REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Fudo387

#751 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Fudo387 »

JoseMujica wrote:ne shatajte me pogrešno...nisam ja protiv tužbe...pisao sam o tome ranije RBiH je trebala tužiti SRJ za agresiju i ratnu štetu, što bi i hudni Sakib uspio dokazati, a ne za genocid. Stvar je u tome što je pravna borba između dvije države u konkretnoj stvari pomjerena na teren ideološkog natezanja između dva naroda i to je tipični hAlijaški proncip. Genocid je teško dokaziv, ali PR ideološki privlačan . Još tada se hAlija Izmetbey odlučio za PR umjesto da odere kretenčine do gole kože.
A da prvo procitas puni naziv tuzbe prije nego se upustis u smijesne analize inspirisane licnim sukobom sa esom radeljasom?
hAZNADAR

#752 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

JoseMujica wrote:

haman 10 godina mastrubirali,pa se sjetili mjesec dana prije isteka roka :? jeboga ti pa ne radi se o literarnom uratku pričanja doživljaja iz osnovne jal seminarskom s fakulteta :facepalm:

a ako je boldirano tvoje shvatanje pravnog poretka...nemoj više Allaha ti...stid me i čitati :skoljka:
Jasta je neg istina boldirano. Mozemo izgubiti spor sa mnogo novih dokaza ili dobiti sa upola manje - sve zavisi od volje sila. Ako im je u interesu.

10 god se cekalo upravo iz razloga koje iznosite ti, hrasno i ostali. Eto ne mozemo dobiti, eto talasamo, eto zamjericemo se nekome, eto pokvaricemo odnose, eto izazvacemo krizu.

Dogadjaji iz prosle godine su presudni u svemu ovome i sreca da u se desili prije isteka roka.

Dobili smo te zabranu jezika pocev od SANU pa do skolstva u RS, sudjenja generala odbrane, pa najbitnije referendum plus bojkot drzavnog suda i tuzilastva, plus parada "republike",....
A najgora u svemu ovome je nikakva reakcija sto od nas sto od MZ. Nikakvog hajra od sankcija Dodiku, pa nekada su visoki predstavnici smjenjivali predsjednika RS i silu politicara pa nista nije urodilo plodom.

I mozemo samo zakljuciti da se nema sta vise izgubiti i da se na to mora bilo kako legalno odgovoriti.
Da se nisu desile sve nabrojane provokacije - mozda bi se covjek i zapitao ima li svrhe pokretati reviziju.
Prije 10 god je samo referendum u RS bio tabu a danas sporedna vijest. Isto smo ko zabe u vodi koja se lagano zagrijava.

Apsolutno je nebitno koliko profesionalno zapoceli reviziju - bitno je da dusmanima kvari zabavu i ispostavlja cijenu. Bitno je zbog samih nas da smo ipak ikako reagovali. I niko te ne prisiljava da citas. Tvoje pisanje ovdje inace volim i cijenim - ali ne moramo se u svemu slagati.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#753 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by JoseMujica »

hAZNADAR wrote:
JoseMujica wrote:

haman 10 godina mastrubirali,pa se sjetili mjesec dana prije isteka roka :? jeboga ti pa ne radi se o literarnom uratku pričanja doživljaja iz osnovne jal seminarskom s fakulteta :facepalm:

a ako je boldirano tvoje shvatanje pravnog poretka...nemoj više Allaha ti...stid me i čitati :skoljka:
Jasta je neg istina boldirano. Mozemo izgubiti spor sa mnogo novih dokaza ili dobiti sa upola manje - sve zavisi od volje sila. Ako im je u interesu.

10 god se cekalo upravo iz razloga koje iznosite ti, hrasno i ostali. Eto ne mozemo dobiti, eto talasamo, eto zamjericemo se nekome, eto pokvaricemo odnose, eto izazvacemo krizu.

Dogadjaji iz prosle godine su presudni u svemu ovome i sreca da u se desili prije isteka roka.

