Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zgembudin

#751 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by zgembudin »

harisoni wrote:Selam svima. Nisam znao gdje da pišem, pa sam odlučio ovdje, nadam se da nisam pogriješio, mada se već odavno kanim. Prije par sedmica sam sjedio sa jednim prijateljem na kafi i dotakli smo se teme džinna. Primijetio sam da zna o tome dosta više od mene. Vjernik sam, klanjam, postim i sve to, ali se nikad nisam pretjerano bavio džinnima, ni sam ne znam zašto. :? Kad sam došao kući, našao sam par klipova na kojima (Ferid Orahovac) istjeruje džinne...moram priznat da mi nije bilo nimalo ugodno. Zanima me da li iko od vas ima neko fino 'štivo' o ovome za preporučit, ili imate iskustva? Da li znate neku stručnu osobu koja se bavi istjerivanjem i sl?

Možda je malo glupo ali eto... :sad:
Nije glupo, dzini su stvoreni dosta prije covjeka, zive sa nama, ali su slabiji. Sa dobrom "zastitom" ne mogu nauditi covjeku, zapravo... ne mogu nauditi bez Allahove dozvole, al' to je malo dublja tematika.

Imam iskustva sa tim, cak vise nego sto bih zelio... i opet, nedavno sam blisku osobu vodio na rukju, nagledao se i naslusao svacega, nista novo, ali nije svejedno ni sekunde...

Sto se tice stiva... ne znam sta bih ti rekao, ima dosta stvari tu koje treba "sazvakati", tj. biti dobro potkovan da ne bi neke stvari pogresno shvatio. Jedna od "zanimljivijih" knjiga je od hfz. Esada Amina: "Izmedju dva svijeta", ima dosta i o sihirima, sihirbazima i samim dzinnima.
harisoni

#752 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

zgembudin wrote:
harisoni wrote:Selam svima. Nisam znao gdje da pišem, pa sam odlučio ovdje, nadam se da nisam pogriješio, mada se već odavno kanim. Prije par sedmica sam sjedio sa jednim prijateljem na kafi i dotakli smo se teme džinna. Primijetio sam da zna o tome dosta više od mene. Vjernik sam, klanjam, postim i sve to, ali se nikad nisam pretjerano bavio džinnima, ni sam ne znam zašto. :? Kad sam došao kući, našao sam par klipova na kojima (Ferid Orahovac) istjeruje džinne...moram priznat da mi nije bilo nimalo ugodno. Zanima me da li iko od vas ima neko fino 'štivo' o ovome za preporučit, ili imate iskustva? Da li znate neku stručnu osobu koja se bavi istjerivanjem i sl?

Možda je malo glupo ali eto... :sad:
Nije glupo, dzini su stvoreni dosta prije covjeka, zive sa nama, ali su slabiji. Sa dobrom "zastitom" ne mogu nauditi covjeku, zapravo... ne mogu nauditi bez Allahove dozvole, al' to je malo dublja tematika.

Imam iskustva sa tim, cak vise nego sto bih zelio... i opet, nedavno sam blisku osobu vodio na rukju, nagledao se i naslusao svacega, nista novo, ali nije svejedno ni sekunde...

Sto se tice stiva... ne znam sta bih ti rekao, ima dosta stvari tu koje treba "sazvakati", tj. biti dobro potkovan da ne bi neke stvari pogresno shvatio. Jedna od "zanimljivijih" knjiga je od hfz. Esada Amina: "Izmedju dva svijeta", ima dosta i o sihirima, sihirbazima i samim dzinnima.

Hvala na odgovoru. ;-) Također, planiram ovih dana otići ako budem mogao do hafiza Bugarija, ako ga uspijem uhvatit pa da s njim porazgovaram o ovoj tematici...
miskin

#753 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

asurbanipal wrote:
miskin wrote:nemam ga da ti pravo kazem i da ti jos nesto kazem "ja mislim" je jako opasno kad se to tice vjere jer ko smo mi da mislimo sta moze sta ne moze, nase je samo da se pokorimo Allahu i Poslaniku, odnosno kad ti neko kaze da je svinjetina haram nemas ti pravo reci "ja mislim" nego samo da to prihvatis , ako razumijes sta hocu da kazem, jer ti kad govoris "ja mislim" ti time dozvoljavas ili zabranjujes nesto sto je dozvolio ili zabranio Gospodar svjetova" a to je opasna stvar, jer ti govoris u njegovo ime.

