Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Moderator: Benq
- rida1976
#751 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Da nemas iPhone mozda?
Sta treba osim potvrde da nemam dugova u BHT za prelazak na Novotel? Nemam onaj famozni certifikat od BHT
Sta treba osim potvrde da nemam dugova u BHT za prelazak na Novotel? Nemam onaj famozni certifikat od BHT
- fusion_ba
-
Dzontra_Volta
#753 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Pa na potvrdi o nemanju dugova to napišu.
Ovi PUK-ovi trebaju samo kad prelaziš sa Ultre.
- fusion_ba
#754 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Onda ok. Nisam znao da to napišu na potvrdi.Dzontra_Volta wrote: ↑31/07/2023 06:48Pa na potvrdi o nemanju dugova to napišu.
Ovi PUK-ovi trebaju samo kad prelaziš sa Ultre.
-
Novvko
#755 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Što se BH Telecom tiče, na osnovu iskustva od prije par mjeseci, oni ne izdaju tu potvrdu zbog prelaska na drugu mrežu. Nego jedini način je da se ode u flijalu, raskine trenutni ugovor, potpiše da se prelazi na Ultru (što dodatno naplate, mislim 5KM) i onda se dobiju podaci sa PIN i PUK kodovima i može se s njima preći na bilo koju drugu mrežu, kao Ultra korisnik. To im je valjda fora da od korisnika još posljednji put uzmu pare. Ovo je iskustvo iz aprila ove godine, ne znam jesu li u međuvremenu promijenili šta, mada sumnjam.
- fusion_ba
#756 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Ja sam na taj način prešao sa BH Telecoma na drugu mrežu ali nisu mi naplatili prelazak sa pretplate na Ultru. Čak me iznenadilo da je bilo besplatno. Ali to je bilo krajem 2021.
-
Novvko
#757 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Što se Novotela tiče, skoro svi u familiji su prešli, jer su stvarno povoljni. Usluga je odlična, konačno operater koji ima moderne prepaid tarife kao u Evropi, a i ova tarifa "mreža PLUS" na pretplatu ne može biti povoljnija. Dobro, svi smo svjesni da je ovo price dumping da bi se što više privukli novi korisnici, ali šta je tu je, ko je kriv drugim operaterima, pogotovo BHT što imaju nekonkurentne tarife.
Međutim, ima jedna stvar u kojoj su isti kao i svi drugi operateri, odnosno firme u BiH. A to je nepoštovanje kandidata koji se prijave na posao. Nikad mi neće biti jasno da primiš CV, a ne možeš ni neki auto reply napraviti da odgovori kandidatu da je aplikacija primljena. Još manje to mogu shvatiti kod IT i telekomunikacijskih firmi. Također, svjestan sam da sigurno uvijek ima dosta prijava, ali također ne mogu da shvatim da se kandidatima ne može poslati barem neki template e-mail da ne odgovara uslovima itd. Ta bahatost kod naših firmi i HR odjeljenja mi nikad neće biti jasna i treba je maksimalno osuđivati. Automatski mi ta firma ne djeluje ni kao dobar poslodavac, jer joj se je*e za zaposlenog, kao i za aplikanta. Ako neko iz Novotela prati ovaj chat (a vjerujem da da), radite na ovom polju, inače sram vas bilo.
Međutim, ima jedna stvar u kojoj su isti kao i svi drugi operateri, odnosno firme u BiH. A to je nepoštovanje kandidata koji se prijave na posao. Nikad mi neće biti jasno da primiš CV, a ne možeš ni neki auto reply napraviti da odgovori kandidatu da je aplikacija primljena. Još manje to mogu shvatiti kod IT i telekomunikacijskih firmi. Također, svjestan sam da sigurno uvijek ima dosta prijava, ali također ne mogu da shvatim da se kandidatima ne može poslati barem neki template e-mail da ne odgovara uslovima itd. Ta bahatost kod naših firmi i HR odjeljenja mi nikad neće biti jasna i treba je maksimalno osuđivati. Automatski mi ta firma ne djeluje ni kao dobar poslodavac, jer joj se je*e za zaposlenog, kao i za aplikanta. Ako neko iz Novotela prati ovaj chat (a vjerujem da da), radite na ovom polju, inače sram vas bilo.
