"Neko bi ovde mogo biti bjen..."
Moderator: Chloe
- CAZI[NJ]ANIN
#751 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Hmm.. Prije da vi tako govorite nego u bosanskoj Krajini.. Jer ja sam iz krajine i neznam za pola tih riječi a vi koji ste iz x gradova znate.. Znači da ih vi koristite a ne mi..
- Bumbar
#752 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
@cazinjanin
...svaki grad, pa haman i selo gotovo da imaju svoj naglasak i rijeci koje koriste
. pogledaj razliku izmedju nekoga tko je iz bihaca i tko je iz cazina u nacinu price....samo ce ti se kaz'ti

- sheilak
#753 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
@ cazinjanin
Kako to mislis " vi iz x gradova "?
Mi smo svi iz Krajine ( Banja Luka, Bihac, Sanski Most, Cazin, Kladusa...), samo sto neki od nas trenutno nisu tamo.
Kako to mislis " vi iz x gradova "?
Mi smo svi iz Krajine ( Banja Luka, Bihac, Sanski Most, Cazin, Kladusa...), samo sto neki od nas trenutno nisu tamo.
- ljubav_aha
#754 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
stuhasheilak wrote:
Stuha i poplaha!
-
MIRIS DUNJA
#755 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
cemu posmjeh na rijeci koje su temelj naseg bosanskog jezika.Moram priznati da i mene iznenade neke rijeci i nacin govora ali svaka drzava na svijetu ima takve lokalne naglaske zasto bi to kod nas bilo drugacije.Kada u sevdahu mozemo cuti mnostvo takvi rijeci i mi treba da budemo na to ponosni kao na nasa krajska jela duzlemu,tirit,zdribce,sutliju,a tek kako su ukusna..mmmm
- celo24
#756 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Nisu svi kraisnici isti 
- Ridjobrki
#757 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
CAZI[NJ]ANIN wrote:Hmm.. Prije da vi tako govorite nego u bosanskoj Krajini.. Jer ja sam iz krajine i neznam za pola tih riječi a vi koji ste iz x gradova znate.. Znači da ih vi koristite a ne mi..
Tako je, ti ne znaš iako si iz Krajine. Ja sam isto iz Krajine pa znam ote riči a nisam ih čuo u Bangladešu neg baš u nas. Ali pazi jednu stvar, momak, ti si još mlad i ne razumiš ti neke stvari... Sve'š ti to fino naučiti, samo obrati pažnju na ljude oko sebe - bogatstvo je u njima. Hani, tek si post'o, đe ti moreš sve znati!? Ne znaš za pola, znaš za drugo pola - elhamdulillah! Polako...
Haj' sad na prvu stran'cu i otpočmi edukaciju, ljubi te tvoj Ridjobrki. Nismo mi ovo 'vol'ko džaba skupljali...
-
zlata
#758 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Ne'moj mi zamir'ti....al' men's' cini....da bi u'naske ota recen'ca zvucala...malko drugovacije: "i ja se uhor'la napisati jos koju ric, nasu krajisku, al' mislim....."Phantea wrote:I ja se uhorila da napisem jos koju rijec nasu krajisku al mislim da su sve vec ispucane:)
Selam svima
-
zlata
#759 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Succur Allahu!celo24 wrote:Nisu svi kraisnici isti
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#760 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Onomad nekoc, ja mislim samo u Krajini se djeti'c nazivahu Elvisi (nisam jos upoznao Elvisa a da nije od Krajine). Predanje kaze da su to bili grlatiji kicani koje su jedva cekali iz porodilista da posalju kuci, pa bi rekl' o'de Elvis, haj s mirom kafu da popijemo. I sad, silom prilika dosli Elvisi u Ameriku, pita ga Amerikanac kak' se zoves, kaje Elvis, verar ju from, Elvis aus Basnija. Cojk nemre bilivit, jel ti mama slusala Elvisa, vat, jel ti mama slusala Elvisa, jok, mama mi je slusala' Himzu Polovinu, al' joj se svidjelo ime, mal'o njesto muslimanskog ima u sebi, a jope, svi znudu koje Elvis, svagdi se prima, a nije nioklen.
Znal' neko okle Elvis u Krajini po prvi put, i, smide li se to ime nadavati vise il' je izaslo iz mode.
Znal' neko okle Elvis u Krajini po prvi put, i, smide li se to ime nadavati vise il' je izaslo iz mode.
