Slike starog Sarajeva
-
Margita81
#752 Re: Slike starog Sarajeva
Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
telefonski imenik sarajeva iz 1941...
http://www.4shared.com/document/X5SQmKK ... 41pdf.html
valjda moderaciji nece smetati 4shared link
Hvala
- Banksy
- nosara
- Banksy
-
Mr Hiccup
#756 Re: Slike starog Sarajeva
da nije ove sto "lici na varteks" rekao bih da je ona ulica sto vodi prema vrbanji mostu i parkingu, ali ovako je i dalje "misteri" 
- nosara
#757 Re: Slike starog Sarajeva
Fula... Sad sam vidio sliku Mis Irbine, ne da nije, nego veze nema... Idemo dalje...Banksy wrote:Dobro si, tačno, ono liči na Varteks, ali kao da ima viška zgradanosara wrote:
One zgrade preko puta FIS-a...? Kao da je ono u dnu Varteks...?
Ako je ovo iz serijala o Robnoj, onda je to neka ulici u blizini, valjda.
Cekaj, ba
Last edited by nosara on 08/06/2011 12:45, edited 1 time in total.
-
Richard Peti
-
neki
#759 Re: Slike starog Sarajeva
Mis Irbina, slikano s raskrsca Mis Irbine i Radiceve. Prve 4 zgrade s desne strane su srusene i na njihovom mjestu napravljena robna, a iza njih je bijela zgrada Feroelektra koja i danas postoji, a iza nje Vartex. U pozadini skroz iza se vide i krosnje parka iza predsjednistva. Tako se bar meni cini..
- nosara
#760 Re: Slike starog Sarajeva
neki wrote:Mis Irbina, slikano s raskrsca Mis Irbine i Radiceve. Prve 4 zgrade s desne strane su srusene i na njihovom mjestu napravljena robna, a iza njih je bijela zgrada Feroelektra koja i danas postoji, a iza nje Vartex. U pozadini skroz iza se vide i krosnje parka iza predsjednistva. Tako se bar meni cini..

- opa22
#761 Re: Slike starog Sarajeva
je li ima netko sliku spomenik franji i sofiji??? trazio sam po netu no nisam nasao. Neki dan gledam neki dokumentarac na TVSA i prikazase somenik na sekundu, nisam uopce znao da je postojao, pa bih volio kad bi netko postavio sliku ako ima
- valterbranisarajevo
-
MAN-lion's coach
- opa22
#764 Re: Slike starog Sarajeva
hvaaaalaaa, a valjda su ga nakon 1SR makeli, ostaci su u nekom podrumu nekog muzeja ne mogu se tocno sjetiti kojeg znam da nije zemaljski
- valterbranisarajevo
#765 Re: Slike starog Sarajeva
sada je i meno zaintrigiralo...hajmo ga pronaći....

ovo je najvjerovatnije postolje....EDIT nije..Temelji spomenika bili su vidljivi do rekonstrukcije mosta 2004. godine, kao i klupe na desnoj strani mosta koje su i danas vidljive...
a spomenik..Za sada sam našao ovaj trag....
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=510
Povijest otkrića kapitela moguće je rekonstruirati tako što je Ančić preuzeo u svoju livnicu 1919. godine dijelove spomenika nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, demontiranog sa Latinske ćuprije. On je te dijelove nekoliko godina kasnije odstupio franjevačkom samostanu u Kreševu,
i još jedna verzija objavljena svojevremeno u Vjesniku...
Otkriveno je ipak da se ostaci srusenog spomenika Franji i Sofiji nalaze u podrumu Umjetnicke galerije BiH.
Vidićemo ima li još neki trag na Internetu..