Dobili smo te zabranu jezika pocev od SANU pa do skolstva u RS, sudjenja generala odbrane, pa najbitnije referendum plus bojkot drzavnog suda i tuzilastva, plus parada "republike",....
A najgora u svemu ovome je nikakva reakcija sto od nas sto od MZ. Nikakvog hajra od sankcija Dodiku, pa nekada su visoki predstavnici smjenjivali predsjednika RS i silu politicara pa nista nije urodilo plodom.

I mozemo samo zakljuciti da se nema sta vise izgubiti i da se na to mora bilo kako legalno odgovoriti.
Da se nisu desile sve nabrojane provokacije - mozda bi se covjek i zapitao ima li svrhe pokretati reviziju.
Prije 10 god je samo referendum u RS bio tabu a danas sporedna vijest. Isto smo ko zabe u vodi koja se lagano zagrijava.

Apsolutno je nebitno koliko profesionalno zapoceli reviziju - bitno je da dusmanima kvari zabavu i ispostavlja cijenu. Bitno je zbog samih nas da smo ipak ikako reagovali. I niko te ne prisiljava da citas. Tvoje pisanje ovdje inace volim i cijenim - ali ne moramo se u svemu slagati.

drug, ti si bolestan čovek :(

i ne kažem ti ovo iz zajebancije ili bilo kakve provokacije, nego zaista prijateljski...halali
hizo ramidovic

#754 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by hizo ramidovic »

da smo imali ljude koji se ne bave samo upravnim i nadzornim odborima i smjestajem svojih najblizih u iste ovu pricu oko revizije trebalo je zakuhati prije godinu dana... pa malo natezati, ucjenjivati, prijetiti (tj. koristiti srbijanske metode) i tako pokusati nesto hajrovati...ovako, tanko hanko...
bh.tornjak

#755 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

ljudi izadju i:

svakodnevno te omalovazavaju....
svakodnevno te vrijedjaju...
svakodnevno te ponizavaju...
svakodnevno negiraju dokazane zlocine...
svakodnevno vrijedjaju zrtve (ubijene)....
svakodnevno vrijedjaju i ponizavaju prezivjele zrtve...
svakodnevno diskriminisu...
podizu NEOSNOVANE optuznice protiv branilaca..
svakodnevno te pljackaju...
hapse branioce...
svakodnevno ti prijete...
najavljuju referendume koje i odrzavaju...
najavljuju otcjepljenja ...
posipaju so po ranama...
guraju prst u oko...
jednostavno rade sta hoce....(dalje nastavite sami)

....i niko nista...nema reakcije...na forumima se cuje koji glas tu i tamo i to je to...

i onda dodjes u situaciju da se ulozi revizija na tuzbu (ili presudu,svejedno)....svi graknuli ko gavrani...NEEEEEEEEE.....!!!!

i onda hiljadu i jedan razlog i izgovor.... :-) :-) :-) :-) :-)
sinuhe

#756 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by sinuhe »

OK, sta se onda ceka?
hAZNADAR

#757 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

jao_situacije wrote:
nikakvo talasanje, samo interesi sila
boli njih za nas i za srbe, izvući korist iz ovoga ne praviti se pametan i jak, jer nismo ni pametni ni jaki
tražiti ustupke koje je moguće dobiti i završiti priču

ne postoji ni minimum šanse da ovo dobijemo pa da ne znam kakve dokaze imamo i kakve advokate i agente

narod ovdje isto kao napušen ja pišem jedno vi pišete drugo isto gluhi telefoni
Super, ako je sudjeno da izgubimo - onda bolje sa obrazom i da znamo da smo pokusali maksimum.
Bolje to nego usutiti.

Pa ovo je perverzno komicno sta nam sa osmijehom uradise samo u prosloj godini - da nam hapse generale, proglasavaju jezik nepostojecim, provode referendum i najvaljuju pravi, izvode paradu drzavnosti u Banjaluci, ne sljive drzavno tuzilastvo,.. itd.

Ne moramo dobiti brdo love odztete - dovoljno je da podsjetimo sta mislimo o tome bez obzira pocesao se neko na to ili ne.
Pokazali i njima, a najbitnije uradili obavezu prema nama.

