Uhvati ba.novalic wrote:sta znaci
jami ba
stari izrazi
Moderator: Chloe
-
car-x
evo ovaj kolega sa dna kace ti je objasnio.. to su ti home made opanci od govedje koze.. poprilicno primitivne izrade..Vingo wrote:Onda je to ono sto ide oko struka....car-x wrote:hm.. oboje.. cini mi seVingo wrote: Jel dugo a prvo ili drugo?
jami ba, moze imati vise znacenja.. u zadnje vrijeme, nakon procvata kriminala, jamiti se uglavnom koristi za ukloniti nekog ili nesto.. jamila ga policija => odvela nekog policija..
jami ba u izgovoru mojih "gran's" je uglavnom bilo nesto u fazonu, ma daj ba, nemoj me zajebavat, salis se, itd..
"jami to" znaci nesto kao prestani s tim, ostavi to, budi miran.. itd.. skracena varijanta je samo "jami".. i u ovom obliku to cesto cujem od moje najstarije tetke kad unucima nesto zaprijeti..
dolmiti nekog je nekog dobro zajebavati.. barem se kod nas to koristi u tom fazonu.. u fudbalskom zargonu (ili sportskom uopste) nadolmiti nekog je ispratiti ga kuci sa 5-6 golova razlike..
-
Stari
A ma sta bi ti bez da ja ne pritrcim u pomoc ...barem ponekad...daklem.novalic wrote:niko ne zna sta je santrach, dok se to ne rijesi nema novih rijeci
Santrach, Slobodan...napadac, maticni klub FK Radnicki (Valjevo) OFK Beograd, jedan od najboljih strijelaca nekadasnje prve savezne fudbalske lige, nastupao takodjer za FK Partizan (Beograd). te jedno vrijeme u tvojoj zemlji za klub Grashopers iz Ciriha....
-
novalic
santrach su kod nas govorili obruc na onim velikim kacama (u koju bi mene stavili da nagazim sljive i iz kojih se ja nisam vidjela).. poslije pranja kace ti su se obruci (santrachi) nabijali cekicom.. kasnije je ta ista kaca sluzila da se pokiseli brdo kupusa..
rasol.. znate sta je....
rasol.. znate sta je....
-
car-x
do sada nepravazidjeni lijek protiv zestokog ma(h)murluka, a sve nakon ispijanja vecih kolicina nekvalitetnog alkohola u bilo kojem obliku (lose: vino, pivo, rakija, loza, itd)..novalic wrote:santrach su kod nas govorili obruc na onim velikim kacama (u koju bi mene stavili da nagazim sljive i iz kojih se ja nisam vidjela).. poslije pranja kace ti su se obruci (santrachi) nabijali cekicom.. kasnije je ta ista kaca sluzila da se pokiseli brdo kupusa..
rasol.. znate sta je....
navodno je rasol bogat c vitaminom, ali ovo nije naucno dokazano.. u biti je to voda koja ukisne zajedno sa kupusom i povecim kolicinama obicne kuhinjske tuzlanske soli (ako me sjecanje ne vara, na bure, 1 kg soli, i to ona zapakovana u kartonsku kutiju)..
-
car-x
znam.. zato jedem jagode, koje ga po nekim "izvjestajima" imaju ponajvise, barem sto se tice lako dostupnog i jestivog voca i povrca.. a to za bure si u pravu..novalic wrote:sve zavisi koje je bure velicine, care.. sve zavisi..
a sto se tice vitamina C.. znas li da ga ima vise u crvenoj friskoj paprici, cak i u brokolima nego u limunu...
-
car-x
reko sam ti ja.. a ti odmah, ko ti je to slago.. tstststsnovalic wrote:http://www.ligne-et-sante.com/nivo2b/bo ... cfm#fraise
![]()
![]()
![]()
vidi stvarno..
eh, to nisam znala
-
car-x
ja ih vala najvolim sa dijetalnim jogurtom sa okusom vanilije.. uhhh..novalic wrote:jos ih ja operem, uvijek ostavim da malo osuse, isijecem i onda pospem ili limunovim sokom (ili sokom od zelenog limuna).. da ne pocrne.. dakle, dodam jos vitamina C..
sta su terluci
-
novalic
tecni slag.. ili slag.. ali onaj slatki...car-x wrote:ja ih vala najvolim sa dijetalnim jogurtom sa okusom vanilije.. uhhh..novalic wrote:jos ih ja operem, uvijek ostavim da malo osuse, isijecem i onda pospem ili limunovim sokom (ili sokom od zelenog limuna).. da ne pocrne.. dakle, dodam jos vitamina C..
sta su terluci
TERLUCI
- Bosanac sa dna kace
sta je;
smititi?
guvno?
mašice?
smititi?
guvno?
mašice?
-
car-x
jel smititi dolazi od presamititi? to kod nas znaci presaviti nesto..Bosanac sa dna kace wrote:sta je;
smititi?
guvno?
mašice?
guvno je mislim ono kako se prije vrhla psenica.. konj hoda u krug, pa se onda lopatom ona "smjesa" baca u zrak, kako bi se zrno odvojilo od pljeve..
masice su specijalno savijeni komad zeljeza, kojim se "dzara" vatra kad malo utihne.. s pojavom kreka weso peci, masice su postale i alatka za lozenje odnosno ubacivanje uglja u pecno okno..
- Bosanac sa dna kace
nije, nego ima glagol smititi, znaci isto sto i jamit, skuchit, sklonit, pokupit!car-x wrote:jel smititi dolazi od presamititi? to kod nas znaci presaviti nesto..Bosanac sa dna kace wrote:sta je;
smititi?
guvno?
smitit ljetinu, smitit mlijeko s plata...
guvno je mjesto dje se vrshe shenica i prije a i sad!
- Bosanac sa dna kace
neam pojma sta je obramicadanas wrote:a sta je obramica? kumash? mendil?
kumash=shtof, platno za odijela, kadakd obicno platno, basma, dimijaluk, bez...
mendil=maramica, salaveta
- danas
obramica je nako podeblja motka koja ima kuke ili ureze na oba kraja; onda kad ides po vodu na bunar, na te kuke okacis po kofu sa vodom i stavis motku na rame i tako nosis izbalansirane dvije kofe -- obramica...
a za kumash i mendil
a za kumash i mendil