Zna se ko u islamu ima pravo da misli a to su bili nasi imami redom od Ebu Hanife pa redom do danasnje uleme, jer oni su mudztehidi a mi smo mukalidi (oni koji slijde)

JA, ti, peti, deseti mozemo misliti o svemu ostalom i davati svoje misljenje ali ovdje psst, samo prenijeti od islamske uleme
Zar ti je Safet Suljić ulema ?
neznam ni ko je to sve sto znam o njemu je da studira u Medini , a tu knjigu nisam nikad procitao
harisoni

#754 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

Da li je, kad uzimamo abdest ili gusul, bitno kojim redoslijedom idemo? Dakle, ukoliko uzimamo gusul da li je problem ukoliko se prvo okupam pa onda odradim ostale radnje propisane za gusul? Da li je uredu ukoliko gusul uzmemo u toku kupanja? Hvala.
miskin

#755 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Jest bitno je mora biti po redu kod abdesta, a kod gusula neznam na koje to radnje mislis sta ima to znam da se na pocetku isperu usta i nos ko za abdest a mozes i abdestiti pa se onda okupati to je od sunneta, a i ne moras mozes abdestiti poslije.

"Da li je uredu ukoliko gusul uzmemo u toku kupanja?" Pa to je jedno te isto gusul - seriatsko kupanje
harisoni

#756 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

miskin wrote:Jest bitno je mora biti po redu kod abdesta, a kod gusula neznam na koje to radnje mislis sta ima to znam da se na pocetku isperu usta i nos ko za abdest a mozes i abdestiti pa se onda okupati to je od sunneta, a i ne moras mozes abdestiti poslije.

"Da li je uredu ukoliko gusul uzmemo u toku kupanja?" Pa to je jedno te isto gusul - seriatsko kupanje

Ovo zadnje boldirano - htio sam pitati da li možemo isprati usta i nos u toku kupanja. Hvala na odgovoru. :)
miskin

#757 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

neznam drug, pa isperi odmah na pocetku i rijesi stvar ja tako radim ne predstavlja mi neki problem
Quaresma

#758 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

preksinoc isao na koncert hor Rejjan, kad tamo Aziz Alili, moram reci da sam se prijatno iznenadio, imao sam jaku zelju da ga vidim, i moja ga mater voli slusati, eto nakon sto sam se dosta vremena dvoumio da li da dodjem u Sarajevo, nisam se nimalo pokajao :-D
vazi

#759 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

harisoni wrote:
miskin wrote:Jest bitno je mora biti po redu kod abdesta, a kod gusula neznam na koje to radnje mislis sta ima to znam da se na pocetku isperu usta i nos ko za abdest a mozes i abdestiti pa se onda okupati to je od sunneta, a i ne moras mozes abdestiti poslije.

Ovo zadnje boldirano - htio sam pitati da li možemo isprati usta i nos u toku kupanja. Hvala na odgovoru. :)
evo iz ilmihala :)

Gusul

Gusul je posebno vjersko kupanje koje je propisano u određenim prilikama spolno zrelim muškarcima i ženama. Gusul se uzima na ovaj način:

1. usta i grlo vodom dobro isplakati;
2. nos izaprati;
3. zatim cijelo tijelo oprati da nigdje suho ne ostane ni koliko se vrhom igle može dotaći.
bijela

#760 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

ima li iko ideju gdje da nađem audio zapis - učenje mevluda, preseljenje Poslanika, onaj dio sa Ukašom :?: :?:
vazi

#761 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

bijela wrote:ima li iko ideju gdje da nađem audio zapis - učenje mevluda, preseljenje Poslanika, onaj dio sa Ukašom :?: :?:
Vjerovatno si ovo i sama nasla, nisam preslusala pa ne znam ima li i taj dio tu, traje 50 minuta

https://rapidshare.com/#!download|353p1 ... |45705|0|0

ima i ovo iz dva dijela:

bijela

#762 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

nisam, baš ti hvala! preslušat ću večeras, akobogda,
ako bude - za muštuluka si :-D
rasplakat se uz Ukaša - neprocjenjivo :D
muhafuca

#763 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by muhafuca »

Sa akšamom nam je otpoceo najdrazi mjesec
pa da svima pozelim da ga lahko isposte i
da nam ako Bog da grijesi budu u njemu oprosteni

:-D
horty225

#764 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by horty225 »

Sura AN-NISA 4.34
"Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!"

