Rekonstrukcija tramvajske pruge
- _Reds_
#751 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma realno bi mobitel mogao biti karta, sa uplajenim NFC-om recimo. Dopusni online i cao.
Naravno, treba imati i ove kao kartica, kome je telefon problem.
Naravno, treba imati i ove kao kartica, kome je telefon problem.
- _Reds_
#752 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kao u Istabulu vjerovatno. Skine ti neku prosjecnu cijenu odmah, i iskucas se i da iozadjes onda sa stanice i onda ti ili skine dodatno ili vrati, u zavinosti od broja stanica.JavierBosnia wrote: ↑12/12/2021 23:01 Pitanje. S obzirom da zatvorene stanice sve necemo vidjeti jos dugi niz godina, kako planiraju rjesiti uvodjenje razlicitih cijena za 2 stanice i 10 stanica npr. Ako "ponistavam" kartu u tramvaju, kako zna gdje izlazim
Isto za trole vazi. Jel za trole nece biti pravila 1 ili 2 stanice da nije isto kao 10?
- ChataDodajStaHoces
#753 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Rekao bih da ce biti isti sistem kao u Istanbulu - vremenski ogranicene karte a ne duzina stanica. Svako presjedanje druge linije/prevoza je jeftinija karta ako je u tih 90minJavierBosnia wrote: ↑12/12/2021 23:01 Pitanje. S obzirom da zatvorene stanice sve necemo vidjeti jos dugi niz godina, kako planiraju rjesiti uvodjenje razlicitih cijena za 2 stanice i 10 stanica npr. Ako "ponistavam" kartu u tramvaju, kako zna gdje izlazim
Isto za trole vazi. Jel za trole nece biti pravila 1 ili 2 stanice da nije isto kao 10?
- Qler
#754 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Puno gradova ima vremenske karte... Ja nisam nigdje osim kod nas vidio jedna karta i piči. Npr u Pragu karta od 1h važi 1h za sve prevoze, bus, trmavaj... Ali 1h...
- _Reds_
#755 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nisu bas u Istanbulu vremenske kartice, to je recimo u Becu. U Istanbulu je po broju stanica.ChataDodajStaHoces wrote: ↑12/12/2021 23:21Rekao bih da ce biti isti sistem kao u Istanbulu - vremenski ogranicene karte a ne duzina stanica. Svako presjedanje druge linije/prevoza je jeftinija karta ako je u tih 90minJavierBosnia wrote: ↑12/12/2021 23:01 Pitanje. S obzirom da zatvorene stanice sve necemo vidjeti jos dugi niz godina, kako planiraju rjesiti uvodjenje razlicitih cijena za 2 stanice i 10 stanica npr. Ako "ponistavam" kartu u tramvaju, kako zna gdje izlazim
I u Istanbulu se u tramvajima i mterou ne otkucava karta na ulasku u vozila, nego na ulasku u stanicu, isto je i sa izlascima, kao i sa brodosvima u sistemu gradskog prevoza.
Kad su u pitanju busevi, tu se kuca u autobusu.
- ChataDodajStaHoces
#756 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mislim da je nas NOVI sistem generalno najslicniji ovom Istanbulskom. I kod nas ce se provlaciti na ulazu u stanicu ili ulazu u trolejbus. Nikad nisam placao tramvaj i metro i IST po broju stanica, vec vozim koliko trebam, ako izadjem i promijenim prevoz onda placas reduciranu cijenu ako je unutar te vremenske. Ne znam odakle ti da se placa po broju stanica._Reds_ wrote: ↑12/12/2021 23:26Nisu bas u Istanbulu vremenske kartice, to je recimo u Becu. U Istanbulu je po broju stanica.ChataDodajStaHoces wrote: ↑12/12/2021 23:21
Rekao bih da ce biti isti sistem kao u Istanbulu - vremenski ogranicene karte a ne duzina stanica. Svako presjedanje druge linije/prevoza je jeftinija karta ako je u tih 90min
I u Istanbulu se u tramvajima i mterou ne otkucava karta na ulasku u vozila, nego na ulasku u stanicu, isto je i sa izlascima, kao i sa brodosvima u sistemu gradskog prevoza.
