***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
saale

#751 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by saale »

Throttle wrote: 27/02/2026 16:48 Pitanjce :D
Obzirom da je na nivou ZDK u završnoj fazi subvencioniranje, planiram to iskoristiti za prebacivanje sa uglja na toplotnu pumpu kad bude aktuelno. Firma koja se bavi time mi gura Thermoflux, Gree i Vivax, šta bi od ta tri brenda bilo najpametnije izabrati? Ovo je sve rezervna opcija ako ne uganjam Mitsubishi, Daikin, eventualno Mideu. Raspitujem se tek, totalni sam duduk :D
Hvala
I ja sam zainresovan za ovaj javni poziv, ali tek vidim da su dobavljaće odbrali, kad će biti javni poziv za fizičkim lica, i znaš li o kojem iznosu sufinansiranja se radi?
Throttle

#752 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Throttle »

saale wrote: 17/03/2026 14:36
Throttle wrote: 27/02/2026 16:48 Pitanjce :D
Obzirom da je na nivou ZDK u završnoj fazi subvencioniranje, planiram to iskoristiti za prebacivanje sa uglja na toplotnu pumpu kad bude aktuelno. Firma koja se bavi time mi gura Thermoflux, Gree i Vivax, šta bi od ta tri brenda bilo najpametnije izabrati? Ovo je sve rezervna opcija ako ne uganjam Mitsubishi, Daikin, eventualno Mideu. Raspitujem se tek, totalni sam duduk :D
Hvala
I ja sam zainresovan za ovaj javni poziv, ali tek vidim da su dobavljaće odbrali, kad će biti javni poziv za fizičkim lica, i znaš li o kojem iznosu sufinansiranja se radi?
Potpisan je jucer ugovor sa instalaterima, ocekuju do petka da ce bit zvanicno javni poziv za fizicka lica. Mislim da ce i ovaj put ici 50% a maksimalno 5000KM kao i inace kako sam nacuo
BlackCaviar

#753 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by BlackCaviar »

Za sta si se odlucio na kraju? Je li radijatorsko ili podno kod tebe?
Throttle

#754 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Throttle »

BlackCaviar wrote: 18/03/2026 00:26 Za sta si se odlucio na kraju? Je li radijatorsko ili podno kod tebe?
Nesto malo ima podnog, vecina radijatorsko. Najvjerovatnije da ce ici vivax aena 12kW, izasao je novi model sa r290 gasom, na papiru izgleda dobro, ustvari to je midea sa vivax naljepnicom. Najblize sam tom izboru za sad, cijena ok, specifikacije isto izgledaju ok, 5 godina garancija, sta znam
BlackCaviar

#755 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by BlackCaviar »

Throttle wrote: 21/03/2026 07:02
BlackCaviar wrote: 18/03/2026 00:26 Za sta si se odlucio na kraju? Je li radijatorsko ili podno kod tebe?
Nesto malo ima podnog, vecina radijatorsko. Najvjerovatnije da ce ici vivax aena 12kW, izasao je novi model sa r290 gasom, na papiru izgleda dobro, ustvari to je midea sa vivax naljepnicom. Najblize sam tom izboru za sad, cijena ok, specifikacije isto izgledaju ok, 5 godina garancija, sta znam
Ma bice to ok, rodjaku je Adis ugradio Vivax vjerovatno isti taj model prosle godine, jedan sprat podno drugi radijatorsko, sve fercera
Sit svega

#756 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Sit svega »

Pozdrav svima.

