Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
theTruePath

#751 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

iskreno receno niti me interesovalo niti znam 100%, a niti mi znaci ista znacenje imena. jedino sto mi je vazno da puno ljudi koji cuju kazu da je je lijepo.
znam da je u turskoj pocesto koristeno, jedino znacenje koje sam ja uspio naci je Orao. neko mi je rekao da je perzijsko.
dobio je ime po jednom prijatelju iz djetinjstva.

i meni zvuci lijepo,,ali prvi put cujem
bijela

#752 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

:lol:
:kiss:
weltschmertz

#753 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by weltschmertz »

Komsija skoro dobio dijete i dao mu ime Din.. :D Ma daaaaaaj..
A od nekih "nasih" imena, pa.. Andela, Mombina, Belkisa, Muslim :D .. itd..

Pravo lijepo ime mi je:

Miralem (ar. zapovjednik na zemlji) ;-)
weltschmertz

#754 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by weltschmertz »

sanabe wrote:
weltschmertz wrote:Komsija skoro dobio dijete i dao mu ime Din.. :D Ma daaaaaaj..
A od nekih "nasih" imena, pa.. Andela, Mombina, Belkisa, Muslim :D .. itd..

Pravo lijepo ime mi je:

Miralem (ar. zapovjednik na zemlji) ;-)

ha? :?
Majke mi mile.. Andela je isla sa mnom u razred, Mombinu sam mor'o trazit kad sam bio dezurni, a Muslim mi je radni kolega.. :D :D :D :D :D

Ali sam se jednom ono bas s*** kad sam bio dezurni u skoli i dodje zena dijetu na roditeljski i sad ono mora se zapisati ime i i prezim i gdje ide.. Kaze zena meni Varnica Muska.. :? Ja ono kao nisam cuo, a jaran pored mene lezi na podu i place od smijeha..
Na kraju ispade da se zena zove Muska a preziva Varnica.. Izvinjav'o sam joj se pola sata.. :sad:
weltschmertz

#755 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by weltschmertz »

KOREOGRAFKINJA Larisa Navojec, koja je suprugu Goranu prije mjesec dana rodila sina Grgura,
izvor Index.hr

:D
Pandaa

#756 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pandaa »

lerdi wrote:
Pandaa wrote:
kanoute wrote:ja sam evo musliman ,a imam lijepo:) slavensko ima (znaci nije tursko,arapsko,perzijsko) nego naše!!

Zlatan
Navedi nam jos nekoliko tih "nasih" imena molim te?

P.S. Stvarno je zanimljivo vidjeti koliko ljudi ima averziju prema svojoj tradiciji, kulturi i obicajima. Mi bi smo se u supak nekome uvukli, mi bi smo sve svoje pogazili..., samo da nas jednom tudjin potapse po ramenu.
Po čemu to neko ima averziju? Po tome što stvari naziva pravim imenima? Ovo "naše" vjerovatno znači bosansko i ne vidim šta je čovjek pogriješio. Mehmed ili Ahmed nisu i nikad neće biti bosanska imena jer korjeni tih imena leže u drugom jeziku.
Zar ne mislis da u nasem okruzenju ima dovoljno Zorana, Igora, Sinisa, Suzana, Milica itd... ?
Zar ne mislis da tursko-arapska imena koja se koriste u BiH daju ovom Balkanu dodatni smek i ljepotu razlicitosti?

Je li Islam sa ovog podnevlja, ili cemo i to protjerati jer eto "nije" nase...??
bez_ideje

#757 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bez_ideje »

Perzefona :mrgreen:
bez_ideje

#758 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bez_ideje »

Pandaa wrote:
lerdi wrote:
Pandaa wrote:
Navedi nam jos nekoliko tih "nasih" imena molim te?

