detroit-mercy wrote:Connaisseur Karlin wrote:detroit-mercy wrote:
Zivio u Njemackoj, imam familiju u Njemackoj u Austriji, radim za njemacku firmu u USA. Godisnje par puta u Evropi. Jel treba jos

.
Zasto pises protiv zivota u Evropi

Vjerovato nisi mogao ostati u Njemackoj,i zato si dosao u SAD,kao vecina izbjelgica ?
SAD nije frindly ni prema svom domcilinom stanovnistu: npr, majke nakon poroda mogu ostati do dva mejseca kuci; i niz drugih faktora koji zagorcavaju zivot prosjecnih gradjana,koji rade poput tebe
jeza u ledja wrote:Nije to dovoljno. Ipak si morao u NEKOLIKO drzava EU zivjeti.

naravno,pa pisete protiv cijele Evrope

Nije friendly ali imaju veci natalitet od jedne friendly Njemacke

.
Iskreno, meni je uzelo par godina da sagledam sve ono sto ti USA pruza u odnosu na Njemacku. I ja sam dugo godina mislio da je Njemacka vrh. Kada imas masu raje ovdje i svi imaju svoje businesse, kada vidis svojim ocima sta su ljudi napravili za nekih 15-20 godina ovdje i sta vec sada prave njihova djeca. Radim za firmu u kojom imamu masu Nijemaca (expats), 70% ih ganja green card iz nekog razloga. Pitaj njih sto ganjaju da ostanu ovdje. Sjecam se raje prvih godina nakon dobijanja USA dravljanstva i mase njih koja se je ispaljivala nazad u Njemacku ili Austriju da bi u roku od godine dana svi bili nazad u USA.
Da me ne shvatis pogresno, ja ne kazem da te zemlje nevaljaju ali nije isti osjecaj biti Bosanac u USA ili u nekoj od evropskih zemlja. Amerika ti pruza puno vise mogucnosti i bolju perspektivu od bilo koje evropske drzave i tu se sva prica zavrsava.
Da li si provjerio natlitet domicilnog stnaovnistva,natalitet imigranta u SAD i djece imigranta ? Juce napisah,natalitet je delomicno uslovljen nemogucnosti abortusa,a to je u Evropi lakse uraditi,ne moras imati zdrastveni problem; sigurna sma da je vise maloljetnih majki u SAD od EU
U SAD je samo lakse zaraditi novac ,i nista drugo
Njemci znam da ganjaju papire ,i to radi novca , i da mogu zadrati posao,ali ne planiraju ostati

Ti poredis njemce koji su dosli putem posla, sa svojom kategorjiom izbjelgica iz BiH,a to je malo pogresan pristup obralzozenja zato je boje tamo ili vamo.
Ja znam masu primjeria koji su se vratili u EUvropu i zive odlicno,a to znaci, sve ovisi kako se snadjes i realiziras svoje planove.
SAD je dobra za mlade i zdrave izbjelgice i imigrante,ali ne kao lokacija za stalni boravak. Znam osobe sa jako visokim obrazovanjem,a koje bi sutra rado uzele posao negdje u Evropi.