Imali su fore 10 god da normalizuju odnose sa nama i da ih nista ne kosta. Sreca pa su nas popisali prije isteka roka za reviziju. Realno - i ne vidim drugog nacina da im pokvarim zabavu.
hAZNADAR

#758 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

JoseMujica wrote:

drug, ti si bolestan čovek :(

i ne kažem ti ovo iz zajebancije ili bilo kakve provokacije, nego zaista prijateljski...halali
To mi je isto rekao jaran kada sam saopstio da cu se pomarisati sa trojicom koji su me maltretirali svaki dan. A i to nisam sam skontao vec me amidza savjetovao. Starom nisam ni smio reci.
Pa sam dobio batine, i jos jednom poslije kada sam samo zbog podrugljivog osmijeha mlatnuo torbom najveceg medju njima. Sljedeci put sam odvrnuo okrugli zavrtanj sa hidranta i pokusao upotrijebiti kao bokser. opet dobio batine i cijelo drustvo zavrsilo kod direktora. Ukor, pa me stari jos namlati, pa pismeni sastav kako cu biti dobar i ja i siledzije.
Nikada me nisu vise dirali - a ja sam stekao reputaciju ludzaka. Sto mu dodje isto kao neka vrsta mentalne bolesti zar ne. :wink:
nadam se da si skontao poentu. svako dobro
Fudo387

#759 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Fudo387 »

sinuhe wrote:OK, sta se onda ceka?
Dolazeca americka administracija i da umjetnicka ceta vrs dadne svoje misljenje.
bh.tornjak

#760 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

nesto kontam
da smo mi njima uradili ono sto su oni nama....mislim da nebi bilo Bosnjaka koji nebi bio uhapsen ili optuzen...
mislim da bi svaki stanovnik srbije a i njegov cuko avlijaner podigo optuznicu i trazio ratnu odstetu....
mislim da bi nas sledecih 300 godina gOnjali po sudovima ..sto domacim sto medjunarodnim
Ripicipi

#761 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Ripicipi »

Ja i da imam cvrste dokaze za novu tuzbu, ja bih prije s tim ucijenio Srbiju nego po moranjem obnavljao tuzbu.
Maraschino

#762 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

hrasno38 wrote:
Ni referendum ni zxabrana jezika nema blage veze sa ovom tuzbom ia kao su to jedni od argumenata onda se bas mozemo jebati.
..ali pruzanje utocista ratnim zlocincima pa i onima koji su direktno ucestvovali u genocidu, ite kako ima mjesta ali vise zbog ovih dusebriznika koji zele dobrosusjedske odnose...

Da ne zaboravim maltretiranje Divjaka, Ganica, Orica, Jurisica...cirkus sa odbjeglim Djukicem...a i kada vidim kako su svi uprli da ne dodje do nastavka sudjenja, pocinjem sumnjati da bas nesto postoji. U suprotnom bi rekli, eto probajte pa vidite da nema nista.

Moor, Wigemark, Lajcak...su svakako prijatelji ''djikana'' tako da i to sto su izjavili predstavlja pritisak u jednom zapocetom sudskom postupku. Na kraju, da smo cekali ''dobro'' od takvih, svi bi vec bili pod zemljom.

p.s. sta je Srbija do sada uradila da bi se odustalo od nastavka procesa? Domace djikane u to ne racunam. S'njima se hrvemo svaki dan.
raoul duke

#763 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by raoul duke »

Ripicipi wrote:Ja i da imam cvrste dokaze za novu tuzbu, ja bih prije s tim ucijenio Srbiju nego po moranjem obnavljao tuzbu.
:thumbup:

Nemamo kadar za takvo sto, nazalost.
PM72

#764 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

Moor zna ono što naši bilmezi ne znaju...nema šanse da bi dobili tužbu.Znači,džaba krečimo.
zenit dozic

#765 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by zenit dozic »

Kaze Moore ako more :mrgreen: da se ne talasa, da se ne bi okretala voda na dodikov i vucicev mlin :lol:
muha_sa

#766 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by muha_sa »

bit ce onako kako forumaši kažu
General War

#767 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by General War »

Maraschino wrote:
hrasno38 wrote:
Ni referendum ni zxabrana jezika nema blage veze sa ovom tuzbom ia kao su to jedni od argumenata onda se bas mozemo jebati.
..ali pruzanje utocista ratnim zlocincima pa i onima koji su direktno ucestvovali u genocidu, ite kako ima mjesta ali vise zbog ovih dusebriznika koji zele dobrosusjedske odnose...

