Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Margita81

#752 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Margita81 »

Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
telefonski imenik sarajeva iz 1941...

http://www.4shared.com/document/X5SQmKK ... 41pdf.html

valjda moderaciji nece smetati 4shared link

Hvala :)
Banksy

#753 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

MAN-lion's coach wrote: Image
Nikako da skontam gdje je ovo ...
nosara

#754 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

Banksy wrote:
One zgrade preko puta FIS-a...? Kao da je ono u dnu Varteks...? :?
Banksy

#755 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

nosara wrote:
Banksy wrote:
Dobro si, tačno, ono liči na Varteks, ali kao da ima viška zgrada :D
Ako je ovo iz serijala o Robnoj, onda je to neka ulici u blizini, valjda.
Mr Hiccup

#756 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Mr Hiccup »

da nije ove sto "lici na varteks" rekao bih da je ona ulica sto vodi prema vrbanji mostu i parkingu, ali ovako je i dalje "misteri" :D
nosara

#757 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

Banksy wrote:
nosara wrote:
Dobro si, tačno, ono liči na Varteks, ali kao da ima viška zgrada :D
Ako je ovo iz serijala o Robnoj, onda je to neka ulici u blizini, valjda.
Fula... Sad sam vidio sliku Mis Irbine, ne da nije, nego veze nema... Idemo dalje... :D

Cekaj, ba :D ...! Od Radiceve prema Parkusi...!
Last edited by nosara on 08/06/2011 12:45, edited 1 time in total.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 31/05/2015 06:39, edited 2 times in total.
neki

#759 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

Mis Irbina, slikano s raskrsca Mis Irbine i Radiceve. Prve 4 zgrade s desne strane su srusene i na njihovom mjestu napravljena robna, a iza njih je bijela zgrada Feroelektra koja i danas postoji, a iza nje Vartex. U pozadini skroz iza se vide i krosnje parka iza predsjednistva. Tako se bar meni cini..
nosara

#760 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

neki wrote:Mis Irbina, slikano s raskrsca Mis Irbine i Radiceve. Prve 4 zgrade s desne strane su srusene i na njihovom mjestu napravljena robna, a iza njih je bijela zgrada Feroelektra koja i danas postoji, a iza nje Vartex. U pozadini skroz iza se vide i krosnje parka iza predsjednistva. Tako se bar meni cini..
:thumbup:

Image
opa22

#761 Re: Slike starog Sarajeva

Post by opa22 »

je li ima netko sliku spomenik franji i sofiji??? trazio sam po netu no nisam nasao. Neki dan gledam neki dokumentarac na TVSA i prikazase somenik na sekundu, nisam uopce znao da je postojao, pa bih volio kad bi netko postavio sliku ako ima
valterbranisarajevo

#762 Re: Slike starog Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Image

Uploaded with ImageShack.us

Evo ga...
MAN-lion's coach

#763 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

Izvini gdje je taj spomenik sada?

Image

Image

Image
opa22

#764 Re: Slike starog Sarajeva

Post by opa22 »

valterbranisarajevo wrote:Image

Evo ga...
hvaaaalaaa, a valjda su ga nakon 1SR makeli, ostaci su u nekom podrumu nekog muzeja ne mogu se tocno sjetiti kojeg znam da nije zemaljski :D pa sam malo citao po netu i kao postoji inicijativa da se spomenik ponovo vrati na staro mjesto
valterbranisarajevo

#765 Re: Slike starog Sarajeva

sada je i meno zaintrigiralo...hajmo ga pronaći.... :)

Image

Image

ovo je najvjerovatnije postolje....EDIT nije..Temelji spomenika bili su vidljivi do rekonstrukcije mosta 2004. godine, kao i klupe na desnoj strani mosta koje su i danas vidljive...

a spomenik..Za sada sam našao ovaj trag....

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=510

Povijest otkrića kapitela moguće je rekonstruirati tako što je Ančić preuzeo u svoju livnicu 1919. godine dijelove spomenika nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, demontiranog sa Latinske ćuprije. On je te dijelove nekoliko godina kasnije odstupio franjevačkom samostanu u Kreševu,

i još jedna verzija objavljena svojevremeno u Vjesniku...

Otkriveno je ipak da se ostaci srusenog spomenika Franji i Sofiji nalaze u podrumu Umjetnicke galerije BiH.

