Nurudin wrote:Smrcak15 wrote:da jos vise pojednostavnim odgovor
sta mislis ovako:
Dodjes na sudnji dan a On ti kaze, da ti objasni svu situaciju, pa kad ti objasni, ti tek onda shvatis mudrost svega, i stvaranja i sto je test bio kako je bio itd
Pa ti kad ti pojasni situaciju vise nemas nedoumica oko toga, pa kaze poslije, eh sad nakon sto si dobio objasnjenje da krenemo sa sudom onda da vidimo kakav si ti bio na zemlji. Kako mislis da ces proci , jer nakon sto si dobio zadovoljavajuci odgovor nemas vise nikakvih dilema....
to je isto kao kad student se pitas, sta cemo imati koristi u zivotu od ovih ili onih zadataka matematike, kakva je poenta da ovo radimo...ti u tom momentu nikako nemozes da shvatis mudrost zbog cega to radis, ali ti i dalje radis li radis zadatke jer ti tako govore.
pa poslije kad zavrsis skolu i krenes raditi, objasniti se sto si sta radio u skoli, kaze ti sef, ti mozda nemas sad koristi neke od pojednih zadataka sto si radio u matematici, ali si nama ovdje u firmi dokazao sa skolskom diplomom da znas nauciti, i savladati tako teske operacije i zato smo te angazovali, jer ako si mogao nauciti tako teske zadatkje da savladas , savladat ces i ove zadatke na poslu.
i ti tek onda shvatis zasto si lio znoj tokom skoli, i bude ti drago onda, jer si dosao do mudrosti , saznao si sto si se mucio i da nije bilo uzalad, jer ce sad naplata toga rada biti.
tako isto je i na sudnjem danu po ovom tvom pitanju, ti ces dobiti odgovore, i shvatis ces situaciju i cak ces je i prihvatiti jer kad se nesto logicki i razumski objasni, a mozda sad nemozes da dokucis odgovore na neka pitanja ali na sudnjem danu ces ih dobiti, pa sta si pripremio za suda onda??
Ok, znači ja ću tek nekad kasnije na sudnjem danu ili kad već bude odlučeno, shvatiti i razumjeti .
Pa ok, to je koncept vjerovanja , to nema nikakve veze sa nekom logikom koja te dovodi do zaključka, već se tu
kaže "saznaćeš kad umreš ".
Nadam se da si ti svjestan, odnosno želim vjerovati da jesi, kako to nema nikakve temelje za pozivanje na razum , nego
je to pozivanje da se vjeruje.. Onaj ko odluči ne vjerovati u to, se ima puno pravo pozivati na razum jer jednostavno
ne vidi smisla u tome da nekome vjeruje na riječ i da radi što mu taj neko, u ovom slučaju Muhamed, kaže.
Plus se može pozvati i na same riječi tog učenja kojemu treba da vjeruje, da ako Allah neće čovjek ne može vjerovati.
I to je to , čist si pred sobom i svojim razumom, a čist si i pred Allahom.
Ok, znači ja ću tek nekad kasnije na sudnjem danu ili kad već bude odlučeno, shvatiti i razumjeti .
Pa ok, to je koncept vjerovanja , to nema nikakve veze sa nekom logikom koja te dovodi do zaključka, već se tu
kaže "saznaćeš kad umreš ".
pazi jednu stvar, pogresno postavljas stvari
ti ces saznati istinski na sudnje danu, znaci uvjerit ces se, ali vjernik je vjerovao to na zemlji u to sto ces se ti uvjeriti, ali vjernik je isto tako vjerovao u to na osnovu dokaza da s emoze vjeorvati u to...nije to samo puko vjerovanje progutaj zmireci be zimalo vode i vjeruj tako, ne nego kad ti kaze vjeruj u to, a evo ti dokaz da mozes vjerovati to. to je bitna stvar.
itekako ima veze sa logikom, jer se sve okrece oko logike, pa i vjerovanje...Muhammed je morao davati dokaze ljudima da bi mu oni mogli povjerovati, rijetko je ko mogao u njegovo vrijeme da povjeruje na fine oci....
