Payoneer kartica
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#751 Re: Payoneer kartica
Citajuci temu, ako sam ja dobro shvatio, kad dobijem karticu i odem na bankomat, najpametnije mi je podici USD iznos bez konverzije koju bankomat dobro naplati, i onda novac zamijeniti u posti, banci, mjenjacnici?
-
muki_muky
#752 Re: Payoneer kartica
Ne moze ti nikako nas bankomat izbacit stranu valutu.dječak sa šibicama wrote: ↑22/09/2024 21:41 Citajuci temu, ako sam ja dobro shvatio, kad dobijem karticu i odem na bankomat, najpametnije mi je podici USD iznos bez konverzije koju bankomat dobro naplati, i onda novac zamijeniti u posti, banci, mjenjacnici?
- dječak sa šibicama
#753 Re: Payoneer kartica
Znaci konverzija obavezna, bilo da ja povucem novac na svoj bankovni racun, bilo da dizem na bankomatu. Hajde dobro 
- canvra888
#754 Re: Payoneer kartica
Kao što već forumaš gore reče, ne možeš nikako dobiti dolare iz bankomatadječak sa šibicama wrote: ↑22/09/2024 21:41 Citajuci temu, ako sam ja dobro shvatio, kad dobijem karticu i odem na bankomat, najpametnije mi je podici USD iznos bez konverzije koju bankomat dobro naplati, i onda novac zamijeniti u posti, banci, mjenjacnici?
Nego je fazon u tome što će te svaki bankomat pitati da li želiš željeni iznos "sa konverzijom" ili "bez konverzije". To ti je ustvari da li želiš da ti banka bankomata vrši konverziju ili da banka ne vrši konverziju, nego Payoneer/Mastercard. U oba slučaja naravno da dobijaš konvertibilne marke iz bankomata, ali obavezno odaberi opciju "bez konverzije/da banka ne vrši konverziju", jer u tom slučaju svota ne bi bila obračunavana po bankinom nepovoljnijem kursu dolara (+ regularne provizije banke i Payoneera), nego po Mastercardovom kursu kojeg Payoneer koristi (+ regularne provizije banke i Payoneera).
Razlika u dva kursa je oko 0,05-0,07, što uopće nije malo, posebno kada se radi o većim ciframa.
Nadam se da je sad jasnije
- dječak sa šibicama
#755 Re: Payoneer kartica
Jesam ljakse
Hvala na savjetu
Hvala na savjetu
-
Whatever[]
-
sarajevsko_pivo
#758 Re: Payoneer kartica
Nikako mi nije jasno ovaj Payoneer. Jeli to nesto kao Paypal? Jeli moj klijent mora imati racun na payoneeru da meni moze poslati pare? Jeli nas poreska uprava ima uvidjaj na Payoneer racunu?
-
epik
#759 Re: Payoneer kartica
Nije nuzno da ima Payoneer racun. Ti mozes napraviti tzv lokalni racun na Payoneeru (otvara se u opciji primanja / globalni platni servis). U opciji Primanje kreiras zahtjev za placanje i to se posalje klijentu na email u kojem ce dobiti upute za placanje na tvoj payoneer racun.sarajevsko_pivo wrote: ↑14/11/2024 08:46 Nikako mi nije jasno ovaj Payoneer. Jeli to nesto kao Paypal? Jeli moj klijent mora imati racun na payoneeru da meni moze poslati pare? Jeli nas poreska uprava ima uvidjaj na Payoneer racunu?
Porezna uprava i banka nece imati uvid u transakcije ako koristis samo payoneer racun i karticu.
-
sarajevsko_pivo
#760 Re: Payoneer kartica
Znaci drzavljanin BiH mogu otvoriti racun na Payoneer?epik wrote: ↑15/11/2024 07:14Nije nuzno da ima Payoneer racun. Ti mozes napraviti tzv lokalni racun na Payoneeru (otvara se u opciji primanja / globalni platni servis). U opciji Primanje kreiras zahtjev za placanje i to se posalje klijentu na email u kojem ce dobiti upute za placanje na tvoj payoneer racun.sarajevsko_pivo wrote: ↑14/11/2024 08:46 Nikako mi nije jasno ovaj Payoneer. Jeli to nesto kao Paypal? Jeli moj klijent mora imati racun na payoneeru da meni moze poslati pare? Jeli nas poreska uprava ima uvidjaj na Payoneer racunu?
