Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#751 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Jeste. Iskreno nategnuto.
Ok, jel moguce prosjecnom bosancu i njegovoj zeni da zajedno imaju tu cifru za 4-5 godina ako krenu od restorana i skladista ?
Mogul ja..
svaka prosjecna familija ima oko 3 tisuce eura u Becu..
Dope_Man

#752 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Dope_Man »

julisiz es grant wrote:
kiki-miki wrote:Pa Hrvati takoreci mogu birati gdje ce - EU pasos.
I oni baš Irsku izabrali? Prije Španije, Francuske, jebene Engleske, Portugala...eto nećemo računati Švabe i jedne i druge kao najbliži i najlogičniji izbor.
Mislim da njihovi mediji to napuhuju i stvaraju famu oko toga da bi se i po tome razlikovali od nas ostalih primitivnih Balkanaca kojima je Švabo svetinja, a da u stvarnosti i nije baš i tako. Haloo, zemlja bogu za nogu...pa cijena karte ako dvaput kući odleti u godini pojede mu dio razlike koji uštedi da ne živi u Njemačkoj.
Spanija i Portugal ekonomska rupa, Francuska u stalnim problemima sa migrantima (bar se tako predstavlja u medijima) a i jezik je tu.. Irska ponajbolje plate, Engleski jezik (koliko toliko) i ima poslova tonu. Cijena putovanja nije toliko strasna ovih dana, a ima ljudi koji svakako i ne planiraju dolaziti nazad ni u posjetu.
insomnia78

#753 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Jeste. Iskreno nategnuto.
Ok, jel moguce prosjecnom bosancu i njegovoj zeni da zajedno imaju tu cifru za 4-5 godina ako krenu od restorana i skladista ?
Naravno da je moguce. Minimalac je mescini milju i dvjesto
Banksy

#754 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

zforumas wrote:
Najjaci su mi ovi koji su "radili u magacinu" ili "prali guzice" pa kontaju ds svi to moraju proci. Ima ba raje koja zivi normalno i radi normalne poslove, koja ne zivi u getu, ne ide po bosanskim i inim tefericima i ne okrece jagnjad u parku.
svako piše priču svog kruga i svijeta, tako i ovdje...
madner

#755 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Pocela prica prije odlaska. Cevapi bljutavi, kobaja bavarska dobra. :D
A sto imaju onaj crni hljeb tek :mrgreen:
Zivot mi je tmuran bez jetrenog sira. :( :mrgreen:
seln

#756 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

U cijeloj ovoj prici, svi ignorisemo jednu vaznu cinjenicu: svaki covjek, svaki zivot je drugaciji.
Kad sam bio srednjoskolac, u ruke mi je dopala knjiga "Kako nauciti da mislite". Ne sjecam se autora ni izdavaca, ali sam zapamtio par stvari...
vrijeme1 nije vrijeme2, covje1 nije covjek2, situacija1 nije situacija2.
Vidim da mnogi ovdje uzimaju sebe kao sablon za sve ostale... lafo, ja mogu nauciti jezik za godinu, glup je svako ko ne moze.
Ili, zgubidan je svako ko ne moze odvojiti par sati dnevno za fakultet. Ili, jaran i zena zajedno 2500 eura, zivi ko bog.
Neki ljudi trebaju pet godina za ucenje jezika; jednostavno, to im nije jaca strana i zbog toga nisu ni glupi ni lijeni.
Odnosno, volio bih da vidim muza i oca dvoje djece, koji radi od 7 do 5 i koji moze odvojiti "par sati" za fakultet.
Ili da neko zivi, ne k'o bog, vec bilo kako, od 2500 u npr. Frankfurtu.
Dakle, gospodo draga, samo bez brzih zakljucaka. Bosanci su inace poznati po tome, u roku od dva dana skontaju kako zivot funkcionira, ko je vrijedan, ko je lijen, ko je glup...
Inace, prica je suvisna, kao i ova tema. Svako ko je voljan da ode, neka podigne guzicu i neka ode. Tako ce najbolje vidjeti i nece ga niko ni odvratiti ni nagovoriti. Mogu ja pricati do sutra kako sam i sta sam, to za nekog drugog ne znaci nista. Jednostavno, on nije ja.
animals

#757 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Banksy wrote:
zforumas wrote:
Najjaci su mi ovi koji su "radili u magacinu" ili "prali guzice" pa kontaju ds svi to moraju proci. Ima ba raje koja zivi normalno i radi normalne poslove, koja ne zivi u getu, ne ide po bosanskim i inim tefericima i ne okrece jagnjad u parku.
Normalno..
samo mi nije jasno sta visoko skolovani traze na ovome forumu..
ono tipa, zaradjuje 5 milja, ne znam, neki strucnjak za visoku tehnologiju,
i onda lijeci komplekse na ovome forumu..
Banksy

