Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
- bisao
#751 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Semberija, Lijevče polje... treće mjesto po izboru.
Što se tiče hidropotencijala, već je u RS-u počelo sa izgradnjom novih mini hidroelektrana.
Potencijal je takav da Republika Srpska sa svojim hidropotencijalom može proizvoditi dovoljno za vlastite potrebe.
Napominjem nismo mi teritorija na kojoj živi 5 miliona ljudi. Već pet puta manje.
Turizam je nedovoljno razvijen apropo onog čime se raspolaže. U svakoj njegovoj grani ima niz mogućnosti. Ne smije se zasnivati na etno selima i Jahorini, isključivo. Upravo rijeke i jezera je neophodno uvesti na konkretan način.
Što se tiče hidropotencijala, već je u RS-u počelo sa izgradnjom novih mini hidroelektrana.
Potencijal je takav da Republika Srpska sa svojim hidropotencijalom može proizvoditi dovoljno za vlastite potrebe.
Napominjem nismo mi teritorija na kojoj živi 5 miliona ljudi. Već pet puta manje.
Turizam je nedovoljno razvijen apropo onog čime se raspolaže. U svakoj njegovoj grani ima niz mogućnosti. Ne smije se zasnivati na etno selima i Jahorini, isključivo. Upravo rijeke i jezera je neophodno uvesti na konkretan način.
-
megaman4
#752 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Nema RS nista. Skoro sav istocni dio RS-a radi u Gorazdu, Pale i Lukavica u Sarajevu, dok komplet istocna Hercegovina radi u Mostaru tj. u tzv. istocnom Mostaru.bisao wrote:Semberija, Lijevče polje... treće mjesto po izboru.
O putevima da i ne govorim. Ono je uzas. Kad god krenem u Gorazde preko Rogatice, svjedocim katastrofalnom putu, koji niste u stanju obnoviti. Putevi su s pocetka 80-ih godina 20 vijeka. Nemaju ni zastitnu ogradu, ni smjerokaze, ni saobracajne znakove.
Isto je kada krenem ka istocnoj Hercegovini, tj. prema Nevesinju. Put je odlican do MLR. Cim udjem u RS, put je uzas zivi. Niste u stanju nista obnoviti, nego cekate da malo FBiH prebaci pare u vasu praznu kasu.
Da nema FBiH, RS bi bankrotirala, a ljudi bi vam umirali o gladi.
- bisao
#753 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ima itekako. Možda su konjske zaprege u čaršiji rijetkost u odnosu na Gradačac i Kalesiju, ali to ne znači da stočarstvo nije prisutno.
To da istočni dio radi u Goraždu je
Ispade Goražde ko Bijeljina, a ne ko Foča...
Čovjek bi rekao kad čita o Goraždu da je to nekakav bosanski Milano, a odeš u isto i glavni kulturni događaj muzika uživo u kafani gdje vlasnik okolo obezbjeđuje sa sjekirom. (bio ljeta 2008-og)
Oko stanja sa putevima zaista ne bih, nisam nešto uživao i kretao se po FBiH. Ako ti kažeš da su kod vas putevi puno bolji, nek bude da jesu. Ovo što poznajem od Prijedora do Trebinja nije Somalija, ali nije ni ništa spektakularno. A biće bolje u to nema dileme. Mislim da je RS više autoputa izgradila od FBIh u poslednjih deset godina. A opet, nisam siguran da su u FbIh autoputevi na svakom ćošku.
Ipak, meni se čini da je tebi Republika Srpska užas živi samo zato što je to Republika Srpska.
Obnovili smo itekako. I sagradili. I puteve i mostove i vodovode. Najbolji primjer je Istočno Sarajevo. Niko u Bih se ne može pohvaliti da je od ledine napravio grad.
Ništa nama FBiH ne prebacuje. Imamo valjda i mi pravo na budžetske kofere. Nije to ekskluzivitet samo jednog dijela države.
Republika Srpska ne bi bankrotirala, niti će se to ikada desiti. Mirno spavaj. I uživaj u čarima Federacije BiH. Njenim dostignućima i tim ultramegalomanskim projektima. Nadam se da je vodovod u Sarajevu pri kraju.
