Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Alfons Kauders

#751 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:Bio si u "mahali" kod susjeda i vidio svojim očima :D
Bio, zivio, radio.

Nisu ni svjesni koliko su se radikalizirali zadnjih nekoliko godina.
Što trijezan misl, to pijan govori. Stara poslovica. Tako da ne mislim da su se radikalizirali, nego da im je vjetar u jedra dala navala islamofobije u Europi, pa su se samo okuražili i iznose ono što su oduvjek mislili. No nisu javno proklamirali zbog "neadekvatne klime".
Sad se javno pružila prilika svakom seljačini da popljuje redom svakog Bosanca, bio vjernik ili ateista i označi ga muslimanskim ekstremom.
Tipična ona UDBA-ška bolesna škola, pokazivanja prstom od koje su susjedi stradavali nakon drugog svjetskog rata, ali se ne libe prepisati je u sadašnjosti. Historija je izgleda podbacila kao učiteljica u njihovom slučaju.
Ne bih da ulazim u uzroke (ima i toga, a ima i propagande), ali to ne mijenja cinjenicu da je hrvatsko drustvo danas neuporedivo radikalnije u odnosu na prije 5 ili 10 godina.

Ono sto se ne tako davno smatralo radikalnim, danas je mrtvi mainstream.

Kao sto sam na ovim stranicama jasno obrazlozio prije godinu i po ili jače, Hrvatska je nakon te transformacije za mene izgubljen slucaj, kao i hrvatska politika u BiH.
daddy-kool

#752 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by daddy-kool »

SaraFina wrote:Čak i čat teme sastoje se od nebuloznih naslova " pomozimo susjedima muslimanima da izaberu ime svom entitetu" pa onda nabrajaju kao djeca u obdaništu bolesno izmišljene "islamske" konstrukcije samo njima smiješne i zabavne.
:D

De kopiraj nešto i ovdje da se i mi nasmijemo.
SaraFina

#753 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Mazohizam je razmišljati da je ta "pojava" odjednom nastala i tražiti joj uzroke. To se slažem.

Ali definitivno ne želim pronalaziti dalje ni opravdanja i pojašnjenja za takve konstrukcije.

Evo Željko u BiH 4 godine nema nikakvog političkog utjecaja, odnosi sa susjedima ne da se nisu relaksirali nego dodatno su se zaoštrili zbog megalomanskih ciljeva.
Presjednica HR bezočno laže a i visoki dužnosnici/e po EU parlamentu o radikalizaciji Bošnjaka u BiH a sve sa jasnim ciljevima.
Došlo je do toga da Mektić se oglašava i staje u odbranu istine.
Istovremeno fašistički protesti po toj HR članici EU normalna su pojava. Od oduzimanja prava istospolnim partnerima pa do ustaških znamenja, pozdrava i spomen ploča, do I. Konvencije.
SaraFina

#754 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

daddy-kool wrote:
SaraFina wrote:Čak i čat teme sastoje se od nebuloznih naslova " pomozimo susjedima muslimanima da izaberu ime svom entitetu" pa onda nabrajaju kao djeca u obdaništu bolesno izmišljene "islamske" konstrukcije samo njima smiješne i zabavne.
:D

De kopiraj nešto i ovdje da se i mi nasmijemo.

Ma ne možeš ti tu količinu nebuloza ni kopirati. A link se ne moze postaviti... Mada mogu biti korisna....Ako budu trebala imena i prezimena "derana" i glavnih i odgovornih huškača, tu mogu i nadležnim instutucijama biti od pomoći :D Te proslijediti imena. Kud ćeš bolje i korisnije. AID škola sam ja :D
Novak20

#755 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

SaraFina wrote:Mazohizam je razmišljati da je ta "pojava" odjednom nastala i tražiti joj uzroke. To se slažem.

Ali definitivno ne želim pronalaziti dalje ni opravdanja i pojašnjenja za takve konstrukcije.