#758 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

seln wrote:
Inace, prica je suvisna, kao i ova tema. Svako ko je voljan da ode, neka podigne guzicu i neka ode. Tako ce najbolje vidjeti i nece ga niko ni odvratiti ni nagovoriti. Mogu ja pricati do sutra kako sam i sta sam, to za nekog drugog ne znaci nista. Jednostavno, on nije ja.
:thumbup:
animals

#759 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

seln wrote:U cijeloj ovoj prici, svi ignorisemo jednu vaznu cinjenicu: svaki covjek, svaki zivot je drugaciji.
Kad sam bio srednjoskolac, u ruke mi je dopala knjiga "Kako nauciti da mislite". Ne sjecam se autora ni izdavaca, ali sam zapamtio par stvari...
Vidim da mnogi ovdje uzimaju sebe kao sablon za sve ostale... lafo, ja mogu nauciti jezik za godinu, glup je svako ko ne moze.
Ili, zgubidan je svako ko ne moze odvojiti par sati dnevno za fakultet. Ili, jaran i zena zajedno 2500 eura, zivi ko bog.
Neki ljudi trebaju pet godina za ucenje jezika; jednostavno, to im nije jaca strana i zbog toga nisu ni glupi ni lijeni.
Odnosno, volio bih da vidim muza i oca dvoje djece, koji radi od 7 do 5 i koji moze odvojiti "par sati" za fakultet.
Dakle, gospodo draga, samo bez brzih zakljucaka. Bosanci su inace poznati po tome, u roku od dva dana skontaju kako zivot funkcionira, ko je vrijedan, ko je lijen, ko je glup...
E da se i ja slozim u necemu sa tobom..
detroit-mercy

#760 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
Banksy wrote:
zforumas wrote:
Normalno..
samo mi nije jasno sta visoko skolovani traze na ovome forumu..
ono tipa, zaradjuje 5 milja, ne znam, neki strucnjak za visoku tehnologiju,
i onda lijeci komplekse na ovome forumu..
to forum rezervisan za one sa nizim IQom :mrgreen:
Izgleda cim zaradjujes vise od 2hiljade odmah si iskompleksiran, tipicno nase ta ce on ja mu kroz noge probacivo :skoljka: .
insomnia78

#761 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Otprilike tako.
statixx

#762 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by statixx »

seln wrote:Odnosno, volio bih da vidim muza i oca dvoje djece, koji radi od 7 do 5 i koji moze odvojiti "par sati" za fakultet.
Taj sam....na masteru :mrgreen:

Ali generalno se slazem se s tobom .
animals

#763 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

detroit-mercy wrote: to forum rezervisan za one sa nizim IQom :mrgreen:
Izgleda cim zaradjujes vise od 2hiljade odmah si iskompleksiran, tipicno nase ta ce on ja mu kroz noge probacivo :skoljka: .
Nisam napisao inteligentni, nego skolovani..
a mozes ti zaradjivati koliko hoces, ali nemoj se ovdje hvaliti..
i uzgred, ovaj forum prepun programera i neki menadzera koji zaradjuju preko petaka..
detroit-mercy

#764 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
i uzgred, ovaj forum prepun programera i neki menadzera koji zaradjuju preko petaka..
Ko se hvali, ja se ne hvalim samo kazem da znam masu ljudi koji prave te i vece pare i da 5k i nije neka svota samo malo guzicu u stranu.
Jebo te, treba covjek da se stidi sto je zavrsio fax i sto je u stanju da zaradi neku pristojnu paru :-).
Najbolje bi bilo da svi ovdje kukamo kako se nema i kako se jdva sastavlja kraj sa krajem i kako je plafon 2k ojra :-)
animals

#765 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
animals wrote:
Ko se hvali, ja se ne hvalim samo kazem da znam masu ljudi koji prave te i vece pare i da 5k i nije neka svota samo malo guzicu u stranu.
Jebo te, treba covjek da se stidi sto je zavrsio fax i sto je u stanju da zaradi neku pristojnu paru :-).
Najbolje bi bilo da svi ovdje kukamo kako se nema i kako se jdva sastavlja kraj sa krajem i kako je plafon 2k ojra :-)
Ma znam ja da ima ljudi koji zaradjuju 10x vise od mene, i koji su skolovaniji 10x vise od mene..
i nisam napisao da si ti iskompleksiran..
ali ajd, nek sam ja tipicno nas..
vecina mladi ljudi je skolovanija od mene, jer ja imam samo zanat,
a ovi danas idu dalje, i svijet ipak napreduje, tako i skolstvo..
vjesticanametli

