Kruzni tok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#751 Re: Kruzni tok
Za homo bosniacusa samo fizicka prepreka rjesava stvar, kao dolje u Mostaru kod sjevernog logora.
-
nemezis
#752 Re: Kruzni tok
A nemoj pretjerivati. Ne može jedan vozač zaustaviti cijeli kružni. Kada je jedno vozilo u kružnom, na njega može čekati samo onaj na sljedećem izlazu nakon njega, svi ostali mogu uci u kružni. Drugim riječima, na njega čeka 90 stepeni kružnog nakon njega, ostali po gasu i u kružni. Ako neko nije sposoban uci u kruzni zato sto se na 180 stepeni od njega nalazi vozilo, do njega je.Naslovnica wrote:Moje pitanje na 'čemu onda služi unutrašnja traka' odnosilo se na ove koje instruktori uče da voze samo vanjskom, bez obzira gdje izlaze.Travnički Noćni Šetač wrote:Radi veće protočnosti saobraćaja kroz raskrsnicu... ne treba miješati fizičku propusnu moć ceste sa dvije trake u odnosu na cestu sa jednom trakom i pravila saobraćaja koja regulišu odnos između tih traka...
...
Na kružnom toku na raskrsnici Split - Solin- Trogir - Podstrana sa 4 saobraćajne trake u kružnom toku, na dijelu kružnog toka prednost imaju vozila u kružnom toku a na drugom dijelu kružnog toka prednost imaju vozila koja ulaze u kružni tok... slabo udesa bude iako je prolazna brzina od 50 - 60 km/h... ali pravila se poštuju i to sve ide dosta tečno i bez velikih gužvi jer je propusna moć kružnog toka dosta velika...![]()
Ja sam po njemačkim kružnim vozio prije 20 godina, nemam nikakav problem s kružnim.
Imam problem s vozačima koji ne znaju ili ne poštuju pravila u kružnom.
Imam poznanika koji redovno kruži vanjskom na velikom kružnom u Briješću. On lagano vanjskom , svi stanu da on prođe...i izađe na četvrtom izlazu (na autoput ).
Druga stvar, koje pravilo krši taj tvoj poznanik i koja su to pravila u kružnom?
-
yasaq
#753 Re: Kruzni tok
Naslovnica wrote:Pa xebemu mišs, čemu onda služi unutrašnja traka ako je već dozvoljeno vozati se vanjskom do besvjesti?!r_faruk wrote:moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
u zobs-u se kruzni tok spominje na dva mjesta...
ZOBS tretira kružni tok kao saobračajnicu sa dvije trake i ne možeš presjeći desnu traku ako nije prazna da bi uhvatio izlaz desno. To je automatski oduzimanje prvenstva, vozačka mjesec dana , novčana kazna i bodovi !Kod isključivanja vozila iz kružnog toka saobraćaja je neophodno da pozorno pratite uvjete saobraćaja oko vašeg vozila, pravovremeno uključite desni pokazivač smjera kretanja, te obratite pozornost na opasnost od preplitanja smjerova vožnje.
Ako se pak isključujete iz lijeve saobraćajne trake trebate biti posebno pažljivi na vozila u desnoj saobraćajnojj traci jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Dato prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava predmetno isključenje, ne isključujte se na silu, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju. Kod isključivanja iz kružnog toka saobraćaja treba ustupiti prednost prolaska pješacima i biciklistima koji prelaze izlaznu cestu (npr. sastavni dio kružnog toka su biciklistički i pješački prijelaz).
- van Basten
#754 Re: Kruzni tok
U Albaniji u jednom kruznom vidjeh lika kako pece kukuruze izmedju dva izlaza i tu vanjska trakauglavnom sluzi da zainteresovane musterije stanu i kupe kukuruz.
Po nacinu na koji mi shvatamo kruzni tok i kako mu pristupamo mnogo smp blizi tom albanskom modelu nego nekom od zapadnoevropskih ovdje spominjanih
Po nacinu na koji mi shvatamo kruzni tok i kako mu pristupamo mnogo smp blizi tom albanskom modelu nego nekom od zapadnoevropskih ovdje spominjanih
-
NediM17
#755 Re: Kruzni tok
Nego, reci ti nama ko ima prednost u kruznom u Albaniji? 