P.S. Stvarno je zanimljivo vidjeti koliko ljudi ima averziju prema svojoj tradiciji, kulturi i obicajima. Mi bi smo se u supak nekome uvukli, mi bi smo sve svoje pogazili..., samo da nas jednom tudjin potapse po ramenu.
Po čemu to neko ima averziju? Po tome što stvari naziva pravim imenima? Ovo "naše" vjerovatno znači bosansko i ne vidim šta je čovjek pogriješio. Mehmed ili Ahmed nisu i nikad neće biti bosanska imena jer korjeni tih imena leže u drugom jeziku.
Zar ne mislis da u nasem okruzenju ima dovoljno Zorana, Igora, Sinisa, Suzana, Milica itd... ?
Zar ne mislis da tursko-arapska imena koja se koriste u BiH daju ovom Balkanu dodatni smek i ljepotu razlicitosti?

Je li Islam sa ovog podnevlja, ili cemo i to protjerati jer eto "nije" nase...??
Hajde dovedi u vezi ovaj tvoj prvi i posljednji post......kako sa uvlacenjem u supak,averzije i gadjenja dodjosmo do dodatnog smeka i ljepote razlicitosti? :)

@sanabe-Perzefona je iz mislim grcke mitologije,a ima i jedna sred Saraj'va :mrgreen:
kockica_kockica

#759 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by kockica_kockica »

Pandaa wrote:

Na ovoj temi jedino ti imas nekakvu averziju protiv i prema necemu drugacijem ...

Svako ime je lijepo na svoj nacin... bez obzira odakle dolazi...
bijela

#760 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

bila sam učesnik jednog multi-kulti seminara u okviru kojeg sam napisala mali rad o ličnim imenima u kršćanskoj i muslimanskoj tradiciji.
na kraju tog rada sam prevela imena učesnica koje su nosile imena iz zapadno-kršćanske tradicije u imena iz istočno-muslimanske tradicije, i obrnuto. to je ispalo baš simpatično :) ,
pa je na nekoliko minuta Heike postala Amira,
Jadranka - Bahrijja ( :lol: )
Marjatta - Habiba
Svetlana - Nura
Zdenka - Amila
Sonya - Hikmeta
'Iffat - Aretha
Amal - Hope
...
a ja sam se mogla prevesti jedino na ime iz grčke mitologije, pa sam postala Artemis :-)
Margita81

#761 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Margita81 »

Znam zenu koja se zove Pakeza. :o
bijela

#762 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

Margita81 wrote:Znam zenu koja se zove Pakeza. :o
a ja sam čula za ženu koja se zove Faketa 8-)
minjonja

#763 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

bijela, ima li katarina neki "nas" ekvivalent?
Margita81

#764 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Margita81 »

Lijepo ime Katarina :thumbup:
minjonja

#765 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

Margita81 wrote:Lijepo ime Katarina :thumbup:
i meni je lijepo i voljela bih ga dati svom djetetu, ali znas kakav je nas narod. dijete ce mi zbog toga zajebavati citav zivot. ako ima neki lijep ekvivalent, uzecu taj, ali ako je tipa muzafera, bice mala kata :D
bijela

#766 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

sad cu vidjeti :)
BSn

#767 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by BSn »

Vuk, Ines, Mia, Nur...

Isto k'o sto ima bruku arapskih koja, bez obzira na znacenje na tom jeziku, na nasem zvuce neuvredljivo receno cudno, tako ima i nasih slavenskih, tipa Grozdana, Kostana...

E da, stvarno me libo cije je ime (da je i na svahiliju, ako lijepo zvuci, onda je lijepo. Uz to jos mora imati ili normalno znacenje, ili ga nemati uopce, jer globalizacija cuda radi :D ). To sto si neki umisljaju da su arapska imena eskluzivno lijepa, ili eskluzivitet za njihovu religiju samo govori o njihvom neznanju. Isto tako se znaju zaletit, pa dat' djetetu ime na arapskom, pa onda cuju da na turskom ime drugacije znacenje, pa belaj - sta mu ime djeteta znaci?! Ako si vec htio da ima znacenje i da znas sta znaci, mog'o si mu dati na maternjem, a ne glumiti poliglotu, a jedva i maternji natucas.

