drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#751 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Smrle ,stvarno ne mogu čitati to što si napisao jer to se odmah u početku sa tvojom opetovanom pričom o
dobrovoljnom testu, a koja je u stvari laganje i sebe i drugih , jer niko pa čak ni ti se ne sjećaš da ti je
bog , prije nego si postao tijelo, ponudio test. Znači , nema smisla dalje ići, to je kao zidanje kuće u zraku .

Eto vidiš, ja sam želio vjerovati u tvoju razboritost da ćeš se vratiti u domenu vjere, i prestati lupetati na času (ipak je ovo test)
ali eto uzalud mi vjera. :D

Evo da te još dodatno opteretim , jer sam već rekao da ima 1001 kontradikcija, pa da se ne ponavljam sa starim, uvešću jednu novu.
Isto je o tvom testu riječ.
Dakle, kad je Allah izveo nas kao duše , da pita hoćemo li ga posvjedočiti kao tijela (ili hoćemo li raditi test po tvome, iako to nigdje
ne stoji al haj..) , a naše duše potvrdile...pitanje je : ako ti prije nisi postojao kao tijelo, nisi imao identitet osobe, nisi imao čak
ni spol ....šta je to onda što je posvjedočilo Allaha i preuzelo amanet ?
To što je posvjedočilo uopšte nije formirana osoba, niti tijelo, ono ne postoji osim kao "tabula rasa" ili kao ogledalo, koje
onom ko se u njemu ogleda, u ovom sučaju Allahu, šalje potvrdu slikom i prilikom da postoji.
Ovo nije pitanje tebi, nego onako retorički...ne moraš se zamarati
Smrcak15

#752 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:
Smrcak15 wrote:da jos vise pojednostavnim odgovor

sta mislis ovako:

Dodjes na sudnji dan a On ti kaze, da ti objasni svu situaciju, pa kad ti objasni, ti tek onda shvatis mudrost svega, i stvaranja i sto je test bio kako je bio itd
Pa ti kad ti pojasni situaciju vise nemas nedoumica oko toga, pa kaze poslije, eh sad nakon sto si dobio objasnjenje da krenemo sa sudom onda da vidimo kakav si ti bio na zemlji. Kako mislis da ces proci , jer nakon sto si dobio zadovoljavajuci odgovor nemas vise nikakvih dilema....

to je isto kao kad student se pitas, sta cemo imati koristi u zivotu od ovih ili onih zadataka matematike, kakva je poenta da ovo radimo...ti u tom momentu nikako nemozes da shvatis mudrost zbog cega to radis, ali ti i dalje radis li radis zadatke jer ti tako govore.

pa poslije kad zavrsis skolu i krenes raditi, objasniti se sto si sta radio u skoli, kaze ti sef, ti mozda nemas sad koristi neke od pojednih zadataka sto si radio u matematici, ali si nama ovdje u firmi dokazao sa skolskom diplomom da znas nauciti, i savladati tako teske operacije i zato smo te angazovali, jer ako si mogao nauciti tako teske zadatkje da savladas , savladat ces i ove zadatke na poslu.

i ti tek onda shvatis zasto si lio znoj tokom skoli, i bude ti drago onda, jer si dosao do mudrosti , saznao si sto si se mucio i da nije bilo uzalad, jer ce sad naplata toga rada biti.

tako isto je i na sudnjem danu po ovom tvom pitanju, ti ces dobiti odgovore, i shvatis ces situaciju i cak ces je i prihvatiti jer kad se nesto logicki i razumski objasni, a mozda sad nemozes da dokucis odgovore na neka pitanja ali na sudnjem danu ces ih dobiti, pa sta si pripremio za suda onda??
Ok, znači ja ću tek nekad kasnije na sudnjem danu ili kad već bude odlučeno, shvatiti i razumjeti .
Pa ok, to je koncept vjerovanja , to nema nikakve veze sa nekom logikom koja te dovodi do zaključka, već se tu
kaže "saznaćeš kad umreš ".
Nadam se da si ti svjestan, odnosno želim vjerovati da jesi, kako to nema nikakve temelje za pozivanje na razum , nego
je to pozivanje da se vjeruje.. Onaj ko odluči ne vjerovati u to, se ima puno pravo pozivati na razum jer jednostavno
ne vidi smisla u tome da nekome vjeruje na riječ i da radi što mu taj neko, u ovom slučaju Muhamed, kaže.
Plus se može pozvati i na same riječi tog učenja kojemu treba da vjeruje, da ako Allah neće čovjek ne može vjerovati.
I to je to , čist si pred sobom i svojim razumom, a čist si i pred Allahom.
Ok, znači ja ću tek nekad kasnije na sudnjem danu ili kad već bude odlučeno, shvatiti i razumjeti .
Pa ok, to je koncept vjerovanja , to nema nikakve veze sa nekom logikom koja te dovodi do zaključka, već se tu
kaže "saznaćeš kad umreš ".
pazi jednu stvar, pogresno postavljas stvari