-
Naslovnica
#756 Re: Kruzni tok
Ne pretjerujem.nemezis wrote:A nemoj pretjerivati. Ne može jedan vozač zaustaviti cijeli kružni. Kada je jedno vozilo u kružnom, na njega može čekati samo onaj na sljedećem izlazu nakon njega, svi ostali mogu uci u kružni. Drugim riječima, na njega čeka 90 stepeni kružnog nakon njega, ostali po gasu i u kružni. Ako neko nije sposoban uci u kruzni zato sto se na 180 stepeni od njega nalazi vozilo, do njega je.Naslovnica wrote:Moje pitanje na 'čemu onda služi unutrašnja traka' odnosilo se na ove koje instruktori uče da voze samo vanjskom, bez obzira gdje izlaze.Travnički Noćni Šetač wrote:Radi veće protočnosti saobraćaja kroz raskrsnicu... ne treba miješati fizičku propusnu moć ceste sa dvije trake u odnosu na cestu sa jednom trakom i pravila saobraćaja koja regulišu odnos između tih traka...
...
Na kružnom toku na raskrsnici Split - Solin- Trogir - Podstrana sa 4 saobraćajne trake u kružnom toku, na dijelu kružnog toka prednost imaju vozila u kružnom toku a na drugom dijelu kružnog toka prednost imaju vozila koja ulaze u kružni tok... slabo udesa bude iako je prolazna brzina od 50 - 60 km/h... ali pravila se poštuju i to sve ide dosta tečno i bez velikih gužvi jer je propusna moć kružnog toka dosta velika...![]()
Ja sam po njemačkim kružnim vozio prije 20 godina, nemam nikakav problem s kružnim.
Imam problem s vozačima koji ne znaju ili ne poštuju pravila u kružnom.
Imam poznanika koji redovno kruži vanjskom na velikom kružnom u Briješću. On lagano vanjskom , svi stanu da on prođe...i izađe na četvrtom izlazu (na autoput ).
Druga stvar, koje pravilo krši taj tvoj poznanik i koja su to pravila u kružnom?
Da vozi unutrašnjom do četvrtog izlaza i prestroji se tamo gdje treba, niko ne bi trebao da stoji i čeka da maršal prođe vanjskom. Je li sada malo jasnije o čemu pišem?!
Ustvari, taj izlaz na autoput je peti izlaz. Ima i šesti - onaj kojim se vraćaš prema Stupu.
Zaista ne znam koji se zakon krši ako se vozi vanjskom duže od 2 izlaza, ali kod kulturnih vozača koji misle i na ostale učesnike u saobraćaju to je normalna stvar, ako ne stvar zakona, a onda stvar saobraćajne kulture.
A saobraćajna kultura nam je niska i pada sve niže.
- van Basten
#757 Re: Kruzni tok
Ko se bolje podzoniNediM17 wrote:Nego, reci ti nama ko ima prednost u kruznom u Albaniji?
-
Naslovnica
#758 Re: Kruzni tok
Već 3 godine svaki radni dan minimalno jednom prođem kružnim u Briješću. Iz pravca Wise ulazim lijevom trakom, uključujem se u unutrašnju, pratim saobraćaj, na vrijeme se prestrojim u vanjsku za autoput, i ležerno ili uz malo gasa ili lagane kočnice, pri tome ne ugrožavajući nikoga i ne kršeći nikakve propise, izađem na autoput. Najčešće iz unutrašnje direktno u lijevu, ili iz vanjske u desnu. Za 3 godine nikada nisam imao niti jednu situaciju koja bi se mogla nazvati incidentnom. Ja ne znam zašto neki stalno traže da im se citiraju članovi zakona, kao da je problem voziti ovako kako ja vozim. A možda i jeste problem za 'ja pa ja' tipove u one koje su instruktori učili da voze samo vanjskom.yasaq wrote:Naslovnica wrote:Pa xebemu mišs, čemu onda služi unutrašnja traka ako je već dozvoljeno vozati se vanjskom do besvjesti?!r_faruk wrote:moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
u zobs-u se kruzni tok spominje na dva mjesta...
ZOBS tretira kružni tok kao saobračajnicu sa dvije trake i ne možeš presjeći desnu traku ako nije prazna da bi uhvatio izlaz desno. To je automatski oduzimanje prvenstva, vozačka mjesec dana , novčana kazna i bodovi !Kod isključivanja vozila iz kružnog toka saobraćaja je neophodno da pozorno pratite uvjete saobraćaja oko vašeg vozila, pravovremeno uključite desni pokazivač smjera kretanja, te obratite pozornost na opasnost od preplitanja smjerova vožnje.
