ASTRONOMIJA
- sinuhe
#751 Re: ASTRONOMIJA
Analizom spektra i mjerenjem luminoziteta se odredjuje starost zvijezdi.
Prve zvijezde su bile ogromne lopte hidrogena dok danasnje sadrze i teze elemente te traju duze(mada ne obavezno) ali su slabijeg luminoziteta.
Prve zvijezde su bile ogromne lopte hidrogena dok danasnje sadrze i teze elemente te traju duze(mada ne obavezno) ali su slabijeg luminoziteta.
- walter kurtz
#752 Re: ASTRONOMIJA
Is space-time shaped like a SPIRAL? Universe has a 'golden ratio' that keeps everything in order, researchers claim
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... claim.html
-
shin
#753 Re: ASTRONOMIJA
Dotako se dailymail i astronomije 
-
haos1
#754 Re: ASTRONOMIJA
SpaceX Will Try to Land Rocket on Floating Ocean Platform Next Week
sljedece sedmice americka svemirska korporacija space-x ce uraditi ono sto niko nikad dosad nije uradio u historiji/povijesti, a to je, raketu koja iz svemira prolazi kroz atmosferu brzinom od 28000km/h ili ti ga mach 22 usporiti i sigurno prizemljiti kako bi bila iskoristiva vise puta.
video snimci sa prethodnih testiranja koncepta za visestruku upotrebu raketa;
koje bi svoje finale trebali dostici sljedece sedmice...
sljedece sedmice americka svemirska korporacija space-x ce uraditi ono sto niko nikad dosad nije uradio u historiji/povijesti, a to je, raketu koja iz svemira prolazi kroz atmosferu brzinom od 28000km/h ili ti ga mach 22 usporiti i sigurno prizemljiti kako bi bila iskoristiva vise puta.
video snimci sa prethodnih testiranja koncepta za visestruku upotrebu raketa;
koje bi svoje finale trebali dostici sljedece sedmice...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#755 Re: ASTRONOMIJA
ISS za kojih 20-tak min. prelece
...eto ako nema magle,dima,smoga mozda se vidi u BiH 
- SmokingMan
#756 Re: ASTRONOMIJA
Mogli bi smo oživiti ovu sekciju bogatim sadržajima.Astronmija je nepresušan izvor,i uvijek se nadupunjuje novim informacijama.Predlažem da se svako ko je svoj interes usmjerio prema izučavanju astronomije da svoj skroman doprinos,pažljivo prevodeći kvalitetne tekstove.Uskoro ću dovršiti prevođenje određenog broj tekstova o magelanovim oblacima,različitih autora,iz različitih perioda,tako da neki raniji podaci,koji su naravno uvaženi u astronomiji,blago variraju od onih koji su uneseni u kataloge u proteklih dvije godine,ili više.
- pojedinac
#757 Naučnici oponašaju svemir u kompjuterskom modelu
Naučnici oponašaju svemir u kompjuterskom modelu
Objavljeno: 05 januara 2015 18:47
Holandski i Britanski naučnici su razvili kopjutersku simulaciju u kojoj je nastanak svemira realističnije nego ikad oponašan.
Kompjuterski model može veoma tačno simulirati rođenje sazvijezđa i crnih rupa.
Stoga je moguće kroz vrijeme unazad studirati razvoj svemira u proteklih 14 milijardi godina.
To saopćavaju među ostalim naučnici Univerziteta Leiden i Univerziteta Durham u naučnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Super kompjuteri
Takozvana EAGLE Simulacija je razvijena uz pomoć dva super kompjutera nazvana Curie i Cosmology mašine. Oba aparata su morali nekoliko mjeseci raditi da bi simulaciju završili. Vođa istraživanja je bio holanđanin Joop Schaye.
Model je prije svega unikatan kroz realistično oponašanje galaktičkih vjetrova, gasova koji sa velikom snagom iz sazvijezđa pušu.
Preciznom simulacijom bivaju u kompjuterskom modelu rođena sazvijezđa koja su oblikom i veličinom uporediva sa stvarnim sazvijezđima.
Vraćanje unazad
"Taj kompjuterom kreirani svemir je poput pravog. Svuda su sazvijezđa sa bojama, oblicima i formatima koje ja poznajem sa snimanja sa najvećim teleskopima na svijetu", prema istraživaču Richard Bower-u na stranici novosti Durham Univerziteta.