Kako ovo tumacite volio bih da cujem? Nedavno sam imao priliku razgovarati sa jednom ateisticom koja je izmedju ostalog zapela za ovo.Tvrdi kako se na ovaj nacin omalovazava zenski rod i kako na taj nacin se smatraju zene nizim bicima i da je to sve primitivno. Pokusao sam joj objasniti ali nije htjela nikako slusati i govorila je kako je ona u pravu a da ne zelim priznati samo iz razloga sto bi to bilo sramota za vjeru ako bih priznao :-?

Znaci stvar je u tome sto se kaze izmedju ostalog da ako zena ne slusa treba je upozoriti. Ali kako ona to kaze, to ne mora biti velika greska jer ne pise tacno na sta se misli (ona sve shvata bukvalno), tako da je ona meni dala primjer da ukoliko zena ne zeli da kuha recimo i muz je upozori, a ona i dalje ne zeli, i pored toga jos ako se udalji od nje u krevetu ona ce biti jos vise ljuta i kako ona kaze "logicno" da i dalje nece to raditi i onda na kraju da je ima pravo udarati. Jos kaze i da i nije navedeno koliko je se ima pravo udarati i kojom snagom.

Pa me ovako zanima kako vi to tumacite i kako biste nekome uspjeli to protumaciti da ona druga strana shvati o cemu se radi na lijep nacin?
Sofija89

#765 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Sofija89 »

horty225 wrote:Sura AN-NISA 4.34
"Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!"
U moru danasnjih nesposobnih muskaraca i emancipovanih zena ovo je izgubilo smisao.

Uostalom,ne razumijem kako se neko moze voditi prema knjizi pisanoj prije sto hiljada godina i zivjeti prema pustinjskim pravilima, a ovo je samo jedno od mnoogih u Kur'anu, za mene su ti ljudi ne u 21. vijeku nego u onom hidzretskom 15.,16.................
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#766 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by F&N »

klixo

#767 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by klixo »

Trebam postati daidja :D Sestra se odlucila dati ime Kan pa da vas priupitam zna li neko znacenje tog imena, meni se ime jako dopada :)
Quaresma

#768 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

F&N wrote:
ja sufije nikako ne volim, a ne volim ni ostale sekte
gladna sam

#769 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by gladna sam »

Quaresma wrote:
F&N wrote:
ja sufije nikako ne volim, a ne volim ni ostale sekte
:shock:
Halcyon

#770 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Halcyon »

Sofija89 wrote:U moru danasnjih nesposobnih muskaraca i emancipovanih zena ovo je izgubilo smisao.

Uostalom,ne razumijem kako se neko moze voditi prema knjizi pisanoj prije sto hiljada godina i zivjeti prema pustinjskim pravilima, a ovo je samo jedno od mnoogih u Kur'anu, za mene su ti ljudi ne u 21. vijeku nego u onom hidzretskom 15.,16.................
Blago nama kad nam komšije ovako brinu o onome šta radimo i čime se vodimo. :-)
vazi

#771 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

bijela wrote:nisam, baš ti hvala! preslušat ću večeras, akobogda,
ako bude - za muštuluka si :-D
rasplakat se uz Ukaša - neprocjenjivo :D
@bijela, ne nadjoh ja nista o Uksahu a kad si ga spomenula sjecanja su sama navrla, djetinjstvo i mejtefski dani...Sjecam se da je meni to nesto bilo strasno, cini mi se da je Ukas imao velike brkove ili sam mu ih ja pripisala iz straha nekog jer mi je bio sav strasan :lol: ..Ali se ne mogu sjetiti niti jedne rime ni stiha vezano za Ukasha pa ako ti znas koji de , molim te, napisi koju rijec da se podsjetim :)
bijela

#772 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

@draga vazi, evo,
Ukaš, radijallahu-anhu, je bio zanimljiv čovjek koji je znao doći do onoga za čim je čeznuo :-D

(i ja se sjećam iz djetinjstva tih stihova... ono sve te strah šta će se slijedeće dogoditi, šta će to Ukaš uraditi Poslaniku :shock: .. pa na kraju odahneš i rasplačeš se :D )

Subota je bila kada je ustao,
osjeć'o se bolje pa abdest uzeo
i vođen za ruke džamiji krenuo,
gdje je mnoštvo vjernih sa zebnjom čekalo.

