https://www.klix.ba/vijesti/bih/mehmedo ... /251031036Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Šemsudin Mehmedović, oglasio se povodom odluke američke administracije da ukine sankcije Miloradu Dodiku, ističući da ta odluka ne znači političku pobjedu lidera SNSD-a, već početak njegovih najvećih izazova.
"Dodik je skinut sa liste sankcija, ali mu tek sada počinju problemi", poručio je Mehmedović, naglašavajući da ukidanje sankcija ne treba tumačiti kao znak popuštanja, već kao uvod u proces koji će, kako tvrdi, imati dalekosežne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region
All about Milorad Dodik
- Peacean
#751 Re: All about Milorad Dodik
- banjaluka078
- Moderator
#752 Re: All about Milorad Dodik
Napisao (potpisao?) Milorad:
Ko mi je “sudio”?
PIŠE: Milorad Dodik
Kada sam kročio u zgradu Suda BiH, podignutu na mjestu gdje je bio logor za sarajevske Srbe, znao sam da to nije sudski proces, već osveta. Znao sam da to nije moje suđenje – to je suđenje Republici Srpskoj. Mene su izabrali jer u sudnicu nisu mogli da stave milion Srba. Žena koja mi je sudila, nije sudija, ona je bila egzekutor. Osnov odmazde nisu bili paragrafi, već mržnja. A ko mi je sudio?
Sudio mi je sistem u kojem je pravosuđe postalo oruđe politike. Preda mnom su sjedili tužioci i sudije koji su svi do jednog bili Bošnjaci, što u zemlji sa tri konstitutivna naroda ne može biti slučajno. Iza njihovih presuda nije stajao zakon, već ideologija.
Sudija Sena Uzunović, koja je vodila proces, nije bila nasumično izabrana. Njen profesionalni put pokazuje kontinuitet jednog mentaliteta – onog koji nije izašao iz rata. Godine 1993. imenovana je za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru, Odjeljenje Konjic. Tada je, u istom tom gradu, 1992. godine, živjela porodica Golubović – otac i majka, oboje nastavnici, i njihova dva sina, Petar i Pavle. Porodica koja je vjerovala da nema čega da se plaši, jer su odškolovali generacije djece, i srpske i bošnjačke. Ostali su u svom domu, vjerujući da ljudskost nije nestala.
Ali, jednog dana došli su po njih. Strijeljani su – cijela porodica. Pavle je imao samo sedam godina. Čudo sudbine htjelo je da jedan dječak iz porodice Golubović preživi prvo strijeljanje, ranjen, ali živ. Kad je pokušao da potraži pomoć, policija ga je vratila onima koji su pucali, uz riječi: “Niste obavili posao do kraja.”
Sena Uzunović je tada bila sudija. Znala je za taj zločin. Znala je za mnoge druge. Nikad ništa nije učinila. Nikada nije podigla glas za pravdu ubijenih, za dijete koje je strijeljano dva puta. U isto vrijeme ja sam spasavao porodice Bošnjaka i Hrvata iz Gradiške, što je opštepoznata stvar. I ta žena danas sudi meni – predsjedniku Republike Srpske, a po pravu, pravdi i moralu trebalo bi da ja sudim njoj. Srpska je i nastala da se takve stvari više nikada ne bi ponovile srpskom narodu i njegovoj djeci.
Nije teško razumjeti simboliku. Njoj nije bilo suđeno da sudi prema pravdi i pravu, već da presudi Republici Srpskoj.
Ali, ovo ne pišem iz mržnje. Nisam protiv Bošnjaka, niti protiv muslimana. Znam dobro da u svakom narodu postoje dvije strane. U Konjicu, u istom tom gradu, postoji čovjek koji je na mjestu stradanja Petra i Pavla postavio tablu, da se zna da su postojali, da su živjeli i da su ubijeni. Taj čovjek je Bošnjak. On ne dijeli ideologiju onih koji vladaju Sarajevom, već bol i poštovanje prema nevinima.
To su dvije BiH. Jedna oličena u ljudima poput Sene Uzunović, koji rat nikada nisu završili i koji i danas sude u ime ideologije, a ne zakona. I druga tiha, poštena, koja zna da bez istine nema pomirenja i da Dejton može opstati samo ako se poštuju svi – i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci.
Moja borba nije protiv prvih, već za drugu. Za BiH u kojoj se poštuje ono što je dogovoreno, a ne ono što je nametnuto. Za Republiku Srpsku koja zna da njen opstanak ne ugrožava nikoga, već garantuje ravnotežu bez koje ni BiH ne može opstati.
Bosna i Hercegovina, onakva kakva je stvorena Dejtonskim mirovnim sporazumom, može da opstane samo ako se poštuje princip ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta. To nije fraza, nego jedina formula njenog postojanja. Sve drugo vodi u sukob, jer dejtonska BiH nije ni centralizovana ni unitarna država – ona je složena zajednica, rođena iz rata, utemeljena na kompromisu i dogovoru.