Boyer je napravio film u kom on demonstrira kompjutersku simulaciju. On prije svega hvali mogučnost 'vraćanja unazad' istorije nastanka svemira.
"Nevjerovatno je, u simulaciji se stvarno nalazi dugme kojim ti možeš vrijeme unazad vraćati."
Film simulacije možete vidjeti ovdje:
http://eagle.strw.leidenuniv.nl/movies/ ... ponent.avi
- BHCluster
- SmokingMan
#759 Re: ASTRONOMIJA
Preveo sam i spojio sažet o magelanovim oblacima iz knjige Astronomy encyclopedia,eneralnog urednika Parika Mura (koja mi je osnova,budući da tekstove ostalih knjiga,koje imam na svom računaru,povezujem i dodajem u fusnote).kako bi svi znatiželjnici imali priliku lakše shvatiti tekst o najvećim "pratiocima" našeg Mliječnog puta.Tokom sedmice ću dodati tekst urednika Magazina Sky & Telescope Roberta Zimermana,koji je na tri stranice objavio veoma zanimljiv i sažet članak o porijeklu magelanovih oblaka.U bubuće ću iz knjige Magelanovi oblaci (štampana 1997.god),autora Bengt E.Westerlund-a,povremeno dodavati najzanimljivije tekstove.Tu je i neki plan da za određen period,u što kraćoj formi obradim tematiku o Suncu,od njegove unutrašnjosti,radiativne,konvektivne zone,te svih pojava koje se dešavaju na njemu,kao i skraćenu tematiku o članovima unutar lokalne skupine.Izvinjavam se za sve eventualne greške koje se mogu "provući" tokom prevoda...

- karanana
#761 Re: ASTRONOMIJA
nesto mi nije jasno, gledam sad ovo through wormhole ali i ranije sam se to pitao.....kazu svemir se siri, galaksije se udaljavaju jedna od druge.....kako onda kazu da je nasa galaksija na kolision coursu sa galaksijom andromeda i da ce se ove dvije galaksije sudariti?
- Atticus Finch
#762 Re: ASTRONOMIJA
Zato što su dvije galaksije dovoljno blizu da gravitacija nadjačava stopu širenja. Što je manji prostor i ''expansion rate'' proporcionalno postaje manji. Tako bar ja kontam. 
-
shin
#763 Re: ASTRONOMIJA
To su događaji u klasteru galaksije, na njega utiće gravitacija, dok se ekspanzija vrši na malo većem stepenu, tj galaxy clusteri se odmiću jedan od drugoga.karanana wrote:nesto mi nije jasno, gledam sad ovo through wormhole ali i ranije sam se to pitao.....kazu svemir se siri, galaksije se udaljavaju jedna od druge.....kako onda kazu da je nasa galaksija na kolision coursu sa galaksijom andromeda i da ce se ove dvije galaksije sudariti?
- karanana
#764 Re: ASTRONOMIJA
citam interesantan clanak o tome sta uraditi sa tijelom nekoga ko eventualno umre u svemiru, da li u svemirskoj stanici ili putujuci negdje dalje na mjesec ili na mars.....
sta bude sa tijelom koje se pusti u svemir? da li se raspadne kao i na/u zemlji ili zbog vakuma ostane isto ili eksplodira ili nesto cetvrto?
sta bude sa tijelom koje se pusti u svemir? da li se raspadne kao i na/u zemlji ili zbog vakuma ostane isto ili eksplodira ili nesto cetvrto?
- sinuhe
#765 Re: ASTRONOMIJA
Skuha se zbog niskog pritiska. Kao sto na Mont Everestu voda prokuha na 80 stepeni.
-
Avetinho
#766 Re: ASTRONOMIJA
Sad se lijepo svima izvini.
-
Avetinho
#768 Re: ASTRONOMIJA
Sinuhe nije stavio smajli koji namiguje. Pa rekoh, red bi bio da se izvine.
- sinuhe
#769 Re: ASTRONOMIJA
Ne znam kako bih drugacije rekao, mozda ebulizam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_exposure
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_exposure
In the atmospheric pressure present at sea level, water boils at 100°C (212°F). At an altitude of 63,000 feet (18,900 m), it boils at only 37°C (98.6°F), the normal body temperature of humans. This altitude is known as Armstrong’s Line.[1] In practice bodily fluids do not boil off at this altitude. This is because the skin and outer organs have enough strength to withstand this pressure,[2] thus pressure inside the body would be significantly higher—however, bubbles starting to form is still an issue.