Nemam mnogo iskustva sa toplotnim pumpama, a u fazi sam kada moram da razmisljam o kupovini iste. U svakom slucaju dobio sam ponudu za pumpu od Midea 9kW Split jer bi ta navodno bila vise nego dovoljno za moju kucu. Dakle rijec je o kuci od 150 kvadrata od kojih se oko 130 grije podnim grijanje, tu su takodjer dva kupatila koja osim podnog grijanja imaju i radijatore. Dalje, tu je bojler koji bi trebao biti spojen na tu pumpu od 186 litara, i bufer od 300 litara. Izolacija zidova je 15cm stiropor, 80% zidova je beton, ostatak termoblock, krov je izoliran kamenom vunom 20cm. E sad, do mjesta gdje bi pumpa trebala biti postavljena je razvedena trofazna struja, i do unutrasnje i do vanjske jedinice. Iskreno bi volio ici sa trofaznom varijantom, sva ostala struja je prilagodjena ovom razvodjenju, ali izgleda da u ponudi nema trofaznih Midea TP ispod 12kW na nasem trzistu. Dakle, moje pitanje je, mislite li da bi ova pumpa bila prejaka, i imate li mozda neki prijedlog za koju pumpu da se odlucim. Hvala unaprijed.
frozen

#757 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by frozen »

Molim vas za savjete, još bolje ako imate kontakt nekog iskusnog i stručnog da napravi prijedlog rješenja za sistem grijanja u kući. Objekat je novogradnja, ali grijanje nije urađeno. Nažalost, iako je jedina dostupna opcija za grijanje struja, nije postavljeno podno, trebali bismo postavljati radijatore, a u kući su sve pločice (sad baš i ne bismo lupali nove pločice, ali bismo beskrajno cijenili ukoliko se može napraviti nešto što bi bilo optimalno dugoročno). Elem, ja sam potpuni laik i pritom smrzla. Stvarno mi je važno da sistem grijanja u kući bude smisleno urađen i da ne moram prodati bubreg da se ugrijem. Imate li preporučiti nekog za savjetovanje i eventualnu izradu rješenja? Hvala!
BlackCaviar

#758 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by BlackCaviar »

E jbg sad, imali ste idealnu situaciju za napraviti perfektno, još pločice kao završni sloj... Postoje ove visokotemperaturne toplotne pumpe koje mogu ići na radijatore, za preporuke po Sarajevu ne znam. Sretno.
frozen

#759 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by frozen »

BlackCaviar wrote: 01/04/2026 13:35 E jbg sad, imali ste idealnu situaciju za napraviti perfektno, još pločice kao završni sloj... Postoje ove visokotemperaturne toplotne pumpe koje mogu ići na radijatore, za preporuke po Sarajevu ne znam. Sretno.
Nažalost nismo, kupili smo kuću koja je “završena”, nismo gradili od temelja, ni bili uključeni u projektovanje. Koliko para, toliko i muzike, ali sad nastojimo izvući što možemo.
BlackCaviar

#760 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by BlackCaviar »

frozen wrote: 01/04/2026 13:43
BlackCaviar wrote: 01/04/2026 13:35 E jbg sad, imali ste idealnu situaciju za napraviti perfektno, još pločice kao završni sloj... Postoje ove visokotemperaturne toplotne pumpe koje mogu ići na radijatore, za preporuke po Sarajevu ne znam. Sretno.
Nažalost nismo, kupili smo kuću koja je “završena”, nismo gradili od temelja, ni bili uključeni u projektovanje. Koliko para, toliko i muzike, ali sad nastojimo izvući što možemo.
Onda je drugačija situacija, niste toliko vi krivi :) . Uglavnom, ako vam je struja jedini izbor, onda po meni visokotemperaturne toplotne pumpe koje se inače ugrađuju u starije objekte na postojeći sistem radijatora (ljudi koji prelaze sa recimo peleta na pumpe) samo što je kod vas potrebno tek postaviti i radijatore i sve ostalo, gdje ste u prednosti jer ih možete dimenzionirati i postaviti tamo gdje vam idealno odgovara.

Za Sarajevo ne znam koga da preporučim, ali bitno je znati i trenutnu termoizolaciju objekta (temelj, zidovi, krov) i ako nema toga, šta planirate postaviti, da bi se pravilno moglo dimenzionisati grijanje.

