. Ovi dole na Jugu ce svakako glasati za Reps bez obzira ko je kandidat na drugoj strani. Interesantno da su upravo u Missouriju i New Hampshireu Clintonova i Obama bili potpuno izjednaceni.
Ali evo sta se desava, Clinton pobjedjuje u tradicionalno 'plavim' drzavama na northeast i na west coast, ali meni je pravo zanimljivo da je Obama pobjedio u potpuno bjelackim (i Republikanskim) drzavama (Iowa, North Dakota, Utah, Idaho, Alaska, Kansas). Znaci bijele Demokrate u prajmariz (osim na Jugu) nisu toliko optereceni rasom.

S druge strane, veliki plus za Obamu u odnosu na McCaina je sto je on uvijek bio protiv rata u Iraku. Sjetimo se kako je Kerry izgubio - bio je 'flip-flopper' i ta je tema non stop potencirana 2004 protiv Busha. Isto to McCain moze reci za Clintonovu. A da ne govorimo o neznanju McCaina o ekonomiji, koja evo zvanicno od juce je usla u recesiju.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

pitt wrote:
palermo wrote:
pa naravno da navijam za svoga kandidata.....i negdje na pocetku sam inaveo svoje razloge. Ali i sam vidis da se vecina raje izjasnjava za Obamu, radije nego za Hilary i to iz haman identicnih razloga.
Nismo svi u USA , ima nas i u BiH koje interesuje , recimo meni su ovi vazniji izbori nego ovi nasi , nas svakako niko nista ne pita... :D :D :D :lol: :lol:

A ja navijam za Hilku , ja sam joj najvatreniji navijac , moram update onaj blog...Evo gledam na sax-u sve na naslovnoj Zeljko Komsic blog , Matthew Rycroft blog itd..A Hillary od kad ima svoj blog ovde i niko nista...Prvo je dosla i na svom blogu ovde objavila svoju kandidaturu i kad je vidjela da ovde Bosance i Hercegovce to ne interesuje, ona se vise nikad ne javi , nece da update blog... :D :D :D :lol: :lol: :lol:

Salim se , drazi mi je Obama , cisto iz razloga bacanja bombi u bukvalnom smislu od strane Klintonovice kad je rekla kako je trcala preko piste i kako je jedva spasila zivu glavu 1997 godine kad su dolazili u BiH u Sarajevo!!!Nisko sa njene strane! Ali nista novo od strane politicara...
Last edited by DobroJutroKolumbo on 06/02/2008 21:40, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Evo sad procitah na vise mjesta da je Obama juce osvojio vise delegata nego Clinton, ovo je ukljucujuci i Californiju. I od ranije je imao malu prednost tako da ukupno ima vise delegatskih glasova (mozda 20-30 vise). Samo jos da ove superdelegate privoli sebi i bice u dure. :-D
elSaik

Post by elSaik »

Odlično. Go Obama! :D
zemo_online

Post by zemo_online »

Za Bosnu bi bilo bolje da pobjedi Hilary,jer muz moze da joj dobre savjete sto se tice Daytona sto je on i sam priznao.
elSaik

Post by elSaik »

test01 wrote:Za Bosnu bi bilo bolje da pobjedi Hilary,jer muz moze da joj dobre savjete sto se tice Daytona sto je on i sam priznao.
Prvo mi moramo sami sebi početi pomagati...
pitt

Post by pitt »

test01 wrote:Za Bosnu bi bilo bolje da pobjedi Hilary,jer muz moze da joj dobre savjete sto se tice Daytona sto je on i sam priznao.
:-) :lol: :-) :-) :zzzz: :lol:
zemo_online

Post by zemo_online »

pitt wrote:
Ne kapiras ti to, moj pitt.Zato ni necu pokusavati da ti objasnim.
pitt

Post by pitt »

i nemoj ziv bio....zahvalan cu ti biti. :lol:
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

pitt wrote:
sta se smijes co'eku, ima pravo na svoje misljenje!! I ti mislis da ce Obama postati predsjednik! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :zzzz: :zzzz:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Samo da pozdravim Lucy, kod nje je sinoc bilo zajebanih tornada, kazu 50 ljudi poginulo :( , nadam se da je kod nje sve u dure. :)
pitt

Post by pitt »

jeza u ledja wrote:Samo da pozdravim Lucy, kod nje je sinoc bilo zajebanih tornada, kazu 50 ljudi poginulo :( , nadam se da je kod nje sve u dure. :)
Prezivjela je.....samo joj je ljetina unistena :D:D:D:D i ToTo je zavrsio u kanzasu :D:D
zemo_online

Post by zemo_online »

seiko22 wrote:
pitt wrote:
sta se smijes co'eku, ima pravo na svoje misljenje!! I ti mislis da ce Obama postati predsjednik! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :zzzz: :zzzz:
Da nije crn vjerovatno bi.Ja tipujem na Hilary i to 2 mandata.Vrijeme je da zena postane predsjednik SAD.Ipak su zene manje agresivne i ratoborne,a nakon mame tipujem na cerku.Nek se svi izredaju.Bolji su od bushevih.
Post Reply