dosli su skupina nevjernika Mekke Muhammed, i kazu mu, daj nam dokaz da si ti poslanik, pa su mu rekli hajde nek se racijepi mjesec na dva dijela , pa je muhammed podigao klazi prst u nebesa i mjesec se raspolovio na dva dijela, kao sto se rasplovio more za vrijeme MOjsija i njihovog exodusa iz egipta. Odmah su uglas nevjernici, ma ne nemoze biti, mora da je ovo neka crna magija, omadjinae su na oci, madjionicarski trik mora da je itd itd nisu mu htjeli povjerovati, opet, pa su se sjetili necega, ovo je Muhammed nas omadjiao, pa su rekli daj da pitamo karavnu koja dolazi iz pustinje jesu li oni sta vidjeli, pa kad su pitali ljude iz karavane koji su stigli te noci, oni im rekoce jesmo mjesec se raspolovio na dva dijela, a ebu dzehel najveci nevjernik tog vremena iz oholosti rece,
boze sacuvaj, magija ebu talibovog siroceta utjecala i na nebesa
Muhammed je bio siroce kod Euu taliba, amidza njegov.
znaci dzaba dokaz dzaba svem, i taj covjek je predvodnik nevjernika u dzehennemu, svi oni koji se ovako ponesu prema dokazima zavrsit ce u dzehennemu, jer Allah zestoko kaznjava oholost.
Onaj ko odluči ne vjerovati u to, se ima puno pravo pozivati na razum jer jednostavno
ne vidi smisla u tome da nekome vjeruje na riječ i da radi što mu taj neko, u ovom slučaju Muhamed, kaže.
problem sa tobom sto ne kontas da mi nevjerujemo muhammedu na rijec, nego na osnovu dokaza koje je donio. cak sta vise mozemo opipati te dokaze sad, mozemo ih testirati, verifikovati, opipljivi su svojim rukama, samo ko zeli, ali necete, jer pocetni stav, to jeste naginjanje duse prema nevjerovanji cini vam to mrskim, tesko je preproditi nesto, tesko je da te neko razuvjeri da nije tak kako vjerujes, i nevjerniku je tesko i vjerniku, da shvati da je u zabludi, pa svako odbija dokaze koji dokazuju suprotno, ali kada se covjek pomiri sa dokazima onda lakse guta stvari
Plus se može pozvati i na same riječi tog učenja kojemu treba da vjeruje, da ako Allah neće čovjek ne može vjerovati.
I to je to , čist si pred sobom i svojim razumom, a čist si i pred Allahom
ti opet ne kontas, Nemoze sad vjerovati jer ti pocetni stav naginje prema nevjerovanju, ali hajde reci iako nevjerujes u Boga, reci Boze , ako stvarno postojis, daj mi dokaze da vidim dokaze.
Allah kaze:
42:13...Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
ja vjerujem da ako si iskren prema njemu ja vjerujem da te nece ostavit na cjedilu, jer on voli vise da se ljudi vrate njemu.
pa kaze
Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "
Uzvišeni Allah kaže: Ja sam tamo gdje Moj rob zamisli i Ja sam uz njega kada Me spomene. Ako Me spomene u sebi, Ja ga spomenem u sebi; a ako Me spomene u skupu, Ja ga spomenem u skupu odabranijem od njegovog. Ako Mi se približi koliko jedan pedalj, Ja mu se približim koliko lakat. Ako Mi se približi za lakat, Ja mu se približim za hvat. Ako Mi u susret krene iduci, Ja krenem njemu žureci." Bilježe Buhari (Muslim, Tirmizi i Ibn Madždže).
Allah se više obraduje pokajanju Svoga roba, koji se pokaje, prije nego što bi to učinio neko od vas kada bi putovao na devi kroz pustinju i ona mu pobjegne, a na njoj mu sva hrana i voda, pa je dugo tražio i, izgubivši nadu da će je pronaći, legao u hlad jednoga drveta da se odmori, i utakvom stanju očaja, odjedanput, ugledao svoju devu u neposrednoj blizini njegovoj kako mirno stoji, te odmah skočio i uhvatio je za povodac, i od silne radosti, uzviknuo: "Bože moj, Ti si moj rob, a je sam Tvoj gospodar!", pogrešno se izrazivši od silne radosti. (Hadis Sahih)
eto kolika je radost Bozija kada mu se povrati covjek.