Porezna uprava i banka nece imati uvid u transakcije ako koristis samo payoneer racun i karticu.
-
sarajevsko_pivo
#761 Re: Payoneer kartica
Evo sad registrujem taco account, Ali me pita: Molimo navedite bankovni račun vašeg preduzeća na koji ćete povlačiti sredstva. To znaci da ce oni pare uplatiti na taj moj racun? Zar onda poreska nema uvid u to?epik wrote: ↑15/11/2024 07:14Nije nuzno da ima Payoneer racun. Ti mozes napraviti tzv lokalni racun na Payoneeru (otvara se u opciji primanja / globalni platni servis). U opciji Primanje kreiras zahtjev za placanje i to se posalje klijentu na email u kojem ce dobiti upute za placanje na tvoj payoneer racun.sarajevsko_pivo wrote: ↑14/11/2024 08:46 Nikako mi nije jasno ovaj Payoneer. Jeli to nesto kao Paypal? Jeli moj klijent mora imati racun na payoneeru da meni moze poslati pare? Jeli nas poreska uprava ima uvidjaj na Payoneer racunu?
Znaci jedino ako pare ostavim na Payoneeru nista nece znati. Je li to obicna Visa ili Mastercard?
Jos jedno pitanje: ję li se od Payoneera onda dobije IBAN?
-
dzenanalic22
#762 Re: Payoneer kartica
Zašto ti jednostavno ne uplati na Aircash? Ne mora imat app uopće, samo ti pošalje na Aircash IBAN.sarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 10:59Evo sad registrujem taco account, Ali me pita: Molimo navedite bankovni račun vašeg preduzeća na koji ćete povlačiti sredstva. To znaci da ce oni pare uplatiti na taj moj racun? Zar onda poreska nema uvid u to?epik wrote: ↑15/11/2024 07:14Nije nuzno da ima Payoneer racun. Ti mozes napraviti tzv lokalni racun na Payoneeru (otvara se u opciji primanja / globalni platni servis). U opciji Primanje kreiras zahtjev za placanje i to se posalje klijentu na email u kojem ce dobiti upute za placanje na tvoj payoneer racun.sarajevsko_pivo wrote: ↑14/11/2024 08:46 Nikako mi nije jasno ovaj Payoneer. Jeli to nesto kao Paypal? Jeli moj klijent mora imati racun na payoneeru da meni moze poslati pare? Jeli nas poreska uprava ima uvidjaj na Payoneer racunu?
Znaci jedino ako pare ostavim na Payoneeru nista nece znati. Je li to obicna Visa ili Mastercard?
-
zecov
#763 Re: Payoneer kartica
Novac se nece nikad "spuštati" na tvoj bankovni racun ako ti to ne želiš. U slučaju paypala to se radi jednom mjesecno ali ovdje samo ako ti pokreneš. Novac ti je u "oblaku" i trosis ga za online placanje i na pos terminalima. Kod nas ima neesto fee za placanje na posu. meni je uzelo 3 eura za cijenu artikla od 160 KM tako da se to ne isplati. Kad budes na racunu imao 100 Eura oni ce ti poslati karticu na tvoju adresu. i to je tosarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 10:59Evo sad registrujem taco account, Ali me pita: Molimo navedite bankovni račun vašeg preduzeća na koji ćete povlačiti sredstva. To znaci da ce oni pare uplatiti na taj moj racun? Zar onda poreska nema uvid u to?epik wrote: ↑15/11/2024 07:14Nije nuzno da ima Payoneer racun. Ti mozes napraviti tzv lokalni racun na Payoneeru (otvara se u opciji primanja / globalni platni servis). U opciji Primanje kreiras zahtjev za placanje i to se posalje klijentu na email u kojem ce dobiti upute za placanje na tvoj payoneer racun.sarajevsko_pivo wrote: ↑14/11/2024 08:46 Nikako mi nije jasno ovaj Payoneer. Jeli to nesto kao Paypal? Jeli moj klijent mora imati racun na payoneeru da meni moze poslati pare? Jeli nas poreska uprava ima uvidjaj na Payoneer racunu?