Ako se pak isključujete iz lijeve saobraćajne trake trebate biti posebno pažljivi na vozila u desnoj saobraćajnojj traci jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Dato prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava predmetno isključenje, ne isključujte se na silu, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju. Kod isključivanja iz kružnog toka saobraćaja treba ustupiti prednost prolaska pješacima i biciklistima koji prelaze izlaznu cestu (npr. sastavni dio kružnog toka su biciklistički i pješački prijelaz).
Hmm, mora da je do mene...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#759 Re: Kruzni tok
Izvini mister pro vozac. Nemam ja problem sa vlastitom voznjom, imam problem sa voznjom debila u susjednom automobilu. Nije mi se jednom desilo da mogu izaci ispred njega, a debil jer tako lijeci komplekse, odmah na gas. Nema sanse da bih radi takvih ugorzavao porodicu i sebe.530i wrote:Zato se treba voziti taksijem ili tramvajem ili trolom....kad već ne ide za volanom.un1ted wrote:Zato I treba da se vozi samo vanjskom.sime_cipol wrote:Djevojka sa Cliom iz unutrašnje pokusala izaci prema aerodromu i zakacila Punta koji je bio u vanjskoj.
Vani vozim prilagodjeno. U Srbiji isto kao u BIH, dok recimo u Italiji, strogo po poravilima u kruznom toku, jer MAKSIMALNO postuju kruzni tok. Mislio sam da su talijani seljaci u saobracaju, a ispadose velika gospoda.
- Travnički Noćni Šetač
#760 Re: Kruzni tok
Da...un1ted wrote: Vani vozim prilagodjeno. U Srbiji isto kao u BIH,
-
nemezis
#761 Re: Kruzni tok
Ja sam objasnio zašto pretjeruješ. Ne može jedno vozilo blokirati cijeli kružni. Može najviše sljedeći izlaz na kružnom sa 4 izlaza. Ako te takav blokira, do tebe je.Naslovnica wrote:Ne pretjerujem.nemezis wrote:A nemoj pretjerivati. Ne može jedan vozač zaustaviti cijeli kružni. Kada je jedno vozilo u kružnom, na njega može čekati samo onaj na sljedećem izlazu nakon njega, svi ostali mogu uci u kružni. Drugim riječima, na njega čeka 90 stepeni kružnog nakon njega, ostali po gasu i u kružni. Ako neko nije sposoban uci u kruzni zato sto se na 180 stepeni od njega nalazi vozilo, do njega je.
Da vozi unutrašnjom do četvrtog izlaza i prestroji se tamo gdje treba, niko ne bi trebao da stoji i čeka da maršal prođe vanjskom. Je li sada malo jasnije o čemu pišem?!
Ustvari, taj izlaz na autoput je peti izlaz. Ima i šesti - onaj kojim se vraćaš prema Stupu.
Ja sam razumio da si naveo poznanika kao nekoga ko "ne zna ili ne poštuje pravila" pa me interesovalo koja to pravila postoje za kruzni tok. Ti sada ne znas koji se zakon krsi?Naslovnica wrote: Zaista ne znam koji se zakon krši ako se vozi vanjskom duže od 2 izlaza,
Svi sno obavezni postupati po pravilima koja su propisana. Sve ostalo je proizvoljno tumačenje pojedinaca i nemas pravo nekoga optuživati za nepoštovanje pravila ako ta pravila nisu negdje i propisana. Mogu ti navesti nekoliko situacija gdje nema smisla koristiti unutrašnju traku i kada ne izlaziš na prvom izlazu i zato i nije propisano da je njeno korištenje obavezno.Naslovnica wrote:
ali kod kulturnih vozača koji misle i na ostale učesnike u saobraćaju to je normalna stvar, ako ne stvar zakona, a onda stvar saobraćajne kulture.
Da se razumijemo, ja nemam uopšte problema u kružnom, koristim unutrasnju traku maksimalno, prije ulaska u kruzni sagledam situaciju i kreiram scenarij (ili vise njih) u zavisnosti od situacije. Racimo, ako mogu uvijek gledam da ne smetam ulazak drugih vozila u kruzni jer je poenta kruznog u većem protoku vozila. Ali, ne kritikujem druge koji voze vanjskom iz bilo kojeg razloga.
Jednostavno, kada neko vozi vanjskom, to je njegovo pravo i prilagodim se tome.