ti ces saznati istinski na sudnje danu, znaci uvjerit ces se, ali vjernik je vjerovao to na zemlji u to sto ces se ti uvjeriti, ali vjernik je isto tako vjerovao u to na osnovu dokaza da s emoze vjeorvati u to...nije to samo puko vjerovanje progutaj zmireci be zimalo vode i vjeruj tako, ne nego kad ti kaze vjeruj u to, a evo ti dokaz da mozes vjerovati to. to je bitna stvar.

itekako ima veze sa logikom, jer se sve okrece oko logike, pa i vjerovanje...Muhammed je morao davati dokaze ljudima da bi mu oni mogli povjerovati, rijetko je ko mogao u njegovo vrijeme da povjeruje na fine oci....

dosli su skupina nevjernika Mekke Muhammed, i kazu mu, daj nam dokaz da si ti poslanik, pa su mu rekli hajde nek se racijepi mjesec na dva dijela , pa je muhammed podigao klazi prst u nebesa i mjesec se raspolovio na dva dijela, kao sto se rasplovio more za vrijeme MOjsija i njihovog exodusa iz egipta. Odmah su uglas nevjernici, ma ne nemoze biti, mora da je ovo neka crna magija, omadjinae su na oci, madjionicarski trik mora da je itd itd nisu mu htjeli povjerovati, opet, pa su se sjetili necega, ovo je Muhammed nas omadjiao, pa su rekli daj da pitamo karavnu koja dolazi iz pustinje jesu li oni sta vidjeli, pa kad su pitali ljude iz karavane koji su stigli te noci, oni im rekoce jesmo mjesec se raspolovio na dva dijela, a ebu dzehel najveci nevjernik tog vremena iz oholosti rece, boze sacuvaj, magija ebu talibovog siroceta utjecala i na nebesa

Muhammed je bio siroce kod Euu taliba, amidza njegov.

znaci dzaba dokaz dzaba svem, i taj covjek je predvodnik nevjernika u dzehennemu, svi oni koji se ovako ponesu prema dokazima zavrsit ce u dzehennemu, jer Allah zestoko kaznjava oholost.

Onaj ko odluči ne vjerovati u to, se ima puno pravo pozivati na razum jer jednostavno
ne vidi smisla u tome da nekome vjeruje na riječ i da radi što mu taj neko, u ovom slučaju Muhamed, kaže.
problem sa tobom sto ne kontas da mi nevjerujemo muhammedu na rijec, nego na osnovu dokaza koje je donio. cak sta vise mozemo opipati te dokaze sad, mozemo ih testirati, verifikovati, opipljivi su svojim rukama, samo ko zeli, ali necete, jer pocetni stav, to jeste naginjanje duse prema nevjerovanji cini vam to mrskim, tesko je preproditi nesto, tesko je da te neko razuvjeri da nije tak kako vjerujes, i nevjerniku je tesko i vjerniku, da shvati da je u zabludi, pa svako odbija dokaze koji dokazuju suprotno, ali kada se covjek pomiri sa dokazima onda lakse guta stvari

Plus se može pozvati i na same riječi tog učenja kojemu treba da vjeruje, da ako Allah neće čovjek ne može vjerovati.
I to je to , čist si pred sobom i svojim razumom, a čist si i pred Allahom
ti opet ne kontas, Nemoze sad vjerovati jer ti pocetni stav naginje prema nevjerovanju, ali hajde reci iako nevjerujes u Boga, reci Boze , ako stvarno postojis, daj mi dokaze da vidim dokaze.

