Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#751 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: musliman kako pojam prije Islama je koristen drugacije,a od perioda postojanja i prakticiranja Islama, ista rijec je dobila novo znacenje , tj. osoba islamske vjeroispovijesti , to znaci, pisanje o muslimanima prije obajve islama nema nikakve veze sa pripadnicma Islama, vec o osobama koje vjeruju u jednog Boga
nije tacno, nego je isto izvorno znacenje predati se biti predan Bogu, predati se bozijoj volji

http://biblehub.com/commentaries/isaiah/42-19.htm
As he that is perfect.—Strictly speaking, the devoted, or surrendered one. The Hebrew meshullam is interesting, as connected with the modern Moslem and Islam, the man resigned to the will of God.

to je isto kao kad bi u starim vremenima se nazivali ljudi Predani, misli se predan bozijoj volji

Pa Bog poslaje novog poslanika i kaze da se ljudi trebaju zvati predani, jer su se tako od davnina nazivali.

takav je slucaj sa muslimanima

musliman znaci predati se Bogu, pa u starim biblijskim vremenima, ljudi koji su se zvali muslimani pa cak i imenice imali kao sto imammo danas Muslim ime, tako su imali i prije.

Zar nije dovljno da ti rabin kaze da su muslimani postojali zajendo sa zidovima jos odavnina, prije vremena Isusa, da su zajedno klali kurbane po jeruzalemu, tako pise u njihovim svetim knjigama, paako ti jedan zidovski rabin tako kaze za svoje knjige, sta ti vise onda imam reci.
Hakiz

#752 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
pa i zidovi i krscani vjeruju u Allaha, tako ga zovu u svojim molitvama, i popovi i rabini

ne govori se da ce oni biti sljedbenici muhammeda, nego stoji da ce doci sluga Ahmed koji ce biti musliman, ahmed je jedno od poslanikovih imena.
Oni vjeruju u boga, a riječ za boga na semitskim jezicima je alah. Ne vjeruju u muslimanskog Allaha.

Možda stoji da će doći Ahmed koji će biti predan, ali ne musliman u smislu muslimana sljedbenika Muhammeda.

Kao što meni Azruhal reče, u tekstu svako nađe ono šta mu se sviđa, ne nužno ono šta jeste.
Hakiz

#753 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote: musliman znaci predati se Bogu, pa u starim biblijskim vremenima, ljudi koji su se zvali muslimani pa cak i imenice imali kao sto imammo danas Muslim ime, tako su imali i prije.
Nko ne spori da riječ musliman znači predan. Čak i predan bogu. Ali to znači uopšteno čovjek predan bogu. Ne Islamski predan bogu, ne musliman pripadnik Islama, sljedbenik Muhammeda, kojem je Kur'an sveta knjiga.

Ti namjerno koristiš riječi koje opisuju opšte pojmove kao da se odnose na precizno određene pojmove.

To šta ti radiš je školski primjer falsifikata.
Connaisseur Karlin

#754 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: musliman kako pojam prije Islama je koristen drugacije,a od perioda postojanja i prakticiranja Islama, ista rijec je dobila novo znacenje , tj. osoba islamske vjeroispovijesti , to znaci, pisanje o muslimanima prije obajve islama nema nikakve veze sa pripadnicma Islama, vec o osobama koje vjeruju u jednog Boga
nije tacno, nego je isto izvorno znacenje predati se biti predan Bogu, predati se bozijoj volji

As he that is perfect.—Strictly speaking, the devoted, or surrendered one. The Hebrew meshullam is interesting, as connected with the modern Moslem and Islam, the man resigned to the will of God.

to je isto kao kad bi u starim vremenima se nazivali ljudi Predani, misli se predan bozijoj volji

Pa Bog poslaje novog poslanika i kaze da se ljudi trebaju zvati predani, jer su se tako od davnina nazivali.

musliman znaci predati se Bogu, pa u starim biblijskim vremenima, ljudi koji su se zvali muslimani pa cak i imenice imali kao sto imammo danas Muslim ime, tako su imali i prije.