-
Avetinho
#770 Re: ASTRONOMIJA
Stvarno tvrdis da se nesto moze skuhati zato sto je nizak pritisak, ili se ipak zahebavas?
Eto imas jos jednu sansu.
Eto imas jos jednu sansu.
- sinuhe
#771 Re: ASTRONOMIJA
Sta se desi sa ljudskim tijelom u svemiru?
-
Avetinho
#772 Re: ASTRONOMIJA
Znaci, ipak si bio ozbiljan.sinuhe wrote:Sta se desi sa ljudskim tijelom u svemiru?
Cinjenica da voda kljuca na 80 deg C ne znaci ce se i jaje tvrdo skuhati u toj vodi. Naprotiv, vjerovatno se nece nikad skuhati (ne znam tacno na kojoj temperaturi koagulira jaje, a mrsko mi traziti) upravo zato sto je temperatura vode 80, a ne 100 deg C. Jedina je istina da se voda pretvara u vodenu paru na nizoj temperaturi pod nizim pritiskom, bas zato sto je pritisak nizi, ali nije istina da ce se bilo sta skuhati na tim nizim temperaturama. Narocito u uslovima gdje je atmosferski pritisak ravan nuli.
- sinuhe
#773 Re: ASTRONOMIJA
Aha, OK. Mada ce se skuhati ako se kuha dugo.
Vakum u svemiru djeluje kao npr. termos boca pa hladnoca ne bi uticala toliko na kuhanje.
Vakum u svemiru djeluje kao npr. termos boca pa hladnoca ne bi uticala toliko na kuhanje.
- karanana
#774 Re: ASTRONOMIJA
nisam repliciro jer nesto nisam ni razmisljao da li je odgovor na to sta se desi sa tijelom tacan, nego sam ga uzeo kao tacnim.
ali sad kad razmislim, ipak mislim da u svemiru bas i ne vladaju zakoni koji vladaju unutar atmosfere tipa to da sto si visocije da brze nesto prokuha.
zar nije svemir hladan? ne znam kako bi tijelo prokuhalo. e jedino ne znam sta vakum radi tijelu. ja sam nesto konto da bi tijelo izbaceno u svemir bilo zauvijek isto, da ne bi struhlo i pretvorilo se u kostur. ili da bi u nedostatku svemirskog odijela odmah eksplodiralo uslijed pritiska, kao pod vodom valjda sto stvari pucaju.
ne znam.
ali sad kad razmislim, ipak mislim da u svemiru bas i ne vladaju zakoni koji vladaju unutar atmosfere tipa to da sto si visocije da brze nesto prokuha.
zar nije svemir hladan? ne znam kako bi tijelo prokuhalo. e jedino ne znam sta vakum radi tijelu. ja sam nesto konto da bi tijelo izbaceno u svemir bilo zauvijek isto, da ne bi struhlo i pretvorilo se u kostur. ili da bi u nedostatku svemirskog odijela odmah eksplodiralo uslijed pritiska, kao pod vodom valjda sto stvari pucaju.
ne znam.
-
Avetinho
#775 Re: ASTRONOMIJA
Samo da dopunim, nasao sam. Tvrdo kuhano jaje treba temperaturu od 75 stepeni C. Pritisak s tim procesom nema nikakve veze. Bez obzira sto voda na visini od 18,900 m kljuca na 37 stepeni, jaje se nikad nece skuhati.Avetinho wrote:Znaci, ipak si bio ozbiljan.sinuhe wrote:Sta se desi sa ljudskim tijelom u svemiru?
Cinjenica da voda kljuca na 80 deg C ne znaci ce se i jaje tvrdo skuhati u toj vodi. Naprotiv, vjerovatno se nece nikad skuhati (ne znam tacno na kojoj temperaturi koagulira jaje, a mrsko mi traziti) upravo zato sto je temperatura vode 80, a ne 100 deg C. Jedina je istina da se voda pretvara u vodenu paru na nizoj temperaturi pod nizim pritiskom, bas zato sto je pritisak nizi, ali nije istina da ce se bilo sta skuhati na tim nizim temperaturama. Narocito u uslovima gdje je atmosferski pritisak ravan nuli.