Allah kaze:
42:13...Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.

ja vjerujem da ako si iskren prema njemu ja vjerujem da te nece ostavit na cjedilu, jer on voli vise da se ljudi vrate njemu.

pa kaze

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam tamo gdje Moj rob zamisli i Ja sam uz njega kada Me spomene. Ako Me spomene u sebi, Ja ga spomenem u sebi; a ako Me spomene u skupu, Ja ga spomenem u skupu odabranijem od njegovog. Ako Mi se približi koliko jedan pedalj, Ja mu se približim koliko lakat. Ako Mi se približi za lakat, Ja mu se približim za hvat. Ako Mi u susret krene iduci, Ja krenem njemu žureci." Bilježe Buhari (Muslim, Tirmizi i Ibn Madždže).

Allah se više obraduje pokajanju Svoga roba, koji se pokaje, prije nego što bi to učinio neko od vas kada bi putovao na devi kroz pustinju i ona mu pobjegne, a na njoj mu sva hrana i voda, pa je dugo tražio i, izgubivši nadu da će je pronaći, legao u hlad jednoga drveta da se odmori, i utakvom stanju očaja, odjedanput, ugledao svoju devu u neposrednoj blizini njegovoj kako mirno stoji, te odmah skočio i uhvatio je za povodac, i od silne radosti, uzviknuo: "Bože moj, Ti si moj rob, a je sam Tvoj gospodar!", pogrešno se izrazivši od silne radosti. (Hadis Sahih)

eto kolika je radost Bozija kada mu se povrati covjek.
Smrcak15

#753 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:U ovom smrletovom poređenju Allahovog testiranja ljudi sa profesorom i učenikom, profesor je daleko milostiviji od Allaha.
Jer te profesor prvo nauči, pa te testira, pa ako padneš ima popravni itd, a Allah te nauči, pa ti izbriše pamćenje i onda te testira o onome što te bio naučio.
I ko ne bi pao na ispitu :-)
kod Allaha moze biti da covjek cini masa grijeha, pa covjek se popravi i radi po bozijim zapovjedima, Allah takvome poslije pokajanja pretvori losa djela u dobra...znaci tamo negdje si ukrao, on ti to pretvori u dobro djelo, slagao ovoga udario onogfa, on ti na kraju pretvori u dobra djela samo zato sto si se iskreno mu pokajao.

To sto profesor daje drugu sansu apsolutno neznaci nista sto Allah ne daje vise sanse kad se dodje na sudnji dan. ima se jedna sansa, dovoljno vremena da covjek razmisli pa izvollite.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#754 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Trebaš privesti neku trebu i trošiti energiju na njoj , uvoditi je u islam ili šta god, nemoj mene ja sam te "argumente"
svario tamo negdje 89 godine , kad sam se oduševljavao sa knjžicom "razgovor sa prijateljem ateistom", Mustafe Mahmuda.
Tad sam imao 10 godina :D
kerima1

#755 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:U ovom smrletovom poređenju Allahovog testiranja ljudi sa profesorom i učenikom, profesor je daleko milostiviji od Allaha.
Jer te profesor prvo nauči, pa te testira, pa ako padneš ima popravni itd, a Allah te nauči, pa ti izbriše pamćenje i onda te testira o onome što te bio naučio.
kod Allaha moze biti da covjek cini masa grijeha, pa covjek se popravi i radi po bozijim zapovjedima, Allah takvome poslije pokajanja pretvori losa djela u dobra...znaci tamo negdje si ukrao, on ti to pretvori u dobro djelo, slagao ovoga udario onogfa, on ti na kraju pretvori u dobra djela samo zato sto si se iskreno mu pokajao.

To sto profesor daje drugu sansu apsolutno neznaci nista sto Allah ne daje vise sanse kad se dodje na sudnji dan. ima se jedna sansa, dovoljno vremena da covjek razmisli pa izvollite.
Po islamskom ucenju nanesena steta drugom mimo Allaha nije vise Allahovo pravo da prasta..tako da si fulao jarane.
kerima1