Mimberu je priš'o, jecajima praćen.
O kako je bio bolešću ispaćen!
A onda je ime Boga spomenuo,
i vaz dirljiv vjernim o smrti držao.

Okren'o se zatim pa vjerne pitao
je l' ikome išta krivo učinio,
il' je možda nekom sta dužan ostao?
Nek mu sada kažu dok nije krenuo
pred Tvorca svjetova, zivota i ljudi,
pred kojeg se nosi tek srce iz grudi.

Tad se Ukaš dize pa ovako zbori:
"Poslaniče Božiji tvoj bič još me boli.
Kod Tafe si mene s deve udario,
nehotice bješe al' me zaboljelo!
Pravedno bi bilo kad bih ti vratio,
udarac udarcem kad bih naplatio!"

Džamija zabruja, gnjevan zagor ču se:
"Sram te bilo, Ukaš, vječno stidio se!
Zar ne vidiš da je Pejgamber nam bolan,
zar ćeš ga bičevat', zar si i to voljan?!"

Pejgamber ih smiri i sa tugom reče:
"Čuli ste Ukaša, udarac ga peče.
Bič mu donesite, jer onaj ko zgr'ješi,
udarac će primit' grijeha da se rješi."

Kad bič donesoše, Ukaš opet zbori:
"Poslaniče Božji ti si u košulji,
a t'jelo je moje onda golo bilo,
zato me je dvaput vise zabolilo!"

Uzdah se otrže, digoše se ljudi,
kad Pejgamber smače košulju sa grudi,
pa Ukašu reče, bolno k'o da moli:
"Bičuj, bičuj Ukaš nek' i mene boli!"

U trenu se onda ovo dogodilo:
Ukaš zajecao, Vjernog zagrlio,
pa ozaren srećom kroz suze grcao:
"Poslanice Božiji, uv'jek sam žudio
da naslonim glavu na mubareć grudi,
da osluhnem srce koje tol'ko ljubim!"
vazi

#773 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

peti pokusaj postiranja na ovu temu :)

ovaj put samo kratko, @bijela , hvala :thumbup:
ivan-tz

#774 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ivan-tz »

Nisam musliman i nadam se da me ne smatrate provokatorom, samo me zanima. Znam da u islamu je zabranjeno psovanje inace, ali psovanje obicno je kao manji grijeh nego psovanje Boga, ne znam sve ali toliko znam Ukoliko Boga psujes kao izvodi se iz vjere a ako psujes mamu ili tako nesto manji je grijeh. Malo jest glupo pitanje i ispricavam se ali me zanima. Da li se onda ukoliko opsujes Isusa, Bozic i te stvari isto kao da si Boga opsovo i izvodi muslimane iz vjere ili je manji grijeh? Znam jednog lika koji kaze da je musliman i ne psuje Boga ali psuje bozic, isusa i te stvari ne znam zbog cega je to je njegova stvar ali me zanima.
miskin

#775 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

VIdi Ivane, tacno si cuo kad musliman opsuje Boga nije vise musliman, makar se zvao Muhammed, po konnsenzusu islamski ucenjaka bez razilazenja, mora se za to pokajati pa ponovo ifzgovoriti sehadet.

Dok ovi koji psuju Isusa, Bozic i te stvari za njih vazi ista stvar, jer poznato ti je da i mi vjerujemo u Isusa/Isaa, uz neka razilazenja, ali to je isti covjek Allahov Poslanik, tako da covjek izlazi iz vjere i sa psovanjem istih.

Sta god da covjek opsuje od islamskih svetinja, kabbe, namaza, sta ja znam sad ljudi izmisle tih psovki kamaru, uglavnom to ga izvodi iz vjere, i nema opravdanja da kaze bio sam ljut, ili salio sam se, ovo je sve govor uleme, nije moj, tako da nista nije iz moje glave

Isto tako kad se covjek ismijava sa određenim propisima islama poput hidzaba kod zena, brade kod muskih, itd vazi ista stvar.

Mi nikog ne gurrmo na silu u vjeru, niti ga izgonimo , ali tako stvari stoje, pa ko hoce bujrum, ko nece njegov izbor.
Nadam se da sam ti odg. na to pitanje, a i da ne izlazi covjek iz vjere psovanjem isusa, trebao bi imati obzira prema katolicima u njegovoj okolini kojima to smeta, ipak zajedno zivimo ovdje
Post Reply