ovo je najvjerovatnije postolje....EDIT nije..Temelji spomenika bili su vidljivi do rekonstrukcije mosta 2004. godine, kao i klupe na desnoj strani mosta koje su i danas vidljive...
Povijest otkrića kapitela moguće je rekonstruirati tako što je Ančić preuzeo u svoju livnicu 1919. godine dijelove spomenika nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, demontiranog sa Latinske ćuprije. On je te dijelove nekoliko godina kasnije odstupio franjevačkom samostanu u Kreševu,
Otkriveno je ipak da se ostaci srusenog spomenika Franji i Sofiji nalaze u podrumu Umjetnicke galerije BiH.
- _Eldar
#766 Re: Slike starog Sarajeva
Što se tiče incijative ja sam definitivno za! Samo valja pokrenuti projekat , pogotovo kad su ostatci još tu.Jer historijski gledano , cijela Baščaršija je spomenik turskim okupatorima , tako da bi bilo fino da se i ovo vrati, jer smo za to vrijeme bili među poznatijim gradovima europe,a i bilo bi odlično za turiste da se vrati na prvobitno mjesto ,jer sada kada su stope Gavrila uklonjene jedino mogu stati ispred izloga i gledati slike.Uglavnom , incijative imaopa22 wrote:hvaaaalaaa, a valjda su ga nakon 1SR makeli, ostaci su u nekom podrumu nekog muzeja ne mogu se tocno sjetiti kojeg znam da nije zemaljskipa sam malo citao po netu i kao postoji inicijativa da se spomenik ponovo vrati na staro mjesto
Last edited by _Eldar on 12/06/2011 11:37, edited 2 times in total.
-
delightful
#767 Re: Slike starog Sarajeva
svi postovi u kojima se iznose bilo kakvi komentari politicke prirode, razne inicijative, i slicno, bit ce izbrisani. hvala.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#768 Re: Slike starog Sarajeva
delightful wrote:svi postovi u kojima se iznose bilo kakvi komentari politicke prirode, razne inicijative, i slicno, bit ce izbrisani. hvala.
-
photo
#769 Re: Slike starog Sarajeva
ovdje je bila cesma (na desnoj strani mosta ako je muzej sarajeva iza ledja), spomenik je bio samo sa druge strane lijevo od tebe, gledali su jedno prema drugom. pored cesme su bile i kamene klupe za odmor.valterbranisarajevo wrote:
- cappy_tempo
#770 Re: Slike starog Sarajeva
odete na drugu stranu miljacke i vidi se temelj gdje je spomenik stajao i ovo bi se moralo vratiti.ako nista sigurno bi 10€ vise imali od turizma 
- atko
#771 Re: Slike starog Sarajeva
Hebena je historijska sudbina
... svako 50-ak godina uklone stope i plocu od Gavrila a vrate od Franje i tako u krug ... na kraju ispade da je terorista ubio okupatora ili ce biti da je hrabri jugoslovenski sin ubio naseg voljenog franca
Da je pameti ... i jedna i druga strana bi tu bila tu vrlo "prisutna" ... a ja bi za turiste radio i simulacije atentata na dbnevnoj bazi
... a svako nek tumaci historiju kako mu pase ha ja
Da je pameti ... i jedna i druga strana bi tu bila tu vrlo "prisutna" ... a ja bi za turiste radio i simulacije atentata na dbnevnoj bazi
- valterbranisarajevo
-
boni kola
#773 Re: Slike starog Sarajeva
Ovdje ima nesto o spomenikuvalterbranisarajevo wrote:sada je i meno zaintrigiralo...hajmo ga pronaći....![]()

preuzeto sa http://h.etf.unsa.ba/vmuzej-atentata/ga ... lerija.htm
- valterbranisarajevo
#774 Re: Slike starog Sarajeva
a ovo je originalni snimak kako Nijemci skidaju Gavrilovu ploču 1941....Previše "istorije" za jedan grad u kratkom vremenu čak i za prekratki ljudski vijek..
-
loudness
#775 Re: Slike starog Sarajeva
valterbranisarajevo wrote:a ovo je originalni snimak kako Nijemci skidaju Gavrilovu ploču 1941....Previše "istorije" za jedan grad u kratkom vremenu čak i za prekratki ljudski vijek..![]()
Film je pogrešno titlovan kao "ulazak Nijemaca u Sarajevo 1941. godina", jer se lijepo prepoznaju kadrovi ulaska u Zenicu (posebno je prepoznatljiv motiv sa zeničkom pravoslavnom crkvom, kada njemački vojnik/oficir na vozilu daje rukom komande o kretanju vojne kolone u skretanju ka trgu sa narodom..... )
Tek je od 40-te sekunde kadar sa skidanjem spomen ploče Gavrila Principa na mjestu atentata, a prije njega ide scena sa postavljanjem Njemačke nacističke zastave na tvrđavu na Bijeloj Tabiji.