zonbirile wrote:teško je dovoditi jedan film u korelaciju sa nekom ideologijom,pogotovu od toga praviti bauk,a prenebegavati činjenice,a one su da je dolar svjetska obračunska i platežna moneta,da je štamparija u SAD i da je u vlasništvu privatnika-ništa više ni manje.Šega je kada se događalo kod nas onda smo lako shvatali mehanizme štampanja na Topčideru,ali globalno valjda nije tako,a fol je upravo u tome.Kada se čuje da neko ima rak,svako ne vidi sebe u tome,isto je i s tokovima novca uz malo propagande i muntanja sve je očaravajuće teško,komplikovano,nemoguće u osnovi čisto šibicarenje.
Riječima autora filma:
Peter Joseph wrote:What is the Zeitgeist Movement?
The Zeitgeist Movement is a grass roots campaign to unify the world through a common ideology based on the fundamentals of life and nature. This movement ignores politics, religion and the like, and instead attempts to communicate how all humans are the same at the fundamental level and how it is time we start to work together on a global scale to end the seemingly perpetual conflict and suffering in our current world society.
http://www.zeitgeistmovie.com/q&a.htm
"to unify the world through a common ideology" mi baš vuče na te stare ideologije, a važno je potcrtati da se u toj rečenici Z pokret sam definira kao ideologija, dakle nisam im ja to prikačio, tu značku su stavili sami sebi.
UnscarD wrote:tranquil wrote:@UnscarD
Naravno da se preklapate dosta i sa ekstremnom ljevicom i desnicom - vi ste ideologija još uvijek u razvoju i još se definirate, tako da niko još ne može reći na šta će da liči "finalni proizvod".
Meni je iskreno zanimljiv Z fenomen jer prvi put u digitalnom dobu vidimo nastanak nove ideologije - zadnja relevantna ideologija je nastala prije skoro jednog vijeka - i zanimljivo je posmatrati način na koji nova ideologija vrbuje sljedbenike i kako se razvija, zanimljivo je posmatrati sličnosti ili razlike sa drugim ideologijama.
Naravno, sve ideologije imaju dodirne tačke tako da i ne čudi određeno preklapanje.
Konkretno, ako te zanima zašto ljudi smatraju da se Z preklapa sa ekstremnom desnicom, pored stvari koje si sam primjetio, evo još par detalja koje ti kao insider možda ne možeš primjetiti, ali su jasnije ljudima koji gledaju van ideološkog sistema:
- Zeitgeist kaže da postoje ljudi koji preko bankarskog sistema vladaju svijetom. Ekstremna desnica kaže da postoje ljudi koji preko bankarskog sistema vladaju svijetom - i pri tome sužava tu elitu na tačno određenu etničku skupinu
- Zeitgeist kaže da je dobar dio historije laž jer historiju pišu pobjednici. Ekstremna desnica kaže da je dobar dio historije laž jer historiju pišu pobjednici - i pri tome sužava lažnu historiju na tačno određene događaje iz prve polovine 20 vijeka.
Prema tome nije teško izmanipulisati Zeitgeistovca da postane ekstremni desničar ili obratno. Pa upravo je najglasniji Zeitgeist komesar na ovom forumu, lik koji je ostavio preko hiljadu postova od kojih su mnogi, osim Zeitgeist propagande, bili tiho desničarsko trovanje, na kraju trajno baniran - upravo zato što je glasno počeo da iznosi stavove najgore i najcrnje, u većini zemalja zabranjene desničarske propagande.
Ne mislim, daleko bilo, da je Zeitgeist = desničarska ideologija (da ne kažem koja), ali u ovom periodu definiranja i traženju vlastitog pravca sigurno postoje ljudi koji balansiraju na raznim stranama, i koketiraju sa raznim starijim lijevim ili desnim ideologijama. Npr., da ne bude samo desnica, primjetio sam da ima ljudi koji se istovremeno smatraju komunistima i pripadnici Zeitgeist pokreta

.
Zeitgeist je prema tome ideologija - i subjektivno i objektivno, jer sama sebe definira tako - a ideologija kao ideologija, to je obični alat - kao čekić, stvoren je da bi napravio kuću, ali ako se koristi za dobijanje vlasti, sa njim se ne grade kuće nego razbijaju glave.