-
sabanss
#758 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Pa valjda znaš svoj PIN, PIN2, PUK i PUK2? Mislim, bilo da je prepaid ili postpaid dobiješ karticu sa tim podacima. Nije valjda da jedini to čuvamNovvko wrote: ↑05/08/2023 15:29 Što se BH Telecom tiče, na osnovu iskustva od prije par mjeseci, oni ne izdaju tu potvrdu zbog prelaska na drugu mrežu. Nego jedini način je da se ode u flijalu, raskine trenutni ugovor, potpiše da se prelazi na Ultru (što dodatno naplate, mislim 5KM) i onda se dobiju podaci sa PIN i PUK kodovima i može se s njima preći na bilo koju drugu mrežu, kao Ultra korisnik. To im je valjda fora da od korisnika još posljednji put uzmu pare. Ovo je iskustvo iz aprila ove godine, ne znam jesu li u međuvremenu promijenili šta, mada sumnjam.
Btw i pojedine banke ti naplate 5 KM listing stanja računa ako nemaš onaj izvod koji ti pošalju svaki mjesec tako da ovo od Telecoma apsolutno opravdavam. Ne brineš se o svojim stvarima, plati da se ja brinem
-
miroslavs
#759 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Izgleda da je i Eronet uveo, ali se trenutno treba zatražiti u poslovnici. Ako će netko ići zatražiti, bio bih zahvalan ako bi javio iskustva (trošak, procedura i slično)markma wrote: ↑18/06/2023 12:38Zar planiraju uvesti e-sim?Mishelinke wrote: ↑18/06/2023 12:14 Ma ja na ovo odmah prelazim čim uvedu esim. Fenomenalni su im paketi.
Eronet izgleda testira.
Last edited by miroslavs on 07/08/2023 23:01, edited 1 time in total.
- crnivrag
#760 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Da prostiš možeš kupiti eSIM odmah putem stranice https://novotel.ba/eSIM ili u okviru Moj Novotel aplikacije.
QR kod za aktivaciju se odmah dobija nakon uplate.
-
bogata_sirotinja
#761 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Stigao update Moj novotel app.
Ispravili su ono oko kupovine e-sim kartice.
Definitivno se kroz app kupuje novi e-sim.
Zamjena već postojeće fizičke kartice je moguća samo u poslovnici.
Ako neko iz novotel-a čita ovaj forum, dajte razmotrite sledeće:
1. Dodajte mogućnost widget-a iz app tako da widget van app pokazuje raspoložive resurse MIN, SMS i MB,
2. Uvođenje dodatnih roming tarifnih opcija,
3. Uvođenje VoLTE usluge,
4. Uvođenje mogućnosti djeljenja resursa mobilnog interneta iz pretplate na drugoj SIM kartici koja je namjenjena samo za DATA saobraćaj,
5. Uvođenje "kućnog" mobilnog interneta, pa čak i fiksne telefonske usluge koja se realizuje putem mobilne mreže.
1. Dodajte mogućnost widget-a iz app tako da widget van app pokazuje raspoložive resurse MIN, SMS i MB,
4. Uvođenje mogućnosti djeljenja resursa mobilnog interneta iz pretplate na drugoj SIM kartici koja je namjenjena samo za DATA saobraćaj,
5. Uvođenje "kućnog" mobilnog interneta, pa čak i fiksne telefonske usluge koja se realizuje putem mobilne mreže.
-
miroslavs
#762 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Ma mislio sam na Eronet, tako da sam sad ispravio odnosno naglasio. Za Novotel znam da se može online, to je odlično. Već sam testirao Novotel eSIM, radi bez problema i odmah po uplati instant dostave na e-mail u pdf-u.crnivrag wrote: ↑07/08/2023 20:07Da prostiš možeš kupiti eSIM odmah putem stranice https://novotel.ba/eSIM ili u okviru Moj Novotel aplikacije.
QR kod za aktivaciju se odmah dobija nakon uplate.
Što se Eroneta tiče, pitao sam ih u chatu, kažu da su uveli, ali da trenutno ne mogu dati dodatne informacije i da im se treba obratiti u poslovnici.
Počinju i pisati nešto na temu eSIM-a, evo link
https://www.hteronet.ba/korisnicka-podr ... -esim-c252

-
miroslavs
#763 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Za VoLTE sam ih pitao u Messengeru i rekli su "navedena usluga je u implementaciji", što znači rade na tome.bogata_sirotinja wrote: ↑07/08/2023 21:12 Stigao update Moj novotel app.
