Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#751 Re: Kolika vam je plata?

Post by mk ultra »

Zeleni12 wrote:Plata 700 KM, od toga 425 na racun, a ostatak na ruke.
Radno vrijeme 10 sati dnevno, od 8 do 18, s tim da od aprila do avgusta radno vrijeme prosjecno iznosi 12 sati dnevno, i za to prekovremeno mi gazda placa 50 KM mjesecno, tj. 1 KM po satu prekovremenog. Jedan slobodan dan u sedmici, posao je zahtjevan i fizicki, psihicki i cesto trazi veliku fokusiranost. U pitanju je obrtnicka djelatnost.
SSS
I da ne zaboravim, sav baksis ide gazdi, cak i u slucaju da mi musterija prilikom davanja baksisa kaze da popijem kafu.
kako ovo bogati :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#752 Re: Kolika vam je plata?

Post by Tomahawk11 »

Ima ovih iz uslužnih djelatnosti koji isto tako ne daju da radnik uzima bakšiš, nego sve mora gazdi.
Onda on poslije dodaje uz platu, na ravne časti.
Zeleni12

#753 Re: Kolika vam je plata?

Post by Zeleni12 »

mk ultra wrote:
Zeleni12 wrote:Plata 700 KM, od toga 425 na racun, a ostatak na ruke.
Radno vrijeme 10 sati dnevno, od 8 do 18, s tim da od aprila do avgusta radno vrijeme prosjecno iznosi 12 sati dnevno, i za to prekovremeno mi gazda placa 50 KM mjesecno, tj. 1 KM po satu prekovremenog. Jedan slobodan dan u sedmici, posao je zahtjevan i fizicki, psihicki i cesto trazi veliku fokusiranost. U pitanju je obrtnicka djelatnost.
SSS
I da ne zaboravim, sav baksis ide gazdi, cak i u slucaju da mi musterija prilikom davanja baksisa kaze da popijem kafu.
kako ovo bogati :mrgreen:
U pitanju je pohlepan tip, gladan novca. Kad mi musterija, pored placene usluge, dā baksiš pred njim pritom mi rekavsi:"Popij kafu", on zeli i da taj baksis ide isljucivo njemu i da ga on zadrzi cijelog. Na papiru na kojem pišem pazare, postoji posebna kolona u kojoj pisem cijenu naplacene usluge i posebna kolona u kojoj pisem eventualni baksis. Cak i kad naplatim i dobijem baksisdok on nije tu, on ocekuje da taj baksis evidentiram i ostavim njemu.
I sinoc je dokazao kako ima osjecaj za druge tako sto je u 21. sat zvao radnika koji je juce imao slobodan dan i stanuje u blizini da mu pomogne obaviti posao koji, inace, ja obavljam sam i za koji je potrebno malo i fizicke snage koja njemu fali, pa mu je trebala pomoc.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#754 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

glupo je govoriti ali treba naučiti reći ne

ali fino i lijepo
žao mi je ne mogu... pa daš razlog
nejavljat se na telefon

treba gazde učiti ono što je normlano u normalnim zemljama

laganini

ne znam fakat
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#755 Re: Kolika vam je plata?

Post by Velkoski »

i dobiješ otkaz i ostaneš bez hljeba, đe si onda? :?
Truba

#756 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

ma da...samo tu šuplju treba šriti

pa jel iko na ugovoru za stalno

ne može se tako dobiti otkaz lako

ako si mlad... nemoj trpiti sranja

ako si star moraš...ali opet imaš neku mudrost...evo na vikendici ne mogu doći za 2 sata
ne znam nisam pametan

ak te muze za kola parkiraj dva km dalje i dođi pjege

izmisli nešto
HAVANA

#757 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Matijevic_Vlado wrote:Havana je veliki skrtac . to sam ja zakljucio iz svih tvojih pisanja. Jebem ga svi mogu naci dobrog radnika samo ti ne mozes. Neka kcerka radi, nek pare ostaju u kuci :mrgreen:
Otvori firmu.Sve ce ti se samo kasti.Mene boli racq.Ja sam svoje zaokruzio. :D A skrt sam pravo. :lol:
Truba

#758 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

havanin primjer nije adekvatan jer ne proizvodi nešto

više me boli kad ljudi u proizvodnji puše
nego havanini haj nehaj tarlahani koje je našao da lade muda u kontejneru
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#759 Re: Kolika vam je plata?

