Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
seln

#751 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

ExNihilo wrote:
seln wrote:
ExNihilo wrote:
Definiciju treba dati onaj ko je termin upotrijebio, a univerzalne definicije nema. Dakle, seln ili onaj novi kolač iz Njemačke što se sinoć regao.

Mene termin asocira na muslimana, dakle osobu koja prihvata islam, ali zagovara sekularno uređenje društva nasuprot šerijatskom. Prilično sam siguran da nisu mislili na to. :D
Varas se, ja sam upravo na to mislio: osoba koja u svakodnevnom zivotu civilnom zakoniku daje primat nad serijatskim.
Moglo bi se referirati i na izvrsavanje obaveza, odnosno pridrzavanje zabrana, ali i to je onda famozno "pitanje mjere".
Ja ne mislim na svakodnevno i individualno, već sistemsko.
Ne postoji sistemsko u sekularizmu, jer bi to bilo normiranje, bilo da se radi o islamu, krscanstvu, judaizmu...
norma sekularnog drustva je civilni zakonik.
ExNihilo

#752 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

seln wrote:
ExNihilo wrote:
seln wrote: Varas se, ja sam upravo na to mislio: osoba koja u svakodnevnom zivotu civilnom zakoniku daje primat nad serijatskim.
Moglo bi se referirati i na izvrsavanje obaveza, odnosno pridrzavanje zabrana, ali i to je onda famozno "pitanje mjere".
Ne postoji sistemsko u sekularizmu, jer bi to bilo normiranje, bilo da se radi o islamu, krscanstvu, judaizmu...
Ti, jarane, ne kontaš apsolutno šta je pričam.
Connaisseur Karlin

#753 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Connaisseur Karlin »

Islam se sirom svijeta drugacje prakticira, davno je Islam reformiran, imao sekularni Islam , orktodoksni Islam, tradicionalni Islam, evropski Islam, Apraski Islam :D
seln

#754 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

ExNihilo wrote:
seln wrote:
ExNihilo wrote:
Onda, jarane, izvoli se izrazavati razumljivo.
ExNihilo

#755 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

seln wrote:
ExNihilo wrote:
seln wrote:
Bio sam jasan, vjerujem. To što ti ideš u offside je drugi par opasanak.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#756 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

ja sam siguran da je najkraći put za reformu islama - novac.
samo im ponudi pare i vidjet ćeš ti reformu u kojem god pravcu želiš
hoš nazad u radikalizam , hoš kolut naprijed -nazad, salto mortale svako jutro na sabahu ako treba , samo podmaži
daj im neku poziciju u društvu da imaju osjećaj moći nad drugima i problem riješen...
ali stani! pa to se već događa sa islamom ...još od kad je ulema pronašla uporište u šerijatu sultanima za ubijanje braće,
čim dođu na vlast , pa do današnjih stambenih kredita u vakufskoj banci .
seln

#757 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

ExNihilo wrote:
seln wrote:
ExNihilo wrote:
Vjerovanje je religija.
Sta je "sistemski"?
seln

#758 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Nurudin wrote:ja sam siguran da je najkraći put za reformu islama - novac.
hoš nazad u radikalizam , hoš kolut naprijed -nazad, salto mortale svako jutro na sabahu ako treba , samo podmaži
daj im neku poziciju u društvu da imaju osjećaj moći nad drugima i problem riješen...
ali stani! pa to se već događa sa islamom ...još od kad je ulema pronašla uporište u šerijatu sultanima za ubijanje braće,
Thus spoke nurudin: svaki musliman na dunjaluku je prodana dusa, ljigavac koji ce uvijek prodati vjeru za veceru i dva deca crnog,
samo im daj neki agaluk i oni ce biti ono sto ti, covjece s novcem, zelis da budu.
Jer, kako su govorili nasi stari, u turcina vjere nema...
Last edited by seln on 10/04/2018 16:07, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#759 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

seln wrote:
Nurudin wrote:ja sam siguran da je najkraći put za reformu islama - novac.
Thus spoke nurudin: svaki musliman na dunjaluku je prodana dusa, ljigavac koji ce uvijek prodati vjeru za veceru i dva deca crnog,
samo im daj neki agaluk i oni ce biti ono sto ti, covjece s novcem, zelis da budu.
Jer, kako su govorili nasi stari, u turcina vjere nema...
pa sve religije su formirane i opstale zahvaljujuci novcu :-D pure business :D
ExNihilo

#760 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

seln wrote:
ExNihilo wrote:
seln wrote: Onda, jarane, izvoli se izrazavati razumljivo.
Vjerovanje je religija.
Sta je "sistemski"?
Vjerovanje nije religija. A sistemski je pridjev čije značenje, iz nekog razloga, ne procesiraš na pravi način. :D
medvjed23

#761 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by medvjed23 »

možda nihilo misli na religijski a ne državni sistem, tačnije na stav uleme
animals

#762 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by animals »

Nije religija problem vec oni koji je konzumiraju..
Idemedosumom

#763 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Idemedosumom »

Fali ti jedna tačkica :-D
asurbanipal

#764 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by asurbanipal »

seln wrote:
A jos te i besplatno priceste.

Pričestiti, dati šehadet, ista stvar samo drugo pakovanje.