#756 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Smrcak15 wrote:
kerima1 wrote:
On kad te stvorio , stvorio te za milost svoju a ne da bi isao u dzehennem, ako odes u dzehennem to je tvojom zaslugom.
U mushafu pise da Allah upucuje koga hoce,a ostavlja u zabludi koga hoce..znaci covjek je tu odgovoran,al zaista. :D
jos samo da si ti to razumjela super bi bilo :thumbup:

ostavlja u zabludi ljude koji to zasluze svojim djelima i stanjem svoga srca, nije to kod Allaha eci peci pec ti si mali zec a ja mala vjeverica eci peci pec, eh ti si taj sretni dobitnik nagrade zabludjeli, koji ces da budes ostavljen u zabludi, niposto, nipostoooooo

Nego jasno Allah kaze koga on ostavlja u zabludi, ljudi koji imaju losu startnu poziciju prema njemu, koji se oholo ponase prema njegovim dokazima itd
Takve ostavlja u zbaludi spustanje zastora na njhove oci i srce da nebi razumjeli islam.

Ali kada bi covjek promijenio startnu poziju prema njemu, da ocisti svoje srce odsvih predrasuda, ocisti potpuno od oholosti, jer ako se oholis pred Allahom ima da te nema jednostavno....zato kada covjek ponizno cista srca i otvorenog uma bez imalo oholosti pridje Bogu i njegovim dokazima jos i ako bi zamolio Bogas za uputu, Boze ako stvarno postojis molim te uputi me...vjerujem da bi Bog tad reagovao i uputio takvu osobu, na ovaj ili onaj nacin.

A ako covjek misli doci do upute podsmijavanjem njegove vjere i Allaha, takav nikad nece u vjeru islma uci osim ako Allah ne doredi drukcije, pa makar se cijelo covjecanstvo nasadilo na glavu zbog njega nista ne bi pomoglo.
Sta cemo sa krscanima i jevrejima al vjernicima koji iskreno vjeruju i traze Boziju blizinu? I oni su pretpostavljam kao i muslimani vjernici istim rijecima trazili pravi put,a svi ljudi Boga 'vide' slicno kao nekog do koga en mogu doprijeti, znaci svi mole isto bice bez obzira kako ga nazivali.
Da to tako moze evo ja cu odma zamoliti da me vrati u bezbriznost da ne mislim jer u islamu sve vec razmislili drugi tj istefsirili od mushafa do hadisa,al ja mogu biti samo ono sto Allah hoce. (tako veli mushaf :) )
zagortenej

#757 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

Nurudin wrote:Trebaš privesti neku trebu i trošiti energiju na njoj , uvoditi je u islam ili šta god, nemoj mene ja sam te "argumente"
svario tamo negdje 89 godine , kad sam se oduševljavao sa knjžicom "razgovor sa prijateljem ateistom", Mustafe Mahmuda.
Tad sam imao 10 godina :D
:D :thumbup:
JVC

#758 Re: drugi pogled na religiju

Post by JVC »

kerima1 wrote: Sta cemo sa krscanima i jevrejima
Rostiljanje :D
arzuhal

#759 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:Moj pogled na islam (tema je o pogledima na religiju, pa hajd) se temelji na ehli-sunnetskom poimanju islama, uz otvorenu naklonost spram različitih tesavufskih tumačenja (ovo ti zoveš "hodžinskim dogmatizmom" ili kako već), ali sam rad da čujem i druge muslimanske opcije, tumačenja, poglede... Tvoj stav i odnos prema islamu se temelji na tebi samom. Zato sam ja nebitan u priči, a tebi je sve itekako važno jer moraš do kraja braniti ego, jedino to imaš.
Ja nemam potrebu da nekog uvjeravam kako je nešto istina, da vazim i misionarim, da kritikujem i napadam. To je tvoje. Od svega toga što površno poznaješ (islam, arapski jezik, djela sufijskih velikana, itd) napravio se određenu kompilaciju i odlučio si svojim spoznajama počastiti šaku forumaša...Nisi nikada ciljao na nešto veće? :mrgreen:
arzonja, haj'd ja se i ti vec odvno razumijemo oko nasih stavova vezanih za reliigju i religije

moj stav je iz drugacijeg ugla, ali ne eksluzivno licnog, vec povijesnog iliistrazivackog kopariranja iz uglra tradcija kulutra nraoda i drugih drustveih fakotra koji su ujtecali na formiranje religija

drugo , Islam takodjer ima svoj stav i cesto puta drugaciji pogled ka prema krscanstvu i judaizmu, iako su i krscantsvo i judaizam postavili svoje stavove, zato je meni ta potreba kompariranja interesantna; naravno Islam je treca po redu abrahsmaka religija i razumijem da tezi ka izucavanju prethodne dvije religije, ali i druge dvije relgiije imaju svoje stavovoe , a koji bi se trebali prihvatiti kao njihova religijska istina

