Sjeverna Koreja vs. USA

Post Reply
jeza u ledja

#751 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

NajdraziVodjaa wrote: Izjave Ruskih i Kineskih zvanicnika te demantuju, jasno kazu denuklearizacija moze ali da se Amerikanci povuku sa svojim proturaketnim sistemom. Jedini naivac si ti koji mislis da se oni protive tome, pa da se istinski protive Sj. Koreja nikad ne bi ni razvila bombu, sta mislis pod sankcijama i blokadama oni razvijaju moderno oruzje bez pomoci Kine i Rusije? I onda ja naivan :lol:
Ne, ne demantuju, vec suprotno. Jedno ti pise, drugo govoris. Tacno fejk njuz. Alternative facts.
NajdraziVodjaa wrote: Zasto bi Rusiji i Kini toliko smetala nuklearna bomba u Koreji? Njima nisu prijetnja, smeta li Americi nuklearna bomba njenih saveznika Izraela, Velike Britanije? Zasto bi Rusiji i Kini smetala nuklearna bomba Koreje a ne bi Indije i Pakistana?
Ne mogu ba vise. Dosadan si, trolas. Nemoguce je s tobom voditi razgovor jer lazes i lupas besmislice za koje si svjestan da su besmislice ali opet ih ponavljas.
NajdraziVodjaa

#752 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by NajdraziVodjaa »

Jedini koji pise lazne vijesti si ti, fino ti stoji izjava zalazemo se za denuklearizaciju Koreje ali da i Amerika povuce svoj proturaketni sistem a ti si to preveo kao "Rusija i Kina se zalazu da Sj. Koreja polozi oruzje, SAD su upravu podrzavamo ih". Naravno da ne mozes raspravljati kad nemas nista da kazes osim da izvrces vijesti i izvlacis iz konteksta ono sto ti odgovara i stalno to ponavljas, ta suplja prica mozda prodje kod debelog jenkija ali ta izvrtanja kod mene ne prolaze. Naravno da ces mi uciniti uslugu ako me ne citiras vise jer mi je gutiak vremena raspravljati sa jednodimenzionalnim likovima.
jeza u ledja

#753 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

NajdraziVodjaa wrote:Jedini koji pise lazne vijesti si ti, fino ti stoji izjava zalazemo se za denuklearizaciju Koreje ali da i Amerika povuce svoj proturaketni sistem a ti si to preveo kao "Rusija i Kina se zalazu da Sj. Koreja polozi oruzje, SAD su upravu podrzavamo ih". Naravno da ne mozes raspravljati kad nemas nista da kazes osim da izvrces vijesti i izvlacis iz konteksta ono sto ti odgovara i stalno to ponavljas, ta suplja prica mozda prodje kod debelog jenkija ali ta izvrtanja kod mene ne prolaze. Naravno da ces mi uciniti uslugu ako me ne citiras vise jer mi je gutiak vremena raspravljati sa jednodimenzionalnim likovima.
Lazes. Svaka recenica laz. Alternative facts. Jedno ti pise, ti pises nesto drugo. Odgojeno na fejk njuz sajtovima.
Za ostale, ovako funkcionise ovaj fejk njuz svijet. Nema veze sto je nesto ocito, nema veze sto je nesto fakat, sto pise pred tobom crno na bijelo, ono ce izvrnuti, pomjeriti argument da odgovara narativu. Isto debata u sobi punoj ogledala. Ja kazem "nebo je plavo", ono napise "sto lazes da su oblaci bijeli?" Nema veze i sto je nesto logicno, tipa "zemlja je orkugla", ono ce vas ubjedjivati da je zemlja ravna. I tako u nedogled.
To je fake news, to su alternative facts. Tako funkcionisu Breitbarti, Infowarsi, Russia Today i slicna sranja koje citaju milioni i cije vijesti su debelo pod uticajem obavjestajnih sluzbi. Stvorili armiju medijskih zombija koji nicemu ni ne vjeruju jer sve je drugo za njih fake news. Takvi su izglasali Trumpa na vlast, a i on sam je odgojen na tome. Sve sto baljezga, to je cuo od ovakvih izvora vijesti.
Strasno sta internet ucini od ljudi. :-)
Point.