#766 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Jel se onaj sto radi na glodalici zove gloDZac :D
irac300

#767 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by irac300 »

animals wrote: i uzgred, ovaj forum prepun programera i neki menadzera koji zaradjuju preko petaka..
Blago se Nijemcima, od Sirije dobiše doktore i inžinjere, a od nas programere. :D
vjesticanametli

#768 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

I menaDZere :D
animals

#769 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

vjesticanametli wrote:I menaDZere :D
a kako bi ti napisala.. :D
vjesticanametli

#770 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

animals wrote:
pa napisala sam :D bitno je sveto DZ bh skolstva
animals

#771 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

vjesticanametli wrote:
animals wrote:
pa napisala sam :D bitno je sveto DZ bh skolstva
Mandzukic..
jel tako..
vjesticanametli

#772 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

NEeeeee :twisted: manDZukic
detroit-mercy

#773 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

seln wrote:U cijeloj ovoj prici, svi ignorisemo jednu vaznu cinjenicu: svaki covjek, svaki zivot je drugaciji.
Generalno se slazem da je svaka osoba razlicita kao i sto je svaka prica razlicita ali kad pogedamo na siru populaciju mi se u principu ponasamo ili donosimo odluke na slican nacin. O ovome ti mogu dosta toga reci osobe koje su studirale psihologiju ali i osobe iz marketinga. Na sve to treba dodati i uticaj okoline/sredine koji je jaka determinanta u ljudskom ponasanju. Sasvim je razlicitio ako si okruzen gomilom defetista ili pesimista a sasvim drugacije ako si okruzen ljudima koji zrace optimizmom i ili pozitivnom energijom. Ja kad ponekad sjednem sa ovim prvim dodje mi da nakon price sa njima odem na prvi most i da se bacim :mrgreen:.
Vidis, ti kazes da ti saljes svoje dijete u privatnu skolu da ne bi zavrsilo u kriminalnom miljeu ili negdje ispod prosjeka.
Sad ako je svaka prica zasebna ako je svaka osoba karakteristicna jedinka zasto onda ne kazes "hej let it be", ono je razlicito od njih i naci ce svoj put, mozda ce skontati da to nije za njeg ili nju i slicno, ali ne ipak ti biras da posaljes svoje dijete sa djecom koja imaju vise ciljeve ili koje usmjeravaju ka visim ciljevima umjesto onog svako je jedinka za sebe i le it be.
Kada si okruzen osobama kojima je jedini cilj sixpack nakon posla onda htio ili ne i ti ces svoje ciljeve/teznje/stremljenja prilagoditi okolini.
Nista drugacije od svijeta u kome se nalazi tvoje ili moje dijete, ako u razredu imas 90 posto njih koji planiraju da nastave dalje sa skolovanjem vjerovatnoca je da ce i tvoje dijete planirati da bude sa ovih 90% na drugu stranu ako je 90% njih vidi sebe kao makroa ili dilera onda ce i tvoje dijete vjerovatno sebe vidjeti u tom miljeu.
elcaliente

#774 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Ima velikih razlika u zemljama u koje se emigrira: npr u Njemackoj nemozes nikada postici ono sto mozes u Svici, Holandiji ili skandinavskim zemljama.
U Njemackoj nikada nemozes postati bogat kao u USA, Kanadi ili Australiji, jednostavno ti sistem to nedozvoljava.
Ali isto tako je bolje u Njemackoj nego u Italiji ili Spaniji.
Interesuje me isto ako vec neko ima zelju za emigracijom iz ovog ili onog razloga a zna Engleski zasto se neokrene prema istoku, Emirati ili neke arapske ili azijske zemlje?
Puno Njemaca ide raditi u Emirate jer su dobe plate i uslovi. Preko 60 hiljada Njemaca radi u Kini.
Ja kada bi emigrirao iz BiH u Evropi bi jedino birao Svicu inace sto dalje od Evrope.
HAVANA

#775 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

To je to. :thumbup: Ja ne bi mogao nikada raditi nesto sto neko drugi radi sa osmijehom na licu.On se uzasava onoga sto ja radim i raznih odluka i rizika,neko uziva u zanatu,radi sto voli...I sta ja imam sad nekom nesta objasnjavati,ili on meni.Mogu eventualno dati neki savjet ako je iz oblasti koju poznajem ili pitati kad meni treba.I to je to.
Post Reply