Da ne zaboravim maltretiranje Divjaka, Ganica, Orica, Jurisica...cirkus sa odbjeglim Djukicem...a i kada vidim kako su svi uprli da ne dodje do nastavka sudjenja, pocinjem sumnjati da bas nesto postoji. U suprotnom bi rekli, eto probajte pa vidite da nema nista.

Moor, Wigemark, Lajcak...su svakako prijatelji ''djikana'' tako da i to sto su izjavili predstavlja pritisak u jednom zapocetom sudskom postupku. Na kraju, da smo cekali ''dobro'' od takvih, svi bi vec bili pod zemljom.

p.s. sta je Srbija do sada uradila da bi se odustalo od nastavka procesa? Domace djikane u to ne racunam. S'njima se hrvemo svaki dan.
Sreca pa je Bakir skonto dvadeset dana prije isteka roka da izvuce ovo pitanje iz naftalina, i niko jos da pita zasto, sta je cekao do sada? Vec horski hajmo u boj pa nek i izgubimo. :roll:
PM72

#768 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

Ovo je najbolji Bakirov predizborni fol za 2018.Loži svoje stado da ćemo dobiti tužbu i da ćemo im uzet jedno 100 milijarsi eura odštete.Da ne mora zapošljavat onih 100 000 i da ćemo svi živjet' ko bubreg u loju narednih 20 godina.Čim legnu pare.
General War

#769 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by General War »

bh.tornjak wrote:nesto kontam
da smo mi njima uradili ono sto su oni nama....mislim da nebi bilo Bosnjaka koji nebi bio uhapsen ili optuzen...
mislim da bi svaki stanovnik srbije a i njegov cuko avlijaner podigo optuznicu i trazio ratnu odstetu....
mislim da bi nas sledecih 300 godina gOnjali po sudovima ..sto domacim sto medjunarodnim
Pa ima presuda o genocidu u srebrenici od strane PC...jesi li cuo da je neko nekad rekao hajmo trazit srebrenicu nazad pod okrilje federacije makar. jok, okrnice se 50%
muha_sa

#770 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by muha_sa »

možda bi trebalo tužit genocidnu tvorevinu
General War

#771 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by General War »

PM72 wrote:Ovo je najbolji Bakirov predizborni fol za 2018.Loži svoje stado da ćemo dobiti tužbu i da ćemo im uzet jedno 100 milijarsi eura odštete.Da ne mora zapošljavat onih 100 000 i da ćemo svi živjet' ko bubreg u loju narednih 20 godina.Čim legnu pare.
Pa rotacija je u toku, opet Bake vadi Dodika i PC sa rostilja.
MuaDib

#772 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by MuaDib »

Pametnom dosta!
Postavljam vrlo ozbiljno pitanje - šta se radilo deset godina sa revizijom tužbe ?!

08.02.2017. / 23:06h Intervjui - Zlatko Dizdarević za Vijesti.ba Postavljam vrlo ozbiljno pitanje - šta se radilo deset godina sa revizijom tužbe ?! Postavljam vrlo ozbiljno pitanje - šta se radilo deset godina sa revizijom tužbe ?! Zlatko Dizdarević / Vijesti.ba U proteklih deset godina BiH je imala minimalno dvije legalne i legitime prilike za reviziju tužbe protiv Srbije. Međutim, to se nije uradilo. Čekalo se deset godina i došli smo u situaciju da u narednih 10-ak ili 15-ak dana, kada ističe rok za reviziju tužbe, treba da pokrenemo mehanizam. Svakome ko iole išta zna o pravu i postupku pred Haškim tribunalom, jasno je da je to nemoguće, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba dugogodišnji novinar, publicista i diplomata Zlatko Dizdarević.
VIJESTI.BA: Revizija tužbe BiH protiv Srbije aktuelna je tema u bh. javnosti. Prema Vašem mišljenju, treba li se ulaziti u taj proces?