Ja jako rijetko vidim da se jevreji petaljaju u druge dvjie relgiije, istina, i nemaju jednak razlog kao krscani i muslimani , ali opet , nnemaju namjeru da sebe opravdavaju drugima, jer im drugi interpretiraju njihove Knjige :)
arzonja, evo tri dana cekam na ogovor, bitte danke :kiss:
Ako nešto nisam fulio, pročitavši šta si kvotala, uvidio sam da je jedino pitanje ono koje sam ja postavio Dadinju :mrgreen:
kerima1

#760 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

JVC wrote:
kerima1 wrote: Sta cemo sa krscanima i jevrejima
Rostiljanje :D
Ima jedan dio u kur'anu gdje kaze da ce svi koji iskreno budu vjerovali u Boga i krscani i jevreji uci u raj.zato ne brini dok god ima nas heretika da pokazu i drugu stranu koju vjernici pod tepih sakrivaju. :D
kerima1

#761 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Azo nije ti covjek uspjeo odgovorit pozurio si da ga prijavis. :D
Misljenja sam da dok se neko iz banovica ne vrati ne spominje ga se. to ti dodje da ogovaramo mrtve,a isti nas ne mogu demantovati ako su u pravu.(islamsko pravilo)
Connaisseur Karlin

#762 Re: drugi pogled na religiju

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: arzonja, haj'd ja se i ti vec odvno razumijemo oko nasih stavova vezanih za reliigju i religije

moj stav je iz drugacijeg ugla, ali ne eksluzivno licnog, vec povijesnog iliistrazivackog kopariranja iz uglra tradcija kulutra nraoda i drugih drustveih fakotra koji su ujtecali na formiranje religija

drugo , Islam takodjer ima svoj stav i cesto puta drugaciji pogled ka prema krscanstvu i judaizmu, iako su i krscantsvo i judaizam postavili svoje stavove, zato je meni ta potreba kompariranja interesantna; naravno Islam je treca po redu abrahsmaka religija i razumijem da tezi ka izucavanju prethodne dvije religije, ali i druge dvije relgiije imaju svoje stavovoe , a koji bi se trebali prihvatiti kao njihova religijska istina

Ja jako rijetko vidim da se jevreji petaljaju u druge dvjie relgiije, istina, i nemaju jednak razlog kao krscani i muslimani , ali opet , nnemaju namjeru da sebe opravdavaju drugima, jer im drugi interpretiraju njihove Knjige :)
Ako nešto nisam fulio, pročitavši šta si kvotala, uvidio sam da je jedino pitanje ono koje sam ja postavio Dadinju :mrgreen:
haj'd sad odgovori, ignoriaj dadinjov post :kiss:
zforumas

#763 Re: drugi pogled na religiju

Post by zforumas »

Prvi i jedini cilj je da zapamtis ono sto profesor prica i sto si procitao u knjizi, to jeste, da se toga sjetis na ispitu.

Smrckovo poredjenje je apsolutno besmisleno. Profesor, za razliku od Smrletovog boga, ne brise pamcenje ucenicima prije ispita.

Btw. moja profesorica Latinskog jezika je dozvoljavala na svakom drugom pismenom da se koristi sva moguca i dostupna literatura.
Rezultat toga je bio to da ucenici provjeravaju i traze po knjigama cak i ono sto znaju i tako izgube dragocijeno vrijeme i ne stignu dovrsiti pismeni rad.
Ocjene na pismenim radovima bez literature su u prosjeku uvijek bile bolje od onih na kojima je dozvoljena literatura.
Ahda, nije nam brisala pamcenje prije ispita pa valjda zato.
asurbanipal