Nažalost, upravo su ti temelji godinama razgrađivani. Svaki put kada bi se u Sarajevu, pod okriljem bivših američkih administracija, uz pomoć USAID-a i njima sličnih organizacija, počela graditi nova ideja “građanske BiH”, to je u suštini značilo pokušaj da se stvori unitarna država u kojoj bi Bošnjaci vladali, a Srbi i Hrvati bili samo dekor u političkom pozorištu.
Evropske birokratije su, u svom kolonijalnom zanosu, tu agendu pratile gotovo slijepo. Finansirali su projekte, medije, organizacije i pojedince čiji je zadatak bio da razgrade Dejton, predstave Republiku Srpsku kao prepreku, a mene kao simbol te prepreke.
Republika Srpska je nastala na žrtvi svog naroda i na odbrani prava da odlučujemo sami o sebi. Naši ljudi su ginuli ne da bi nekome prijetili, već da bi njihova djeca živjela slobodno i mirno. Iz te žrtve rođene su naše institucije. I zato, kad sam se našao u situaciji da pred sudom branim Ustav i zakone zemlje čiji sam predsjednik, nisam imao dilemu – moje mjesto je tamo gdje se Republika brani, bez obzira na cijenu.
Jer ono što su meni pokušali da sude, nije bio pravni proces. To je bila politička predstava, brutalna zloupotreba pravosuđa s jednim ciljem – da se predsjednik Republike Srpske diskredituje, zastraši i, ako je moguće, eliminiše. Takvi scenariji nisu nepoznati svijetu. Vidjeli smo ih i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su pokušali da sruše Donalda Trampa političkim optužnicama; u Francuskoj, gdje su progonili Marin le Pen; u Rumuniji, Mađarskoj, svuda gdje se neko drzne da ne hoda po liniji koju je iscrtala globalna administracija moći.
Moj slučaj je bio samo lokalna verzija tog obrasca. Na optuženičku klupu nisu me doveli zakoni, već namjera da se Srpskoj pošalje poruka: možete imati institucije, ali ćemo vam mi u Sarajevu, uz blagoslov zapadnih mentora, odlučivati o tome šta one znače.
U sljedećoj kolumni pisaću o samoj suštini tog procesa – o tome kako je pravda pretvorena u oružje, a sud u instrument politike. I kako, uprkos svemu, Republika Srpska nije pala pred pritiscima ni Šmita, ni Sarajeva, ni njihovih mentora – jer ono što je stvoreno krvlju, brani se istinom.
-
zilog
#753 Re: All about Milorad Dodik
Kamo puste srece, da se nije desila agresija i Genocid, pa da smo gledali sudjenje toj "nelegalnoj organizaciji" mahalskih i haustorskih patriota.HelaS wrote: ↑30/10/2025 21:34Je li "Patriotska Liga" bila legalna organizacija, a oružana je bila?zilog wrote: ↑30/10/2025 18:20Ne znam, ko je veci idiot, oni koji denunciraju Aliju, ovakvim citatima, ili oni koji se upecaju, pa zakljuce da Alija nije mislio da moze biti rata...PixelDrifter wrote: ↑30/10/2025 11:16 To si ti rekao, meni ne treba ni Sloba, ni Franjo. Ali, ni Alija. Alija je ista strana medalje, lik u ogledalu ove dvojice, religiozni penzioner, bivsi robijas, covjek sa ogromnom dioptrijom ("rata nece biti, za rat su potrebne dvije strane"![]()
Dovoljan je IQ, malo veci od broja cipela, pa skontati da je Patriotska Liga osnovana prije ove izjave!!!
Ovako, nakon legalizacije agresijom, velikosrpskoj bratiji, preostaje samo da kmeci. Em su okrvarili ruke i pozavrsavali u Hagu, em ih natambura organizacija na nivou Grupe TNT...
- Tvrtko II Kotromanić
#754 Re: All about Milorad Dodik
to Mile
Schinlder iz Bos. Gradiske
Schinlder iz Bos. Gradiske
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#755 Re: All about Milorad Dodik
sudije sude samo po viđenim dokazima
je li iko donio seni dokaze za tu ubijenu obitelj?
je li iko donio seni dokaze za tu ubijenu obitelj?
- Danguba
#757 Re: All about Milorad Dodik
U ovo ni sekunde nisam sumnjao.
Varalica sa Kvatrica izvarao Ameriku i Rusiju da ne izvara ove cobane.
cccc
Varalica sa Kvatrica izvarao Ameriku i Rusiju da ne izvara ove cobane.
cccc
- biske
#758 Re: All about Milorad Dodik
Tamo daleko, preko puta gore navedene pijace ponosno stoji natpis na zgradi. Firma se zove, pazi sad, Gorica.
https://www.google.com/maps/uv?utm_camp ... gICkpp7zdw
- Danguba
#759 Re: All about Milorad Dodik
Nije to bez razloga. 