Provjerite i koji vam je priključak na objektu, a pored ovih toplotnih pumpi zrak-voda, možete stavit i pumpe zrak-zrak (odnosno klime) pa se grijati time, i sam se grijem na klimu dok ne sredim sve i pređem na zrak-voda. Dosta ljudi se grije na klime, ne znam koja vam je kvadratura, ali recimo 2-3-4 kvalitetnije klime lijepo raspoređene i imate grijanje brzo i jednostavno riješeno.
frozen

#761 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by frozen »

Hvala ti! Ja sam baš laik, ali znam da termoizolacija i prozori igraju baš značajnu ulogu. Nadam se da će se javiti neko sa preporukama za Sarajevo.
BlackCaviar wrote: 01/04/2026 14:08
frozen wrote: 01/04/2026 13:43
Onda je drugačija situacija, niste toliko vi krivi :) . Uglavnom, ako vam je struja jedini izbor, onda po meni visokotemperaturne toplotne pumpe koje se inače ugrađuju u starije objekte na postojeći sistem radijatora (ljudi koji prelaze sa recimo peleta na pumpe) samo što je kod vas potrebno tek postaviti i radijatore i sve ostalo, gdje ste u prednosti jer ih možete dimenzionirati i postaviti tamo gdje vam idealno odgovara.

Za Sarajevo ne znam koga da preporučim, ali bitno je znati i trenutnu termoizolaciju objekta (temelj, zidovi, krov) i ako nema toga, šta planirate postaviti, da bi se pravilno moglo dimenzionisati grijanje.

Provjerite i koji vam je priključak na objektu, a pored ovih toplotnih pumpi zrak-voda, možete stavit i pumpe zrak-zrak (odnosno klime) pa se grijati time, i sam se grijem na klimu dok ne sredim sve i pređem na zrak-voda. Dosta ljudi se grije na klime, ne znam koja vam je kvadratura, ali recimo 2-3-4 kvalitetnije klime lijepo raspoređene i imate grijanje brzo i jednostavno riješeno.
delina

#762 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by delina »

Sit svega wrote: 31/03/2026 08:25 Pozdrav svima.

Nemam mnogo iskustva sa toplotnim pumpama, a u fazi sam kada moram da razmisljam o kupovini iste. U svakom slucaju dobio sam ponudu za pumpu od Midea 9kW Split jer bi ta navodno bila vise nego dovoljno za moju kucu. Dakle rijec je o kuci od 150 kvadrata od kojih se oko 130 grije podnim grijanje, tu su takodjer dva kupatila koja osim podnog grijanja imaju i radijatore. Dalje, tu je bojler koji bi trebao biti spojen na tu pumpu od 186 litara, i bufer od 300 litara. Izolacija zidova je 15cm stiropor, 80% zidova je beton, ostatak termoblock, krov je izoliran kamenom vunom 20cm. E sad, do mjesta gdje bi pumpa trebala biti postavljena je razvedena trofazna struja, i do unutrasnje i do vanjske jedinice. Iskreno bi volio ici sa trofaznom varijantom, sva ostala struja je prilagodjena ovom razvodjenju, ali izgleda da u ponudi nema trofaznih Midea TP ispod 12kW na nasem trzistu. Dakle, moje pitanje je, mislite li da bi ova pumpa bila prejaka, i imate li mozda neki prijedlog za koju pumpu da se odlucim. Hvala unaprijed.
za grijanje je najbitnija izolacija krova, ako je i gore isto kao zidovi i ako je dobra stolarija sa tri sloja stakla, onda je to možda i prevelika pumpa. Ako ti ta Midea ima grijač za najniže temperature, onda možda stvarno i jeste. Kod mene je na sličnu površinu 7,2kw pumpa, pratim modulaciju i potrošnju preko aplikacije, slična je izolacija, čak mi i moja izgleda nekad prevelika, posebno kad nije prehladno vani. Koliko znam malo ko radi trofazne ispod 12Kw. Ja sam uzeo Vailant ne zato što mislim da su nešto bolje od najboljih, nego zbog mreže servisera, to bi i tebi trebao biti bitan faktor
zigson

#763 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by zigson »

///
Post Reply