- vjeshalica
#762 Re: Kruzni tok
Navedi taj clan gdje je Zobs objasnjava pogotovo oko oduzimanja prvenstva prolaza boga ti da procitamyasaq wrote: ZOBS tretira kružni tok kao saobračajnicu sa dvije trake i ne možeš presjeći desnu traku ako nije prazna da bi uhvatio izlaz desno. To je automatski oduzimanje prvenstva, vozačka mjesec dana , novčana kazna i bodovi !
-
yasaq
#763 Re: Kruzni tok
Pa u ZOBS-u kružni tok se spominje samo da vozila unutar kružnog toka imaju prvenstvo za unutar kružnog toka vrijede pravila kao na "pravoj" cesti. Nema tu puno pameti !vjeshalica wrote:Navedi taj clan gdje je Zobs objasnjava pogotovo oko oduzimanja prvenstva prolaza boga ti da procitamyasaq wrote: ZOBS tretira kružni tok kao saobračajnicu sa dvije trake i ne možeš presjeći desnu traku ako nije prazna da bi uhvatio izlaz desno. To je automatski oduzimanje prvenstva, vozačka mjesec dana , novčana kazna i bodovi !
-
Naslovnica
#764 Re: Kruzni tok
Ja sam ti objasnio o kakvom sam blokiranju pisao. Umjesto da vozi unutrašnjom do petog izlaza da bi se druga vozila mogla uključiti, on na svakom tom pojedinačnom izlazu blokira auta koja bi se mogla uključiti. Znači, na prvom izlazu se mogu uključiti tek kada on prođe, zatim dolazi na red drugo uključenje koje čeka da on prođe, itd...Ne znam šta tu nije jasno?nemezis wrote:Ja sam objasnio zašto pretjeruješ. Ne može jedno vozilo blokirati cijeli kružni. Može najviše sljedeći izlaz na kružnom sa 4 izlaza. Ako te takav blokira, do tebe je.Naslovnica wrote:Ne pretjerujem.nemezis wrote:A nemoj pretjerivati. Ne može jedan vozač zaustaviti cijeli kružni. Kada je jedno vozilo u kružnom, na njega može čekati samo onaj na sljedećem izlazu nakon njega, svi ostali mogu uci u kružni. Drugim riječima, na njega čeka 90 stepeni kružnog nakon njega, ostali po gasu i u kružni. Ako neko nije sposoban uci u kruzni zato sto se na 180 stepeni od njega nalazi vozilo, do njega je.
Ustvari, taj izlaz na autoput je peti izlaz. Ima i šesti - onaj kojim se vraćaš prema Stupu.Ja sam razumio da si naveo poznanika kao nekoga ko "ne zna ili ne poštuje pravila" pa me interesovalo koja to pravila postoje za kruzni tok. Ti sada ne znas koji se zakon krsi?Naslovnica wrote: Zaista ne znam koji se zakon krši ako se vozi vanjskom duže od 2 izlaza,Svi sno obavezni postupati po pravilima koja su propisana. Sve ostalo je proizvoljno tumačenje pojedinaca i nemas pravo nekoga optuživati za nepoštovanje pravila ako ta pravila nisu negdje i propisana. Mogu ti navesti nekoliko situacija gdje nema smisla koristiti unutrašnju traku i kada ne izlaziš na prvom izlazu i zato i nije propisano da je njeno korištenje obavezno.Naslovnica wrote:
ali kod kulturnih vozača koji misle i na ostale učesnike u saobraćaju to je normalna stvar, ako ne stvar zakona, a onda stvar saobraćajne kulture.
Da se razumijemo, ja nemam uopšte problema u kružnom, koristim unutrasnju traku maksimalno, prije ulaska u kruzni sagledam situaciju i kreiram scenarij (ili vise njih) u zavisnosti od situacije. Racimo, ako mogu uvijek gledam da ne smetam ulazak drugih vozila u kruzni jer je poenta kruznog u većem protoku vozila. Ali, ne kritikujem druge koji voze vanjskom iz bilo kojeg razloga.
Jednostavno, kada neko vozi vanjskom, to je njegovo pravo i prilagodim se tome.
Pravilo je da smiješ koristiti vanjsku samo ako izlaziš na prvom ili drugom izlazu, sve preko toga - vozi unutrašnjom.
A ti nastavi braniti neodbranjivo i bespotrebno kontrirati.