Inace, smatram ljepotom nase kulture tu sarolikost imena, koja je zadnjih godina jos i veca, pa od Istoka do Zapada su mnoge kulture zastupljene u nasoj, a mi od toga stvaramo jedinstven miks. :thumbup:
bijela

#768 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

@minjonja
evo katharine znači
From the Greek name Αικατερινη (Aikaterine). In the early Christian era it became associated with Greek καθαρος (katharos) "pure", and the Latin spelling was changed from Katerina to Katharina to reflect this.

ako prevedemo "pure", dobiješ najbliže ime - Zekija (čista u duhovnom smislu) :)
SenSen

#769 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

Dali neko u Sarajevu zna Sintiju? :D Cesto sam vidjala potpis "Sintija" po tramvaju, ali to je bilo davno. Bilo mi je simpaticno jer sam tada imala prijateljicu Cynthiu. Pitala sam tada neku raju, i rekli su mi da cak imaju dvije "Sintije" u gradu :shock: :o :lol:
minjonja

#770 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

SenSen wrote:Dali neko u Sarajevu zna Sintiju? :D Cesto sam vidjala potpis "Sintija" po tramvaju, ali to je bilo davno. Bilo mi je simpaticno jer sam tada imala prijateljicu Cynthiu. Pitala sam tada neku raju, i rekli su mi da cak imaju dvije "Sintije" u gradu :shock: :o :lol:
ja sam vidjela rolex, lejton, admelina, ornela, laptop... :oops:
Jed1217

#771 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jed1217 »

kiki-miki wrote:Zna li neko značenje imena Nedim?
Po Klaiću Nedim je tursko ime koje znači drug, pouzdan prijatelj.
Ja sam svom bratu dala to ime :)
SenSen

#772 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

minjonja wrote:
SenSen wrote:Dali neko u Sarajevu zna Sintiju? :D Cesto sam vidjala potpis "Sintija" po tramvaju, ali to je bilo davno. Bilo mi je simpaticno jer sam tada imala prijateljicu Cynthiu. Pitala sam tada neku raju, i rekli su mi da cak imaju dvije "Sintije" u gradu :shock: :o :lol:
ja sam vidjela rolex, lejton, admelina, ornela, laptop... :oops:
Ovo bi bilo odlicno ime za macku, self-explainatory :D
bijela

#773 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

lilla wrote:
bijela wrote:sad cu vidjeti :)
Haj' vidi i meni :D
nice to meet you, Stela :D

iliti Ulloriaq na native american jeziku :D
theTruePath

#774 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

sanabe wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
negdje sam vec pominjala, ali moram ponoviti, djecak od nekih 14-15 godina se zove Homeini :shock: :?
mi ga pitali otkud to, kaze otac mu sanjao nekad da ima sina kojie se tako zove i zato mu je dao to ime, cuj Homeini :-)
a drugi je Demirel :D
Meni se cini da je to ime popularno,,na hayatu vijesti u 7 je prije par mjeseci govorio neki student,i ime mu bjese Homeini

A ja sam prosle godine na moru upoznao jednog Sadama iz Busovace,,,,pita ja malog kako se zoves a on "Sadam" :lol: :lol: :lol:..pitam pa otkud tako da se zoves ,on rece babo mi volio sadama huseina
Jazz_Junkie

#775 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:
sanabe wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
negdje sam vec pominjala, ali moram ponoviti, djecak od nekih 14-15 godina se zove Homeini :shock: :?
mi ga pitali otkud to, kaze otac mu sanjao nekad da ima sina kojie se tako zove i zato mu je dao to ime, cuj Homeini :-)
a drugi je Demirel :D
Meni se cini da je to ime popularno,,na hayatu vijesti u 7 je prije par mjeseci govorio neki student,i ime mu bjese Homeini

A ja sam prosle godine na moru upoznao jednog Sadama iz Busovace,,,,pita ja malog kako se zoves a on "Sadam" :lol: :lol: :lol:..pitam pa otkud tako da se zoves ,on rece babo mi volio sadama huseina
Mora da mu je babo bistar cojk.
Post Reply