- ljubav_aha
#761 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
pogresno mislis,ime je bilo zastupljeno u cijeloj BiH,kao i u tadasnjoj jugiNosferatu wrote:Onomad nekoc, ja mislim samo u Krajini se djeti'c nazivahu Elvisi (nisam jos upoznao Elvisa a da nije od Krajine). Predanje kaze da su to bili grlatiji kicani koje su jedva cekali iz porodilista da posalju kuci, pa bi rekl' o'de Elvis, haj s mirom kafu da popijemo. I sad, silom prilika dosli Elvisi u Ameriku, pita ga Amerikanac kak' se zoves, kaje Elvis, verar ju from, Elvis aus Basnija. Cojk nemre bilivit, jel ti mama slusala Elvisa, vat, jel ti mama slusala Elvisa, jok, mama mi je slusala' Himzu Polovinu, al' joj se svidjelo ime, mal'o njesto muslimanskog ima u sebi, a jope, svi znudu koje Elvis, svagdi se prima, a nije nioklen.
isti je slucaj ,u to vrijeme,u BiH,kaoi u tadasnjoj jugi,sa imenom alen,sigurno je " kriv", alen delon
- CAZI[NJ]ANIN
#762 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Ridjobrki wrote:CAZI[NJ]ANIN wrote:Hmm.. Prije da vi tako govorite nego u bosanskoj Krajini.. Jer ja sam iz krajine i neznam za pola tih riječi a vi koji ste iz x gradova znate.. Znači da ih vi koristite a ne mi..
Tako je, ti ne znaš iako si iz Krajine. Ja sam isto iz Krajine pa znam ote riči a nisam ih čuo u Bangladešu neg baš u nas. Ali pazi jednu stvar, momak, ti si još mlad i ne razumiš ti neke stvari... Sve'š ti to fino naučiti, samo obrati pažnju na ljude oko sebe - bogatstvo je u njima. Hani, tek si post'o, đe ti moreš sve znati!? Ne znaš za pola, znaš za drugo pola - elhamdulillah! Polako...
Haj' sad na prvu stran'cu i otpočmi edukaciju, ljubi te tvoj Ridjobrki. Nismo mi ovo 'vol'ko džaba skupljali...
nemaš ti mene šta učiti i procjenjivati na osnovu moji god.. ja samo kažem da ja te riječi nečujem a neke prvi put vidim.. možda je vrijeme tih riječi prošlo il ne živim na mj na kojem se koriste.. Peace
-
insula_usp
#763 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
sto se tice tih izraza,koje ste spomenuli mogu samo reci
ali ima i tog sto se u nekim carsijama ne koriste ti izrazi...npr nesto sto se govori u kladusi il' cazinu sigurno se ne koristi u krupi, bihacu il' sani... vecina mladih te rijeci koristi cisto iz zezancije, vecinom se to koristi u nekim selima il' slicno! a moze se dobro prepoznati po govoru jel' neko iz krupe, otoke, bihaca , cazina ili sane da ne pricamo iz banja luke . iako je sve na poprilicno malom prostoru veoma se razlikuje govor , tako da se neki izrazi ne koriste svugdje .. npr u mojoj carsiji niko ne govori doli-gori il gorikana-dolikana( oko cega su se vodila koplja na ovoj temi) il' ne znam neke dr. rijeci se uopste ne koriste i kaze se kliker
ali ima i tog sto se u nekim carsijama ne koriste ti izrazi...npr nesto sto se govori u kladusi il' cazinu sigurno se ne koristi u krupi, bihacu il' sani... vecina mladih te rijeci koristi cisto iz zezancije, vecinom se to koristi u nekim selima il' slicno! a moze se dobro prepoznati po govoru jel' neko iz krupe, otoke, bihaca , cazina ili sane da ne pricamo iz banja luke . iako je sve na poprilicno malom prostoru veoma se razlikuje govor , tako da se neki izrazi ne koriste svugdje .. npr u mojoj carsiji niko ne govori doli-gori il gorikana-dolikana( oko cega su se vodila koplja na ovoj temi) il' ne znam neke dr. rijeci se uopste ne koriste i kaze se kliker
-
deviless
#764 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Ja iz Sane i čula sam
tačke-civare
ne mogu maket' - ne mogu se pomaknuti ; isto je i : ne mogu ni repom
satrica- mješavina mladog luka, sira i kajmaka
ne znam jeste već ovo spomenuli
tačke-civare
ne mogu maket' - ne mogu se pomaknuti ; isto je i : ne mogu ni repom
satrica- mješavina mladog luka, sira i kajmaka
ne znam jeste već ovo spomenuli
- pustopoljina
#765 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
jest-kao sto otocani u pire-krompir i sataras stavljaju jaje,a ostali ne. 