Post by Matijevic_Vlado »

HAVANA wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Havana je veliki skrtac . to sam ja zakljucio iz svih tvojih pisanja. Jebem ga svi mogu naci dobrog radnika samo ti ne mozes. Neka kcerka radi, nek pare ostaju u kuci :mrgreen:
Otvori firmu.Sve ce ti se samo kasti.Mene boli racq.Ja sam svoje zaokruzio. :D A skrt sam pravo. :lol:
Pa dobro vjerujem ti da nije lako, al eto bar reci da ne das marke iz kruga uze porodice i zdravo :mrgreen:
Truba

#760 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

dok jedna generacija zaradi i napravi
druga rasproda

ne bih mu bio u koži :D
HAVANA

#761 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Matijevic_Vlado wrote:
HAVANA wrote:
Pa dobro vjerujem ti da nije lako, al eto bar reci da ne das marke iz kruga uze porodice i zdravo :mrgreen:
To je druga djelatnost koju rade djeca i zena.Tu pogotovo ne petljam nikoga i nista sto nije pod mojom kontrolom.3 puta sam probao i oborili su me sa 10 na bukingu istog trena.Ne moze i cao.A 10 drzati je nauka,bas moras paziti na svaku sitnicu.Drugi posao koji ja radim,ne smijem prepustiti nikome jer mala greska u papirologiji,izvoznoj deklaraciji,eur obrazcima...kosta katastrofalno puno.Tu nema izvini naucicu.Jednostavno ne smijem nikome te stvari prepustiti u ruke.Pranje i ciscenje,najobicnija stvar,sam isto odustao.Mjesecno me to kosta i do 2000 km ali kod ljudi koji to rade profesionalno i za svoj racun.Skuplje ali efektnije.Renoviranja i prostori,stanovi, imam ekipu dobrih majstora kojim platim koliko traze i urade kako treba.Sve druge varijante koje sam probao nisu dale taj rezultat.Najzadovoljniji sam kad placam strucne ljude koji rade svoj posao dobro,naplate koliko se dogovorimo i cao.Da ja nekog ganjam,ucim,vaspitavam...to me ne zanima niti sam taj tip.Imam ogromnu manu i svjestan sam je,sa svakim radnikom sam imao prijateljski odnos,a to je pogubno za biznis.Sluzba je sluzba,druzba je druzba.Ovako sam najsretniji a kosta vise ako koga interesuje...
HAVANA

#762 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Black swan wrote:dok jedna generacija zaradi i napravi
druga rasproda

ne bih mu bio u koži :D
Radila je sa 18,sa 20,a i sad radi i studira...Nema nako kod mene. :roll: Nisam je rodio da debila napravim od nje.Nek su one meni zive i zdrave.Nek uce i rade...Ljenguza ni na slici ne mogu smislit.
Truba

#763 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

znamo mi tu priču
jer
hvalite me usta moja :D
mnjonja

#764 Re: Kolika vam je plata?

Post by mnjonja »

Ti zeleni mozes samo dat otkaz
Sad i da se pobunis, kasno je, jer si toliko dugo trpio, i bio bi najgori
Nego ako mozes ustedi mjesec dva, daj otkaz i tek tada ces se i zadat nac nesto novo
Ovako si se uljuljkao, ni ne trazis ozbiljno, i ostaces tu zauvijek
HAVANA

#765 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Ja stvarno ne znam koji je kurac ovim ljudima po forumu.
Onaj vice da kukam,ovaj da se hvalim...Haj ti ugodi.Eto izvinite necu vise nista pisati.Kukati ne znam,sta cu. :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#766 Re: Kolika vam je plata?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:Ja stvarno ne znam koji je kurac ovim ljudima po forumu.Eto izvinite necu vise nista pisati.Kukati ne znam,sta cu. :-)
Ti si, HAVANA, lud što bilo kome na forumu pokušavaš šta i što radiš.
Da imaš 10 zaposlenih i da ih plaćaš po 5000 KM, našlo bi se bar 5 forumaša da ti se poseru u ćejf.
Zato, samo opušteno, ko na šlaufu.
HAVANA