I upravu si za ove ulaze i gdje se "provlaci" kartica.
-
Hakiz
- ChataDodajStaHoces
#758 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sto se stanica tice, realno ako dobar tender i izvodjac bude, mogu se sve stanice za godinu zamijeniti.
-
Hakiz
#759 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Meni se sviđa i sistem 24-satne karte u Lisabonu. Vrijedi 24 sata od trenutka kada je poništiš prvi put, i u tih 24 sata je neograničen broj vožnji, vrijeme, vrsta prevoza. A cijena je takva da je isplate cijene pojedinačne 4 vožnje.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
- _Reds_
#761 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Meni je u mterou recimo nekad vracalo na kartu iznos novca kad je bila neka kartka relacija.ChataDodajStaHoces wrote: ↑12/12/2021 23:29Mislim da je nas NOVI sistem generalno najslicniji ovom Istanbulskom. I kod nas ce se provlaciti na ulazu u stanicu ili ulazu u trolejbus. Nikad nisam placao tramvaj i metro i IST po broju stanica, vec vozim koliko trebam, ako izadjem i promijenim prevoz onda placas reduciranu cijenu ako je unutar te vremenske. Ne znam odakle ti da se placa po broju stanica._Reds_ wrote: ↑12/12/2021 23:26
Nisu bas u Istanbulu vremenske kartice, to je recimo u Becu. U Istanbulu je po broju stanica.
I upravu si za ove ulaze i gdje se "provlaci" kartica.
- JavierBosnia
#762 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ali u Istanbulu je regulisano zatvorenim stanicama i zna se gdje si usao i gdje izasao. Za metro je tako bilo, tramvajem se nisam puno vozio pa se ne mogu sjetiti.
Nama je problem sto imamo 1/2 stanicu uradjenu zatvorenog tipa da bi se tako moglo racunati duzima voznje
Nama je problem sto imamo 1/2 stanicu uradjenu zatvorenog tipa da bi se tako moglo racunati duzima voznje
-
Hakiz
-
Hakiz
#764 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Tramvaj je kako koja. Zatvorena je na primjer Sultanahmet ili Eminonu, ali čini mi se da Sirkeci nije. Ili Gulhane.JavierBosnia wrote: ↑12/12/2021 23:54 Ali u Istanbulu je regulisano zatvorenim stanicama i zna se gdje si usao i gdje izasao. Za metro je tako bilo, tramvajem se nisam puno vozio pa se ne mogu sjetiti.
Kod nas neće fizički moći zatvoriti ni jednu stanicu poslije Skenderije do Baščaršije. Nema prostora. Osim ako ne budu nešto gradili u korito Miljacke. Ili da ukinu pješacima kretanje obalom na tom potezu. U smjeru prema Ilidži mislim da sve mogu biti zatvorene.
- pezzar
#765 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Samo da dodam, ima Gras i sad vremenske karte. Prošle godine kupovao, npr. važi sat vremena, i tu možeš "prekidati vožnju" koliko hoćeš, poništava se samo jednom kad uđeš u tramvaj. Imaju i neke karte za npr dvije vožnje (to dođe k'o povratna
).
- Tesla Edison
#766 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dok ne naletiš na nedoškolovanog revizora i počne ti praviti problem što broj vozila nije isti kao na karti, bez obzira što je vremenska karta. Nisam jednom bio u takvoj situaciji i nikad više nisam kupio tu kartu. Džaba sve kad je stoka neobrazovana, ne zna ni koje karte mu firma ima u opticaju ni na koji fazom radi. Konj misli da karta važi sat vremena ali samo u jednom vozilu.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#767 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nikada ih nisu promovisali. Da mi nije rekla teta na trafici da ima vremenska nikada ne bih naletio na iste. Kome god kazem "ima vremenska na trafici" sjebu se. Koliko znam nije ih moguce kupiti u traNvaju.