To da istočni dio radi u Goraždu je
Čovjek bi rekao kad čita o Goraždu da je to nekakav bosanski Milano, a odeš u isto i glavni kulturni događaj muzika uživo u kafani gdje vlasnik okolo obezbjeđuje sa sjekirom. (bio ljeta 2008-og)
Oko stanja sa putevima zaista ne bih, nisam nešto uživao i kretao se po FBiH. Ako ti kažeš da su kod vas putevi puno bolji, nek bude da jesu. Ovo što poznajem od Prijedora do Trebinja nije Somalija, ali nije ni ništa spektakularno. A biće bolje u to nema dileme. Mislim da je RS više autoputa izgradila od FBIh u poslednjih deset godina. A opet, nisam siguran da su u FbIh autoputevi na svakom ćošku.
Ipak, meni se čini da je tebi Republika Srpska užas živi samo zato što je to Republika Srpska.
Obnovili smo itekako. I sagradili. I puteve i mostove i vodovode. Najbolji primjer je Istočno Sarajevo. Niko u Bih se ne može pohvaliti da je od ledine napravio grad.
Ništa nama FBiH ne prebacuje. Imamo valjda i mi pravo na budžetske kofere. Nije to ekskluzivitet samo jednog dijela države.
Republika Srpska ne bi bankrotirala, niti će se to ikada desiti. Mirno spavaj. I uživaj u čarima Federacije BiH. Njenim dostignućima i tim ultramegalomanskim projektima. Nadam se da je vodovod u Sarajevu pri kraju.
-
razuman_covjek
#754 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
bisao wrote:Ne znaš šta ti izvozi pola države... Vrlo zabrinjavajuće. Proguglaš. To je bar lako danas.Point. wrote: Šta to rs izvozi, gdje zarađuje paru osim što se stalno zadužuje? Kako bi rs opstala bez Brčkog? Istočna rs je vec prazna, šta imaš od tog dijela, jedno veliko ništa. Na zapadu osim BL nemaš ništa.
Velike globalne baje su na Zapadu. Rusi se tu pitaju kao i Bangladeš.
Najveći dio plodnog zemljišta, šume i hidropotencijala ti je u RS. Ni sa turističke strane RS nije u podređenom položaju. To koliko je iskorišćeno je drugi par opanaka.
Porediti standard Republike Srspke i Federacije bi se mogao da i jedan i drugi entitet imaju po jednu Vladu. Vi ih imate 11. Toliki aparat, toliko guzica na budžetu, logično je da će i standard biti veći + glavni grad i sve ono što ide uz to. Stranu pomoć, donacije uopšte i ne uzimam u obzir.
Itekako mi sa te ekonomske strane smo održivi. Bez da se sikirate. Ne treba nam ni pomoć standardnih prijatelja Amerike i Brisela.
Nikada je nismo ni imali.
Što se tiče baja... Ne znam ja ko se popišao po Zapadu u Siriji.
I ko prvi pruža ruku kad se sretnu Donald i Vladimir. I čijoj se pratnji zaledi pogled.
Polako...
Putine Srbine
Pa hocete li ikada doci pameti?? Ruse ne zanima ovo podrucje, pa evo sad da ih pustis ovdje, provrtili bi se par godina i razgulili. Oni ovaj prostor koriste samo da trguju tamo gdje imaju koristi (Krim, Sirija nafta itd). Koja mitomanija Allahu dragi.
Ali neka, samo naprijed. Putin ce vam obezbjediti nezavisnost.
-
razuman_covjek
#755 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Jos mi je jaca prica o famoznom uspjesnom lobiranju na zapadu
Znaci strategija koju su genijalni Srbi skontali je da ce lobirati po zapadu tako sto ce biti proruski nastrojeni i gurati prste u oci zapadnjacima. Pa svaka vam cast, ko skonta tu strategiju. Imate vi pametnih ljudi ali izaberete nesposobne vazda.
A sve sto ste trebali da uradite je da vidite kako su Kosovari lobirali. Vidis oni su uspjesni bili. Mi smo pokupili par fora od njih
Znaci strategija koju su genijalni Srbi skontali je da ce lobirati po zapadu tako sto ce biti proruski nastrojeni i gurati prste u oci zapadnjacima. Pa svaka vam cast, ko skonta tu strategiju. Imate vi pametnih ljudi ali izaberete nesposobne vazda.
A sve sto ste trebali da uradite je da vidite kako su Kosovari lobirali. Vidis oni su uspjesni bili. Mi smo pokupili par fora od njih
- bisao
#756 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Nek ste vi racionalno birali. Plodove tog izbora ubirete svakodnevno. Toliko vam je dobro na svim nivoima da su svaki drugi dan neki protesti. 
