Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JOINT_1921
Vozim: odlično

#751 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

Prikaz iznosa **usvojenih budžeta Kantona Sarajevo** po godinama (u konvertibilnim markama) u periodu od 2015. do 2025. godine:

| Godina | Iznos usvojenog Budžeta (KM) | Značajne promjene i napomene |
| --- | --- | --- |
| **2015.** | **691.800.000 KM** | Stabilizacija nakon višegodišnjeg deficita. |
| **2016.** | **712.400.000 KM** | Blaži rast poreznih prihoda. |
| **2017.** | **769.000.000 KM** | Povećanje kapitalnih ulaganja u saobraćaj i infrastrukturu. |
| **2018.** | **769.100.000 KM** | Sa prenesenim razgraničenim prihodima iznosio oko 830 miliona KM. |
| **2019.** | **941.000.000 KM** | Značajan skok zbog prelasaka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na trezorsko poslovanje. |
| **2020.** | **972.500.000 KM** | Početak pandemije COVID-19 (kasnije prilagođavan rebalansima). |
| **2021.** | **986.700.000 KM** | Period post-pandemijskog oporavka i restrukturiranja rashoda. |
| **2022.** | **1.220.800.000 KM** | Snažan inflatorni rast prihoda od indirektnih poreza i pokretanje velikih kredita. |
| **2023.** | **1.439.000.000 KM** | Počeci realizacije velikih kapitalnih infrastrukturnih projekata. |
| **2024.** | **1.530.000.000 KM** | Rekordna izdvajanja za subvencije, plate i infrastrukturu. |
| **2025.** | **1.880.000.000 KM** | Obuhvata prenesena kreditna sredstva, namjenske prihode i prilagođavanja novim minimalnim platama u FBiH. |

---
> U posmatranom desetogodišnjem periodu (2015–2025), budžet se skoro **utrostručio**, prvenstveno zbog inflacije, integracije novih korisnika na kantonalni trezor (poput UNSA), te povlačenja međunarodnih kreditnih linija za kapitalne investicije.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#752 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Chmoljo »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 13:52
izvrsni direktor wrote: 25/08/2026 13:06
JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 12:51
Nije on problem, problem su ljudi koji od covjeka prave sveca. Sad je Steta vizionar, Emerik Blum jbt :lol:
pa ni emerik blum nije sve sam radio. zasto ne istices ostale iz tog perioda, zasto samo njeg?
:lol: :lol: :lol: covjece Boziji malo prokontaj sta pricas i ko je jedan a ko drugi...
Emerik Blum je bio bosanskohercegovački privrednik, inženjer, vizionar i gradonačelnik Sarajeva koji je ostavio neizbrisiv trag u modernizaciji i razvoju grada.

**Osnivanje i vođenje Energoinvesta**

* **Stvaranje giganta:** Osnovao je i godinama vodio komunalno preduzeće *Elektroprojekt* (1951. godine), koje je izraslo u svjetski poznati gigant *Energoinvest*.
* **Globalni domet:** Pod njegovim vodstvom Energoinvest je izvozio opremu, izgrađivao energetske objekte i vodio projekte širom svijeta (SAD, Afrika, Azija, Bliski istok), zapošljavajući desetine hiljada ljudi i pretvarajući Sarajevo u značajan privredni centar.
* **Ulaganje u obrazovanje i kadar:** Uveo je praksu stipendiranja hiljada studenata, osnivao istraživačke institute pri Energoinvestu i stipendirao odlazak mladih stručnjaka na usavršavanje u inostranstvo.

**Gradonačelnik Sarajeva (1975–1981)**

* **Kandidatura za Zimske olimpijske igre 1984:** Kao gradonačelnik, bio je jedan od ključnih zagovornika i nosilaca ideje da se Sarajevo kandiduje i dobije organizaciju ZOI 1984. Njegov ugled i poslovne veze u svijetu znatno su doprinijeli uspjehu kandidature.
* **Infrastrukturna renesansa:** Tokom njegovog mandata započeta je i realizovana masovna modernizacija grada.
* **Toplifikacija i gasifikacija:** Pokrenuo je projekte dovođenja prirodnog gasa i izgradnje sistema toplifikacije, što je ključno uticalo na smanjenje enormnog zagađenja vazduha u Sarajevu u to doba.
* **Saobraćaj i urbanizam:** Inicirao je i podržao obnovu gradskog tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, izgradnju novih stambenih naselja te modernizaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