-
Registarska oznaka
#768 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Do Maja se zavrsava dionica od RTV doma do Ilidze. Dvije godine su za citavu dionicu do Zeljeznicke stanice.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#769 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
A sta znaci do rtv kad okretaljka na cvili nije u tome
- Tesla Edison
#770 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma kad ovako čitam koliko vas žulja ova rekonstrukcija, na Štetinom mjestu bih zaustavio sve, vratio štare ishabane šine, poništio narudžbu novih tramvaja i trolejbusa, podnio ostavku zajedno sa kompletnom vladom, i poziciju premijera ostavio Zahiragi.
Ne valja vam? Eto vam neko ko valja pa uživajte i pjevajte "Gras je uz nas, on je naš spas, ko nije uz Gras, taj nije jedan od nas".
Ne valja vam? Eto vam neko ko valja pa uživajte i pjevajte "Gras je uz nas, on je naš spas, ko nije uz Gras, taj nije jedan od nas".
-
splinter
#771 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Tesla Edison wrote: ↑13/12/2021 11:05 Ma kad ovako čitam koliko vas žulja ova rekonstrukcija, na Štetinom mjestu bih zaustavio sve, vratio štare ishabane šine, poništio narudžbu novih tramvaja i trolejbusa, podnio ostavku zajedno sa kompletnom vladom, i poziciju premijera ostavio Zahiragi.
- Thorgerson
#772 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da ne govorimo da je ovo najmanje najgore vrijeme za rekonstrukciju, da tako kazem.
Kretanje ljudi je veoma nisko zbog korone.
Mislim to se moralo uraditi. Sta smo trebali cekati neku tragediju, da se krcat tramvaj prevrne ili nesto slicno?
Znam da je tesko, ali strpimo se nemamo druge opcije.
I ja sam za vremensku kartu. Da mogu koristiti bus, trolu i tramvaj. To se jedino moze rijesiti vremenskom. Ponistavanje po stanicama je prekomplikovano i neprimjenjivo ako se mijenjaju prevozi.
Kretanje ljudi je veoma nisko zbog korone.
Mislim to se moralo uraditi. Sta smo trebali cekati neku tragediju, da se krcat tramvaj prevrne ili nesto slicno?
Znam da je tesko, ali strpimo se nemamo druge opcije.
I ja sam za vremensku kartu. Da mogu koristiti bus, trolu i tramvaj. To se jedino moze rijesiti vremenskom. Ponistavanje po stanicama je prekomplikovano i neprimjenjivo ako se mijenjaju prevozi.
- tramvajtrojka
#773 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Tesla Edison wrote: ↑13/12/2021 11:05 Ma kad ovako čitam koliko vas žulja ova rekonstrukcija, na Štetinom mjestu bih zaustavio sve, vratio štare ishabane šine, poništio narudžbu novih tramvaja i trolejbusa, podnio ostavku zajedno sa kompletnom vladom, i poziciju premijera ostavio Zahiragi.

slika sa scc
ljudi dan dns govore da nije bila potrebna rekonstrukcija da su sine valjale hahahaha a gledaj na sta to lici horor zivi
koliko je nas narod ubijen u pojam sadakom i apsolutnim neradom od strane zna se koje stranke ljudi ne vjeruju da ce sine ikad biti vracene
-
DonieBrasco
#774 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sta kazu zeleni, oni bi bolje ovo odradili i vec zavrsili.
- ChataDodajStaHoces
#775 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kakav ce ovo cultural shock biti za nas narod kad na cestama vide nove trole, nove tramvaje, novu prugu, vrijeme dolaska, placanje mobitelom ili dopunjavanje, kamere na stanicama, policiju ili security negdje u blizini. Fakat nije naivno konstatovati da je ovo najbitnija stvar koja se desila u Sarajevu u posljednjih 20 god.