DIZDAREVIĆ: Nije riječ o tome treba li ulaziti u taj proces ili ne, nego je riječ o tome šta su motivi da se to sada radi ovako kako se radi. Da su motivi bili normalni - pravosudni, politički, te moralni, deset godina je bilo vremena da se to uradi pošteno i kako treba. Poznato je da je i presudom Međunarodnog suda pravde 2007. godine bilo omogućeno da, ukoliko se nakon presude, dođe do podataka koji nisu bili poznati u vrijeme procesa, postoji mogućnost da se ti podaci upotrijebe za obnavljanje procesa.

VIJESTI.BA: Je li BiH u proteklih deset godina imala priliku za to?

DIZDAREVIĆ: Mi smo najmanje dva puta imali takvu situaciju. Jednom kada su otkriveni sakriveni i sklonjeni izvještaji visokog vojnog vijeća iz Beograda, u kojima je bilo dovoljno dokaza da je Srbija direktno umiješana u cijelu priču. Onog trenutka kada je to, nakon presude, postalo dostupno javnosti, čak su i novine objavile te dokumente, mi smo imali šest mjeseci mogućnosti da temeljem toga obnovimo presudu. Nismo to uradili.

Druga prilika bila je kada je general Momčilo Preišić na suđenju u Hagu priznao otvoreno da je Jugoslovenska armija logistički, vojno i na svaki drugi način pomagala Vojsci RS. To je takođe bio osnov da se u roku od šest mjeseci ponovo pokrene postupak. Mi to opet nismo uradili.

Dakle, dva puta smo imali legalnu i legitimu priliku i to se nije uradilo. Čekalo se deset godina i došli smo u situaciju da u narednih 10-ak ili 15-ak dana, kada ističe rok za reviziju tužbe, treba da pokrenemo mehanizam. Svakome ko iole išta zna o pravu i postupku pred Haškim tribunalom, jasno je da je to nemoguće.

Postavljam vrlo ozbiljno pitanje - šta se radilo deset godina? Zašto se ništa nije radilo deset godina da bi se sada podizala politička temperatura, koja je očigledno neophodna političkim liderima u SDA-u i ljudima oko njih, da bi se kazalo kako, eto, vode računa o moralnoj i ljudskoj odgovornosti u vezi sa nečim što ja intimno zaista mislim da je bio genocid, ali to nije urađeno kako treba. Prema tome, sumnjam u motive zbog kojih se ovo radi sada i ovako kako se radi.

VIJESTI.BA: Dugogodišni ste diplomata i novinar, izvještavali ste iz Haga... Na osnovu Vaših procjena, kako Međunarodni sud pravde može reagovati u slučaju da BiH pokrene reviziju tužbe?

DIZDAREVIĆ: Apsolutno sam siguran da revizija tužbe ne bi bila uvažena. Mi nemamo nikakav dokaz da postoje novi validni i do sada neupotrijebljeni razlozi odnosno elementi na osnovu kojih se tužba može obnoviti. Ne znamo, dakle, da ih ima, jer da ih ima, vjerovatno bi ih neko pomenuo. No, neću govoriti o tim tehničkim razlozima.

Druga stvar, prema mom mišljenju, mnogo je bitnija, a to je činjenica da je Hag, bez obzira na sve, politička institucija. Ta institucija je sastavni je dio geostrateških velikih poteza u Evropi i svijetu ili se o njima, u najmanju ruku, vodi računa. Mislim da je uvažavanje tužbe posljednja stvar koju bi sad Hag sebi dozvolio u situaciji kada svim silama gura Srbiju u EU, ne bi li je odvojio od Rusije. Prema tome, misliti da će Hag donijeti presudu koja će ga vratiti nazad i zakovati tamo odakle su se odmakli, u situaciji bez kapitalno novih validnih razloga, politički je apsolutno amaterski i naivno.

Ulaziti u reviziju tužbe uprkos ovakvoj situaciji i bez promišljanja svega što sam rekao, a što je notorna zanatska stvar u diplomatiji i politici, mislim da za to postoje samo dva odgovora - ili se radi o totalnom nezanju o tome kako funkcioniše svijet, EU i Haški tribunal ili je u pitanju igra koja je neophodna da bi se prikupili politički poeni na velikoj sceni.