Zar nije dovljno da ti rabin kaze da su muslimani postojali zajendo sa zidovima jos odavnina, prije vremena Isusa, da su zajedno klali kurbane po jeruzalemu, tako pise u njihovim svetim knjigama, paako ti jedan zidovski rabin tako kaze za svoje knjige, sta ti vise onda imam reci.
rijec musliman je usvojena kasnije sa novim znacnjem: pripadnik ilsamske vjerosipovijesti :) doticna rijec nema narocite povezanosti sa Islamom prije pojave Islama :)
animals

#755 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by animals »

Alahu dragi, nisko si pao kad te Smrcak brani :D
Dope_Man

#756 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

animals wrote:Alahu dragi, nisko si pao kad te Smrcak brani :D
:lol: :thumbup:
ExNihilo

#757 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by ExNihilo »

Smrčak,najefikasniji ateistički evangelist u historiji foruma.
Smrcak15

#758 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
pa i zidovi i krscani vjeruju u Allaha, tako ga zovu u svojim molitvama, i popovi i rabini

ne govori se da ce oni biti sljedbenici muhammeda, nego stoji da ce doci sluga Ahmed koji ce biti musliman, ahmed je jedno od poslanikovih imena.
Oni vjeruju u boga, a riječ za boga na semitskim jezicima je alah. Ne vjeruju u muslimanskog Allaha.

Možda stoji da će doći Ahmed koji će biti predan, ali ne musliman u smislu muslimana sljedbenika Muhammeda.

Kao što meni Azruhal reče, u tekstu svako nađe ono šta mu se sviđa, ne nužno ono šta jeste.
nema to muslimanski Bog, samo je jedan Bog, nema zidovski Alah, krscnaski Allah i muslimanski neki Allah, nema to, zaboravi...
u poglavlju 42 od Izaije, stoji da ce sluga biti Ahmed, bit ce musliman, naznacava Mekku i Medinu opisuje njegove karakteristike itd

pa ko je to ako ne Muhammed pobogu si??? zasto sebe da lazes u oci??
Smrcak15

#759 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote: musliman znaci predati se Bogu, pa u starim biblijskim vremenima, ljudi koji su se zvali muslimani pa cak i imenice imali kao sto imammo danas Muslim ime, tako su imali i prije.
Nko ne spori da riječ musliman znači predan. Čak i predan bogu. Ali to znači uopšteno čovjek predan bogu. Ne Islamski predan bogu, ne musliman pripadnik Islama, sljedbenik Muhammeda, kojem je Kur'an sveta knjiga.

Ti namjerno koristiš riječi koje opisuju opšte pojmove kao da se odnose na precizno određene pojmove.

To šta ti radiš je školski primjer falsifikata.
ali Muhammed je naznacen u jednom te istom tekstu

sa rijecima Ahmed, musliman, nazanacava meku i medinu , bit ce poslat ne zidovima.

Bog prijeti u starom zavjetu onima koji ne slijede njegova poslanika kojeg ce on poslati.

Ne Islamski predan bogu,
a sa je to islamski, jeli to nesto nevaljalo pa da se ne odnosi na to
sljedbenik Muhammeda, kojem je Kur'an sveta knjiga
pa upravo taj isaiah isto nagovjestava muhamemda da ce biti nepismen i dat ce mu se knjiga a on ce reci nisam ucen/neznam citati, upravo ono sto je Muhamemd rekao kada mu je andjeo donio Kuran, njihov prvi kontakt.
pa uopste neznas koliko znam, d abi mogao suditi na taj nacin, moras da vidis sve sta imam od dokaza pa tek onda da tako sudis.

to su tacni pojmovi jasno naznaceno
Smrcak15

#760 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:

rijec musliman je usvojena kasnije sa novim znacnjem: pripadnik ilsamske vjerosipovijesti :) doticna rijec nema narocite povezanosti sa Islamom prije pojave Islama :)
ah cudni ljudi, pa niko nije rekao da oni ljudi koji su nazivani muslimani u biblijskom periodu su bili sljedbenici muhammeda, kako ce biti sljedbenici ovog oficijelnog islama i zadnjeg poslanika kad se covjek nije ni rodio, jeste da su ga nagovjestavali i imenom ali nisu bili njegovi sljedbenici.