Evo Željko u BiH 4 godine nema nikakvog političkog utjecaja, odnosi sa susjedima ne da se nisu relaksirali nego dodatno su se zaoštrili zbog megalomanskih ciljeva.
Presjednica HR bezočno laže a i visoki dužnosnici/e po EU parlamentu o radikalizaciji Bošnjaka u BiH a sve sa jasnim ciljevima.
Istovremeno fašistički protesti po toj HR članici EU normalna su pojava. Od oduzimanja prava istospolnim partnerima pa do ustaških znamenja, pozdrava i spomen ploča, do I. Konvencije.
Ipak je tema bošnjačka politika prema BiH Hrvatima. Imaš barem deset tema o hrvatskoj politici koje si sama otvorila pa ne znam zašto se ovde ponavljaš.
Alfons Kauders

#756 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:Mazohizam je razmišljati da je ta "pojava" odjednom nastala i tražiti joj uzroke. To se slažem.

Zato sam, prije tu famoznu godinu i kusur, ovdje jasno napisao da cemo imati velikih problema s Hrvatskom, te da od Zagreba treba ocekivati svasta.

Hrvatska je suvise opterecena ideologijom, sto se najbolje primjeti u svadji partizana i ustasa, koja nece prestati ni narednih 75 godina. Sutra bi se opet medjusobno ubijali po toj matrici.

Koliko ce trebati za popravljanje odnosa s nama zakljuci sama... Ja sam zakljucio i prekrizio Hrvatsku, jer se to nece desiti za mog zivota.
SaraFina

#757 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:

Zato sam, prije tu famoznu godinu i kusur, ovdje jasno napisao da cemo imati velikih problema s Hrvatskom, te da od Zagreba treba ocekivati svasta.

Hrvatska je suvise opterecena ideologijom, sto se najbolje primjeti u svadji partizana i ustasa, koja nece prestati ni narednih 75 godina. Sutra bi se opet medjusobno ubijali po toj matrici.

Koliko ce trebati za popravljanje odnosa s nama zakljuci sama... Ja sam zakljucio i prekrizio Hrvatsku, jer se to nece desiti za mog zivota.

Definitivno. Slažem se. Iako bi prije godinu dana uvrijedjeno te demantirala.
SaraFina

#758 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:

Ipak je tema bošnjačka politika prema BiH Hrvatima. Imaš barem deset tema o hrvatskoj politici koje si sama otvorila pa ne znam zašto se ovde ponavljaš.

Pa ovo je javni forum. Ti si temu zamislio da kukaš o majorizaciji te obespravljivanju u tvojoj samostalnoj konstrukciji??? A da mi ostali ne smijemo dati ni mišljenje o "uzrocima" ??? ŽAO MI JE. Ali takvo što je za privatnog bloga, a ne forumskih rasprava. Pa se raspitaj jesam u pravu i kod administracije.
Novak20

#759 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

SaraFina wrote:
Novak20 wrote:

Pa ovo je javni forum. Ti si temu zamislio da kukaš o majorizaciji te obespravljivanju u tvojoj samostalnoj konstrukciji??? A da mi ostali ne smijemo dati ni mišljenje o "uzrocima" ??? ŽAO MI JE. Ali takvo što je za privatnog bloga, a ne forumskih rasprava. Pa se raspitaj jesam u pravu i kod administracije.
U pravu si što se tiče javnog foruma i prava na njemu. Naravno da imaš pravo da pišeš šta ti je volja ali šaraj malo. Dodijalo više.
Alfons Kauders

#760 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:
Definitivno. Slažem se. Iako bi prije godinu dana uvrijedjeno te demantirala.
I ja bi prije tri godine ili vise, ali Hrvatska je otisla suvise udesno da bi se vratila u normalu u neko dogledno vrijeme.

Meni su takva drustva krajnje odbojna, mada nacelno gotivim Hrvate i njihovu kulturu. Medjutim, ne zelim da trazim zajednicki jezik s talibanima, pa sam dosljedan i nemam ga namjeru traziti ni s katolibanima.

Primjera radi, cijenim i Irance, ali jebi ga, ne podrzavam Islamsku Republiku Iran...
SaraFina

#761 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

U pravu sam ja u vezi svega @ Novak. A ti Imaš opciju ignore korisnika.

Ako ti se ne svidja tok teme koju si otvorio a ne možeš ga preusmjeriti... Odnosno uzroci, za koje isključivo krivim pogrešnu HR politiku.