-
Naslovnica
#765 Re: Kruzni tok
Za sve ove što im je normalno da se u kružnom vozi vanjskom bez obzira na kojem se izlazu izlazi, zamislite da se nađe nekoliko pametnjakovića u automobilima i počne voziti vanjskom - dok im ne nestane goriva. Imaju pravo, zar ne?! Jer, zaboga, nigdje u zakonu ne piše da ne smiju to uraditi.

-
NediM17
#766 Re: Kruzni tok
Haj ovdje kruži vanjskom.
https://www.youtube.com/watch?v=r_edbTLDCIU
https://www.youtube.com/watch?v=r_edbTLDCIU
-
nemezis
#767 Re: Kruzni tok
Koji član kaže da vozila u kružnom imaju prvenstvo?yasaq wrote:Pa u ZOBS-u kružni tok se spominje samo da vozila unutar kružnog toka imaju prvenstvo za unutar kružnog toka vrijede pravila kao na "pravoj" cesti. Nema tu puno pameti !vjeshalica wrote:Navedi taj clan gdje je Zobs objasnjava pogotovo oko oduzimanja prvenstva prolaza boga ti da procitamyasaq wrote: ZOBS tretira kružni tok kao saobračajnicu sa dvije trake i ne možeš presjeći desnu traku ako nije prazna da bi uhvatio izlaz desno. To je automatski oduzimanje prvenstva, vozačka mjesec dana , novčana kazna i bodovi !
-
nemezis
#768 Re: Kruzni tok
A gdje ce se uključiti onaj na sljedećem ulazu ako on nece izaci odmah na sljedećem? U unutrasnju? Ali u unutrasnjoj je tvoj poznanik! Znači, mora čekati ili se uključiti u vanjsku, što je po tebi pogrešno.Naslovnica wrote:Ja sam ti objasnio o kakvom sam blokiranju pisao. Umjesto da vozi unutrašnjom do petog izlaza da bi se druga vozila mogla uključiti, on na svakom tom pojedinačnom izlazu blokira auta koja bi se mogla uključiti. Znači, na prvom izlazu se mogu uključiti tek kada on prođe, zatim dolazi na red drugo uključenje koje čeka da on prođe, itd...Ne znam šta tu nije jasno?
Ovo pravilo je tvoje ili je negdje napisano? Zašto misliš da bi svi trebali voziti bas onako kako ti voziš?Naslovnica wrote:Pravilo je da smiješ koristiti vanjsku samo ako izlaziš na prvom ili drugom izlazu, sve preko toga - vozi unutrašnjom.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#769 Re: Kruzni tok
Nije fer prema drugim učesnicima u saobraćaju, ali je dozvoljeno voziti vanjskom kroz cijeli kružni tok i izaći na zadnjem izlazu, ma koji on bio. Jebi ga, tako je.
-
Throttle
#770 Re: Kruzni tok
A nema horizontalne signalizacije
-
Naslovnica
#771 Re: Kruzni tok
Ne razumijem te, zaista.nemezis wrote:A gdje ce se uključiti onaj na sljedećem ulazu ako on nece izaci odmah na sljedećem? U unutrasnju? Ali u unutrasnjoj je tvoj poznanik! Znači, mora čekati ili se uključiti u vanjsku, što je po tebi pogrešno.Naslovnica wrote:Ja sam ti objasnio o kakvom sam blokiranju pisao. Umjesto da vozi unutrašnjom do petog izlaza da bi se druga vozila mogla uključiti, on na svakom tom pojedinačnom izlazu blokira auta koja bi se mogla uključiti. Znači, na prvom izlazu se mogu uključiti tek kada on prođe, zatim dolazi na red drugo uključenje koje čeka da on prođe, itd...Ne znam šta tu nije jasno?Ovo pravilo je tvoje ili je negdje napisano? Zašto misliš da bi svi trebali voziti bas onako kako ti voziš?Naslovnica wrote:Pravilo je da smiješ koristiti vanjsku samo ako izlaziš na prvom ili drugom izlazu, sve preko toga - vozi unutrašnjom.
Govorim o situaciji kada moj poznanik svojim obilaskom vanjskom linijom blokira jedan po jedan izlaz,i tako 4-5 izlaza, umjesto da odmah udje u unutrasnju, vozi do izlaza, prestroji se i izadje. Govorim konkretno o kruznom u Bacicima, ne znam sta vam vise nije jasno?!
Ovo nije moje pravilo, negdje je napisano.
Ukucaj u trazilicu "pravila ponasanja u kruznom toku", pa lagano ponovi gradivo.