Ja sam izvan tih stada. Sam svoj bog, poslanik, šejh, muftija, patrijarh ili papa.
Connaisseur Karlin

#765 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

medvjed23 wrote:možda nihilo misli na religijski a ne državni sistem, tačnije na stav uleme
http://factsanddetails.com/world/cat55/ ... m1448.html

medo, otvori link, detaljan je ,a evo dio iz clanka :)
Islam's Crisis of Authority

In an article in the Wilson Quarterly, Columbia University historian Richard Bulliet argued that “a crisis of authority had been building in Islam for more than a century” and is the product of religion's decentralized and weak authority structures which in turn have undermined the power of the traditional ulema (the leading Muslim scholars) who were once able “to disqualify or overrule a man who does not speak---or act---for Islam." [Source: Jay Tolson, U.S. News and World Report, April 16, 2007]

Bulleit argues tat there are three reason for this: 1) the gradual marginilization of the leading sheiks and muftis because of their closer relationship with authoritarian regimes that control the purse strings to important mosques; 2) the emergence of self-proclaimed authorities with little traditional learning but with superior mastery of the media; and 3) increased literary which has created a huge and receptive audience for new voices [Ibid]

There have been other crises of authority in the past such as when the four main schools of Islam emerged out a anarchic and chaotic proliferation of viewpoint and ideology in medieval times. The main sources today are: 1) the Muslim diaspora in Europe and North America, that includes of Switzerland-based Tariq Ramadan and Iranian-born and Netherlands-based Afshin Elain; 2) activists at universities in predominately Muslim countries outside the Middle East that combines traditional religious studies and with modern studies; and 3) Islamic political parties.
u BiH je Islam oblikovala Osmanlijska ulema :D zadrzano ili sacuvano koristenje tradicionalnog muslimankog rijecnika nije znak da postoji otpor ka promjenama i modernim idejama i reforamam u Islamu :) reforme i promjene u Islamu se desavaju stoljecima :-D
arzuhal

#766 mod-comment

Post by arzuhal »

I ovdje se metlalo, nemojte se zafrkavat...
Diwan

#767 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Diwan »

asurbanipal wrote:
seln wrote:
A jos te i besplatno priceste.

Pričestiti, dati šehadet, ista stvar samo drugo pakovanje.

Ja sam izvan tih stada. Sam svoj bog, poslanik, šejh, muftija, patrijarh ili papa.
Nije ti lako, nemojte se samo posvađati ..
ExNihilo

#768 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Evo jedem čoko bananicu i nešto kontam. Islam nije ništa drugo doli akidetski pročišćena i fikhski reformirana interpretacija kršćanstva/judaizma. Baš kao što su kršćanstvo/judaizam interpretacija ranijih emanacija iste vjere, barem sljedeći onu islamsku postavku o tevhidu kao nukleusu oko kojeg su se u različitim vremenima gradili različiti vjerozakoni.

Dakle, 700 godina nakon Isaa/Isusa bila je potrebna reformacija, a od Muhameda prođe duplo, 1400 bajrama... :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#769 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

ExNihilo wrote:Evo jedem čoko bananicu i nešto kontam. Islam nije ništa drugo doli akidetski pročišćena i fikhski reformirana interpretacija kršćanstva/judaizma. Baš kao što su kršćanstvo/judaizam interpretacija ranijih emanacija iste vjere, barem sljedeći onu islamsku postavku o tevhidu kao nukleusu oko kojeg su se u različitim vremenima gradili različiti vjerozakoni.

Dakle, 700 godina nakon Isaa/Isusa bila je potrebna reformacija, a od Muhameda prođe duplo, 1400 bajrama... :D
dobra ti ta čoko bananica ..
islam je reforma novog zavjeta sa starim :D , bar dok se nije Muhamed zavadio sa Medinskim jevrejima, onda je obrnuo na nešto
svoje ,neki treći put
asurbanipal

#770 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote:
ExNihilo wrote:Evo jedem čoko bananicu i nešto kontam. Islam nije ništa drugo doli akidetski pročišćena i fikhski reformirana interpretacija kršćanstva/judaizma. Baš kao što su kršćanstvo/judaizam interpretacija ranijih emanacija iste vjere, barem sljedeći onu islamsku postavku o tevhidu kao nukleusu oko kojeg su se u različitim vremenima gradili različiti vjerozakoni.

dobra ti ta čoko bananica ..
islam je reforma novog zavjeta sa starim :D , bar dok se nije Muhamed zavadio sa Medinskim jevrejima, onda je obrnuo na nešto
svoje ,neki treći put

To nešto kao Sejjid Kutb i ihvanije u Egiptu, koji su bili zagovornici "trećeg puta", pored komunizma i kapitalizma. :mrgreen:
ExNihilo

#771 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

A Tito... :D
asurbanipal

#772 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by asurbanipal »

ExNihilo wrote:A Tito... :D

A Tito je bio Allax.
Gojeni H

#773 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Gojeni H »

Nista velis?

Iako su judaizam, krscanstvo i islam izuzetno bliski i nazivaju se abrahamovskim religijama, neki bi se tesko slozili da se radi samo o "akidetski prociscenim ..." drugim vjerama. Neke islam najvise i privlaci zbog super-monoteizma.
ExNihilo

#774 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:

Nista velis?

Iako su judaizam, krscanstvo i islam izuzetno bliski i nazivaju se abrahamovskim religijama, neki bi se tesko slozili da se radi samo o "akidetski prociscenim ..." drugim vjerama. Neke islam najvise i privlaci zbog super-monoteizma.
To je pozicija i tumačenje samog islama.
Gojeni H

#775 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
To je pozicija i tumačenje samog islama.
Zavisi koga pitamo. Postoje i jedne i druge krajnosti. Jedna je o "samo prociscenom judaizmu i krscanstvu", druga je da koncept trojstva brise monoteizam.
Locked