VIJESTI.BA: Kažete da je Hag, bez obzira na sve, politička institucija. Svjedoci smo obnavljanja suđenja u predmetu “Stanišić-Simatović”, u predmetu "Šešelj" oslobađajuća je presuda, a Radovan Karadžić oslobođen je presude po tačkama za genocid u sedam bh. opština. Treba li imati u vidu i ovakve ishode kada govorimo o mogućoj reviziji tužbe?

DIZDAREVIĆ: Na neki način ste dali odgovor pominjući ove primjere. Jako je naivno vjerovati da smo mi nekome bitni na ovoj planeti. U svjetskoj politici postoji jedna logika, koje mi nećemo da budemo svjesni, a koja iz pozicije velikih zemalja kaže - tamo gdje se u zoni našeg interesa tuče više plemena, naš partner je najveći i najjači. Mi smo za njih plemena, a Srbija je za njih najveća i najjača. To je iz njihove perspektive i logično - ako im je najveći i najjači problem, onda oni imaju najveći problem. Ako im je najveći i najjači najmanji problem, onda im je taj problem mnogo manji.

Osim Slobodana Miloševića koji nije dočekao kraj, ne postoji nijedna presuda najznačajnijih lidera Srbije, koji su učestvovali u svmu onome što se proizvelo i u čemu su učestvovali. Jesu li u Hrvatskoj oslobođeni svi najznačajnije optuženi i najviše pozicionirani optuženi? Devedeset posto optužbi svelo se na jedne, druge i treće unutar BiH.

To je ono što ja grubo nazivam politikom. Tema je naravno vrlo složena i postoji mnoštvo nijansi. No, to je nešto što ozbiljna politika u našoj zemlji u svojim procjenama, sviđalo se to nama ili ne, mora uvažavati da ne bismo bili poraženi ili da bi se ozbiljnije i profesionalnije nosili sa ovakvim stvarima.

VIJESTI.BA: Dio političke i akademske zajednice smatra da je revizija tužbe potrebna, bez obzira na njen konačni ishod, prvenstveno zbog moralne odgovornosti i satisfakcije za žrtve.

DIZDAREVIĆ: Pomenuli ste pojam koji je ključan za razumijevanje cijele priče, zapravo za razumijevanje onoga što ja o tome mislim. Moral. Moral je kategorija koja ne postoji u političkim odnosima. Kada ćemo to shvatiti? Kompletan međunarodni poredak je posljednjih deset, dvadeset godina urušen zbog toga da bi se legalizovala sila kao osnovni elemenat u realizaciji interesa u svijetu. Sve što se danas u svijetu dešava zasnovano je na sili. A mi jedini i dalje guramo priču na temeljima morala, na osnovima pravde...

Intimno, nisam čovjek koji ne uvažava moral i humanizam, naprotiv, ali pokušavam da razmišljam kao neko ko bi bio u prilici u kojoj bi se bavio politikom i smatrao obaveznim da shvatimo gdje smo, u kojoj igri igramo, koliko smo mi nekome u svemu tome bitni. Određene zemlje iscrpljivale su se deset, petnaest godina kod ulaska u EU, od Hrvatske do nas, iživljavamo se na uknjižbi nekih kasarni, na nekim glupostima i slično, a recimo Bugarska i Rumunija kada je trebalo da uđu u EU, maltene, ušle su preko noći. To je bio interes onih koji su htjeli da ih uvuku u EU. To je tako, to je međunarodno-politička realnost.

Pročitao sam jutros tekst akademika Esada Durakovića, koji je divan i sve što je rekao stoji u ljudskom smislu, ali to ne igra u realnosti i politici. Jesmo li se mi onda upustili u priču koju treba da dobijemo na sudu u Hagu ili smo se upustili u dokazivanje da smo moralni i da je pravda nešto što treba da pobijedi? Neće pravda pobijediti na ovoj planeti u okolnostima u kojima imamo to što imamo, od Trampa preko svih ostalih na svijetu. Ko tu igra po sistemu morala?

VIJESTI.BA: Jedno je u ovom slučaju sigurno - revizija tužbe podigla je tenzije kako unutar BiH, tako i u regionu. Očekujete li dalju destabilizaciju političkih prilika?