Bilo bi dobro da i VoWiFi odnosno WiFi Calling uvedu (pozivanje uklj. SMS preko WiFi mreže), i to sam im predlagao, ali nažalost nisu ništa odgovorili na prijedlog. Treba im što više ljudi predlagati tako da shvate ozbiljnije i prioritiziraju.
U Njemačkoj većina mobilnih operatera ima VoWiFi, a jako je korisno npr. u područjima gdje nema signala mobilne mreže, ali ima dostupan WiFi, tako da je i dalje moguće primiti poziv i SMS. Na nekim mobitelima moguće je podesiti i da pozivi i poruke budu usmjereni preko podatkovne veze druge (e)SIM kartice, što je korisno ako od jedne mreže nema signala, a od druge ima. Jednako tako može biti korisno i za izbjegavanje troškova roaminga - pozivi i poruke upućeni preko VoWiFi ili podatkovne veze druge (e)SIM kartice tretiraju se kao pozivi upućeni iz domaće mreže! Osim naravno ako operater odluči drugačije pa na temelju non-BiH IP adrese naplaćuje više i slično. Ili totalno blokira korištenje VoWiFi-ja izvan države (to u Njemačkoj radi samo Vodafone DE, dok Deutsche Telekom i o2 DE dopuštaju i u inozemstvu - kod o2 DE VoWiFi se čak može prioritizirati u odnosu na mobilnu mrežu. Ali se kod Vodafona može zaobići ograničenje uz pomoć VPN-a
-
takone97
#764 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Ajmo ljudi pomoc planiram na novotel pa me zanima pokrivenost nas u federaciji sa njim znam za sarajevo da je dobra ali ovi ostali dijelovi ako neko koristi mtel ili novotel sa kaze iskustva hvala unaprijed
-
Mrvice_ba
#765 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Moje iskustvo po bosni:
Sarajevo extra
Igman veliko polje ekstra
Bjela babin do ekstra, umoljani nula
Neum solidno
Travnik solidno
Vlasic lose/ nema nikako
Busovača solidno
Vitez odlican
Mostar ekstra
Konjic ekstra
Trebević ekstra
Dionica autoceste do lasve odlicno
Zenica extra
Dionica sa Mostar solidno sa prekidima
Dionica Ahmići dolac solidno sa prekidima
Dionica Mostar stolac neum ogromni prekidi.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#766 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Neki dan na Bjelasnici/Dejcicima 0.. nista.. Ni GSM
- purgatorio
#767 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
USK, pokrivenost vrlo dobra, za nijansu slabije od Eroneta i BHT.
- Mishelinke
#768 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Iza Babinog Dola zaboravi na Mtel, Novotel, Eronet, Haloo. Dakle Dejčići, Pendičići, Ledići, Šabići, Umoljani, Tušila, Ljuta, Lukomir,.... signal 0. Ni 2G, ni 3G, ni 4G.
Što je najgore, nacionalnog roaminga nema, pa ako se nalaziš na tom području, a imaš samo neku od gore nabrojanih mreža, onda si totalno offline i nedostupan.
-
miroslavs
#769 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Ovo bi bilo dobro rješenje i za BiH:Mishelinke wrote: ↑11/08/2023 08:51Iza Babinog Dola zaboravi na Mtel, Novotel, Eronet, Haloo. Dakle Dejčići, Pendičići, Ledići, Šabići, Umoljani, Tušila, Ljuta, Lukomir,.... signal 0. Ni 2G, ni 3G, ni 4G.
Što je najgore, nacionalnog roaminga nema, pa ako se nalaziš na tom području, a imaš samo neku od gore nabrojanih mreža, onda si totalno offline i nedostupan.
"Njemački operatori rješavaju probleme s pokrivenošću mreže kroz implementaciju tehnologije multi-operator core network (MOCN) koja omogućuje dijeljenje pristupnih čvorova između dvaju ili više operatora."
Izvor: https://www.mobileworldlive.com/feature ... rage-gaps/
To je omogućeno samo u ruralnim područjima zbog konkurentnosti tržišta.
Btw koga zanima, pokrivenost pojedinog mobilnog operatera u BiH se može otprilike provjeriti na Speedtest mobilnoj aplikaciji - tu postoje mape pokrivenosti.