#764 Re: drugi pogled na religiju

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
dosli su skupina nevjernika Mekke Muhammed, i kazu mu, daj nam dokaz da si ti poslanik, pa su mu rekli hajde nek se racijepi mjesec na dva dijela , pa je muhammed podigao klazi prst u nebesa i mjesec se raspolovio na dva dijela, kao sto se rasplovio more za vrijeme MOjsija i njihovog exodusa iz egipta. Odmah su uglas nevjernici, ma ne nemoze biti, mora da je ovo neka crna magija, omadjinae su na oci, madjionicarski trik mora da je itd itd nisu mu htjeli povjerovati, opet, pa su se sjetili necega, ovo je Muhammed nas omadjiao, pa su rekli daj da pitamo karavnu koja dolazi iz pustinje jesu li oni sta vidjeli, pa kad su pitali ljude iz karavane koji su stigli te noci, oni im rekoce jesmo mjesec se raspolovio na dva dijela, a ebu dzehel najveci nevjernik tog vremena iz oholosti rece, boze sacuvaj, magija ebu talibovog siroceta utjecala i na nebesa [/b]

Nit se mjesec raspolovio, nit' se more razdvojilo.

Veća je šansa da je vuk pojeo baku od Crvenkapice.
Smrcak15

#765 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Smrcak15 wrote:

Po islamskom ucenju nanesena steta drugom mimo Allaha nije vise Allahovo pravo da prasta..tako da si fulao jarane.
a zar nemoze Allah pitati tog covjeka kome je ucinjena nepravda na zemlji, ako se ovaj pokojao iskreno prijer smrti, da Allah pita onoga kome je nepravda ucinjena, ako mu oprostis ja cu tebi oprostiti u tolikoj mjeri tvoje grijehe....a to znaci ili smanjenje kazne ili razlog da udju obadvojica u Dzennet.
Smrcak15

#766 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote: Sta cemo sa krscanima i jevrejima al vjernicima koji iskreno vjeruju i traze Boziju blizinu? I oni su pretpostavljam kao i muslimani vjernici istim rijecima trazili pravi put,a svi ljudi Boga 'vide' slicno kao nekog do koga en mogu doprijeti, znaci svi mole isto bice bez obzira kako ga nazivali.
Da to tako moze evo ja cu odma zamoliti da me vrati u bezbriznost da ne mislim jer u islamu sve vec razmislili drugi tj istefsirili od mushafa do hadisa,al ja mogu biti samo ono sto Allah hoce. (tako veli mushaf :) )
Sta cemo sa krscanima i jevrejima al vjernicima koji iskreno vjeruju i traze Boziju blizinu?
oni vjeruju da su na pravom putu pa preko toga traze Boziju blizinu, covjek mora ispravno vjerovati i biti iskren prema Bogu i radit sto Bog naredi, jer krscani mnogi sa uvjerenjem umiru u trojednog BOga a to Bog direktno im se obraca kroz Kuran krscanima da se okane takvog vjerovanja jer ce biti smatrani nevjernicima, bOg je samo jedan a ne trojedan, unija 3 boga upakovana u jednom.
Hakiz

#767 Re: drugi pogled na religiju

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 16/02/2018 23:09, edited 1 time in total.
Smrcak15

#768 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Prvi i jedini cilj je da zapamtis ono sto profesor prica i sto si procitao u knjizi, to jeste, da se toga sjetis na ispitu.

Smrckovo poredjenje je apsolutno besmisleno. Profesor, za razliku od Smrletovog boga, ne brise pamcenje ucenicima prije ispita.

Btw. moja profesorica Latinskog jezika je dozvoljavala na svakom drugom pismenom da se koristi sva moguca i dostupna literatura.
Rezultat toga je bio to da ucenici provjeravaju i traze po knjigama cak i ono sto znaju i tako izgube dragocijeno vrijeme i ne stignu dovrsiti pismeni rad.
Ocjene na pismenim radovima bez literature su u prosjeku uvijek bile bolje od onih na kojima je dozvoljena literatura.
Ahda, nije nam brisala pamcenje prije ispita pa valjda zato.
totalna paralela se nemoze voditi jer profesor nije Bog, ali mozemo priblizno da docaramo.

uostalom nisi ni shvatio, sporedio sam povlacenje knjiga sa testa sa povalcenjem sjecanja sto je bilo prije rodjenja.
jer tokom testa nesmijes gledati knjigu, tako isto povuce se iz sjecanja to sto je bilo prije...jer kontaj i ovako,

Kako je lakse testirati covjeka, kakav on u stvari i jeste??

Kad nezna da ima skrivena kamera u sobi, ili kad zna, ili kad je nacuo da ce biti skrivena negdje kamera ili mozda cak primjeti kameru....