DIZDAREVIĆ: Naravno da će doći do destabilizacije i naravno da će svako drugi ko iz ovoga izađe, uslovno rečeno, kao "pobjednik" kapitalizirati. Ne sumnjam takođe da je ovo posljednja kriza, svjedoci smo da stalno ulazimo iz krize u krizu, počev od referenduma, preko postrojavanja OS BiH u Banjaluci, do revizije tužbe... Stalno proizvodimo rat dvojice protiv jednog, pri čemu su nekada dva ova, a nekada su dva ona.

Ako se to radi da bi se dobijale političke bitke, moje suštinsko pitanje je kada ćemo doći u situaciju da povjerujemo da ćemo političku bitku u konkretnom slučaju između BiH i Srbije dobiti izgradnjom autoputa Sarajevo - Beograd, izgradnjom željeznice Beograd - Sarajevo, te pokretanjem raznih projekata? Kad ćemo početi vjerovati da ćemo time dobijati političke bitke, a ne proizvodnjom animoziteta, mržnje, sukoba? Nažalost, to se danas dešava i nažalost to nailazi na izuzetno plodno tlo u našim narodima ovakvim kakvi su.

VIJESTI.BA: Na tragu Vašeg pitanja upravo je ono što su na nedavnom sastanku dogovarali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

DIZDAREVIĆ: Naravno. Svi smo bili više ili manje zadovoljni i atmosferom tog sastanka i najavljenim projektima, a pet dana nakon toga dolazi najava o reviziji tužbe. Čovjek zaista ima pravo, pa makar bio i bezobrazan i negativan i pesimista, da pomisli "Pa dobro, je li to neko namjerno radi nakon onoga što je prije pet dana dogovoreno?".

VIJESTI.BA: Je li to neko namjerno radi?

DIZDAREVIĆ: Ne znam, ali znam da se ovo ne može dobiti. Znam da se ne može pravno dobiti, ne može se politički dobiti, pa ako hoćete ni da se moralno ne može dobiti, zato što moral ne igra. Ako neko ko prima platu i ko je izabran da vodi politiku toliko ne zna o politici, onda imam pravo da razmišljam o svemu ostalom.

Razgovarala: Nevena Ćosić
(Vijesti.ba)
Očigledno je da istjerivanje stvari na čistac nikad nije ni bilo cilj. Najvažnije je održati bošnjački narod u stanju ponižene žrtve, koja ponižena i u strahu ponizno bira one koji je štite (čitaj SDA). Godine sabotaže postupka ne mogu dovesti do drugačijeg zaključka.
palermo

#773 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by palermo »

Al brate ova priča na ovom forumu sa Bakirom i o Bakiru postaje komedija..........ne može sa Bakirom ovo, ne može ono, ne valja ono, ne valja ovo....neću zbog Bakira ovo , neću sa Bakirom ono, ....... za sve je odgovor u Bakiru.. :D
Maraschino

#774 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

PM72 wrote:Ovo je najbolji Bakirov predizborni fol za 2018.Loži svoje stado da ćemo dobiti tužbu i da ćemo im uzet jedno 100 milijarsi eura odštete.Da ne mora zapošljavat onih 100 000 i da ćemo svi živjet' ko bubreg u loju narednih 20 godina.Čim legnu pare.
Haj ne rise. Kakve pare. Jebale te pare. To je zadnje a na kraju niko o tome i ne prica osim tebe.

Ko jebe Bakira. Mogao je ovo pokrenuti bilo ko. Ishod i nije toliko bitan. Male su sanse da se sta promijeni u odnosu na prethodnu presudu ali valja to sve privesti kraju.

Odustajanje od nastavka bi znacilo da su nas velikosrbi bas ubijedili da sa ratom i genocidom u BiH nemaju nista a to nije tacno to svi znamo osim nesposobnog Softica.

...i shvatite, za obnavljanje postupka dovoljno je papir A4 da u njemu pise da zelimo obnovit i uci u postupak. Ostalo dolazi kasnije.
O'zone
Globalni moderator

#775 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by O'zone »

muha_sa wrote:bit ce onako kako forumaši kažu
;-) :mrgreen:
Post Reply