-
razuman_covjek
#757 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ne mogu jos da vjerujem da ljudi fakat misle da Trump ko fol voli i gotivi Putina. Pa to je razmisljanje na nivou djeteta od 5 godina. Jenkiji su se davno popisali po Rusiji i oni im nisu nikakva prijetnja. Cilj je sada na Kini i vjerovatno ce iskoristiti Ruse u toj igri. Ali dzaba, kako ces znati kada zivis u vukojebini i srbujes po citav dan.
- bisao
#758 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Uvreda je laž samome sebi o svojoj veličini. Dostojevski.
-
PM72
#759 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Paša moj,
Ja sam skoro svakodnevno u tom Istočnom Sarajevu.Alipašino polje u bivšoj kasarni.Kakav grad i klinac.Ni prevoza ni puta ni posla...mi smo svi općenito fukara s tim da ste vi u tom istočnom sarajevu fukara na 3.
Ja sam skoro svakodnevno u tom Istočnom Sarajevu.Alipašino polje u bivšoj kasarni.Kakav grad i klinac.Ni prevoza ni puta ni posla...mi smo svi općenito fukara s tim da ste vi u tom istočnom sarajevu fukara na 3.
-
razuman_covjek
#760 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Vidi, nisam namjeravao tebe konkretno uvrijediti nego vise taj mentalni sklop. Ako si se pronasao, ne znam sta da kazem.bisao wrote:Uvreda je laž samome sebi o svojoj veličini. Dostojevski.
Nego, posto vidim da postujes brojeve, zvanicne podatke institucija itd, samo mi reci priznajes li presude u Hagu?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#761 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ouuuu sad smo od demografa postali ekonomisti!bisao wrote:Ima itekako. Možda su konjske zaprege u čaršiji rijetkost u odnosu na Gradačac i Kalesiju, ali to ne znači da stočarstvo nije prisutno.
To da istočni dio radi u Goraždu jeIspade Goražde ko Bijeljina, a ne ko Foča...
Pod A: Goražde možda po velićini jest ko Foča, ali to ne znači da ne mora biti jača od cijelog istoka RS-a
Pod B: Evo ako cemo baš o Jugoistoku BiH, ja taj kraj poprilično dobro (iz porodičnih razloga) poznajem. Istočna Hercegovina je propala: Ljubinje jedino živi od prodaje ilegalnog duhana jer su od prilike sve fabrike ili bitna preduzeća propala, jad i čemer. Kad se prođe pored Bileće osjećaš se kao da si se vratio unazad nekih 20 godina, a Foča je po mom znanju već prije rata bila iseljenički kraj. Jedini grad koji tu išta vrijedi je Trebinje, ali su i u njemu od brojnih prijeratnih giganata ostale samo hidroelektrane, koje zapošljavaju poprilično mal broj ljudi. Istina je da je IAT pretvoren u fabrici keksa, ali i ona obuhvata tek mali broj prijeratnih radnika (mislim nekih 250-350 radnika), kojima je plata 300KM. Zbog blizine Dubrovniku Trebinje posjećuje sve veći broj turista i počelo je se i nešto graditi, ali je taj turizam niskobudžetni pa se od njega ne može živjeti cijelu godinu, kao što je to u HR slučaj.
Od puteva znam da su najgori oni u istočnoj RS. Tako je vožnja od Sarajeva do Trebinja i dalje poprilično neugodna, a i promet na tom putu je veoma ograničen. Dodo je ja mislim prije par godina nešto oko Čemernog otvorio, ali je ostatak puta i dalje u veoma lošem stanju a nažalost i sve je lošiji, jer ga niko ne održava.
- bisao
#762 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Nigdje u BiH nije izgrađeno kao u Gradu Istočno Sarajevo nakon rata. To je fakt.PM72 wrote:Paša moj,
Inače sa IS, nemam veze.
Da li postoji planski izgrađenije naselje od Pala u BiH? (nisam dosta toga obišao, zato pitam) Ne govorimo o standardu, ekonomiji, veličini. Već o urbanizmu. Pitam jer nisam u dosta mjesta FbIh ušao.
Ono što sam obišao u FbIh I najvećem dijelu RS-a je urbanističko sranje. Bez reda.
Vršac, Sremski Karlovci to su mjesta koja bi trebala biti primjer kako se planira gradnja i uređuje sredina. Pale su relativno blizu. Možda ima još neka sredina u BiH, kažem nisam vidio.
-
PM72
#763 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ti očigledno nisi bio u Sarajevu nakon rata.Samo Tibra na Stupu ima više stanova nego komplet Lukavica.Znači,pišeš o nečemu a ne znaš...