#754 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Point. »

Jezu, ne zaboravi da je lik pisao da se u Sjevernoj Koreji fino zivi, da tamo vecina ima internet, da su lazi i medijske izmisljotine da tamo vecina ljudi nema za kifle, da ljudi nemaju jebenu satelitsku antenu, da imaju jedan tv kanal, da van Pjongjanga ne postoji kolektivni prevoz itd itd.....covjek ili namjerno laze ili zivi u nekom imaginarnom, paralelnom svijetu. Strasno, u svakom slucaju.
NajdraziVodjaa

#755 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by NajdraziVodjaa »

Ono vrhunac licemjerja kad nekog prozivas za laz i alternativne cinjenice a ti upravo iste koristis :lol: Nastavi se voditi izrekom sto puta ponovljena laz postaje istina...

E cuj ovoga obisao Sj. Koreju pa upoznat sa stanjem prijevoza van Pjongjanga :mrgreen: Isto ko sto je govorio kako auta mogu voziti samo vladini sluzbenici i vojska a onda mu postavis snimak dje prijevoz kako javni tako i privatni radi sasvim normalno obzirom na sankcije kae to sve vojnici :lol: :lol:
animals

#756 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by animals »

Ti vojvodo si tipicni Srbin..
mrzis zapad, Njemacku , Vatikan i Hrvatsku..
Ameriku..
normalno, volis Rusiju, Kinu i Sj. Koreju..
te slobodarske zemlje :D
listopad

#757 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by listopad »

Sjeverna Koreja je zadnji put ratovala 1950-53. Trebamo li uopce spominjati koliko su Amerikanci zemalja napali? Sjeverna Koreja ne predstavlja nikakvu prijetnju susjedima, a kamoli Americi. Jednostavno ne posjeduju kapacitete za takve avanture. Osim toga im najvazniji partner i posljedni prijajatelj Kina nikada ne bi dozvolila da nekoga napadnu. Ovo je ista ona prica koja se vodila oko Irana koji nam je kobajagi svima bio prijetnja, pa su Amerikanci poceli saditi baze sa proturaketnom obranom da nas kofol zastite od opasne vojne sile Irana, iako je svima bilo jasno da su baze uperene protiv Rusije. Tako i ove americke prijetnje nemaju veze sa Sjevernom Korejom nego je glavni cilj Kina. Amerikanci stezu obruc oko Rusije i Kine i provociraju sukob od kojeg se covjecanstvo nece oporaviti za stotinu godina.
Challenger__

#758 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Challenger__ »

listopad wrote:Sjeverna Koreja je zadnji put ratovala 1950-53. Trebamo li uopce spominjati koliko su Amerikanci zemalja napali? Sjeverna Koreja ne predstavlja nikakvu prijetnju susjedima, a kamoli Americi. Jednostavno ne posjeduju kapacitete za takve avanture. Osim toga im najvazniji partner i posljedni prijajatelj Kina nikada ne bi dozvolila da nekoga napadnu. Ovo je ista ona prica koja se vodila oko Irana koji nam je kobajagi svima bio prijetnja, pa su Amerikanci poceli saditi baze sa proturaketnom obranom da nas kofol zastite od opasne vojne sile Irana, iako je svima bilo jasno da su baze uperene protiv Rusije. Tako i ove americke prijetnje nemaju veze sa Sjevernom Korejom nego je glavni cilj Kina.
I Rusija, koja takođe graniči sa Sjevernom Korejom.
Amerikanci stezu obruc oko Rusije i Kine i provociraju sukob od kojeg se covjecanstvo nece oporaviti za stotinu godina.
Touche.

Sve drugo je prazna priča.