**Vizija i društveni angažman**

* **Inovativni menadžment:** Uveo je savremene zapadne metode upravljanja i standarde poslovanja u socijalističku privredu.
* **Kulturni i umjetnički doprinos:** Podržavao je razvoj umjetnosti i kulture u Sarajevu (između ostalog, Energoinvest je posjedovao bogatu kolekciju umjetničkih djela i sponzorisao brojne kulturne manifestacije).
* **Akademik i javni radnik:** Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) i aktivno učestvovao u kreiranju privrednih i naučnih strategija Bosne i Hercegovine.
I onda neko ovakvu biografiju poredi sa Štetinom kupovinom tramvaja, trolejbusa i izgradnjom pruge (kroz kompletan kredit, vanjsku uslugu projektovanja, itd.). :-)
U stvari ga niko ne poredi sa blumom, nego se blum spominje kao vrh izgradnje i progresa i da i on takav nije radio sve sam a pridaje mu se (opravdano) velik znacaj.

Citaj sta se pise, a ne ono sto mislis ili zelis sta se pise.
tramvajtrojka

#753 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 25/08/2026 14:06
JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 13:52
izvrsni direktor wrote: 25/08/2026 13:06

pa ni emerik blum nije sve sam radio. zasto ne istices ostale iz tog perioda, zasto samo njeg?
:lol: :lol: :lol: covjece Boziji malo prokontaj sta pricas i ko je jedan a ko drugi...
Emerik Blum je bio bosanskohercegovački privrednik, inženjer, vizionar i gradonačelnik Sarajeva koji je ostavio neizbrisiv trag u modernizaciji i razvoju grada.

**Osnivanje i vođenje Energoinvesta**

* **Stvaranje giganta:** Osnovao je i godinama vodio komunalno preduzeće *Elektroprojekt* (1951. godine), koje je izraslo u svjetski poznati gigant *Energoinvest*.
* **Globalni domet:** Pod njegovim vodstvom Energoinvest je izvozio opremu, izgrađivao energetske objekte i vodio projekte širom svijeta (SAD, Afrika, Azija, Bliski istok), zapošljavajući desetine hiljada ljudi i pretvarajući Sarajevo u značajan privredni centar.
* **Ulaganje u obrazovanje i kadar:** Uveo je praksu stipendiranja hiljada studenata, osnivao istraživačke institute pri Energoinvestu i stipendirao odlazak mladih stručnjaka na usavršavanje u inostranstvo.

**Gradonačelnik Sarajeva (1975–1981)**

* **Kandidatura za Zimske olimpijske igre 1984:** Kao gradonačelnik, bio je jedan od ključnih zagovornika i nosilaca ideje da se Sarajevo kandiduje i dobije organizaciju ZOI 1984. Njegov ugled i poslovne veze u svijetu znatno su doprinijeli uspjehu kandidature.
* **Infrastrukturna renesansa:** Tokom njegovog mandata započeta je i realizovana masovna modernizacija grada.
* **Toplifikacija i gasifikacija:** Pokrenuo je projekte dovođenja prirodnog gasa i izgradnje sistema toplifikacije, što je ključno uticalo na smanjenje enormnog zagađenja vazduha u Sarajevu u to doba.
* **Saobraćaj i urbanizam:** Inicirao je i podržao obnovu gradskog tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, izgradnju novih stambenih naselja te modernizaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

**Vizija i društveni angažman**

* **Inovativni menadžment:** Uveo je savremene zapadne metode upravljanja i standarde poslovanja u socijalističku privredu.
* **Kulturni i umjetnički doprinos:** Podržavao je razvoj umjetnosti i kulture u Sarajevu (između ostalog, Energoinvest je posjedovao bogatu kolekciju umjetničkih djela i sponzorisao brojne kulturne manifestacije).
* **Akademik i javni radnik:** Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) i aktivno učestvovao u kreiranju privrednih i naučnih strategija Bosne i Hercegovine.
I onda neko ovakvu biografiju poredi sa Štetinom kupovinom tramvaja, trolejbusa i izgradnjom pruge (kroz kompletan kredit, vanjsku uslugu projektovanja, itd.). :-)
U stvari ga niko ne poredi sa blumom, nego se blum spominje kao vrh izgradnje i progresa i da i on takav nije radio sve sam a pridaje mu se (opravdano) velik znacaj.