ali sto je isto jeste da onaj vjernik kojeg je Bog nazvao musliman i koji su se sami zvali muslimani u tom biblijskom periodu, nama je zajednicko da smo vjerovali u istog Boga, Allaha, ali su nam vjerozakoni bili razliciti, mada u vecini slucajeva su slicni bili uz neke varijacije.

znaci u bibliji mozemo naci rijec Allah, mozemo naci rijec musliman, Ahmed, Muhammed

musliman neznaci sljedbenik muhammeda, nego predan Bogu, ali danasnji predani Bogu su sljedbenici muhammeda zadnjeg poslanika, zato se zovemo muslimani. dok oni prijasnji muslimani su bili sljedbenici prijasnjih poslanika

Allah kaze u kuranu:

Allah vas je nazvao muslimanima, ranije i u ovoj Knjizi...(El-Hadždž, 78).
111. I kada sam učenicima(apostolima) naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga(isusa)!’ – oni su odgovorili" ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani".

arapski
مَا كَانَ إِبْرَاهِيمُ يَهُودِيًّا وَلَا نَصْرَانِيًّا وَلَٰكِن كَانَ حَنِيفًا مُّسْلِمًا وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ
latiniziran ajet
Ma kane ibrahimu jehudien ve la nasranien velakin kane hanifen muslimen ve ma kane minel mushrikin
67. Ibrahim/Abraham nije bio ni Jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik (Musliman), vjerovao je u Boga jednoga, i nije bio idolopoklonik.
Towelie

#761 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Ja mislim da je Smrcak skripta, popur onih cleverbotova, samo sto je on prosao Tjuringov test i mi sad mislimo da pricamo s pravom osobom. :-D
Connaisseur Karlin

#762 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote: skom periodu su bili sljedbenici muhammeda, kako ce biti sljedbenici ovog oficijelnog islama i zadnjeg poslanika kad se covjek nije ni rodio, jeste da su ga nagovjestavali i imenom ali nisu bili njegovi sljedbenici.

ali sto je isto jeste da onaj vjernik kojeg je Bog nazvao musliman i koji su se sami zvali muslimani u tom biblijskom periodu, nama je zajednicko da smo vjerovali u istog Boga, Allaha, ali su nam vjerozakoni bili razliciti, mada u vecini slucajeva su slicni bili uz neke varijacije.

znaci u bibliji mozemo naci rijec Allah, mozemo naci rijec musliman, Ahmed, Muhammed

musliman neznaci sljedbenik muhammeda, nego predan Bogu, ali danasnji predani Bogu su sljedbenici muhammeda zadnjeg poslanika, zato se zovemo muslimani. dok oni prijasnji muslimani su bili sljedbenici prijasnjih poslanika

Allah kaze u kuranu:

111. I kada sam učenicima(apostolima) naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga(isusa)!’ – oni su odgovorili" ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani".

arapski
مَا كَانَ إِبْرَاهِيمُ يَهُودِيًّا وَلَا نَصْرَانِيًّا وَلَٰكِن كَانَ حَنِيفًا مُّسْلِمًا وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ
latiniziran ajet
Ma kane ibrahimu jehudien ve la nasranien velakin kane hanifen muslimen ve ma kane minel mushrikin
67. Ibrahim/Abraham nije bio ni Jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik (Musliman), vjerovao je u Boga jednoga, i nije bio idolopoklonik.
gjde su pisali da ce doci Muhamed?
Smrcak15

#763 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote: skom periodu su bili sljedbenici muhammeda, kako ce biti sljedbenici ovog oficijelnog islama i zadnjeg poslanika kad se covjek nije ni rodio, jeste da su ga nagovjestavali i imenom ali nisu bili njegovi sljedbenici.