Napravio bih samo malu korekciju. Nije riječ o američkom narodu, čak ni o ekskluzivno američkim "elitama" (oni su ološ, najgori, ponerokratija, ne mogu biti elita ni na semantičkoj ravni), već o otuđenim grupacijama koje su uzurpirale političke i vojne kapacitete USA gurajući, već neko vrijeme, svijet na rub apokalipse.
Last edited by Challenger__ on 08/07/2017 01:52, edited 2 times in total.
Sanjarko

#759 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Sanjarko »

Ovo za internet itd. pa ne moraju ni imat. Nismo ni mi imali do nedavno pa nam je mozda i bilo bolje bez toga. Kazem mozda. Znaci ne mora se bas net itd. imat da bi bilo dobro. Nisu imali net i sto sta pa su vodili 2 svjetska rata itd. i zivjeli bez toga onako.
listopad

#760 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by listopad »

Challenger__ wrote:Napravio bih samo malu korekciju. Nije riječ o američkom narodu, čak ni o ekskluzivno američkim "elitama" (oni su ološ, najgori, ponerokratija, ne mogu biti elita ni na semantičkoj ravni), već o otuđenim grupacijama koje su uzurpirale političke i vojne kapacitete USA gurajući, već neko vrijeme, svijet na rub apokalipse.
Ne optuzujem ja americki narod koji je toliko otudjen od stvarnosti da vise nije nikakav faktor. Rijec je o toj neokonzervativnoj skupini, udruzenoj u vojno-industrijski kompleks, pojam koji je u popularni rjecnik unio jos Eisenhower.

Ove provokacije Rusije i Kine pokazuju koliko Amerikance zbilja interesuje sigurnost i buducnost njihovih saveznika. U slucaju nuklearnog rata bi mi u Europi prvi popusili. Amerikanci su ocigledno spremni prihvatiti taj "rizik".
jeza u ledja

#761 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

listopad wrote:Sjeverna Koreja je zadnji put ratovala 1950-53. Trebamo li uopce spominjati koliko su Amerikanci zemalja napali? Sjeverna Koreja ne predstavlja nikakvu prijetnju susjedima, a kamoli Americi. Jednostavno ne posjeduju kapacitete za takve avanture. Osim toga im najvazniji partner i posljedni prijajatelj Kina nikada ne bi dozvolila da nekoga napadnu. Ovo je ista ona prica koja se vodila oko Irana koji nam je kobajagi svima bio prijetnja, pa su Amerikanci poceli saditi baze sa proturaketnom obranom da nas kofol zastite od opasne vojne sile Irana, iako je svima bilo jasno da su baze uperene protiv Rusije. Tako i ove americke prijetnje nemaju veze sa Sjevernom Korejom nego je glavni cilj Kina. Amerikanci stezu obruc oko Rusije i Kine i provociraju sukob od kojeg se covjecanstvo nece oporaviti za stotinu godina.
Sjeverna Koreja ubrzano razvija nuklearno naoruzanje, imaju hiljade artiljerskih cijevi na granici sa Juznom Korejom (najveca koncentracija takvog oruzja bilo gdje u svijetu), ulazu sve resurse u naoruzanje, nazivaju Amerikance i Juznokoreance na drzavnim vijestima stokom, kopiladima i cime vec, prave video montaze nuklearnih napada na americke gradove i to pustaju u program, redovno ispaljuju raketice prema Juznoj Koreji i Japanu, prosle godine su artiljerijom napali juznorkorejsko ostrvo i ubili nekoliko ljudi, kidnapovali su u vise navrata juznokorejske i japanske gradjane, strucnjake i umjetnike, i ti konstatujes, citiram: "Sjeverna Koreja ne predstavlja nikakvu prijetnju susjedima"??!?! Kako mozes izjaviti ovako nesto?
Amerikanci stite svoje interese. Amerima je Sjeverna Koreja nebitna u odnosu na zrtve u eventualnom sukobu. Njima, naravno, nije u interesu SK sa nuklearnim naoruzanjem. Kina, jeste, vjerovatno mogu zaustaviti budale ako krenu u napad, medjutim, sa nuklearnim naoruzanjem u rukama nepredvidljivog derista ta strategija pada u vodu, i to Kinezi znaju. A znaju i Rusi. Nikome od njih nije u interesu nepredvidljiv rezim sa nuklearnim bojevim glavama. Naravno, odgovara im postojanje Sjeverne Koreje i odgovara im sto su proxy trn u oku americkim interesima. Medjutim dok se igraju te igre, malo debeljuskasto deriste gradi i gradi, a kad sagradi onda ce se pitati gdje su bili, sta su radili. Onda ce biti kasno.