-
epik
#764 Re: Payoneer kartica
Ne idu pare na tvoj bankovni racun sve dok ih ti ne povuces. Znaci na Payoneer ti mogu stajati pare sve dok ti ne prebacis. Ako pitas za IBAN na lokalni racun na Payoneeru ne znam, ali ces na taj nacin omoguciti klijentu da plati karticom, kao bilo koju transakciju, nece mu trebati IBAN. Probaj napraviti taj jedan racun pa ces vidjeti. A to sto ti trazi bankovni racun ubaci podatke od racuna koji imas. Ako ti je Raiffeisen i imas mobilno bankarstvo imas u aplikaciji sve potrebne podatke. Nemoj koristiti devizne racune, mogu se korisiti, ali nemoj.sarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 10:59
Evo sad registrujem taco account, Ali me pita: Molimo navedite bankovni račun vašeg preduzeća na koji ćete povlačiti sredstva. To znaci da ce oni pare uplatiti na taj moj racun? Zar onda poreska nema uvid u to?
-
sarajevsko_pivo
#765 Re: Payoneer kartica
A je li bosanski IBAN? I na Aircashu moze samo do 700 eura to mi je nezanimljivo.dzenanalic22 wrote: ↑15/11/2024 11:31Zašto ti jednostavno ne uplati na Aircash? Ne mora imat app uopće, samo ti pošalje na Aircash IBAN.sarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 10:59Evo sad registrujem taco account, Ali me pita: Molimo navedite bankovni račun vašeg preduzeća na koji ćete povlačiti sredstva. To znaci da ce oni pare uplatiti na taj moj racun? Zar onda poreska nema uvid u to?epik wrote: ↑15/11/2024 07:14
Nije nuzno da ima Payoneer racun. Ti mozes napraviti tzv lokalni racun na Payoneeru (otvara se u opciji primanja / globalni platni servis). U opciji Primanje kreiras zahtjev za placanje i to se posalje klijentu na email u kojem ce dobiti upute za placanje na tvoj payoneer racun.
-
dzenanalic22
#766 Re: Payoneer kartica
HR IBAN, sto je prednost ako ćeš primati iz EU.sarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 13:08A je li bosanski IBAN? I na Aircashu moze samo do 700 eura to mi je nezanimljivo.dzenanalic22 wrote: ↑15/11/2024 11:31Zašto ti jednostavno ne uplati na Aircash? Ne mora imat app uopće, samo ti pošalje na Aircash IBAN.sarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 10:59
Evo sad registrujem taco account, Ali me pita: Molimo navedite bankovni račun vašeg preduzeća na koji ćete povlačiti sredstva. To znaci da ce oni pare uplatiti na taj moj racun? Zar onda poreska nema uvid u to?
700€ je limit za samostalnu uplatu preko kartice, a ne preko IBAN-a.
-
sarajevsko_pivo
#767 Re: Payoneer kartica
Da, ali firma mi je registravano u BiH. Tako da mi je bolje kad je bosanski IBAN.dzenanalic22 wrote: ↑15/11/2024 13:21HR IBAN, sto je prednost ako ćeš primati iz EU.sarajevsko_pivo wrote: ↑15/11/2024 13:08A je li bosanski IBAN? I na Aircashu moze samo do 700 eura to mi je nezanimljivo.dzenanalic22 wrote: ↑15/11/2024 11:31
Zašto ti jednostavno ne uplati na Aircash? Ne mora imat app uopće, samo ti pošalje na Aircash IBAN.
700€ je limit za samostalnu uplatu preko kartice, a ne preko IBAN-a.
-
sarajevsko_pivo
#768 Re: Payoneer kartica
Je li moram ja uplatiti 100 eura na racun da dobijem karticu ili moze moj klijent tu uraditi? Jel kartica i pin stignu postom?
-
zecov
#769 Re: Payoneer kartica
Cim na racunu bude 100 Eura bilo kakvih poslace karticusarajevsko_pivo wrote: ↑18/11/2024 14:53 Je li moram ja uplatiti 100 eura na racun da dobijem karticu ili moze moj klijent tu uraditi? Jel kartica i pin stignu postom?
- dječak sa šibicama
#770 Re: Payoneer kartica
U bilo kojem trenutku kad imas 100 eura ili dolara na racunu, ili british funti, kartica se aktivira.sarajevsko_pivo wrote: ↑18/11/2024 14:53 Je li moram ja uplatiti 100 eura na racun da dobijem karticu ili moze moj klijent tu uraditi? Jel kartica i pin stignu postom?
Dobijes je postom, meni su poslali iz VB a registrovana je na dolar. Kazu da je rok dostave oko 45 dana ali dodje ona ranije.