Šta je to na Palama "planski" izgrađeno? Deset zgrada i studentski dom "Radovan Karadžić"? Pravni fakultet u pilani?Škola Srbija i divlje naselje "Slobode" a bivša pastuhana gdje su krave i goveda pasli..
Šta je to na Palama "planski" izgrađeno? Deset zgrada i studentski dom "Radovan Karadžić"? Pravni fakultet u pilani?Škola Srbija i divlje naselje "Slobode" a bivša pastuhana gdje su krave i goveda pasli..
- Point.
#764 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Živiš u imaginarnom svijetu gdje su kuće od čokolade a prozori od marmelade. Nešto poput Željke Cvijanović koja kupi kartu za 300 dolara pa kaže poslo Trump. I šta to vi kod vas? Ja sam ti banjalučanin koji je obišao dosta te procvale rs i odgovorno tvrdim da je to teritorij pun seljačina sa čudnim naglaskom, koji nisu u stanju srediti njivu kamoli državu. Ti misliš sa dvije HE i ljubavlju graditi državu. O zemljo Arabijo. Rs jedva ima kapacitet da bude entitet a ovaj zamišlja samodrživu državu Švicars...., pardon srpsku.bisao wrote:Ne znaš šta ti izvozi pola države... Vrlo zabrinjavajuće. Proguglaš. To je bar lako danas.Point. wrote: Šta to rs izvozi, gdje zarađuje paru osim što se stalno zadužuje? Kako bi rs opstala bez Brčkog? Istočna rs je vec prazna, šta imaš od tog dijela, jedno veliko ništa. Na zapadu osim BL nemaš ništa.
Velike globalne baje su na Zapadu. Rusi se tu pitaju kao i Bangladeš.
Najveći dio plodnog zemljišta, šume i hidropotencijala ti je u RS. Ni sa turističke strane RS nije u podređenom položaju. To koliko je iskorišćeno je drugi par opanaka.
Porediti standard Republike Srspke i Federacije bi se mogao da i jedan i drugi entitet imaju po jednu Vladu. Vi ih imate 11. Toliki aparat, toliko guzica na budžetu, logično je da će i standard biti veći + glavni grad i sve ono što ide uz to. Stranu pomoć, donacije uopšte i ne uzimam u obzir.
Itekako mi sa te ekonomske strane smo održivi. Bez da se sikirate. Ne treba nam ni pomoć standardnih prijatelja Amerike i Brisela.
Nikada je nismo ni imali.
Što se tiče baja... Ne znam ja ko se popišao po Zapadu u Siriji.
I ko prvi pruža ruku kad se sretnu Donald i Vladimir. I čijoj se pratnji zaledi pogled.
Polako...
Ako misliš da će NATO dozvoliti da između dvije članice CG i Hr postoji satelitska ruska satelit država nastala na genocidu, naivniji si nego što sam mislio.
Ps. Ne odgovari mi, šta ćemo sa Distrikt Brčko?
- bisao
#765 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Paušalno si navela neke detalje. Porediti Trebinje i Goražde je prosto nemoguće. Goražde je slijepo crijevo. Otprilike kao i Foča. Rogatica. Bez mogućnosti daljeg razvoja. Biti razvijeniji od Vlasenice, Kalinovika,Novog Goražda ili Nevesinja i nije neka satisfakcija u trenutku kada je ono i sjedište Kantona gdje dakle teče iz državne kase još sredstava.sehohari wrote: Pod A: Goražde možda po velićini jest ko Foča, ali to ne znači da ne mora biti jača od cijelog istoka RS-a
Pod B: Evo ako cemo baš o Jugoistoku BiH, ja taj kraj poprilično dobro (iz porodičnih razloga) poznajem. Istočna Hercegovina je propala: Ljubinje jedino živi od prodaje ilegalnog duhana jer su od prilike sve fabrike ili bitna preduzeća propala, jad i čemer. Kad se prođe pored Bileće osjećaš se kao da si se vratio unazad nekih 20 godina, a Foča je po mom znanju već prije rata bila iseljenički kraj. Jedini grad koji tu išta vrijedi je Trebinje, ali su i u njemu od brojnih prijeratnih giganata ostale samo hidroelektrane, koje zapošljavaju poprilično mal broj ljudi. Istina je da je IAT pretvoren u fabrici keksa, ali i ona obuhvata tek mali broj prijeratnih radnika (mislim nekih 250-350 radnika), kojima je plata 300KM. Zbog blizine Dubrovniku Trebinje posjećuje sve veći broj turista i počelo je se i nešto graditi, ali je taj turizam niskobudžetni pa se od njega ne može živjeti cijelu godinu, kao što je to u HR slučaj.