Amerikanci su u Juznoj Koreji 60-70 godina. Zasto bi "provocirali sukob" sada? Odgovor je vrlo jednostavan.

Al ne. Hajmo se igrati stratega. Hajmo misliti da se Ameri osjecaju jacim nego prije 10, 20 godina u odnosu na Kinu (?! :-) ) i da provociraju sukob ne bi li kako izvrsili regime change sa svojim covjekom na celu SK (ili sa ujedinjenom Korejom), posto je to tako jednostavno, cas posla. Malo napadnu SK i eto im friendly drzave. A Kina ce stajati i gledati. :-)

Nema apsolutno nikakve sanse da ta kalkulacija ima smisla. Nema apsolutno nikakve sanse da se u dogledno vrijeme Koreja ujedini na taj nacin da Amerika na cijelom poluotoku bude ono sto je trenutno u Juznoj Koreji i Japanu.

Jedina stvarna prijetnja u svoj ovoj prici je mali Kim sa prstom na crvenom gumbu. Prijetnja prije svega Juznoj Koreji, prijetnja Japanu, prijetnja Americi, prijetnja Kini, prijetnja Rusiji i svom ostalom normalnom svijetu.

Ponasanje Rusije, a prije svega Kine, ce se na kraju pokazati kao izuzetno neodgovorno. Upravo na SK se pokazuju njihovi limiti uticaja u svijetu. Al jbg najlakse je pravit haos, jelde.
NajdraziVodjaa

#762 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by NajdraziVodjaa »

listopad wrote:Sjeverna Koreja je zadnji put ratovala 1950-53. Trebamo li uopce spominjati koliko su Amerikanci zemalja napali? Sjeverna Koreja ne predstavlja nikakvu prijetnju susjedima, a kamoli Americi. Jednostavno ne posjeduju kapacitete za takve avanture. Osim toga im najvazniji partner i posljedni prijajatelj Kina nikada ne bi dozvolila da nekoga napadnu. Ovo je ista ona prica koja se vodila oko Irana koji nam je kobajagi svima bio prijetnja, pa su Amerikanci poceli saditi baze sa proturaketnom obranom da nas kofol zastite od opasne vojne sile Irana, iako je svima bilo jasno da su baze uperene protiv Rusije. Tako i ove americke prijetnje nemaju veze sa Sjevernom Korejom nego je glavni cilj Kina. Amerikanci stezu obruc oko Rusije i Kine i provociraju sukob od kojeg se covjecanstvo nece oporaviti za stotinu godina.
Ne, sace tebi jeza u ledja da kaze da to sto ti pises to su sve alternativne cinjenice i da je Sj. Koreja zapravo velika opasnost za Rusiju i Kinu ali sreca da su tu dobri zabrinuti Amerikanci da im pomognu da se obracunaju sa rezimom u Sj. Koreji :lol:

Ma i taj stit u Poljskoj to ba nije protvi Rusije, fejk njuz to je da se odbrani evropa od nuklearnog Irana :mrgreen:
karanana

#763 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by karanana »

a koji je motiv tim neokonzervativnim masonsko-cionistickim lozama, milijarderima koji vec sad u saci drze citav svijet?
koji je njihov motiv tj. zasto bi oni imali zelju da izazovu nuklearni rat i unistenje svijeta? zar bi oni bili nedodirljivi? zar oni ne bi najvise izgubili?
Challenger__

#764 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Challenger__ »

listopad wrote:
Challenger__ wrote:Napravio bih samo malu korekciju. Nije riječ o američkom narodu, čak ni o ekskluzivno američkim "elitama" (oni su ološ, najgori, ponerokratija, ne mogu biti elita ni na semantičkoj ravni), već o otuđenim grupacijama koje su uzurpirale političke i vojne kapacitete USA gurajući, već neko vrijeme, svijet na rub apokalipse.
Ne optuzujem ja americki narod koji je toliko otudjen od stvarnosti da vise nije nikakav faktor. Rijec je o toj neokonzervativnoj skupini, udruzenoj u vojno-industrijski kompleks, pojam koji je u popularni rjecnik unio jos Eisenhower.