Zao mi je. Blog je rješenje, pa ožeži sa žalopojkama.
Last edited by SaraFina on 17/04/2018 09:54, edited 1 time in total.
SaraFina

#762 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
Meni su takva drustva krajnje odbojna, mada nacelno gotivim Hrvate i njihovu kulturu. Medjutim, ne zelim da trazim zajednicki jezik s talibanima, pa sam dosljedan i nemam ga namjeru traziti ni s katolibanima.

Primjera radi, cijenim i Irance, ali jebi ga, ne podrzavam Islamsku Republiku Iran...
Pa taj stil. Mada da budem iskrena nikad nisam osudjivala prije hrvatsku politiku prema Srbima... prelazila sam često i prećutno je odobravala tako.
Ali sad kad pogledam, kako se gaze neka temeljna ljudska prava, kao da je 18. vijek, postaje mi zbilja mučno.
Naravno da toj mučnini doprinose i laži na račun radikalizacije Bošnjaka.
Pitam se dokle ide taj sunovrat?
Alfons Kauders

#763 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa taj stil. Mada da budem iskrena nikad nisam osudjivala prije hrvatsku politiku prema Srbima... prelazila sam često i prećutno je odobravala tako.
Ali sad kad pogledam, kako se gaze neka temeljna ljudska prava, kao da je 18. vijek, postaje mi zbilja mučno.
Iskreno me zaboli kurac, jer nije moj sunovrat, vec njihov.

Moje je samo bilo da prekrizim Hrvatsku kao iole normalno drustvo i da je prebacim u kategoriju sa Srbijom. Radikalizirano i potencijalno opasno drustvo s kojim je bolje nemati previse posla, radi vlastite sigurnosti i mentalnog zdravlja.
BHCluster

#764 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:Bio si u "mahali" kod susjeda i vidio svojim očima :D
Bio, zivio, radio.

Kao oni mladi fudbaleri iz Austrije dosli u BiH na odmor i bacali flase na objekat IZ onda u auto i razguli to im bice dio turisticke ponude. Kad su ih uhvatili onda kme kme nismo mi takvi. :lol:
The BEN10

#765 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:Moje je samo bilo da prekrizim Hrvatsku kao iole normalno drustvo i da je prebacim u kategoriju sa Srbijom. Radikalizirano i potencijalno opasno drustvo s kojim je bolje nemati previse posla, radi vlastite sigurnosti i mentalnog zdravlja.
:thumbup:
Alfons Kauders

#766 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote:
Alfons Kauders wrote:
Bio, zivio, radio.

Kao oni mladi fudbaleri iz Austrije dosli u BiH na odmor i bacali flase na objekat IZ onda u auto i razguli to im bice dio turisticke ponude. Kad su ih uhvatili onda kme kme nismo mi takvi. :lol:
Otprilike. Imamo razlicit sistem vrijednosti i nismo kompatibilni.
BHCluster

#767 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je hrvatsku vladu da poduzme "vanredne mjere" zbog vala iseljavanje iz Hrvatske.
"Kad sam rekla da smo demografski u izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog vanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno valja priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80.000 ljudi, od čega samo u Njemačku oko 40.000. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere?", kazala je Grabar Kitarović u Šibeniku.

Hrvatska predsjednica preselila je svoj Ured u Šibenika, gdje će sljedeća tri dana održati niz sastanak s predstavnicima gradskih i županijskih vlasti, vjerskim dužnosnicima i predstavnicima nevladinog sektora, javili su hrvatski mediji.
Bosnjaci krivi? 10 000 dzihadista na granici sa RH? :lol:

SaraFina

#768 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:

Iskreno me zaboli kurac, jer nije moj sunovrat, vec njihov.