Od puteva znam da su najgori oni u istočnoj RS. Tako je vožnja od Sarajeva do Trebinja i dalje poprilično neugodna, a i promet na tom putu je veoma ograničen. Dodo je ja mislim prije par godina nešto oko Čemernog otvorio, ali je ostatak puta i dalje u veoma lošem stanju a nažalost i sve je lošiji, jer ga niko ne održava.
Kažem ti, par puta sam bio u tom Goraždu i kad pročitam neki tekst u mas medijima upitam se da li mi trebaju naočare ili mikroskop da uvidim taj urbanistički i ekonomski čudotvorni segment te sredine. Ok za mjesto svoje veličine se mogu pohvaliti da imaju Bolnicu, par ljekara na raspolaganju, ali pričati o Goraždu kao o nekom centru i junaku bajke o razvoju i blagodetima, pa baš i ne. Nisam bio u Širokom Brijegu i o tom mjestu sam čitao fantastične priče, pa ne bih tupio... Kontam da je slična priča. Status grada ne donosi ništa.
-
megaman4
#766 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Kakve ti gluposti valjas to nema nigdje???bisao wrote:Paušalno si navela neke detalje. Porediti Trebinje i Goražde je prosto nemoguće. Goražde je slijepo crijevo. Otprilike kao i Foča. Rogatica. Bez mogućnosti daljeg razvoja. Biti razvijeniji od Vlasenice, Kalinovika,Novog Goražda ili Nevesinja i nije neka satisfakcija u trenutku kada je ono i sjedište Kantona gdje dakle teče iz državne kase još sredstava.sehohari wrote: Pod A: Goražde možda po velićini jest ko Foča, ali to ne znači da ne mora biti jača od cijelog istoka RS-a
Kažem ti, par puta sam bio u tom Goraždu i kad pročitam neki tekst u mas medijima upitam se da li mi trebaju naočare ili mikroskop da uvidim taj urbanistički i ekonomski čudotvorni segment te sredine. Ok za mjesto svoje veličine se mogu pohvaliti da imaju Bolnicu, par ljekara na raspolaganju, ali pričati o Goraždu kao o nekom centru i junaku bajke o razvoju i blagodetima, pa baš i ne. Nisam bio u Širokom Brijegu i o tom mjestu sam čitao fantastične priče, pa ne bih tupio... Kontam da je slična priča. Status grada ne donosi ništa.
Gorazde je Regionalni centar regije Istocna Bosna. Trebinje je Regionani centar regije istocna Hercegovina.
Foca je rupa bila za Gorazde i prije rata.
-
PM72
#767 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
nađi mi pogon jal fabriku od Lukavice pa do Trebinja pa gore do Zvornika? U jednom Goraždu vise ima fabrika i zaposlenih
- bisao
#768 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Dogovor kuću gradi. A interes barikadu ruši.Point. wrote:
Neće tu biti nikakvih problema. Imamo par sredina ostaviti na raspolaganje onom ko je spreman za mali ustupak. Sve će se to regulisati kompenzacijama.
Mrzi me kuckat. Boksit. Alumina. Drina obuća.nađi mi pogon jal fabriku od Lukavice pa do Trebinja pa gore do Zvornika? U jednom Goraždu vise ima fabrika i zaposlenih
Gdje ima više zaposlenih u Goraždu ili Zvorniku? Kao kad bih ja recimo poredio stopu zaposlenosti u Milićima i Banovićima. I broj kilometara puta urađenih u poslednjih 10 godina.
Nije to poenta. Poenta je da domaći mediji pretjeruju u hvalospjevima kada je Goražde u pitanju. Bio, vidio. Klasičan mali gradić sa nekim osnovnim urbanističkim uslovima, daleko od urbane sredine, poput najvećeg dijela gradića u tom dijelu države. Popit pivo, prošetat glavnom ulicom, kući.
-
daddy-kool
#769 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Brčko nije nikakav problem, problem su OS BiH.bisao wrote:Dogovor kuću gradi. A interes barikadu ruši.Point. wrote:
Neće tu biti nikakvih problema. Imamo par sredina ostaviti na raspolaganje onom ko je spreman za mali ustupak. Sve će se to regulisati kompenzacijama.