#767 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:
HAVANA wrote:Ja stvarno ne znam koji je kurac ovim ljudima po forumu.Eto izvinite necu vise nista pisati.Kukati ne znam,sta cu. :-)
Ti si, HAVANA, lud što bilo kome na forumu pokušavaš šta i što radiš.
Da imaš 10 zaposlenih i da ih plaćaš po 5000 KM, našlo bi se bar 5 forumaša da ti se poseru u ćejf.
Zato, samo opušteno, ko na šlaufu.
Ja ne lazem i pretezno pisem o zivotnim situacijama i stvarima koje sam prozivio i prozivljavam.Nemam razloga da krijem ko sam a i skoro svi me znaju.Kome smetam,nabijem ga na kurac a zna i gdje sam i ko sam.
Tomahawk11
Globalni moderator

#768 Re: Kolika vam je plata?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote: Ja ne lazem i pretezno pisem o zivotnim situacijama i stvarima koje sam prozivio i prozivljavam.Nemam razloga da krijem ko sam a i skoro svi me znaju.Kome smetam,nabijem ga na kurac a zna i gdje sam i ko sam.
Vjeruj da to vidi i zna svako ko je na forumu, a kome nije uglavnom cilj da nekom spusti, da mu nađe dlaku u jajetu i tako to. :thumbup:
duminjo

#769 Re: Kolika vam je plata?

Post by duminjo »

A i Ove što samo citaju a ne komentarisu Nabijes na kurac? :mrgreen:
512MB

#770 Re: Kolika vam je plata?

Post by 512MB »

Nije Havana skrt, on je samo malo skrt :D
mnjonja

#771 Re: Kolika vam je plata?

Post by mnjonja »

Realno, tesko je poslodavcu ocijeniti koliko je izvjestan rad vrijedan, a i uposlenom
Primjer
Firma se seli
Nadiglo sve uposlene da pakuju, sortiraju itd, znaci samo je placena firma koja ce to prenjeti, ostalo zaposleni
Za licne stvari, ok, ali za firmine i ne toliko ok
Tri dana se pakovalo, sortiralo, cistilo
U novom prostoru opet raspakivanje i ciscenje
Svega
Na kraju, ne da nije bio nikakav bonus nego ni hvala
S jedne strane poslodavac ce reci, to je VASA firma, naravno da cete "pomoc" (citaj: sve sami uradit), a s druge strane ce uposleni reci pa hej to ipak nije moj posao
Angazuj nekoga
Spakovacu svoj stol i to je od mene
I sad je poslodavcu krivo zbog takvog stava a i uposlenom koji se naradio ko konj - za ni hvala
HAVANA

#772 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

duminjo wrote:A i Ove što samo citaju a ne komentarisu Nabijes na kurac? :mrgreen:
Njih bi odveo na pivu da ih navratim da malo pisu,ako su pozitiva likovi... :D Smorise ovi sto mrze sve i svakog.
HAVANA

#773 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

512MB wrote:Nije Havana skrt, on je samo malo skrt :D
Oooo doso dingospo. :D Svasta su me olajavali,vakav,nakav,alkoholicar,narkoman,cafir,balija,cetnik,ustasa,lopov...Al jos mi nikad nije niko reko da sam skrt. :lol: Haj nek i to imam upisano.
512MB

#774 Re: Kolika vam je plata?

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:Cuj za pet glava. Ovdje su sve frilenseri koji zarađuju po pet ‘iljada. Programiranje su naucili samostalno paralelno sa studiranjem medicine
Kakav je to frilenser sa pisanih 5k plate, tolko ja na hotel i prevoz potrosim mjesecno :mrgreen:
duminjo

#775 Re: Kolika vam je plata?

Post by duminjo »

Jebiga, nista od nabijanja... Al hajd more i piva :mrgreen:
Samo ne znam HAVANA, što im odgovaras vise puta. Ko hoce da vidi, vidjece odma a ko gleda ko kroz tunel, dzaba crtas
Post Reply