nije bas Z pokret neka sekta cijim clanovim su pogledi "van ideoloskog sistema" zamagaljeni pa ne mogu bas jasno da vide i koje treba "vrbovati" ali hajde dobro...ti to tako vidis.
Ja jesam clan pokreta ali to ne znaci da slijepo vjerujem u sve sto mi se servira i ne znaci da nemam svoje sopstvene sumnje, pitanja i nedoumice.
- Zeitgeist ne kaze da postoje ljudi koji preko bankarskog sistema vladaju svijetom tako da to nije tacno. Z kaze da postoje interesne grupe (bankari, vojni ili naftni lobi, farmaceutski, vjerski itd..) koji rade jedno a javnosti prikazuju drugo. Pri tom, se svaka od tih grupa ponasa potpuno prirodno i u skladu sa svojim prirodnim okruzenjem. Npr jedan benigni korporativni primjer yakvog ponasanja bi bio : ukoliko Nike ne angazuje fabriku u Indoneziji da im proizvode tene a to uradi Adiddas, Nike ispada iz posla jer ce imati preskup prozivod. To sto u tim fabrikama ljudi rade za par dolara...nije kriv Nike, krivo je okruzenje a Nike se u svemu tome ponasa potpuno prirodno, opstaje na trzistu i pravi profit sto je njihov jedini cilj.
Ukoliko nema rata, vojno industriski komplex ne dobija potrebni budzet i ispadaju iz posla itd..slicno se moze primjeniti na svaki lobi.
Bas je jedan text Petera Josepha (autora Zeitgeista) izazvao buru (vjerovatno upravo tih desnih krugova) kada je u text-u naslovljenom sa "Thare are no they" objasnio upravo to. Ne postoje oni...ne postoji saka ljudi koja upravlja bas svime sto se desava i koji vuku bas sve konce ali postoje grupe ljudi koje se ponasaju u skladu sa externim okolnostima. On ne upire prstom u te lobije, on upire prstom u sistem. Nije bolestan CEO Nike-a koji angazuje dijecu u Indoneziji da prave jeftine tene, bolestan je sistem koji ga gura da to radi. Upravo taj text je jasan razlaz sa desnicom za one koji su imali nekih sumnji. Taj text je ujedno natjerao Alexa Jones-a da radikalizuje svoj stav prema Z-u optuzujuci ga upravo za to da radi za te extrmne krugove ljudi time sto pravi paravan i govori "ne oni ne postoje". Negdje ranije na temi sam taj text copy/paste-ovao.
- Tvrdnje da je dio istorije izmanipulisan nikako nije karakteristika samo desnice i Z-a. Ljevica ce tvrditi da je sve u vezi sa religijom izmanipulisano pa ce u SSSR-u gotovo zabraniti crkvu itd. Istoriju bas svi pokusavaju da prekroje kako im odgovara. To nikako nije nit koja povezuje Z i desnu orijentaciju. To bi bilo isto kao da kazes, veza izmedju ljudi iz Z-a i ultra desnice je ta sto svi oni udisu vazduh. Tacno, ali to rade i svi ostali.
Na primjeru rata u Iraku je mozda moguce objasniti pogled Z-a na istoriju. Ukoliko za 50 godina CNN ili NBC prikaz tih dogadjaja bude zvanicne "istine" (a puno je vjerovatnije da ce se neki buduci istrazivac referisati na te izvore jer su mainstream nego na neke alternativne forume) apsolutno nije iskljuceno da se motivi za intervenciju u Iraku kvalifikuju iskljucivo kao "plemenita teznja Americkoga naroda da oslobodi Iracku bracu od okova teskog zivota i pomogne im da spoznaju sve blagodeti Americkog nacina zivota". Motiv nafte, otklanjanja prijetnje Izraelu, interes Americkih kompanija u obnovi Iraka, ogroman budzet koji je za rat odobren i da ne pominjem kontraverze oko 911 kao iskre potrebne za Iracku intevenciju....sve ce to biti zaboravljeno. To nije istorija.
Isto to se desavalo u proslosti.