Inače stil i pristup - mr yes na srpski način.
-
PM72
#770 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
ma ja,mrzi te kucat...
Pasa moj,Istocno Sarajevo je napravljeno silom,bas kao i komplet RS,parama Srba koji su OTISLI i NAPUSTILI svoju đedovinu.Prodao stan na Alipasinom pa kupio u Lukavici a za ostatak ocuvanu dvojku golfa,pare potrosio i sad lunja po gradu trazeci posla...
Gorazde je primjer razrusenog grada od strane Srba kako se digao ko Feniks,obnovio kuce i zgrade,fabrike i pogone pa uvozi radnu snagu,cak iz Srbije.
Trebinje je ostalo u potpunosti ocuvano kao i Foca jal Zvornik a stare fabrike prodali u željezo...
to je poenta
Pasa moj,Istocno Sarajevo je napravljeno silom,bas kao i komplet RS,parama Srba koji su OTISLI i NAPUSTILI svoju đedovinu.Prodao stan na Alipasinom pa kupio u Lukavici a za ostatak ocuvanu dvojku golfa,pare potrosio i sad lunja po gradu trazeci posla...
Gorazde je primjer razrusenog grada od strane Srba kako se digao ko Feniks,obnovio kuce i zgrade,fabrike i pogone pa uvozi radnu snagu,cak iz Srbije.
Trebinje je ostalo u potpunosti ocuvano kao i Foca jal Zvornik a stare fabrike prodali u željezo...
to je poenta
- Point.
#771 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Šta to rs može ponuditi kao kompenzaciju za DB? Manhattan?bisao wrote:Dogovor kuću gradi. A interes barikadu ruši.Point. wrote:
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#772 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ja ne poredim Goražde i Trebinje (mada ta dva grada po broju stanovnika i nisu neka razlika), samo ste vi pričali o istoku RS-a pa sam i ja nakratko htio dat neki doprinos. Goražde kao grad nije nešto, ali je činjenica da u njemu svi rade i da se iz okolnih mjesta u njemu zapošljava dosta ljudi. I ako je broj bolnica ili tako nešto tvoja mjerenje ekonomskog prosperiteta nekog grada, onda ti mogu reći da nemaš nekog potencijala da budeš ekonomista. Znam da je možda malo smiješan primjer, ali evo npr. u Njemačkoj su često baš te ruralne sredine one ekonomski najjače, iako bi na prvi pogled rekao da su to prave vukojebine.bisao wrote:Paušalno si navela neke detalje. Porediti Trebinje i Goražde je prosto nemoguće. Goražde je slijepo crijevo. Otprilike kao i Foča. Rogatica. Bez mogućnosti daljeg razvoja. Biti razvijeniji od Vlasenice, Kalinovika,Novog Goražda ili Nevesinja i nije neka satisfakcija u trenutku kada je ono i sjedište Kantona gdje dakle teče iz državne kase još sredstava.sehohari wrote: Pod A: Goražde možda po velićini jest ko Foča, ali to ne znači da ne mora biti jača od cijelog istoka RS-a
Kad spomenuješ Široki Brijeg: ZHK je isto veoma malo područje (čak nije ni plodno, nego pravi krš), ali je taj kanton veoma bogat. Većina zapadnohercegovačkih Hrvata iz tog kraja su šverceri pa su pogotovo prodajom auta zaradili dosta novca, a dosta ih je i izgradilo veoma respektabilnih firmi i može se reći da je to možda i najbogatiji kraj BiH.
- Point.
#773 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
U brate, gdje se tog delegata sjeti?daddy-kool wrote: Inače stil i pristup - mr yes na srpski način.
-
razuman_covjek
#774 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Ma vidi, ne kontas ti to. E ovako, dodje Baja Putin ovdje i kaze da se odmah Srbima da distrikt Brcko a zauzvrat ce teroristi muslimani dobiti Velegrad Istocno Sarajevo. I nakon toga Baja Putin gradi najvecu vojnu bazu u Brckom. Zato jer mu treba.Point. wrote:Šta to rs može ponuditi kao kompenzaciju za DB? Manhattan?bisao wrote:Dogovor kuću gradi. A interes barikadu ruši.Point. wrote:
-
daddy-kool
#775 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?
Što?Point. wrote:U brate, gdje se tog delegata sjeti?daddy-kool wrote: Inače stil i pristup - mr yes na srpski način.
U zadnjoj inkarnaciji je banovan kao obi van bosnian.