Allah kaze u kuranu:

arapski
latiniziran ajet
gjde su pisali da ce doci Muhamed?
njegovo ime je spomenuto u starom zavjetu
Image
i isti tekst kaze Arap
Image

a poslije Isus potencirao njegov dolazak poslije kao sto mozemo da vidimo iz Isusovih rijeci
Image
Image

Allah kaze o nagovjestaju MUhammeda u Bibliji

157.onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli

Al-Baqara 2:146. Korkut Oni kojima smo dali Knjigu znaju Poslanika kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju.

"A kada Isa, sin Merjmenin, reče: «O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim pri je mene ob javljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći", i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: "Ovo je prava vradžbina!"
(Es-Saf, 6)

kad sam davno citao ove ajete pa nisam mogao da nalazim slabo sta o Muhammedu u prevodima, kontao sam kako je spomenut kad mu nema imena u prevodu, ali kad se covjek dublje zadubi u ovo, u orginalne tekstove, pa kad se njegova imena pokazu

onda ti bude jasno ovo

ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju
Dope_Man

#764 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Towelie wrote:Ja mislim da je Smrcak skripta, popur onih cleverbotova, samo sto je on prosao Tjuringov test i mi sad mislimo da pricamo s pravom osobom. :-D
To bi znacilo da je neki izuzetno napredan bot... samo ne znam gdje vidis ista napredno ovdje :lol:

Prije bi bilo na fazon kad velemajstor igra saha protiv kompjutera pa izgubi jer kompjuter brze i bolje konta sve moguce logicne kombinacije.. a onda dodje neli lijevi lik koji ne zna ni igrati saha i dobije kompjuter jer se AI syebe usljed nelogicnih poteza na koje nije bio spreman :lol:
mali jomu

#765 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by mali jomu »

Towelie wrote:
mali jomu wrote:
mali jomu wrote:

Sve ima svoj "proizvod"...... u znanju-u ne znanju, u razumijevanju-u ne razumijevanju, u vjerovanju-u ne vjerovanju.

Nesto sam ovdje izostavio..... zna li neko sta ?
Boli nas uvo. :-D Ti ionako pises gluposti samo, makar bolje da ih pises manje nego vise.

Znam da ti ne znas, imaju drugi koji znaju. :mrgreen:
Gojeni H

#766 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

Jomu, kralju!
JVC

#767 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JVC »

Za svakoga ko je procitao pjesmu Solomona, ovo je van svake pameti i koristiti ovaj stih kao dokaz za islam tj prorocanstvo o Muhamedu!
Pjesma nad pjesmama je kratka pjesnicka knjiga o ljubavi i fizickoj vezi izmedu Salomona i njegove nevjeste.
Ali evo, kao dobar krscanin da pomognem mladahnom Smrletu u njegovoj bezuspjesnoj potrazi :D

Pjesma nad pjesmama 7:1-3
"Kako su lijepe noge tvoje u obući, kćeri kneževska; sastavci su bedara tvojih kao grivne, djelo ruku umjetničkih. Pupak ti je kao čaša okrugla, koji nije nikad bez pića; trbuh ti je kao stog pšenice ograđen ljiljanima; Dvije dojke tvoje kao dva blizanca srnčeta;"

Ovdje se jasno vidi da Solomon nastavlja hvaleci njeno tijelo. Ipak, muslimani i Smrle vide ovdje prorocanstvo o Muhamedu!
Eh sad, da se vratim 5. poglavlju, koji navodno spominje Muhameda po imenu. U prvom stihu ovog poglavlja, Solomon kaze:

Pjesma nad pjesmama 5:1
"Dođoh u vrt svoj, sestro moja nevjesto, berem smirnu svoju i mirise svoje, jedem sat svoj i med svoj, pijem vino svoje i mlijeko svoje; jedite, prijatelji, pijte, i opijte se, mili moji!"

Heh, pa i vino se pije? Zar je Muhamed to radio dragi Smrle? :-) Ne znam zasto se vracate na ovo kad je ovo van svake pameti

Sad cemo da procitamo tkz prorocanstvo o Muhamedu U stihu 8, Solomonova zarucnica kaze svojim prijateljima: "Zaklinjem vas, kćeri Jerusalimske, ako nađete dragoga mojega, šta ćete mu kazati? Da sam bolna od ljubavi."