To sto je kod nas zakonodavac ostao nedorecen glede tih pravila, na znaci da mi kao vozaci ne treba da imamo neka svoja vozacka pravila i VOZACKU SOLIDARNOST. Ali, vecini ovdje je vozacka solidarnost apsolutno nepoznat pojam.
- vjeshalica
#772 Re: Kruzni tok
Baš?Throttle wrote:A nema horizontalne signalizacije
-
united bosnae
#773 Re: Kruzni tok
nemezis wrote:A gdje ce se uključiti onaj na sljedećem ulazu ako on nece izaci odmah na sljedećem? U unutrasnju? Ali u unutrasnjoj je tvoj poznanik! Znači, mora čekati ili se uključiti u vanjsku, što je po tebi pogrešno.Naslovnica wrote:Ja sam ti objasnio o kakvom sam blokiranju pisao. Umjesto da vozi unutrašnjom do petog izlaza da bi se druga vozila mogla uključiti, on na svakom tom pojedinačnom izlazu blokira auta koja bi se mogla uključiti. Znači, na prvom izlazu se mogu uključiti tek kada on prođe, zatim dolazi na red drugo uključenje koje čeka da on prođe, itd...Ne znam šta tu nije jasno?Ovo pravilo je tvoje ili je negdje napisano? Zašto misliš da bi svi trebali voziti bas onako kako ti voziš?Naslovnica wrote:Pravilo je da smiješ koristiti vanjsku samo ako izlaziš na prvom ili drugom izlazu, sve preko toga - vozi unutrašnjom.
On ce meni reci, ha ja...
razgovor sa nekim ko vec u startu misli da je najpametniji je besmislen
- vjeshalica
#774 Re: Kruzni tok
yasaq wrote:Pa u ZOBS-u kružni tok se spominje samo da vozila unutar kružnog toka imaju prvenstvo za unutar kružnog toka vrijede pravila kao na "pravoj" cesti. Nema tu puno pameti !vjeshalica wrote:Navedi taj clan gdje je Zobs objasnjava pogotovo oko oduzimanja prvenstva prolaza boga ti da procitamyasaq wrote: ZOBS tretira kružni tok kao saobračajnicu sa dvije trake i ne možeš presjeći desnu traku ako nije prazna da bi uhvatio izlaz desno. To je automatski oduzimanje prvenstva, vozačka mjesec dana , novčana kazna i bodovi !
Kad je već pravilo ponašanja kao na cesti koja je prava, ako te ja na pravcu puknem bahato se prestrojavajući jesam li ti oduzela prvenstvo prolaza iako se nalazimo na cesti na kojoj imamo SVI isto prvenstvo prolaza? Tako bar ti tvrdiš.Ti očito nemaš pojma ko ima prvenstvo u kružnom toku,a ko ima kad se pribilžava kružnom toku,miješaš te dvije stvari.
Ja bi samo dobila kaznu za izazivanje nezgode jer nisam se dobro uvjerila da mogu izvršiti radnju prestrojavanja a nisam ti oduzela nikakvo prvenstvno na cesti na kojoj ga isto imamo i ja i ti. Jer po toj logici tvojoj svako prestrojavanje bi bilo oduzimanje prvenstva prolaza.
Ako ja tebe odalamim ulazeći u kružni tok, u kojem si ti već, onda sam ti oduzela prvenstvo prolaza.
Još mi nisi naveo te članove iz ZOBSa????????
Last edited by vjeshalica on 06/07/2019 23:05, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#775 Re: Kruzni tok
U Zenici je na svakom kruznom sa dvije trake lijepo iscrtano koja je traka za koji izlaz. Vanjska traka samo za prvi i drugi izlaz, unutrasnja za drugi i ostale. Nikakva filozofija.
Treba i u Sarajevu na svakom kruznom iscrtati koja je traka za koji smjer (mislim da je to uradjeno gore na Aneksu), i kraj price.
Cisto sumnjam da ce nekome pasti na pamet da iscrta da je vanjska za cijeli kruzni, mada kakvih strucnjaka vidim ovdje i u praksi, nista me ne bi zacudilo.
Treba i u Sarajevu na svakom kruznom iscrtati koja je traka za koji smjer (mislim da je to uradjeno gore na Aneksu), i kraj price.
Cisto sumnjam da ce nekome pasti na pamet da iscrta da je vanjska za cijeli kruzni, mada kakvih strucnjaka vidim ovdje i u praksi, nista me ne bi zacudilo.