Citaj sta se pise, a ne ono sto mislis ili zelis sta se pise.
I vi odgovarate jointu starom sdaovcu :mrgreen: :mrgreen:
haujesnou

#754 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by haujesnou »

VladaFBiH wrote: 25/08/2026 09:23
haujesnou wrote: 21/08/2026 15:57 širenje tramvjaske mreže je top stvar. Samo onaj koji ne putuje i nije u prilici da vidi kako funkcioniše javni prevoz u evropi i kakva ja semaforizacija, guzve i sl. može lupiti da ovo ne valja.
Šteta je ispao pravi šupak što na testnu vožnju nije pozvao predstavnika općine, tačnije načelnika, jer je Ilidža partner koji je uradio više od 60% ovog projekta ( bez kreditnog zaduženja marke) Znam da su izbori i da brat brata ne vidi, ali provozati tramvaj u gluho doba noći, prisvojit sve zasluge sebi je odvratno i šupački, posebno kako rekoh to nije isključivo projekat kantona već i lokalne zajednice, pa i države ( država je dala garancije za kredit). Vala baš sam razočaran takvim potezima, posebno jer znamo kako Muzur živi ovu općinu i koliko je dao za istu i koliko njemu samom znači svaki projeakt koji se realizuje.
zar taj načelnik koji je skoro sve pripremio nije u zatvoru :D :D :D kad već pričamo o prisvajanju zasluga :D :D

da ne bude zabune - nadam se da se taj nikada više neće vratiti ali nisam mogao odoliti da ne odgovorim kada pričamo o prisvajanju zasluga :)
kada kažem - načelnik- mislim na načelnika koji je predstavnik kompletne administracije Općine Ilidža, (pa i na tog načelnika u čijem mandatu je također urađen dio posla vezan za tramvajsku prugu), jer je ta adminsitracija iznijela priču kao partner Kantonu Sarajevo, EBRD-u i na kraju i tom Ministarstvu saobraćaja na čijem čelu je Šteta. Ponovit ću, ispalo je hinjski, sebično i bas onako jadno.
Za ove sto pitaju šta se čekalo 30 godina, ponovit ću da je projekat započeo još prije dvadeset godina, sa skromnim budžetom i da se radio i relaizirao iz godine u godinu, a da bi kulminirao 18-te i 2023 s samim početkom radova, a kojima je prethodilo mnogo, mnogo toga.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#755 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by konektovan »

Steta je samo radoholicar, za razliku od ostalih mutanta sa unsa, a i sire. Naravno da nisu njegove sve zasluge, vec cijelog ministarstva i trenutne vlasti. Vlast je Izabrala odlican projekat, koji ce gurati i izgurati, nesyo sto ce gradjani konkretno moci vidjeti i na kraju koristiti...a tramvajska pruga, nova vozila..su bila odlican potez.
izbjeglica_iz_besmisla

#756 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Kako zakljucismo neki dan, ko god dodje ovdje i nalazi manu projektu pruge do Hrasnice se sam stavio u kos SDFA.

Kako vise ne skontaju da na konkretno toj temi ne moze proci nikakav spin, jer jer je opipljiva i vidljiva svima. Tamo gdje su 30 godina stajale sarene laze sad imaju sine i tramvaji.

Posto su izbori i gadan je vakat, de saberite se malo i idite pisite na temama na kojima je Trojka zakazala .. a ima i toga, necemo se lagati.

Al udarati na bilo sta oko tramvaja je bas amaterski
last mohicans

#757 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by last mohicans »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 25/08/2026 17:46 Kako zakljucismo neki dan, ko god dodje ovdje i nalazi manu projektu pruge do Hrasnice se sam stavio u kos SDFA.

Kako vise ne skontaju da na konkretno toj temi ne moze proci nikakav spin, jer jer je opipljiva i vidljiva svima. Tamo gdje su 30 godina stajale sarene laze sad imaju sine i tramvaji.

Posto su izbori i gadan je vakat, de saberite se malo i idite pisite na temama na kojima je Trojka zakazala .. a ima i toga, necemo se lagati.

Pitam je jednog stanovnika Kolonije. Rekoh proso tramvaj, čestitke. On ce ti, sta proso, Koloniju zaobišao, Butmir, moraju hodati do stanice, pet nakih semafora spominje..nije narod ni u Hrasnici zadovoljan, recimo Muzurovi Kovači, jerbo se ukidaju bus linije koje su im bolja konekcija. Ja ostao paf, pa rekoh bolan na tramvajskoj zoni nije svima tramvaj pred zgradom, moras malo prosetati, sta tek padinski dijelovi SG treba da traze tramvaj na Hrid. Kako mozes onakvu ljepotu od vozilica koje prođu mahanisati..Nisam mogao vjerovati da ima i takvih, zelenih..
tokio25

#758 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by tokio25 »

politika samo daj meni
da mogu tramvajsku stanicu bi stavili u avliju al samo za njih
ReymondReddington

#759 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by ReymondReddington »

last mohicans wrote: 25/08/2026 17:57
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 25/08/2026 17:46 Kako zakljucismo neki dan, ko god dodje ovdje i nalazi manu projektu pruge do Hrasnice se sam stavio u kos SDFA.