Njezini prijatelji reagiraju u retku 9 pitajuci je: "Što je tvoj dragi bolji od drugih dragih, o najljepša među ženama? što je tvoj dragi bolji od drugih dragih, te nas tako zaklinješ?"

:D Mlada kaze sljedecim stihovima: "Dragi je moj bio i rumen, zastavnik između deset tisuća; Glava mu je najbolje zlato, kosa mu je kudrava, crna kao gavran; Oči su mu kao u goluba na potocima vodenijem, mlijekom umivene, i stoje u obilju; Obrazi su mu kao lijehe mirisnoga bilja, kao cvijeće mirisno; usne su mu kao ljiljan, s njih kaplje smirna žitka; Na rukama su mu zlatni prsteni, na kojima su ukovani virili; trbuh mu je kao svijetla slonova kost obložena safirima. Gnjati su mu kao stupovi od mramora, uglavljeni na zlatnom podnožju; stas mu je Livan, krasan kao kedri. Usta su mu slatka i sav je ljubak. Taki je moj dragi, taki je moj mili, kćeri Jerusalimske"

Ovaj posljednji stih, prema Smrletu, nekako je o Muhamedu. Zasto bi se ovaj stih trebao protumaciti kao prorocanstvo o Muhamedu?
Smrle i muslimani smatraju da, buduci da je hebrejski za "potpuno lijep" machmadim , a machmadim zvuci pomalo slicno imenu "Muhamed", stih se zapravo odnosi na Muhameda po imenu. (Napomena: Zakir Naik tvrdi da je sufiks "im" dodan za postovanje "na hebrejskom jeziku, ali to je obicna glupost. Sufiks -im se dodaje kako bi formirao mnozinu, sto može biti mnozina intenziteta, tj." Ukupno. "Ali nema veze hajmo se mi pretvarati da je rijec u jednini " machmad ", sto je dosta blize imenu Muhamed.)
Tako se pjesma Solomona 5:16 po Smrletu prevodi: Usta su mu slatka; on je Muhamed . Ovo je moja draga, ovo je moj prijatelj, kceri Jeruzalema.

Prvo, to je Solomonova mladenka koja govori. Dakle, ako Solomonova mladenka zaista dostavi prorocanstvo o Muhamedu, tada je ona prorocica, prema Smrletu i njegovim pajdasima (osim ako je sam autor pjesme Solomon prikazuje kao prorocicu).

Drugo, nevjesta hvali covjekovo tijelo. To je savrseno, ako govori o svom muzu. Ali ako Smrle inzistira da ona govori o Muhamedu, optuzuju Solomonovu nevjestu da zudi za drugim muskarcem (u ovom slucaju za Muhamedom) i to u viziji koju joj je dao Bog. :run:

Trece, ako je 5,16 govorio o Muhamedu, onda je Solomonova zena pozvala Muhameda kao "ljubljenog". Ali u 7. poglavlju, stih 10, kaze: "Ja pripadam svome voljenom i njegova je zelja za mene." Buduci da je Muhamed njen voljen (prema islamskom tumacenju), izjavljuje u 7,10 da pripada Muhamedu i da je Muhamed zeli. Kako je Solomonova mlada pripadala Muhamedu? Zasto bi Muhamed zelio zenu koja je bila mrtva vise od petnaest stoljeca? Da Muhamed nije slucajno nekrofil pa se pali na leseve? Ne znam, zaista mi nije jasno?

Rijec machmad se koristi na mnogim mjestima u Starom zavjetu. To se odnosi na nesto ugodno, cijenjeno ili lijepo. Dakle, ako je machmad zapravo Muhamedovo ime, moramo biti dosljedni i reci da, gdje se koristi rijec machmad , to se odnosi na Muhameda. Razmotrimo sa Smrletom dva odlomka koja koriste rijec machmad i da vidimo sta ce se dogoditi ako prevodimo rijec kao "Muhamed".