Meni nije jasno, ako je neko upuceniji ili vise istrazuje, isplati li mi se placati na karticu Payoneer u smislu da je koristim u prodavnici, i slicno. Mislim zbog provizija, jel na kraju ista provizija kao i da sam digao novac u keshu na bankomatu. Pretpostavljam da je i isplatnije jer nema onih 12 ili 15 km koje bankomat uzme za svoje usluge.
Praktikujem da podignem lupam primjer, ako imam na racunu 3 hiljade, da dignem dvije u kesu a ostalo ostavim za redovne transakcije, kupovinu, placanje racuna i slicno.
-
zecov
#771 Re: Payoneer kartica
ne isplati se. ja sam platio neke cipele u planici cisto da probam. na 159 KM uzelo mi je 5 KM provizijedječak sa šibicama wrote: ↑28/11/2024 13:09U bilo kojem trenutku kad imas 100 eura ili dolara na racunu, ili british funti, kartica se aktivira.sarajevsko_pivo wrote: ↑18/11/2024 14:53 Je li moram ja uplatiti 100 eura na racun da dobijem karticu ili moze moj klijent tu uraditi? Jel kartica i pin stignu postom?
Dobijes je postom, meni su poslali iz VB a registrovana je na dolar. Kazu da je rok dostave oko 45 dana ali dodje ona ranije.
Meni nije jasno, ako je neko upuceniji ili vise istrazuje, isplati li mi se placati na karticu Payoneer u smislu da je koristim u prodavnici, i slicno. Mislim zbog provizija, jel na kraju ista provizija kao i da sam digao novac u keshu na bankomatu. Pretpostavljam da je i isplatnije jer nema onih 12 ili 15 km koje bankomat uzme za svoje usluge.
Praktikujem da podignem lupam primjer, ako imam na racunu 3 hiljade, da dignem dvije u kesu a ostalo ostavim za redovne transakcije, kupovinu, placanje racuna i slicno.
mislim da je payoneer najbolji za placanje online

- dječak sa šibicama
#772 Re: Payoneer kartica
Da, cirka 3% uzimaju kao naknadu, mislim da je tako i kad se podize kesh na bankomatu, zar ne? plus bankomat uzme onih 12 ili 15 km naknade za svoje usluge, nisam siguran sad jel 12 ili 15.
Btw, ostetise me za 30 dolara godisnje naknade za drzavanje, pretspostavljam da je to ovaj annual card fee
Btw, ostetise me za 30 dolara godisnje naknade za drzavanje, pretspostavljam da je to ovaj annual card fee
-
dzenanalic22
#773 Re: Payoneer kartica
Novac s Payoneer kartice možeš prebaciti na Aircash Mastercard karticu za 0% provizije i plaćati u trgovinama i online u EUR i BAM također za 0% provizije.zecov wrote: ↑28/11/2024 13:33ne isplati se. ja sam platio neke cipele u planici cisto da probam. na 159 KM uzelo mi je 5 KM provizijedječak sa šibicama wrote: ↑28/11/2024 13:09U bilo kojem trenutku kad imas 100 eura ili dolara na racunu, ili british funti, kartica se aktivira.sarajevsko_pivo wrote: ↑18/11/2024 14:53 Je li moram ja uplatiti 100 eura na racun da dobijem karticu ili moze moj klijent tu uraditi? Jel kartica i pin stignu postom?
mislim da je payoneer najbolji za placanje online
![]()
- dječak sa šibicama
#774 Re: Payoneer kartica
Jesi siguran za ovo prebacivanje na Aircash sa 0% provizije?dzenanalic22 wrote: ↑28/11/2024 16:33
Novac s Payoneer kartice možeš prebaciti na Aircash Mastercard karticu za 0% provizije i plaćati u trgovinama i online u EUR i BAM također za 0% provizije.
Bas cu pokusati, ako je tako, super stvar.
-
dzenanalic22
#775 Re: Payoneer kartica
Da jer se uplaćivanje na Aircash vrši kao standardna kartična online transakcija u EUR.dječak sa šibicama wrote: ↑28/11/2024 16:38Jesi siguran za ovo prebacivanje na Aircash sa 0% provizije?dzenanalic22 wrote: ↑28/11/2024 16:33
Novac s Payoneer kartice možeš prebaciti na Aircash Mastercard karticu za 0% provizije i plaćati u trgovinama i online u EUR i BAM također za 0% provizije.
Bas cu pokusati, ako je tako, super stvar.