Moje je samo bilo da prekrizim Hrvatsku kao iole normalno drustvo i da je prebacim u kategoriju sa Srbijom. Radikalizirano i potencijalno opasno drustvo s kojim je bolje nemati previse posla, radi vlastite sigurnosti i mentalnog zdravlja.
Nezgodno je biti okružen ljudima sa pogrešnim sistemom vrednovanja. Mi smo "zbijeni" i u BiH a i HR nam je na putu prema zapadu. Neugodan mi je osjećaj tog preispitivanja nametnut. Kao nikad do sad.
Ti bolje pamtiš devedesete. A vjerujem da ni tada nisu vladali ovakvi odnosi.
GeeTnT

#769 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GeeTnT »

Vlah je vlah, a sokac je vlah i po..
studiorum_tuzlaensis

#770 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by studiorum_tuzlaensis »

samo oštro i zguza. Tako Slobodanko najviše voli da ga dobije :D :lol:

kmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Vrhbosanski

#771 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Vrhbosanski »

Službena politika bošnjačkih predstavnika prema HRHB nasljednicima treba biti apsulutna i sveobuhvatna indiferentnost, dok Bobanovcima slijedi ekonomska i demografska depresija (koja će i Bošnjake pogoditi, ali ne u takoj mjeri da će nas svesti na manjinu) zbog jadnih pokušaja etničkog inžinjeringa i stvaranja "povjesnih hrvatskih prostora". Tek kada nastupi fragmentiranje hrvatske političke scene treba se počet razgovarati sa racionalnim hrvatskim predstavnicima, tj. svjesnim Hrvatima kojima je u cilju da zadrže fragmente nekada konstutivnog naroda na svojoj rodnoj grudi, o decentralizaciji Federacije i prebacivanju financijskih/poreznih ovlasti na kantonalni nivo.

Dok god postoje orginalni fragmenti HRHB političke garniture među vodećim hrvatskim strujama sa njima se moraju održavati tek proforma odnosi radi mira u kući. Sve drugo je gubitak vremena.
radostan dan

#772 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by radostan dan »

SaraFina wrote:
Ahh kakva steta...uzivao sam citati tvoje postove u kojima opisujes druzenje sa njihovim skupinama i kako zajedno i grlato uzvikujete - za dom spremni.
A onda su te zbog toga banovali...srecom, uskrsnuce zbillja postoji, nadam se novim esejima, domoljubnim dakako.

Vala baš.... :mrgreen:
Skijaš

#773 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Alfons Kauders wrote:

Ne bih da ulazim u uzroke (ima i toga, a ima i propagande), ali to ne mijenja cinjenicu da je hrvatsko drustvo danas neuporedivo radikalnije u odnosu na prije 5 ili 10 godina.

Ono sto se ne tako davno smatralo radikalnim, danas je mrtvi mainstream.
Sve se to izmjeni za par mjeseci drugačije politike. Radikalizam se uvijek nameće s vrha, prosječan čovjek ne mrzi.
Skijaš

#774 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Vrhbosanski wrote:Službena politika bošnjačkih predstavnika prema HRHB nasljednicima treba biti apsulutna i sveobuhvatna indiferentnost, dok Bobanovcima slijedi ekonomska i demografska depresija (koja će i Bošnjake pogoditi, ali ne u takoj mjeri da će nas svesti na manjinu) zbog jadnih pokušaja etničkog inžinjeringa i stvaranja "povjesnih hrvatskih prostora". Tek kada nastupi fragmentiranje hrvatske političke scene treba se počet razgovarati sa racionalnim hrvatskim predstavnicima, tj. svjesnim Hrvatima kojima je u cilju da zadrže fragmente nekada konstutivnog naroda na svojoj rodnoj grudi, o decentralizaciji Federacije i prebacivanju financijskih/poreznih ovlasti na kantonalni nivo.

Dok god postoje orginalni fragmenti HRHB političke garniture među vodećim hrvatskim strujama sa njima se moraju održavati tek proforma odnosi radi mira u kući. Sve drugo je gubitak vremena.
Prepreka progresu leži (i) u samoj toj ideji da trebaju postojati bošnjački politički krugovi koji će onda tražiti partnera u hrvatskim političkim krugovima. To je u stvari garant da do napretka neće doći jer je izgovor za nerad uvijek tu, puno je lakše priču svesti na "oni protiv nas" nego se baviti stvarnim problemima i onda eventualni neuspjeh platiti gubitkom na izborima. Svaka monoetnička politika u BiH vodi slabljenju zdravih elemenata u društvu a izlaz je u forsiranju multietničkih stranaka.
Mirza007

#775 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Moderacija, javite na Vrapce da im je lociran odbjegli pacijent i da ga izvole preuzeti.
Svasta mu se nezasticenom moglo desiti u ovom okrutnom svijetu kojeg nije svjestan.
Post Reply