-
Novvko
#770 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Kao prepaid korisnik možeš preći na drugu mrežu samo sa potvrdom o izmirenim uslugama. To u poslovnicama BHT ne izdaju, nego ti ponude da raskineš ugovor odmah i pređeš na ultru i to naplate 5 KM. A kao prepaid korisnik prelaziš na drugu mrežu sa PUK podacima.sabanss wrote: ↑07/08/2023 12:50Pa valjda znaš svoj PIN, PIN2, PUK i PUK2? Mislim, bilo da je prepaid ili postpaid dobiješ karticu sa tim podacima. Nije valjda da jedini to čuvamNovvko wrote: ↑05/08/2023 15:29 Što se BH Telecom tiče, na osnovu iskustva od prije par mjeseci, oni ne izdaju tu potvrdu zbog prelaska na drugu mrežu. Nego jedini način je da se ode u flijalu, raskine trenutni ugovor, potpiše da se prelazi na Ultru (što dodatno naplate, mislim 5KM) i onda se dobiju podaci sa PIN i PUK kodovima i može se s njima preći na bilo koju drugu mrežu, kao Ultra korisnik. To im je valjda fora da od korisnika još posljednji put uzmu pare. Ovo je iskustvo iz aprila ove godine, ne znam jesu li u međuvremenu promijenili šta, mada sumnjam.![]()
Btw i pojedine banke ti naplate 5 KM listing stanja računa ako nemaš onaj izvod koji ti pošalju svaki mjesec tako da ovo od Telecoma apsolutno opravdavam. Ne brineš se o svojim stvarima, plati da se ja brinem![]()
-
TwistedX
#771 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Meni npr na Novotel dosta stopa video poziv na bilo kojoj aplikaciji. To nisam imao sa Eronet. Pokrivenost je dosta solidna sa pojedinim prekidima na putevima, pogotovo od Kladnja prema Tuzli. Volio bih iskreno da je malo jači signal prema Neumu jer budem često u Komarnoj (Hrvatska) pa iz Neuma ide signal. Eronet i BHtelecom ima odličan signal u Komarnoj. Konkretno veći gradovi su ekstra pokriveni dok manji malo slabije. Putevi su sa dosta prekida. Na kraju opet ponavljam dosta mi stopa video poziv na bilo kojoj aplikaciji od kako sam na Novotel, dok to nisam imao na Eronet.
-
bogata_sirotinja
#772 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Nije se nikad ni mogao kupiti tj. zamjeniti preko app.
Preko app ide samo kupovina start prepaid paketa u vidu eSIM-a.
Zamjena trenutnih kartica za eSIM moguća je samo u poslounici, ne znam može li preko agenata prodaje...
Preko app ide samo kupovina start prepaid paketa u vidu eSIM-a.
Zamjena trenutnih kartica za eSIM moguća je samo u poslounici, ne znam može li preko agenata prodaje...
-
cicagorio
#773 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Ima tu jedna stvar koja se lahko zaboravi. Novotel je virtualni operater koji koristi mtel mrežu. To znači da će mtel UVIJEK prioritizirati svoj saobraćaj prije novotela, zato se dešavaju ovakve situacije. Novotel korisnici su korisnici drugog reda i njima se daje preostali kapacitet.TwistedX wrote: ↑11/08/2023 22:43 Meni npr na Novotel dosta stopa video poziv na bilo kojoj aplikaciji. To nisam imao sa Eronet. Pokrivenost je dosta solidna sa pojedinim prekidima na putevima, pogotovo od Kladnja prema Tuzli. Volio bih iskreno da je malo jači signal prema Neumu jer budem često u Komarnoj (Hrvatska) pa iz Neuma ide signal. Eronet i BHtelecom ima odličan signal u Komarnoj. Konkretno veći gradovi su ekstra pokriveni dok manji malo slabije. Putevi su sa dosta prekida. Na kraju opet ponavljam dosta mi stopa video poziv na bilo kojoj aplikaciji od kako sam na Novotel, dok to nisam imao na Eronet.
Sličnih primjera ima bilo gdje u Evropi. NPR Njemačka, mali milion virtualnih operatera koristi Deutsche Telekom mrežu. Čim je neka lokacija opterećena, oni koji su Telekom pretplatnici imaju uslugu bez problema, svi virtualni ispaštaju.
- fusion_ba
#774 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Kod nas ni ovi glavni nemaju stabilne brzine. Pogotovo kad je neki događaj gdje je veliki broj ljudi (utakmice, koncerti, protesti), nema šanse ni da sliku pošalješ.
Što se tiče Novotela nisam primjetio manje brzine u odnosu na mtel.
Što se tiče Novotela nisam primjetio manje brzine u odnosu na mtel.
-
TwistedX
#775 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *
Isto tako, brzina je fenomenalna.