Pitam je jednog stanovnika Kolonije. Rekoh proso tramvaj, čestitke. On ce ti, sta proso, Koloniju zaobišao, Butmir, moraju hodati do stanice, pet nakih semafora spominje..nije narod ni u Hrasnici zadovoljan, recimo Muzurovi Kovači, jerbo se ukidaju bus linije koje su im bolja konekcija. Ja ostao paf, pa rekoh bolan na tramvajskoj zoni nije svima tramvaj pred zgradom, moras malo prosetati, sta tek padinski dijelovi SG treba da traze tramvaj na Hrid. Kako mozes onakvu ljepotu od vozilica koje prođu mahanisati..Nisam mogao vjerovati da ima i takvih, zelenih..

Pa tramvaj mijenja liniju 27 Ilidža Hrasnica. Kako ce taj tramvaj odgovarati nekome ko zivi u Butmiru?

Kolonija imaju svoju liniju 27a, kovaci 27b.

Znaci i dok je autobus vozio ta naselja se imale svoje linije jer ih linija 27 nije mogla pokriti, a sad ce kao tramvaj to moci?
Haris.ba

#760 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

ReymondReddington wrote: 26/08/2026 09:38 Znaci i dok je autobus vozio ta naselja se imale svoje linije jer ih linija 27 nije mogla pokriti, a sad ce kao tramvaj to moci?
Sumnjam da ce se ukinuti te linije. Meni bi bilo logicno samo da se skrate i voze do tramvajskog stajalista.

Ali, gras je to. Sve je moguce.
Last edited by Haris.ba on 26/08/2026 09:42, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#761 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

šokantno je koliko ima Ludista
KOLIKO IMA LJUDI koji su protiv bilo kakvog napretka
zato je feudalizam postojao 1000+godina
ljudi ne vole napredak
ne znam ni sam kako je covjecansotvo doguralo do ovdje kad se ljudi opiru svemu
samo sjedi ispred kuće s lulom i puši i kenjaj
Qler

#762 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Qler »

Ljudi generalno puno seru... o svemu...
SmokingMan

#763 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by SmokingMan »

Jesu ono jučer dopremljena 2 nova trolejbusa, vidio sam ih pričvršćena na duge otvorene prikolice.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#764 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

i ja sam vido neko slepanje busova ili trolejbusa
BadBoy

#765 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by BadBoy »

Chmoljo wrote: 25/08/2026 10:57 ovdje da bi neko dobio zasluge očito mora zasukati rukave pa sam uzeti variti, rezati, šalovati, a prije toga sam je trebo napraviti tendersku i provesti nabavku.
Mora sve to da radi lično, da se zna za to ali se ne smije previše reklamirati na instagramu da ne bi dosadio. Plus mora imati "odobrenu" diplomu UNSA fakulteta. I to bi trebao biti "jači" fakultet ništa pravo i ekonomija.
BadBoy

#766 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by BadBoy »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 12:27 Kako se ljudi upale, klasicni idolopoklonici. Ovo je veci uspjeh stranke i kantonalne vlasti cjelokupno, nego ministra. Narucis projekat, pozajmis pare i eto, mislim nije neka pamet, samo treba izgurati, obezbijediti novac, osigurati podrsku, a zna se kako sve kod nas ide, samo se treba cesce urgirati i eto, ali ovoliko svrsavanje po necijem liku i djelu je izvan svake pameti... Kao da je on projektovao, pronasao investitora, uradio eksproprijaciju, polozio sine, napravio tramvaje u remizi vlastitom pamecu, jbt. Tako nam malo treba, a tako puno...
Haj svega ti izađi ti na naredne izbore da glasamo za tebe jer ti ćeš sve popraviti preko noći kad nije neka pamet.
last mohicans

#767 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by last mohicans »

ReymondReddington wrote: 26/08/2026 09:38
last mohicans wrote: 25/08/2026 17:57

Pa tramvaj mijenja liniju 27 Ilidža Hrasnica. Kako ce taj tramvaj odgovarati nekome ko zivi u Butmiru?

Kolonija imaju svoju liniju 27a, kovaci 27b.

Znaci i dok je autobus vozio ta naselja se imale svoje linije jer ih linija 27 nije mogla pokriti, a sad ce kao tramvaj to moci?
Izgleda da si i ti istog sklopa i tabora. Pa nisam ni njemu rekao da ide, jasno nam je kuda tramvaj ide, zar se ne moze izaci kod panere, pa prosetati, kod skretanja za Butmir, ako tu bude stanica, pa prosetati. Rekao sam opci i vizuelni dojam koji daje tramvaj. Jedino da ga je Steta namotao na Koloniju i Butmir, pa da zitelji istančanih osjećaja i senzibiliteta za saobraćaj budu apsolutno zadovoljni.
Post Reply