-
insula_usp
#766 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
pustopoljina wrote:jest-kao sto otocani u pire-krompir i sataras stavljaju jaje,a ostali ne.
cuj prvi put cujem da se u pire - krompir stavlja jaje
- pustopoljina
#767 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
eto,vidis-a mene otocanke uvjeravaju da se stavlja jaje i moj pire smatraju nedovrsenim i "bihackim"
a kako sam se samo radovala satarasu,kad ono vegetarijanski ciLbur
p.s. jesi li ti pojeO ili pojeLA?
-
insula_usp
#768 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
pustopoljina wrote:eto,vidis-a mene otocanke uvjeravaju da se stavlja jaje i moj pire smatraju nedovrsenim i "bihackim"![]()
![]()
pojela nijesam
-
deviless
#769 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
insula_usp wrote:pustopoljina wrote:jest-kao sto otocani u pire-krompir i sataras stavljaju jaje,a ostali ne.
a ja prvi put čujem da u sataraš ide jaje i meso
a i pire s jajetom-nikad čula
a jeste li vi čuli za kiseli kruh
- pustopoljina
#770 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
za kiselu masn'cu jesam.ne volim.
NAJvolim
slatku masn'cu od crnog brasna sa sirom(ili satricom
) ili sa dzemom od sljiva (ili jos bolje s onim ispecenim sljivama). ne volim masn'cu i koku
.
nema nista cudno u tom jajetu u pire-krompiruu...ukus istii ne skontas da je unutra jaje,a i bolje povezano,naravno i kaloricno "jaci".
sataras/becar paprikas je i bez mesa,i bez jaja...ali nekad tako ljudi...iz ovih ili onih razloga (uglavnom da bude vise,nije se uvijek imalo) razmute jaja pa preliju (jela kod otocanki) prave sa rizom (jela u bihacu) itd.parola: snadji se!
volite li vise kljukusu s krompirima ili bez krompira (sad ce se javiti oni sto ce reci da je jedina kljukusa-ona bez krompira
)?
NAJvolim
nema nista cudno u tom jajetu u pire-krompiruu...ukus istii ne skontas da je unutra jaje,a i bolje povezano,naravno i kaloricno "jaci".
sataras/becar paprikas je i bez mesa,i bez jaja...ali nekad tako ljudi...iz ovih ili onih razloga (uglavnom da bude vise,nije se uvijek imalo) razmute jaja pa preliju (jela kod otocanki) prave sa rizom (jela u bihacu) itd.parola: snadji se!
volite li vise kljukusu s krompirima ili bez krompira (sad ce se javiti oni sto ce reci da je jedina kljukusa-ona bez krompira
- ladyada
#771 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
kljukusa sa kropirom i jos kad porumeni njam ...volim je zalivenu sa slanim mlijekom i buterom .........
u centralnoj bosni kazu za kljukusu livacha .........
u centralnoj bosni kazu za kljukusu livacha .........
-
deviless
#772 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Da, ima kljukuša koja se zaliva vrhnjem i lukom ili mlijekom, kako ko
A ima i ona kad se na tjesto stavi pileće meso i tako peče i na kraju zalije vrhnjem. Ja volim tu, ali samo jedem one djelove oko mesa,a meso ne jedem
A ima i ona kad se na tjesto stavi pileće meso i tako peče i na kraju zalije vrhnjem. Ja volim tu, ali samo jedem one djelove oko mesa,a meso ne jedem
- StLouis
#773 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
nije pire krompir nego tempani kompirideviless wrote:insula_usp wrote:pustopoljina wrote:jest-kao sto otocani u pire-krompir i sataras stavljaju jaje,a ostali ne.
a ja prvi put čujem da u sataraš ide jaje i meso
a i pire s jajetom-nikad čula![]()
a jeste li vi čuli za kiseli kruh
-
zlata
#774 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Njam....njam.....Lokve.....Lokvice....deviless wrote:Da, ima kljukuša koja se zaliva vrhnjem i lukom ili mlijekom, kako ko
- pustopoljina
#775 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
dobro zvuci taj stempani krompir,budem probala.
kad smo kod hrane...jeste li kad jeli pitu od pecuraka/gljiva (onih bijelih,ljutkastih),zaboravila sam kako se zovu,ne mogu se sirove jesti?
ja jesam jednom prije rata i jednom nakon rata...kako je to meni dobro bilo.
kad smo kod hrane...jeste li kad jeli pitu od pecuraka/gljiva (onih bijelih,ljutkastih),zaboravila sam kako se zovu,ne mogu se sirove jesti?
ja jesam jednom prije rata i jednom nakon rata...kako je to meni dobro bilo.