Ove provokacije Rusije i Kine pokazuju koliko Amerikance zbilja interesuje sigurnost i buducnost njihovih saveznika. U slucaju nuklearnog rata bi mi u Europi prvi popusili. Amerikanci su ocigledno spremni prihvatiti taj "rizik".
Od američkog paljenja Evrope bez katastrofalnih posljedica po USA nema više ništa. To je, još za vrijeme ukrajinske krize, Obaminoj administraciji prenio glavni ruski emisar.
jeza u ledja

#765 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

motiv im je zarada od prodaje oruzja. to je narativ koji je u biti tacan, vidjeli smo to u iraku. trumpu bi takodje dobro doslo igranje rata da malo podigne patriotski moral i nizak rejting. no po pitanju sk mislim da to nema pretjerane logike.

da dodam i ovo. amerika i kina se igraju zveckanja oruzja po kineskom moru, tajvanu, price o hong kongu i tako dalje. kina se siri, normalno, i sire svoj uticaj, a to amerima ne odgovara. ima i toga u ovome sigurno, ali nuklearno oruzje mijenja formulu u potpunosti. s tim zajebancije nema. rezim u sjevernoj koreji ce kad tad propasti, samo je pitanje vremena. u slucaju da propada sa razvijenim nuklearnim arsenalom, tu treba neko ozbiljan da se o tom arsenalu pobrine, jer kad se kim osjeti ugrozenim on sa tim arsenalom moze uraditi svasta. u tome je problem. i ponavljam, to je kineski i ruski problem koliko i americki.
Last edited by jeza u ledja on 08/07/2017 02:34, edited 1 time in total.
Challenger__

#766 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Challenger__ »

USA gube svoju lidersku poziciju. Jedini način da se održe u vrhu je da ostatak svijeta pretvore u prah i pepeo kreirajući krize s kraja na kraj svijeta, ali daleko od sopstvenih granica. Međutim, to više nije moguće bez katastrofalnih posljedica po USA.

Što prije to shvate to bolje za njih i za svijet.

Ako ne shvate proći će kao mnogi prije njih (Mongoli i Tatari, Osmanlije, Napoleon, Hitler).
jeza u ledja

#767 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

Tako je. Ameri su glupi pa ce sami sebe unistiti. Globalni poredak koji je donio toliko bogatstva onim koji njime vladaju, ce isti ti ljudi dopustiti da se urusi. Oni su glupi, forumski stratezi su pametni, jbg.
Samo prckanje odnosa sa Kinom, mislim stvarno prckanje, bi znacilo kolaps americke privrede. Al hajmo zamisljati da su ljudi glupi. Mislim jesu, mnogi, vidjeli smo na zadnjim americkim izborima, ali znamo koliko se pita obican narod.

Usput, ideja da svjetske sile propadaju iskljucivo totalnim krahom i kolapsom je apsurdna. Vidjeti pod UK, Francuska, Spanija, Portugal, pa eto i SSSR, itd.
Challenger__

#768 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Challenger__ »

Ne pričamo o Amerima već o oligarhiji; onoj iz američko-akademskog narativa, oligarhiji o kojoj govori J. Carter. Oligarhija je ogrezla u zločinu i ako se ne zaustavi, na ovaj ili onaj način, neće biti dobro nikome.

Ponajmanje njima.

Neki uče iz prošlosti a neke je moć toliko opila da kao leptir lete ka vatri.