Vidićemo ima li još neki trag na Internetu..
_Eldar

#766 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _Eldar »

opa22 wrote:
valterbranisarajevo wrote:Image

Evo ga...
hvaaaalaaa, a valjda su ga nakon 1SR makeli, ostaci su u nekom podrumu nekog muzeja ne mogu se tocno sjetiti kojeg znam da nije zemaljski :D pa sam malo citao po netu i kao postoji inicijativa da se spomenik ponovo vrati na staro mjesto
Što se tiče incijative ja sam definitivno za! Samo valja pokrenuti projekat , pogotovo kad su ostatci još tu.Jer historijski gledano , cijela Baščaršija je spomenik turskim okupatorima , tako da bi bilo fino da se i ovo vrati, jer smo za to vrijeme bili među poznatijim gradovima europe,a i bilo bi odlično za turiste da se vrati na prvobitno mjesto ,jer sada kada su stope Gavrila uklonjene jedino mogu stati ispred izloga i gledati slike.Uglavnom , incijative ima :D
Last edited by _Eldar on 12/06/2011 11:37, edited 2 times in total.
delightful

#767 Re: Slike starog Sarajeva

Post by delightful »

svi postovi u kojima se iznose bilo kakvi komentari politicke prirode, razne inicijative, i slicno, bit ce izbrisani. hvala.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#768 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

delightful wrote:svi postovi u kojima se iznose bilo kakvi komentari politicke prirode, razne inicijative, i slicno, bit ce izbrisani. hvala.
;-)
photo

#769 Re: Slike starog Sarajeva

Post by photo »

valterbranisarajevo wrote:
Image

ovo je najvjerovatnije postolje....EDIT nije..Temelji spomenika bili su vidljivi do rekonstrukcije mosta 2004. godine, kao i klupe na desnoj strani mosta koje su i danas vidljive...
ovdje je bila cesma (na desnoj strani mosta ako je muzej sarajeva iza ledja), spomenik je bio samo sa druge strane lijevo od tebe, gledali su jedno prema drugom. pored cesme su bile i kamene klupe za odmor.
cappy_tempo

#770 Re: Slike starog Sarajeva

Post by cappy_tempo »

odete na drugu stranu miljacke i vidi se temelj gdje je spomenik stajao i ovo bi se moralo vratiti.ako nista sigurno bi 10€ vise imali od turizma :D
atko

#771 Re: Slike starog Sarajeva

Post by atko »

Hebena je historijska sudbina :D ... svako 50-ak godina uklone stope i plocu od Gavrila a vrate od Franje i tako u krug ... na kraju ispade da je terorista ubio okupatora ili ce biti da je hrabri jugoslovenski sin ubio naseg voljenog franca :D

Da je pameti ... i jedna i druga strana bi tu bila tu vrlo "prisutna" ... a ja bi za turiste radio i simulacije atentata na dbnevnoj bazi :D ... a svako nek tumaci historiju kako mu pase ha ja
valterbranisarajevo

#772 Re: Slike starog Sarajeva

Image
boni kola

#773 Re: Slike starog Sarajeva

Post by boni kola »

valterbranisarajevo wrote:sada je i meno zaintrigiralo...hajmo ga pronaći.... :)

Image

Image

a spomenik..Za sada sam našao ovaj trag....

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=510

Povijest otkrića kapitela moguće je rekonstruirati tako što je Ančić preuzeo u svoju livnicu 1919. godine dijelove spomenika nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, demontiranog sa Latinske ćuprije. On je te dijelove nekoliko godina kasnije odstupio franjevačkom samostanu u Kreševu,

i još jedna verzija objavljena svojevremeno u Vjesniku...

Otkriveno je ipak da se ostaci srusenog spomenika Franji i Sofiji nalaze u podrumu Umjetnicke galerije BiH.

Vidićemo ima li još neki trag na Internetu..
Ovdje ima nesto o spomeniku
Image
preuzeto sa http://h.etf.unsa.ba/vmuzej-atentata/ga ... lerija.htm
valterbranisarajevo

#774 Re: Slike starog Sarajeva

a ovo je originalni snimak kako Nijemci skidaju Gavrilovu ploču 1941....Previše "istorije" za jedan grad u kratkom vremenu čak i za prekratki ljudski vijek.. :(

loudness

#775 Re: Slike starog Sarajeva

Post by loudness »

valterbranisarajevo wrote:a ovo je originalni snimak kako Nijemci skidaju Gavrilovu ploču 1941....Previše "istorije" za jedan grad u kratkom vremenu čak i za prekratki ljudski vijek.. :(

Film je pogrešno titlovan kao "ulazak Nijemaca u Sarajevo 1941. godina", jer se lijepo prepoznaju kadrovi ulaska u Zenicu (posebno je prepoznatljiv motiv sa zeničkom pravoslavnom crkvom, kada njemački vojnik/oficir na vozilu daje rukom komande o kretanju vojne kolone u skretanju ka trgu sa narodom..... )

Tek je od 40-te sekunde kadar sa skidanjem spomen ploče Gavrila Principa na mjestu atentata, a prije njega ide scena sa postavljanjem Njemačke nacističke zastave na tvrđavu na Bijeloj Tabiji.
Post Reply