- banjaluka078
- Moderator
#760 Re: All about Milorad Dodik
https://www.ustavnisud.ba/bs/10-vanredn ... dnica-2639
Odlukom o dopustivosti i meritumu u predmetu broj AP-3722/25 (Milorad Dodik) Ustavni sud je odbio kao neosnovanu apelaciju Milorada Dodika podnesenu protiv Presude Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 046070 25 Kž 2 od 12. juna 2025. godine u odnosu na član II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija), član 7. Evropske konvencije i član 18. Evropske konvencije u vezi sa članom 6. Evropske konvencije.
Ustavni sud je odbacio kao nedopuštene apelacije Milorada Dodika podnesene u odnosu na član II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. stav 2. Evropske konvencije u vezi s izjavama javnih zvaničnika datih tokom suđenja apelantu zbog toga što su očigledno (prima facie) neosnovane.
Ustavni sud je odbacio kao nedopuštenu apelaciju Milorada Dodika podnesenu protiv Rješenja Suda Bosne i Hercegovine broj S1 3 Iž 052766 25 Iž od 18. augusta 2025. godine i Odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) broj 06-1-07-939/25 od 6. augusta 2025. godine u odnosu na član II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. stav 1. Evropske konvencije, te član 3. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju zbog toga što je ratione materiae inkompatibilna s Ustavom Bosne i Hercegovine.
- Peacean
#761 Re: All about Milorad Dodik
Hoće li sad prihvatiti poraz ili će gurati na Strazbur kako je najavljivao?
-
zilog
- banjaluka078
- Moderator
#763 Re: All about Milorad Dodik
Advokat Bubić je dao izjavu da se ide u Strazbur.
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/B ... uru/936109
-
HelaS
#764 Re: All about Milorad Dodik
Ako "Strasbourg" poništi bosanske presude Dodiku, značit će to da smatra da mandat VP nije legitiman. To će onda značiti da nijedan zakon ili akt VP u njegovom - Schmidtovom periodu ne bi trebao biti legitiman.banjaluka078 wrote: ↑04/11/2025 19:05Advokat Bubić je dao izjavu da se ide u Strazbur.
-
DonieBrasco
#765 Re: All about Milorad Dodik
Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.
- video
#766 Re: All about Milorad Dodik
I Sejdic i Finci i Pudaric(rahmetli), Zornic i Pilav... like thisHelaS wrote: ↑04/11/2025 19:28Ako "Strasbourg" poništi bosanske presude Dodiku, značit će to da smatra da mandat VP nije legitiman. To će onda značiti da nijedan zakon ili akt VP u njegovom - Schmidtovom periodu ne bi trebao biti legitiman.banjaluka078 wrote: ↑04/11/2025 19:05Advokat Bubić je dao izjavu da se ide u Strazbur.
- House
#767 Re: All about Milorad Dodik
DonieBrasco wrote: ↑04/11/2025 19:29 Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.

- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#768 Re: All about Milorad Dodik
I ti svugdje tražiš negativnost, fakat.DonieBrasco wrote: ↑04/11/2025 19:29 Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.
Do odluke evropskog suda će trebati nekoliko godina, i vjerovatno je jedno 100x puta lakše uticati na bh. ustavni sud nego na Evropski sud za ljudska prava.
- House
#769 Re: All about Milorad Dodik
ustavni sud bosne i hercegovine jedina normalna institucija u ovoj državi.

nema šanse da dopustimo odlazak stranih sudija!
nema šanse da dopustimo odlazak stranih sudija!
-
QSuzi
#770 Re: All about Milorad Dodik
House wrote: ↑04/11/2025 19:33DonieBrasco wrote: ↑04/11/2025 19:29 Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.![]()
![]()
-
zilog
#771 Re: All about Milorad Dodik
Zivota ti, kakve veze imaju Amerikanci, sa Strazburom, pogotovo aktuelna administracija?DonieBrasco wrote: ↑04/11/2025 19:29 Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.
Nemoj samo reci - CIA snajka, CIA...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#773 Re: All about Milorad Dodik
džaba čekate šta je 'dao zauzvrat'
nije dao ništa, platio je Narandži skidanje sankcija za svoj kartel i to je to
nije dao ništa, platio je Narandži skidanje sankcija za svoj kartel i to je to
- House
-
neraaaa
#775 Re: All about Milorad Dodik
zilog wrote: ↑04/11/2025 19:54Zivota ti, kakve veze imaju Amerikanci, sa Strazburom, pogotovo aktuelna administracija?DonieBrasco wrote: ↑04/11/2025 19:29 Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.![]()
Nemoj samo reci - CIA snajka, CIA...
Ma lupaju gluposti u momentu kad nemaju šta pametno kazati.PreWiBa wrote: ↑04/11/2025 19:34I ti svugdje tražiš negativnost, fakat.DonieBrasco wrote: ↑04/11/2025 19:29 Mozda i jeste dio dogovora sa amaerikancima da se ide na Strazbur, pa da mu se sve aminuje a on je ipak nesto morao dati za to.
Do odluke evropskog suda će trebati nekoliko godina, i vjerovatno je jedno 100x puta lakše uticati na bh. ustavni sud nego na Evropski sud za ljudska prava.
To su oni koji vjeruju da je ravna zemlja istina, a sve ostalo zavjera.