Sa ostalim se uglavnom slazem sto si napisao.
Ideje iznesene u Z-u su dobre. Ipak, lijepo su zvucale pocetkom vijeka i komunisticke ideje pa znamo kako su zavrsile.
Do nas je kako i dali cemo te ideje iskoristiti...
To da je Zeitgeistov fokus na ljude koje stoje iza bankarskog sistema i pogled na historiju kao laž koju pišu pobjednici podudaran sa krajnom desnicom je i dalje moj stav, tačno je da mnogi imaju sličan stav, ali samo modernoj krajnoj desnici i Z pokretu to je jedan od osnovnih stavova.
Da me ne razumiješ pogrešno, sa nekim stavovima iznesenim u filmovima se slažem, ali slažem se u mnogim stavovima sa Marxom ali opet nisam komunista.
Meni lično mnogo bolja kritika modernog kapitalističkog sistema je "No Logo" knjiga Naomi Klein - nikako da se nakanim da pročitam "Doktrinu šoka". Znam da su mnogi zagovornici Zeitgeista veliki ljubitelji Naomi Klein, pa da pojasnim zašto npr. ja volim Naomi Klein ali imam problema sa Zeitgeist-om.
Naomi iznosi vrlo jednostavne fakte o širenju kapitalizma bez pakjovanja u doomsday scenario o FED-u 2012, bez naučno-fantastičnih priča o avionima, bez potrebe da upliće religiju u cijelu priču. Naomi je čista ekonomija, koju možeš progutati i bez znanja ekonomije, i ako si doktor nauka.
Zeitgeist se samo u jednom dijelu bavi ekonomijom i to na prilično nekonstruktivan način i uz vrlo nategnute konstrukcije. Sve što se tvrdi u tom filmu su jako bombastične teorije koje su, iz perspektive nekog ko samo sjedi za računarom i nema direktnog pristupa pravim informacijama, jednako plauzibilno kao i zvanična verzija, ni više ni manje. Zato ne mogu kupiti priču da je Zeitgeist neki pokret koji upire prstom na cijeli sistem, on upire prstom na neke stvari koje se ne mogu provjeriti i jednostavno mu moramo vjerovati na riječ.
Vjerujem da sa ovim sistemom nešto nije u redu, ali sam skeptičan prema svakom izvoru informacija, tako da neću olako prihvatiti kao istinu i neke stvari koje su "na mojoj strani". Pravljenje bombastičnih filmova za youtube ne smatram baš kao neki jak dokaz.
I da ne pominjem grozno sakaćenje riječi "Zeitgeist" i uskakanje na popularni "promovišimo ateizam" bandwagon.
Pojam "Zeitgeist" je dosta star, ali u modernoj kulturi je "uskrsnuo" 2006 - oko godinu dana prije filma - u popularnoj knjizi "God Delusion" Richarda Dawkinsa. U cijelom poglavlju koje je tako nazvano objašnjava se relativnost nekih pojmova u različitim vremenima - sve kroz prizmu aktuelnih religija, ideologija i svjetonazora, sa poentom da prikaže vremensku relativnost a time i besmislenost koje na duži rok pokazuju sve religije ali i njihovi metodološki blizanci - ideologije.
I onda se nađe lik i uz napad na hrišćanstvo (nešto nesuptilniji od Dawkinsovog), deklariše se kao ateista, i uzme da koristi taj pojam kao naziv za svoju vlastitu - ideologiju.
Ma krasno. Kako je film bio najavljivan, i s obzirom koju sam težinu davao tom imenu, duboko sam razočaran.
Da još pojasnim moj stav da imam drugačiju perspektivu zato što sam izvan pokreta - taj stav ću i dalje braniti - to što sam rekao za Zeitgeist je tačno za sve sisteme - dakle da oni koji su u njemu imaju različitu perspektivu od onih izvan tog sistema. To vas ne čini "sektom", to je karakteristika svakog sistema sa granicama.
Zanimljivo da kažeš "sekta" jer ima ljudi koji smatraju "Zeitegeist Movement" više sektom nego društvenim pokretom ili ideologijom. Ja ne to dijelim mišljenje i 100% se slažem sa Peterom Josephom da je u pitanju ideologija.