Ko ce u ovoj situaciji biti bolje testiran kakav je u tahnosti, pa naravno onaj koji nezna za snimanje.
Tako isto, Bog se ne pokaziva i brise iz sjecanja sta je bilo prije rodjenja je poput skrivene kamene koje covjek nije svjestan jer ce tad biti najbolje testiran kako se on ponasa u raznim situacijama.
Smrcak15

#769 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
dosli su skupina nevjernika Mekke Muhammed, i kazu mu, daj nam dokaz da si ti poslanik, pa su mu rekli hajde nek se racijepi mjesec na dva dijela , pa je muhammed podigao klazi prst u nebesa i mjesec se raspolovio na dva dijela, kao sto se rasplovio more za vrijeme MOjsija i njihovog exodusa iz egipta. Odmah su uglas nevjernici, ma ne nemoze biti, mora da je ovo neka crna magija, omadjinae su na oci, madjionicarski trik mora da je itd itd nisu mu htjeli povjerovati, opet, pa su se sjetili necega, ovo je Muhammed nas omadjiao, pa su rekli daj da pitamo karavnu koja dolazi iz pustinje jesu li oni sta vidjeli, pa kad su pitali ljude iz karavane koji su stigli te noci, oni im rekoce jesmo mjesec se raspolovio na dva dijela, a ebu dzehel najveci nevjernik tog vremena iz oholosti rece, boze sacuvaj, magija ebu talibovog siroceta utjecala i na nebesa [/b]

Nit se mjesec raspolovio, nit' se more razdvojilo.

Veća je šansa da je vuk pojeo baku od Crvenkapice.
nit' se more razdvojilo.
de onda objasni kako su mogli naci tockove prikolica faraonske vojske upravo na mjestu gdje su more razdvojilo, na dnu mora tockovi, kosti ljudi i konja, odakle to momcino???
zforumas

#770 Re: drugi pogled na religiju

Post by zforumas »

To sa skrivenom kamerom moze i nekako proci, ali poredjenje sa ispitom nema sanse.
kerima1

#771 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Dragi Smrcak sto se mene I tebe tice to bi moglo I tako' Ali I Sam znas da nigdje u islamu ne pise to nego je tvoja neka zamisao.Taj hadis ima logike za razliku od mnogih nelogicnih.
Smrcak15

#772 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:Dragi Smrcak sto se mene I tebe tice to bi moglo I tako' Ali I Sam znas da nigdje u islamu ne pise to nego je tvoja neka zamisao.Taj hadis ima logike za razliku od mnogih nelogicnih.
pa ima nacin kako da nema hadis

zar neznas da covjek ce placati svoje dugove prema drugim ljudima u dobrim djelima, znaci moras dati dobrih djela u onoj mjeri koliko si ucinio nepravdu drugome.....pa ako ti Bog dadne da se umnogostruce dobra djela tokom zivota pa ces biti u mogucnosti da naplatis to.
kerima1

#773 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Sta ce nevjernik koji nema dugova ni prema kome,a krcat je dobrim djelima :D
Ako je Bog od najmilostvijih i pravednih ima da i takvima prasta. :D
arzuhal

#774 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: arzonja, haj'd ja se i ti vec odvno razumijemo oko nasih stavova vezanih za reliigju i religije

haj'd sad odgovori, ignoriaj dadinjov post :kiss:
Ako nisam dosadan: ALI KOJE JE TVOJE PITANJE NA KOJE OČEKUJEŠ ODGOVOR!? :lol:

Jer vidim samo tvoje mišljenje i stavove, konstatacije, izjave...Ne kontam šta me konkretno pitaš :mrgreen: Jel treba samo da ovjerim ovo što si rekla, da potvrdim istinitost tvojih tvrdnji?
triconja

#775 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

arzuhal wrote: Ako nisam dosadan: ALI KOJE JE TVOJE PITANJE NA KOJE OČEKUJEŠ ODGOVOR!? :lol:

Jer vidim samo tvoje mišljenje i stavove, konstatacije, izjave...Ne kontam šta me konkretno pitaš :mrgreen: Jel treba samo da ovjerim ovo što si rekla, da potvrdim istinitost tvojih tvrdnji?
arzulah ova je tema otisla u drugom smjeru cim je neko napao licno misljenje o religiji drugog.
Locked