U Ezekiel 24:16, Ezekielova supruga zove se " machmad ", jer je cijenjena od Ezekiela. Dakle, ako machmad znaci "Muhamed", Muhamed mora biti Ezekielova zena! :-D
Samo pet stihova kasnije u Ezekielu, Bog govori Izraelcima da ce Jeruzalem biti osvojen i da ce hram biti unisten. Kaze: "Gospod Gospod: evo, ja ću oskvrniti svetinju svoju, veličanstvo sile vaše, želju očiju vaših i što je milo duši vašoj; i sinovi će vaši i kćeri vaše koje ostaviste pasti od mača." (Ezekiel 24:21). U originalnoj tj Hebrejskoj bibliji i ovdje je koristi rijec machmad . Dakle, ako je machmad ime "Muhamed", Bog obecava da ce pogubiti Muhameda!

Nadasve pateticno i plitko sa strane Smrleta i njemu slicnih.
:thumbup:
SamoVasGledam

#768 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:...
1. Kod Jovana Isus ne govori o Muhamedu, niti o bilo kom čoveku, već o Svetom Duhu što je i navedeno u stihu 14:26. Ako te zaista interesuje ceo kontekst krenućeš od početka i videćeš da se Isus oprašta od svojih učenika koji su uplašeni pošto će ostati sami i zbog toga im obećava novog utešitelja koji će ga zameniti. Muhamed to ne može biti, jer je on rođen tek 500 godina nakon što su svi Isusovi učenici pomrli.

Šta je Isus zaista rekao o tom utešitelju - ''Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.'' - Jovan 14:17

Dakle očigledno se radi o nečem nevidljivom, nekoj sili ili šta već koja je nevidljiva i koja se nalazi u Isusovim učenicima. Ako staviš Muhameda u tom kontekstu onda zvuči malo perverzno zar ne?

A ako pročitaš ''Dela apostolska'', odnosno događaje posle Isusa videćeš da se Sveti Duh spominje poprilično često i naglašava seviše puta da je uz apostole, odnosno Isusove učenike.

Dela 9:31 - ''A crkve po svoj Judeji i Galileji i Samariji behu na miru, i napredovahu, i hođahu u strahu Gospodnjem, i umnožavahu se utehom Svetog Duha.''

Dakle sve je jasno.

2. A što se Isaije tiče, zanimljivo mi je to što uzimaš reči jednog proroka koji se nigde ne spominje u Kur'anu ili hadisima, niti ga je sam Muhamed ikada spomenuo, što znači da Isaija nema nikakav autoritet i kredibilitet po Islamu, ali ti ga opet svejedno citiraš i to iz iskvarene i prepravljene knjige.

Po tvojoj logici u Bibliji kamila = Muhamed, odnosno kada god se spominje kamila to automatski znači da se stih odnosi na Muhameda. Ignorišimo činjenicu da su kamile rasprostranjene po celoj severnoj Africi, rogu Afrike, Bliskom Istoku, pa čak i Australiji.

Isaija 21:7 ne govori uopšte o nadolazećim prorocima i poslanicima. Stari Zavet uglavnom naglasi kada daje proročanstva o dolasku proroka ili Mesije. Isaija 21:7 govori o Persijancima, jer je poznato da su Persijanci koristili kamile u bitkama. A ako nastaviš da čitaš do 9 stiha videćeš da piše da je Vavilon pao, što se odnosi upravo na Ahemenidsko (Persijsko) osvajanje Vavilona.

I još da napomenem da si pogrešno citirao Jovana 12:14 u kom se kaže da je prorečeno da će Isus doći na magarcu. To se ne odnosi na isaiju 21:7, već na Zahariju 9:9 gde je za razliku od Isaije jasno opisano da če Mesija ući u Jerisalim na magarcu.