Deja vu.
jeza u ledja

#769 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

Ta oligarhija ti je ko macka. Uvijek zna kako da se postavi i izvuce svoju korist. S tim recenim, ne postoji monolit oligarhije koja upravlja svijetom, kako ti to volis predstaviti, vec milion raznih jacih i slabijih oligarhija ciji se interesi u svijetu sukobljavaju, a ratovi koji se vode su primjer tih sukoba.
Ja ne vjerujem da postoji jednacina u kojoj bilo kome odgovara propast nijedne velike i resursima bogate ekonomije, bilo da je to SAD, bilo da je to Rusija, bilo Kina. Dok postoji tih zemalja, one ce biti mocne i uticajne.
Challenger__

#770 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Challenger__ »

jeza u ledja wrote:Ja ne vjerujem da postoji jednacina u kojoj bilo kome odgovara propast nijedne velike i resursima bogate ekonomije, bilo da je to SAD, bilo da je to Rusija, bilo Kina. Dok postoji tih zemalja, one ce biti mocne i uticajne.
Nema dvojbe niti to uopšte dovodim u pitanje. Šta više, kao student sam, gostujući kod vas, ispalio frazu, po sjećanju "world needs US, US needs a world", ako sam pravilno sad napisao i dobio aplauz publike. To sam mislio tada, to mislim i sada.

Pričam o vrlo opasnim igrama na nekoliko tačaka globusa za koje USA snose prvorazrednu odgovornost, a jedna od tih tačaka je Koreja. Paljenje tih tačaka preko noći može svijet odvesti u katastrofu jer ni Kina ni Rusija nisu impotentna Evropa kojoj možeš raditi šta hoćeš, a što joj kontinuirano radi američka administracija kao produžena ruka oligarhije (ili skupa oligarhija ako voliš).
jeza u ledja

#771 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote: Nema dvojbe niti to uopšte dovodim u pitanje. Šta više, kao student sam, gostujući kod vas, ispalio frazu, po sjećanju "world needs US, US needs a world", ako sam pravilno sad napisao i dobio aplauz publike.

:D

Evo imas i moj aplauz. :lol:
Challenger__

#772 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Challenger__ »

Čitamo se. Odoh lakapo a sutra valja na zenba. Vozdrica.
Fudo387

#773 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Fudo387 »

:lol:
Joj Mufide, joj.
madner

#774 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by madner »

Cuj USA gube lidersku poziciju. Prvi korak analize i odmah fula.
Point.

#775 Re: Sjeverna Koreja vs. USA

Post by Point. »

NajdraziVodjaa wrote:Ono vrhunac licemjerja kad nekog prozivas za laz i alternativne cinjenice a ti upravo iste koristis :lol: Nastavi se voditi izrekom sto puta ponovljena laz postaje istina...

E cuj ovoga obisao Sj. Koreju pa upoznat sa stanjem prijevoza van Pjongjanga :mrgreen: Isto ko sto je govorio kako auta mogu voziti samo vladini sluzbenici i vojska a onda mu postavis snimak dje prijevoz kako javni tako i privatni radi sasvim normalno obzirom na sankcije kae to sve vojnici :lol: :lol:
Mozda je vrijeme da ti ponovo objasnim neke stvari. Bolan, na stotine ljudi je bilo u S Koreji i dokumentovalo da je van Pjongjanga saobracaj gotovo nepostojeci. Sta i oni svi kolektivno lazu i izmisljaju stvari a ti, koji dalje od Istocnog Sarajeva nisi vidio svijeta i dunjaluka, znas sve.
Sto se tice auta, jedan koji je bio tamo veli ovako:"There are very few personal cars in DPRK. At anytime of the day in Pyongyang the big avenues are totally empty. Only giftedcars from outside the contry are allowed as personal cars. I saw one in 3 weeks. It was a Russian car.
Only Military have government owned cars
.
Znaci, posto je mali broj automobila u S Koreji, a imas 8 miliona vojnika na 25 miliona ukupnog stanovnistva, u biti vecinom vojna lica, odnosno mala elita njih, mogu sebi priustiti auto. Kontas sad? A sad ti trubi da je to sve propaganda i laz, da se tamo zivi super. :thumbup:
Post Reply