3. Vidim da i dalje tvrdiš kako se Muhamed spominje u Pesmi nad Pesmama. Već smo jednom ti i ja vodili raspravu o tome i koliko se sećam nisi se baš pokazao u tome, pa neću mnogo da dužim na tu temu. Samo ću da spomenem da ovo delo uopšte nije priznato od strane Kur'ana, Muhameda i Islama uopšte, a ti kao opet koristiš kao validan istorijski i proročki izvor za svoje potrebe. Uzimaš određenu hebrejsku reč koja ima određeno značenje na hebrejskom jeziku, izmasakriraš hebrejsko pismo i jezik, tumačiš tu reč kako ti je volja na nekom drugom jeziku, arapskom, dok ne dobiješ željeni rezultat. Ima li to smisla?

Takođe je neverovatno da ti u erotskoj poeziji koju je pisala neka anonimna napaljena žena tražiš svog voljenog Poslanika.

Neka ti Allah oprosti na ovo bogohuljenje i obmanama koje činiš u njegovo ime.
mali jomu

#769 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by mali jomu »

Svako ima svoje oci kojima gleda i vidi.

Ne moze se gledati tudjim ocima osim samo svojim.

A niko nema samo oci da bi potvrdile ono sto neko gleda i vidi, jer oci, gledanje i vidjenje su nedovoljni za sve..... sto gleda i vidi.
Towelie

#770 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Znam da ti ne znas, imaju drugi koji znaju. :mrgreen:[/quote]
Ja s ponosom nosim breme neznanja, kad vidim ko sve misli da zna. :wink:
SamoVasGledam

#771 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Ali ja bih zaista voleo da mi Smrčak objasni zašto u erotskoj poeziji traži proročanstva o Muhamedu. Pogotovo što Solomonove pesme nisu priznate od strane Islama kao verodostojan izvor od Boga.

Muhamed je rekao da je najavljivan imenom u Tori i Jevanđelju. Pesma nad pesmama ne pripada ni prvoj, a ni drugoj zbirci knjiga.

Pesma nad pesmama nikada nije ni bila u fokusu muslimana sve do Zakira Naika koji opet ima neke svoje atipične ideje i poglede na religije i tumačenja svetih zapisa. Zbog toga je često i osuđivan od strane drugih islamskih grupa i individualaca.
irac300

#772 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

SamoVasGledam wrote:Ali ja bih zaista voleo da mi Smrčak objasni zašto u erotskoj poeziji traži proročanstva o Muhamedu. Pogotovo što Solomonove pesme nisu priznate od strane Islama kao verodostojan izvor od Boga.

Muhamed je rekao da je najavljivan imenom u Tori i Jevanđelju. Pesma nad pesmama ne pripada ni prvoj, a ni drugoj zbirci knjiga.

Pesma nad pesmama nikada nije ni bila u fokusu muslimana sve do Zakira Naika koji opet ima neke svoje atipične ideje i poglede na religije i tumačenja svetih zapisa. Zbog toga je često i osuđivan od strane drugih islamskih grupa i individualaca.
On bi bukvalno i u septičkoj jami tražio dokaze u svoju korist. Ne zajebavam se.
Smrcak15

#773 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Ali ja bih zaista voleo da mi Smrčak objasni zašto u erotskoj poeziji traži proročanstva o Muhamedu. Pogotovo što Solomonove pesme nisu priznate od strane Islama kao verodostojan izvor od Boga.

ne brini druze dobit ce te odgovore i ti i onaj tvoj pajdas...kasnije ili sutra...malo zauzet za sad posto vidim da se treba temeljito obraditi.
SamoVasGledam

#774 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

irac300 wrote:
On bi bukvalno i u septičkoj jami tražio dokaze u svoju korist. Ne zajebavam se.
Kad se setim samo da je uzeo ovaj video klip iz filma ''Big Man Japan'' kao dokaz o postojanju džinova :D

SamoVasGledam

#775 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
ne brini druze dobit ce te odgovore i ti i onaj tvoj pajdas...kasnije ili sutra...malo zauzet za sad posto vidim da se treba temeljito obraditi.
Razumem ja to druže. Treba ipak sve to izguglati i posavetovati se sa ortacima iz Dubaija.
Post Reply